Capcanele alimentatiei – Aluminiul

Pregatisem pentru azi un cu totul alt material, dar mi-a picat in mana o carte in limba germana care mi-a schimbat dorinta: „Die Ernaehrungsfalle” (Capcanele alimentatiei), de Hans-Ulrich Grimm. De fapt titlul complet este: „Capcanele alimentatiei. Cum ne manipuleaza industria alimentara mancarea – Lexicon”. Recenziile o califica drept „o lucrare capitala, fundamentala, despre alimentele din supermarketuri”. Renumit critic culinar german si autor de „best seller„-uri despre ce este toxic in alimentele procesate industrial, autorul scoate la suprafata in mod nemilos si radical, minciuni din industria alimentara.

Divulgarea unor detalii gen: aroma artificiala de capsuni se obtine din rumegus, glazura de pe bomboanele de ciocolata conţine aluminiu, acidul citric din jeleuri distruge smaltul dentar, produsele pentru bebelusi contin hormoni, etc … toate astea te fac sa te intrebi daca se mai poate numi „hrana” ceea ce mancam zilnic in mod aproape automat, ca niste oameni moderni aflati in criza de timp si care nu reusim sa ne facem timp pentru a ne intreba din ce e compusa, de unde vine si cum e preparata mancarea pe care o consumam?

Cartea contine dezvaluiri incomode, enuntate succint si accesibil. Cu ajutorul  referintelor si a peste 300 de cuvinte cheie de la A la Z, lucrarea constituie si o incercare de a ne deschide ochii asupra modului in care industria alimentara manipuleaza hrana noastra, cea de zi cu zi.

In acelasi spirit, al educarii si constientizarii, exista din 2010 si in limba romana o lucrare despre E-uri: „Biblia alimentara – Descriere detaliata a tuturor aditivilor alimentari din Uniunea Europeana”, a prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, director al Institutului de Cercetari Alimentare. Industria moderna de alimente, explica autorul, a creat „produse cu proprietati senzoriale din ce in ce mai ridicate, dar avand calitate nutritionala scazuta. Astfel se naste prapastia intre proprietati senzoriale exceptionale ale alimentelor si proprietatile lor nutritionale scazute, exprimate in profiluri nutritonale dezechilibrate, periculoase”.

Pentru ca tot am povestit saptamana aceasta despre continutul si efectele aluminiului din vaccinuri si unele medicamente, am decis sa continui. Am ales asadar cateva paragrafe din „Capcanele alimentatiei” despre aluminiul din alimente: „Aluminiul este o componenta alimentara mult raspandita, mai ales in dulciurile colorate pentru copii. Acest metal usor cunoscut pentru efectele neurotoxice poate provoca boli cerebrale: Parkinson, Alzheimer, sindromul ADHD – hiperactivitate si tulburari in procesul de invatare. Studii mai recente arata ca poate actiona ca un hormon sexual feminin, afectand functia de reproducere.

Dulciurile contin aluminiu atat natural, cat si adaos (mai ales bomboanele de ciocolata colorate, deoarece acesta determina o culoare mai pronuntata). Sucul de mere (sau alimentele ambalate in recipienti de aluminiu sau captusiti cu folie de aluminiu, n.r.) poate si el sa contina cantitati mari de aluminiu daca a fost depozitat in recipienti de aluminiu.

Aditivii care contin aluminiu sunt: aluminiul pur (E173), sulfat de aluminiu (E520 pana la E523) si silicat de aluminiu (E559). Acesti aditivi se folosesc pentru fructele si legumele confiate, ca mijloc de separare pentru sosurile sub forma de supe la plic, ca adaos care impiedica feliile de branza ambalate sa se lipeasca intre ele.

Conform unui studiu al Comisiei UE, aportul de aluminiu este de 6,2 ori mai mare decat doza saptamanala acceptata.”

„Biblia alimentara” a prof. Mencinicopschi este si ea sursa de informatii despre aluminiu. „Este intens folosit in fabricarea ambalajelor alimentare. … Alti aditivi alimentar contin aluminiu: E120 – rosu carmin, larg utilizat in preparate de carne, mezeluri … Aluminiul se mai gaseste in cafeaua instant, in laptele praf, in tabletele antiacid recomandate in hiperaciditate – ulcer. Este asociat cu aparitia maladiei Alzheimer, prin depunerea lui in creier, prin interferenta cu transportorul de fier (feritina). Aluminiul cauzeaza demineralizarea oaselor (osteoporoza), modificand metabolismul calciului si al colagenului. Prin modificarea metabolismului zincului, poate declansa dementa si dislexia, precum si dezechilibre puternice ale enzimelor metabolice dependente de zinc …”

Nu cred ca mai sunt multe de comentat … Desi nu mai consum de ani de zile astfel de produse si ma comport cu atentie in selectarea a tot ce inseamna hrana pentru familie, marturisesc ca inca ma ingrozesc in fata acestui gen de lecturi. Pentru ca ma duc cu gandul la multe fiinte dragi sau persoane apropiate care considera atare informatii „prostii”, „exagerari” sau „lucruri de care oricum nu putem scapa” si continua sa consume si sa ofere copiilor asemenea produse, reconfortati sau poate resemnati in fata gandului ca „din ceva tot o sa murim odata”. Bine, bine, am inteles in ceea ce ne priveste ca poate nu ne (mai) pasa; dar copiii nostri … ce vina au? Se stie ca suntem (sau ca devenim) ceea ce mancam, dar nu se tine cont ca suntem si ceea ce au mancat parintii si bunicii nostri.

Opinii 39 opinii

  1. Buna Cristela,

    o sa incep prin a-ti multumi pentru rabdarea de a scrie articole atat de complete si bine informate. Ma preocupa si pe mine mai toate lucrurile despre care vorbesti, asa ca ma bucur foarte tare de fiecare data cand postezi ceva nou 🙂

    Am fost si eu la MTR la targ, si i-am intrebat pe cei care vand sucul de mere si pere daca este preparat termic (eu mananc raw de vreo .. 5 saptamani 🙂 ). Raspunsul a fost ca da, il tin la bain-marie o vreme, la 70 de grade. Desigur, chiar si-asa e cam printre cele mai sanatoase sucuri pe care le poti gasi, fara conservanti si coloranti.

    1. Draga Laura, iti multumesc pentru aprecierile generoase, felicitari pentru stilul pe care l-ai adoptat si de asemenea multumim pentru informatia legata de sucuri. Asa cum ai spus si tu, este intra-adevar ceva mai bine decat pasteurizarea la peste 100 grade. Pavel bea suc proaspat stors, insa unerori apelez si la acest suc, adaug 20-30ml in ceaiul lui de plante, pentru a-i da un gust acrisor 🙂

      Cu simpatie:)

  2. IMI PLACE MULT ACEST SITE.FELICITARI!

  3. Cristela, abia te-am descoperit. Sunt absolut incantata de ceea ce faci! Felicitari!

    1. Multumesc! Fac din suflet si pentru voi, cu dragoste, iar astfel de mesaje ma bucura si ma motiveaza sa daruiesc cat mai mult. Sper ca ai gasit cat mai multe lucruri interesante si te astept si in viitor! Cu drag, cristela

  4. nu pot sa spun altceva decat…EXCELENT !!! FELICITARI !!si nu numai pt acest articol ci pt toate de pana acum si cu siguranta si cele viitoare.Sincer m-am regasit in multe din ideile tale idei pe care sincer in ultima vreme imi e si frica sa le expun in public pt ca am inceput sa cred ca sunt privita f ciudat de maj persoanelor…cum sa nu ii dai copilului biscuiti din comert …doar sunt buni au miere sunt special pt copii!! sa nu ii dai iaurt???vai?!! si ficatult b neaparat sa se regaseasca in dieta copilului !!!( eu am spus nu tuturor acestor prostii ca altfel nu le pot spune . Incerc ca tot ceea ce ii dau copilului meu sa fie facut de mine in casa si iti multumesc pt retetele pe care le postezi pt ca ma ajuta f mult am un baietel de 11 luni si jum )
    Cu deoserit respect si apreciere Ionita Andra
    P.S. Tare mult as vrea sa ne cunoastem.

    1. Andra, multumim si felicitari pentru obiectivele pe care le ai in ceea ce priveste sanatatea si alimentatia baietelului tau. Ce imi scrii este o incurajare si pentru alte mamici. Imi sunteti toate atat de dragi, luptand impotriva curentului, pentru copilasii vostri. Toate retetele pe care le vei gasi, de adulti sau de copii, toate sunt bune pt bebe de la aceasta varrsta. Doar ca poate unele de adulti trebuie inca pasate pentru el. Si eu as vrea sa ma cunosc cu multe mame de pe blog, pana la urma gasesc o modalitate prin care sa ne intalnim! :). Cu mult drag, te mai astept, oricand cu orice fel de intrebari sau comentarii.

  5. Buna ziua!
    Folosesc un bidon din aluminiu din care beau apa. Si dupa ce am citit acest articol am ramas cu dubii, sa-l mai folosesc?
    F interesant site-ul!

    1. Cristina, in nici un caz. Eu sper ca articolul este destul de elocvent. Fugi de orice e din aluminiu si teflon. Toate cele bune.

  6. Buna Cristela,
    multumim pentru astfel de articole, sunt extrem de utile si pentru mine au tras multe semnale de alarma.
    De multa vreme sunt rezervata in ceea ce priveste aluminiul – am citit la un moment dat un articol ce lega aluminiul de Alzheimer si m-a facut sa ma opresc in a folosi acasa folia de aluminiu de exemplu si oala Kukta (un model ceva mai vechi care mie mi se pare ca e din aluminiu) ce o aveam cadou de nunta de la cineva drag din familie. Am preferat sa cumpar oale peste oale (se pare ca generatiile noi de oale sub presiune nu sunt la fel de rezistente) ca sa nu mai folosesc Kukta … dar mama mea si mama soacra nu vor sa renunte la ele … ba chiar au cate doua 🙁 (sunt prea bune si utile!) … Poate nu am eu dreptate si nu sunt din aluminiu?

    1. Buna, Ali Blu :)!
      Si noi aveam acasa, la mama. Nu vreau sa iti ascund ca nu stiu din ce erau sau sunt facute, dar si mie mi se parea ca e aluminiu. Stiu sigur ca aveam o oala de al
      uminiu doar pt fiert lapte, ca nu se prindea de fund! Iti dai seama? Si ne mai miram acum ca ne loveste din senin cae una sau ca virgula copiii nostri nu stiu ce patesc. Cate le-om fi transmis in burtica … Foloseste inox, yena, ceramica, etc. Daca vrei sa stii, de fapt cele mai recomadate sunt sticla si ceramica, nu oxideaza vitaminele, enzimele, etc. Da si eu folosesc inox de multe ori. Sa nu folosesti teflon, e crima! Cred ca am scris pe undeva… Te pup

    2. teflon! am trei tavi din teflon in care tot gatesc 🙁 ca sa nu mai zic de tigai :(((( … dar am gasit deja solutia – pt cuptor am o tava super de la mama si niste vase de yena 🙂 la tigai … demult imi fac cu ochiul cele de ceramica … acum nu mai am scuza … va trebui sa-mi iau una!
      si daca tot sunt la capitolul vaselor din bucatarie, m-am uitat pe „buletinul de stiri” si ma intrebam daca ai mai gasit o alternativa la steamer ca acu nu-l mai pot folosi nici pe asta cu inima impacata (legat de bpa si ce alte „minuni”).

      pupici si multa sanatate!
      PS: la categoria de evitat/aruncat e si filtrul de cafea din aluminiu (al sotului, ca io nu mai beau cafea) – ala de arata ca un ceainic si se desface in doua … Doamne! multe mai sunt! de la un banal ceaun pana la … uf! lista e lunga 🙁

    3. whau, nu stiai de teflon??? eu am avut o intoxicatie cu metale grele si atunci am aflat, la tratament, de la medicii din strainatate (ca la noi nu se face), ca mare parte din metalele grele si usoare le aveam de la teflon. Daca dai un search pe google, o sa vezi multe articole.

      Da, exista o varianta la steamer. De fapt 2:
      1. o sita de inox cu capac, de la IKEA sau de la sueprmarketuri (ieftin si convenabil). Insa se zice ca metalele oxideaza vit si enzimele, etc…
      2. Daca vrei sa fii f riguroasa si scrupuoasa, exista un slow cooker (utilizat mult in bucataria RAW, din ceramica)

      Daca tot bea cafea, mai bine o faceti la ibric!

      Cu mult drag, va pup si eu si iti multumesc pentru incredere. Cand vei descoperi (asa cum am facut si eu) cate lucruri gresite si nocive am facut pana acum, in primul rand te vei intrista ca nu ai aflat mai devreme, apoi te vei bucura ca niciodata nu e prea traziu si mai bine mai tarziu decat bolnav din senin!

    4. si tu te culci la ore „matinale”? 🙂
      ba auzisem ceva la un moment dat de teflon dar ca e valabil doar pentru anumite „versiuni” nici nu mai stiu cum era stirea (a zis cineva cuvantul „manipulare”?) si am preferat sa inghit galusca … pana nu ai zis tu de el chiar nu m-a mai preocupat (eram prea concentrata pe „noutati” gen bpa – sunt stresata ca atata timp mi-am hranit primul copil numai cu biberoane din plastic!!! :((((((( si incalzite la microunde!!!)
      dar cum ai zis si tu, mai bine mai tarziu decat bolnav din senin …

      mersi pentru sfaturi! pentru inceput voi opta pentru sita – ca e oricum mai buna decat steamerul … abia astept sa vad ce e cu slow-cooker-ul …

      somn usor si odihnitor! 🙂

  7. Cristela doresc sa te intreb ceva legat de acest articol: cum de cumperi suc de mere chiar daca e Bio….nu storci tu merele in casa si beti sucul proaspat stors? imi scapa mie ceva? e acesta cumparat un fel de sirop sau…..?

    1. Fac suc proaspat stors exclusiv din mere romanesti. De obicei folosesc mere de Voinesti. Fac in septembrie, octombrie o aprovizionare serioasa cu mere de Voinesti, care tin pana prin ianuarie. Daca vem noroc, gasim din cele tinute la la beci pana prin martie. Apoi, gata. Si atunci din martie pana in octombrie, folosim suc din asta. In plus, eu il mai folosesc pe post de indulcitor la prajituri si imi e util.

      Cel cumparat nu e sirop, e suc obtinut prin presare, din mere din zona Sighisoarei, dar sterilizat la 70 de grade. Deci nu cu mare valoare nutritiva, dar nici zero, ca in cazul celor pasteurizate sau amabalate in cutii de carton captusite cu aluminiu.

      Cu drag

  8. uite ce ma framanta de azi noapte de cd am citit intr-un articol pe care momentan nu-l mai gasesc despre cutite ceramice si nu numai…tuciul de fonta mostenit de la bunica e ok sa-l folosesc ori sa ia si el calea …teflonului?cu drag si multumiri

    1. Sa ia si el … 🙂

  9. Buna Cristela. Eu inclin sa cred ca totusi cratita de fonta nu are efecte nocive. Nu am gasit decat http://www.monitorulsv.ro/Sanatate/2011-10-07/Trei-motive-pentru-care-este-mai-sanatos-sa-gatesti-in-tigaie-de-fonta, despre gatitul in fonta. Si gustul mancarii este mai diferit cand gatesc in ea.
    Multumesc pentru postarea ta, si de altfel tot ce am citit pana acum este atat de convingator! Si eu voi zice ca tine, bine ca „m-am trezit ” macar acum. Am copiii un pic mai mari insa, si e putin mai greu pentru ei sa-i fac sa renunte de bunavoie la atractiile din magazine. Insa le spun despre tot ceea ce aflu si eu si sunt destul de receptivi.
    Cu drag, Angy

  10. Buna Cristela,
    intetionez sa merg si eu sa iau mai mere de la Voinesti (inspirata de tine fiind, bineinteles), ma poti ajuta te rog cu mai multe detalii? ( exista vreun targ, mergi la cineva anume? mai gasesc in perioada aceasta? nu am fost niciodata ).
    Iti multumesc mult.

    1. Monica draga, gasesti, oamenii le tin in beciuri. Mergi acolo si fie ii vezi pe tarani la poarta, fie au anunturi, te opresti si intrebi. Preturile sunt DUREROS de mici.

  11. Oalele acelea clasice, rosii, albastre cu buline albe..alea cum sunt? Nu stiu din ce sunt fabricate..

    1. Am si eu, ibrice:). Bune, dar nu daca se sparge smaltul. Cele mai bune, inox, sticla.

  12. buna,doream si eu sa stiu daca siliconul este daunator?am cateva forme de prajituri din silicon…si acum am dubii…

  13. Buna, la fel ca si lori vrea si eu sa stiu daca formele de prajituri di silicon sunt sau nu daunatoare. Tocmai am facut o prajitura cu visine in ea si cand a vazut sotul meu forma, asta a fost primul lucru care m-a intrebat: Nu cumva siliconul dauneaza sanatatii? Deocamdata nu am gasit raspunsul la aceasta intrebare… poate ma puteti ajuta…
    Multumesc.

    1. Deocamdata, peste tot se spune ca nu. Si eu am. Poate peste cativa ani vom auzi altceva … 🙂

    2. Buna ziua,
      Foloseste cineva vase din fonta? Sunt recomandate? Rugina nu e daunatoare? Multumesc!

  14. Buna Cristela,
    Spune-mi, te rog, parerea ta despre folosirea argilei ca remediu natural pentru diverse afectiuni (vezi site Mircea Bocan)avand in vedere ca aceasta contine aluminiu si oxizi de aluminiu. De curand Mircea Bocan a aparut intr-o emisiune, la B1TV, alaturi de prof. Mencinicopschi (probabil pentru a avea mai multa credibilitate) si a prezentat argila ca pe un panaceu universal.Iti multumesc si astept parerea ta….

    1. Albinuta, imi pare rau, dar nu am timp sa studiez acum alte site-uri. Am folosit argiloterapia extern (terapia cu lut pastos de la adancime de 50-100m din zone mai ferite de poluare) sub indrumarea dr. Laza cu efecte miraculoase de fiecare data. Gasesti pe larg subiectul explicat in cartea dumnealui. Omenirea e mereu in cautarea unui panceu. Nu exista asa ceva. Cu drag

  15. Multumesc mult pentru raspuns. Nu am vrut sa te fac sa-ti pierzi vremea cu alte site-uri, dar argila de oriunde ar fi ea are in compozitia chimica aluminiu. Si atunci???…Cu mult drag.

    1. Myths about clay and the elements that make up a clay molecule are rampant. One deals with aluminum. Clay is a super stable compound. All of the elements that make up clay are bound together and act as a whole. Aluminum silicate is a crystal compound, and cannot be utilized by the body. Aluminum in this form is completely inert. As long as the aluminum is bound in this form, it poses no health risk. The aluminum in clay is never in an isolated form, and is not absorbed into the body. Processed aluminums or free aluminum are positively charged toxins and are the ones absorbed into the body that cause harm. (www.aboutclay.com)

  16. Buna Cristela,

    Am si eu o intrebare? Oalele care au bază groasă cu un strat de aluminiu între două straturi de inox
    sunt ok de folosit? Si daca nu pe unde am putea gasi vase pentru gatiti doar din inox?

    Multumesc mult.

    1. Draga Luiza, am auzit ca nu. Apoi, mai e ceva: uneori cumperi si nici nu stii daca are pe undeva aluminiu. Crezi ca e de nu stiu ce metal scump si n-ai nicio garantie ca nu sunt si alti balauri prin ea. Nu cred ca exista un raspuns 100% sigur, doar unul de supravietuire. Singura 100% sigura cred ca e sa nu gatim. Daca gatim, cauta oale pe care sa scrie stainless steel. Mananca peste 50% crud si mai ales fructe, mai multe decat legume si astfel asiguri o curatare relativ constanta a intregului sistem limfatic. Toxine primim insa din toate partile, dar fiecare pas spre a reduce numarul si cantitatea lor e binevenit. Cu drag

  17. 1.Pentru a fierbe legumele pe abur, eu folosesc”oala in oala” Intr-o oala mai mare , cu apa, evident, potrivesc o alta mai mica, cu capac, in care pun apa atat cat sa acopere legumele. Cristela, e bine?
    2.alaturi de legume fierte, ii pot da pustiului meu(1 an si 3 luni)si legume crude? (brocoli fiert, morcov crud, de exemplu)?
    3. e ok sa-i dau compot de mere cat de mult?- il adora! bea apa doar pana-n 200mg, marea parte seara, dupa cina. Pana sa „te citesc” ii dadeam apa in timpul si dupa mese… sau odata cu hapaitul multumitor dat de gustul fructelor- ajungeam la 500, cu greu. Plus putina supa! Nu mai pun la socoteala laptele praf, incerc sa i-l scot din alimentatie(cu succes), in seara asta voi avea boabe de soia, deci, ne straduim sa urmam calea cea buna!
    cu drag si, nu stiu de ce, cu emotie!

    1. Lia draga,

      1. Bine si asa, mie imi e mai usor in sită. 🙂 Prepararea la abur este ca mai „putin distrugatoare” dintre toate metodele de preparare termica.
      2. Testeaza toleranta. Morcovul l-as da doar razuit sau presat prin axul melcat, legumele sunt fibroase si trebuie bine mestecate pentru a fi digerate, absorbite si utilizate. La 1 an si 3 luni, nu stiu cat de temeinic mesteca.
      3. Mai bine suc proaspat stors de tine, nu de la magazin. Nu fiert. Daca mananca multe fructe nu e nevoie de atata apa, are apa din fructe.

      Cu drag mereu, succes! 🙂

    2. Buna Cristela! Felicitari pentru acest site minunat! Te iubim!
      Am si eu un storcator de fructe cu ax melcat. Problema este ca acest ax este de culoare neagra iar materialul din care este facut se numeste polieterimida. Din cate am citit ar putea sa fie toxic. Cand m-am uitat in lumina am observat urme fine de uzura ceea ce inseamna ca urme din acest material (substanta) ajung si in suc.
      Stii cumva daca e ok sa mai folosesc acest tip de storcator mecanic (marca Hurom)? Multumesc!

    3. Draga mea Boldea (ai uitat sa te semnezi si cu numele mic :)), multumesc pentru mesajul cald si pentru intrebare. Nu am experienta cu storcatoarele Hurom, chiar deloc. SIncer, si Tritanul din care sunt facute mai toate storcatoarele la moda si blenderele de top are semne de intrebare, formula lui e „secret de fabricatie” si tot ce stim despre el din zona de „securitate” e ca e BPA free. Dar nu m-ar mira sa auzim cine stie ce chestii peste ani de zile. Facem tot ce ne sta in putinta sa nu ne indepartam de Natura, sa fim cat mai in siguranta, insa … totul e planificabil pana la un anumit punct :)). Cu drag

  18. Am si eu o intrebare, te rog, stii cumva despre stemerul Avent daca e nociv ( scrie BPA FREE) Dar nu are cod pe cana de plastic si tare pare PC 7 , dar toti spun ca e safe..Stii ceva?Multumesc

    1. Draga Dana, este o intrebare perfecta, multumesc. Luni voi publica un articol despre Vitamix si cat de sigur e plasticul din el. Vei gasi raspunsul tau acolo. Pe scurt insa iti spun asa: BPA free inseamna ca nu are BPA, deci da, nu e pericol cu BPA. Dar plasticele BPA contin multe alte chimice in ele care POT fi mai nocive chiar decat BPA. PE scurt. BPA free nu inseamna „safe” decat referitor la BPA.

      LA primul copil am folosit si eu Avent. In esenta nu ai nevoie de el, sunt bani aruncati in vant? Pentru ce il folosesti?

Care este opinia ta?