Miere + ceai fierbinte = TOXIC!

Scris de Cristela  - 6 ianuarie 2011

Multa lume stie ca mierea nu trebuie incalzita pentru ca isi pierde din proprietatile terapeutice si nutritive, insa am constatat personal (cu groaza chiar!) ca foarte putina lume stie ca mierea in orice lichid fierbinte (la peste 40 de grade Celsius) emana o toxina puternic cancerigena.

Celebrul ceai fierbinte cu lamaie si miere, administrat in raceli, pe langa faptul ca e o iluzie (atat mierea, cat si lamaia in lichide fierbinti sunt doar de gust si aroma, toate enzimele, respectiv Vitamina C sunt distruse) are cel mult efect Placebo. La fel si cafeaua sau laptele cu miere (si am baut atat de mult in copilarie, mai ales cand ne durea gatul, primul ‘leac’ are lapte fierbinte + galbenus de ou + miere). De asemenea toate alimentele care contin miere prelucrata termic ar trebui excluse din alimentatie. Din motivul pe care vi l-am explicat mai sus si pe care l-am aflat si eu acum 7 ani de la Dr. Laza si l-am auzit explicat la aproape fiecare aparitie TV a prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, Directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Cand imi amintesc de cate ori am incalzit mierea cristalizata la microunde (!! va dati seama in ce bezna traiam si ne mai minunam de unde ne lovesc toate bolile?) sau am folosit-o ani de zile pe post de indulcitor in cafea?

MIEREA IN ALIMENTATIA BEBELUSILOR

Pe 15 ianuarie 2012 am primit urmatoarea intrebare de la Dragos, un tata cititor al blogului: “Buna Cristela, te felicit pentru tot ceea ce faci, este prima data cand scriu pe blog, l-a descoperit sotia mea, avem si noi un baietel de 9 luni si vroiam sa iti urez sa iti dea Dumnezeu multa sanatate si spor in tot ceeea ce faci.

Iti scriu cu o mica problema pe care o avem acum, am urmat meniul de diversificare pe care l-ai construit tu, insa de curand cineva ne-a spus ca nu este bine sa ii dam copilului sub 1 an miere de albine, pentru ca poate crea botulism, mierea avand in componenta niste spori Clostridium botulinum care in timp ce la adulti sunt distrusi de aciditatea din stomac, la copii nu sunt.

Ce parere ai despre treaba asta, ai citit cumva ceva mai multe informatii, oare daca e in cantitati mici nu este niciun risc? Multumesc”

Impreuna cu dr. Laza am introdus atat in meniul lui Pavel, cat si al lui Petru miere inca de la 6 luni, insa nu mai mult de cateva picaturi (nici macar 1/2 lingurita din aceea pentru bebelusi), mai ales pentru a indulci usor laptele vegetal. Am considerat ca in mierea naturala, nepasteurizata, bio din surse sigure, probabilitatea ca sporii de Clostridium botulinum sa fie prezenti este foarte mica. De asemenea, in produsele cu miere pe care le pregatesc si pe care Petru le consuma, la cantitatile de produs pe care le ingereaza revine cam tot atata miere, maxim 1 lingurita, desi nu cred. Si nu e un aliment zilnic, dupa cum ati observat.

Este posibilă, dar puţin probabilă contactarea botulismul infantil, prin sporii de Clostridium botulinum din mierea naturală, la copii mai mici de 1 an, existând probabil şi interese comerciale pentru promovarea unor astfel de teorii, în sensul de a exclude acest produs natural din meniul copiilor mici si a incuraja tot felul de indulcitori procesati industrial. Nu am vazut studii clinice sau microbiologice în acest sens, cu toate astea precauţia si moderatia este intodeauna si in orice domeniu (mai ales alimentar) bine venită, de aceea am procedat si eu ca atare.

In lipsa cazurilor clinice, aceasta temere ramane la stadiul de ipoteza. Tratate stiintifice de toxicologie si microbiologie legate de CB si infectarea prin miere cuprind si informatii care par sa conteste exact ceea se sustine, si anume:

– prezenţa flavonelor şi flavonoizilor inhibă major viaţa bacteriei (orice sortiment de miere naturala este bogat în asa ceva),
– la un pH mai mic de 4,8 nu este posibilă creşterea bacteriei şi producerea de toxine (mierea are un pH intre 3 – 5),
– soluţiile concentrate de zaharide reprezintă un mediu extrem de ostil de viaţă pentru CB (concentraţia mierii în glucide este de peste 60%, ceea ce reprezintă un mediu de-a dreptul selenar de viaţă pentru microorganismele anaerobe, chiar şi pentru iubitoarele de glucoză, care iniţiază fermentaţia alcoolică – de aceea mierea nu fermentează),
– prezenţa unor substanţe antibiotice în mediu, determină inhibarea sau distrugerea CB (acidul formic, inhibina, acizii graşi neesterificaţi, etc – substanţe cu mare putere antibiotică).

Pentru Pavel am inceput de la 9 luni sa folosesc exclusiv miere de salcam bio, cateva picaturi, maxim un sfert de lingurita pe zi (a NU dezvolta/incuraja preferinta copiilor pentru dulce este un dar inestimabil pe viata!). Stiu, stiu ca pediatrii spun ca exista pericol de botulism apropos de miere, am citit si eu mult despre asta, dar v-am explicat in alt articol modalitatea mea de paza si binecuvantare a alimentelor inainte de a le manca. De 4 ani cumpar mierere ecologica de la un producator de exceptie. Ocazie cu care am aflat cu durere si tristete, ca doar 5% se vinde pe piata romaneasca (din cauza lipsei de cerere) si restul merge la export, zeci de tiruri care pleaca zilnic mai ales in Germania. Analizele care se fac pentru mierea ce merge la export, impuse si finantate de catre importator, sunt foarte riguroase si costisitoare, asa incat avem toata increderea. Tot de aici cumparam la preturi mai mult decat rezonabile, faguri (copiii sunt foarte incantati sa mestece ceara ce ramane dupa miere si care este deosebit de valoroasa, exact ca pe o guma de mestecat), sucuri ecologice de catina, afine, brad, zmeura, mure (in cazul in care nu le preparam deja in casa dupa reteta de la sucul de afine).

Cu speranta ca ce veti afla pe acest blog veti si aplica, va doresc sanatate si perseverenta.

Actualizare (07 aprilie 2013): Postez comentariul pe care l-am primit azi si pe baza caruia am inceput sa fac investigatii in locurile in care sunt sigura ca primesc raspunsuri sincere, adevarate. Ori ajung la concluzia ca intr-adevar nu e miere bio pe piata noastra, ori o ajut pe Hanna sa gaseasca solutia si sa salvam bietele albinute, fata de care ma simt oricum ingrozitor, pentru ca nu reusesc sa renunt la alimentul asta minune.

“… Vin din interiorul unei afaceri care a incercat sa fie BIO…si e dezamagitor. Dupa ce ne-am pierdut jumatate din stupina(adica peste 100 de familii de albine), am inteles ca eram singurii cinstiti din zona, pentru ca restul stupinelor Bio tratau (si) cu medicamente permise la obtinerea mierii conventionale, insa interzise absolut la mierea bio. Noi ne-am retras dintr-un simt al raspunderii, din respect pentru buzunarul clientilor la produse bio si din frica de Dumnezeu. Am fi putut ramane insa linistiti in bransa bio, pentru ca obisnuitele controale din strainatate nu depisteaza nimic(poate doar concentratiile nebunesti de medicamente nepermise. Dar nimeni nu face asa ceva propriei stupine, corect?).

Asa ca eu nu cumpar si nu mai cred in alimente bio…poate ca unele sunt mai putin tratate decat cele obisnuite…poate mai sunt si oameni cinstiti…dar…eu nu mi-as arunca banii sperand doar, fara garantii…Singura garantie mi-o ofera alimentele din gradina mea…uneori si ele stropite, daca e caz de necesitate!

Draga Cristela, se poate ca mierea pe care o cumperi sa fie bio, dar sunt sanse destul de mici! In timp ce ne zbateam nebuneste sa ne salvam si stupina(efectiv distrusa din cauza tratamentelor bio, ineficiente in cazul varooa, adica al paduchelui), am contactat multi, foarte multi apicultori, cunoscuti, necunoscuti, on-line, incercand sa ne informam: ei CE FAC, pentru ca tratamentul bio nu are eficienta? Nu am primit niciun raspuns salvator,insa unii(mai apropiati), au recunoscut cum trateaza in ascuns cu Varachet, etc(medicament NEPERMISE la bio).

Nu-ti pierzi stupina intr-un an..dar in doi-trei e treaba sigura! Auzisem si noi candva ca apicultorii cinstiti din cercul bio si-au campierdut albinele, dar a trebuit sa traimasta ca sa credem. In rezumat…eu nu stiu sa existe miere bio in Romania, dar daca exista totusi, mi-as dori din suflet sa cunosc apicultorul si modul in care trateaza el albinele!

M-am cam lungit..si-mi cer scuze! Acestea sunt informatii pe care nu le-as fi oferit, in mod obisnuit, dar am mare respect pentru ceea ce postezi aici, Cristela. Si cred ca cititorii tai sunt oameni interesati de produse sanatoase, asa ca merita sa stie ce cumpara de fapt.

Cat despre miere “naturala” am convingerea ca majoritatea apicultorilor nu falsifica mierea in vreun fel! De topit, o topesc, e adevarat! Dar… Noi ne vindem mierea en-gross, pentru ca sunt cantitati mari si altfel nu ne-am descurca. Insa putinul care e vandut la kilogram…se vinde conform dorintei clientului. Si mare parte dintre ei vor ca mierea “sa curga”, refuza sa cumpere miere cristalizata. Unii, clienti vechi, au putut fi convinsi ca e mai sanatoasa asa cum e ea, “zaharisita”, insa multi spun ca ei o vor topita…sau deloc.”

Actualizare 2015: Folosesc din ce in ce mai putina miere si sunt atat de fericita ca am reusit. In primul rand din motive etice. Albinele, ca si vacile, gainile, pestii de crescatorie etc au ajuns niste sclavi in slujba noastra. Parca am fost oarba: de unde s-au umplut dintr-o data rafturile tuturor magazinelor de atat miere? Ele sunt hranite cu sirop de glucoza si noi le luam ultima picatura. Acest lucru nu e in concordanta cu principiile de viata si vindecare. Nu te poti vindeca daca nu traiesti in armonie cu toate entitatile vii si cu Mama Pamant. In al doilea rand pentru ca, da, nu mai exista miere bio 100%, se fac tratamente, insa se numeste bio daca albinele au cules polen de pe pajistiti bio. CA si la vaci: pasc iarba bio, dar sunt vaccinate si antibiotizate la greu Si laptele lor tot bio ramane. Bio inseamna altceva decat credem noi. In al treilea rand pentru ca toate produsele stupului sunt alimente bogate in aminoacizi si digestia lor e una acida, deci moderatia e indicata. Nu va ganditi ca sunteti moderati, asa am gandit si eu despre mine, insa intre moderatie si exces e de fapt o granita mentala foarte fina, pe care chiar si cei mai echilibrati dintre noi o trec frecvent…

Actualizare (29 iulie 2016): Mentorii mei spirituali m-au invatat ca “ATUNCI CAND OAMENII ISI UNESC RESURSELE – EI DEVIN CU ADEVARAT PUTERNICI SI PROSPERI.” Actualizarea de azi este de la o cititoare de 25 de ani, Georgiana, mama a doi ingeri – sunt recunoscatoare pentru acest comentariu pe care l-am preluat partial si in text. Le multumesc tuturor cititorilor mei care ma inspira, ma motiveaza, ma invata si ma atrag intr-un soi de energie vindecatoare si luminoasa. Atunci cand oamenii isi unesc resursele, ei devin cu adevarat puternici si prosperi.

“Draga Cristela, e adevarata in mare parte actualizarea din 2015. Impreuna cu sotul meu crestem albine si, daca anul trecut aveam 55 de stupi, iar iarna – una foarte blanda, am ajuns in primavara cu doar 10 stupi. Asta pentru ca, din dorinta de a oferi copilasului nostru (un an si patru luni) un start cat mai bun in viata, ne-am retras la tara si, prin urmare, albinelor nu le-am adminiatrat Varachet, ci remedii naturale. Este dezamagitor, insa, in zona, si cei care au folosit Varachet au avut pierderi semnificative. Tocmai pentru ca paduchii incep sa dezvolte rezistenta.

Insa nu ne resemnam! E al doilea an de cand incercam si nu ne dam batuti. Incercam tot felul de remedii pe baza de plante, schimbam frecventa sau concentratia preparatelor facute de noi in casa din ce ne ofera natura (orice discutie pe forumuri internationale, cu orice batran apicultor sau profesor in domeniu ne intereseaza). Bunicul meu a fost apicultor si ne ajuta si el.

Si, nu, in cazul nostru nu poate fi vorba de exploatare in sensul descris mai sus, pentru ca nu le stimulam cu nici un fel de sirop, as putea spune ca nici macar cu propria miere. Prefer sa nu extragem complet mierea in sezon pentru a le ramane lor pe iarna sau cand au nevoie.

Insa nu poate fi considerata bio pentru ca noi nu mergem in pastoral, nu ne deplasam in locuri in care, pe o anumita suprafata, nu sunt decat culturi bio, din simplul motiv ca nu am intentia de a vinde mierea en-gros. Am o imensa padure de tei chiar langa sat si e tot ce am nevoie pentru familia noastra si cei cativa cunoscuti care vor miere naturala.

Nu imi place sa intervin inutil, insa, de asemenea, nu imi place nici cand vad oameni care se resemneaza si nu mai cred ca exista si lucruri bune. Sunt convinsa ca mai sunt si altii ca mine care fac asta, ba chiar pe culturi bio, doar ca, de obicei, cei care reusesc in domeniu si care se fac auziti, tot prin diverse mijloace obscure si necinstite o fac, incat nu mai e loc si de altii. Si, da, admit si faptul ca, pe langa asta, trimit acest mesaj si dintr-un soi de mandrie, ca “da, se poate”, insa sper sa-mi fie iertata! (…) ”

Ce stim despre soia? Carnea pamantului...

Articole interesante 

>