Poveste despre vaccinuri (I)

Scris de Cristela  - 18 februarie 2011

M-am tot gandit de unde sa incep si cum sa abordez chestiunea asta cu vaccinarea. Mai precis cu informarea completa despre vaccinuri – pentru ca asta ma preocupa la tema respectiva, si anume ca din puzzle lipsesc niste piese. Informatia va fi transmisa in conformitate cu dorinta autentica declarata AICI. Sper ca mesajul perceput va fi pe masura intenitie.

Incep povestea reluand ideea pe care am enuntat-o de multe ori in articolele mele: ceea ce transmit si impartasesc pe blog nu este pentru a va convinge sa faceti ca mine. Deciziile in privinta modului de crestere si de educatie a copiilor sunt personale, apartin exclusiv parintilor; inteleg si respect asta.

Ce am observat eu insa ca lipseste in mod aproape constant din ecuatia procesului decizional, este informarea obiectiva, justa si mai ales completa din partea autoritatilor considerate “competente in materie”, asupra unor subiecte cu consecinte critice asupra sanatatii noastre si a copiilor nostri (alimentatie, imunizare, dezvoltare fizica emotionala, mintala). Indemnul pe care l-am avut de la inceputurile acestui site catre cititori a fost: “Creati timp si investiti-l in studiu, pentru a face intotdeauna alegeri informate!”. Prin blogul meu, incerc sa va ofer o cale catre surse care completeaza informatia necesara pentru o decizie robusta.

Oricare ar fi decizia noastra si in orice domeniu, intotdeauna ea ne va invata o lectie.

De ce insist atat cu informarea? Nu pot trece cu vederea un fapt evident: in numeroase cazuri avem de-a face cu o campanie de manipulare sau de comunicare trunchiata asupra temelor de mai sus, campanie ce pare sa serveasca interese financiare si comerciale, sub pretextul grijii pentru sanatate. Am dat si cu alte ocazii exemple de reclame TV “celebre” in acest sens.

In mod paradoxal, desi traim intr-o epoca in care accesul la informatie este atat de facil si vast, noi tindem spre autosuficienta si ne multumim cu un mod arhaic de gandire si de actiune.

Cu alte cuvinte “luam de bun” daca a zis la televizor”. Nu gandim critic. Iar autoritatile in materie sunt de cele mai multe ori auto-suficiente si arogante. Stiinta si cercetarea au evoluat si au adus la suprafata multe adevaruri considerate subiecte tabu. Pe vremea cand multi dintre cei care ne consiliaza au absolvit facultatea, aceste lucruri nu erau cunoscute si nici vehiculate cu atata libertate ca in vremurile actuale. Ne punem oare intrebarea atunci cand luam imediat drept adevar absolut anumite recomandari, daca sursele respective au si facut efortul sa se puna la curent cu noutatile in materie? Sau daca au ramas bieti prizonieri ai unor tipare de gandire bazate pe frica, in care vor sa ne atraga si pe noi?

“Poveste despre vaccinuri” este un material care nu are pretentia de a fi exhaustiv, insa ofera  exemple si surse, asa incat sa permita oricarui cititor sa faca o alegere informata in privinta vaccinarii. Oricine este interesat de sanatea personala si a celor dragi sau lucreaza in domeniul medical are datoria de a fi informat. Daca sunteti prea ocupati si nu aveti timp sa cititi intreg materialul de fata (inclusiv partile ce vor urma), atunci va spun concret doar atat: exista in literatura stiintifica dovezi ample despre fiecare dintre aspectele pe care le voi aborda: contaminarea si ingredientele vaccinurilor, efecte secundare/adverse (asa cum apar ele documentate chiar in prospecte), metode alternative, referinte (web, carti si aparitii periodice).

I. Introducere.

Principiul care sta la baza vaccinarii este acela ca un vaccin are capacitatea de a declansa in sange productia de anticorpi specifici impotriva unui agresor extern (virus). Acest agresor extern este deliberat introdus in sange, in cantitate mica, prin vaccin. Anticorpii sunt molecule de proteine produse ca rezultat al expunerii organismului la un agresor extern.

Teoria anticorpilor presupune ca la un nou contact cu agresorul, anticorpii deja existenti, produsi in urma vaccinarii, vor ataca acel invadator strain, impiedicand producerea bolii. In realitate lucrurile nu sunt atat de simple. Rezistenta la boli (imunitatea) este data de o multitudine de factori care impreuna definesc starea generala de sanatate a acelei persoane. Rezistenta la boli este garantata de fapt de o stare foarte buna de sanatate a persoanei respective, nu de ceea ce vine print-un ac.

Vazuta din perspectiva studiilor recente, teoria clasica a productiei de anticorpi in urma vaccinarii apare ca simplista … o reprezentare mecanicista a unor fenomene cu mult mai complexe care se produc in organismul omenesc. Studii stiintifice au aratat ca:

  • exista indivizi al caror organism nu produce anticorpi dupa vaccinare (detectabili prin teste de laborator)
  • prezenta de anticorpi in sange nu inseamna automat rezistenta la boala, dupa cum lipsa anticorpilor din sange nu inseamna susceptibilitate la o anumita boala”(Dilemele Vaccinologiei, prof. univ. dr. Pavel Chirila, Revista Naturalia nr.2/iulie 2009)

Urmarea in articolul viitor, “II. Contaminarea si ingredientele vaccinurilor”

Articole interesante 

>