Bombite cu quinoa (Gustarel)

Extras din articolul: Trei retete cu quinoa si un desert surpriza

BOMBE CU QUINOA (GUSTAREL)

Pentru Pavel folosesc quinoa la diverse piure-uri de legume, cel mai bine mi s-a parut ca merge cu: dovlecel si marar sau brocoli cu patrunjel. De asemenea i-am facut niste ‚bombitze’ cu quinoa (merg si cu orez integral in loc de quinoa): am amestecat quinoa/orez (fierte in prealabil, preferabil in zeama de la supa de radacinoase) cu putin piure crud de rosii si cateva fire de sare neiodata, marar, patrunjel, leustean si putina „faina” din seminte de in macinate. Am pus si putini fulgi de ovaz, Am modelat compozitia sub forma bilute mici si le-am bagat la cuptor 15 minute. Pavel e incantat, mai ales ca le mananca singur, cu mana sau cu furculita (nu e prea prieten cu tacamurile pentru copii).

Actualizare 2015: Prefer sa folosesc rosiile sub forma de sos crud (pasez o rosie bine coapta in gradina, la blender cu oregano si usturoi sau, daca nu e sezonul, am la congelator). Nu mai amestec mai multe tipuri de cereale (quinoa cu ovaz), ci folosesc un singur tip, preferabil fara gluten. De aici a aparut reteta noua, simplificata si mult mai gustoasa a noilor bombite de quinoa, pe numele lor Gustarel.

Opinii 8 opinii

  1. Buna ziua,

    Vreau sa prepar Gustarel astăzi, dar nu stiu cum sa pun semințele se in, întregi sau râşnite? In carte scrie doar o jumătate se cană semințe se in.
    Multumesc!

    1. Buna ziua, multumesc pentru intrebare si pentru ca mi-ati facut pofta :).

      Le puteti pune oricum, nu va temeti, nu aveti cum sa gresiti. Semintele de in au rolul de a lega compozitia, ca si cand ati pune ou. La umezeala ele se umfla si devin lipicioase. Bineinteles ca le puteti pune si macinate, asta nu schimba cu nimic rolul lor de liant.

      Eu am incercat recent Gustarelul fara seminte si cu ceapa verde. A iesit la fel de bun si m-am bucurat sa vad ca iese si fara seminte de in. Daca vi se pare greu de modelat – in varianta fara seminte – puteti folosi un inel de inox, ca cel din aceasta reteta de biscuiti.

      M-as bucura sa imi spuneti cum vi s-au parut, mie nu imi plac goi, doar in combinatie cu sosul de susan, Bunarel 🙂

      Cu drag, pofta buna si spor!

    2. Multumesc pentru răspunsul rapid! Deja am fiert quinoa. Credeam ca se folosesc doar râşnite ca sa lege compoziția. Am sa incerc cu seminte de in si cu sosul Bunarel. Revin cu impresii.

      Abea astept volumul doi al cărții! O zi buna!

  2. Nu ma asteptam sa fie atat de bun sosul! Si Gustarel a iesit foarte bun. Eu am avut quinoa rosie si susan negru, ambele organice. Cred ca sunt retetele mele preferate de pana acum!

    1. Draga Lacramioara,

      Multumesc de vesti. Sosul este preferatul nostru, se face repede si, daca il fac mai „ferm” le dau copiilor pentru masa de pranz de la gradinita, un borcanel de sos – mai ferm iese pateu – pe care sa il puna pe feliute de capia, castraveti sau rondele de orez/porumb.

      Am facut si eu din susan negru cand am ramas fara cel alb, dar nu mi-a placut deloc culoarea, parca era noroi :))). Vezi ce conditionari am si eu? 🙂

      Cu mult drag,

      cristela

  3. Am facut aceasta reteta si este de vis! L am servit pe Gustarel cu sosul de rosii dar as vrea sa il incercam si cu sosul de susan Bunarel. Unde pot gasi reteta?

    1. Draga Ela, multumesc pentru impresii si aprecieri!

      Reteta este in primul volum din colectia mea de sanatate pentru familii, Simplu. Se poate comanda aici:http://cristelageorgescu.ro/carte/simplu-versuri-hranitoare-1/

      Ai nevoie de blender: 1 cana susan, 1 cana apa, sucul de la o lamaie, putina sare, un mic catel de usturoi si o foarte mica rosie.

      Cu drag,

      cristela

  4. Draga Cristela, iti multumesc pentru raspuns! O sa incerc si acest sos ptr ca sunt sigura ca este o bunatate. Eu am 3 copii si incerc sa ii tin departe de toate ” rautatile” de aceea ptr mine retetele tale sunt salvatoare. Ai doi copii deosebiti. Sa fie sanatosi! Cu drag, Mihaela

Care este opinia ta?