Alimentația copiilor: când introducem cacaua?

26 februarie 2017, întrebare de la Mihaela la articolul ”Ne faci si noua ceva bun, de primăvara?”

Buna Cristela,

Ce părere ai despre cacao la copii, de la ce vârstă? Întreb asta deoarece am in minte cele spuse de Ligia Pop la o rețetă de a ei:
”Daca vreti sa faceti aceasta reteta pentru copiii care au pana la 9-10 ani, inlocuiti cacao raw cu pudra de roscove si daca folositi unt de cacao, inlocuiti-l cu untul de cocos sau de palmier, chiar daca untul de cacao contine o cantitate mica de cafeina. Se stie ca pudra cacao folosita sub orice forma in dulciuri, indiferent daca este raw sau obisnuita, energizeaza peste masura copilasii din cauza continutului de cofeina.”
Mulțumesc!

Răspuns

Multumesc, Mihaela draga, pentru intrebare.

Cacaua (cf. DOOM) nu contine cofeina, ci teobromina, o substanță înrudită cu cofeina și care este un excitant nervos, desigur, desi cu o actiune stimulatoare mai slabă decât a altor alcaloizi.

Am raspuns la intrebarea ta deja din 2011 :), cand am povestit despre pudra de roscove, cacao si cafea aici:
1. Reteta de ciocolată ”bounty”
2. Tarta de ciocolata fara ciocolata
3. Cartea Simplu 1, la reteta de parfe de ciocolata.

Pentru copiii care nu au gustat niciodata ”bunatati” cu cacao, desigur ca pudra de roscove este solutia ideala.

Pentru cei are au prins insa gustul, e mai dificil (pentru parinti! 🙂 ) de schimbat preferinta. Desi nu imposibil. Nu mai am nici eu fixatii mentale si nu mai fac din corectitudinea alimentara dogma, ca e sortita esecului, daca schimbarea de comportament nu e insotita si de o transformare la nivelul constiintei. Asadar pentru copii obisnuiti de familie si scoala cu gustul de cacao, recomand gradual reducerea cantitatii de cacao din produsele obtinute acasa, pana se ajunge la 50%-50% cacao-roscove. Daca incercam sa le dam direct roscove, de la oua surpriza, cacao instant, vaci mov sau flakes cioca-boca, nu vor manca, din contra. Iar noi vom sfarsi prin a le cumpara deceptionati, ceva din jungla supermarketurilor, doar ”de mila” sau ”pentru a le face o mica bucurie”.

In Simplu2 am scris asa: ”Stresul produs de interzicerea completa a unui aliment in scop educativ, e mai nociv decat un compromis facut in mod lucid. (…) Decat sa cumparati din magazin ceva ingrozitor, mai bine ocazional un compromis necompromitator.”

Cu pretuire,

Opinii 4 opinii

  1. Draga Cristela,

    Te citesc de ceva vreme si gasesc informatiile de pe blogul tau absolut minunate si atat de utile! Eu urmez o dieta plant based de cativa ani si acum asteptam si primul bebe pentru care ma pregatesc deja sa il hranesc la fel (probabil am noroc cu sotul meu care este vegetarian de la nastere si cu faptul ca nu locuim in Romania; familia mea este total socata ca nu o sa ii dau dar nu imi bat capul sa explic nimanui)
    Vreau doar sa iti multumesc pentru efortul si munca ta, consider ca ai un mare curaj sa vorbesti despre toate aceste lucruri catre publicul roman; esti sursa mea preferata de infomatie, alaturi de Dr. Gregger (autorul cartii How Not to Die). MULTUMESC!

    1. Draga Andreea, multumesc pentru cuvintele alese si aprecierile generoase. Dar si pentru recomandare, cartea Dr. Gregger.
      Felicitari pentru sarcina, iti recomand un produs extraordinar, pentru sarcina si alaptare, DIVIN – http://www.terraapis.ro/magazin/tonic-no-9/, se fac livrari si in strainatate! Si bineinteles supa clara din Simplu2 🙂

      Cu pretuire, multumiesc tie, multumesc voua!

      cristela

  2. Bună ziua, voi fi directă si fără mult bla bla … ce părere aveți despre castane si făină de castane. Va mulțumesc anticipat dacă veți avea timp sa îmi răspundeți la.mesaj. Va mulțumesc oricum pentru toate articolele si pentru informația si experiența dumneavoastră pe care o împărtășiți cu noi. De când Dumnezeu v-a scos in calea mea am înțeles rolul nostru de femei si mame in familie. Noi femei si mame hrănim cu iubire si îngrijire familia. Sunteți minunată

    1. Draga Silvia, multumesc pentru ”fara bla bla”, m-ai facut sa zambesc la finalul unei zile care mi-a cam epuizat energia… 🙂 Te rog sa-mi spui direct pe nume, Cristela. Castanele sunt minunate, sanatoase, eu le iubesc iarna, cand simt nevoia de proteine, intr-adevar. Si copilor le dau castane coapte la gustare iarna. Nu am folosit faina de castane, nu stiu exact cum se obtine (ma refer in ce conditii), dar daca e integrala si nebotezata cu diverse ca sa reziste, atunci da-i bataie! 🙂 Imbratisari, suntem minunate toate, altii vor sa ne faca sa credem opusul!

Care este opinia ta?