Alimentația copiilor: când introducem cacaua?

26 februarie 2017
Întrebare de la Mihaela la rețeta de ciocolată cu cacao, din articolul ”Ne faci si nouă ceva bun de primăvara?”

Buna Cristela,

Ce părere ai despre cacao la copii, de la ce vârstă? Întreb asta deoarece am in minte cele spuse de Ligia Pop la o rețetă de a ei: ”Daca vreti sa faceti aceasta reteta pentru copiii care au pana la 9-10 ani, inlocuiti cacao raw cu pudra de roscove si daca folositi unt de cacao, inlocuiti-l cu untul de cocos sau de palmier, chiar daca untul de cacao contine o cantitate mica de cafeina. Se stie ca pudra cacao folosita sub orice forma in dulciuri, indiferent daca este raw sau obisnuita, energizeaza peste masura copilasii din cauza continutului de cofeina.” Mulțumesc!

Răspuns

Multumesc, Mihaela dragă, pentru întrebare.

Cacaua nu conține cofeină, ci teobromină, o substanță înrudită cu cofeina și care este un excitant nervos, desigur, deși cu o acțiune stimulatoare mai slabă decât a altor alcaloizi.

Am răspuns la întrebarea aceasta deja din 2011 🙂 și reiau acum materialele în care am povestit despre pudra de roșcove (carob), cacao și cafea:
1. Rețeta de ciocolată ”bounty”
2. Tarta de ciocolată fără ciocolată și fără gluten
3. Rețeta Parfeu de ciocolată din cartea Simplu 1.

Pentru copiii care nu au gustat niciodata bunătăți cu cacao, firește că pudra de roșcove (carob) este soluția ideală. Iata o rețetă foarte simplă de ciocolată pentru bebici, pe care o faceam țac-pac pentru Petru cel pofticios.

Pentru cei are au prins însă gustul de cacao, gustul acela specific de ciocolată, va fi mai dificil (pentru părinți mai ales) să schimbe preferința. Deși nu imposibil. Dacă vom dori să-i reformăm 🙂 și să trecem de la ouă de ciocolată, lapte cu cacao instant, vaci mov sau fulgi de ”cereale” cioca-boca, la pudră de roșcove, e posibil să ne semnăm singuri demisia. 🙂 Protestele vor fi pe măsură și aversiunea față de orice le vom propune nou, aidoma.

Nu mai am nici eu fixații mentale și nu mai fac din corectitudinea alimentară dogmă, pentru că am observat în timp că cele mai eficiente schimbări au loc doar atunci când modificările de comportament sunt însoțite de o transformare simultană la nivelul conștiintei personale a adultului.  Altfel, vorbim vorbe pline de vorbe, risipim energie și ne stabilim obiective deznadăjduitoare.

Pentru copiii obișnuiți deja de familie și de școală cu gustul de cacao, recomand gradual reducerea cantității de cacao din produsele preparate în casă, până se ajunge cu blândețe la jumate-jumate cacao-roșcove. Dacă ne ostenim să ajungem la această performanță în casă, e deja un ajutor semnificativ acordat sistemului nervos, care poate face față mai ușor unor excese din afara casei.

Nu întâmplător în Simplu2 am scris așa: ”Stresul produs de interzicerea completă a unui aliment în scop educativ, e mai nociv decât un compromis făcut în mod lucid. (…) Decât să cumpărați din magazin ceva îngrozitor, mai bine ocazional acasă un compromis necompromițător.”

Cu Vitamina L și miros de ciocolată,

Opinii 4 opinii

  1. Draga Cristela,

    Te citesc de ceva vreme si gasesc informatiile de pe blogul tau absolut minunate si atat de utile! Eu urmez o dieta plant based de cativa ani si acum asteptam si primul bebe pentru care ma pregatesc deja sa il hranesc la fel (probabil am noroc cu sotul meu care este vegetarian de la nastere si cu faptul ca nu locuim in Romania; familia mea este total socata ca nu o sa ii dau dar nu imi bat capul sa explic nimanui)
    Vreau doar sa iti multumesc pentru efortul si munca ta, consider ca ai un mare curaj sa vorbesti despre toate aceste lucruri catre publicul roman; esti sursa mea preferata de infomatie, alaturi de Dr. Gregger (autorul cartii How Not to Die). MULTUMESC!

    1. Draga Andreea, multumesc pentru cuvintele alese si aprecierile generoase. Dar si pentru recomandare, cartea Dr. Gregger.
      Felicitari pentru sarcina, iti recomand un produs extraordinar, pentru sarcina si alaptare, DIVIN – http://www.terraapis.ro/magazin/tonic-no-9/, se fac livrari si in strainatate! Si bineinteles supa clara din Simplu2 🙂

      Cu pretuire, multumiesc tie, multumesc voua!

      cristela

  2. Bună ziua, voi fi directă si fără mult bla bla … ce părere aveți despre castane si făină de castane. Va mulțumesc anticipat dacă veți avea timp sa îmi răspundeți la.mesaj. Va mulțumesc oricum pentru toate articolele si pentru informația si experiența dumneavoastră pe care o împărtășiți cu noi. De când Dumnezeu v-a scos in calea mea am înțeles rolul nostru de femei si mame in familie. Noi femei si mame hrănim cu iubire si îngrijire familia. Sunteți minunată

    1. Draga Silvia, multumesc pentru ”fara bla bla”, m-ai facut sa zambesc la finalul unei zile care mi-a cam epuizat energia… 🙂 Te rog sa-mi spui direct pe nume, Cristela. Castanele sunt minunate, sanatoase, eu le iubesc iarna, cand simt nevoia de proteine, intr-adevar. Si copilor le dau castane coapte la gustare iarna. Nu am folosit faina de castane, nu stiu exact cum se obtine (ma refer in ce conditii), dar daca e integrala si nebotezata cu diverse ca sa reziste, atunci da-i bataie! 🙂 Imbratisari, suntem minunate toate, altii vor sa ne faca sa credem opusul!

Care este opinia ta?