Bunaciune: briose cu dovleac si scortisoara

Reteta publicata si ratacita pe Facebook – 21 septembrie 2012
„Bunaciune”
Briose cu dovleac si scortisoara, plamadite de mama intr-o doara
🙂

Bunaciune - briose cu dovleac si scortisoara

Bunaciune – briose cu dovleac si scortisoara

Reteta este pentru 8 briose grasunele, manca-le-ar mama pe ele! Este potrivita in meniul copiilor, inclusiv in Diversificare, incepand de la 1 an. Se poate si mai devreme, bineinteles, insa experienta ultimor ani mi-a demonstrat ca amanarea introducerii cerealelor cu gluten si aportul crescut de lapte matern si fructe coapte, curate, zemoase si crude in primul an de viata are efect benefic pe termen lung. Uite de ce si cum.

Pentru mai multe detalii despre diversificarea cerealelor, cititi si articolele mele despre DiversificareDiversificarea cu cereale. si Cerealele in alimentatia adultilor si a copiilor – Partea I si Partea a II-a. Iar pentru explicatii din practica medicala despre aceasta grupa de alimente, cititi cartile Dr. Robert Morse si Dr. Sorina Soescu.

2 cani (de 250 ml) cu dovleac (razuit sau taiat cubulete). Reteta e cu dovleac congelat, care devine zemos atunci cand se dezgheata. Daca aveti dovleac proaspat, adaugati 150 – 200 ml de apa.
5 linguri faina din fulgi de ovaz macinati (nu cumparati faina, macinati voi)
3 linguri cocos razuit (daca nu aveti, atunci tot de fulgi de ovaz, deci in total 8 linguri)
1 lingurita rasa de scortisoara
6 curmale rehidratate (cateva ore). Daca cei mici sunt obisnuiti cu zahar sau dulciuri din comert, atunci va trebui sa folositi mai multe curmale, pentru ca nu li se va parea – din pacate! – suficient de dulce).
1 banana bine coapta (cu pete maronii pe coaja, nu interior!). Daca nu va place aroma de banana, mai adaugati 3 curmale la cele 5, deci o curmala per lingura de faina, in total 8 curmale.
optional vanilie naturala – 1/2 lingurita

La blender vajjjj, vajjj, 2 minute bostanul, curmalele si banana, daca va incumetati sa o folositi. Adaugati in pasta de fructe astfel obtinuta restul ingredientelor si amestecati cu mana (pentru un plus de Vitamina L 🙂 ) sau cu o lingura de lemn.

Puse in forme de briose (sau ce alte forme aveti la indemana), 45 min. la 150-180 grade max.

Scoase si lasate la racorit. Celor 2P le plac briosele cu: sirop de ciocolata – facut de mine, bineinteles, sau cu pasta de fructe de padure/visine conservate in miere, sau cu „dulceata” de gutui preparata fara foc, unt de migdale etc.

Important: briosele au consistenta de mamaliga, nu de aluat pufos, ca toate produsele de panificatie cu care suntem obisnuiti. Multa lume a crezut ca daca sunt asa inseamna ca nu sunt coapte. Ba sunt foarte coapte, pana la urma nici nu e nevoie de prea mare preparare termica, doar fulgii de ovaz ii mancati in general fara sa ii fierbeti sau sa ii coaceti, asa-i?

Pofta buna – impreuna!

Opinii 13 opinii

  1. Buna Cristela! Esti prietena mea din umbra, parca nestiuta si neauzita de ceilalti, ci doar de mine. Esti sfatuitorul meu de taina, sincer, asa te simt cu atat mai mult cu cat sunt departe de tara dar alaturi de familia mea, noi cei cinci, ca degetele de la o mana.
    Acum 2 zile am facut pentru familia mea supa crema de dovleac (cei 3 iubitei ai mei o adora) dintr-o jumatate de dovleac si ma tot gandeam ce sa fac cu cealalta jumatate, aveam in gandurile mele sa fac niste gogosele la cuptor sau asa ceva…
    Si iata ca parca tu mi-ai ascultat gandurile si hop, hop…au aparut briosele cu dovleac.
    Multumesc mult pentru tot efortul tau de fiecare zi, pentru sfaturile si gandurile tale bune!

    1. Draga Mihaela, multumesc din inima pentru mesajul cald. Nici noi nu mai locuim in Romania, desi SUNTEM in Romania. Suntem parte din energia colectiva, toti. Acasa este ESENTA SUFLETULUI. Acolo merg de fiecare data cand cand am nevoie sa ma recentrez si sa primesc ghidare. In inima si sufletul nostru suntem ACASA si acolo gasim fundamentulpe care sa ne recladim viata cand e nevoie.

      Sa-mi spui, te rog cum au iesit briosele, reteta era f veche, nu am mai facut-o de atunci, insa azi m-a intrebat o alta cititoare de ea si asa am gasit-o …

      Cu drag

  2. Buna ziua! As vrea sa prepar aceasta reteta pentru bebelusul meu de 9 luni,credeti ca este ok?
    Despre ce dovleac este vorba? Cel placintar,sau dovlecel ?

    Va multumesc frumos!

    1. Anca, multumesc pentru intrebare. Este vorba de dovleacul din imagine, cel portocaliu, bostan. Nu de dovlecelul verde, frate cu zuchini.

      Desigur ca ii poti da bebelusului, desi am scris ca eu as amana si reduce consumul de gluten cat se poate de mult (ovazul are gluten). Daca vrei sa ii dai, fa un test, nu-i da mult din prima, ci dupa Metoda Alimentului Nou Introdus. Sa vezi cum se simte, daca il baloneaza, daca poate digera corect, complet etc. Copilul te va ghida, trebuie doar sa fii atenta (nu panicata!) la reactiile lui. Citeste neaparat articolul meu Despre Diversificare (III): cerealele

      Cu drag,

      cristela

  3. Multumesc de reteta Cristela,chiar aveam dovleac in congelator si ma gandeam ce sa fac cu el in afara de cunoscuta supa crema.Felicitari pentru noul format al blogului,si multe multumiri pentru minunata munca pe care o depui pentru noi.

  4. Este o diferenta intre faina de ovaz din ovaz si faina de ovaz din fulgi de ovaz ? Practic fulgii sunt cereale turtite. Sau mai trec printr-un proces de coacere sau altceva ? Am vazut ca exista presa de fulgi de cereale (adica as putea sa-mi fac singura fulgi din cereale, acasa, proaspeti, din cereale ecologice a caror provenienta o pot controla). Mi se pare interesant dar incerc sa-mi dau seama ce inseamna de fapt fulgi si la ce ii pot folosi altceva decat in lapte ca sa merite investitia.

    1. Draga Teodora,

      Multumesc pentru comentariu. Asa cum am mai vorbit, presa mi se pare ceva inutil, chiar daca e vorba doar de fulgi. Teoretic nu este nicio diferenta intre cele doua fainuri. Pe vremea cand foloseam intens cereale, am folosit cu placere fulgii FINI de ovaz (Baby Flocken se mai numesc), din ei iesea o faina foarte fina. Nu stiu cat de raw sunt, dar nici nu m-a interesat, pentru ca oricum intrau la precrare termica in Lantul Slabiciunilor, CaFeline sau Briose de genul celor de fata.
      Cu drag

  5. Buna Cristela,
    Multumesc pt reteta, chiar acum sunt briosele la cuptor. Recent am descoperit cu cata plăcere mănâncă baietelul meu de 1 an dovleac copt si încerc sa i-l prepar cat mai variat. Am o întrebare: ce stii despre formele de silicon pt briose? Sunt sigure de folosit?
    Iti multumesc mult!

    1. Draga Adriana, multumesc. Nu stiu nimic rau, dar nici nu m-ar mira sa aflu cat de curand ceva. Bucura-te ca ai facut tot ce stiai mai bine in circumstantele date, draga mea! 🙂
      Cu drag.

  6. Buna,
    Cu ce as putea inlocui ovazul in aceasta reteta? Fetita mea are 9 luni (chiar am serbat-o azi cu un mini tort, reteta ta de tarta de ciocolata fara ciocolata) si nu ii dau deloc gluten.
    Multumesc!

    1. Draga Cristina, cu mei. Dar va iesi un fel de mamaliguta tare. Este exact retea din cartea mea Simplu 2. Tarta de mei, gasesti si pe blog, si in carte. Bravo voua!

  7. Joi am „baby sitter” pe mama 🙂 si am program de mers la Biocorner sa imi procur cele 2 carti ale tale! Nu de alta dar de doua saptamani stau pe blogul tau si caut retete! Pana acum am pus in practica tarta cu ciocolata, fara ciocolata (yummm) si budinca de tapioca. Pe cea din urma am facut-o de 3 ori in 7 zile si o impart frateste cu pitica mea. Mancam cot la cot :)))) Ba chiar azi, in graba, nestiind ce sa fac repede, am aruncat repede niste tapioca in laptele de orez si cocos doar ca mi-a tras teapa cantarul (care nu era sezat corespunzator si nu cantarea bine) si am pus cantitate dubla de tapioca, drept pentru care am adaugat lapte cat pentru a hrani o armata! Nu-i baia il dau gata maine dimineata la micul dejun! :)))
    Multumim pentru retete! De abia astept sa rasfoiesc cartile tale!

    1. Multumesc, draga Cristina! 🙂 N-am mai facut tapioca de vreo 3 ani, dar mi-ai facut pofta! 🙂 Imbratisari si te astept sambata la NAturalia, daca ai timp, pentru autografe si povesti 🙂
      Cu drag,
      cristela

Care este opinia ta?