Chimia alimentelor preparate termic

Intrebare de la Miruna, 15 februarie 2016

In cartea „Copilul vegetarian” a doamnei Pridie apar retete care presupun incalzirea semintelor (nuci, alune) in cuptor. Procedeul e la fel de periculos ca incalzirea uleiului sau nu? Se mai pastreaza ceva din valoarea nutritivă a semintelor daca acestea sunt rumenite la cuptor sau in tigaie cateva minute? Multumesc!

 

Nuci din gradina noastra

Nuci din gradina noastra

Raspuns
Draga Miruna,

Multumesc pentru observatie. De pastrat se mai pastreaza “ceva”, nu stie nimeni cu precizie ce si cat, dar directia preocuparilor ar trebui sa fie alta, de fapt. Discutia nu e despre ce se pastreaza din elementele nutritive, ci ce devin acele alimente prin procesare termica, care este noua lor chimie si ce reactii declanseaza in corp? Daca nu le poti manca crude si rehidratate, atunci nu le mai manca. Organismul nu respinge si nici nu “cere” procesari decat pentru acele alimente care nu ii priesc cu adevarat. Alimentele cele mai iubite de organism sunt cele pe care le putem manca cu placere asa cum au fost culese. Fara procesari.

Prepararea termica schimba structura moleculara a alimentelor.

Stiu ca suntem dependenti de hrana preparata termic, simt pe propria piele de cate ori fac experiente sau accelerez ritmul schimbarii obiceiurilor alimentare.

Cred ca pe blog am si eu vreo 2-3 retete in care adaugam “pentru gust” un pumn de nuci macinate in ceea ce mergea la cuptor. Nu moare nimeni din ce faci odata, nu murim nici macar din altele mai grave, asta nu inseamna insa ca nu ne costa. Ne costa energie vitala si timp care ar putea fi utilizat pentru regenerare si revitalizare. Ne costa si totul se aduna la nota de plata de la final. Important e sa avem cu ce sa o platim, si mai ales timpul sa o achitam. Asadar, orice alegere facem, sa o facem in cunostinta de cauza, atenti la efectele ei si cu inima linistita, fara sentimente de culpabilizare.

Din nefericire pentru noi, TOATE alimentele preparate termic, duc la acelasi deznodamant in organism: nu pot fi utilizate la nivel celular. Organismul nostru nu reactioneaza la substante pentru care nu exista receptori celulari. Receptorii fac parte din structura membranei celulare, recunosc si se cupleaza cu anumite substante, declansand in interiorul celulelor reactii specifice. Ei sunt precum o broasca (yala) in care intra cheia (elementul chimic respectiv sau parti din germeni). Cand receptorii nu recunosc substantele ce vor sa patrunda in celula este exact ca atunci cand cheia nu se potriveste si nu se poate deschide usa.

Alimentele isi schimba structura  moleculara prin procesare termica si devin “necunoscute”, “straine” pentru organism. Daca nu exista receptori pentru un tip de substanta necunoscuta, celule nu o primesc (nu se deschide usa la straini, doar asa ii invatam si pe copii, nu?). Asadar corpul nu numai ca nu beneficiaza de pe urma ingerarii respectivelor substante, dar cheltuieste energie sa le neutralizeze si sa le elimine pe orice cale. Daca nu reuseste, tot ce nu eliminam … acumulam =  depozitele noastre de grasime: gusi, burti, colacei, falci, picioare de elefant, funduri etc.

Alteori aceste componente din alimente sunt interpretate ca “agresori” si corpul vrea sa se apere impotriva lor, creeaza anticorpi si asa apar intolerante, apoi alergii si boli auto-imune.

Intuitia ta si observarea atenta a reactiilor corpului iti va spune daca mergi in directia buna, daca trebuie sa schimbi ceva si in ce ritm si fel sa o faci. Citeste ce am scris pe pagina Meniul Zilei despre schimbarile in alimentatie.

Si eu am crezut ani de zile ca anumite alimente, combinatii sau feluri de mancare imi fac bine, doar pentru ca nu mi se facea rau. In realitate, nu eram foarte atenta la ce mi se intampla dupa consumul lor. Putini dintre noi mancam CONSTIENT. Cand am inceput sa observ si sa experimentez puncte de vedere diferite, am inteles diferentele si am adoptat pentru mine sau pentru familia mea acele schimbari, simplificari care s-au potrivit corpului in toate cele trei planuri: fizic, emotional si mental. Si inca voi mai schimba, pentru ca inca sunt in calatorie: descopar, aflu, inteleg, testez.  “Observaţia directă şi bunul – simţ sau intuiţia transcend întotdeauna ştiinţa. Deşi ştiinţa s-a născut pe baza observaţiilor directe şi a bunului-simţ, la un moment dat ea şi-a pierdut imparţialitatea, lăsându-se influenţată de industrie şi de marile finanţe.” (Dr. Robert Morse, Sa traim sanatos fara toxine)

In realitate ne aflam toti intr-o bajbaiala generalizata, fara ca asta sa fie o critica sau o judecata aroganta, ci constientizarea a unei stari de fapt (din care nu ma exclud). Mintile noastre sunt inca incetosate de la ce ni se serveste si de la ce ce ingurgitam zilnic cu toate simturile noastre, nu doar cu gura. Important e sa stim ca fiecare dintre noi are puterea si poate contribui la claritatea si vindecarea colectiva, concentrandu-se pe propria trezire, claritate si vindecare. Asa ca pretuiesc eforturile voastre si merg alaturi de voi, inainte. Singura cale sa iesim din ceata e sa continuam sa mergem, nu sa asteptam sa se ridice. 🙂

Multumesc tie, draga Miruna si voua, dragi cititori, ca – prin aceste intrebari – ma ajutati sa devin mai limpede si mai clara.

Cu multa Vitamina L, ca avem peste tot receptori pentru ea 🙂 ,

Comments 27 thoughts

  1. Mulțumim!

  2. Mai la subiect nici ca se putea! Bravo, Cristela! Ai stiut din nou sa explici pe intelesul tuturor.

  3. Multumesc!

  4. Daca nu tratam in nici un fel nucile, cum ne asiguram de securitatea lor in stare cruda? E bine cunoscut ca ele sunt predispuse spre a mucegai. Mereu au careva fungi in ele, desi invizibile ochiului. Eu am gasit o alternativa pentru mine: pun nucile intr-o sita si le spal cu apa fierbinte, apoi cu rece si le consum dupa inmuiere de cateva ore in apa rece.

    1. Draga Elena, multumesc de impartasirea experientei tale.

      Ideea de “securitate” si de “asigurare” prin metode umane este o iluzie, una foarte banoasa chiar! 🙂

      Fungii apar, ca si in organismul nostru, cand au conditii prielnice, mai exact “mancare” = gunoi. Si daca o nuca a mucegait, inseamna ca asa a fost mai bine pentru nuca respectiva, conform unui principiu dupa care functioneaza lucrurile in natura: “Cel slab este devorat de cel puternic.”

      Cu drag

    2. Draga Cristela,

      Tin sa ti scriu, pentru ca am citit comentariul tau despre fungi. Am o problema de cativa ani: ca un fel de urticarie care se declara pe anumite parti de piele, plus o analiza a detectat helicobacter si medicul mi a recomandat cura “de asalt” cu antibiotice puternice. Nu le iau pentru ca alaptez si intentionez sa continui pana la cei 2 ani ai fetitei mele(acum are 16 luni)! Plus o anemie ce revine mereu!
      Cred ca mi vei raspunde “alimentatia e CHEIA” dar stiu ca nu se fac cure doar cu alimentatie cruda in timpul alaptarii! Ce pot face acum sa imbunatatesc capacitatea organismului meu de a absoarbi nutrientii si poate sa reduc placa mucoida, caci presupun ca de acolo vin problemele mele?

      Mutumesc pentru raspuns!
      Sanatate si putere sa faci tot ce iti propui,

      Simona

    3. Draga Simona, multumesc pentru intrebare. Am raspuns deja acestor intrebari de cateva ori pe blog, detaliat. Daca citesti Intrebari frecvente, Experiente naturiste sau Educatie alimentara, vei vedea :).

      Insa iti mai furnizez si un raspuns la tinta: DETOXIFIEREA este raspunsul, insa nimic din ceea ce exista acum pe internet si care se numeste NEGOT. MArefer la detoxifierea insotita de regenarre celulara, asa cum o explica si o aplica Dr. Robert Morse si, in Romania, Dr. Sorina SOESCU.

      Pe blog am indicat de mai multe ori cartile care te pot ajuta in demersul cunoasterii si al integrarii cunoasterii in practica. Detoxifierea este un proces care poate dura minim 7 ani la adultii intoxicati ce suntem si are consecinte nebanuite. Nu in ultimul rand te invit sa te inscrii la Scoala Sanatate 5D – ca sa devii stapana pe propriul proces de insanatosire.

      Cu drag,

      cristela

  5. Cristela draga ce frumos explici!!!!! Ma bucur ca Dumnezeu mi te.a scos in cale(prin intermediul blog.ului tau) si am avut atatea d invatat de la tine. Sa avem parte d calatorie placuta prin valurile vietii!

  6. Buna ziua! Vreau sa aflu mai multe lucruri despre alimentatia sanatoasa. O zi buna!

    1. Buna ziua, va multumesc si va incurajez. Siteul acesta, resursele indicate si eu – in caz ca este nevoie de clarificari- va stam la dispozitie.

  7. Doresc sa primesc notificări !

    1. Draga Oana,

      Multumesc. Desigur, pentru a primi notificari referitoare la noi comentarii, te rog sa bifezi aceasta optiune pe blog. Pentru Newsletter threbuie doar sa lasi adresa de email.

      Cu drag,

      cristela

  8. Buna sa-ti fie inima Cristela, am o intrabare care ma framanta de ceva vreme si ma gnadeam ca m-ar linisti raspunsul tau… E vorba de produsele Herbalife care circula pe piata de ceva vreme. Ce parer ai? sunt bune… nu sunt? Sti ceva despre ele?
    Multmesc mult. Spor in tot ceea ce faci si Doamne ajuta. Mihai

    1. Draga Mihai, multumesc pentru intrebare si gandurile bune.

      Am consumat si recomandat in 1999 produse Herbalife, pentru a slabi. A fost inca o incercare la zecile de diete pe care le aveam la activ incepand de la 13 ani, tipica cetii mentale si bajbaielii produse de alimentatia “traditionala”. Cu cunoasterea pe care o am acum, inteleg de ce am slabit de fapt atunci si de ce nu m-a tinut deloc slabirea aceea (ca de altfel la nicio dieta, de cativa ani stau la 50kg :)). Cu aceeasi cunoastere, nu as mai cumpara/recomanda acum aceste produse, fara sa insemne ca sunt sau ca nu sunt bune – nu am suficiente date actuale ca sa pot “decreta” acest lucru.

      Cu respect,

      cristela

  9. Doresc sa primesc notificari.

  10. notificări

    1. Draga Iulia,

      Temporar aceasta functie nu merge, deoarece a fost abuzata si incorect folosita de multi alti utilizatori. Ei s-au abonat si apoi, cand nu au mai dorit sa primeasca notificari, in loc sa intre si sa se dezactiveze, au selectat SPAM. In acest fel au creat un neajuns urias atat blogului, celorlalti cititori, cat si mie. Contul de notificari a fost blocat de firma respectiva, pentru ca am fost considerata o SPAM-uitoare. Saptamana viitoare voi sti ce solutie exista. Cu multumiri,

      cristela

  11. Draga Cristela,

    Am citit cu interes articolul tau, dar am o nelamurire in legatura cu mancarea preparata: daca hrana preparata termic (si/sau procesata de la starea ei naturala) nu este recunoscuta la nivel celular si prin urmare eliminata/depozitata, atunci cum persoanele care practica culturism pun pe ele masa musculara (care ma gandesc ca tot la nivel celular este dezvoltata) daca consuma preponderent mancare gatita termic? Multumesc din suflet!

    1. Draga Marius, multumesc pentru intrebare. Raspunsul se afla pe de o parte in intelegerea mecanismul prin care “cresc” muschii si, pe de alta parte, in consumul de suplimente alimentare la greu – medicii de medicina sportiva recomanda insistent suplimente “nutritive”.

      Oamenii au resusit sa sintetizeze substante care au in structura lor o cheie care “imita” originalul si pacaleste receptorii celulari, de aceea multe dintre ele si actioneaza asupra corpului. In schimb, restul structurii nu seamana deloc cu ce se asteapta corpul. Suplimentele, ca si medicamentele sunt un fel de Cal Troian – partial seamana cu ce se asteapta celula, o pacaleste si, cand intra inauntru, ea descopera ca nu era exact ce se astepta. Corpul nostru este desptept sau … descurcaret, cum sa-i zic? Chiar si cand primeste “gunoaie”, incearca sa foloseasca la maxim ce primeste. Si mancare apreparata termic e nutritiva, dar cu ce consum de energie a preluat si a folosit nutrientii? Micul castig adus de hrana preparata termic este consumat in procesul de prelucrare, in conformitate cu stilul omului: “efort mare cu rezultat mic” si in contradictie cu stilul naturii: “efort mic cu rezultat mare”.

      Multumesc si eu,

      cristela

  12. draga cristela,
    sunt deja trei ani de cand blogul tau mi-a fost aproape singurul indreptar in cresterea minunatei mele fetite,amalia.ea este alergica la proteina laptelui de vaca(motiv pentru care consumam lapte vegetal de cand am terminat alaptarea),si are deficit de dizaharidaze.aici e problema!ce faci cand trebuie sa tratezi termic toate alimentele,oricat de bine ar fi alese,si cum sa compensezi nutritional acest neajuns?
    in timp am constatat ca noua ,mamicilor care primim un astfel de diagnostic pentru copilul nostru la medic(din nefericire nu suntem putine),ni se tranteste in fata si o lunga lista cu ce sa nu manance si zero consiliere alimentara.ramane doar sa-ti iei inima in dinti si sa folosesti regula celor patru zile in diversificare,platind greselile cu nopti lungi de colici.
    pe scurt ,medicul spune ca deficitul de dizaharidaze inseamna imposibiltatea digestiei corecte a unei grupe de zaharuri din alimente datorita unei flore intestinale incomplete(congenital.) in speranta ca pot primi cateva sfaturi,si in numele tuturor mamicilor iubitoare care trebuie sa faca fata unei astfel de probleme,ma adresez cu respect si recunostinta,aurelia.

    1. Draga Aurelia,

      Multumesc pentru mesaj. Cand intelegm biochimie, intelegem ca alergia la proteina din laptele de vaca nu este o “boala” sau o “nenorocire”, ci din contra, expresia normalului si salvarea noastra intr-o lume in care anormalul de fapt e privit ca normal. Lactatele nu sunt alimente proprii consumului uman, iar lactatele procesate industria, inclusiv laptele praf, ne omoara lent, ca si alte otravuri albe: zaharul, faina alba, sarea iodata etc.

      In primul rand as cere o a doua opinie legata de diagnosticul vostru. De la un medic care intelege organismul uman in integralitate si care are habar de nutritie, dupa ce a testat pe propria-i piele. Abia dupa aceea m-as impacienta.

      Hrana cruda este IDEALUL, dar nu spun sa mancam exclusiv asa, mai ales ca trecerea de la o dieta “normala” sau “traditionala” la una cruda este total neindicata fara cunoastere si supraveghere. Am explicat aici despre astfel de erori si despre protestele organismului. Cel putin in clima noastra, temperata si in societatea moderna supermarketizata si stresata, corpul simte uneori nevoia de alimente preparate termic. Nu spun sa nu folosim alimente prerate termic si eu folosesc pentru copiii mei (la masa de pranz si uneori seara). Spun in acest articol ca organismul consuma mult mai multa energie sa le prelucreze, asimileze, utilizeze si elimine, decat in cazul celor nepreprate termic. Atat. Daca in volumul zilnic de mancare peste jumatate este hrana proaspata, fructe si legume, Dr. Morse spune ca avem asigurata deruralea unui proces bland si constant de “curatare” a organismului. Ca vezi, asta e hiba, ne concentram tare mult pe be ingurgitam si mai putin pe “service”, pe curatarea filtrelor etc… Iar corpul nostru are nevoie de hrana (25% este circulatia sanguina), dar si mai mult de curatare (75% este circulatia limfatica).

      Dr. Robert Morse explica atat de frumos cum flora intestinala se reface de la sine, daca i se permite. Fructele si legumele contin monozaharide (fructoza, glucoza), iar fructoza, dupa galactoza (zaharul din laptele meatern) este monozaharidul preferat al intestinelor si al celulelor. In sfaturile pe care mi-ai scris ca le-ai primit, este multa confuzie, cauzata de studierea reductionista a organismului uman si de neintelegerea aspectelor legate de digestie, biochimie si dieta.

      Iti recomand sa vii alaturi de mine la Scoala Sanatate 5D, a Dr. Sorina Soescu, sa studiezi in ritmul tau, sa intelegi si sa te imputernicesti prin cunoastere si practica. Poti solicita o a doua opinie medicala in cadrul unei consultatii, fie Dr. Soescu, fie Dr. Laza. Poate mai exista si alti medici care au experienta de zeci de ani cu alimentatia ca metoda de terapie si profilaxie, atat la nivel personal si in lucrul cu pacientii, eu ii cunosc (deocamdata) doar pe acestia in Romania.

      Cu mult drag,
      cristela

  13. Referitor la procesarea mancarurilor am si eu cateva intrebari.
    1.Unele alimente precum soia daca nu sunt procesate termic sunt otravitoare asta inseamna ca soia nu e buna nu?
    2 Procesare termica este si congelarea asta seamna ca si congelatele sunt excluse?
    3 Uneori procesarea termica elibereaza substante sau contribuie la sinttizarea substantelor benefice ptr organism precum la rosii de exemplu nu e asa?
    4 Din facultate stiu ca creierul uman declanseaza secretia ezimelor care ajut la digestia si procesarea mancarurilor atunci cand i este pofta de ceva sau cand savuram o mancare.
    Cum as putea sa savurez sau sa ma gandesc cu pofta la o mazare cruda sa la pastai crude?asta inseamna ca le excludem si pe asta?
    5 Ultima vreme veterinari zic ca cainii traind atata secole alaturi de om au adaptat sistemul lor digestiv la o hrana cu mai putine proteine si atunci intreb organismul uman dupa secole la care a fost invatat la alimente procesate termic s a adaptat?

  14. Buna Cristela,
    Ce ne facem cu leguminoasele despre care chiar tu ai spus ca isi sporesc valoarea nutritiva prin fierbere? Multumesc frumos, Adriana

    1. Draga Adriana,

      Multumesc pentru intrebare. Am mai raspuns de cateva ori la ea pe blog, dar am sa o fac inca o data, sa vad daca imi iese si mai scurt, si mai clar decat datile anterioare.

      Te rog in primul rand sa citesti raspunsul pe care i l-am dat mai sus Aureliei, pe 24 aprilie.

      Leguminoasele NU pot fi consumate crude, decat, cel mult vlastarii lor. Daca vrei sa consumi leguminoase, nu le poti consuma altfel, pentru ca pur si simplu nu avem sistemul digestiv echipat sa le digere, absoarba si foloseasca in stare cruda. La acest lucru m-am referit. Daca vrei sa beneficiezi de “ceva” de prin ele, germineaza-le si prepara-le termic sau consuma cativa vlastari, daca le doresti in stare cruda.

      In acest articol vorbesc despre IDEAL. Organismul uman se simte cel mai bine si beneficiaza de valoarea nutritiva maxima, atunci cand mananca acele alimente care NU au nevoie de niciun fel de prelucrare. In timp, omul a inceput sa consume si alimente car enecesita preparare termica, cum sunt si cerealele. Nu spun ca sunt alimente RELE, ci ca efectul lor asupra unui organism ca cel al omului modern, nu este in niciun caz unul regenerator.

      Cand nu avem insa ce consuma crud, curat si de calitate (si in clima temeprata patim asa iarna), apelam si la aceste alimente integrale de origine vegetala si le preparam cum se cade.

      Cu Vitamina L,

      cristela

      PS: Rog citeste si http://cristelageorgescu.ro/nota/cat-de-corecte-sunt-raspunsurile-mele-despre-alimentatie/ si introducerea de aici: http://cristelageorgescu.ro/meniul-zilei/

  15. Draga Cristela,
    Multumesc din suflet pt raspuns si pt timpul acordat. Ti-am scris pt ca am un bebe de 9 luni si incerc sa ma lamuresc ce e mai bine pt el. Fructe ii dau crude la ora 10, legume gatite la abur la pranz, iar la ora 17, cereale cu lapte de migdale/ fructe. Dimineata si seara lapte de migdale. Mananca foarte bine, uneori am impresia ca e prea mult pt varsta lui (250-300 ml la o masa). De o luna, la insistentele celor din jur am inceput sa-i introduc si cate un cubulet de carne o data la 2 zile si iaurt de capra la cateva zile. Nu-s convinsa ca e bine, dar pe de alta parte nici noi nu suntem vegetarieni, deci model nu putem fi… Poate cu timpul ne vom schimba si noi dieta…
    Iti multumesc inca o data,
    Adriana

  16. Draga Cristela,
    De curand ochii mei s-au oprit asupra unei carti(considerata bestseller): “Alimente care ucid creierul. Cerealele, zaharul si alti carbohidrati” de Dr.David Perlmutter.Nu am citit-o.Referitor la zahar sunt de acord,dar carbohidratii si cerealele?Ce parere ai?
    Multumesc mult,
    Oxana

  17. Buna,Cristela
    Multumesc pentru toate informatiile.Sper sa nu para o intrebare absurda sau repetitiva.De ce este nevoie sa inmuiem semintele de floarea soarelui,nucile,etc.,semintele,in general?Am inteles ca le creste valoarea nutritiva si restul,insa,daca ele au fost lasate de Dumnezeu asa,naturale,ca merele,perele,care nu trebuiesc inmuiate in apa,atunci, de ce?Despre cereale am inteles importanta inmuierii si germinarii lor.In trecut ,cand ele cresteau asa,in copaci,ca nucile de exemplu,era natural sa le culegi ,sa le spargi si sa le mananci direct,nu?Stiu ca este cum simtim sa le mancam si ca nu e rau nici neinmuiate ,poate,dar daca ar fi o explicatie mai detaliata sau mai clara,ar fi grozav.
    Iti multumesc mult.
    Cu drag.

What do you think?