Ciorbita de fasole boabe

Las fasolea la inmuiat minim 12 ore (cam 2 cani, uscata). O spal si arunc apa.
O fierb in clocot 15-20 min. Arunc apa si o spal.
Pun 2 litri de apa (normal, cantitatile pot diferi, dupa cm doriti, eu o fac mai „deasa”) si adaug fasolea si o ceapa mare tocata marunt de tot, si putina sare neiodata. Dupa ce da in clocot, las 15 minute (daca fierbe mai repede, las mai putin, daca fierbe mai greu las mai mult). Sa tineti cont ca va mai fierbe la foc mic, linistit 15 min impreuna cu zarzavatul: 2 morcovi taiati cubulete, 1 radacina mica patrunjel, 1 radacina mica pastarnac, 1 gogosar sau ardei capia (eu am la congelator, deja taiat cubulete mici), eventual, daca va place, 1 bucatica mica de telina. In ultimele 5 minute adaug suc de rosii, dupa gust.

Sting focul, las sa se racoreasca si adaug: 1/2 legatura leustean (cam 5-6 fire), 1 legatura marar, 1/2 legatura patrunjel – toate tocate marunt. Amestec, pun capacul si mai las sa se infuzeze. Daca se doreste, inainte de a fi servita se adauga 1 lingura ulei de masline presat la rece, direct in farfurie si se amesteca.

Se serveste cu salata de ceapa (vezi reteta pe blog).

Pofta buna! :)

Opinii 3 opinii

  1. Desi pare o reteta banala de ciorba, a fost nevoie s-o urmez cu strictete pentru a nu fi tentata sa apelez la vreun obicei vechi de-al meu (gen calit putin ceapa cu legumele, etc). Eram sceptica, dar a iesit minunata!
    De cativa ani mi-am tot imbunatatit stilul alimentar, dar mai am unele scapari. Mi-am propus sa-mi imbunataesc continuu modul de a gati, si iti mulutmesc, draga Cristela, ca ma ghidezi in acest sens!

    1. Multumesc si eu, draga Mariana pentru confirmare, sinceritate si incredere! Cu pretuire,

      cristela

  2. Ce fain… exacta asa o fac si eu, doar ca nu am pus marar niciodata la ciorbita de fasole❤

Care este opinia ta?