Ciorbita de loboda si stevie

Ingrediente pentru 6 portii

1 ceapa mare
2 legaturi loboda
1 legatura stevie
1 legatura leustean
4 linguri orez integral sau de quinoa
500 ml suc de rosii
pentru acrit: suc propaspat de lamaie sau suc de zarzare
1 lingurita sare neiodata
2 litri apa (daca vi se pare prea „groasa”, mai adaugati apa la final.
Optional: 1 morcov, 1/2 telina mica, 1 radacina patrunjel, 1 radacina pastranac – toate taiate marunt, cubulete.
Mod de preparare:

Ceapa se toaca marunt si se inabusa in putina apa, cu capacul pus, timp de 3-4 minute, mestecand continuu. Se adauga restul de apa si orezul (sau celelalte cereale, spalate bine in prealabil). Se adauga si optionalele, daca decideti sa le folositi. Se lasa sa fiarba la foc mic, 20 min dupa ce da in clocot. Se adauga sucul de rosii si mai fierbe 5 minute. Se adauga loboda, stevia si leusteanul tocate in 3 sau 4 (nu prea marunt) si se mai lasa la foc mic, mic, inca max 5 min. Se opreste focul si se lasa cu capacul pus, la „infuzat”. Cand devine calduta se adauga sarea neiodata si se acreste dupa gust cu una din variantele indicate. Mestecati bine.

Daca doriti ulei, adaugati putin (1 lingurita) in fiecare farfurie, cand o serviti. De masline, presat la rece.

Se serveste cu ceapa verde din plin (ca e sezonul) sau cu ceapa rosie si paine integrala fara drojdie (produs nou si la magazinele Naturalia! :))

Pofta buna!

Care este opinia ta?