Cum am ales scoala copiilor mei si ce este scoala libera?

Libertatea este medicamentul viitorului. Pentru un copil, libertatea inseamna joaca. Joaca inseamna lectii si entuziasm. Entuziasmul este seva implinirii copilului!

Pavel si un puzzle de lemn

Pavel 1 an si 10 luni. Foto cu iubire: Pr. Paul Chiru

Sunt numerosi indrumatori care fac o treaba exceptionala in promovarea educatiei libere si le trimit tuturor iubirea si recunostinta mea. Pentru mine insa Mimi Walter, Prof. Marcel Capraru, raposatul Acad. Solomon Marcus si Oana Morar au fost ghizi. Pentru ca asa s-a nimerit sa fie, sa imi atinga ei inima intr-un fel si intr-un moment optim, permitandu-i sa se deschida catre noi paradigme privind educatia copiilor.

Am investit timp si energie (dar nu m-am zgarcit deloc!) pentru a citi cu creionul in mana, a intelege si a verifica in practica cunostintele din materialele enumerate mai jos si a le aduna pe blog in categoria de articole, Invatamant. Voi continua sa adaug si sa impartasesc de la toamna, odata cu intrarea la scoala a celor 2P, noi experiente. Materialele indicate sunt chei spre libertatea spiritului si implinirea sufleteasca a copiilor nostri. Mainile lor tin viitorul nostru si ei pot aduce o noua pulsatie constiintei colective, daca le permitem sa beneficieze de spatiul de care au nevoie pentru a inflori cu adevarat.

Fiecare persoana are in ea baromentrul personal al Adevarului. Cititi si actionati asa cum va indeamna inima, dar aviz amatorilor (din propria experienta de inchistare in credinte impuse de sistem): deschiderea catre aceste noi perspective asupra educatiei nu vine de la sine si nici cu usurinta dupa ce am fost spalati la creier non stop, zeci de ani, de toate institutiile sociale, incepand cu familia si terminand cu statul, pana ajungem sa fim „oi” intrate in turma care se teme de „nerealizarea copilului”, daca profesorul nu e exigent, sever, plin de cunostinte si nu le da mult de lucru!

1. Am citit articolele scrise de Mihaela (Mimi) Walter despre fondatorii educatiei libere.  Am studiat cartile, conferintele si conceptele acestora, conform trimiterilor din articolele de mai jos.

A. S. Neill si Scoala Democratica
Arno STERN: Viitorul si norocul lumii se afla in mainile copiilor nostri
Arno Stern si Jocul picturii, alfabetul copiilor fericiti
Andre Stern: Entuziasmul, seva implinirii copilului
Maria Montessori: Taina copilariei
Rudolf Steiner (Scoala Waldorf)

2. Am citit lucrarile si opiniile Profesorului Marcel Capraru despre sistemul de invatamant si am pus concluziile mele intr-unul dintre cele mai apreciate articole de pe blog: Profesorul interior sau cui ne incredintam copiii.

3. Am citit opiniile Academicianului Solomon Marcus si le-am rezumat aici:
Lipsurile invatamantului romanesc
Pacatele educatiei

4. Am citit si citesc in continuare articolele profesoarei Oana Moraru, fondatorul Scolii Helikon si al initiativei Vocea Parintilor.

5. Am ascultat de ce crede Sir Ken Robinson ca Scoala distruge creativitatea?

Later edit: Majoritatea celor care au citit acest articol au inteles ca am ales scoala Helikon din Romania si m-au intrebat daca ne-am mutat,  de ce nu Montessori, de ce nu Waldorf, ce are una mai bun decat alta etc?

Eu NU am scris ca vom merge la scoala Helikon si ma dau batuta, pentru ca nu stiu de unde s-a inteles acest lucru. 🙂

Iata intentiile mele cu articolul de fata: sa aflati diverse perspective asupra educatiei, sa aflati ce si care sunt scolile libere, care sunt pedagogiile si fondatorii lor, ce au urmarit ei. Am scris despre educatia libera generic, nu am recomandat sau indrumat catre una anume. Oricare dintre abordarile enumerate in acest articol este „buna”, dar nu se pot compara cum imi cereti voi in mesaje, e ca si cand ai vrea sa vezi ce e mai bun: un mango, un pepene, un durian sau o mana de ciresi? 🙂 Ai face o nedreptate fiecarui tip de fruct/scoala sa le excluzi prin comparatie. Fiecare trebuie studiat, vizitat, discutat cu personalul, SIMTIT dincolo de teorie si de propria-i prezentare si apoi ales – noi asa a facut si despre asta e articolul asta. Despre CUM am ales scoala libera, si NU despre CE scola libera am ales. 

Mergem la o scoala Rudolf Steiner (Waldorf). Asta insa nu inseamna nimic „rau” sau „ceva anume” despre Montessori sau despre oricare alta pedagogie/scoala libera enumerata in acest articol. 🙂

Multumesc pentru efortul de a citi articolele mele intr-o stare de prezenta 100% si a le primi in inima voastra pe ele asa cum sunt, nu interpretarea lor.

Cu iubire, niciodata indeajuns, pentru copiii acestei lumi si pentru nemurirea stelutelor din privirea lor,

Opinii 13 opinii

 1. Rar scriu pe net, dar stiind-o pe Cristela si tema fiindu-mi aproape, incerc un comentariu/ gand scris: Libertatea unui copil este relativa (de la gene, la locul unde s-a nascut, la mediul in care traieste, la caracterul si educatia parintilor, al educatorilor si colegilor de la scoala etc).
  Experienta nu este relativa. Experienta dezvolta ceea ce nici nu banuim uneori ca exista sau opreste ceea ce nu este potrivit pentru un copil. Cred ca ea este cheia succesului in educatie, de la posibilitatea copilului de a experimenta tot timpul acasa, cu parintii, cu mediul uneori ostil, pina la o scoala care il ajuta – de cele mai multe ori, intimplator- sa caute, sa experimenteze, sa descopere. Si asta si atunci, cand nu pare potrivita pentru copil. Parintii aleg scoala si parte din procesul de educatie direct sau indirect, copilul confirma sau nu. Cred ca reusitele copiilor sunt mai mari si mai puternice decit stradaniile celor mai multi dintre parinti…. Si cunosc extraordinar de multi copii care nu au avut parte de o educatie aleasa sau atent monitorizata si care, experimentand, au devenit adulti minunati…..:)

  1. Draga Stefania,

   Mare bucurie ai facut sufletului meu, daruindu-mi gandurile si „prezenta” ta. Iti multumesc pentru azi si pentru tot ce a fost.

   Cu pretuire,

   cristela

 2. Buna Cristela!
  de ce această scoala si nu Waldorf sau Montessori?

  1. Draga Catalina,

   Nu sunt sigura ca am inteles intrebarea ta. Te rog frumos, reformuleaza, sa pot raspunde cu ceea ce te intereseaza.

   Gand bun,

   cristela

 3. Draga Cristela,

  Suntem multe mamici interesate de metodele alternative si iti multumesc pentru trimiterile foarte utile spre documentare. Insa mie, una, nu imi este clar care anume este scoala aleasa de tine pentru copiii tai. Poti sa ne impartasesti mai concret, te rog frumos? Eventual si cu un link? Iti multumesc.

  1. Draga Aliola,

   Multumesc. Am crezut ca e important pentru voi sa stiti care sunt scolile libere si despre ele. Oricare dintre cele enumerate este buna, nu se pot compara, e ca si cand ai vrea sa vezi ce e mai bun: mango, pepene sau ciresi? 🙂 Ai face o nedreptate fiecarui tip de fruct/scoala sa le excluzi prin comparatie. Trebuie studiat, vizitat, discutat cu personalul, SIMTIT si apoi ales.

   Noi mergem la o scoala Rudolf Steiner (Waldorf) si nu locuim in Romania. Asta insa nu inseamna nimic „rau” despre Montessori sau despre oricare alta pedagogie/scoala libera. 🙂

   Cu drag,

   cristela

 4. bună!iarta-mă pentru întrebare!
  într-adevăr intelesesem ca mergeți la Helikon si,mărturisesc,era si prima data cand auzeam de ea!a fost surprinsa!nu mi-o lua in nume de rău!🤗
  Copiii noștri merg la Waldorf datorită informațiilor furnizate de Mimi…cea minunată !
  La Montessori nu i-am dat si datorită faptului ca sunt privati ,dar si pt ca nu au si liceu,iar la waldorf au aceasta posibilitate. mulțumesc!😊

  1. Draga Catalina, asa ma stii tu pe mine, sa iau „in nume de rau” intrebarile oamenilor? 🙂 Si noi tot la Waldorf, pana in clasaa XII-a. Imbratisari tuturor, de la mic la mare.

 5. Draga Cristela. Spune-mi, te rog ce filme, documentare, desene urmariti cu copilasii. Multumesc mult. Cu drag, Laura

  1. Draga Laura,

   La filme ne uitam duminica, e ziua noastra de film de familie. Cu placere urmarim seria Elisabetei Bostan (Veronica, Amintiri din Copilarie), Dumbrava Minunata, Harap Alb, filme vechi si ceva filme istorice, insa eu sunt cenzura, stau cu telecomanda in mana si sarim scene de violenta, ne intereseaza anumite mesaje din filemele respective, gen cele cu daci, Mihai Viteazul, Fratii Jderi, dar si seria cu Jandarmul (Louis de Funes). In rest copiii au 20 de minute zilnic seara de TV, in care urmaresc serialul Micul Print, Heidi sau Cartea Junglei.

   Cu iubire,

   cristela

 6. Multumesc pentru raspuns, draga Cristela. Astept cu nerabdare sa intru in posesia noii tale publicatii. Doamne ajuta!

 7. Buna Cristela,
  Imi amintesc ca ai mentionat intr-un comentariu pe blog faptul ca la scoala cu pedagogie Montessori unde au fost copiii tai se platea taxa anuala ca si procent din veniturile familiei. (daca imi amintesc bine?!). Oare poti te rog sa-mi spui cat era acest procent? Este doar o curioziate a mea pentru aspectul acesta. Noi locuim in SUA, iar aici taxa anuala la scolile private Montessori ajung sa fie exorbitante (chiar si in comparatie cu Romania!!!), in special la scolile din orasele mari.
  Multumesc mult, Simona

  1. Draga Simona, la scoala Waldorf (dar fiecare scoala provata are regulile ei de administrare) se plateste procent, in functie de venitul anual net pe familie. Noi platim mai putin, pentru ca ne auto-gospodarim la scoalaȘ noi, parintii, profesorii si elevii facem curat in clasa, in scoala, in curte, la cantina, etc… E firesc sa fie asa scumpe, pentru ca statul le descurajeaza, nu le acorda subventii, n-are nevoie de minti libere. E ca si cu mancarea sanatoasa: 6 mere costa mai mult decat 16 cremwursti, pentru ca hrana sanatoasa nu primeste subventii.

   Cu drag

Care este opinia ta?