De ce nu consumati germeni si vlastari?

27 ianuarie 2015

Intrebare: De ce nu consumati germeni si vlastari (sau poate ma insel eu, dar am vazut ca meniul zilnic al copiilor nu-i contine) asa cum vad ca se recomanda mai pe toate blogurile ce promoveaza hrana raw vegana?

Raspuns:

Draga mea, eu nu sunt raw-vegana, am scris de mai multe ori si am explicat si in prelegerea de la lansarea primului volum din colectia Simplu.

Multi dintre cei care scriu despre stilul de viata crudivor (caci asta inseamna „raw” = 100% crud si nu interpretarile personale conform carora „peste 50% crud si restul gatit”. Asta e un fel de raw-vegan BĂLŢAT sau politically correct si  serveste exclusiv intereselor comerciale si/sau de popularitate) nu au trecut prin propria experienta de boala, vindecare, detoxifiere ca proces de durata (minim 4-5-6-7 ani de zile) si regenerare.

Cat despre mine si cat de corecte sunt recomandarile mele, iata raspunsul.

Germenii sunt ca niste nou nascuti, de aceea continutul lor de  ”hormoni” de crestere (substante proteice) este foarte ridicat si ingreuneaza/blocheaza capacitatea de filtrare a rinichilor, cu consecinte neplacute in cazul consumului prelungit (dureri de genunchi, de spate etc).

Pentru o dieta de curatare regenerativa nu sunt indicati. Sunt insa un aliment bun in cazul unei diete bazata pe mentinerea energiei si asta doar daca sunt consumati ocazional.

NU E OBLIGATORIU SA MANANCI VLASTARI SI GERMENI. SUNT ALIMENTE BUNE, DAR CONTEZEAZA SI CE ITI FACE BINE, CE ITI FACE PLACERE. nU AM TIMP SI NICI PLACERE, RECUNOSC SA FAC VLASTARI. fAC DOAR DE FLAOREA SOARELUI, CU COPIII. SUNT CEI CARE NE PLAC.

Vlasatari de floarea soarelui

AM INCERCAT SI DE ALTE SEMINTE, DAR NU NE-AU PLACUT. ASCULTAM ORGANISMUL. IN PLUS SUNT ALIMENTE FOARTE BOGATE PROTEIC, NU E NEVOIE DECAT DE 3-4 FIRISOARE INTR-O SALATA. GERMINEZ INSA TOATE CEREALELE FARA GLUTEN SI LEGUMINOASELE INAINTE DE A LE PREPARA. NOI SUNTEM INSA INTR-UN ALT STADIU DE DIETA ACUM, CEA DE DETOXIFIERE A LA LONG, ASA INCAT CUPRINDE FOARTE MULTE FRUCTE CRUDE SI ALIMENTATIE CRUDA, APROAPE DELOC GLUTEN ETC.

Recomand si articolul meu despre Germinarea cerealelor.

Opinii 2 opinii

  1. De mult am tot citit despre germeni si vlastari, ca sursa bogata de nutrienti mai ales pe timpul iernii. Si cum corpul meu simte o nevoie mare de cruditati in anotimpul rece, chiar m-am gandit sa-mi cumpar un germinator, dar citind articolul tau si al Mihaelei Walter (Lumina vietii-Biofotonii), dau inapoi si reanalizez subiectul. Ok, imi e f clar ca nu sunt hrana cruda ideala, dar atunci care sunt solutiile concrete pentru iarna? Stiu de site-ul Tomatina, dar nu prea ma pot apropia de preturi (cand vad aceste preturi, mi se pare scump sa mananc sanatos, desi nu ar trebui sa fie, fiindca sanatatea=simplitate, iar simplitatea ar trebui sa fie ieftina/accesibila. Gresesc?)
    Multumesc!

    O zi senina!

    1. Ioana draga, multumesc pentru comentariu.

      Mihaela Walter (Mimi) este sursa de intelepciune dobandita prin cunoastere si practica personala, articolul ei este revelator pentru orice minte deschisa.

      Ref ieftin-scump. Nu produsele sanatoase sunt scumpe, ci cele nesanatoase sunt ieftine in mod ARTIFICIAL. Pentru ca perceptia noastra de pret e bazata pe ceva articificial, evident ca restul, comparativ ni se va parea scump. De ce sunt ieftine in mod artificial restul produselor? Pentru ca obtin subventii de la stat (adica in final de la noi, cetatenii cotizanti.) Pretul de la raft este mai putin de o treime din pretul REAL. Iata inca o minciuna care ne tulbura. Cum e posibil ca 1 kg de mere bio sa coste de 2 ori mai mult decat un pui? Sau fac un exercitiu (eu am facut si fac in continuare cand merg la cumparaturi) si compara preturi la carne, lacatate, fainoase de pe siteuri ale marilor lanturi de supermarket cu cele de fructe/legume.verdeturi.

      Nu este nevoie sa mananci 100% bio, daca nu poti. Ai in supermarketuri si in piete o diversitate uriasa de fructe, legume si le cureti coaja – un minim pe care il poti face spre a te proteja. Am postat zilee trecute o poza cu mine in scumpa piata Domenii. PAi merele neaose, ca le stiu cum arata, tinute in pivnita erau 2.5RON si 3 RON. LA fel perele. Si asta e o piata scumpa!

      Draga mea, pentru mancare trebuie sa redevenim vanatori. Sa vanam sursele de hrana buna inclusiv ca raport pret-calitate. Daca stam in pozitia de victima neajutoarata, nu se va intampla mare lucru, decat confirmarea lucrurilor de care ne plangem. Cand am inteles aceste adevaruri, am incetat si eu sa ma mai plang de cat de scumpa si greu de gasit e hrana vie in Austria si asa am atras spre mine surse incredibil de accesibile de hrana curata! In viata putem avea doar UNUL din urmatoarele doua: REZULTATE sau MOTIVE pentru care nu avem rezultate. Noi alegem.

      Daca vei incerca sa iti faci o mica gradinita (chiar si intr-o lada, pe balcon) vei zice ca taranii autentici din piata, sau ca cei care au ferme (gen TOmatina): „nu merita efortul!”.

      Cu drag,

      cristela

      PS: cauta pe siteul http://www.centrulnatura.ro un articol intitulat „Cum sa mananci sanatos cu un buget mic”, ceva de genul asta.

Care este opinia ta?