De ce sufera glanda tiroida?

Scris de Cristela  - 16 octombrie 2023

Problemele cu tiroida NU au – asa cum se fredoneaza un refren invechit – o singura cauza: aport deficitar de iod sau consumul de soia, ci – ca toate “bolile” – are cauze multifactoriale.

1. Dezechilibrele acestei glande minunate in forma de fluture apar din cauza consumului de alimente rafinate congestionante (iritante, cu efect inflamator, de aceea si afectiunile tiroidei au acelasi sufix care descrie toate afectiunile inflamatorii, adica “-ită”) si care contin “albituri”: faina, zahar, lapte si derivate, dar mai ales a dezechilbrului suprarenale – rinichi – sistem limfatic.

Cand glandele suprarenale (denumite popular “glande de stres”) sunt epuizate, este afectata negativ functia rinichilor de filtrare si eliminare a “deseurilor” transportate de limfa. Limfa se supraincarca cu acest “gunoi” (reziduuri metabolice acide produse de functionarea uzinelelor corpului = celule) si circulatia ei devine greoaie, apar congestii/stagnari, mai ales in zona gatului (cea mai stramta zona a corpului). Aceste deseuri de natura acida, in lipsa drenajului eficient, fac exact ceea ce le spune numele: ard (inflameaza) tesuturile din jur si duc la dezechilibre majore de sanatate.

Stagnarea limfatica afecteaza predominant glanda tiroida si glandele paratiroidele, iar stagnarea digestiva (constipatia, adica mai putin de 2 scaune pe zi in mod regulat) afecteaza glanda hipofiza. Cum majoritatea dintre noi, de la copii pana la adulti, suntem constipati, nu numai fizic, ci si mental si emotional, iata inca o posibila “amenintare” pentru functionarea tiroidei, deoarece hipofiza este “sefa” tuturor glandelor, iar dezechilibrul ei influenteaza semnificativ si tiroida (hipotiroidia este un astfel de rezultat). In organism totul e inter-conectat, de aceea reactiile sunt tip “lant”.

2. Alta cauza a dezechilibrelor hormonale (si in consecinta a intregului organism, pentru ca peste 85% din boli isi au sursa in dezechilibrul hormonal) este si prezenta hormonul rBGH, dezvoltat de Monsanto pentru a spori productia de lapte a vacilor (cum sa faci altfel fata cererii si varietatii de-a dreptul nebunesti de produse lactate?). Studiile si cercetarile pe pacienti demonstreaza nu numai efectul catalizor in cancer, ci si stimulator al sistemului endocrin.

3. Cafeaua si bauturile negre aduse de Ho-ho-ho! cel burtos irita si stimuleaza inclusiv tiroida.

4. Tulburarile de metabolism al iodului apar si pe fondul blocarii receptorilor de iod din membrana miliardelor de celule care alcatuiesc corpul nostru, din cauza intoxicatiei cu halogeni (ii iau in ordinea in care apar in Tabelul Periodic, alaturi de Iod):
FLUOR. Din pastele de dinti cu fluor si diverse tratamente sau produse dentare.
CLOR. Din apa de la robinet (dusul zilnic), din hainele anti-inflamabile, din consumul excesiv de sare – de asta evit sa (mai) mananc la restaurant, ca sareaza la greu mancarea pentru a stimula papilele gustative!, din sarea ascunsa in produse industrializate – cititi eticheta si nu uitati ca animalele primesc sare la greu, ca sa produca mult lapte! din toate solutiile de menaj care “omoara germenii” – daca “omoara tot ce misca”, atunci cum ne pot lasa pe noi in viata? sau, o fi ca la iaurturile nino-nino, care – desi dovedite a fi pline de cianuri – au fost declarate “in doze nepericuloase”…
BROMUL. Folosit in procesul de rafinare al fainii (asa cum si zaharul se rafineaza, dar prin sulfurare).

Alte surse de halogeni sunt si covoarele, mobila moderna, corpurile de iluminat etc.

Colegii de grupa de mai sus, sunt in competitie cu iodul, pentru a-i ocupa (si bloca) receptorii. Un fel de “cine pleaca la plimbare, pierde locul de onoare”. Sau “cand iodul nu-i acasa, halogenii blocheaza yala la casa”. Cum adica “se blocheaza receptorii de iod”? Reamintesc explicatiile despre receptori si mecanismul lor de functionare, asemanator cu al unei yale.

5. Excesul de iod, mai ales iod anorganic (“mort”), pe fondul unor receptori blocati, poate produce la nivelul tiroidei manifestari similare cu cele cauzate de deficitul de iod. Iodul anorganic nu face decat sa stimuleze tiroida, se poate depune si acumula in tesutul tiroidian, provocand inflamatii si agravand problema initiala. Venele, arterele si tesuturile sunt precum conductele din casa noastra: se incarca/blocheaza nu numai cu grasimi (colesterol), ci si cu “resturi menajere” = substante minerale anorganice.

Un exemplu cutremurator, despre care am scris inca din 2011 este iodarea obligatorie a sarii.

***

Asa de dese sunt tulburarile tiroidei si atat de normal a devenit sa iei medicamente pentru reglarea functionarii ei, incat nici nu mai e considerata o ingrijorare cu adevarat, endocrinologii spun ca sunt “e la moda” (asa cum dermatologii spun ca dermatita atopica “e la moda la toti bebelusii”). Nu e nimic mai la moda decat comoditatea si lipsa noastra de intelegere!

Nu numai tu ai probleme cu tiroida, draga mea, majoritatea oamenilor au. Dar discutia e lunga si nu poate fi cuprinsa intr-un comentariu. Daca te intereseaza sa cunosti si sa intelegi ce ti s-a intamplat, Dr. Robert Morse vorbeste foarte frumos si simplu despre tiroida si regenerea ei in cartea Sa traim sanatos fara toxine. La finalul cartii este explicata si metoda de masurare a temperaturii, pentru determinarea starilor de hipo- sau hipertiroidie. Pentru toti care se afla in pelerinaj de redobandire a sanatatii si cauta un graunte de speranta, inchei cu un citat din cartea amintita: “Hipotiroidismul este foarte usor de depasit prin detoxifiere. Nu trebuie sa permiteti niciodata vreunui medic sa va distruga sau sa va extirpe glanda tiroida sub motiv ca activitatea ei este prea intensa.”

 

Articole interesante 

>