Fructe + cereale: da sau ba?

Scris de Cristela  - 16 octombrie 2023

Bineinteles ca orice aliment consumat de sine statator e mai benefic pentru sanatate, prin insasi simplitatea digestiei. De-a lungul timpului am dat diferite raspunsuri la aceasta intrebare, asa cum le-am desprins din practica.

Opinia mea in 2012

“Nu am vazut studii stintifice care sa demonstreze pe pacienti, in practica ceea ce se sustine de oponenti. Am vazut insa sute, mii de pacienti si oameni sanatosi care combina fructele cu cereale si nu au nici una dintre manifestarile indicate. Inclusiv propria familie. Cerealele integrale contin carbohidrati din aceeasi categorie cu fructele si se combina excelent, timpul lor de digerare este scurt, nu se compara cu al nici unui aliment de origine animala si impreuna, creaza o simfonie nutritiva placuta organismului, in nici un caz un bubuit de tobe mari si mici :). De asemenea, pot adauga ca – daca ar fi fost fermentatie, deci aciditate in stomac si sange – desi nu am fi avut manifestari de balonare, indigestie, etc, s-ar fi vazut in analizele noastre de Calciu acest lucru. De aceea, din practica mea, nu pot vorbi despre neajunsurile combinarii fructelor cu cereale, ci doar despre beneficiile acestei combinatii. Fiecare organism are propria bio-individualitate si poate reactiona in consecinta, asta da, este un adevar incontestabil, inclusiv in cazul mult disputatei combinatii.”

Eu chiar nu cred ca sunt detinatoarea tuturor raspunsurilor, poate unele dintre cele pe care le detin nu mai sunt chiar “la moda :), dar eu m-am ghidat in primul rand dupa ce am vazut si am invatat de la Dr. Laza care m-a tratat si salvat cand nimeni nu imi mai dadea mult de trait. Si m-am ghidat mult dupa cum ma simt.

Intr-o dieta complet vegana, cu preponderenta crudivora, sistemul digestiv functioneaza impecabil. Cu siguranta ca daca dimineata fructele se combina cu cereale “comerciale” (prelucrate industrial si cu adaosuri de asa zise imbunatatiri) si alte bunatati, la pranz mancam tot bunatati, etc si mai intorducem si cate o gustarica buna pe ici-colo, apar fenomene ca cele pe care le-ai descris, insa de ani de zile, Dr. Laza si cativa dintre doctorii pe care i-am avut profesori lucreaza asa cu pacientii (in general bolnavi de cancer, diabet, boli cardiovasculare, obezitate) si rezultatele au fost remarcabile.

Adevarul nu exista – cred – in forma absoluta nici la acest capitol. Pentru ca cele mai multe sunt observatii statistice si de o parte, si de cealalta. Pana la urma nici eu nu vreau sa fiu obsedata de o anumita idee, insa nu m-am desprins de ce am invatat si am vazut ca face minuni, tocmai pentru ca mi-a fost frica (mai ales cand treci prin ce am trecut eu!) sa ma mai abat de la un drum care m-a scos la liman si inca un liman Divin!

Opinia mea in 2013

“Cunosc criticile si principiile conform carora unele teorii alimentare sustin ca fructele nu se amesteca cu cerealele. Tocmai pentru ca am inteles cum stau lucrurile in nutritie si cum functioneaza organismul nostru, tocmai pentru ca am observat cum ne merge noua in familie, eu le combin fara retinere.

Nutritia este o stiinta ce evolueaza in permanenta. Nu am vazut in nici un domeniu pana acum atatea pareri diametral opuse si atatea tabere care pot demonstra ca doar teoria pe care o sustin e valabila si ca restul sunt complet eronate.

Eu merg de mult timp pe logica, pe individualitatea bilogica si pe comunicare cu organismul meu si al copiilor, nu pe dictatura :). Am invatat cum sa observ cand copiilor le prieste ceva sau nu. Comunic cu ei la alt nivel decat simpla conversatie. Si asta o poate face orice mama dealtfel, daca are disponibilitatea si increderea sa patrunda acele semnale si mesaje transmise ne-explicit de copil. Daca ceva ar fi fost in neregula pentru ei cu aceasta combinatie, as fi oprit-o imediat, fireste. Asta nu inseamna ca le dau non stop fructe combinate cu cereale. Inseamna pur si simplu ca nu fac o obsesie din a ma feri de combinatia asta.

Combinarea, prepararea si condimentarea sanatoasa a alimentelor este o arta care se mosteneste sau se deprinde cu exercitiu si experiente personale atent observate. Inclusiv compatibilitatile sau incompatibilitatiele alimentare prezentate de dr. Laza in carte, reflecta experienta clinicii naturiste din Brazilia, unde a lucrat o perioada.

Dieta si strategia terapeutica trebuie individualizate, chiar daca anumite recomandari functioneaza in general fara repros. Dr. Laza povestea de ex. ca cereale + fructe, la unele persoane, aparent sanatoase, precum si la unii pacienti, cel putin in faza initiala a terapiei, “cauzeaza un mare disconfort digestiv, cu o diversa coloratura, de la o simpla indigestie, la fenomene digestive foarte zgomotoase.” De aceea personalizarea dietei si a tratamentului este atat de necesara.

Mai mult decat atat, parerea expertilor in dieta vegana (Physicians Committee for Responsible Medicine, prezidat de cunoscutul medic Neal Barnard, organizatie unde activez si eu) are urmatoarea pozitie in legatura cu combinarea “corecta” a alimentelor: “There may be benefits to food combining, such as eating complementary plant proteins mixing beans with grains. However, all people are different. If one person feels better by eating fruit at the beginning of a meal, for example, then that’s a pattern they should stick with. This is an area that probably needs more research. Until then, we recommend that people eat what makes them feel the best while also being a healthy combination of foods.” (Sursa:http://pcrm.org/health/cancer-resources/ask/ask-the-expert-food-combining)

Concluzie: cereralele integrale (preferabil fara gluten) pregatite corect si preparate termic (iar pentru copii si pasate/macinate, la adulti alta e povestea) se digera rapid, la fel ca fructele. Ele nu se compara cu cerealele germinate/crude care trebuie indelung mestecate pentru a putea fi digerate. Am dat o explicatie simplificata si logica, ca sa stai linistita.

Si da, cunosc si teoria cu cerealele care devin toxice la temperaturi foarte mari, etc. Cred ca in marea de informatii in care inotam de cand cu internetul, e util sa ne stabilim prioritatile, punctele si persoanele de reper si sa facem macar un lucru bine: sa nu mai mancam alimente rafinate si procesate industrial, fie ele si vegetariene, vegane, etc.. Si sa consumam mai multa vitamina L :).”

Opinia mea in 2015 si 2016

Pentru ca mi-am declarat deschiderea fata de probarea unor noi paradigme, voi actualiza acest material si cu experienta mea de cand am testat in alimentatia mea si a familiei consumul de fructe separat, necombinate. Adica un meniu simplu.

Articole interesante 

>