Scoatem sau nu glutenul? Cu ce inlocuim painea?

Scris de Cristela  - 16 octombrie 2023

8 iulie 2015
Intrebari de la Raluca Bodnaras si Raluca:
1. Nu gasim articolul despre pregatirea corecta a cerealelor integrale.

2. Esti de acord cu glutenul sau doar cerealele fara gluten?
3. Sa facem paine fara gluten sau cum sa o inlocuim, cand vrem sa ungem pe ceva o pasta?
Multumim

Raspuns:

1. Cerealele integrale se lasa la inmuiat, eventual chiar la germinat (pana apare germenele de 1mm) si apoi se spala, se fierb etc. Hrisca nu se inmoaie ca se baloseste. Meiul decorticat nu va germina, dar il poti lasa la inmuiat oricum, pentru ca altfel e amarui. In apa de inmuiat poti pune si cateva picaturi de lamaie, dar nu obligatoriu.2. Nu am un raspuns da sau nu, ferm, scoatem sau nu scoatem glutenul, pentru ca painea si panificatia sunt produse care dau dependenta si depinde de efectul combinat fizic-mental-emotional care are loc atunci cand le intrerupi, de aceea eliminarea trebuie facuta – atunci cand e facuta in mod profilactic – dupa reactiile fiecarui individ.

Glutenul, mai ales cel din graul actual, modificat genetic este aratat cu degetul pentru multe dintre afectiunile omului modern. De la momentul la care am inceput blogul si pana acum am observat ce fac produsele de panificatie din comert si cu acestea nu sunt de acord NICIODATA. Daca e nevoie sa dam copiilor paine, atunci doar paine facuta in casa (ai reteta in cartea mea, Simplu) din faina proaspata macinata (vezi la capitolul Cuprins, Intrebari frecvente de ce faina proaspat macinata) si doar din grau Einkorn, alac sau kamut. Nu sunt chiar atat de manipulate genetic. Eu am folosit intotdeauna putina paine, insa de anul asta am facut preparate din faina integrala proaspat macinata de vreo 5 ori de la inceputul anului, deci RAR. Eu nu mai consum paine de 1 an. Trebuie sa recunosc ca ma simt diferit fara gluten, la fel si sotul meu care observa diferenta in antrenamentele zilnice.

Daca sunteti la inceput, iti recomand sa eviti din start cerealele cu gluten. Dar daca deja mananca paine si e dependent de ea, treceti macar la painea de casa conform retetei din Simplu si consumati cu zgarcenie si abia a doua zi dupa ce ai facut-o.Painea de casa este o varianta acceptabila DACA:
1. E din grau alac sau kamut – nedecorticat
2. Faina o obtii tu inainte de a face painea (De ce?)
3. O mananci rar, nu de trei ori pe zi cum suntem noi obisnuiti si se vede in starea de sanatate!

Cand avem paste tartinabile putem folosi:
1. Felii de capia – ardei-gogosari, rondele de castravete, rosii, dovlecei, bastonase de morcovi sau buchetele de conopida cruda (noi asa mancam hummusul si pasta de susan)
2. Rondele de orez integral, de hrisca, de mei, de amarant, de porumb – preferabil BIO
3. Turtite de hrisca
4. Patate  (dar cartofii nu ii folosim in combinatie cu pateuri de leguminoase: soia, linte, mazare, naut). Merg bine cu pasta de masline, pasta de avocado, de susan etc.

Mai multe despre cereale, gris, gluten in Diversificarea bebelusului, aici.

25 Noiembrie 2015
Raluca Iri a spus:
Multumesc pentru raspuns! Turtite de hrisca le fac, rondele de orez si de porumb le folosim, legumele la fel, dar mereu ma gandesc daca nu se satura, peste o ora iar ii e foame si cateodata mi se spune: ”Daca nu mananc un pic de paine, nu ma satur, nu ma tine” si parca de cand nu mai folosesc paine de grau, am asa o mica teama de insatietate

Cristela a spus:

Draga Raluca,

Te vad credincioasa din fire, asa ca iti raspund dupa credinta ta. Cum adica “frica de insatietate”? Pai cand a zis Hristos ca ne trebuie sa ne imbuibam Templul Sfant asa cum o facem noi acum? Sa ne imbuibam, da, dar cu hrana pentru spirit, nu pentru burdihan. Vi se pare (dar nu e adevarat, nu e realitate) ca nu va saturati, pentru ca painea da dependenta. E ca un drog cand incerci sa-l lasi. TI se pare raul bine si binele rau.

Daca zici ca esti, atunci FII credincioasa, increde-te in modelul simplitatii si in abundenta unui meniu ascetic si vei fi biruitoare. Corpurile noastre au fost facute sa reziste la putin si sa se degradeze la prea plin.

Un parinte athonit ne-a spus asa: “Burta mai goala, mintea mai stravezie!”

Cu drag

Articole interesante 

>