Băutura Zeilor

Buturuga mică răstoarnă carul mare

Recent a trebuit să pregătesc un scurt eseu despre un element chimic din Tabelul periodic al elementelor, care cred că este relevant pentru mine și cu care simt că am o conexiune personală. Am ales seleniul și am intitulat eseul meu, “Buturuga mică răstoarnă carul mare”. Proverbul de mai sus se verifică cel mai bine în biochimie și medicină.

În organismul nostru se află cantități infime de seleniu, micrograme (a milioana! parte dintr-un gram), însă prezența sau absența acestei cantități aparent insignifiante, are implicații profunde pentru robustețea sistemului imun, a fertilității masculine și feminine, a funcționării glandei tiroide, a sistemului nervos și a contracarării acțiunii nocive a substanțelor toxice (mai ales metale grele, radioterapie, alcool) și a radicalilor liberi.

Cu toate acestea, dupa “gustul” omului modern, seleniul e considerat o substanță nespectaculoasă. Are culoare gri cenușiu și proprietăți asemănătoare metalelor. A fost descoperită în 1817. Originea numelui este greaca veche: “selene” = “luna”. La fel ca Luna, seleniul are o afinitate deosebită pentru lumina solară. Aceasta este și principala conexiune dintre mine și acest element chimic. A doua conexiune, la fel de puternică, este cea legată de aspectele fertilității feminine și maternitate, mai exact rolul determinant în menținerea sarcinii și retenția placentară.

Organismul expus la substanțe toxice și radicali liberi consumă rapid seleniu. Rafinarea și prelucrarea industrială a alimentelor reduce la mai puțin de jumătate conținutul de seleniu. Carența de seleniu produce deficiențe imunitare grave, scade fertilitatea la bărbați, duce la probleme de susținere a sarcinii, produce tiroidite auto-imune, insuficiență cardiacă cronică, tulburari nervoase grave, uscarea pielii, astenie, cataracte.

Cercetarile pentru pentru găsirea unor surse satisfăctoare de seleniu organic (din alimente) au indicat următoarele ca fiind cele mai bogate în seleniu: algele marine – cu condiția să fie recoltate din ape oceanice bogate în seleniu, nucile de Brazilia și … polenul crud.

De la seleniu la Hidromel. Mai simplu decât Simplu 🙂

Hidromel, Cristela GEORGESCU 2017

Hidromel, Cristela GEORGESCU 2017

 

Hidromelul este una dintre cele mai sănătoase și vechi băuturi din miere și polen crud, Băutura zeilor. Rețeta face parte din categoria preferată a soțului meu, Călin: “Mai simplu decât Simplu”. Găsiți doar laude despre hidromel pe întreg internetul, așa că nu mai scriu acum despre beneficii, pentru a vă motiva să ridicati paharul! 🙂

Aveți nevoie de:
1 borcan mare (începeți însă cu o cantitate mică, 1- 2 litri și faceți mai mult la tura următoare, dacă vă place și dacă vă cade bine)
miere (cumpăr de AICI)
polen crud (cumpăr de AICI)
apă pură

La 1l de apă puneți 6-7 linguri de miere, 1/2 lngurită de polen si multă Vitamina L (iubire, adică).
Acoperiți borcanul cu un tifon și lăsați-l acoperit la soare. Dacă e soare. Dacă nu, poate sta și în casă 2-3 zile, până începe să fermenteze. Descântați-l 🙂 zilnic de 2-3 ori, cu un linguroi de lemn.

Trageți în sticle și puneți minunea la frigider, cu cât stă mai mult, cu atât devine mai acidulat.

Important! Hidromel nu se bea după masă, el este de fapt o masă, dacă ținem cont de faptul că polenul crud este un aliment complet. Despre polen, proprietățile nutritive și valoarea terapeutică am scris detaliat și interesant în cartea mea Simplu 2, în povestirea Lumină de cătină. Țineți cont de timpii de digestie ai diferitelor grupe de alimente (i-am explicat detaliat AICI, punctul nr. 6), altfel iese o bolboroseală de toată frumusețea și o să dăm vina pe hidromel. Sau pe mine. Sau pe polen 🙂

 Materii prime recomandate: Terra Apis – Apiarium, produse unice.

Atributele acestor produse lipsesc cu desăvârșire la produsele existente acum pe piață. Le-am descoperit anul trecut, le-am testat și discutat cu medici care au rezultate clinice pozitive și cu specialiști în domeniu. Am concluzionat că reprezintă calitatea maximă posibilă, ETALONUL. 

1. Sunt realizate după metode care păstrează nealterate constituția naturală a mierii, a polenului, a lăptișorului de matcă, a propolisului, fără a le trata termic, fără a le filtra, fără a le pasteuriza, fără a le liofiliza.

2. Proprietarii practică apicultura tradițională și folosesc exclusiv flora spontană, nu plante de cultură. NU practică apicultura intensivă, adică nici una dintre următoarele metode menite să contribuie la creșterea producției de miere cu bani puțini: extragerea mierii nematurate, înlocuirea mierii din faguri cu sirop de zahăr, stimularea familiilor mult peste numărul lor natural de membri, pastoralul intensiv și alegerea locațiilor cultivate cu plante industriale (de cele mai multe ori modificate genetic) etc.

3. Folosesc doar materii prime pe care le pot genera în propria stupină sau de la extrem de puțini apicultori, pe care îi verifică permanent și care au implementat tehnicile lor apicole. Asta înseamnă control absolut al materiei prime. Desigur asta înseamna avantaj absolut pentru calitate și dezavantaj absolut la cantitate și preț!

4. Nu alterează produsele cu bună știință. În mod uzual, filtrarea mierii se face pentru a avea un produs cât mai fluid și transparent “la raft”, care să cristalizeze cât mai târziu (popular și incorect îi zicem și zaharisire). Prin filtrare se pierde o cantitate semnificativă de polen și de bioactivitate din produs, ceea ce este inadmisibil pentru standardele lor.

5. Ambalajul ceramic este expresia lipsei de compromis. Este extrem de important să ferești produsul de lumina soarelui. Dar mai presus de toate, ceramica este unul dintre cele mai stabile medii de păstrare pe termen lung a produselor, fiind chiar mai stabilă decât sticla. Este virtual imposibil ca produsul să poată absorbi ceva din constituția ambalajului, așa cum se întâmplă la ambalajele de plastic.

De ce am încredere în produsele Terra Apis – Apiarium?

1. Pentru că am văzut la fața locului, că tot ce spun proprietarii despre modul lor de lucru, se întâmplă: descurajează apicultura intensivă, au capacitate de producție asumat limitată și prin asta albinele sunt cu adevărat respectate. Au stupi foarte mici, similari ca formă cu stupii din pădure, tratează albinele homeopat (dacă e cazul) și produc puțin, curat și mai ales blând.
2. Pentru că am văzut în familia mea cât sunt de sunt eficiente.
3. Pentru că ei muncesc cu mâna lor și povestea lor profesională dovedește voință, renunțare, dezamăgiri,  impecabilitate, “prin noi înșine”, calitate mai presus de eficiență economică.
4. Pentru că mă inspiră felul în care sunt părinți și familie, mă motivează robustețea fizică și emoțională a copiilor lor, cea mai elocventă carte de vizită.

Toamna și primăvara facem o cură cu tonice. Fiecare cu borcanul lui: Tonic 12 pentru adulți suprasolicitați si suprarenale ciufulite, Tonic 8 pentru imunitatea și suprarenalele copilului modern, Tonic 6 pentru sportivi, Tonic 9 pentru sarcină și alăptare. Borcanele de ceramică golite au intrat în patrmoniul bucătăriei. :)

Toamna și primăvara facem o cură cu tonice Terra Apis. Fiecare cu borcanul lui: Tonic 12 pentru adulți suprasolicitați si suprarenale ciufulite, Tonic 8 pentru imunitatea și suprarenalele copilului modern, Tonic 6 pentru sportivi, Tonic 9 pentru sarcină și alăptare. Borcanele de ceramică golite au intrat în patrmoniul bucătăriei.

 

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
 1. De abia astept sa gust produsele Terra Apis!

 2. Buna ziua! Familia mea este formata din mama(28ani), tata(26 ani) si copil in varsta de 2 ani. In ultimele 12-18 luni citesc mult despre veganism. Am redus mult din consumul de carne (undeva la o data-de doua ori pe luna), servim oua cam la fel de rar ca si carnea, iar laptele si produsele lactate se gasesc si se consuma din nou destul de rar in casa noastra(de ex: 1 l lapte la doua-trei sapt, pt ca in rest folosim lapte de orez, ovaz, etc). Am redus si din consumul de ciocolati si alte procesate asemanatoare, sucuri nu bem deloc, doar apa. Nedumerirea mea este urmatoarea, daca ma puteti ajuta: De ce copilul meu are carii? N-as zice ca este intr-o stare grava, dar ma intreb o fi doar lipsa de vitamina D, cauzata de faptul ca anul acesta am locuit in Mainz, Germania, unde e putin soare, sau o fi lipsa de vitamina D cauzata de consumul redus de lapte si lactate, dupa cum pare sa afirme cartea “Cure tooth decay”? Mentionez ca n-am citit cartea dar, din auzite, se pare ca se afirma faptul ca nu poti vindeca dintii copilului decat printr-un consum ridicat de produse animale. Totusi citesc despre lactate ca mai mult rau ar face oaselor copiilor in crestere, cum e al meu. Credeti ca niste analize ar ajuta in privinta asta? Sunt acuzata de unii ca distrug sanatatea copilului prin faptul ca nu-i dau lapte si carne: “Tu nu vezi ce dinti are baietelul tau?”, imi spun ei. Are demineralizari si cateva carii. Sa mai adaug si faptul ca atunci cand i-am cerut parerea pediatrei cu privire la o dieta vegana mi-a spus clar ca nu e sanatos pt copii. Si mai citesc despre unii si altii care si-au crescut copiii vegani si regreta pt ca au probleme mari de dinti. Sa-i ignor sau sa-i ascult? Nu stiu ce sa aleg. Citesc, citesc si parca nu ma pot decide pe cine sa cred. Va multumesc mult.

  1. Buna seara, multumesc pentru comentariu. Inteleg si cunosc mai bine decat credeti lucrurile despre care povestiti si ceea ce simtiti, lucrez si traiesc printre ele de aproape 20 de ani. Inainte de a va raspunde specific la ceea ce m-ati intrebat va rog sa imi spuneti, daca pana cum – dupa atat lecturi – nu stiti ce sa alegeti, ce va face sa credeti ca daca va scriu eu, veti sti si nu va fi inca o opinie pe care o veti adauga la marea de cunaostere si atat? Poate face teama alegerea corecta? Poate ceata sa ne aratae drumul? Poate apa tulbure sa ne permita sa vedem in ea?

   Despre veganism nu trebuie sa cititi mult, ci calitativ, adica de la medici (inclusiv pediatri) care au studiat nutritie si care au experienta clinica de succes de peste 35-40 de ani. In rest e plina piata de carti care par scrise doar asa, ca autorii sa isi dovedeasca lor insisi ca gandesc.

   Cu pretuire,

   cristela

  2. Nu am crezut ca poate fi asa buna aceasta bautura! 🙂 Este de vis! Multumesc pentru reteta! Si pentru toate informatiile!

 3. Buna din toata inima, Cristela….la Timisoara pe 1 Dec vom gasi cartile Simplu de cumparat?

  1. Draga mea Ramona, multumesc. NOUL Simplu 1 va aparea in februarie, impreuna cu noua carte despre Diversificare imputernicitoare. Voi verifica daca este posibil sa aduc cateva carti Simplu 2 cu CDul lor, Ingeri si Cantec. Imbratisari,
   cristela

 4. Va multumesc pt raspunsul sincer. Mi-as dori ca parerea dvs sa fie mai mult decat doar o parere pt mine. Recunosc, mi-e teama. Aveti dreptate…
  1.Apropo de pediatrii, puteti sa-mi recomandati vreunul renumit sau bun in domeniu?
  2.Am citit Gen1:29. Comentatorii biblici spun ca e adevarat faptul ca dieta de la Inceput a fost vegana. Dar dupa caderea in pacat oare mai este capabil organismul nostru sa se hraneasca doar cu plante? Ce parere aveti?
  3.E normal ca la trecerea treptata de la o dieta “clasica” la una vegana sa apara oboseala sau lipsa de energie?. Va multumesc din nou

  1. Draga Alina,

   1. Doamna Dr. Sorina SOESCU, dar nu e pediatru. Insa pediatrii abia au timp sa studieze nutritie.
   2. Adica daca am fost proiectati vegani, ce sa va spun acum, ca dupa caderea in pacat sau dupa comentatorii biblicii (vai noua!) trebuie sa il acuzam noi pe Dumnezeu ca a avut erori de proiectare? Eu nu am parrea. ci convgerea ca da, poate! Si am aceasta convingere uitandu-ma la mine, la copiii mei, la sutele de copiii vegani pe care ii cunosc, la miile de oameni care urmeaza aceast adieta si citind LUNAR studii stiintifice care arata ca alimentatia pe baza de proteina animala CRESTE SANSELE DE RISC DE CANCER, iar daca il ai, creste sansele sa se dezvlte si sa se raspandeasca. Dar mai stiu ca nu orice organism e proiectat sa duca o astfel de dieta. Doar cine e dispus sa isi asculte corpul si sa manance constient, poate sa isi creeze dieta care ii face bine, ndiferent de ce spun X, Y, Z, specialisti sau nu, medici sau nu, autoritati in materie sau nu.
   3. Da, pentru ca aveti suprarenalele praf si taiati din neurotransmitatorii pe care ii luati din produsele de origine animala (in primul rand) si pentru ca puneti prea mare accent pe mancare (in al doilea rand). Relaxati-va, bucurati-va de viata si daca vreti sa mancati, mancati orice, dar umpleti-va de recunostinta si de bucurie, nu de teama, nici ca mancati, nici ca nu mancati. Nuconfundati nevoia mintii de produse animale cu nevoia corpului pentru sanatate.

   Cu mult drag,

   Cristela GEORGESCU

 5. Buna Cristela, zana buna,

  am preparat si eu bautura zeilor! Multumesc ca ne aduci aminte! E minunat cum se leaga multe lucruri chiar si la distanta fizica mare. Tu vorbesti de Hidromel, Mimi de branza de nuci, eu am inceput sa fac kefir din ceai, tocmai am capatat graunte de kefir, deci suntem unite!

  Hidromelul meu nu e inca acidulat, dar poate la frigider o sa se mai imputerniceasca. Nu am pus miere ca in reteta, am facut un litru si am pus doua linguri de miere. Il mai agit si mai adaug putina miere, acum am vazut ca se pune cu generozitate…..

  Branza de nuci inca nu am apucat sa fac pentru ca nucile inmuiate le-au mancat “soriceii” respectiv eu si sotul meu, dar mai inmuiem nuci, nu asta e problema.

  Te imbratisez tare de tot si imi place eseul despre Seleniu! Cu asa profesori, sistemul periodic devine o magie!

  Mihaela cu zamete

  1. Miha cea cu zambete, multumesc pentru vestile transoceanice! 🙂 Iubire, hidromelul trebuie tinut pana se aciduleaza si apoi il punem la frigider. Daca il punem la rece, nu se mai aciduleaza 🙂 Si da, miere se pune din plin, minim 6 linguri la litru 🙂 + polenul sa fie crud.

   Si eu vreau sa fac branza recomandata de Mimi, dar am aceeasi problema ca tine, cu soriceii :))

   Multumim pentru zambete, sunt cea mai scurta cale intre oameni 🙂 Te imbratisez strans, cu iubire.

 6. Buna dimineata, Cristela,
  Vre-o sansa sa facem bautura minune cu polen uscat?
  Se pot folosi plante neuscate pentru ceai ( menta?)
  Teribilul Bunarel se poate administra in cantitate mai mare si mai des decat ceea ce ai povestit despre el ? Toata famili il considera “prajitura” si sunt urmarita de priviri rugatoare de”mai vreau”
  Multumiri multe!

  1. Draga Lia, multumesc frumos petru intrebari. Poti incerca, de ce nu? Polenul crud este ceva cu totul special, totusi, merita sa obtii.

   Desigur ca pot fi folosite plantele verzi pentru ceai.

   Bunarel – sigur, daca dieta voastra nu abunda in grasimi (animale sau vegetale) si prajituri raw vegane. Poti face niste prajiturele din Bunarel :). Vezi si tu care simti ca e masura voastra. La un moment dat corpul va zice stop. Insa sa stii ca si eu cand am trecut de la alimentatia traitionaa la post cu sucuri de fructe si legume,, mancam 2 paharele de Bunarel pe zi. Am tinut-o asa3 saptamani. Apoi m-am saturat 🙂

   Cu drag,

   cristela

 7. Multumim de reteta.
  Am preparat aceasta bautura de 3 ori. Prima data am respectat reteta la cantitate, dar polenul meu nu era foarte crud si a durat vreo 4-5 zile sa fermenteze. A doua oara am pus cantitate dubla de polen si a fermentat in 3 zile.
  Copiii mei o adora. Prima tura de ambrozie a trecut in aceeasi zi. Trebuie sa ii urmaresc altfel ar bea aceasta bautura ca pe suc.
  P.S. Am facut si dulceata de gutui, alta minunatie.

  1. Multumesc, draga mea Teodora pentru impresii si incurajari. Felicitari pentru creativitate si ascultarea propriei intuitii. Cu recunostinta,

   cristela

 8. Buna, Cristela!
  Am vazut borcanasele tale care erau cu miere inainte si am zarit denumirea Supa Clara. Ai facut vegeta ptr supa clara?? Supa clara la noi e parte din meniul zilnic si pornind de la reteta ta din Simplu am ajuns la o Supa cu un gust inedit datorita unor ingrediente precum 1-2 jumatati de ardei ( am pus in congelator din plin si ptr gust e super ) si turmeric care da si o culoare faina( mai am in memorie culoarea supelor de gaina) dar si un gust care e chiar confundabil cu supa de gaina. Nu mi-am facut un obiectiv din asta dar ma bucur cand un carnivor recunoaste ca Supa Clara e gustoasa si apetisanta si fara carne!

  1. Scumpa Silvia, multumesc pentru intrebare. Ma bucur ca ai fost atat de atenta la detaliile din cartea Simplu, felicitari! Acelasi sentiment l-am avut si eu cand am pus turmeric, ca are culoarea supei de gaina.

   Da, am facut supa “instant”, am scris odata ca voi pune reteta, dar uite ca nu am mai reusit, insa e pregatita. Sunt ingredientele de la Supa Clara, uscate si macinate, inclusiv patrunjelul verde. Amestecate cu putina sare.

   Cand mergem iarna la ski, nu am ce sa le dau copiilor la pranz (pentru noi e simplu, ca tinem post negru sau bem un ceai si niste fructe uscate), peste tot sunt doar nenorociri de sezon. Avem doua termosuri de 500ml, dimineata punem o lingura cu varf de supa clara praf, turnam apa clocotita si pana la pranz se infuzeaza. Cu un cartof copt alaturi, rondele de castraveti si niste ardei capia crocant… ne-am scos!

   Gand frumos,

   cristela

 9. Buna ziua, Cristela, si La multi ani! Poti sa imi spui , te rog, cat dureaza curele cu tonice?

  1. La multi ani, draga Petronel. Te rog suna-i pe cei de la Apiarium, au mai indrumari in acest sens. Noi nu depasim 3 luni si facem de obicei 20 zile cu 10 pauza, am observat ca acest tip de cure sunt mai pe placul corpurilor noastre, dar exista diverse ritmuri. Oricum, nu zilnic timp de 3 luni. Cu drag,

   cristela

 10. Draga si buna Cristela,
  Bautura mult asteptata s-a acrit, doar, dupa 3 zile de stat in casa la 17C. Sa o mai las, poate se si aciduleaza? Sa o pun pe radiator? Sa fac alta? 🙂

  Multumiri multe!

  1. Draga Lia, 17 grade iarna? Esti sigura ca asta e cu adevarat temperatura la care rezistati voi in clima temperata? 🙂 Da, mai las-o, ai rabdare, mesteca in ea, cum am scris si ai rabdare. Daca intr-adevar sunt 17 grade, mai ai de asteptat. CU drag

 11. 17,5 -18 C spre seara si 21C in camera de culcare. Atat se poate!
  Iar bautura am asezat-o “pe soba” o noapte, apoi a beneficiat de cateva ore de soare si acum asteapta in frigider weekendul pentru a fi sorbita fara graba nebuna din timpul saptamanii! 🙂

  1. Draga Lia, este perfect daca astea-s temperaturile. Si la noi, in Austria, sunt automat programate toate centralele, asa incat noaptea sa fie MAI RECE decat ziua. Ziua maxim 23 si noaptea maxim 19 :). Pofta buna impreuna, sa vedeti ce bauturici bune v-am pregatit in NOUL Simplu 1! Pe acelasi principiu, deja imi lasa gura apa…

 12. Draga noastra,
  ne-ai facut sa zambim, apoi sa oftam, usor meancolici !Temperatura casei este data de puterea radiatorului cumparat, iar noaptea mai punem un calorifer doar in dormitor! Alta era tara vizata in care sa ne crestem copilul, dar, doar din punct de vedere al sistemului social, e mai bine ca acasa!
  Citisem mai demult ca e necesar pentru buna functionare a creierului, daca am retinut corect, ca temperatura din timpul noptii sa fie cu cateva grade sub cea din timpul zilei! Mai multe intrebari despre somn, prin bunavointa ta, la articolul cu pricina! 🙂
  Cu multumiri multe!

 13. Draga Cristela,
  Tocmai ce am primit comanda de la d-na Badina – mierea cu Turmenic nr2. trebuie sa recunosc ca nu este pe gustul nostru, mai mult de un varf de lingurita nu am reusit sa digeram. Te-ar interesa acest borcan? Sau ai stii pe cineva interesat? Este pacat intr-un fel de miere si stradania celor de la Terraapis.

 14. Buna ziua!
  Am facut hidromelul,foarte bun!
  Doua intrebari: este in regula doar o ceasca-1 pahar pe zi
  l-am pus la frigider ,insa l am lasat in acelasi recipient in care l-am si facut,este in regula asa?

  Multumesc si succes pe mai departe!
  Emilia

  1. Buna ziua, multumesc pentru comentariu si cuvintele frumoase.
   Puteti bea o cana sau cate simtiti ca va fac bine.
   E in regula si in acelasi recipient, sigur.

   Gand bun,

   CG

 15. Multumim Cristela pentru toate informatiile pretioase care ni le daruiesti . Incep sa prepar bautura hidromel. Ceea ce nu am inteles daca la copii se poate oferii. Am o fetita de 4 ani in curand si un baietel de 8 ani. Sanatate si armonie .

  1. Cu placere, draga Garofita! Desigur, e chiar FOARTE indicat. Te rog sa mesteci zilnic in el, cu o lingura de lemn si sa nu il lasi prea mult la caldura, fara sa gusti, pentru ca se va oteti sau borsi.

   Gand frumos,
   cristela

Care este opinia ta?