Biscuiti, ostenii mei! Biscuim, Maria Ta!

Numar afisari: 44.871

Aseara vantul batea,

Tra lari lari lai, la la!

Mama biscuiti cocea,

Tra lari lari lai, la la!

***

BISCUITI 2P – Imbunatatiti “rau” 🙂

(Istoria biscuitilor 2P o gasiti in articolul In sfarsit, biscuiti!)

 Biscuiti 2P imbunatatiti

 Timp de pregatire: fix 15 minute

Timp de coacere: 20-25 min la 180 grade (nu ii lasati in cuptor dupa cele 25 minute, daca vi se par prea uscati, ii puteti umezi putin cu un pulverizator cu apa, 1 puf este suficient)

Ustensile: Compozitia de data asta iese mult mai moale si am utilizat un mic inel in care am pus-o, ca sa pot da totusi forma rotunda regulata, de biscuiti.

Regele Inelelor 🙂

Se pot face si fara forma, dar nu vor iesi identici ca aspect. Daca optati pentru aceasta varianta, puneti 2 lingurite cu varf din compozitie pe hartia de copt (stiu ca v-am zis nu hartie de copt, dar am mai citit, am mai investigat intre timp si nu e chiar atat de grava situatia, mai ales daca nu facem excese si la acest gen de retete) si modelati usor in forma de cerc, apasand compozitia cu spatele lingurii in sensul acelor de ceas. Ar trebui sa obtineti niste biscuiti de 5-7 mm grosime.

Ingrediente si mod de preparare pentru 13 biscuiti cu diametrul de 7 cm (grosime 5 mm).

  • 1/2 cana (de 200ml) cu mei – se va macina
  • 1/2 cana (de 200 ml) cu quinoa – se va macina (daca nu aveti, atunci gris din grau spelta)
  • 3 linguri nuca cocos razuit (deshidratat, se gaseste de cumparat ca atare)
  • 200 ml suc de mere sau apa (in acest caz vom folosi pe post de indulcitor 10 curmale sau 2 linguri stafide, oricare dintre ele facute pasta la blender impreuna cu putina apa)
  • 2 banane
  • 1 lingurita vanilie naturala praf
  • optional: radacina de ghimbir razuit pe razatoarea mica (1/4 lingurita)
  • stafide aurii pentru ornat

Faina din cele doua cereale se amesteca cu fulgii de cocos. Se adauga deasupra compozitia obtinuta prin amestecarea restului ingredientelor la blender, timp de 1-2 minute (devenite o pasta fluida). Se amesteca cu o lingura de lemn, pana cand compozitia absoarbe tot lichidul si toate ingredientele sunt bine incorporate.

Inainte de a fi introdusi la cuptor se presara deasupra cateva stafide aurii.

Biscuiti 2P imbunatatiti – necopti

Cum se servesc? Ca atare sau noua ne plac mult unsi cu miere cremoasa cu ghimbir (o cumparam direct de la sursa, din Sibiu, prin posta: www.miereecologica.ro)

Mmmmm … buni si hranitori sunt biscuitii astia, imediat se duc!

Mmmmmm …

***

Despre noi si ceva sfaturi “de sezon”. Doar nu credeati ca ne-a amutit sau amortit vremea de afara, nu, nu, nuuuu … Nici gerul, nici viscolul. Suntem prezenti zilnic pe strada si stiu ca sunt multe sprancene ridicate care ne privesc din spatele ferestrelor inghetate …

2P infrunta gerul

Apropos, il mai tineti minte pe Pavel anul trecut, pe vremea asta?

Somn de Pavel la 1 an

Acum a predat stafeta la somnul in sanie …

Somn de Petru

… si a construit un “idu” (iglu adica) in mijlocul gradinii, pe care il inspecteaza zilnic.

Iglu

Sezonul rece e dominat de grija: “Sa nu racesti!”. De fapt, observatia mea ar fi ca si cel cald are acelasi laitmotiv. Pe malul marii cel mai des auzit indemn e: “Iesi din apa, sa nu racesti!”, iar prin parcuri “Nu alerga, ca transpiri si racesti!”.

1. Raceala e o forma de intarire a organismului. Nu e nimic rau in a raci, mai ales daca tratam din timp. Ah, da, e un disconfort pentru copil si un efort pentru parinti, mai ales daca nasul este obstructionat, dar avem la indemana natura cu metodele ei blande si sanatoase si … Batista Bebelusului, pentru care as scrie o oda!

2. Febra. Am mai scris despre febra. Pe scurt si foarte simplist: febra este buna, este un semn ca organismul lupta! Aceasta crestere a temperaturii rezulta din energia degajata in lupta dintre anticorpi si “dusmanii” patrunsi in organism (virusi, bacterii, etc). Asupra febrei nu se intervine in forta, cel putin pana la 39 de grade. E ca si cand un general impresionat de sacrificiul armatei sale, ordona acesteia sa ia o pauza exact in toiul luptei. La fel si noi, cand intervenim in forta cu antitermice, le dam de fapt armatelor de anticorpi comanda “Pe loc repaus!”, pentru ca in locul lor vor lupta antivirale sau antibiotice. Si ei raman soldati neantrenati, nepregatiti sa isi recunoasca dusmanul la urmatorul atac.

Pe timpul febrei, esentiala este hidratarea. Dr. Doru Laza spune ca “in boala, eliminarea este mai importanta decat aportul”. Organismul trebuie sa se concentreze pe lupta, pe eliminarea toxinelor, nu pe digestie. In exemplul nostru cu generalul, imaginati-va ce ar insemna ca in totiul bataliei, acesta sa le imparta soldatilor de mancare, ar mai putea fi ei eficienti cu stomacul plin? La febra peste 38 de grade, nu se dau alimente solide, ci doar lichide (supa de zarzavat, ceai de plante caldut).

In completarea celor de sus, iata si punctul de vedere al doamnei Dr. Christa Todea-Gross: “Dacă (copilul) are febră: va fi hidratat cu ceaiuri, compoturi, sucuri de fructe preparate personal, supe, (în funcţie de vârstă) iar febra (până la 38 grade Celsius la sugarii sub 7 luni şi 39 grade Celsius la cei peste 7 luni) nu se va combate cu antitermice ci prin împachetări sau frecţii cu oţet diluat 50-50/ spirt sanitar diluat 50-50 cu apa. Pe cât posibil să nu se folosească medicamente antitermice, antiinflamatoare (Nurofen), antialgice (Algocalmin), Paracetamol şi nicidecum antibiotice. Organismul se apără prin febră care este benefică şi timp de 3 zile nu se va trata. Prin tratarea febrei se provoacă o imunosupresie.

Apetitul revine după cele trei zile de febră şi copilul va fi din nou energic şi sănătos. Scutecele gen „pampers” nu sunt indicate în febră, căci reţin căldura. Dacă nu scade febra în ziua a 4-a, este recomandată o investigare mai minuţioasă.

Sub vârsta de 6 luni, sugarul nevaccinat, bine îngrijit, nu are niciun motiv să facă febră, avand încă anticorpii de la mamă, iar dacă este alăptat la sân este foarte bine protejat de infecţii. Dacă totuşi apare febra, trebuie găsită cauza. Un sugar vaccinat va face inevitabil febră după fiecare vaccin fiindcă i se induce o uşoară stare de viroză. Febra va fi tratată în majoritatea cazurilor cu antitermice care provoacă imunosupresie. Aceasta la rândul ei va predispune la alte viroze şi infecţii care din nou vor fi tratate cu antitermice, antiinflamatorii sau chiar antibiotice. De la naştere şi până la 6 luni un sugar în România primeşte „doar” 19 vaccinuri. În felul acesta se formează un cerc vicios din care copilul va ieşi cu un sistem imun bulversat, depăşit de situatie şi predispus la infecţii şi boli alergice.

După vârsta de 6 luni, copilul nevaccinat nu mai este apărat de anticorpii de la mamă, dar el îşi formează propriul sistem imun. Acum pot apărea infecţii uşoare, cu febră, iar tratamentul trebuie să fie unul cât mai puţin agresiv şi fără antibiotice (acestea sunt ineficace în viroze şi scad imunitatea). Febra apărută din cauza erupţiilor dentare nu va fi tratată cu antitermice “

2. Fularul pe gura, sa nu racim, este un alt mit. Respiratia calda, in contact cu aerul rece face condens si de aici o intreaga serie de probleme, inclusiv pulmonare. Lasati copii sa respire. “Nu mai vorbi, tine gura inchisa, ca iti intra aerul rece!”, e o cerinta pe cat de hilara, pe atat de absurda. Ii scoateti progresiv afara cand se schimba vremea, pentru a se putea adapta, mai ales ca intr-adevar avem de-a face cu schimbari bruste de temperatura. La inceput exista posibilitatea sa tuseasca putin, nu ne alarmam, e un semn firesc de adaptare a sistemului respirator. Nu bombardam cu medicamente, apelam doar la nevoie la metode blande, naturale.

3. Imunitatea nu creste cu suplimente alimentare sau remedii obtinute in laborator. Suplimentele alimentare nu sunt mancare. Organismul uman a fost conceput sa isi obtina nutrientii din mancare, intr-un sistem complex care a evoluat pe parcursul a miliarde de ani. Corpul nostru absoarbe vitamine si minerale  din mancare, mult mai bine decat din pastile. Imunitatea creste in primul rand prin consumarea acelor alimente care reprezinta un combustibil sanatos: mancare integrala, nerafinata, neprocesata, bogata in vitamine si antioxidanti (prezente exclusiv in alimente de origine vegetala). Nu mancarea sau suplimentele alimentare lupta cu microbii, ci sistemul nostru imunitar. Daca nu ar fi asa, am putea, urmarind aceasta logica sa zicem ca si alcoolul e o mancare sanatoasa, pentru ca alcoolul omoara microbii. Imunitatea creste si prin expunerea sistemului imunitar la diverse situatii, prin antrenamentul lui, ca al unui muschi. Daca nu il antrenati, degeaba. Ati vazut un sportiv de performanta care are rezultate doar pentru ca ia suplimente alimentare?

4. “Infofoleala” face mai mult rau decat bine. Organismul e inzestrat cu capacitate de termoreglare. Cand e frig, produce caldura, cand e cald, transpira, se racoreste. Daca il imbracati excesiv, aceasta abilitate a organsmului se pierde, ca si in cazul sistemului imunitar sau ale analogiei cu sportivii de performanta, corpul se va comporta ca un muschi neantrenat, lancezit. Nu va spun sa scoateti copiii dezbracati, insa spun ca daca va veti uita in jur si poate chiar la voi, cu obiectivitate, veti observa ca tendinta este ca cei mici sa fie mai degraba infofoliti, decat golasi. Si atunci?

Iesim mereu afara, fie ploaie, fie ninsoare, fie ger, cat de mare. Vantul insa il evitam. Da, asta da, fara vant, mai ales rece. Si cum Pavel m-a auzit ca nu accept vantul, si-a insusit atitudinea. Nu ii place si gata. Si de aici urmeaza povestea zilei, sau a noptii, mai bine zis.

Aseara vantul batea

Tra lali lali lai, la la!

Revelion se-anunta

Tra lali lali lai, la la!

Cred ca v-am mai povestit cum nu am avut cu cei 2P probleme noaptea. Dorm snur. In doi ani, cu Pavel am avut cateva episoade izolate, tot un fel de revelioane :), despre care am si scris aici, dar au fost numarate pe degetele unei maini. Cu Petru niciodata (pana acum :)). Ei bine, ieri noapte, in timp ce ma cuprindea o toropeala placuta, pe cand cu gandul infruntam suierul viscolului de sub pilota calduta, aud de dincolo, din Lumea Copiilor: “Mami? Mami? Bate! Vantul bate!”. Si a urmat in noapte intreg tacamul: “Tati?… Mami? … Van-tul, bate van-tul!”, accetuand bine fiecare silaba a cuvantului cheie.

La randul lui, Petru cel cu somn de printesa si de Highlander deopotriva, adicatelea il trezeste si un fluture in zbor daca trece pe langa el  si oricum 1o minute de somn ii ajung pentru jumatate de zi, de cum l-a auzit pe fratiorul sau, s-a si ridicat ca un Duncan MacLeod, cu voce puternica:”Aaaaaa?? Aaaaa!! 🙂 OOOOO! 🙂 🙂 :)”. Nici nu mai e nevoie sa va spun ce a urmat.

Vijelia iscata de bucuria revederii in miez de noapte se anunta mai apriga decat cea de afara. Ca sa tinem cat de cat lucrurile sub control, am mutat tabara echipei 2P la noi in pat si am facut zid in jurul lor. Si bineinteles, cort. Ca sa ne aparam de viscol. Dar si pentru ca acum suntem in etapa in care ne place sa facem cort si sa ne ascundem sub el. Cu toti prietenii: Pongo cel mare, Pongo cel mic, Winnie the Pooh, mama, tata, depinde cine e preferinta zilei. Sau a noptii :).

Eheheheiiii, si uite asa a mijira zorii zilei, in chicoteli si chiote de bucurie ale celor 2P: “Mami, tati, nu mai bate van-tul! Gata, acum am trezit! “. Ca si cand pana atunci, ce? … Ati gasit cumva raspuns la intrebarea de unde au copiii atata energie? … 🙂

Numar afisari: 44.871

Distribuie:
  1. Cristela draga ,

    vreau sa incerc si eu aceasta reteta dar as avea cateva intrebari :oare as putea folosi faina de mei sau quinoa cumparata din comert si daca merisoarele cumparate ( adica gata uscate ,dar cu adaos de zahar ) sunt pretabile pentru bombonicile cu Ca si Fe sau ce ma sfatuiesti sa folosesc in locul lor .Aici ,in Canada pot gasi merisoare proaspete dar nefolosiind niciodata am un pic retineri .
    Multumesc si multa putere in tot ceea ce faci .

    1. Nadina,

      Te avertizez ca sunt destul de controversati, pe multe forumuri am vazut pareri si rezultate finale la poli opusi :). Sincer ma bate gandul sa scot reteta. Vor iesi ca o mamaliguta. Desigur, poti folosi faina cumparata. Incearca sa faci o cantitate mica la inceput, un sfert sa zicem, sa nu strici degeaba.

      Imi place sa fac CaFelinele cu orice fruct deshidratat dulce-acrisor. Pot fi merisoare sau visine sau chiar caise gata uscate, asa folosesc si eu, nu proaspete.

      Cu dragoste, sa iti fie de ajutor.

  2. Multumesc de rapidul tau raspuns ! deci ,sa salvez reteta pana nu o scoti ..mda ,e greu sa multumesti pe toata lumea.Am intrebat de faina pt ca acum catva timp am folosit faina de mei si a fost un dezastru ,incercand sa fac o simpla budinca .Dar astazi m-am incumetat sa incerc merisoarele mele uscate ( din comert ,adica cu putintel adaos de zahar ) si am facut CaFelinele – le-am facut pentru Gregor ( un an ) dar au avut un succes neasteptat si din partea noastra .Acum stiu cand vreau ceva dulce ,unde sa ma arunc:)Numai bine va doresc !

  3. Tocmai am cumparat mei(de la SanoVita) si curmale uscate(BioNatura) pentru bisuiti,insa am o problema:nu am rasnita, cu ce mai pot pasa meiul si quinoa?

  4. cristela vreau sa te intreb in masina ce scaun auto folosesti la baieti. vreau si eu sa iau unul pentru baietel pe cel mic il dam surioarei ca nu mai incape in scoica. Baietelul are varsta lui Pavel si nu stiu daca sa ii iau scaun sau doar inaltator?

    1. Folosesc scaune pentru amandoi, pentru ca in Austria copiii trebuie sa stea obligatoriu in scaund de masina pana la 12 ani. Inaltatoare nu sunt permise decat dupa aceea.

      Folosesc scaune nemtesti, marca RÖMER. Scaunele Chicco din Romania sunt un adevarat jaf la drumul mare dpdv pret.

      Cu drag

      (ps – comentariile fara legatura cu subiectul articoleleor, te rog posteaza-le pe Forum., special creat pentru asta).

  5. Buna Cristela,

    Iti urmaresc de ceva timp blogul si mi se pare uimitor ceea ce faci si ceea ce ne oferi. Sunt si eu mamica a doi prichindei, unul de 3 ani si 7 luni iar cel mic de 1 an si 7 luni. Pe el inca il mai alaptez. Am incercat destule din retetele tale din dorinta de a le oferi puiutilor mei ce este mai bun, mai sanatos. Nu suntem vegetarieni, dar avem grija ce consumam. Nu mancam mezeluri de nici un fel, carne, de 2-3 ori pe saptamana si nu in cantitati mari. Cel mic pana acum a refuzat orice fel de lapte, in afara de al meu, bineinteles.Foarte putine lactate, iaurtele, facute de mine in casa; din pacate, nu a fost incantat nici de laptele de migdale, susan, etc. Oricum, ne dorim un stil de viata cat mai sanatos si cu rabdare cred ca se poate ajunge oriunde.
    Imi cer scuze, ca m-am ” intins” cam mult, insa am vrut sa ne ” cunoastem” putin.
    Acum revin la subiect. Doream sa te intreb daca la biscuitii acestia se poate hidrata meiul? Nu este prima oara cand ii fac, i-am facut si direct faina, au iesit super, insa acum am spalat meiul deoarece asa era indicat pe ambalaj. Intrebarea din nou: pot sa mai rasnitez acum sau sunt ” ratati” biscuiteii? A mai intrebat cineva parca si ai spus ca tu ai facut direct faina.Crezi ca are ceva daca ii pun in blender asa umezi, impreuna cu toate celelalte ingrediente, sau ar fi mai indicat sa astept sa se usuce? Am aceste doua alternative. Nu stiu care e mai buna, ca sa nu stric bunatate de biscuitei.

    Iti multumesc pentru tot ceea ce faci si iti doresc o primavara frumoasa asemeni sufletului tau. Sa va dea Dumnezeu sanatate!

    1. Draga Paula, eu ma bucur de fiecare data cand primesc mesaje calde, pentru ca e inca o confirmare pentru mine ca putem face mai mult pentru oameni, decat sa vorbim strict despre nutritie: vitamina L (love) e esentiala 🙂 si daca impletim munca noastra cu ea, atunci oamenii simt ca orice pas spre sanatate nu e chiar un efort.

      Multumesc pentru tot, primesc cu stanjeneala laudele.

      Ref mei: e ideal sa il spalam, sa il hidratam, chiar pana la germinare. Insa apoi trebuie uscat (pe calorifer, la soare sau la deshidrator) ca sa il poti face din nou faina la moara (cum am eu). Eu nu am intotdeauna timpul asta la indemana si nu am vrut nici sa dau aici niste proceduri prea complicate pentru mame care inceraca sa se apropie timid de bucatarie si alimentatie sanatoasa, n-am vrut sa le descurajez. Mai ales ca nu mancam biscuiti dimineata, pranz si seara, zi de zi, deci nu e un bai atat de mare. Pana la urma mai mult conteaza un biscuite din asta, decat un dulce rafinat.

      Eu cred ca merge sa il pui la blender, fara probleme, logic e acelasi lucru. Dar pui mai intai meiul cu lichidul, pana se face pasta si apoi adaugi restul. Ba chiar am sa incerc si eu asa data viitoare.

      Cu mult drag si fericire de primavara,

      cristela

  6. Buna Cristela,

    Multumesc pentru raspunsul prompt, asa cum era de asteptat dealtfel din partea ta. Sa stii ca am uscat pana la urma meiul si apoi l-am facut faina… au iesit perfecti. Cel mare a mancat vreo trei, cu cel mic e mai greu, asa cum am mai spus e mai reticent cand vine vorba de mancare sanatoasa. Deci, se poate si spala inainte, poti sa incerci si tu, chiar si quinoa, caci oricum nu este o cantitate mare, aprox.100 gr. din fiecare se usuca destul de repede.
    Mersi inca o data si o zi frumoasa

  7. Cu ganduri de bine vreau sa va marturisdesc faptul ca va urmaresc si eu de ceva timp,in umbra…am pus in aplicare diverse sfaturi,care au dat roade(momentan suntem la capitolul tratare raceala cu baia de aburi si ceaiurile minune:))..si va multumim pt tot efortul depus de a ne ajuta in acest mod,cu impartasirea atator sfaturi,practici,si chestiute minunate…
    Acum insa am o intrebare:am facut si noi acesti biscuiti,sunt mancabili,dar au un gust usor amarui..oare de la ce?mentionez ca am improvizat un pic reteta,si in loc de qhinoa (ca nu aveam )am pus faina de secara si grau,amestecata..asa am cumparat-o…oare asta sa fie cauza?sau de la banane?

    1. Draga Ramona,

      Sanatate va doresc! Cred ca meiul e de vina sau felul in care papilele voastre percep meiul. Cel putin asa rezulta din multe comentarii de la acesti biscuiti. Chiar am dezbatut problema, pentru ca multa lume zice ca sunt amarui si la fel de multa ca nu sunt :). Inca nu am nici eu un raspuns final 🙂 …

    2. Multumesc pt promtitudinea cu care mi-ati raspuns…asa este..sunt amarui doar la final,cand inghiti ultima bucatica…dar piciul ii molfaie…poate e mai greu pana ne dezobisnuim de clasicul gust si ne obisnuim cu acesta…

  8. Ziua buna tuturor! Am facut si noi biscuitii deja celebrii, dar reteta initiala. Acum am dat peste cea imbunatatita. Au iesit relativ ok, mie mi se par in regula chiar daca sunt un pic mai tari. Insa ma bucur teribil ca piciul meu este foarte incantat de ei, caci avand 1 an si 1 luna si doar 6 dintisori, sunt ideali pt calmarea gingiutelor lui. nu roade nimic cu mai multa sarguinta, si cred ca daca l-ar deranja gustul nu i-ar morfoli. Insa nepotica mea de 2 anisori, a refuzat zicand ca nu poate musca si ca nu sunt buni. Incerc si noua reteta, si poate cu miere, o pacalesc. Oricum, multumim mult pentru reteta. Cu mare drag va imbratisam, Doamne ajuta! Alina

    1. Alina, incerac si varianta imbunatatita, tine-i mai putin la cuptor sau fa-le un siropel, cum sunt turtitele insiropate Mowgli. Si noua ne plac, e adevarat ca cu cat stau mai mult, cu atat se inatresc mai mult, dar la noi nu rezista oricum mai mult de 2 zile, ca sunt devorati. Cu drag.

    2. Sigur incerc si revin cu detalii! Multumesc, cu drag!

  9. As mai avea o intrebare, poate s-a schimbat ceva de la ultimul dvs raspuns: vanilia naturala pudra de unde o luati? si faina pt paine? Multumes tare mult inca o data! cu drag, Alina

    1. Draga Alina,

      PE ambele le cumparam de la Naturalia. Vanilia de la Rapunzel (insa orice alta firma e buna) si faina integrala de calitatea I de la firma Dr. Avraham (tot la Naturalia).

      Cu drag

  10. O reteta gustoasa si sanatoasa, o recomand.

  11. Buna Cristela!
    Am o intrebare despre pudra de vanilie de la Rapunzel – sunt usor dezamagita de ea, ma asteptam sa aiba un gust si un miros puternic de vanilie, dar nu e asa. Asa e si a ta? Am vazut poza cu borcanelul de vanilie al tau si asa am si eu…dar laptele de soia nu are deloc gust de vanilie cand il prepar cu Rapunzel. oare gresesc ceva? e vreun truc pe care nu il stiu? multumesc mult!

    1. Nu gresesti, draga Nico. Imi pare rau ca in Romania ajung doar … rebuturi. Eu cand am folosit am fost multumita. E posibil insa ca al tau sa fie foarte vechi (chiar daca eticheta zice altceva). De 2 ani cumpar vanilie de pe un site german, mult mai buna la pret si proaspat rasnita (www.vitakeim.de). LA firma Rapunzel am renuntat demult, de cand am cumparat diverse produse si erau fie rancede, fie fara gust. Te rog spune-mi unde ai vazut poza, ca o sa o scot. Iti multumesc, chiar!

      Ma gandesc ca poti incerca sa il “parfumezi” cu un praf de scortisoara sau cu o steluta de anason sau cu cateva bobite de chimen. VAriante mai ieftine, dar depinde de gusturi …

      Cu drag

  12. Buna Cristela,
    Am cautat legat de afte bucale pe blogul tau si nu am gasit nimic( imi cer scuze daca era scris undeva si am omis) asa ca indraznesc sa te intreb daca nu sti un remediu naturist probat de tine sau cei apropiati tie.
    fetita mea de 5 ani a facut febra 3 zile si nu stiam ce are( nu tusea , nu ii curgea nasul dar banuiam ca e o infectie)…zicea ca nu poate inghiti dar nu vedeam nimic in gat decat rosu putin. Dupa o evaluare mai atenta, in zone mai ascunse, am vazut afte mari care explicau febra de peste 38. I-am facut spalaturi cu apa si bicarbonat si i-am aplicat albastru de metil pe ele dar nu prea merge.
    Daca se poate trata acasa de mine( SIMPLU 🙂 ) si m-ai putea sfatiu m-as bucura, daca nu o sa merg la un medic homeopat. Multumesc!

    1. Draga Alina, cand eliminarile nu se produc “pe jos”, prin organele cdestinate acestui lucru, se produc “pe sus” si prin piele :). Cauza acestor afte trebuie gasita si inlaturata. Pana una alta, pentru a suprorta mai usor simptomele, tinctura de galbenele, gargara, carbune din lemn de tei (sau medicinal, dar sa nu aiba adaosuri chimice in el) si NU mancare solida. Doar sucuri proaspete de fructe si supa clara de zarzavat, macar o zi, doua. Apoi hrana usoara. Altfel, evitsa dau recomandari fara sa cunosc “pacientul”, istoricul, energia lui si contextul complet al afectiunii. Cu mult drag

  13. “…de unde au copiii atata energie?”.
    Sonia la 4 ani, cand m-a auzit ca am nevoie de un pic de liniste inainte de a lua prima inghititura la pranz (fusese o dimineata cu multa distractie, fara pic de pauza).
    S: “De ce?”
    Mama(eu):”Adultii nu au atata energie cum au copiii.”
    S:”Eeeeii…copiii au energie PENTRU CA VOR SA SE JOACE”.
    SIMPLU 🙂

    1. Draga mea Ileana,

      Profesorii nostri dragi, copiii nostri, ce bine le mai zic 🙂 si pentru suflet, si pentru trup, si pentru minte. Ferice de parintii care pot schimba frecventa postului radio, de la “Eu te-am facut, eu sunt stapanul”, la “Prin mine ai venit la viata, dar nu pentru mine.”.

      Va imbratisez pe amandoua, frumoase si jucause ce-mi sunteti 🙂

  14. Cu mustati de la sucul de afine, zgribuliti unul in altul, eu si cei doi mofturosi ne leganam in scrînciob, in curte, in bataia vintului de la apus. Bineinteles, se auzea numai “Mmmm, Mmmm, mmmm “! Mofturici cel mare nu mai dorea sa ne dea si noua din bunatatile din castronelul de lut pe care il tinea in brate ca pe o pretioasa comoara, iar Mofturici cel mic, care refuza tot ce ii propun, mai lua o gurita de Țuțucă, mai molfaia cu cei trei dintisori si jumatate cite o bucatica de biscuitel!
    Trebuie sa fiu sincera pina la capat, a trebuit sa recunosc ca reteta nu este de la mama Cristela, ci de la Doamna Pompamoș, sotia celui mai pompier dintre toti din povestile de noapte 🙂 Altfel se lasa cu mare suparare, ca nu mincam biscuiti pompieresti! Dar poate ma vei ierta ca a trebuit sa iti fur creditele, cumva si tu este o Doamna Pompamoș care creste pompieri puternici si sanatosi si curajosi !

    Daca tot iti scriu sa iti multumesc pentru reteta de turtite (azi le-am facut a doua oara, vazind succesul de joi, si azi le-am facut in tigaia de fonta, pe aragaz, si fara banane, cu seminte de in, ca nu mai aveam banane 🙂 ), te intreb si despre vînt. Noi evitam sa iesim pe vint relativ puternic, de teama prafului. Tu ce stii despre iesirile in vint?

    Mofturicii & Co iti multumesc pentru reteta!

    1. Iubitilor, multumesc pentru povestile voastre de pompieri care, culmea, aprind doruri! 🙂

      Vantul e de evitat, dar nu facem din asta un stres, ok?:)

      In interviul meu de pe youtube, pt emisiunea SANO am vorbit despre asta putin.

      Cu iubire,

      cristela

  15. Te salutam Cristela! Am inceput si noi sa “biscuim”, dupa reteta imbunatatita. Acuma, nu stiu exact ce s-a intamplat, dar biscuitii mei de cand erau in cuptor, i-am vazut asa umpic bombati ca si un aluat care vroia sa creasca. Produsul final a fost asa, umpic gumos, gustos de altfel. Oare asa trebuie sa fie? Eu am mai pus cateva fructe deshidrate in compozitie, pe langa ce continea reteta. Ma gandesc ca si “aluatul”sa fi fost totusi un pic cam moale? Claudia si Maria Nectaria ?

  16. Draga Cristela,
    Iti Multumesc pt sfaturi utile si ganduri senine! Referitor la reteta de biscuiti (cat si pentru alte retete la cuptor), ce parere ai despre folosirea siropurilor (de agave, stevie, artar) ca si indulcitor? M-am gandit ca ar putea fi o optiune mai sanatoasa atunci cand fie nu ai la indemana fructe uscate, fie ca aceleasi fructe nu sunt bio…
    Cu drag, Natalia

    1. Draga Natalia, multumesc pentru comentariu. Depinde ce vrei, draga mea. Daca vre sa fii foarte riguroasa, am scris aici si am explicat pe larg pentru toate varstele si in cartea Simplu2: https://cristelageorgescu.ro/nota/zaharul-tot-zahar-ramane-indiferent-de-nume/.
      Le poti folosi exceptional, folosesc si eu sirop CRUD de agave cand mai coc ceva la cuptor, sa zic de vreo 4 -5 ori pe an.
      Desigur ca le poti folosi si in mod regulat, doar sa tii cont ca nu sunt alimente integrale. Sunt mai putin daunatoare, desigur decat zaharul rafinat (sucroza), dar nu sunt mai sanatoase decat fructele :)…

      Fa asa cum inima ta e linistita, pentru ca doar TU stii adevarul valabil pentru voi, acela care iti da liniste si pace. Nu trebuie sa crezi pe nimeni, ci doar sa SIMTI.

      Cu VItamina L,
      cristela

  17. Draga mea Cristela, acum a mdat peste reteta de biscuiti imbunatatita, dar azi am incercat pt micul nostru Pavel din mei (rasnit), pasta de curmale (curmale inmuiate si blenduite-in lipsa de banana, caci nu folosesc pt el daca nu am bio) si fulgi de cocos. Aluatul a fost super sfaramicios, dar dupa 15-20 min la cuptor au iesit decent, se tineau cat de cat la un loc. Intrebarea mea este: oare retetele tale de la cap Diversificare se vor gasi in cartea ta despre diversificare? Mi-ar fi mult mai usor sa ma “tin“ dupa o carte, caci asa pe site nu reusesc sa intru zilnic si tare imi plac retetele tale simple (balsam pentru mine, mama uneori descurajata ca nu ii ofer destule feluri de mancare, variate, lui bebe de 10 luni).
    Multumesc! O seara linistita!
    Astept cu nerabdare cartea 🙂

    1. Draga Ioana, multumesc frumos. Scriu de zor, vor fi si retete, sigur, dar tu stii ca eu nu sunt fan carti de retete! Retetele sunt in noi! Inteleg ca e mai practic, voi tine cont.

      Biscuitii astia sa incerci sa ii faci cu mei fiert! E greu sa faci biscuiti fara gluten, glutenul ii tine lipiti, de aceea se sfarama. Deci fierbe meiul (1 parte mei, 2.5 parti apa), amesteca-l cu cocos, lasa-l la racit si apoi amesteca-l cu curmalele si putina scortisoara si coaja de portocala sau de lamaie. O sa iasa un fel de mamaliguta tare pe care o poti coace putin, cat sa se rumeneasca,s a fie tare. Sunt ca niste turtite. Cu gutui iese cea mai buna, ai reteta pe blog sau in Simplu 2.

      Te pup

  18. De cateva zile ma pregatesc sa fac acesti biscuiti, cat si alte retete delicioase de pe site-ul tau, Cristela si parca tot felul de obstacole ma opresc, parca niciodata nu e timp. Pavel al nostru are 1a1l si urmaresc din cand meniul de diversificare ce l-ai oferit tu copiilor tai, insa cand vad atatea preparate, diverse si variate, diferite in fiecare zi, ma descurajez, caci nu stiu cand sa gasesc acest timp pt a face atatea preparate zilnic, chiar daca sunt in conceidu de maternitate (daca nici acum nu am timp, atunci cand? 🙁 ) Pot sa te intreb tu cum iti manageriai timpul ca sa le oferi o alimentatie cat mai variata in primii 2 ani? Sau cum iti organizai o reteta ca sa fii sigura ca o faci? (in sensul ca uneori nu am x ingredient, apoi nu stiu ce inseamna sau cum se face y etapa din reteta si asa ajung sa ii dau ce apuc si sunt constienta ca nu ii dau o mancare indeajuns de nutritiva si diversificata. Iti multumesc mult!
    O mamica debusolata

    1. Ioana mea, te-ar sprijini enorm sa citesti cartea cea noua, ”Diversificarea, pur si simplu”. Asa cum ma stii deja, nu este o carte de piureuri si retete. Este o carte vie, de evolutie personala.

      Nu am planificat sincer timpul niciodata. Entuziasmul si recunostinta ma faceau sa inventez cate ceva cu ceea ce aveam in casa. Si entuziasmul ca mi-a reusit ceva bun ma facea sa scriu pe blog.

      Uitandu-ma inapoi cred ca cel mai bun lucru pe care l-am facut de cand s-au nascut copiii, este ca nu am lasat niciodata depresia sau debusolarea sa ia locul recunostintei. N-am vrut sa pierd nicio clipa. Si acum, cand iti scriu, m-am trezit la 2 dimineata, sa pot valorifica clipele. Asa s-a scris si Diversificarea, pentru ca ziua esti cu copiii, cu casa, cu restul activitatilor.

      Relaxeaza-te, draga Monica. Pe Pavel l-ai primit TU, nimeni alta. Pentru ca doar TU puteai sa ii oferi ceea ce are nevoie. Atat conteaza. Aminteste-ti asta atunci cand te clatini.

      Nu te compara cu mine sau cu altcineva. Fa ce poti, cat poti de bine si fii buna si blanda cu tine, ca sa poti imprastia acelasi lucru in jurul tau.

      Nu te lasa pacalita de titlul cartii, citeste-o si revino la ea de cate ori te simti … fara putere interioara!

      Cu iubire,

      cristela

Care este opinia ta