Tort însiropat si briose vegane

Număr afişări : 12.561

In 2013 am “debutat” la gradinita celor 2P cu acest tort cu blatul insiropat, de ziua lor. De atunci toate aniversarile au devenit bis-uri! 🙂 Folosesc aceeasi reteta si pentru briose. Reteta nu e din categoria Simplu, dar e mai putin nociva decat orice as fi cumparat si, in plus, are energia mea si din inima o frantura, Vitamina L adica –  iubirica de mamica!

***

Mai sunt doua zile (de fapt una, ca doua erau cand m-am apucat sa scriu articolul asta) pana cand intram in vacanta de iarna. Ma sufoca gandul ca mai am un munte de lucruri de finalizat pana plec.

Unul dintre ele este tortul de ciocolata pentru serbarea aniversarii lui Pavel la gradinita. Pavel a vrut sa repet tortul de anul trecut, insa anul asta sa fie un alt decor: “Ăăă, sa fie un brad de Craciun! Si cuuu … globulete, da! Si cu lumanari!! Si cu zapada peste el si pe langa el!!! Si cu inimioare multe, multe, multe, de la toti copiii care il iubesc pe Moş Crăciun!!!! Da, asa sa fie!!!!!! Bine, mama? Faci tu asta pentru mine?”.

Am avut doua probleme:

1. Nu-mi mai aminteam reteta blatului. Anul trecut am incropit tortul cu ce am gasit in camara si n-am mai scris reteta in caietul de retete. Pe post de ciocolata am folosit compozitia neinghetata a Parfe-ului din Simplu 1 – un vis.

Tort de ciocolata 2P, varianta 2013

Tort de ciocolata 2P, varianta 2013

Mi-am amintit doar ca mai am o fotografie cu tortul si ca blatul era bun si-nsiropat, asa ca la torturile facute de mama cand eram copil …

2. Cu ce decorez, sa iasa cum a vrut copilul? Am dres-o dupa cum se vede si a iesit asa ceva:

tort pavel 009

Eh, stiu ca fructele nu-s de sezon, da’ de-amoru’ artei culinare si ca sa fie copilul mandru la gradinita, se mai intampla si exceptii, nu-i nicio rusine. Oricum o dai, decorul asta e mai sanatos decat cel din pseudo-martipan in culori chimice. Martipanul autentic e facut din migdale macinate si aveti o reteta usor si placut de realizat, in cartea  Simplu 2).

Ce fructe am folosit?

Anul asta n-am gasit mure si nici capsuni, asa ca am ales:

1. Kiwi bio de supermarket.
Cu ce sa fac brad verde din fructe, zau? Copiii il detesta pe kiwi asta copt nenatural, pentru ca – la fel ca si ananasul – e cules necopt si de aceea e foarte acid, ii irita in jurul gurii si le apar un fel de afte pe limba. Nu uitati, fructele trebuie culese coapte. Cu cat sunt mai coapte, dulci si zemoase, cu atat mai alcaline sunt si ele, si efectul lor. Singurii care fac asa ceva cu fructe exotice sunt extrem de scumpi si ajung greu in Romania: Orkos.
2. Zmeura din sera unui producator din Austria
3. Catina bio si migdale romanesti in coaja de la prietenii mei dragi, Tomatina
4. Merisoare bio deshidratate si fezandate in suc de mere, nu pline de zahar si ulei – cititi eticheta!

Ce ingrediente am folosit?
(blatul pentru 18 copii sau 24 de briose medii)

  • Faina de grau khorasan (o gasiti sub denumirea comerciala KAMUT) – 5 cani de 200 ml. Pline ochi. Pentru prajituri prefer graul khorasan, e fin, aluatul iese mai nobil. Dar merge far aprobleme si graul alac, asa-zisul spelta, dinkel.Am macinat semintele si mi-a facut propria faina. De ce? Citeste AICI. (am explicat aceste lucruri detaliat si in NOUL Simplu 1 , la reteta de paine de casa).
  • 2 pachete de Bio Weinstein. La faina integrala proaspat macinata e nevoie de mai multa stimulare decat la otrava legalizata numita “faina alba”. (Iar imi aduc aminte siva rog sa cititi despre “cornu’ si laptele” care ne omoara lent copii in scoala … )Bio Weinstein, nu e praf de copt, dar are acelasi efect si e mult mai aproape de natura, pentru ca singura operatiune de prelucrare este cea de purificare. E sedimentul in stare cruda care ramane in urma procesul de obtinere a vinului. Purificat, din el se face o pudra alba, fara miros, folosita la copt, preparat de natura … acida :(. Daca nu folosesc asta, blatul se intareste imediat sau devine gumat si nu-l mai dregi cu toata insiroparea! O data pe an, la aniversare si cu o dieta fara produse industrializate, predominant cruda, in care fructele si apoi legumele exista in abundenta in stare naturala, corpul poate face fata unor dezechilibre temporare cauzate de lipsa de scrupulozitate. 🙂
  • 2 lingurite vanilie pudra obtinuta din pastai macinate sau esenta naturala de vanilie (nu vanilina sau esente artificiale)
  • 3 linguri cu varf carob (pudra de roscove)
  • 3 linguri rase de cacao (da gustul de ciocolata care ii da pe spate pe toti colegii de gradinita, defel indragostiti doar de ouale de ciocolata si nu mai stiu ce sandwich din reclame – cu zahar, ou, lapte si cacao…)
  • 1 lingura esenta de rom (las’ ca alcoolul se evapora, asa cum se evapora si din gemoderivate :))
  • 500 ml apa purificata sau filtrata (sau mai putina, depinde de cat “inghite” faina. Important e ca la final, aluatul sa aiba consistenta unui gem de fructe).
  • coaja rasa de la o portocala, neaparat bio sau 1-2 pic de ulei esential de portocala. Coaja tratata este o otrava, am avut socul sa constat ca si mandarinele, si portocalele care se vand in Austria la saculet de 1 kg, au… eticheta cu lista de “ingrediente’ din coaja… “Dumnezeule!” am zis, dar m-am consolat cu gandul ca macar lor nu li se fac vaccinuri si nici injectii cu antibiotic. Si ca mai poarta in ele ramasite din energia soarelui …
  • cu ce am indulcit: dupa gust, piure de fructe deshidratate, pe care le-am rehidratat si le-am pasat sa obtin un piure de consistenta mierii fluide (curmale/smochine/stafide sau -o varianta mai ieftina -prune romanesti uscate.). Nu am folosit – dar se poate – banana ultra-coapta (se coace de la sine dupa culegere), ca schimba gustul prajiturii si azi ma interesa doar aroma de “ciocolata” si “portocala”. Daca vi se pare scump, puteti folosi diverse siropuri (artar sau agave).M-au rugat mai multi parinti sa le spun cum sa faca sa fie chiar mai fraged, sa aiba o consistenta identica cu cel de chec traditional, adica sa fie foarte fraged. Cei mai multi copii sunt deja obisnuiti cu acest gust, fie de acasa, fie de la magazin, fie de la gradinita. Ei bine, atunci e nevoie sa folositi grasime: ulei de cocos de exemplu (adica unt de cocos, e acelasi lucru). E o grasime ceva mai rezistenta la temperaturi inalte. Aveti nevoie de o 150-200ml.Daca tortul asta este exceptia anului, in contextul unei diete naturale zic ca nu e o chestiune dramatica sa punem un dram de ingaduinta la bataie. 🙂 Oricum organismul ne va indica daca i-a priit sau nu exceptia. 🙂

Cum fac?

  • Pun toate chestiile de mai sus intr-un vas in care sa le pot omogeniza cu un mixer (din cele pe care le folosea mama la checuri sau la icre 🙂 ), fara sa stropesc toti peretii. 🙂
  • Omogenizez, impart in doua parti egale, pun in doua forme identice de tort, pe foaie de copt si la cuptor, la 170 de grade, o ora.
  • Din cele doua blaturi rezultate pot face un tort cu doua “foi” sau, daca am rabdare, cum am avut eu pentru puiul meu (muta mama muntii din loc pentru ei! 😉 ), atunci iese un tort cu 4 foi (am mai taiat dupa coacere, fiecare blat, transversal, in jumatate).
  • Insiroparea: fiecare foaie se aseza pe o farfurie intinsa si se stropeste cu 50-100 ml de sirop: apa cu suc de lamaie, de portocala si miere. Pot fi adaugate si cateva picaturi de esenta de casa de cacao cu vanilie. Se lasa min 2-3 ore sau peste noapte. Se ung cu ce ne cade bine si se aseaza apoi cu mare cu grija unele peste altele, sa nu se rupa. Daca se rup, le lipiti fara panica ca pe un puzzle, nu-i bai! 🙂
  • Intre foi am pus “dulceata” fara foc de gutui sau de merisoare (vezi pagina Cuprins) sau compozitia de la Parfe de ciocolata din Simplu. Versuri hranitoare (1).
  • Am imbracat tortul in “ciocolata” respectiva si am decorat dupa creativitatea provenita din dragostea imensa pe care le-o port copiilor mei, Petru si Pavel, dar si prietenilor lor.

Briose
(variatiuni pe aceeasi tema)

Daca n-aveti timp de toate bibilelile de mai sus, turnati compozitia in forme de briose, tineti mai putin la cuptor (45 min), insiropati dupa ce s-au racit sau nu mai insiropati deloc si moţati-le (daca vreti). Pentru un efect “uau”, impartiti aluatul jumate – jumate si faceti din aluat de ciocolata, restul lasati culoarea naturala a graului kamut, cu aroma de vanilie. Puneti in forme de silicon, mie mi-a iesit asa ceva:

Briose si gugulufi "2P"

Briose si gugulufi “2P”

sau asa ceva (actualizare 2017, pentru Ziua Recoltei de la scoala celor 2P). Așa-i obiceiul, să aducă fiecare o fărâmă din prea plinul inimii și al cămării. Mi-a facut placere sa realizez mai ales eticheta, cu creioanele de ceara ale copiilor. 🙂

Briose vegane Cristela GEORGESCU 2017

Pofta buna impreuna, la trup, la minte si mai ales la suflet!

Pentru copiii nostri si pentru nemurirea stelutelor din privirea lor…

Pavel 5 ani - 5 ani? Cand?

Pavel 5 ani




Număr afişări : 12.561

Distribuie: