Bucuresti, 18 ianuarie 2014: Sky Is the Limit!

Număr afişări : 4.692

La multi ani frumosi intru sanatate si niscai versuri de Dan Verona al adolescentei mele, inainte sa-mi suflec manecile pe anul 2014: “Prieteni va fac azi urare/ La bine sa fiti si la greu/ Si sa iubiti fiecare/ Cu dragoste dubla mereu/ Si tot ce iubiti sa-nfloreasca/ Departe de noptile reci/ Multi ani, multi ani sa traiasca/ Traiasca iubirea in veci!”.

La Brasov doar am incalzit motoarele pentru un zbor usor, de voie. Am fost un fluture cu peste o suta de perechi de aripi. Cate una in dar, de la fiecare dintre cei care au participat si cu care am zburat impreuna. Multumesc!

La Bucuresti ne-asteapta insa o decolare in forta si-n rest … sky is the limit!

M-ati intrebat cum va fi conferinta de la Bucuresti fata de cea de la Brasov: mai mult continut, identic, diferit, la fel sau mai putin?  Zic atat, ca va fi a l t f e l: cu ceva nou, ceva vechi si ceva personal. 
Fiecare conferinta este si va fi altfel. E bine asa, va inspira suficient incat sa ne vedem de fiecare data cu entuziasm? 🙂

De data asta, avem mai mult timp impreuna: sa tot urzim vreme de sapte ore … pe 18 ianuarie va propun o dezbatere despre sanatate si nutritie dintr-o perspectiva diferita decat cu cea cu care suntem obisnuiti; o perspectiva accesibila, facila, mobilizatoare si motivanta. Ca asa-i sta bine oricarei activitati educationale: sa descatuseze inima si sa inspire mintea, nu sa umple capul de informatii! (Pe pagina conferintei am punctat cateva idei despre continut, pe Facebook altele …)

Si promit ca o sa explic si care e treaba cu holismul in ceea ce ma priveste, pentru ca “holistic” inseamna foarte multe lucruri pentru foarte multe persoane, insa eu nu cred in niciun fel de concept atotcurpinzator, care ingramadeste in el toate posibilele forme de medicina sau terapii alternative. Holismul nu are legatura nici cu dogmele, nici cu ereziile.

Nu trebuie sa fii olimpic la chimie, ca sa stii sa mananci sanatos. Nutritia e simpla, chiar daca noi oamenii o facem sa para complicata. Cand vine vorba de alimentatie  adecvata, practic toata lumea (profesionisti si oameni obisnuiti deopotriva) vorbeste, scrie, promoveaza, vinde, cumpara si practica nutritie facand referire la nutrienti, doze zilnice recomandate si numar de calorii. Mancam fructe pentru vitamina C, lactate pentru calciu si vitamina D, carne pentru proteine, morcovi pentru vitamina A, spanac pentru fier, etc. Consumam suplimente si calculam necesar de calorii, in speranta ca asta e o polita de asigurare pentru sanatate de fier. Dar, dragii mei, sanatatea nu se obtine cu calculatorul si creionul in mana, ci respectand legile naturii, felul in care organismul nostru  a fost creat si inzestrat si bucurandu-ne in acelasi timp de descoperirile stiintei moderne printr-o inteleapta utilizare a lor.

Desi simpla, nutritia nu poate fi simplificata la un banal calcul matematic in care 1+1 = 2 => dieta echilibrata => sanatate. Nu doar mancarea pe care o punem in gura e importanta pentru a ne mentine sanatatea, ci mai ales ceea ce organismul nostru face cu ea si ceea ce noi facem cu organismul si gandurile noastre.

Cumparam orbeste. Fara nici un semn de intrebare. Produse si mai ales idei fabricate de industrii obsedate de profit. Asa cum in nutritie avem obsesia nutrientilor, in sanatate avem obsesia “cresterii imunitatii” si a pastilelor sau procedurilor minune, care sa inlature in cateva minute, efectul a ceea ce noi am cauzat in ani de zile la rand.

“Contributie la sanatatea publica” – nu e o rubrica intalnita in acte sau calcule contabile. De fapt donam timp, bani, incredere si energie unui sistem pe care ne complacem sa il numim “de sanatate”. Vorbe goale! Noi, consumatorii, finantam intreaga harababura si obtinem in schimb: confuzie, boala, manipulare, stirbirea demnitatii.

Putem vota impotriva sistemului? Da, printr-o atenta informare, verticalitate in decizii. Adica prin refuzarea manipularii si prin considerarea unei perspective naturale si logice asupra alimentatiei si a sanatatii.

Adevarul este si el un aliment integral, vom vorbi despre asta la Bucuresti. Cum sa-l distingem ca aliment integral, cum sa-l identificam usor pe cel “rafinat”, “procesat”? – nu de putine ori cadem in plasa reclamelor bazate pe invocarea unor beneficii pentru sanatate, intarite prin simandicoase studii stiintifice.

Exista metode simple de evaluare a acestor paradigme din cercetarea destinata sanatatii, asa incat sa ne simtim mai increzatori cand “cumparam” si “digeram” ceea ce ni se prezenta ca fiind fundamentat cu “adevar stiintific”.

Desigur, nu spun ca trebuie sa fim perfecti pentru a avea succes in demersurile noastre pentru sanatate. Fiecare dintre noi decide masura in care isi asuma riscurile care ii par acceptabile si de ce anume are nevoie pentru a se bucura de trainicie si vigoare. Nu eu sunt cea care spune ce avem de facut, dar un principiu simt nevoia sa il clarific raspicat: nu exista rezultate optime fara comportament optim. Pretentia de a fi sanatosi in timp ce ignoram legile elementare dupa care am fost creati si functionam, este absurda si il dezonoreaza pe insasi Dumnezeu. Problema e insa ca in societate moderna, captiva si inrobita, comportamentul optim, eliberator pare adeseori o forma de extremism.

De aceea eforturile noastre de a ne singulariza din multime se vor lovi de dispret, ironie, dezavuare sau descurajare.

De aceea nu a fost usor sa-mi scriu povestea calatoriei de la Valea Umbrei Mortii la viata, de la frica la iubire, … dar am facut-o pentru dr. Doru Laza si pentru slava lui Dumnezeu.  La Bucuresti am sa o povestesc in premiera, de data asta pentru voi, cu speranta ca odata porniti, nu o sa va abateti din drum. Va astept sa povestim si sa indraznim impreuna. A inota impotriva curentului e greu, dar e ziditor de caracter!
Număr afişări : 4.692

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
Care este opinia ta?