Bucuresti, te pregatesti? Conferinta 29 noiembrie 2014 (II)

Scris de Cristela  - 13 septembrie 2014

– Si sucul de catina e bun, sa stii! zic eu catre mama cu care stateam de vorba in parc si care ma rugase sa ii dau cateva variante ieftine de sucuri de sezon pe care sa le poata face acasa pentru copiii ei, iubitori doar de – zice ea – soft drinks si ice tea.
– Catina? Ah, nu catina, nu le place… raspunde nici una, nici alta.
– Ai incercat?
– Eu? Da, dar nu mi-a placut!
– Nu, nu, ai incercat cu ei?
– Inca nu, dar nu cred ca vor sa auda de asa ceva …

Cand lucrez cu parintii la o “problema” legata de alimentatia copiilor, de cele mai multe ori expunerea “problemei” suna ca “o vina a copilului”. Si tot de cele mai multe ori “problema” este fix in ograda parintilor (bunicilor, bonelor sau educatorilor) si are legatura cu perceptia noastra, a adultilor despre copii, despre ceea ce sunt in stare sa faca sau – cand vine vorba de mancare – despre ceea ce vor sau nu vor sa manance. Cat despre dependentele copiilor de otravuri legalizate (o sa le luam pe rand la conferinta din noiembrie), toate degetele parintesti arata – culmea! – tot inspre copii, de parca ar fi singurii vinovati de neputinta lucrurilor.

Insotesc afirmatiile astea cu cateva fotografii care demonstreaza fix cele de mai sus. Fotografiile sunt facute de Gabriel Balanescu in timpul taberei “Intoarcere la simplitate”, tabara in care am fost invitata si care a fost organizata de mamicilasuperlativ.ro asta vară la Gura Râului, Sibiu (povestim despre tabara si despre planurile pentru taberele viitoare  intr-un articol separat).

A fost surprinzatoare inghesuiala copiilor la sucul meu spumos de catina mai-mult-decat-bio si catina de padure, primita-n dar de la Tomatina. Apropos, baietii astia de isprava s-au ambitionat si nu stropesc culturile cu nimic decat cu macerat de urzici facut de ei. Stiti ca si culturile bio se stropesc, dar normele europene prevad cantitati mai mici de chimicale decat decat la cele traditionale. De asta zice Tomatina ca e “mai mult decat bio”. Si pentru ca se calauzesc in gradinarit dupa principiile din Paradisul meu (autor Heinz Erven), ii si promovez. Puteti sa va faceti de la ei provizii pentru iarna nu numai cu catina – reteta de suc e pe blog -, ci si cu piure de rosii fara foc si ardei tocati, toate bune de pastrat la congelator pentru retete ce n-au mai fost, dar o sa … vie! I-am sfatuit sa-si cumpere moara si sa livreze doritorilor de faina proaspat macinata, faina de alac macinata in ziua livrarii. Stiti deja de ce nu e buna faina de la raft, fie ea si integrala, asa-i?

Revenind la temele conferintei. “Tulburarile in obiceiurile de masa se datoreaza indeosebi insistentei adultilor de a dicta ce-i trebuie copilului.” (Magdalena Dumitrana, Copilul, familia si gradinita, pag 25). Au legatura si cu felul in care noi ca parinti actionam impreuna in fata copiilor (si) la capitolul alimentatie: ce, cum, cat si cand mâncăm impreuna. Formarea obiceiurilor alimentare face si ea parte din indatoririle marete si sfinte pe care le avem ca parinti. Ce te faci insa ca regulile alimentare nu ţin la copii? Pur si simplu nu ţin. Nu ţin daca avem pretentia ca un copil sa respecte de unul singur un regim anume, fie el si sanatos. Iata cum si la capitolul asta intregul e mai mare decat suma partilor.

In general pentru familie ora mesei ar trebui sa constituie un prilej de armonie si reunire (macar o data pe zi). A lua masa in familie e o chestiune sacra. Pe vremuri nu era de imaginat altfel. Azi din pacate, televizorul si programul incarcat de viata au modificat si poate chiar eliminat din multe case timpul pretios al intalnirilor de familie in jurul mesei. Masa de dimineata de exemplu este importanta nu doar fizic, ci mai ales spiritual, mai ales pentru copii, pentru ca „pecetluieste inceputul zilei. In cele mai multe cazuri, orele diminetii inseamna pentru familie pornirea intr-o cursa contra cronometru, fiecare incercand sa se pregateasca in cea mai mare graba pentru a pleca la scoala sau serviciu. … ar fi de mult folos pentru copii sa inceapa ziua in prezenta parintilor. Chiar si numai pentru cinci minute in care mama si tatal sa-i inconjoare cu grija si dragostea lor, aratandu-si interesul pentru modul in care se va desfasura ziua fiecaruia”. (Sfaturi pentru o educatie ortodoxa a copiilor, pag 49).

Acum cred ca devine mai limpede de ce la conferinta din noiembrie e in mod special incurajata familia, ideea de “împreuna”, de intreg si de integralitate in toate planurile, mai ales in cel al … “Hranei dincolo de Hrana”. Va astept cu drag, sa mai fie vreo jumatate din locuri la vremea asta … (detalii aici).

Zmeura se culege cel mai bine in familie :)
Zmeura se culege cel mai bine in familie 🙂
Bucuresti, te pregatesti? Conferinta 29 noiembrie 2014 (III)

Articole interesante 

>