Cancerul de sân și lactatele (studiu februarie 2020)

Vizualizări: 0
Acest articol este scris din dragoste de viață, nu din frică de moarte.

Publicația medicală International Journal of Epidemiology a publicat pe 25 februarie 2020 un nou studiu științific finanțat de Institutul Național al Cancerului, Instutul Național de Sănătate și Fondul Mondial pentru Cercetarea Cancerului din SUA, conform căruia laptele de vacă poate crește riscul de cancer mamar. (Buletin infomativ PCRM, Breaking Medical News din 26 februarie 2020, vezi referințe).

Recent în SUA au fost date noi directive de sănătate națională, care prevăd creșterea consumului de lactate. Cunoașteți deja jocurile de culise pentru astfel de decizii.

Înțelegeți de ce tot apar zilele astea în reviste medicale prestigioase, rezultate ale unor studii recente (2020) făcute de comunitatea științifică, despre consumul crescut de lactate și impactul asupra sănătății. În lume ESTE DEJA consum crescut (nu doar de lactate), că societatea modernă a trecut demult granița fină dintre lăcomie și abundentă.

”Aportul crescut de lapte de vacă este asociat cu un risc crescut de cancer mamar. Cercetătorii au urmărit 52,795 de femei care au fost parte a cohortei celui de al doilea studiu Adventist Health Study și au descoperit că femeile care au consumat un sfert sau o treime de cană de lapte de vacă pe zi au avut un risc de cancer la sân cu 30% mai mare. O cană pe zi a crescut riscul cu 50%, două-trei căni pe zi cu 80%. Autorii sugerează prudență față de recomandările actuale ale guvernului SUA, de a consuma trei pahare de lapte pe zi.”

La studiul publicat acum câteva zile pe aceeași temă a lactatelor, mi-a fost atrasă atenția că în studiu scrie consumul crescut (eng. increased). 🙂 Desigur, asta am și tradus, asta am și scris. Dar nouă ne place să negociem cu negrul pe alb și eu înțeleg foarte bine. Exact așa mă comportam și eu până mi-a rânjit hâd în față verdictul medicilor și aveam doar 34 de ani.

Consum crescut am tradus. Doar că ideea noastră de consum crescut e de la 2 căni în sus, iar a cercetătorilor de la 1/3 de cană în sus, iar a corpului nostru de la o înghițitură în sus. Și nu uitați că produsele lactate tot din lapte se obțin. 🙂 Brânzeturile sunt chiar mai concentrate. La parmezan mi-a povestit un fermier italian că folosește de 6 ori mai mult lapte de vacă decât la brânză.

De câte ori primesc rugămintea de a sprijini pe cineva cu informație pentru sănătate și e nevoie să atenționez asupra prudenței legată de consumul de lactate (cel puțin de vacă), primesc invariabil următoarele răspunsuri, care au făcut parte și din repertoriul meu până la 34 de ani: ”Oh, dar eu nu mănânc oricum multe lactate!…”, ”Mie oricum nu-mi place laptele de vacă, doar brânză, cașcaval sau unt mai mănânc din când în când.”

Vă iubesc și iubesc viața, de aia tot scriu. În rest, voi procedați cum simțiți că vă spune inima și corpul.

Pe aceeși temă am publicat noutăți din cercetarea medicală despre:
1. Consumul de lactate de vacă la copii AICI
2. De ce suntem obsedați de brânză AICI
3. Despre agenții patogeni din lacatate AICI
și în rest… dați o căutare pe site după cuvântul ”lactate” și aveți lectură gratuită pentru câteva seri.
Vizualizări: 0

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
 1. Dacă îmi permiteți, în mod sigur a fost studiat laptele din SUA, având în vedere că acolo s-a efectuat studiul. Vorbim despre un alt spațiu, în care funcționează alte legi în ceea ce privește creșterea animalelor. Deși pozează ca un tărâm al civilizației avansate, SUA este de departe un promotor al alimentației otrăvitoare, folosesc hormoni în creșterea animalelor, fermele de acolo au un regim centrat pe producție indiferent de mijloace. În Europa este diferit, nu mai vorbesc de laptele de la vacile din gospodăria proprie, mediul rural. Vorbim de cu totul altceva. Lapte a băut omenirea din epoca de piatra. Toate atestatele istorice vorbesc despre creșterea oilor, vitelor etc. Este un aliment care in istorie a fost consumat cu succes, pentru ca a fost în forma sa naturala. Problema astăzi este doar chimizarea alimentației animalelor. Multa sănătate va doresc!

  1. Buna ziua, Cristina, va multumesc pentru punctul de vedere si apreciez ca l-ati exprimat cu consideratie. Este in regula pentru mine orice doriti sa credeti si sa faceti, desigur. Am sa clarific altceva. Substantele EXTERNE continute de lapte, cele la care faceti Dvstra referire in comentariu sunt un alt aspect si NU despre el este vorba in acest studiu/articol. Ci despre compozitia chimica a laptelui (in mod special incarcatura estrogenica), care este aceeasi in orice zona a lumii si despre cantitatea de lapte/derivate folosita zilnic de omul modern. Argumentul ca se consuma lapte din epoca de piatra si asta nu ne face rau, este demn de o gandire de epoca de piatra. 🙂 Uitati de ce: https://youtu.be/-XlivkfUvXo. Inteleg – asa cum am scris si in articol – aceste explicatii ale mintii, dar ele sunt doar o iluzie care ne permite sa avem vise placute. Cu pretuire, Cristela GEORGESCU

 2. Cristela, de părere ai despre consumul de produse din lapte de capra? Eu urmăresc de ceva timp un blog unde am găsit acest articol care susține renunțarea la laptele de vaca, dar încurajează consumul produselor din lapte de capra.

  1. Buna seara, Denisa. Intrebarea constructiva nu este “Ce sa consum, vaca sau capra?”, ci “DE CE sa consum lactate, indiferent de care?”

   Cand am ajuns la Dr. Laza prima data, nu aveam nicio sansa data de medicina alopata. M-a intrebat: “Ce mananci?”, “Normal”, am raspuns linistita si inconstienta INCA de faptul ca daca as fi mancat normal, as fi functionat normal la toate nivelurile si as fi explodat de buna dispozitie, energie si vitalitate. “Carne, mananci?”. “Da”, am zis si am adaugat mandra “dar nu porc!”. Cam asa si cu cei care se discuta despre lactate in termenii prezentati de tine. Categoric laptele de capra nu este la fel de estrogenic ca cel de vaca si are o cu totul alta energetica. Dar asta nu este o scuza pentru a inlocui 1:1 capra cu vaca, in a consuma zilnic sau saptamanal si nici o asigurare ca un aliment creator de aciditate consumat in mod regulat (chiar si in doze homeopate) ne face si bine. Repet, intrebarea nu se pune vaca sau capra, ci “DE CE sa consum lactate, indiferent de care?”.

   Vorba dr. Morse: “Daca nu vrei sa-ti schimbi alimentatia, enjoy your PAIN.” Si PAIn = durere stii bine ca nu este doar cea fizica. Inima si sufletul ne doare mai tare, doar ca am invatat sa dezvoltam masti si sa le purtam cu maiestrie actoriceasca.

 3. Buna, draga mea Cristela. Acum cativa ani cand te-am descoperit, eram la inceputuri in ale iesirii din Matrix. Ai avut un cuvant hotarator in luarea decizie mele de a renunta la lactate. Sigur ca eram confuza, doar am crescut cu ideea ca laptele este bun, nu? Dar am prins mult curaj de la curajul tau. Si am zis GATA si nu ne-am mai intors. Schimbarea in starea noastra de sanatate (2 adulti si 1 copil) a fost uimitoare. Fara muci si raceli, in special la cel mic, eram exasperata, abia se termina un inceput de muci, ca incepea altul. Acolo s-a vazut efectul, fara nici o indoiala, clar si limpede. Iti sunt recunoscatoare pentru ca daruiesti. Te imbratisez cu drag

Care este opinia ta?