Citește eticheta, să nu te otrăvești fugind după imunitate!

Primesc o cerere să scriu un articol-recomandare pe blog și pe Facebook, despre un supliment alimentar pentru imunitate.

Explic “politica mea editorială” (AICI) și solicit să mi se comunice lista de ingrediente. Amabilă, persoana care reprezintă firma producătoare îmi transmite: e vorba despre un “complex pentru imunitate sub formă de comprimate masticabile, care conține ingrediente active naturale cu acțiune imunostimulatoare: echinaceea, vitamina C și propolis” și enumeră beneficiile pentru imunitate ale propolisului, ale vitaminei C si ale plantei echinaceea.

Mulțumesc, dar solicit informații suplimentare despre ingrediente. Cele de detaliu. Știu că adevărul stă ascuns în detalii. Doresc să aflu dacă produsul conține, pe lânga “ingredientele active naturale” și ceva “balauri”, pentru că – experiența mi-a arătat –  cum dacă pui la un loc doar propolis, vitamina C si echinaceea, nu iese o pilulă masticabilă.

Primesc lista completă de ingrediente. Produsul conține îndulcitori (mai mulți, printre care și zaharină sodică), lubrifianți, stabilizatori, antiaglomeranți (mai mulți, printre care și talc), arome (cine a fost la conferințele mele cunoaște exercițiul despre aroma naturală de căpșuni care conține cel puțin 40 de ingrediente, dintre care doar câteva cu adevărat naturale).

Ne despărțim în același mod politicos și prietenos în care ne-am cunoscut, dar nu înainte de a sensibiliza persoana că talcul și zaharina sunt produse controversate, puternic cancerigene, interzise în unele țări vestice și care nu au ce căuta în organismul unei ființe umane, mai ales sub pretextul imunizarii. (Deoarece noi am vazut cum statul ne forțează să ne imunizăm cu produse ce contin formaldehidă, compuși de mercur și de aluminiu, celule de fetuși avortati etc, am putea să dăm crezare și directivelor conform cărora, talcul și zaharina – desi  au fost suspectate de a produce cancer – sunt acum din nou considerate produse care nu prezintă risc pentru sănătate).

Citiți eticheta înainte de a deschide portofelul, gura sau inima!

Citiți eticheta! Cu adevărat nu avem nevoie să fim absolvenți de nutriție, de farmacie sau de medicină pentru a ști cum să ne onorăm corpul și viața.

Citiți eticheta! Datorăm asta copiilor noștri, pentru care suntem unicul scut într-o lume din ce în ce mai violentă. E important ca ei sa fie sănătoși, dar e important ca mai întîi noi, părinții, să fim sănătoși, pentru a ne putea îngriji de ei.

Citiți eticheta! Dacă sună a oră de botanică, e de bine. Dacă sună a oră de chimie sau dacă nu înțelegeți ce înseamnă mai mult de 2 ingrediente, puneți produsul înapoi pe raft. Explicați-le copiilor de ce cumpărați, dar mai ales de ce NU cumpărați anumite lucruri.

Iată câteva informații despre talc (sursa articolului integral AICI), că despre zaharina nu cred ca mai e nevoie.

Talcul, un ingredient întâlnit în produse pentru faţă şi corp, precum şi presărat în cantităţi mici pe produsele contraceptive cum ar fi prezervativele, este un cancerigen cunoscut. Studii ştiinţifice l-au identificat ca fiind una dintre cauzele cancerului ovarian când se foloseşte în zona genitală, în primul rând pentru că talcul, un compus anorganic de silicat de magneziu, poate irita celulele care acoperă ovarele (Frederick R. Jelovsek, „Pudra perineală şi tampoanele pot provoca afecţiuni”). În plus, talcul se poate fixa în plămâni, provocând probleme de respiraţie şi posibil cancer pulmonar.

Talcul este un produs mineral obţinut prin extragerea minieră a rocilor de talc, care apoi sunt procesate prin sfărâmare, uscare şi măcinare pentru eliminarea altor reziduuri de minerale. Cu toate acestea, acest proces nu separă unele fibre minuscule care sunt foarte asemănătoare cu cele de azbest. Din această cauză talcul este asociat cu azbestul ca potenţial cancerigen. Oamenii de ştiinţă au analizat atent particulele de talc şi au găsit multe asemănări cu azbestul. Atât de multe încât în 1973 FDA (Food and Drug Administration) a elaborat o reglementare care să limiteze cantitatea de fibre asemănătoare cu azbestul din talcul cosmetic. Cu toate acestea nu s-a emis nici o hotărâre, în prezent talcul cosmetic nefiind reglementat în nici un fel. (Despre cel “alimentar” nici atat – n.a.)

Citiți eticheta și nu cumpărați niciun produs industrial care are menționate pe ambalaj sau în reclamă, proclamații de sănătate, imunitate, etc. În NOUL Simplu 1, complet rescris și reilustrat divin de Cristiana Radu, am detaliat atât pentru părinți, cât și pentru copii, aceste aspecte etice și de disciplină de viață. Contrar aparențelor, cărțile din Colecția SIMPLU nu sunt cărti pentru copii, ci cărți dedicate copiilor, cărți ce trebuie lecturate împreună, pentru educația alimentară și de sănătate a întregii familii. Mulțumesc pentru încredere și vă rog, onorați încrederea necondiționată a copiilor: citiți eticheta!





Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
  1. Buna ziua scumpa Cristela,
    Am cautat prin comentarii si temele dezbatute de tine dar nu am gasit nimic despre TRANSPIRATII NOCTURNE.
    Am 3 copii(6ani,3 ani , 7 luni) si toti dupa ce adorm incep sa le transpire capul si gatul cam tare ,uda perna si bluza de pe ei pana la umeri. E ciudat ca urechile lor sunt reci dar capul e cald si transpira…in orice anotimp.Mentionez ca temp in camera este 22-23°, nu sunt imbracati gros si nu sta acoperiti.
    Sti cumva despre ce este vorba?, este ceva normal?
    Va imbratisez si va doresc sănătate !!!??
    PS: Ai o voce minunata, linistitoare….esti o mama deosebita( cei 2P sunt binecuvantati ca te au).

    1. Draga Ana, multumesc pentru intrebare. Te rog, citeste serialul despre vitamina D. Si baietelul meu mic pateste asa. Stresul. Epuizarea suprarenalelor, care blocheaza rinichii, si as ablocati de la grasimi si exces de proteine. Cand rinichii nu mai fac fata la eliminari, intra in functiune al treielea rinichi, pielea.

      Citeste articolul meu: Pielea m-a invatat….

      Cu drag,

      cristela

  2. Este atat de grav ce se intampla cu industria alimentara si cosmetica su, de fapt cu totul. Citind articolul ma infior, nu pentru ca nu stiam de efectele nocive, ci pentru cat de nepasatori sunt oameni in graba lor( de a face cat mai multe lucruri materiale si atat). Ma simt binecuvantata ca Dumnezeu mi a trimis pe cei doi ingerasi ca sa ma pot vindeca( sa incep un drum spre vindecare) si astfel, sa putem merge pe un drum sanatos.
    Dumnezeu sa ne ajute!

    1. Multumesc pentru comentariu, draga Roxana. Frumos ai scris…

  3. bun Cristela,
    ti-am trimis un mesaj prin care solicitam o sesiune personala, nu stiu daca l-ai primit.
    Te rog sa imi spui care sunt pasii de urmat pt asa ceva.
    Multumesc pt raspuns.

    1. Draga Cristina, multumesc, nu am primit niciun astfel de mesaj, am cautat si in spam. Te rog, daca il poti retransmite pe contact@cristelageorgescu.ro si sa imi spui scurt cu ce consideri ca te pot sprijini. Fac sesiuni personale pe baza limitata.
      Cu pretuire,
      cristela

  4. In primul rand, ma bucur ca ai cerut lista de ingrediente al produsului si ai hotarat sa nu lucrezi cu ei. Din cate am observat, sunt multe persoane publice sau bloggeri care accepta parteneriate doar pentru a face bani, si nu investesc timp in a cunoaste brandul sau a vedea daca se potrivesc cu brandul lor. Sau cu ce reprezinta ei sau vor de la viata. La tine nu este cazul.

    In al doilea rand, mi-am format si eu acest obicei de a verifica ingredientele unui produs. Daca vad arome, E-uri sau ingrediente de care nu am auzit, evit produsul respectiv.

  5. Buna, draga mea. De curand am analizat eticheta unor produse naturale (pe care eu le consideram sigure) pt copii pe baza de propolis imbogatite cu diverse extracte in baza de maltodextrina din porumb. Poti sa imi spui, te rog, cat de tare afecteaza aceasta maltodextrina
    calitatea administrarii lor?

  6. Multumesc mult pt raspuns. Am inteles ca indiferent ca este din sursa vegetala (porumb in cazul asta) sau chimica, maltodextrina este otrava. Ganduri bune

    1. Multumesc si felicitari, Petronela. La fel ca zaharul si ca multe alte materiale de ingerat, si maltodextrina este o otrava, dar LEGALIZATA. E prea scurta viata ca sa facem experimente pe copiii nostri sau pe noi.
      cristela

  7. Buna cristela vroiam sa stiu ce parere ai despre eritritolul de stevia care spune ca are zero calorii? Arata exact ca zaharul cristale albe si ma gandeam ca ar fi un inlocuitor bun al zaharului.pe amazon aici in italia are pretul de 18 euro un kg.craciun fericit alaturi de cei dragi te pup dulce

  8. Multumesc din suflet

Care este opinia ta?