Cocktail de retete si fotografii

Număr afişări : 46.193

“Daca tineretea ar sti si batranetea ar putea …”, motto-ul blogului. Saptamana care a trecut am avut parte de evenimente care mi-au demonstrat pertinenta si perenitatea lui. De fiecare data aud chemarea din spatele cuvintelor: clara, mobilizatoare, emotionanta, precum clopotele bisericii in diminetile de duminica. O invitatie la renuntare la tot ce inseamna ignoranta si comoditate in detrimentul sanatatii fizice si spirituale.

***

In alta ordine de idei, nu ma pot abtine de la o demonstratie uluitoare de scurgere a timpului. Am fost plecata cu Petru cateva zile. La intoarcere acasa am gasit in loc de Pavel, un ditamai baietelul, cu ochelari de soare, sapca cu cozoroc si … trotineta :). Trotineta ca trotineta, insa mai si mergea dezinvolt pe ea!

Dupa ce m-a imbratisat si si-a pus capul pe umarul meu intr-un gest de duiosie si emotie nemascata, care mi-a inmuiat genunchii si taiat respiratia (orice mama cunoaste sentimentul …), a sarit vesel sa imi arate: “‘a vale! ‘a vale!”, cum la cei 1 an si 8 luni, accelereaza si aluneca neinfricat pe trotineta, la vale adica.

As fi stat ore intregi sa il privesc si sa slavesc bunavointa lui Dumnezeu pentru asa daruri si clipe, daca nu ma trezeau din reverie vorbele unui trecator, uimit si el se pare: “Ce poate face un pui de om intr-un an! Asta toamna il plimbati  in carucior, iar acum merge singur pe trotineta!”. Mi-am amintit cum era echipa noastra anul trecut pe vremea asta: Pavel dornic sa stea cat mai curand pe propriile picioare, Petru (aparent invizibil :)) croindu-si drum spre viata …

… iar mama, aflata sub imperiul fericirii, nici macar nu intuia ce ii rezerva viitorul: M+2P!

Daca v-a placut palaria mea, sa stiti ca si eu ii duc dorul: va anunt ca de mult a intrat in posesia lui Pavel 🙂 si nu vreau sa ii stric bucuria. Probabil ca la anul voi posta fotografii cu cei 2P disputandu-si dreptul asupra ei … 🙂

***

Citesc frecvent in comentariile de la voi despre grija ca poate nu alcatuiti corect meniul zilnic si astfel privati puiul de substante importante. Va promit ca incepand cu ziua in care Petru incepe diversificarea (de la mijlocul luni octombrie) voi posta zilnic ce ii dau si cum ii dau. Vom deschide o noua rubrica: Jurnal de Diversificare. Articolele vor fi foarte scurte si la obiect, deoarece le voi scrie cum si pe unde apuc :), insa important este sa va faceti o idee, asa cum m-ati rugat.

Am promis retetele din meniul postat in articolul despre Biscuiti 2P. Am postat meniul tot ca sursa de inspiratie si exemplificare a unei zile. Multa lume imi scrie despre teama ca un meniu vegan poate nu asigura necesarul de nutrienti si duce la carente. Despre ingredientele de azi, gasiti link-uri pe pagina de Cuprins. Puteti verifica cum avem de toate in meniul de mai jos: proteine (ca tot astea sunt spaima tuturor 🙂 ) din fructe uscate, cereale, leguminoase si oleaginoase; minerale (mai ales Ca si Fe din seminte), vitamine din fructe si legume. Planific atent continutul in nutrienti, de aceea puteti face fara grija orice combinatii din mancarurile pe care le gasiti pe blog, sunt echilibrate ca aport si va garantez ca au de toate din ceea aveti nevoie.

Mic dejun – ora 8:00

TURTITZE INSIROPATE MOWGLI (ca sunt brunete:) )

Ingrediente: 250 gr fulgi fini de ovaz, 4 mere rase sau facute mousse la blender, 5 lingurite pudra de roscove, 10 prune uscate rehidratate + 10 curmale rehidratate facute piure la blender cu putina apa, 3 linguri seminte in facute faina la rasnita de cafea, 5 linguri cocos razuit, putin lichid (aprox 150 ml apa, suc mere, lapte vegetal), cat sa umezeasca si sa inmoaie fulgii de ovaz si cocosul, dar sa nu le faca prea moi, sa ajunga pasta. Optional 1/2 linguita praf de vanilie naturala Bourbon si 1/4 lingurita scortisoara.

Mod de preparare: Toate ingredientele preparate ca mai sus se amesteca, se modeleaza sub forma de hamburgeri de 0,5 cm grosime si de dau la cuptor 15-20 min la 200 grade. Dupa ce se racesc se pot fi consumate ca atare, cu miere, cu gemuri, pasta de roscove, halvita de susan, pasta de nuci sau untul de mai jos (gasiti trimitere catre toate retetele la pagina de Cuprins). Daca se usuca pre atare de pe o zi pe alta sau pentru variatie, le puteti insiropa. Siropul din imagine este din afine, catina si miere (stercurat).

UNT PUTEREA LUI MOWGLI (ca ne place cum e Mowgli dezvoltat, nici gras, nici slab, iubitor de natura si aventura, ca stim noi cine :))

Bogat in calciu, fier, omega 3, magneziu si fibre, adica: 5 linguri gem de corcoduse sau prune (fara zahar), 1 lingurita de seminte de Chia rasnite + 1 lingurita de susan macinat, 1-2 linguri miere, 1/2 lingurita pudra de roscove (carob). Se amesteca pana devin de consistenta unui unt. De ceva timp ma intreb de ce oare mai are lumea corcodusi in curte daca lasa fructele sa se strice pe jos. Poate ca pentru umbra ? Cine stie … Fac gemul de corcoduse abandonate pur si simplu inabusindu-le in suc propriu, le curat de samburi si le fierb fara apa, fara zahar, pana scade si ajunge de consistenta unui gem (nu chiar magiun). Este foarte acrisor, pe gustul lui Pavel, dar eu il folosesc in diferete paste si unturi si atunci il “dreg” cu miere.

Gustare – ora 11: Mar ionatan

Pranz – ora 13

Mama a mancat 100% crud (daca nu am macar jumatate din hrana zilnica in stare cruda, nu ma simt bine, asa ne-am invatat toti): buchetele de conopida cu pasta de gogosari. Am spalat bine de tot o conopida mica, am rupt-o in buchetele marunte peste care am turnat:

PASTA DE GOGOSARI

(aveti nevoie de blender de mare putere, min 800W)

Ingrediente  (pentru 2 persoane): 2 gogosari sau ardei capia, 2 linguri ulei de masline presat la rece, sare neiodata dupa gust, 2-3 catei de usturoi, 1 lingura fulgi de drojdie de bere .

Am amestecat si am presarat deasupra cateva seminte de floarea soarelui si dovleac.

Pavel a mancat chiftelute de naut (coapte) alaturi de 1/2 avocado taiat cubulete. La felul doi:

SUPA DE ROSII (raw, nu uitam de hrana vie)

Se pun la blender pentru max 2 min (sa nu distrugem toate enzimele): 1 rosie medie, 1/2 catel usturoi, 1 bucatica de ceapa rosie cat o cireasa, 1/4 lingurita busuioc, 1 lingurita ulei de masline presat la rece si 100 ml apa. Optional: 1/2 ardei verde. Se strecoara prin strecuratoarea mare si se serveste ca atare, ar trebui sa arate ca un nectar.

Gustare ora 16.30: piersica

Cina – ora 19:00

  • Ciorbita de castraveti + salata de ceapa (un deliciu atat de simplu de facut si de sanatos. Vaccinul nostru zilnic, antigripal :))
  • Tagliatelle de dovlecei cu sos mortal 🙂 de fistic – raw

CIORBITA DE CASTRAVETI (sau de DOVLECEI)

Ingrediente: 1, 200 – 1,500l apa (puteti incepe cu 1,2oo si completati ulterior pana la 1,500 daca mai e nevoie), 300ml suc de rosii, 10-15 castraveciori curatati de coaja, 1 cartof mic, 1 morcov, 1 gogosar, ardei capia sau ardei verde, 1 ceapa tocata marunt, , 1-2 linguri de orez nefiert, 1 legatura leustean, 1 legatura marar, sare neiodata , suc de lamaie. Optional – 1 dovlecel curatat de coaja, 1 radacina pastranac, 2 catei de usturoi tocat marunt. In reteta se pot inlocui castraveciorii cu dovlecei.

Mod de preparare: Toate legumele si zarzavaturile se taie sub forma de cubulete si se pun la fiert impreuna cu apa, ceapa si usturoiul (optional), orezul si sarea, in ordinea urmatoare:

  • morcovii, cartofii si pastranacul (optional) de la inceput; de cand incep sa clocoteasca se lasa 30 min
  • castraveciorii si ardeiul capia (gogosarul sau ardeiul), sucul de rosii, dupa 20 min de clocot ale celor de mai sus; se lasa 10 minute sa clocoteasca
  • dupa 30 minute de clocot se opreste focul si se adauga leusteanul + mararul tocate marunt si suc de lamaie dupa gust, depinde cat de acrisoara doriti sa fie. Se acopera si se lasa sa se raceasca.
  • cand se serveste se adauga ulei de masline presat la rece

 SALATA DE CEAPA

Datorez aceasta reteta unui drag coleg de facultate din Bistrita … El nu stie ca a ramas in memoria mea nu doar pentru ca faceam schimb de cursuri scrise la indigo :), dar si pentru reteta asta minunata. Asa am inceput sa inteleg si sa apreciez ceapa. Povestea e asa: era o dupa amiaza rece de octombrie, acu’ vreo 20 de ani … :). Iesisem de la cursuri infometati, ca orice student de provincie care asteapta pachetul de acasa la saptamana si, atunci cand il primea, il consuma in primele doua zile si apoi facea foamea :). “Ma duc acum acasa si imi fac o salata de ceapa”, zice el. “Aoleu, cum salata de ceapa????” il intreb ingrozita dar si plina de compasiune. Pe atunci fugeam de ceapa, nu pentru ca miroase, ci pentru ca ustura. Nu imi puteam imagina cum un astfel de aliment poate fi considerat “fel de mancare” si ma gandeam ca trebuie sa fie foooooarte infometat si fooooarte saracit daca a ajuns sa manance ceapa ca pe fel de mancare. “Tu stii ce buna e? O pui pe paine prajita si nu te mai saturi mancand!”, a continuat el incantat de perspectiva cinei care se prefigura. Am retinut reteta si – circumspecta – am pregatit-o chiar in seara respectiva. Vreo cateva zile am mancat doar salata de ceapa, atat de mult mi-a placut! :). Iar pentru noi, de multe ori pregatesc ceapa la fel.

Ingrediente: 1-2 cepe tocate marunt, sare neiodata, ulei de masline sau de floarea soarelui presat la rece, optional: un varf de busuioc/oregano sau cateva boabe macinate de ienibahar.

Mod de preparare: Ceapa tocata fin se freaca cu sare si se lasa 10 min. Se scurge apoi zeama pe care a lasat-o, se clateste cu apa pentru a indeparta excesul de sare si eventual “amareala” lasata (eu nu fac intotdeauna asa, dar asta e reteta originala), se pune ulei si se amesteca.

TAGLIATELLE cu SOS MORTAL 🙂 PESTO (raw)

Ingrediente (pentru 2 persoane): 2 dovlecei medii, cruzi, curatati de coaja si taiti sub forma de tagliatelle cu peelerul (cutitul acela care curata coaja la cartofi).

Sosul (ideal ar fi sa aveti un blender de mare putere, peste 800W, astfel va iesi ca o maioneza fina, doar ca 100% sanatoasa, plina de proteine, vitamine, acizi grasi esentiali. La fel ca la ciocolata mea, am fost avertizata de baieti ca pot fi acuzata, pentru ca sosul e MOR-TAL :)): 5 linguri de fistic crud (neprajit deci!), 1 rosie mica, 4 – 5 catei usturoi, 1 lingura fulgi drojdie de bere, 60 ml ulei masline, 1/2 lingurita sare himalaya (neiodata, ca exista si sare de Himalaya iodata!), 2-3 linguri suc lamaie (cam jumatate din cantitatea de ulei), 1,5 lingurita busuioc. Daca se lipeste de peretii blenderului, mai puteti adauga putina apa si, cand e bine mixata, ca o pasta, daca vi se pare prea subtire, mai putei adauga fulgi de drojdie, pana obtineti consistenta dorita.

 ***

Un articol lung cat o saptamana de septembrie :). Daca tot ajung sa scriu la saptamana, atunci macar sa ma revansez, nu? De fapt eu scriu zilnic, dar pe apucate. Incerc insa sa compensez si prin raspunsurile la comentariile si intrebarile voastre, care sunt numeroase si ma fac sa ma gandesc la o pagina speciala de intrebari al caror raspuns amplu poate face obiectul unor articole de sine statatoare. Lucram, lucram … cand apucam :)!

Număr afişări : 46.193

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
  1. Daca imi permiti sa arat o sinteza a tratamentelor pentru paraziti intestinali:Tratament pentru giardia cu ovaz

    Se spala 125 g de ovaz si se pune in 500ml de apa. Se fierbe pana cad apa scade la jumatate. Cantitatea ramasa, se consuma pe parcursul intregii zile( se poate bea si toata odata). Dupa doua saptamani se repeta procedeul. Desi este un tratament usor de facut este foarte eficient. Cei care l-au incercat au reusit sa scape de giardia.

    Tratament pentru giardia cu struguri

    Se curata si se spala bine samburii de struguri. Se pun intr-o tava si se usuca bine, incat sa se poata trece prin rasnita de cafea. Din pulberea rezultata se ia, 10 zile, cate o lingurita dimineata pe stomacul gol, iar apoi nu se manaca o ora. Tratamentul nu numai ca distruge giardia, dar scade si frecventa reinfestarilor.

    Tratament pentru giardia cu ceapa

    Se ia o ceapa romaneasca de marime medie. Se curata si se toaca marunt pe o farfurie(nu pe tocator ca se pierde din suc). Se pune intr-un borcan cu capac si se toarna apa de izvor(sau apa plata), cat sa treaca un deget peste ceapa. Se tine tratamentul 12 ore la macera. De exemplu: se pune la macerat la 9 seara si se consuma la 9 dimineata. Se consuma o lingura din acest tratament, ianinte de masa , pe stomacul gol, trei zile la rand la aceeasi ora. Acest tratament pentru giardia, se face in trei serii a cate trei zile. Se repeta la sapte zile dupa ce s-a baut ultima lingura.

    Tratamentul cu seminte de dovleac

    Dimineata pe nemancate, se mesteca cu tot cu coaja 6 seminte de dovleac neprajite si se inghit cu putine apa plata. Acest remediu se aplica sapte zile, saptezile pauza si apoi iar sapte zile.

    Tratamentul cu ulei de dovleac

    Uleiul de dovleac este foarte bun in tratarea giardiozei. Se va lua cate o lingura de ulei de dovleac cu o ora inainte de masa, de 3 ori pe zi. Tratamentul trebuie sa dureze trei luni. Nu numai ca te scapa de giardia dar creste si imunitatea organismului si sporeste pofta de mancare.

    Tratament pentru giardia cu zeama de varza murata

    Timp de o saptamana, pe stomacul gol, se bea zeama de varza murata. Tratamentul pentru giardia si paraziti intestinali, dureaza 3 serii cu pauza de sapte zile intre ele.

    Tratamentul cu tinctura de propolis

    Se iau cate 15-20 de picaturi de tinctura de propolis in fiecare zi, timp de 10 zile, pe stomacul gol, dizolvate in putina apa plata. Dupa o pauza de 10 zile se repeta tratamentul. Tinctura de propolis se poate lua si in acelasi timp cu alte tratamente naturiste.

    Tratamentul cu nasturas

    Nasturasul este o planta foarte “de temut” pentru giardia. Se face o infuzie din acesta planta si se bea dimineata pe stomacul gol timp de 7 zile, urmata de sapte zile pauza si apoi iar sapte zile de tratament. Dozele sunt mai mici pentru copii.(la copii 2-3 influorescente iar la adulti 6-7 influorescente). Deoarece este o planta destul de toxica, tratamentul se face doar o data pe an. Cu siguranta giardia si oxiurii vor disparea si nici nu vor mai aparea curand.

    Produse naturiste din Plafar eficiente pentru giardia:

    Nikvorm- un sirop indian cu un spectru larg de actiune(giardia, tenie, oxiuri, limbrici, E.coli, Helicobacter Pylori).

    Helmiflores- este un amestec de pelin, macese, cimbru si miere. Foarte eficient.

    Giardinophyt- contine uleiuri volatile din cimbru, marar, cuisoare, vetrice si flavonoide din propolis care ajuta la eliminarea giardiei

    Giardinocid

    Neem- un amestec de plante indiene eficient pe mai multi paraziti intestinali

    Extract de nuca neagra

    Antigiardia

    Tinctura de pelin.

    Cum vedem parazitii:

    Giardia- pentru a o descoperi este nevoie de examen coproparazitologic. Se fac 3 astfel de examene.

    Oxiurii- Se observa cu ochiul liber fiind de marimea unei gamalii de ac. Sunt albi si se misca.

    Limbricii- au cativa centimetri si se observa cu ochiul liber.

    Tenia- apare ca o panglica si se vede cu ochiul liber

    Important! Tratamentele pentru giardia si oxiuri trebuie facute de intreaga familie. Nu se va bea apa de la robinet. Igiena trebuie sa fie desavarsita. Pe perioada tratamentului nu se vor consuma dulciuri deloc, iar in restul timpului cat mai putine.

  2. Cristela, am un baietel de 2 ai si zece luni si are laringita. Te rog sa imi dai un sfat, ce as putea sa ii dau ca sa ii treaca. M-am uitat dupa cura cu ulei esential de cimbru dar nu am mai gasit-o. E tare ragusit micutul si nu stiu ce sa ac. La doctor a zis ca e un pic rosu si atat dar daca nu intervin se agraveaza. multumesc!

    1. Cura e la Cuprins. Nu pot spune insa daca se preteaza. Cum se manifesta?

    2. e ragusit fara febra fara nas infundat doar ragusit. Doamna doctor a zis ca e un pic rosu in gat.

    3. Ana, ceai caldutz de patlagina si/sau podbal; putin suc de lamaie cu miere; nimic deosebit. Cura cu ulei esential este un fel de antibiotic. Nu am folosit-o in astfel de afectiuni. Sanatate

  3. buna Cristela,

    de 4 zile mancam, atat noi cat si Toma, baietelul meu de 1 an 8 luni, din meniurile recomandate de tine. ne simtitm minunat si iti multumim. dea abia te-am descoperit.
    toma are dermatita atopica si este sub tratament homeopat,pentru desensibilizare, fiind alergic la pene si praf de casa. nu are voie deloc miere, polen si propolis. oare in retetele tale pot inloci mierea cu sirop de agave, ce parere ai despre acest produs. imi poti recomanda altceva?
    multumesc Cristela.

    1. Mami de Toma, va imbratisam cu drag. Am scris despre siropul de agave. Exista niste semne de intrebare, legate de puritate, continut de zahar, metoda de productie, etc. La pag Cuprins, linkul. Cu toate astea, sa stii ca si eu mai folosesc, mai ales daca pregatesc la cuptor. Deci nu des. Poti folosi ca indulcitor pasta de curmale, de prune uscate, de caise, de stafide. Orice fruct dulce uscat, pe care sa il rehidratezi si sa il faci pasta, la blender.

  4. Succes total cu turtitzele lui Mowgli. Le-am facut sub forma de biscuiti rotunzi, folosind inelul de prajituri pentru a le da forma frumoasa si mi-a placut compozitia dinainte sa o pun la cuptor, cred ca pentru adulti merge si sub forma de bomboane. Iar untul (pentru care am pregatit in mod special gemul de corcoduse) …mmm piticul s-a distrat pe cinste murdarindu-se pe maini, pe fata, pe urechi, nelasand neatinsa nici masa lui si nici marginile scaunului 🙂 Deci, draga Cristela, saru-mana pentru masa!

    1. Sa va fie de bine, multumim lui Dumnezeu ca de la El si inspiratie si ajutor sa avem ce pune pe masa!

  5. Draga Cristela,

    Am o intrebare, am vazut ca in cele mai multe retete dulci tu folosesti nuca de cocos, noua nu ne place deloc nuca de cocos. Pot folosi altceva in locul ei, sau o pot elimina?

    Ma gandeam sa ii dau catina cu miere pt imunitate? ce zici?

    I-am facut puiului meu pasta de mei, indulcita cu curmale si mar ionatan razuit si i-a placut tare, tare mult.

    Te rog poti sa imi dai un sfat, Tudor al meu nu vrea sa stea pe olita,are deja 1 an si 2 luni si nu mai vrea sa faca pipi la olita … intre 7 si 9 luni a stat si a facut fara nici o problema, dar de atunci nu mai vrea … as vrea tare mult sa reusesc sa il dezvat de pampers si nu stiu cum sa fac asta.

    multumesc frumos 🙂

    te pup

    1. Eliza draga,

      Cocos – depinde de reteta, in majoritatea, da, o poti elimina, ai grija sa reduci din cantitatea de lichid, pt ca eu foloseam si pt ca absoarbe bine.

      Eu nu am facut o obsesie, o drama, o ambitie sau un obiectiv si in consecinta un stres pt copil facutul la olita. Am fost calma si am stiut ca nu se va duce la intalnire cu pampersul pe el peste vreo 20 de ani. Pavel a renuntat la 2 ani si cateva luni, ast avara. Intelegea ce se intampla, a vazut ce inseamna sa faca pe el, l-am lasat in funduletul gol ca era cald si a prins imediat “spilul”. Nu spun ca tb sa faci ca noi, spun cum a fost pt noi.

      Va pup si eu

  6. Am si eu o nelamurire. Un prieten mi-a spus ca rosiile nu prea sunt bune ptr. organism. A zis ca creeaza aciditate si rosiile au e reactie enzimala foarte puternica, astfel bolul din stomac pe care il intalneste il trasforma in putrefactii
    pielita si samburii se lipesc de intestinul gros la fel ducand la putrefactii. A spus ca una,doua rosii putem manca, dar nu zilnic. Ceva similar a zis si de vinetele si ardei, sa ii evitam. Si sunt in dilema caci iubesc rosiile si vintelete.:( E adevarat? Care e baiul cu rosiile ? Multumesc.

    1. Mananca linistita alimente integrale, locale, de sezon, parte a unei alimentatii diversificate si echilibrate, mesteca corect, respira corect, traieste natural, asculta de organismul tau si lasa restul teoriilor deoparte. Fara grija. Sanatate!

  7. Cristela draga,dupa o cura cu briose de tot felul,cu dovl, cu mar, cu caise(astea neaparat incercate -o minunatie…) -multumim Cristela pt inspiratie,revin si la retete mai vechi si culmea, pentru turtitze Mowgli si nu numai, as vrea sa folosesc pasta de roscove si nu gasesc reteta…te rog,ajuta-ma.Multumesc.

    1. Mada, pasta asta de roscove o cumparam de la Biomarkt … inca nu am avut timp sa fac propria pasta de roscove, dar ai robot de bucatarie cu cutit in forma de S?

    2. Da,am.Mi-a luat cv timp sa realizez ca robotul pe care il folosesc pentru pasta de masline sau mousse-ul de cioco are astfel de cutit:)

    3. Ok, sper doar ca nu e robot manual (gen cele de la BRAUN), pt ca atunci nu poti face cu el unt de migdale, alune de padure, arahide, in care sa adaugia poi miere si pudra de roscove si gata crema.

  8. La multi ani! Sanatate, ca-i mai buna decat toate!
    Nu visam vreodata sa gasesc un site cu atatea informatii utile pt mamici si uite ca am gasit 🙂
    Desi fetita mea are aproape 10 ani, e util si pentru ea tot ce se discuta aici. Preparand cateva retete ( BISCUITI 2P, de exemplu) am determinat-o sa renunte la dulciurile din comert. Nici nu iti imaginezi cat de fericita sunt. Mai avem de luptat sa inlocuim mancarea ei de baza: carnita cu cartofi 🙁
    Azi am mancat salata de ceapa. Este extraordinara.
    Felicitari pentru toata munca si daruirea ta.
    Sa ai o familie binecuvantata si prieteni dragi.

    1. Adryana,

      La multi ani si ai intuit deja deviza anului, “sanatate”. Planuiesc ceva evenimente exact pe tema asta.

      Sunt uimita ca tocmai mult disputatii biscuiti 2P te-ai incumetat sa ii incerci. Felicitari. Incearca macar cartofii sa ii faci la cuptor (vezi articolul Coaja Cartofului, pt reteta), ii itai mai subtiri si pui putin ulei de masline la final, dupa ce i-ai scos, poate asa renunta la cei prajiti macar.

      Multumim pentru toate impartasirile si mai pentru urarile generoase.

      Cu drag pentru prieteni dragi, conform urarii 🙂

  9. Buna draga Cristela.
    Am si eu o mare problema cu baiatul cel mic (1 an si 3 luni)
    De ceva zile bune nu mananca mai nimic numai san.
    Nu stiu ce are mai face si rosu in gat din cand in cand dar ii trece cu cartof ras la gat.(Cred ca are imunitatea scazuta,o sa pun in practica ceea ce ai sc tot mai sus pt intarirea imunitati.)
    Are zile cand mananca dimi cereale si in rest nimic, cere doar san dar e problema si cu vacutza ca nu mai face fata cereri uneori simt ca mi-le smulge de tot.
    M-am gandit ca poate are ceva paraziti intestinali ce zici sa incerc cura cu ulei esential de cimbru postata de tine mai sus?
    Am mai citit pe undeva pe blogul tau ca nu se da in fiecare zi aceleasi legume, fructe, cereale etc.
    Noi consumam fructe de goji in cereale, pana acum puneam in cereale integrale in fiecare zi cam o lingura.Cam cate zile pe sapt ar fi bine sa consumam? (la fel si cu chia)Chia ar trebui sa o macin sau e bine si daca o pun 10-15min in apa inainte pana se face o pasta?
    Si tot la cel mic la vre-o doua unghii de la picioare parca are ca un nod galben in varful ungii e unghia mai groasa si parca sta sa se crapacesasca,o fi vre-o boala?
    Despre produsele de la aloevera ce parere ai sunt bune pot fi folosite si la copii?
    Si in final vreau sa-ti multumesc pt tot ceea ce faci, pt ca ne deschizi ochii si in privinta vaccinurilor si datorita tie am spus si eu stop vaccinurilor. recunosc tarziu dar nici odata nu e prea tarziu vorba aia si ma bucur din suflet ca nu i-am facut vacinurile de 12 si 13 luni si nici unul de acum incolo.
    Numai bine

  10. scuze vroiam sa sc produsele de la forever cu alovera. corecteaza te rog

  11. Buna Cristela.

    La aceasta reteta de tagliatelle dovleceii raman asa cruzi? sau ii fierbi ca pe paste?
    Mersi mult

    1. Crude, sunt delicioase. Merge si cu zuchini.

  12. fetita mea are oxiuri. off urasc viermii astia. tot 3 picaturi ii dau? si baiatului de 5 ani la fel?

  13. picaturi de ulei de cimbru*

  14. Turtitele Mowgli sunt in plan pentru maine dimineata ca prea sunt laudate si par foarte gustoase. Intrebare insa: ingredientele din ce stiu (prune uscate, seminte de in) sunt destul de laxative, asadar cate turtite pot fi consumate in siguranta de un copil de 18-24 luni? Sau mananca cei mici cate le trebuie si e totul bine in burtica? 🙂

    1. Draga Raluca,

      Toate alimentele integrale, bogate in fibre au efect “laxativ”. Ceea ce este minunat! A nu se confunda scaunele dese, cu diareea. Omul modern, inclusiv bietii copii, sunt constipati. Daca ai doar un scaun pe zi = constipatie. Am mai explicat asta in articolul Imunitate in realitate. Asadar, mancati cat mai multe alimente integrale, in stare cat mai naturala si bucurati-va de o digestie sanatoasa. Abandonati frica indusa de industria farma si cea medicala. Natura a avut intodeauna dreptate, cei care gresec sunt oamenii. Pofta buna si adio frica!

  15. Draga Cristela, asa mult as vrea sa te cunosc… incerc sa ajung la conf.din nov.dar sunt sanse putine…
    Am doi baieti, de 4 si 2 ani si de aproape jumatate de an tot luam tratamente naturiste impotriva oxiurilor si giardiei:bitter, helmiflores, ceai, seminte de dovleac, capsule de usturoi.
    Cura cu ulei de cimbru am facut-o doar o data,la cat timp se poate repeta?
    Celui mic i-am facut si alte analize si mai are pe langa viermi si acidoza, usoara anemie(am corectat-o putin prin alimentatie si produse gemoterapie), eozinofilie, dermatita si dintii din fata par sa se strice.
    Gatesc in casa, nu mancam carne, f.rar peste(cel mic face alergie), fara zahar, rar cate un iaurt de capra, cel mic e inca alaptat.
    Nu le-am dat nici un medicament de sinteza desi uneori stateam cu reteta in mana si eram tentata sa le cumpar. Slava Domnului ca am reusit cu cei natural.
    Si relatia dintre copiii mei e cam acida. Ma simt foarte neputincioasa…
    Simt ca e nevoie de un medic homeopat, special, cum sunt cei dragi tie. Ai putea sa ne recomanzi pe cineva in Iasi?
    Cu mult drag, recunostinta si multe binecuvantari, Anca

    1. Draga Anca, draga, pentru tot ce mi-ai descris, iti recomand un medic EXCEPTIONAL, dr. Sorina Soescu (www.centrulnatura.ro). E in Constanta, dar merita sa faci chiar si un singur drum pana acolo cu copiii. Suni la secretariat, te programezi si incepi o mare schimbare. Pentru absolut fiecare dintre problemele pe care mi le-ai descris te poate sprijini sa iesi la liman. Cu toata dragostea, cristela

  16. Da Cristela, am sunat zilele trecute cu speranta ca face consultatii si in Iasi. Ofera consultatii online, insa dupa o prima consultatie la Constanta.
    Nu putem ajunge momentan la ea, motiv pt.care caut pe cineva in Iasi… cu bine!

  17. Cristela, te-am descoperit de curand, cautand retete pentru bebele meu. Vreau sa-ti spun ca m-ai cucerit cu familia ta frumoasa si cu tot ceea ce faci. Pozele de mai sus cu ingerasii tai sunt minunate, mai ales cea cu palaria 🙂 m-a determinat sa-ti scriu acest mesaj. Spor in tot ceea ce faceti si multa sanatate!

  18. Draga Cristela,

    Ceapa incoltita este buna sau isi schimba proprietatile?
    Multumesc! Iti doresc sarbatori pline de dragoste alaturi de cei dragi!

    1. Draga Mada,

      La multi ani! Acum am revenit, asa cum am scris in ultimul articol. Multumesc pentru urari.

      E foarte buna 🙂

      Cu drag

  19. Fain blog, bune retete – mutămire pentru tăte! 🙂
    Şi de nu-i cu supărare, am şi io, o completare: Buna me, hie iertată, punea-n fiecare toamna, corcoduşele pe iarnă, nici cu zahăr şi nici fierte, doar o ţârucă zdrobite şi cu miere învălUite 😉

    1. ‘Suparare’, zici matale? Pentru-aiasta completare? Multam dara dumitale! Si un picur picurel, de Vitaminuta L! 🙂

  20. Buna Cristela ,asta seara te-am descoperit,esti minunata … multumim … si muuulta putere sa ne luminezi in continuare😘😘😘

    1. Multumesc frumos, Liliana si petrecere folositoare pe acest site. Gand frumos, cristela

Care este opinia ta?