Contează cum te simți când naști? CONTEAZĂ!

Există răni vizibile și invizibile legate de naștere, răni pe care femei din România și din întreaga lume le poartă, răni despre care nu se vorbește, răni care până acum, nici măcar nu aveau un nume. Nașterea ar trebui să fie unul dintre cele mai împlinitoare momente din viața unei femei. Realitatea este diferită.

Publicația medicală de specialitate BJOG: An international Journal of Obstetrics & Gynaecology a adus pentru prima oară în atenție noțiunea de violență obstetrică: “Însușirea trupului femeii și a proceselor reproductive ale acesteia de către personalul medical, luând forma tratamentului dezumanizant sau umilitor, a abuzului de medicamente și intervenții, precum și convertirea proceselor naturale în procese patologice. Acest fapt atrage dupa sine pierderea autonomiei și a capacității de a decide în mod liber cu privire la propriul corp, impactând astfel negativ calitatea vieții femeii.“

Ce este Revoluția Rozelor?

O mișcare pacifistă a femeilor la nivel mondial, menită să oprească abuzurile în sala de travaliu sau de nastere și să aducă în atenția publică nerespectarea drepturilor femeii în timpul sarcinii, al nașterii și al perioadei post-partum. Integritatea fizică și cea psihică, dreptul la informare și la consimțământ informat se aplică inclusiv femeilor însărcinate sau celor care nasc.

În fiecare an, femeile care au suferit experiențe traumatizante la naștere duc un trandafir roz la instituția unde au suferit abuzul. Trandafirul simbolizează suferința produsă de momentul respectiv, povestea din spate și vulnerabilitatea femeii. Prin această acțiune, femeilor, mamelor, familiilor și cadrelor care activează în domeniul nașterii li se oferă șansa de a revărsa lumină asupra unui subiect sensibil și puțin discutat: traumele de la naștere.

Campania internațională “Roses Revolution” a fost lansată în 2011 și prezentată în 2013, la a treia Conferință a Drepturilor Omului la Naștere din Blankenberge, Belgia. Conceptul a fost adoptat până acum de 30 de țări, care organizează acțiuni pe data de 25 noiembrie.

“Revolutia Rozelor” în România

A fost începută în 2015 de Kinga Krisztina Hoffman, căreia i s-au alăturat în 2017 Ditta Depner și Monica Neda. Pentru prima dată femeile au încetat să mai îndure în tăcere și să accepte să fie tratate sub demnitatea lor. Au trimis zeci de povești, înregistrări, mesaje care au fost publicate zilnic pentru a conștientiza nivelul de violență obstetrică și a dialoga deschis despre experiența nașterii. Campania a pus la dispoziția femeilor materiale despre pregătirea și drepturile la naștere, formele violenței obstetrice și măsuri de prevenție.

Ce se întâmplă în 2018?

Pentru prima dată, echipa care coordonează Revoluția Trandafirilor are și membri care activează în domeniul nașterii. Dialogul din anii precedenți se extinde acum la cadre medicale, moașe, consilieri în alăptare, educatori prenatali și doule.

Dorințele și nevoile fizice și emoționale ale femeilor în momentul travaliului, al nașterii și în perioada post-partum trebuie cunoscute și însușite ca o cerere de schimbare sau măcar de adaptare a protocoalelor și a procedurilor din sistem.

Care este invitația mea? (Invitația înseamnă că cel care invită e pregătit să fie refuzat fără să se supere și că cel invitat are libertatea de a alege).

Iubitele mele femei, mame, bunici!

Puteți participa la campanie așa:

1. Completați sondajului de opinie al campaniei internaționale, click AICI.
2. Răspundeți la întrebarea “Cum îmi doresc să fie nașterea mea?”. Răspunsul poate fi o fotografie, un text, o înregistrare video etc. Publicați răspunsul pe pagina oficială “The Roses Revolution – Revoluția Trandafirilor” împreună cu eticheta campaniei #stopviolentaobstetrica și #rosesrev.
3. Distribuiți materialele informative din timpul campaniei, cum ar fi și acest articol, planul de naștere, filmele informative.
4. Folosiți pe 25 noiembrie (sau mai devreme) o imagine de profil sau de cover FB a campaniei.

Orice gest de informare personală sau a altora este o contribuție la efortul colectiv de a conștientiza, a vindeca și a opri abuzurile asupra gravidei.

Contează cum te simți atunci când naști! Nu doar pentru sănătatea ta, ci și pentru sănătatea PE TERMEN LUNG a copilului. Nu există copil sănătos într-o familie, într-o societate sau într-o lume plină de răni (nevindecate)!

Cu iubire pentru femeile și copiii acestei lumi, pentru triumful blândeții și pentru o naștere ca o renaștere,

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
 1. Draga mea Cristela,

  Pentru mine, esti INGERUL tuturor copilasilor, mamelor si bunicilor de pe Pamant. Esti MINUNATA, iar articolele pe care le scrii “vin” exact la momentul POTRIVIT pentru mine.

  MULTUMESC 🙏 cu toata inima!
  Te imbratisez 🤗❤

  1. Multumesc tie, draga Gabriela pentru izvorul nesecat de bunatate care se revarsa din inima ta. Te rog doar, nu uita din cand in cand sa ii schimbi directia de curgere, dinspre exterior, spre interior – ca si tu ai nevoie de propria-ti bunatate! Te imbratisez cu drag,

 2. Draga Cristela,

  Am o rugaminte, daca poti sa ma ajuti cu informatii despre suplimentarea cu DHA vegan (din alge, nu din peste). Am incercat sa caut articole pe site-ul tau, dar nu am gasit un buton de “search”. Am si cartea ta despre Diversificare, m-am uitat si prin ea. Am citit-o toata in vara, dar nu imi amintesc sa fi gasit acest subiect… dat poate gresesc…

  Daca ai scris deja despre subiectul asta, te rog sa ma directionezi intr-acolo. Daca ai alte surse de unde asputea sa ma informez, ar fi iarasi de mare ajutor. ❤️🤗

  Dr Michael Greger a postat de curand un articol despre suplimentarea cu DHA, doza zilnica recomandata pentru gravide fiind de 200mg. O doza mai mare luata de mamicile insarcinate poate avea efecte negative asupra bebelusilor fetite (vorbire intarziata). Se fac in continuare studii (si) pe acest subiect, dar ma intreb care este si parerea ta ca expert in nutritie holistica si ca mama.

  Nelamuririle mele la acest moment sunt:
  – daca dozele mai mari se pot lua la intervale mai mari de timp (de ex, 500mg o data la 2-3 zile).
  – care o fi marca cea mai “curata” – au tot felul de “alte ingrediente”, printre care amidon de porumb, tocoferoli, caragenan etc.
  – copiii vegani de 3 ani ar trebui suplimentati cu 100mg, jumatate din cantitatea recomandata pentru mamici?

  Daca ar fi fost mai bine sa-ti trimit un email decat sa postez la ultimul tau articol, iarta-ma, voi face asa data viitoare.

  Te imbratisez cu drag,
  Mihaela

 3. Multumesc Cristela pentru acest mesaj care mi-a deschis ochii si care m-a facut sa aflu multe lucruri despre care nici nu stiam ca exista! Abuzuri, drepturi, posibilitati, optiuni. Mi-as fi dorit sa le fi stiut inainte de a naste cei doi copii si lucrurile ar fi stat altfel acum. Dar macar la randul meu voi putea imparti aceste ganduri cu cine imi e drag, pentru copii fericiti si sanatosi, nasteri naturale si mamici implinite.

 4. Draga mea Cristela, ce usor ar fi putut fi pentru mine si cum s-au priceput sa strice… Am nascut normal si ”copilul s-a blocat putin”. Moasa s-a urcat cu cotul pe burta mea sa impinga. Si a impins… Recuperarea mea a durat 3 saptamani. Stii ca nici in gand nu am pronuntat cuvantul ”traumatizant”? Mi se parea ca imi iubesc mai putin copilul daca asociez acest cuvant cu venirea lui pe lume. In noaptea urmatoare nasterii, am zacut ca moarta fara sa ma pot misca, m-am rugat de o asistenta sa imi aduca copilul, sa il vad macar, si nu a facut-o. A fost cea mai lunga noapte… De la nastere vor sa ne arate ca noi nu ne apartinem. Te imbratisez cu drag

  1. Iubita Gabi, multumesc pentru impartasire… Cand oamenii se cred dumnezei, cred ca le apartin ceilalti oameni. Bravo noua ca nu ne lasam confuzati, pentru ca in acest fel nici copiii nostri nu vor apartine decat Sursei Unice de Iubire din care vin si din care au fost creati.

   Te imbratisez vindecator si te inteleg mai bine decat crezi. Si la cezariana se impinge cu cotul. Recuperarea mea fizica a durat cateva saptamani, iar cea emotionala este in derulare.

   cristela

  2. Nu pot spune decat Multumesc Celui de Sus pentru ca te-am descoperit, si multumesct tie ca ne oferi informatii pretioase. Am multe de invatat insa cu ajutorul articolelor tale este parca mai usor. Abia acum realizez cat de traumatica a fost nasterea mea prin cezariana de urgenta la care nici nu ma asteptam, si cate urmari emotionale grave are chiar si dupa un an.. sunt in curs de a descoperi o cale de vindecare prin care sa ma pot vindeca personal si sa vindec minunatul bebe ce il avem si intreaga familie, pentru a avea o sanatate . Mi-ar face placere si mi-ar fi de mare ajutor sa mai faci video despre acest subiect, pentru ca vad si la mine si la cei din jur ca exista mare liñsa de educatie emotionala in lume, si e foarte trist. Multumim inca odata!

Care este opinia ta?