Cu ce poți înlocui borcănașele cu ”hrană” pentru bebici

 

Mousse de mere coapte – Cristela GEORGESCU

De câte ori vine vorba despre un balaur alimentar, se folosesc diminutive, ați observat? Zăhărel, ficățel, lăptic, covrigel, borcănel. Despre așa zisa ”hrană” la borcănel/borcănaș am povestit (și) în cartea mea, Diversificarea, pur și simplu.

Mă duc la DM (știți magazinele, cred, Drogerie Markt, sunt și în România). La casă e afișat un mare anunț de retragere de la consumatori a unui piure cu carne pentru bebeluși 4 luni. Nu comentez acum nici că n-ai de ce să dai carne la 4 luni, nici la că e total interzisă combinația carne + cartofi pentru alimentația oricărei ființe umane, nu doar a unui bebeluș de 4 luni.

Toți cei care au cumpărat borcănașele respective în perioada XXXX, sunt rugați să le returneze, deoarece au fost identificate numeroase particule de material plastic albastru. Și dacă deja le-a mâncat bebelușul?! Că dacă nu ar mânca, nu s-ar fabrica. Dar mănâncă, pentru că părinții cumpără și îi dau. Am fost făcuți să credem că dacă ceva e de vânzare la magazin sau dacă zice la TV, la radio sau la dispensar despre el, e de la sine înțeles că suntem în siguranță și că acel lucru nu face rău nici acum, nici în vecii vecilor.

Am mai văzut acest tip de anunț de retragere și la alte mari lanțuri de magazine alimentare, ba pentru bomboanele M&M și ciocolata Mars (s-a spart o conductă și uleiul pentru uz mecanic s-a scurs din utilajul care amesteca ciocolata, în produs), ba la crochete de pește (erau infestate cu nu știu ce bacterie), ba la diverse produse de igienă personală.

Ce mare lucru să sancționați cu portofelul, cu iubirea și cu creativitatea voastră, industria producătoare de ”hrană” pentru copii și să faceți cu mâna voastră iubitoare și pricepută, da’ și cu copilașii lângă voi 🙂 , următorul mousse de măr care merge de la diversificare până la pensie?

Îl puteți face varianta proaspătă, fără foc, la blender sau pe răzătoarea de sticlă. Dar merge și varianta la cuptor, pentru seri foarte reci care anunță iarna, așa cum e azi la noi (dacă nu vreți mousse, vezi rețeta ”Mere coapte bune, bune” din cartea de mai sus).

Mie mi-a luat 15 minute să curăț de coajă 1 kg de mere cu bube, din alea pe care nu le cumpăra nimeni în piața din Satu Mare zilele trecute. (Ce bine, că le-am luat noi pe toate! …) 🙂 Cei 2P m-au ajutat, le-au tăiat cubulețe, le-au pus în vas yena împreună cu 200 ml suc de pere soiul Mănânci și plângi, tot din alea necumpărate în piața de la Satu Mare (3 lei kg, măiculiță n-a văzut Austria!). Le-am acoperit cu capac și le-am lăsat la cuptor 15-20 minute, la 150 grade. Când s-au răcorit puțin le-am transformat în mousse cu un blender vertical (îi zicem bâtă) 🙂

Clienții mei sunt pretențioși. 🙂 Pavel a vrut să-i adaug puțină Miere turtă dulce de la Apiarium, dar n-am fost de acord s-o deschid, o păstrez pentru Moș Nicolae, să fac Turtă dulce fără gluten (rețeta AICI). A zis că atunci se mulțumește și cu Miere de iarnă tot de la Apiarium (citește AICI de ce suntem dependenți de vreo 4-5 ani de produsele lor unicat). Petru a vrut simplu, iar Călin și-a pus puțin ghimbir ras și câteva picături de lămâie. Eu n-am mai vrut nimic, m-am săturat privindu-i pe ei, că tare mi-au lipsit în ultima vreme 🙂 ❤️

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
 1. Raga Cristela,
  Se pare ca esti o sursa inepuizabila de idei si sfaturi . Astept cu nerabdare noi retete si nu numai…
  Binecuvintata familie, exemplu pentru cei mai multi dintre noi.

  Imbratisari si urari de bine,
  Gabriela

  1. buna ziua!
   credeti ca daca borcanelele cu macarica pt bebelusi sunt daunatoare?dar produsele la care faceti reclama de la Apiarium sunt mai ok?acolo nu se poate intampla niciun incident?acum sa fim seriosi/serioase:nimic nu mai e sigur in ziua de azi

  2. Liliana, va doresc drum bun alaturi de ”drobul de sare” pe care va concentrati atentia si de borcanele, daca le preferati. Dar nu aveti permisiunea mea sa comparati insulta marilor corporatii la adresa sanatatii copiilor nostri cu munca cinstita, curata, spre Slava lui Dumnezeu, a unei familii de romani. Eu nu fac reclama si nu primesc bani, asta este diferenta dintre mine si bloggeri/influenceri etc. Folosesc CU SUCCES de ani de zile (deci am experienta pe termen LUNG) anumite lucruri (nu multe) in familia mea si in practica mea profesionala, cunosc PERSONAL oamenii din spate si tot ce se intampla in procesul de productie si acest lucru imi da increderea sa stau dreapta si sa informez citiorii mei fideli si inteligenti. Este alegerea Dvstra ce doriti sa credeti si sa faceti. Din partea mea doar ganduri bune si pace inimii.

 2. Bună ziua,
  Postez la acest articol, deoarece citindu-le mult în ultima vreme, mai ales articolele din schema de diversificare, am ramas cu o întrebare care ma bântuie :la 8 luni am văzut ca dădeai băiețelului 50 ml/100 ml suc mere. Am tot citit ca pana la 2ani este interzis orice fel de suc, iar pana la vârsta de 5 ani, doar diluat cu apa(nu mai știu exact proporția). Care este părerea ta actuala, schema ta de diversificare fiind în 2011? Întreb, deoarece și băiețelul meu are 8 luni, și încerc sa culeg cât mai multe informații. Îți mulțumesc!

  1. Draga Alexandra,
   Multumesc pentru intrebare. Cunosc aceste “terorii” alimentare. Am scris parerea mea despre sucuri si pe site si foarte detaliat + argumentat stiintific si practic, in cartea mea imputernicitoare, de dezvoltarea personala + educatie alimentara, si pe care ti-o recomand, Diversificarea, pur si simplu.

   Daca un copil ar fi diversificat la 6 luni (sau mai devreme) as da suc de fructe proaspat stoarse, de atunci.

   Citeste: https://www.cristelageorgescu.ro/legendele-toamnei-sucurile-de-fructe-trebuie-evitate/

   Gand bun,

   Cristela GEORGESCU

 3. Mi-e imi place lingura de lemn.In Romania nu prea se gasesc.

Care este opinia ta?