Cum țin post negru intermitent

Scris de Cristela  - 6 decembrie 2018

Am devorat ieri noapte cartea Daca vrei, poți să fii sănătos de Florina Nicolae, apărută la Editura Eikon. Autoarea îl citează pe biofizicianul Paul C. Aebersold, care a fost directorul Departamentului Izotopi a Comisiei de Energie Atomică din SUA: ”Transformarea atomică a corpului nostru este foarte rapidă. Într-un an, aproximativ 98% din atomii existenți în noi vor fi substituiți de alți atomi, pe care-i asimilăm din aer, alimente și băutură. Încearcă să percepi cum trupul tău este (nu-i așa?) o făptură fragilă, dar acționează printr-o energie care scapă explicației noastre. Așadar ce contează dacă ai 7 ani sau 70 sau 700? În realitate, corpul tău, cel puțin teoretic, are vârsta de un an. Aceasta te îndreptățește să crezi în capacitatea de recuperare a organismului tău și în posibilitatea pe care o ai de a menține tinerețea veșnică, visul tuturor generațiilor care au pășit pe acest pământ. ”

© Cristela Georgescu, 2018
© Cristela Georgescu, 2018

Există o diferență între a mânca de post și a posti.

Postiți o dată pe zi, transpirați o dată pe zi, simțiți foamea (măcar) o dată pe zi, permiteți-le copiilor să simtă foamea măcar o dată pe zi (vezi AICI care-i treaba cu postul la copii), simțiți oboseala fizică o dată pe zi.

Parcă în perioadele de post găsim mai multă motivație și angajament să ne aplecăm asupra unor metode de a posti care au beneficii asupra corpului (inclusiv demonstrate științific) și asupra clarității minții.

Una dintre ele este postul negru intermintent. De peste 6 ani am inclus în rutina mea zilnică între 12 și 14 ore de post negru. Ultima masă este la 15 sau la 17. Până a doua zi la 7 nu beau și nu mănânc. Uneori beau ceai de plante. Se întâmplă – cu adevărat excepții – să mănânc și mai târziu. Nicio problemă. Calculez 12-14 ore de post și gata.

Găsesc foarte ușor de urmat această disciplină alimentară. Nu doar că cea mai mare parte a celor 12-14 ore o dormim, dar în timpul somnului se desfășoară cele mai importante procese de eliminare și de regenerare celulară, iar repausul digestiv permite o eficiență sporită a acestora. Puteți începe cu 14 ore sau cu 12 ore și dacă este prea mult, ajustați așa cum vă indică medicul interior: corpul. Respectați medicul interior, așa cum respectați personalul medical.

Ieșirea din post o fac în fiecare dimineață cu 300ml apă călduță cu lămâie sau cu Apa Vie – rețeta AICI, vara. Apoi un fresh de portocale sau de măr cu ghimbir. Sau un ceai cu ghimbir, turmeric și miere. Cine simte nevoia de mai mult, poate proba un blend de fructe cu ceva frunze verzi sau cu pulbere de orz verde sau chiar o salată de fructe.

Săptămâna trecută, la întâlnirea cu cititorii și cu pacienții organizată de Casa Naturalia, împărtășeam sfatul primit de la un călugăr athonit: ”Burta mai goală, mintea mai străvezie!” Domnul profesor Pavel Chirilă a completat amuzat: ”Cristela, se vede că ți-ai însușit sfatul!”

Văd și eu că se vede la trup: am pierdut cam tot ce a însemnat ”corp deșeu” , cel pe care l-am cărat toată copilăria, adolescența și tinerețea. Dar adevărat vă spun vouă că mai presus de asta am câștigat mintea de partea mea: niciodată parcă n-a fost mintea mea mai limpede și mai ascultătoare de inimă ca acum…

Dacă doriți tinerețe fără bătrânețe și sănătate fără de boală, postiți fără frică și nu uitați să le permiteți și copiilor să simtă foamea măcar o dată pe zi. De ce? Pentru refacerea sistemului digestiv si pentru exersarea mușchiului recunoștinței.

Copiii societății moderne nu au habar ce e foamea. Au un sistem digestiv epuizat și o imunitate scăzută, deoarece sunt permanent ÎNDOPAȚI de părinți, de bunici și de îngrijitori, ca nu cumva să moară de foame sau de carențe, dacă trec mai mult de 2 ore de la ultima masă. Ronțăiala permanentă nu le permite să distingă între pofte care pot fi controlate și senzația sănătoasă de foame.

Mai multe despre efectul benefic al ”înfometarii” copilului modern în cartea mea Diversificarea, pur și simplu și în următoarele materiale gratuite:

1. Să postească și copiii? Când? Cu ce? De ce?

2. Cum să alcătuiești un meniu simplu pentru copii

3. Obiceiuri din copilărie, probleme la maturitate (apariție la DigiTV)

Articole interesante 

>