Ce lectie ne invata copiii atunci cand fac”mofturi” la masa? (1)

Număr afişări : 47.457

“Cand vad cum copiii stramba din nas la orice, ma iau cu mainile de cap. Am probleme cu al meu ca nu vrea sa manance.  Ar fi fericit daca nu ar trebui sa manance sau ar manca o data la doua zile. Replica lui obisnuita este: < Azi iar trebuie sa mancam? >”

Dupa ce ne-am lamurit saptamana trecuta cum sta treaba cu “fara arsenal de bucatarie nu putem manca sanatos” si “mancarea fara carne n-are gust”, azi – asa cum am promis – cateva posibile raspunsuri la intrebarea “De ce fac copiii mofturi la masa?”

1. Mancatul intre mese recititi, va rog, articolul “Cand mancam” , in care am explicat pe larg despre gustari si rontaitul intre mese.

2. Mancarea nu este potrivita pentru copil sau nu este gustoasa, sau nu este aspectuoasa. Mi s-a intamplat si mie, nu e nicio tragedie sa gresim, este insa o mare problema sa credem ca trebuie sa fim perfecte.

3. Copilul este inhibat de atmosfera de la masa. Pentru mine, atmosfera in timpul mesei si prilejul de a lua masa in familie sunt chestiuni aproape sacre, esentiale pentru sanatatea spiritului si a organismului.

  • In timpul mesei atmosfera trebuie sa fie relaxata, destinsa, calda, fara reprosuri din voce, priviri dojenitoare sau ‘predici’ moralizatore pentru unele greseli inerente varstei. Aceste observatii despre conduita corecta se pot face ulterior, cu tact, de exemplu prin povesti cu morala despre animale sau personaje preferate ale copiilor si discutarea felului corect sau nu in care acestea s-au comportat la masa. O alta modalitate prin care copiii mai mari invata in mod spontan si placut sunt jocurile. Putem inventa jocul “de-a restaurantul” sau “de-a statul la masa”, ocazii cu care ii invatam prin joaca deprinderile sanatoase si frumoase pe care ne dorim sa le vedem la ei.
  • Atmosfera trebuie sa fie vesela, dar nu haotica. Este complet neproductiv si nesanatos pe termen lung sa alergam cu lingurita dupa copii prin casa, implorandu-i. Sau incercand sa ii hranim in timp ce ei se ridica in picioare in scaunelul de masa, cu spatele la noi si ne ignora. Eu aplic regula, copilul trebuie sa alerge dupa mine si sa ceara mancare, nu invers.
  • In general pentru familie ora mesei ar trebui sa constituie un prilej de armonie si reunire (macar o data pe zi). Din pacate, televizorul si programul incarcat de viata au modificat si poate chiar eliminat din multe case timpul pretios al intalnirilor de familie in jurul mesei. Se cunoaste de exemplu importanta micului dejun pentru alimentatie, inclusiv din punct de vedere spiritual, mai ales pentru copii, pentru ca „pecetluieste inceputul zilei. In cele mai multe cazuri, orele diminetii inseamna pentru familie pornirea intr-o cursa contra cronometru, fiecare incercand sa se pregateasca in cea mai mare graba pentru a pleca la scoala sau serviciu. … ar fi de mult folos pentru copii sa inceapa ziua in prezenta parintilor. Chiar si numai pentru cinci minute in care mama si tatal sa-i inconjoare cu grija si dragostea lor, aratandu-si interesul pentru modul in care se va desfasura ziua fiecaruia”. (Sfaturi pentru o educatie ortodoxa a copiilor, pag 49)

4. O puternica suferinta sufleteasca

5. Repulsie fata de anumite alimente.  Copiii simt ce nu le face bine, nu ii fortati sa manance alimentele fata de care au repulsie in mod natural.

6. O suferinta fizica. Cititi, va rog: De ce si cand sa posteasca si copiii?

7. Copilul e rasfatat. Una e iubirea, alta e rasfatul.

8. Amestecul altor membri sau prieteni ai familiei.

Bibliografie: Traducerea romaneasca a cuvantului Sf. Ioan Gura de Aur despre educatia copiilor; autor Maica Magdalena, editura Deisis, 2006 si “Copilul, familia si gradinita”, autor Prof. Conf. Univ. Magdalena Dumitrana, editura Compania, 2000.




Număr afişări : 47.457

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
  1. Da bag de seama ca ii cam place lui Pavel cu munca prin casa in special cu utilizarea blenderului sau al mixerului :)….Cat despre poze..no comment…intotdeauna ma bucura,relaxeaza si imi revin din orice dispozitie proasta as avea:)

  2. Pentru ca ma inspiri si pentru ca sunt bucuroasa sa experimentez toate retetele tale, as vrea sa va dau si eu o reteta foarte simpla dar neasteptat de gustoasa: bruschete romanesti (titulatura inventata de mine…)
    Aveti nevoi de 3-4 morcovi (ii recomand pe cei romanesti), 1-2 catei de usturoi romanesc, ulei de masline presat la rece, si sare neiodata (eu folsesc condimentele BIO de la cei de la Sonnentor de ani de zile, iar “Sarea Mediteraneana” este perfecta ptr aceasta combinatie)
    Se rad morcovii pe razatoarea mica, se striveste usturoiul, se amesteca totul cu ulei de masline pana devine o masa compacta, si se sareaza dupa gust. Se serveste pe paine prajita. Daca nu doriti usturoi, merge foarte bine si fara.
    N-o sa va vina sa credeti cat de bun este! Sa aveti pofta buna!

    1. Ditta, ne-am “scos” pentru diseara! 🙂 Am tot ce imi trebuie in camara, pun in practica si te anunt feedback-ul baietilor:). Multumim!!!

    2. Chiar e incredibil cat de bune sunt…Credeam ca morcovii sunt morcovi – si gata. Dar amestecati cu usturoi…se obtine ceva cu totul nou.

    3. Adyna, si nu uita de fulgi de drojdie :). Eu mai adaug si mieji de seminte de fl soarelui, ceva proteina. O minunatie. Eu si azi am mancat :). Pentru mine, morcov cu usturoi si leustean + marar (la ciorbite) au fost 2 combinatii mortal de gustoase, la care nu as fi indraznit niciodata de una singura 🙂

  3. Abia la ore de genul asta (12 noaptea) apuc sa citesc si eu din blog dar asa de tare m-au entuziasmat retetele de lapte de soia si migdale incat am impresia ca pot sta treaza pana dimineata. Chiar acum ma voi duce sa pun la rehidratat niste soia(pt lapte, branza) si niste naut (pt humusul de maine de la pranz). La fel ca si cu carnea am avut o retinere cu introducerea branzicii in alimentatie (i-am dat de vreo 2 ori facuta din lapte nepasteurizat dar exista un dar). Acum sunt bucuroasa sa incerc branzica tofu si laptele de soia folosit pt diverse budinci si mamaligi pt bebelusi cuminti:p As mai tot citi dar maine trebuie sa ma tin dupa un bebelus de 8 luni foarte energic si nu e usor:D
    Incantata, incantata, incantata, asa am sa ma duc la culcare:)

    1. Raluca, si eu tot noaptea reusesc sa tin pasul cu restul lucrurilor … 🙂 Ma bucur de tot ce imi scrii si sper sa ai succes cu incercarile.

      Marele avantaj cu branzica tofu este ca o poti amesteca linistita cu fructe, fara sa produca fermentatie sau sa fie incompatibile, cum se intampla in cazul lactatelor.

      Daca ai timp si te incumeti (eu de cele mai multe ori cumpar direct de la ea, Cornelia Marin a postat o reteta pentru branza de migdale. Pavel o adora. Poti da searc pe blogul meu si te duce la ea pe post, sau te duci direct pe blogul ei).

      De asemenea daca ii dai lapte de soia, te rog sa citesti, am scris despre cum sa administram un aliment nou, pentru prima oara, copiiilor.

      Cand fierbi laptele de soia poti pune putina vanilie naturala sau un mar taiat in 4.

      Cu drag, cristela

  4. Branzica tofu e ok daca i-o dau de la 8 luni? Am vazut ca tu de la 10 luni i-ai dat. Iar cu laptele de soia, va primi chiar cate putin, doar cat sa-i prepar alte chestii ca lapte am eu destul numai ca mi-e groaza sa ma mulg, plus ca abia iese ceva, pe cand daca suge, se satura bine:P Am fost si pe blogul corneliei marn si am sa fac si lapte de migdale cat de curand. As putea incerca acum un lapte se susan, macar sa vad daca imi place:)

    1. Ralu, trebuie incercat. Pavel a fost f sensibil si de aceea am mai amanat. Am fost pe la 6 luni la un consult general si in strainanate si acolo au cu totul alt stil: dau cereale de la 5 luni (merg pe principiul ca, cu cat le dai mai tarziu, de frica alergiei la gluten, cu atat sunt mai sensibili), nu dau nici o fructa pana la 9 luni, doar legume, ORICE leguma si branza tofu mi-a zis sa ii dau linistita. Eu am aplicat metoda pe care am scris-o si pe blog, in ceea ce priveste noi alimenete: i-am dat unul singur pe zi, am inceput cu cantitate mica si daca a mers bine am marit cantitatea dupa 3 zile. Am testat avocado de ex la 6 luni si nu a mers, a facut diaree. Apoi de la 10 luni a mers struna, acum manaca cate 1/2-3/4 de avocado 🙂 ! Cu branza tofu, te sfatuiesc la fel: ii dai o jumatate de lingurita, amestecata cu biscuiti sau cereale si putin mar ras si vezi cum merge. Daca o baloneaza, mai astepti. Daca nu, dupa 3 zile ii poti pune o lingurita. Eu ii mai amestec branzica si cu putin marar si cartofior. Sau cand va incepe sa apuce singura cu manuta sa duca la gura, poti face niste gogosele mici, am dat reteta la postul cu quinoa. Daca nu ai quinoa, folosesti orez sau cartof. Pavel e innebunit dupa ele.

      Ref alaptat – muls. Cred ca ai citit, mie mi-a confirmat si draga noastra pediatra, intotdeauna e mai mult lapte cand suge bebe, decat cand folosesti pompa. Asa ca nu te stresa cu ea! Traiasca tzatzica!

      Chiar si cand o sa ii dai sa bea lapte de soia sau de migdale, tot asa: singurul aliment nou pe ziua respectiva, timp de 3 zile. DILUAT 1/3 lapte – 2/3 apa. 3 zile. Apoi 1/2 lapte – 1/2 apa. Trei zile. Si apoi, daca totul e ok, da-i bataie 🙂

      Am dat si eu reteta de lapte de migdale pt bebici, o am de la dr. Laza. O gasesti daca dai un search.

      Va imbratisam, va felicitam pentru curaj si asteptam vesti din ce in ce mai bune!

  5. Aaa, ok! Pai atunci ii dau asa cum ai zis cate putin. Ea se pare ca se tine tare ca indiferent ce i-am dat a reactionat bine dar oricum, nu iau asta ca o garantie. Cu alaptatul nu m-am stresat nici pana acum, stiu ca am dar iese greu cu mana sau pompa in schimb Ana se descurca de minune:) Multumesc pt raspunsurile prompte si atat de complete:)

  6. Multumesc Raluca!
    Cristela,inca o data felicitari!!! Ma inscriu si eu in clubul celor care citesc noaptea,asa e cu bebe 🙂 .Deabia astept sa am putin timp sa citesc si appoi sa ,,aplic,, (gatesc) ,ma tot minunez de toate …
    M-am ,,luminat,, acum si de ce copilasul meu nu mai vrea legume ;( am gresit eu ca nu am respectat ce mi-au spus cei de aici!!!(eu sunt in alta tara) acum am vazut ca ai scris si tu ca nu se dau fructele inca…. A dat de dulce,proaspat..cum sa mai pape fiert si fara gust??!! chiar nu stiu ce o sa fac…. Referitor la alergii…cand am inceput sa-i dau cereale(grau) i-au aparut cateva bubite mici si spre surprinderea mea au spus sa continui sa-i dau(daca il opresc fac mai rau)asa corpul va produce enzimea necesara .voi incerca si soia,poate o tolereaza (bebe are aproape 8 luni)
    Pavel e superb!!! cand citesc despre el,prind curaj 🙂 …..poate o sa spun si de ce

    O zi frumoasa si calda!!
    O zi frumoasa si calda!!!

    1. Karen, hei, nu te descuraja.

      1. In primul rand e foarte bine ca mananca si tolereaza proaspat. Chiar mai bine decat fiert. Hrana vie e esentiala si de multe ori mai valoroasa decat cea preparata termic. Asa ca aici nu ai de ce sa iti faci griji. Cred ca ai citit ca eu de cele mai multe ori, in loc de supa, ii fac supa cruda lui Pavel: adica suc proaspat de morcov+patrunjel+pastrarnac+telina. In diferite combinatii si proportii. Alteori fac si supa concentrata, pentru sarurile minerale.

      2. Fiert nu inseamna fara gust :). Chiar am scris in prima parte a acestui material, aici :https://www.cristelageorgescu.ro/?p=834, ca arta gustului sta in mirodenii :).

      Intr-adevar in Romania se incepe cu fructe (suc, apoi pulpa, apoi legume dulci). In tari din vestul Europei se incepe cu legume si fructe de la 9-10 luni. Sa stii ca eu am inceput cu fructe (dar am si alaptat pana la 11 luni) si nu am avut probleme cu legumele. Asa ca nu te descuraja.

      Iti propun sa incepi cu cele dulci, pentru ca astfel trecerea si adaptarea e mai usoara (pentru tine:). Sa te inarmezi cu rabdare si sa nu cedezi, dar nici sa nu fortezi puiul.

      Ce varsta are copilasul tau? Sa pot fi mai precisa pe viitor.

      Pana una alta (sper ca pe unde esti tu ai astfel de legume si zarzavaturi): poti incepe cu suc de morcov, apoi morcov pasat, apoi cartof (nu am auzit copil sa nu iubeasca cartoful), apoi cartof cu morcov, dovleac dulce, cartof dulce, pastarnac.

      Cu mult drag, cristela

  7. Iti multumesc pentru incurajare si ca ne raspunzi cu atata drag,noi si mai cu drag te citim :). Locuiesc in Noua Zeelanda,sunt fructe si legume din plin tot anul,multe nu stiu ce sunt,cum sa le gatesc ,la ce sunt bune etc.Baietelul meu are in 5 aprilie 8 luni(am scris mai sus,cred ca ti-a scapat)si azi am incercat asa: cartof dulce(kumara),cartof (fainos),dovleac ff dulce(e si in Ro se fol la prajituri ),dovlecel si morcov.A gustat putin cartof obisnuit (2 lingurite)si atat a fost tot 🙁 .I le-am pasat fin si cu varianta+apa,apoi +lapte si in diverse combinatii.(din pacate eu nu am mai putut alapta dupa 2 luni,e pe formula ).In final dupa toate incercarile cu legume a papt un mar maare cu o lingura de cereale. Sper sa gasesc seminte sa-i pot face soia daca nu,ma gandesc sa-i iau tofu din magazin… In nici un caz nu il voi obliga(merg pe teoria ca el simte cand ii face bine) dar ii voi oferi ca sa poata alege.E posibil sa refuze pt ca e constipat de cele mai multe ori si atunci ii fac bine fructele.La 5 luni cand am inceput cu legume a papat tot ce i-am dat si de la 6 luni jumate a inceput sa le refuze si vrea fructe…
    Am vrut sa te intreb de ce la retete specifici,,sare fara iod,, si azi am descoperit ,,misterul care-l crease ministerul,, 🙂 (ca sa rimeze)Intr-un articol Pavel Chirila explica de ce guvernul a dat legea pt a se folosi sarea iodata,m-am ingrozit!
    Doamne , ma tot gandesc ca Raluca a fost un inger care ne-a indrumat spre blogul tau si tu un altul care l-ai creat! de la tine am inceput sa caut mai departe….in directia buna

    1. Karen,
      1. despre sarea iodata gasesti si la mine pe blog acest articol: https://www.cristelageorgescu.ro/?p=1140. Evita-o!

      2. Te rog nu il asalta pe bebe scump cu prea multe si pana la urma revii la ce ii place lui, adica fructe. O sa se prinda ca daca refuza tot, va sfarsi prin a primi ce ii place lui:)

      Bineinteles ca am si scris ca nu trebuie sa ii fortam, insa acum nu prea stim sigur daca bebe e smecher si s-a prins de o strategie conform careia primeste ce vrea in final, sau chiar nu ii place ceva.

      De asemenea te rog sa imi spui cum arata orarul lui de masa si ce contine. Si asta e important.

      Apoi imi permit sa iti propun cateva metode.

      Cu drag, cristela

      PS – despre care Raluca e vorba? Avem mai multe pe blog:)
      Cu drag

  8. Cred ca despre mine e vorba, Raluca cea nou intrata si incantata:D I’m blushing all over!
    Asa fac eu cand dau de ceva fain, zic la toata lumea!

    1. A-HA! 🙂 ai devenit deci spiridus 🙂 Multumim pentru ajutorul de a veni in sprijinul a cat mai multi parinti si copii. Ei sunt viata noastra.

  9. Multumesc ca vrei sa ma ajuti,te rog daca ai vreun sfat e binvenit.Orarul de masa e cam asa:dimineata la 5 -150ml lapte,9-150ml lapte + cereale cu mar sau orice fruct ca toate ii plac mai putin banane,13-150ml lapte si aici ar mai trebui legume+cereale sau doar legume si un desert(fruct sau ,,budinca,,(ceva de genul)sau biscuiti de casa ca in magazin nu sunt speciali pt bebe, 17-100ml lapte + legume si carne(asta se considera aici masa principala) apoi la 19 e baita,masaj,lapticul de seara si somn…Sper ca ai inteles ceva din orarul nostru.Eu am avut alt ,,orar,, dar nutritionistul care il are in grija asa i l-a facut pt ca se trezea noaptea sa bea lapte daca am redus ziua laptele. Dupa 8 luni o sa bea laptele ,,la cerere,, sau dupa mese,nu inainte! Sa mai spun ca aici carnea e cu totul diferita de ce e in RO,ouale sunt de la gaini crescute in aer liber ca si animalele ca e tot timpul iarba….deci as putea sa-i dau putina carnita… Azi am luat peste(somon)sunt curioasa maine daca o sa pape…m-am gandit sa-i fac la cuptor sau gratar fara ulei…Ce sfat imi dai??? Ii ,,strecor,, si putina carnita sau incercam doar legume si fructe??Iti multumesc si astept cu mare drag si interes un raspuns

    Ps.m-am plans ca nu gasesc produse….e plin de tot ce vreau in magazinele obisnuite 🙂 M-am ,,inarmat,, cu faina de tot felul… Am gatit mititeii ,mirosea toata casa,imi venea sa-i gust cruzi…dar am gresit la apa,am pus prea multa si au iesit putin prea moi,o sa stiu data viitoare>Le-am facut un sos de rosii 🙂 La ce mai pot folosi faina de gluten ca e multa….???Sper sa nu te obosesc cu atatea intrebari
    Zile frumoase si calde,pline de dragoste :)!!

    1. Vaaai, karen, draga, acum sunt in graba sa fac niste “carnaciori” de linte pentru pranz, insa pana atunci INSIST citeste acest articol al meu despre combinarea alimentelor:

      https://www.cristelageorgescu.ro/?p=121

      Mare atentie, ca producem niste fermentatii in biata burtica ale caror consecinte se vor vedea cand va ajunge adult!

      Revin cu restul. Deocamdata, ti-am dat o tema:). VA pup

  10. De unde iei halvaua?

  11. Buna Cristela! Tot citesc si recitesc blogul si ma incumet sa mai si testez unele dintre retete :), asa ca azi vreau sa fac lapte de migdale si am o nelamurire: migdalele se pun la rehidratat in apa pe care o folosim ulterior in blender (cei 200 ml apa plata) sau in alta apa care se arunca si se foloseste alta efectiv la prepararea laptelui? Si despre cura cu susan pt calciu, as vrea si eu sa o incerc, fiindca inca alaptez si cu siguranta rezervele mele de calciu s-au diminiuat si as vrea sa le suplimentez natural, fiindca bebe e prea mic sa-i dau si lui, oricum despre chestiunea calciului la bebele meu am discutat sapt trecuta :).
    P.S. Inca nu s-au macerat merisoarele, dar o sa iti transmit impresiile cand incepem cura de imunizare :).
    Va pupam cu drag.

    1. Karmen draga, merge oricum. Eu o schimb de obicei, nu intotdeauna. Pentru copilasi pana la 1 an se curata cojile dupa rehidratare. LA cura cu susan sa nu uiti sa pui si cateva pic de lamaie. 20 zile, 10 pauza. Macar 3 luni. Dimineata neaparat, inainte de micul dejun. Si daca poti in urmatpoarele ore sa iesi putin la soare (cat mai e soare) sa produci ceva vit D care ajuta la absorbtia calciului, f bine. si in quinoa mai gasesti mult calciu, in migdale si alte cereale depsre care am scris pe blog. Va felicit pentru tot, sunt f bucuroasa cand citesc. Cu mult drag.

    2. Cum si cat se pastreaza amestecul de susan? Multumesc.

    3. Eu il fac de fiecare data proaspat, inainte de a-l consuma. Vit C din lamaie oxideaza in primele minute.

    4. Nu stiam treaba asta despre vitamina C din lamaie. Asta inseamna ca daca taiem o lamaie si folosim cateva picaturi pentru un preparat lamaia care ramane trebuie aruncata?

    5. Nu “trebuie”. Dar vitamina C e dusa. O poti folosi doar pentru … gust :))

    6. Multumesc pentru raspuns, Cristela.

  12. Cristela, as face humus saptamana aceasta dar nu sunt sigura ca e bine sa-i dau baietelului meu de 8 luni susan (chiar si macinat)….pt noi am facut niste chiftelute din naut si au iesit…INFIORATOARE….si nu in sens pozitiv!!! Ne poti da niste retete de chiftelute/carnaciori..ca eu nu stiu ce sa-i mai pun sotului in pachet la serviciu si ajunge tot la mezeluri pana la urma daca nu gasesc o solutie decenta ca gust :). Multumim!

    1. Carmen, susan pt copii dupa 1 an.

      Nu stiu cum ai facut chiftelutele de naut, ca sa iti pot spune ce anume nu a mers.

      Recomand hamburgeri vegetarieni sau drob de cartofi (il poti taia ca pe placinta, felii), ambele au retetele postate la pagina de Cuprins.

    2. Si inca ceva: unde e reteta de humus, ai si o idee despre piure de naut pentru cel mic. Humus ii dai dupa 1 an, dar pana atunci ii poti da un piure, din nautul fiert pt humusul vostru.

  13. Buna Cristela si buna mamici!!!
    Imi spuneti si mie ce fel de lapte ii pot da bebelusei la 8 luni, pentru ca in retetele respective este specificata mierea si anumite seminte…ce i se potriveste varstei ei? Sa incercam, sa vedem cum reactioneaza…
    Multumesc fetelor si o seara frumoasa…

    1. Ioana,

      La care “retetele respective” te referi? Ca nu le mai stiu numarul :).

      Miere ii poti da linistita daca e dintr-o sursa sigura, bio. Eu i-am dat lui Pavel de la inceput. Daca nu, inlocuiesti cu curmale. Ii poti face de soia, de migdale, de mei, de quinoa, de orez si de ovaz pana la 1 an. Indulcesti cu curmale sau 2-3 pic de miere sau 1/4 banana.

      Oricum, indiferent ce ii dai, daca e pt prima oara, te rog respecta regulile din primul articol despre diversificare.

      Succes

  14. Salutare Cristela!

    Este primul meu mesaj pe acest blog. Nici nu stiu cum l-am descoperit dar sunt foarte incantata de tot ce citesc. Incantata dar si intristata caci eram destul de straina de lucrurile pe care le scrii 🙁 sper sa reusesc sa schimb cate ceva in alimentatia noastra desi in momentul acesta nici nu stiu de unde sa incep caci se pare ca sunt dezastruoase obiceiurile noastre alimentare 🙁

    Tot citind articolele m-a lovit un gand. Copilul meu ( 10 luni si jumatate) are alergie la proteina din lapte, diagnosticata pe la 8 luni. De atunci papa lapte formula ( din pacate nu mai alaptez), special pentru aceasta problema si au disparut simptomele care erau groaznice 🙁 Numai ca, acest lapte, mi se pare mai rau decat un lapte praf obisnuit, fiind mult mai procesat. Are si un gust foarte rau. Dupa cum ziceam, m-a lovit gandul sa-l inlocuiesc cu lapte de migdale. Laptele de soia l-am exclus deoarece medicul mi-a spus ca sunt sanse foarte mari sa aiba alergie si la soia. Si nu indraznesc sa risc. Simptomele au fost foarte urate, s-a chinuit prea mult si nu as vrea sa o iau de la capat. Tu ce parere ai? Recunosc ca nu prea m-am informat, am indraznit sa-ti cer tie sfatul mai intai. Oare laptele de migdale acopera necesarul nutritiv, macar cat de cat, in conditiile in care el mananca aproape exclusiv lapte ( solide cateva lingurite o data la cateva zile- asta este o alta problema)? Care o fi potentialul alergen al migdalelor?

    Iti multumesc pentru toate informatiile pe care le-ai scris pe blog, de cateva seri tot citesc cu nesat. Si iti multumesc anticipat si pentru eventualele raspunsuri. Numai bine iti doresc!

    PS Imi cer scuze ca am scris asa de mult.

    1. Draga Adriana,

      Bine ai venit. Copilasul nostru, Pavel, are un profil alergic ridicat. La vaca era sa moara. Am scris povestea lui in articolul Lactate de soia si alte bunatati pt copii si oameni mari. Si migdalele, si soia au potential alergen, dar asta nu inseamna ca copilasul tau e alergic la ele. Pavel care e f alergic la orice proteina animala, la astea nu a avut nimic, spre uimirea dr pediatru. Poate fi aleasemenea alergic la orice aliment nou introdus, nu doar la astea. Ar insemna sa ii scoti din alimentatie tot, de frica. Eu am invatat de la dr Laza si pediatra noastra regula introducerii noului aliment si te rog sa procedezi asa si cu laptele de soia si cu cel de migdale si, in cazul in care ar aparea probleme, nu vei trece in nici un caz prin ceea ce ai trecut cu cel de vaca sau formula, iti garantez. Pentru ca ii vei da putin si ii vei da diluat. Gasesti totul in articolul meu de mai sus si in cel despre diversificare.

      Aceasta regula te va ajuta toate alimentele noi, nu doar la lapte de soia sau migdale.

      Astept vesti.

      PS – despre laptele formula gasesti adevaruri la articolul Capcanele alimentatiei – Aluminiul.

    2. Multumesc tare mult pentru raspunsuri si incurajare. Ma voi mai documenta si daca imi fac curaj sa incerc, te voi tine la curent.
      Numai bine!

  15. Eeeeee!! Am incercat laptele de migdale, imi place. Bine , inca il mai compar cu cel de vaca, dar…..o sa- mi treaca. La mine e cam greu cu aprovizionarea, in Roman nu gasesc tot ce mi-ar trebui, nici chiar la plafar, dar incet- incet, ma voi interesa de unde pot procura. Cristela, multumesc pentru pontul legat de dintisori, am sa iau produsul sa- l am in casa, mai rau e ca nu stiu cum sa aflu un homeopat bun in Iasi, asta la nevoie.
    Sunt topita dupa baieteii tai, mai ales dupa P1 , faci niste poze minunate. Ma amuz cand il vad pe Pavel in diferite situatii haioase. Sper sa am si eu curajul sa- l las pe Iustin astfel, in sanul naturii, mai ales ca-mi doresc sa-l imunizez. Inca ceva, te rog: cand bate vantul, sa-l scot afara pe bebe, 4 luni, cu fular sau fara? Sau il tin in casa?
    Multumesc!

    1. Constanta, multumesc mult, P1 e intr-adevra un tip simpatic foc. Mai ales cand face pe seriosul 🙂 Sare neiodata stiu sigur ca poti primi prin posta de la Naturalia, am dat detalii la pag Cuprins si soia nemodificata genetic de la http://www.kingstore.ro.

      Cu vantul e treaba sta asa, am invatat si aplicat regula asta: copilul poate sta afara pe ger (Pavel a stat afara si la -26 de grade, atat era afara cand pavel avea 3 saptamani si ne plimbam cu el :)), dar niciodata pe vant. Vantul e periculos, frigul nu. De cand a crescut si a devenit de nestavilit, l-am lasat afara pe vant, ca nu ne intelegam cu el si a venit cu nasul infundat. Asta e singura lui ‘afectiune’ la schimbari de vreme.

      Deci|: pe vant rece, in casa. Vara e altceva.

      Fularul – fara fular la gura. Poate fi pus pe gat, dar nu la gura sau la nas. Se face condens, copilul transpira in spatele lui si asa raceste.

      Cu drag, sanatate

  16. Am facut lapte de susan si pulpa de la seminte am amestecat-o cu miere, lamaie si o lingurita de seminte de in rasnite. Ce a rezultat a fost spectaculos: cea mai buna pasta de seminte pe care am mancat-o.

  17. am notat reteta laptelui de migdale …in w-end cumpar un blender cu cupa( oare care ar fi cel mai bun?) si caut migdale ( de care n-am cumparat niciodata pana acum) .. revin cu impresii 🙂

    1. Irina, daca vrei sa faci o investitie pe termen lung, pe care sa o poti folosi la cat mai multe retete (vei vedea in timp cat adreptate am), te sfatuiesc sa cumperi unul cu putere de minim 800W. Cu drag

  18. laptele de migdale ( doar laptele) incalzit, chiar fiert, se poate?
    Cunosc pe cineva care foloseste frecvent laptele de migdale ptr a prepara diverse budinci, ingroseli ptr supa….E ok sau nu?

    1. Se poate orice :). Doar ca nu (mai) e prea sanatos si nici cine stie ce nutritiv.

  19. Draga Cristela,
    de vreo luna cercetez cu nesat blogul tau si sunt foarte incantata, astfel incat, desi nu sunt nici macar ovolactovegetariana, am inceput sa fac mici schimbari in dieta mea si am dat deja iama 😀 in Casa Bio de la Cluj.
    Te felicit pentru tot ceea ce faci si pentru cum esti, (cand te-am vazut in poze, am cazut pe spate, ma asteptam la cineva gen “doamna profesoara”) si pentru baietii tai frumosi (am si eu doi acasa), preferatul meu fiind Petru. Iintrucat mi-am declarat (pe scurt:)) admiratia as avea si niste intrebari (tot pe scurt), intrucat stiu ca esti ocupata:

    1. am purces azi la infaptuirea unui humus (first time), am macinat susanul, numai ca faina respectiva(ca de-altfel si susanul nemacinat) este usor amaruie si are si un miros mai special. E normal sau susanul pe care l-am cumparat eu (de la Orlando) nu e in regula?
    2. am vazut printre leguminoasele folosite de tine nu se afla si fasolea. E un motiv obiectiv sau nu va place voua?
    3. am luat linte rosie (tot first time), iar pe punga scrie ca nu trebuie inmuiata.Trebuie totusi sa o inmoi si pe aceasta 12 ore, sau mai iau dupa producatori?.
    4-am luat de la cannah hemp si fibre pentru colon si am demarat o cura usoara de detoxifiere,de 7 zile (am probleme cu constipatia).Crezi il pot afecta pe bebele meu nr. 2, pe care il alaptez (are aproape 4 luni)?Apropos,sunt voci care nu recomanda curele de detoxifiere in timpul alaptarii, pe considerentul ca toxinele se elimina prin lapte, crezi ca e valabil si pentru fibrele din canepa?
    5. ce parere ai despre mac, ca umplutura pentru prajituri,in general,si despre consumul acestuia in timpul alaptarii,in special?
    ma opresc aici, ca am intrebat destule.
    te pup.
    Raluca Apetroaei

    1. Raluca, ne declam si noi admiratia pentru ambitia ta si te felicitam pentru cei doi baieti :). Iata raspunsurile telegrafic, asortate cu un pupic de la Petru :):
      1. Usor amarui, dar foarte usor amarui. Miros special are, dar de susan :). Nu stiu in ce fel zici tu “special”. Sa nu fie ranced.
      2. Nu am gasit o sursa de inceredere, deci nu am 🙂
      3. te iei dupa mine :), de fapt dupa cei care au studiat problema. Citeste te rog linkul “Cum preparam leguminoasele”, de la pagina Cuprins
      4. Nu recomand atata canepa in perioada alaptarii. Am scris un articol despre dozajul ei. CAuta la cuprins, despre canepa.
      pentru constipatie e suficient sa elimini grasimile animale de orice fel si sa cresti aportul de fructe si legume. Nu vei mai avea probleme deloc. Ah, si apa – 2 l pe zi (pe langa ce bei lichide).
      5. Mai asteapta cu macul deocamdata.

    2. multumesc pentru raspunsul tau nocturn, dat la o ora la care eu deja dormeam.:D
      e mare puterea credintei, iar tu faci proba acestui adevar.

      P.S.1 La intreb.nr. 2-sa inteleg ca nu ai gasit o sursa de incredere pt. fasole sau pentru informatii despre fasole :)?
      P.S. 2 De ce grasimile animale constipa? Am mai auzit explicatia asta la Mihai (baiatul cel mare) care, alaptat fiind, (la inceput, pana la diversificare, deoarece el a papat tzitzi pana la2 ani si 8 luni), facea caca o data pe saptamana si mi se spunea ca am laptele gras, chestie care mie mi se parea ilogica, dar cumva se leaga de ce spui tu.
      Hugs!

    3. 1. nu am gasit fasole. E un aliment f bun.
      2. e un raspuns complex, face chiar obiectul unei postari, nu am timp sa raspund acum. Dar iti promit ca o voi face in sens educativ. Pana atunci, dieta bazata pe multe fibre si cat mai putine grasimi, e perfecta pentru sanatatea colonului.

    4. Foarte interesant subiectul abia astept postarea

    5. multumesc, astept ca mare interes articolul respectiv.
      nu mananc f. gras,mai manac unt cand si cand,dar pe de alta parte,de exemplu, in dieta bazata pe indicii glicemici si carnea e considerata grasime. iar eu mananc, mai mult pui,dar mananc, si carnea sigur nu e buna pt.problemele colonului.
      incerc sa mananc multe fibre, partea proasta e ca nautul sau fasolea,mazarea mai putin (alte leguminoase nu am mai mancat pana acum), chiar pregatite corect, cum spui tu, imi provoaca gaze si crampe, deci clar e o suferinta pe acolo. Bine,colonul e zona din corp care se resimte la mine pe fond de stres sau solicitare maxima.
      sper sa il rezolv,pentru ca vreau sa renunt la carne si sa mananc multe leguminoase care-mi plac grozav (humusul mi-a placut mult ).
      te pup.

    6. DESPRE CANCERUL DE COLON

      Ralitza,

      Functionarea sau discutiile despre intestinul gros sunt cam tabu in societatea moderna de azi. Cancerul de colon este pe locul 3 in lume, intre cele mai intalnite forme de cancer.

      Vara asta, WCRF (World Cancer Research Fund) si AICR (American Institute for Cancer Research) au dat publicitatii raportul pe 2011 despre cancerul de colon, o editie revizuita a raportului din 2007. AICR afirma despre raport ca este cel mai cuprinzator raport din toate timpurile, o autoritate in problema cancerului de colon.

      Principalele descoperiri sunt:

      1. Cele mai bune alimente/nutrienti pentru prevenirea cancerului de colon sunt: alimentele bogate in fibre (fructe,legume, zarzavaturi, cereale integrale), usturoi, calciu, selenium.
      2. Principalele 3 alimente responsabile de cancerul de colon sunt: carnea rosie, carnea procesata si alcoolul

      O copie a raportului pe care l-am studiat personal la scoala este aici: http://www.wcrf.org/PDFs/Colorectal%20cancer%20report%20summary%202011.pdf.

      Nu e nevoie sa te fortezi cu leguminoasele. E normal sa reactionezi asa la ele, pentru ca ai o dieta combinata.

      Cu drag

    7. si inca ceva:am recitit cu atentie articolul despre canepa,dar nu pomenesti nimic despre restrictii pe perioada alaptarii.Am vazut ca recomanzi o lingurita pe zi pentru adulti (de seminte de canepa). dar mi se pare foarte putin.
      exista vreo explicatiepentru acest dozaj?Care ar fi consecintele daca depasesti? eu intr-o seara am mancat tagliatele din spelta cu vreo 2-3 linguri de seminte si a fost foarte bun.
      Pe site-ul celor de la canah hemp,dimpotriva, se sustine ( e drept, de catre o mamica,la testimoniale,) ca ar stimula lactatia (si ca ea bea 4-5cani de lapte de canepa pe zi, ceea ce, pe de alta parte, mi se pare prea mult).
      pun prea multe intrebari, stiu :D, dar vreau sa inteleg mecanismul, altfel nu pot aplica nimic.
      inca o data multumiri pentru efortul pe care il faci.

    8. Nu am scris, pentru ca nu exista restrictii. Dozajul este facut in colaborare cu dl dr Laza, am scris.
      Nici o planta medicinala nu se ia in cantitati mari, este ca un medicament aliment. Si ceaiul de tei, de ex e bun, dar daca bei zilnic cu kg, are alt efect decat cel scontat.

  20. Cristela, multumesc mult pentru linkul respectiv.
    am gasit cumva raspunsul la intrebarea cu grasimile animale.De fapt,nu rezulta expres ca ele constipa, dar explica de ce fac rau colonului, prin excesul de acizi biliari care se descarca in colon,si o disfunctie a colonului ca urmare a acestei chestii ar putea produce si constipatie, nu?
    :imbratisare2:

    1. Ralitza, grasimile incetinesc foarte mult procesul de digestie. Cam asta ar fie explicatia simplificata.

  21. buna ziua, cristela..am incercat halvaua de susan..dar nu are un gust prea placut..intradevar susanul rasnit are un gust..amariu parca dar ma gandeam ca mierea mai indulceste, dar personal nu am putut sa iau,asa ca te intreb daca pot pune mai multa miere(eu am de albine, sursa este sigura, oricum cand se termina iau de salcam) sau asa iese de fapt halvaua..si tre sa indur(PTR CA O VOI FACE:))) sau daca o mai pot lua si impreuna cu altcv cv? tudor are 2 ani si vreau sa ii dau si lui..pot sa ii amestec cu cerealele de dimineata?ptr ca nu cred ca ar lua asa de buna voie..a! si inca cv..pana la urma voi nu mai cumparati halva din comert deloc? si asa ii cum iei tu, ii dai si pavel? multumesc

    1. Leeloo, susanul are un usooooor iz amarui, dar nu atat de amar pe cat imi spui. Vezi sa nu fie ceva cu el … Se pune miere si suc de lamaie. Poti sa il amesteci cu ce vrei tu. Poti sa faci prajitura Lantul slabiciunilor si sa o tai pe mijloc, sa o pui ca si crema.

      Nu, nu mai cumpar halva din comert. Cea obisnuita are E-uri si zahar rafinat, iar cea bio am gasit-o doar ambalata in aluminiu. Am renuntat la ea.

      Da, asa ii dau si lui Pavel, pe paine sau pe biscuiti.

      Sincer, nu trebuie sa induri, pentru ca nu ai de ce. Nu am mai auzit pana acum de asa situatie, cu amareala asta.

  22. Multumesc pentru raspunsurile tale.
    Crezi ca procedez bine prin administrarea de suc de portocala amestecat cu pulbere de susan pentru fetita mea de 1 an si jumatate?Nu stiu cum as putea sa-i dau aceasta pulbere pentrru ca nu-i place la gust dar in sucul de portocale nu o simte.

    1. Catalina, nu sunt chiar incantat de varianta asta de prezentare 🙂 si nici de a-i pacali pe cei mici. Propun asa: sa amesteci susanul macinat cu suc de portocale si cateva pic d elamaie, cu miere si – daca vrei – cu putina pudra de roscove. Sa i-l dai pe painica, pe biscuiti 2P sau pe blat de tarta de ciocolata sau pe pudding de mere, de quinoa. Sau pur si simplu amesteci pasta astfel obtinuta cu mar ras si fulgi de ovaz facuti faina si o modelezi sub forma de bombonele. Sa incercam sa arate altfel. Pe copiiii incanta. Trebuie sa ai rabdare si imaginatie 🙂

  23. Cristela, pentru o cura cu ‘halvita de susan’ pentru adulti,doza zilnica e cea rezultata din combinatia 2 linguri de susan + 1 lingurita de miere + lamaie?
    Iar pentru copii 1 lingurita pe zi?
    Multumesc,
    Anca.

    1. Anca,

      Adulti: max 2 linguri, miere dupa gust si lamaie
      Copii: dupa 1 an, incepem cu 1 lingurita, observam cum se comporta digestia si putem ajunge si la 2. Este f consistent, sa nu te sperii daca nu va vrea sa manance prea mult dupa asta. Il poti da si pe paine, ca o pasta. Cu suc de lamaie sau grapefruit, sa fie mai fluid.

      Cu drag

    2. La baietelul meu are foarte mare succes susanul in varianta asta. Cu greu il conving sa se opreasca dupa 2 lingurite. De fiecare data vrea sa ii explic de ce eu mananc mai mult decat el. Si atunci te pomenesc pe tine si motivele pe care le explici aici 🙂
      Multumim pentru reteta.

    3. 🙂 Ancad, baietelul tau are un pasaport spre sanatate de otel 🙂

  24. Buna Cristela,
    1. Daca tin cura cu susan, e prea mult sa beau in aceeasi zi si lapte (de susan)?
    2. In salata de sfecla rosie pot sa pun doar morcov? Eu pun intr-o zi morcov, in alta telina, etc..
    Merci,
    Cristina

    1. 1. Ai intuit corect. Mai bine sa fim ponderati.
      2. Pai poti lasa doar sfecla sau sa combini dupa gustul tau, cu orice. Nu exista nici o greseala in combinarea zarzavaturilor. Poti adauga si patrunjel, plin de vit C, putina lamaie, putin ulei de masline, etc. Cu curaj! 🙂

  25. Buna Cristela,

    Scuze daca mi-a scapat mie informatia, dar te mai intreb o data ca sa fiu sigura: de ce dam copiilor susan numai dupa 1 an? E vreun motiv anume? te intreb pentru ca eu i-am dat baietelului meu care are 8 luni si jumatate si nu a avut nici o reactie. I-l dau rasnit (o lingurita rasa) in piureul de fructe. Scuze inca o data daca ai mai scris si mi-a scapat mie postul.

    Multumesc tare mult

    1. Incetineste digestia datorita continutului mare de acizi grasi. Pana la 1 an, sist digestiv e destul de imatur pentru a-l solicita intens.

    2. si daca incetineste digestia conteaza cu ce il amestecam?
      cu ce este cel mai bine sa facem combinatie ptr susan-cereale ,legume, fructe, leguminoase?

    3. si inca ceva
      te intreb pe tine ptr ca abia azi iau cartea dr Laza de la posta si nu stiu daca gasesc in noaptea asta informatia
      la cura pentru calciu cu halvita de susan sunt importante pauzele?
      nu de alta dar m-am indragostit si imi e cam greu sa renunt la prajitura mea de dimineata chiar si pentru 10 zile

    4. Undana draga, de aceea se numeste cura, ca e pe o perioada mai lunga si necesita pauya. Nici un aliment, mai ales cele de natura vegetala care au si val terapeutica (alimente -medicamente si medicamente -alimente) nu e bine sa fie luate a la long. Chiar si cu 10 zile pauza, cura e de 3 luni, de 2 max 3 ori pe an. Cu drag

    5. Orice grasime se digera greu. Nu doar susanul. Eu fac diverse bomboane, sosuri, pasta sau humus cu el.

  26. Din pacate nu il mai alaptez, iar pediatra mi-a recomandat supliment de calciu datorita faptului ca este mare si exista riscul unei demineralizari osoase. Ce-i drept, nu i-am facut nici o analiza care sa ateste ca ar avea lipsa de calciu. Ce altceva as putea sa-i mai dau, in afara de migdale, quinoa, etc?
    Madalina

    1. Demineralizarea osoasa are loc atunci cand in corp, in sange exista un mediu acid, pe care organismul cauta sa il neutralizeze, sa il alcalinizeze prin calciu. Singura sursa de calciu este cel din oase si dinti. Iar mediul acid este creat de produsele de origine animala. Ele creaza aciditate metabolica. Asa ca, in loc sa recomande suplimente alimentare care pot face chiar rau decat bine, acesti pediatri ar trebui sa educe pacientii asupra pierderilor de calciu din organism. Ce duce la pierderea calciului? Insistat pe pierdere, nu pe aport. Daca vrei sa vezi cat calciu pierde, fa-i o analiza de urina. Aceste pierderi de calciu datorate consumului predominant de carne, oua si lactate, sunt si cauza pietrelor la rinichi si a fragilitatii oaselor. Acest lucru nu il spun eu, ci studii stiintifice. Din pacate majoritatea alopatilor au ramas tributari unor mituri ce servesc mai ales industriei alimentare si farmaceutice, dar nu sanatatii pacientilor.

      Gasesti la Cuprins mai multe informatii despre surse de calciu. In general, toate produsele de origine vegetala care contin fier, contin si calciu.

  27. Acum ca mi-ai zis, imi amintesc ca am citit despre asta in Studiul China, dar nu am facut legatura. Noroc cu tine:) carne mananca foarte rar, oua deloc si incerc sa-l conving pe sotul meu sa inlocuim si laptele.
    Ma bucur foarte tare ca Petru e cu o luna mai mare decat baietelul meu, in fiecare dimineata deschid laptop-ul “ia sa vedem ce a mai mancat Petru azi” 🙂 Sa va traiasca copiii si sa fiti sanatosi, ca in rest… Dumnezeu stie mai bine ce-i trebuie fiecaruia:)

  28. Buna seara si bine v-am gasit!
    Scriu si eu in miez de noapte…dar ma bucur de toate informatiile gasite aici. Multumim pt tot.
    Am si eu o intrebare: cu ce as putea rasni semintele de susan, in afara de rasnita de cafea? Eu nu am rasnita, ca nu consum cafea, si nici nu stiu daca se mai gaseste, sa-mi procur una special pt rasnirea semintelor.
    La blender cupa am incercat, dar nu a mers, poate nu are putere mare.
    Ma gandeam daca ar merge la masina manuala de rasnit zaharul, care se folosea candva de bunicile noastre. Am vazut prin magazine si costa vreo 35 de lei. La ceva de genul ma refer, ca sa ma intelegeti http://www.megaokazie.bizoo.ro/vanzare/2058927/Masina-de-macinat-zahar-Kaiserhoff-06 . Dar n-as lua-o daca nu ma ajuta in acest sens. Ma mai gandeam la o rasnita pt condimente, oare merge?
    Daca are cineva dintre cititori una dintre aceste 2 ustensile si ar putea incerca pt mine, il rog tare mult sa o faca, sa stiu ce sa achizitionez. Am si eu un baietel de 1 an si 5 luni, si vreau sa-i dau seminte de susan, si nu numai.

    1. Alina,

      Daca tot o vei folosi toata viata, pentru micut, merita sa cumperi o rasnita de cafea. Eu la ea rasnesc. Sau am un blender de calatorie, de la Phillips, ieftin, vreo 25 de euro, cu 3 feluri de cupe, din care una pentru seminte.

      Nu merge la ce vrei tu, pentru ca sunt grase si se vor lipi de mecanism si il infunda.

      Cu drag

  29. Am inteles. Multumesc. Am sa caut prin magazine sa vad daca mai gasesc rasnita de cafea, sau daca am bani, poate un blender, ca si asa nu sunt multumita de cel pe care il am, nu este destul de puternic. As face lapte de migdale, dar ma tem ca nu va iesi, tocmai pt ca nu are putere mare…
    Vreau si eu sa-ti multumesc pt munca pe care o depui, sa-ti rasplateasca Dumnezeu in Imparattia Lui!
    Datorita tie, voi initia si eu incet incet multe schimbari in alimentatia noastra…deocamdata voi incepe prin a evita prajelile de orice fel. O luam pas cu pas. Doamne ajuta! Post plin de roade duhovnicesti va doresc tuturor!

    1. Alina – Nicoleta, chiar asta voiam sa iti propun, prajelile in primul rand eliminate. Apoi atentie la combinatiile alimentare corecte. Eu am stricat rasnita cu niste biscuiti bolovan si, cand m-am dus sa cumpar alta, avea acelasi pret ca blenderul asta Phillips. Nu e puternic, vreo 400W, dar face lapte de migdale, rasneste susan, etc – mai ales pentru calatorii e bun. Intr-adevar investitia intr-un blender puternic e pe deplin rasplatita.

    2. Da, pai imi este mai greu sa renunt la prajeli decat la carne 🙁 Si rontaitul intre mese e tare greu de scos. Baietelul stie acum unde sunt gustarile si imi tot cere… Desi eu evit sa mai mananc ceva intre mese, el isi aminteste de unde i-am dat acum ceva timp ceva buna si ma duce la camara… 🙁

    3. Iar mama zice ca are prea putine mese (4), ca nu-i dau sa manance suficient, desi el mananca f bine la masa, nu am avut probleme pana acum. Toti care l-au vazut s-au mirat de cat de bine mananca, in comparatie cu alti copii de varsta lui, 1 an si 5 luni.

  30. Cristela, poti sa ne spui care e aparatul pe care il folosesti? Am si eu nevoie pentru calatorii si as cumpara unul deja testat, bun.
    Multumesc,
    Anca.

    1. Draga Anca, am scris mai devreme. Cred ca este si o foto in partea I a acestui material, in care vorbesc despre “arsenal”. Nu e wow :), dar e acceptabil, cat sa te descurci si bun raport pret-calitate. Cu drag

Care este opinia ta?