De ce nu ma tem sa fiu strict vegetariana?

Scris de Cristela  - 2 noiembrie 2011

De ani intregi imi doream sa pot sintetiza motivatia mea intr-o fraza elementara, scurta, care sa multumeasca interlocutorii exigenti, mai mult decat simpla referire la fragmentul din versetul biblic 29, cap. 1, Facerea: “Iata, va dau toata iarba ce face samanta de pe fata pamantului si tot pomul ce are rod cu samanta in el. Acestea vor fi hrana voastra”.

Cred in acest tip de alimentatie, l-am adoptat din 2003 si il aplic cu consecventa si responsabilitate in familia noastra, pentru ca nu exista nici un nutrient in alimentele de origine animala, care sa nu fie mai bine furnizat de catre plante. Ba mai mult: alimentele de origine animala sunt aproape complet lipsite de substante vitale sanatatii noastre, cum ar fi antioxidantii, fibrele, vitamina C si fierul! Produsele de origine animala aduc pe langa mult ravnitele proteine si miticul calciu, colesterol, grasimi nesatoase (saturate) si nu in ultimul rand un cortegiu de chimicale din antibioticele, vaccinurile si hormonii care se administreaza animalelor respective.

In sprijinul celor de mai sus aduc un tabel comparativ, alcatuit de Dr. T. Colin Campbell si publicat best seller-ul Studiul China. (Despre autor si despre carte gasiti un rezumat in articolul meu, Goana dupa proteine).

Compozitia nutrientilor la alimente de origine vegetala si de origine animala (per 500 calorii energie)

Parti egale de rosii, spanac, fasole, mazare, cartofi Parti egale de carne de vita, porc, pui, lapte integral
Colesterol (mg) 137
Grasimi (g) 4 36
Proteine (g) 33 34
Betacaroten 29919 17
Fibre (g) 31
Vit C (mg) 293 4
Folat (mcg) 1168 19
Vit E (mgATE) 11 0,5
Fier (mg) 20 2
Magneziu (mg) 548 51
Calciu (mg) 545 252

***

Cam atat pentru astazi. Nadajduiesc sa identific cat mai curand unde e incarcatorul de la aparatul foto sa avem parte de fotografii cu imposibil-de-descris-in-cuvinte-le CaFeline :). Bomboane desavarsite pentru mari si mici, special inventate pentru mame ingrijorate de aportul de calciu (Ca) si fier (Fe) in dieta vegetariana! Asezonate cu un articol in ton, pe aceeasi tema.

E inca sezon de macese, dati fuga la piata si faceti provizii pentru campania de imunizare naturala cu vit C.

E si sezon de castane, bogate in proteine si Fe – grasute si parfumate, cu burtici rotunde coapte, un rasfat pentru papilele gustative ca cina sau gustare.

Si nu in ultimul rand, e sezon de gutui! Parfumate si impunatoare, ma asteapta maiestuoase sa fac diverse “vrajitorii” de care ne vom bucura impreuna. Multumim lui Vladimir Fulgerel – un fel de spiridus al nostru 🙂 – pentru acest dar neasteptat si portbagaj imbelsugat :)!

Pavel camuflat in gutuie

Îndreptar de buzunar: laptele matern și alaptarea

Articole interesante 

>