Imunizare de primavara pentru trup si suflet cu Dr. Doru Laza

Prin acest interviu ma bucur ca am reusit sa onorez promisiunea facuta cititorilor acestui blog. Interviul este modul prin care imi exprim recunostinta si iubirea fata de domnul doctor Doru Laza (îl găsiți cu click AICI) si tot ceea ce inseamna ca fiinta si ca medic. Dumnezeu randuieste de multe ori sa datoram salvarea noastra unor “ghizi”, prin care El isi manifesta iubirea neconditionata, dovada perpetua a faptului ca suntem iubiti asa cum suntem. Pentru mine, Dr. Doru Laza este unul dintre acesti “ghizi”. Cititi o sinteza despre domnia sa in articolul precedent, “Dr. Doru Laza revine!”.

***

Domnule doctor,  a sosit primavara! 🙂

Dr. Laza (zambind): Da, ea este, doamna Primăvara. Biruitoare, işi face cunoscută misia: să readucă la viaţă natura îngheţată şi să încălzească sufletul înrobit de disperare si nevenire al omului … Ultimele zvârcoliri din zilele babelor şi ale negurii din suflet, fac loc primăverii, cu frumosul miilor de plante şi flori, de fluturi, mămăruţe şi alte insecte, de păsări şi animale, de oameni, toate orânduite de Creator într-o veritabilă simfonie a bucuriei vieţii.

meniu-de-srabatoare

Pentru anotimpul care tocmai s-a incheiat, cele mai multe intrebari din partea cititorilor au fost legate de remediile naturale si curele pentru imunitate, in special la copii. Se stie ca primavara este unul dintre momentele cele mai potrivite pentru demersuri legate de consolidarea imunizarii. Ce ne recomandati in acest sens?

Omul iese din iarnă cu un capital vitaminic şi mineral depreciat de frigul şi sărăcia culinară în care se zbate, cu produse naturale, ecologice din ce în ce mai puține și cu produse, având marca ”modificat genetic”, din ce în ce mai multe.

Primăvara transformă ad-hoc natura într-o veritabilă secţie de terapie intensivă, unde sunt nelipsite transfuziile de sânge verde – un concentrat clorofilic cu un potenţial redutabil atât în procesul de detoxifiere, cât şi în refacerea capitalului mineral şi vitaminic.

Planta este cea mai performantă unitate de producție a apei distilate home-made, îmbogățită cu vitamine și săruri minerale, după o formulă setată în computerul celulei chiar de Dumnezeu. Sucul obținut din frunzele proaspete ale plantelor, prin diverse metode, reprezintă un excelent produs natural, bogat în vitamine, săruri minerale și clorofilă, cu proprietăți depurative, antioxidante și remineralizante de excepție. De aceea, fiți „ochi și urechi” la mesajul medical al Măriei Sale – Clorofila, transmis din Secția de Terapie Intensivă, str. Primăverii, Planeta Terra!

Care este procedeul prin aceste aceste simple remedii naturiste  produc un efect atat de semnificativ asupra organismului uman?

Acest mesaj – profund medical – din lumea plantelor emană din structura și proprietățile intrinseci ale plantei. Planta este un minunat și activ agregat biochimic, alcătuit din mii de laboratoare vii, numite cloroplaste: minuscule laboratoare prezente în celulele vegetale, unde se desfășoară reacții complexe în cadrul procesului de fotosinteză.

Prin acest proces, din apa și sărurile minerale absorbite din sol prin radăcină, în combinație cu dioxidul de carbon din atmosferă și în prezența luminii, cu ajutorul pigmentului verde – clorofila, se sintetizează substanțele nutritive care întrețin viața pe pământ – glucide, proteine și lipide, precum și vitaminele și sărurile minerale. Alături de aceste substanțe, planta eliberează în atmosferă oxigenul, fără de care nu ar fi posibilă viața. Combustibilul care urnește și întreține acest agregat viu este energia solară, captată de plantă și stocată în cloroplaști.

Dar pe Maria Sa – Clorofila, ce anume o face atat de valoroasa pentru sanatate?

Măria Sa – Clorofila, nu numai că ne asigură, prin procesul de fotosinteză, oxigenul şi, în mod direct sau indirect, hrana cea de toate zilele, ci prezintă şi efecte directe asupra organismului uman. Clorofila naturală (nu componenta clorofilinică extrasă selectiv şi adăugată suplimentelor) exercită efecte atât extern, cât și intern.

Extern acționează ca: dezinfectant și tonic cutanat, deodorizant și stimulent asupra respiraţiei. Frunzele plantelor au fost comparate încă din vechime cu plămânii, atât prin asemănare ca formă, cât şi datorită faptului că efectiv “respiră”. De aici medicina populară a intuit efectele tonice ale clorofilei asupra respiraţiei, aspect dovedit ulterior de ştiinţă.

Intern, exercită efecte: depurative, adsorbante (proprietatea de a reţine la suprafaţa sa toxine,  jucând un rol detoxifiant major), tensioactive (asemănătoare detergenţilor, dar fără nicio toxicitate), drenor de radicali liberi, mineralizante, antianemice.

Clorofila este alcătuită din clorofilină și fitol. Combinațiile chimice ale clorofilei cu substanțele amintite mai sus se drenează din organism, prin scaun, sau prin expectorație, acest proces fiind posibil datorită fitolului.

Clorofilina sub acțiunea acidului clorhidric din stomac, are capacitatea de a traversa  membranele celulare, pătrunzând în circulație, unde funcționează ca mineralizant (prin magneziu), depurativ și antianemic. Din acest punct de vedere, clorofila, prin cantitate şi accesibiltate, reprezintă cea mai importantă sursă naturală de magneziu.

O parte din clorofila ingerată nu se scindează în fitol și clorofilină, nu se absoarbe, nu pătrunde în circulația sanguină, ci se comportă ca un detergent lipsit de toxicitate, facilitând curățirea cavității bucale (înlătură halena –  mirosul neplăcut al gurii) și a tractului digestiv.

Ne-ati atras atentia asupra diferentei dintre clorofila naturala si suplimentele alimentare. Explicati-ne, va rog mai in detaliu la ce sa fim atenti.

Clorofila nu este echivalentă cu clorofilina din suplimente. In acest caz, clorofilina este un amestec semisintetic de săruri de sodiu și cupru, cu substanțe extrase din clorofilă, după eliminarea pe cale chimică a fitolului (folosit pentru fabricarea vitaminelor liposolubile E și K). Spre deosebire de clorofila naturală, care este liposolubilă, clorofilina este hidrosolubilă, fiind lipsită de proprietățile adsorbante și detergente, caracteristice clorofilei naturale.

Cum putem beneficia de proprietatile clorofilei naturale pentru sanatatea si imunitatea intregii familii?

Clorofila se găseşte din abundenţă în organele verzi ale plantelor. Prin prelucrare termică sau prin uscare, se pierde mai mult de 80% din acest principiu. De aceea, singurele surse bogate în clorofilă şi comestibile, sunt frunzele sau lăstarii, dar numai în stare proaspătă, consumate sub formă de salate sau extracte apoase (sucuri). Zarzavaturile de culoare verde închis (frunzele de măcriş, spanacul, pătrunjelul, untișorul, mărarul, ceapa verde, guliile, năsturelul, păpădia, urzica etc), conţin mai multă clorofilă decât cele de culoare mai deschisă (salată verde, varză, andive etc).

Consumul regulat de verdeţuri furnizeaza organismului pe lângă clorofilă si o mare cantitate de vitamină C, de enzime, de minerale (în special magneziu şi potasiu) și de fibre lipsite de duritatea celor prezente în cereale.

Cu bunavointa care va caracterizeaza, va rog sa furnizati cititorilor blogului cateva indrumari concrete pentru terapie si profilaxie cu clorofila.

1. Consumaţi suc proaspăt de păpădie, de 2 – 3 ori pe zi câte 150 – 200 ml. La 200 ml apă proaspătă, pusă în blender, se adaugă 8 – 10 frunze tinere de păpădie. Se blenduiesc 1 minut. Se strecoară şi se bea ca atare, înainte de masă, sau între mese. Se pregăteşte întotdeauna proaspăt, înainte de a fi băut.

Se recomandă frunzele şi tijele tinere florale (5-8 tije) de păpădie şi sub formă de salate proaspete, consumate singure, sau în combinaţie cu alte plante – frunzele de cicoare, frunzele tinere de tătăneasă, untişorul, urzica, etc. Acţionează eficient ca reglator coleretic şi colagog al bilei, reechilibrant al glicemiei şi metabolismului grăsimilor, creşte pofta de mâncare, îmbunătăţind în general activitatea tractului digestiv.

Să nu uităm să recoltăm şi rădăcina de păpădie, care în amestec cu rădăcina de cicoare, ştevie şi genţiană (de ex. în proporţia 2/2/1/¼) reprezintă un excelent tonic digestiv, stimulent hepatic şi pancreatic, reglator al tranzitului digestiv şi remineralizant. Amestecul de rădăcini se prepară ca decoct.  1 linguriţă din amestec se fierbe 3 minute în 250 ml. apă. Se beau 2 – 3 căni/zi, 15 – 20 zile/lună, 2 –3 luni.

2. Urzica reprezintă unul din cele mai populare remedii ale etnoiatriei. Se recomandă în boli reumatice, artritism, afecţiuni renale şi ale căilor urinare, boli hepato-biliare, tuberculoză, cancer, boala hemoroidală, remineralizant, în cosmetică etc. Se foloseşte sub formă de macerat la rece, 6 – 8 vârfuri tulpinale se pun în 200 ml. apă rece şi se lasă la macerat în timpul nopţii. Dimineaţa se strecoară şi se bea ca atare. Se face o cură de 15 – 20 zile/lună, timp de 1 – 2 luni. Se poate pregăti şi sub formă de infuzie, 1 lingură de plantă uscată şi mărunţită, infuzată 3 minute în 250 ml. apă clocotită. Se beau 3 – 4 căni/zi, 15 – 20 zile/lună, 2 – 3 luni.

De asemenea se recomandă salata crudă de urzică, având efect antianemic, depurativ, remineralizant şi vitaminizant. Proaspătă, se foloseşte în boli reumatice sub formă de urzicare, practicată pe suprafeţe limitate, sau sub formă de băi generale.

(Nota autorului: mie imi place sa amestec la blender cateva frunze proaspete de urzica si menta cu suc de catina sau cu suc proaspat de portocale.)

3. Pătlagina este o excelentă plantă vulnerară, cu efect antiseptic şi cicatrizant în diverse plăgi externe, dar şi în cazul gastritei hipoacide, sau a ulcerului gastric.

Se utilizează sub formă de infuzie preparată din frunze, 2 – 3 căni/zi, 15 – 20 zile/lună, 1 – 2 luni, sau sub formă de suc proaspăt, de 3 ori pe zi câte 1 lingură de suc diluat în ¼  cană  apă, sau suc de morcov, 15 – 20 zile/lună, 1 –2 luni.

Pentru plăgi externe, se aplică pe zona respectivă frunze ca atare, spălate, sau se face spălătura plăgii cu infuzia preparată. Se utilizează de asemenea ca remediu expectorant în afecţiuni ale căilor respiratorii superioare. Se administrează ca infuzie, 2 – 3 căni/zi.

4. Seva  de mesteacăn se recoltează în vase de sticlă, lut, sau vase emailate, primăvara devreme, înainte de deschiderea mugurilor. Se administrează 200 – 400 ml. pe zi, de 2 – 3 ori pe zi, 15 -20 zile . Este un drenor natural foarte eficient în afecţiuni renale, alergii, gută, reumatism, convalescenţă, remineralizant.

Foto credits: Kudika.ro

5. Rostopasca este un remediu digestiv valoros, având efect spasmolitic, antiinflamator, colagog, cicatrizant, antitumoral. Este un remediu de excepţie pentru bolile hepatobiliare. Se administrează intern sub formă de infuzie, 1 – 2 căni/zi, 10 – 15 zile/lună.

Extern se utilizează sub formă de decoct (fiertură) pentru băi în afecţiuni dermatologice, sau sub formă de spălături vaginale în leziuni ale colului uterin.

De asemenea, sucul proaspăt obţinut din partea aeriană se utilizează sub formă de microclisme (8 picături la 100 ml. apă călduţă), pentru terapia afecţiunilor rectale.

6. Alături de remediile naturale din plante oferite din abundenţă, natura binecuvântată ne invită la excursii în zone montane, pentru a beneficia de soare, de ozonul şi ionii negativi, atât de importanţi în păstrarea integrităţii morfofuncţionale a maşinăriei vii.

Pe langa exercitiul fizic, componenta spirituala face parte din nutrientii vitali pentru sanatate. Ce mesaj spiritual ne ofera primavara?

Primăvara, anotimpul exploziei florale, este un manifest pentru excelenţă, pentru excelenţa Creaţiei, a Vieţii în toată plenitudinea ei. Covorul pajiştilor cu iarbă înrourată şi bogat colorată de Autorul Creaţiei te îmbie să alegi Viaţa naturală, autentică, aşa cum a fost hărăzită de Preabunul Tată Ceresc. Primăvara, ne invită in fiecare an să participăm în mod practic la un curs autentic. Este cursul Artei de a Trăi Sănătos. Cititorule, eşti dispus să-i onorezi invitaţia?

Imi asum un raspuns colectiv: “Cu bucurie!”

Primăvara îşi prezintă doctrina fundamentală de viaţă, definitorie pentru Mântuitorul nostru, care ne spune că trăim şi existăm vremelnic prin ceea ce luăm şi asimilăm din mediul înconjurător, dar vom trăi veşnic doar prin ceea ce dăruim şi investim pentru viaţa celor din jur. Primăvara este o prelungire în timp a genezei biblice. E o competiţie decentă a vieţii, o excelentă întrecere în trecere, sau eterna tinereţe a Evangheliei.

E o provocare spre a valorifica celebra strategie divină, profilactică şi terapeutică: „Dumnezeul păcii să vă sfinţească El însuşi pe deplin; şi: duhul vostru, sufletul vostru şi trupul vostru, să fie păzite întregi, fără prihană la venirea Domnului nostru Isus Hristos.” (1 Tesaloniceni 5: 23). Nu ratati ocazia.

Spectaculoasa darnicie a mesajului naturii. Va multumim, domnule doctor pentru generozitatea cu l-ati interpretat pentru noi!


Reamintesc cititorilor dornici să sprijine proiectul construirii Centrului de Sanatate si Medicina Preventiva “Back to Eden”, ca pot face donatii sau sponsorizari in lei, in contul Asociaţiei nonprofit “Dr. Doru Laza” la Banca Transilvania Cluj, IBAN: RO50 BTRL 0660 1205 5531 50XX. Constructia unor astfel de lacasuri, beneficiaza de ajutor doar prin insumarea bunavointei, darniciei si putinului omului de rand …

Si Pavel a insistat sa isi aduca – dupa puterile lui – contributia la noua clinica: vara trecuta, la auzul vestii, a inmanat personal domnului doctor pietrele de temelie! 🙂

Pietrele de temelie pentru noua clinica de la Suncuius

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
 1. absolut sublim!!!!ne hraneste spiritual !!!!multumim!pot sa dau verdeturi in stare cruda si la bebelina de 1 an si 3 luni?

  1. Domnul doctor are harul folosirii mesajului spiritual ca remediu, asa cum rar mi-a fost dat sa vad.

   Verdeturi – Cu siguranta, doar sa folosesti regula alimentului nou introdus (vezi Diversificarea) daca e pentru prima oara. La orice aliment.

   Cu drag

 2. daca beau verdeturi in smoothie e in regula?

  1. Diana, ce pui in smoothie?

  2. cu fructe. vad din comentariu ca nu e bine. m-am luat si eu dupa raw foodisti 🙁

  3. Diana, ce sa zic … eu asa am invatat si aplicat pana acum, nu am amestecat … Nu cred ca e un bai mare, chiar nu cred, stiu ca e o teorie demonstrata ca e bine (ca toate teoriile :)), nu o critic, insa nu am avut curaj sa o aplic. Eu am amestecat pt copii cu supa concentrata de zarzavat sau lapte vegetal, dar, in vizita au baut si o data patrunjel cu portocale. Bai mai mare decat proteina animala sau produsele rafinate, in nici un caz nu e:)

 3. Multumim pentru interviu; m-as bucura mult sa aflu de existenta unor cunoscatori in tainele plantelor salbatice comestibile, ma gandeam chiar la excursii de 1 zi-2 pentru familiarizarea cu ele; desi stiu toate plantele mentionate de dnul. dr, sunt multe altele pe care nu le cunosc si stau cu ochii in calculator, pe blogul Hrana Vie ;)ca sa le invat… Nestiinta e un inamic puternic…

 4. Ce ma bucur si eu pentru acest interviu! Imi prinde bine. Trebuie sa iau si eu in considerare o cura cu clorofila, ma simt slabita si obosita in ultima vreme. Am inceput serviciul de 1 luna, dupa 2 ani de stat acasa, nu prea am avut timp sa mananc corect, nu m-am organizat prea bine si se vede. Multumim dr. Doru Laza!
  Cristela, domnul doctor are acum cabinet undeva? Locuieste in Bucuresti sau in Cluj? Eu sunt din Cluj si tare mi-as dori o consultatie la dansul. Am niste probleme cronice pt. care as avea nevoie de sfaturile dansului.
  Multumesc.

  1. Mihaela, momentan nu are cabinet …

 5. Multumiri dlui dr si tie, Cristela, pentru aceasta postare. Am 2 intrebari: eu ii mai dau baietelului meu un fel de suc de spanac, insa, ca sa-l bea trebuie sa il amestec cu ceva suc de morcov si sfecla, in care pun si 2-3 pic de lamaie. Din cate inteleg eu e bine ca sucul verde sa fie baut ca atare, dar daca piticul nu doreste sa-l bea astfel, e gresit sa fie amestecat cu altceva? Care ar fi combinatiile sanatoase, sa-i zicem, in acest sens?

  1. Angelica, este foarte bine cum ii dai, nu e nici un fel de greseala. Eu mai amestecam si cu putin lapte de soia :). Cu fructe evit sa amestec.

 6. o alta intrebare: cum/cu ce sa pregatim salata cruda de urzica? nu pisca? cu ce faci sucul de patlagina? cu storcatorul? multumesc 🙂

  1. din “mugurii de urzica”, primele frunze, exact cand apare ea. Atunci nu urzica :), asa o si poti culege. am un storcator de iarba si verdeturi. te pup

  2. Da. Eu am varianta electrica, adica nu mai invarti cu mana. Este f bun si asta, l-am cumparat si eu cadou si persoana e f multumita.

 7. Felicitari,Cristela!
  Nu mai stiu cand e nascut puiutul tau, cel mic, dar iti spun de pe acum MULTA SANATATE si LA MULTI ANI,tuturor!
  Crezi ca as putea sa/i dau si baietelului meu de 9 luni sucuri crude?dar urzici facute mancare sau suc?
  Cum intru mai greu, va urez Sarbatori fericite si linistite!

  1. Draga Constanta,

   Multumim! (nu mai avem mult pana la Marele 1 :)).

   Desigur. Insa pentru orice aliment nou, doar cu regula noului aliment introdus (vezi articolul despre Diversificare – consideratii generale). La urzici atentie sporita, datorita continutului de histamine. Daca aplici regula, ai sa iti dai seama de tolerabilitate.

   CU drag mult

 8. Dragă Cristela, mulţumesc pentru sursa de inspiraţie care eşti şi pentru generozitate cu care împărtăşeşti experienţele tale. Te rog ajută-mă să ajut o prietenă confruntată de două săptămâni cu frecvente atacuri de panică (cam unul în fiecare zi)care o epuizează şi o sperie. Are 24 de ani,este vegetariană, a suplimentat alimentaţia cu magneziu, dar rezultatele întârzie să apară.
  Mulţumesc!
  Cu drag şi recunoştinţă, Maria

  1. Maria,

   stii ca suplimenetele nu sunt mancare. Iar mancarea nu este singura responsabila de sanatate. Observi si la dr. Laza ca latura spirituala joaca un rol important. Nu stiu care este relatia ei cu Dumnezeu, dar o sfatuiesc sa se aplece asupra acestei laturi spirituale, sa nu uite de rugaciune (respiratia sufletului) si de lectura spirituala. E primavara, facem curatenie in suflet, in relatiile cu cei din jur, in relatia cu serviciul si cariera. Si nu uitam de exercitiul fizic in aer liber. Chit ca inseammna sa te dai jos cu o statie mai devreme si sa mergi pe jos. Cu drag

 9. Cristela nu merge link-ul din articol “Dr. Doru Laza revine” si ma interesa pentru o cunostinta in suferinta. L-am cautat si in site si nu gasesc articolul. Multumesc.

  1. Multumesc pentru atentionare, Cris. Acum merge.

 10. Buna Cristela, as vrea sa recomand unei persoane care a suferit de leucemie (s-a tratat in Italia cu transplant de maduva +chimioterapie la greu) -dar care nu se simte deloc bine, are capacitatea pulmonara extrem de slabita – un centru in care sa se detoxifice prin terapii naturiste si alimentatie sanatoasa. Pt ca centrul de tratament al Dr Laza (in care am deplina incredere) nu este inca gata, m-am gandit sa te intreb ce parere ai despre Centrul Herghelia de la Tg Mures: http://herghelia.org/?page_id=2
  Ai putea sa-mi recomanzi ceva sau sa-mi dai un sfat?Multumesc!

  1. Draga Ana,

   Deoarece nu am fost acolo, nu pot face recomandari de nici o natura. Insa am auzit doar lucruri bune, m-am uita pe site si ma inspira :). Acum cativa ani auzisem de la persoane care au fost acolo, ca pe vremuri serveau rar si produse de origine animala, insa acum nu am vazut asta. Cu drag, doresc multa sanatate persoanei si imi permit un sigur sfat, apropos de detoxificare: sa utilizeze carbune vegetal, am dat pe Forum sursa.

  2. Ana R, am gasit intamplator niste articole care ma pun pe ganduri pe site-ul lor. Ca de exemplu, medici de acol recomanda sarea iodata!!!! ?

  3. Multumesc pt raspuns, o sa mai arunc si eu o privire pe site-ul lor.

 11. Buna Cristela,

  Te rog sa imi spui daca pentru a congela urzicile/stevia/spanacul este necesar sa le fierb/oparesc inainte.

  Multumesc anticipat!

  1. Eu nu am oparit niciodata, am congelat asa si a fost fb. Sincer, nu am inteles care ar fi rostul.

  2. Am avut de a face de curand cu un maldar de stevie (pe care eu nu am curajul sa o consum decat fiarta-am avut surpriza sa ma otravesc cu stevie odata ) si mi-am dat seama de ce se fierb verdeturile inainte de a fi puse la congelator. Motivatia tine de economisirea spatiului. Dupa fierbere frunzele ocupa numai 1/3 din spatiul pe care il ocupau crude.

 12. Draga Cristela,
  Este minunat blogul tau, o sursa importanta de informare pentru mamicile care se straduiesc sa le imprime copiilor un stil de viata sanatos. Minunat este si domnul doctor Laza care, cu ajutorul lui Dumnezeu, l-a ajutat pe tatal meu sa se vindece acum cativa ani de o boala considerata de unii incurabila.. Dl. doctor mi-a recomandat sa citesc blogul tau.
  Sunt si eu o mamica de “baietel bio” 🙂 de 7 luni, cum imi place sa-l numesc (este neveccinat,am avut vreo 2 momente de cumpana in ceea ce priveste lactatia si a refuzat cu indarjire laptele praf, este nevaccinat si alte cateva intamplari de genul, m-au facut sa imi creasca inima de bucurie). Am si cateva intrebari, dar pe care ti le voi adresa pe forum ca nu au legatura neaparat cu articolul. O noapte linistita si complimente celor 2 P!

 13. pentru AnaR
  Parintii mei se intorc azi de la Herghelia; pana la aceasta ora stiu ca dieta este strict vegetariana, dulciurile sunt preparate de ei si sunt in cantitate minima (ceva melcisori cu nuca si miere daca am retinut bine), se face gimnastica si miscare in aer liber, impachetari cu argila, fitoterapie. Cel putin acestea li s-au recomandat parintilor mei.daca mai ai intrebari, le transmit si revin cu raspunsul.

  1. IuliaMaria, iti multumesc! Eu vreau sa-i recomand unei cunostinte care a avut leucemie,si operatie de transplant de maduva care a facut multa chimioterapie,dar nu stiu pe nimeni care sa fi fost la Herghelia.Eu cred ca il va ajuta o cura acolo asa ca ii voi spune curand despre acest centru.

  2. Mai exista un centru de tratament asemanator cu Herghelia, la Podis, langa Bacau. Este deschis mai de curand si din cate am inteles, au aparatura performanta plus un bazin de innot.

  3. Foarte util, IuliaMaria, multumim de feedback, asteptam mai multe detalii cand le vei avea.

 14. Cred ca depinde mult de diponibilitatea persoanei de a adopta o dieta vegetariana (poate chiar crudivora) pe termen lung; parintii mei, desi s-au intors cu analize mai bune tanjesc dupa carne si lactate si de-abia asteapta sfarsitul postului. Lor li s-a recomandat si consumul de urda degresata de vaca. Am mai aflat ca se consumau cereale si fructe, multe salate si chiar ceva dulciuri cu zahar brun…
  Din cate am inteles, dieta este personalizata usor. Daca mai sunt intrebari, revin.

  1. IuliaMaria draga, e firesc sa tanjeasca, e firesc sa tanjim, nu am timp sa dezvolt acum. Dar pe scurt, produsele animale contin anumiti hormoni (spre exemplu laptele) care dau dependenta. dependenta este de fapt dupa starea de bine pe care o simtim atunci cand le consumam, nu dupa produs in sine. Asa cum si laptee matern contine hormoni care linistesc copilasul si il fac dependent de supt si de mama lui. Sunt chestiuni atat de simple si logice, mai multe despre dependenta de lactate pe http://www.pcrm.org si despre dependenta de carne in fimlul “Carnism” – pe site-ul http://www.drmcdougall.com. Ambele linkuri pe Forum, la resurse.

 15. E pentru prima data cand scriu 2 randuri aici pe blogul tau…. sunt luni bune de cand tot citesc si citesc si inca nu am terminat de citit…. multumesc din suflet pentru aceasta posibilitate pe care mi-o dai de a ma inspira din experienta ta.Multumesc si pentru interviul cu DR.Laza,ma bucur sa pot cunoaste asemenea oameni…..Domnul sa va binecuvinteze!

  1. Lary, te imbratisez. As vrea sa am timp sa scriu mai mult din tot ce invat si experimentez personal. Va mai dura insa ceva timp … Pana atunci, fac tot posibilul si va doresc sanatate! 🙂

 16. Buna Cristela!
  Ce parere ai despre scoaterea alunitelor? Am o multime pe tot corpul, dar una dintre ele este foarte proeminenta si toti dermatologii mi-au recomandat extirparea… Mi-e teama sa nu fie de natura canceroasa…

  1. Madalina, nu am competenta pentru a ma pronunta in acest caz. Pot spune insa ca in ceea ce ma priveste (pe mine sau familia) am ajuns la concluzia ca e bine sa nu provocam in nici un fel organismul. Mai binele e dusmanul binelui, asta am invatat de la un profesor doctor renumit….

 17. Buna Cristela
  iti multumesc pentru acest interviu.Ma bucur sa-l vad de dragul meu doctor DORU LAZA fara de care nu stiu ce as face in anumite situatii de suferinta.
  Ii multumesc din suflet pentru tot ce face pentru mine si pentru Samuel.
  Am inceput si noi cura cu ceai de urzica si cu suc de papadie tot la recomandare domnului dr Laza. M-am gandit ca nu o sa bea Samuel sucul de papadie, dar rar si cu seringa il bea.
  Cristela oare este bine sa amestec ceaiul de urzici cu putin must sau curmale sa-l indulcesc si sa nu simta gustul de urzica? Asa am facut pana acuma si l-a baut, dar ma gandesc sa nu gresesc. Tu cum le dai copiilor?
  Iti multumesc.
  Domnul cu voi.

  1. Draga mea, nu stiu daca e bine sau nu … Am citit ca frunzele verzi se pot amesteca si cu fructe, dl dr zice ca nu prea … Eu, ca sa fiu sigura, am amestecat cu zeama de la supa concentrata din zarzavaturi si legume. VA pup

 18. Buna Cristela,
  Hristos a inviat!
  As vrea sa stiu daca domnul doctor Laza a tratat si pacienti cu VHC. Sunt mama a trei copii si, la analizele de rutina pentru a treia sarcina, am aflat de existenta acestui virus. Tratamentul clasic il exlud deocamdata.Un sfat in acest sens mi ar fi de mare ajutor.
  Multumesc din suflet

 19. Buna Cristela!

  Am si eu o problema, Dimitrie al nostru de 1 an si 4 luni a facut pneumonie interstitiala cu spasm bronshic, chiar azi am fost la control cu le dupa 4 zile de tratament cu Zinat si aerosoli su dexametazona si ACC.Doctorita mi-a zis ca nu s-a schimbat starea la lui ( adica plamanii sunt plini cu secretii) si ca sa-i fac inca o saptamana de tratament cu Zinat si aerosoli.
  Sincer ma ingrozeste gandul cate antiobiotice am bagta in el pana la varsta asta.
  Intrebarea mea este:Pot sa-i fac aerosoli cu ceaiuri?si uleiru esentiale?
  UInde pot gasi numaruld e telefon al dr.Laza? sau cu cine s ama sfatuiesc cand ajung in situatiii d egenul sa nu ajung la antibiotice?
  Multumesc mult!
  Doamne ajuta!

 20. Doamne Ajuta Cristela,

  Imi permit sa-ti tulbur putinul timp liber pentru un caz pe care eu il consider disperat, si as avea tare nevoie si de sfatul tau. Sora mea, care locuieste la Bruxelles a intalnit la biserica o familie disperata. In bratele tatalui spre a fi impartasit statea un puii cam de zece, doisprezece ani care sufera de leucemie. Venisera la Bruxelles pentru un transport de maduva, dar doctorul le-a spus ca este prea tarziu pentru asta si tot ce poate face este chimioterapie pentru copilas.
  Crezi ca as putea sa-l deranjez pe Dnul Dr. LAZA pentru acest caz?
  Nu stiu cum sa procedez (eu CRED in puterea sucurilor si a tratamentelor naturiste, dar e greu sa decizi si pentru altii).
  Multumesc tare mult si sa stii ca iti citesc insemnarile cu drag si ca te admir pentru daruirea, sinceritatea si calea ta! Sa speram ca pe aceasta CALE sa fim cat mai muti/multe, sa fim mai puternici decat ceea ce vor unii sa ne faca sa devenim!
  Cu drag, intru Hristos!

  1. Viola draga, Doamne-ajuta! Chiar tu ai dat direct raspunsul: “e greu sa decizi pentru altii”. Iti inteleg ardoarea cu care doresti sa faci un bine si crezi ca asta ar putea fi o salvare. Insa cred ca cel mai bine este sa ii lasi pe ei sa decida daca vor sa urmeze o astfel de cale, sa ia legatura cu dl dr Laza si noi nu putem face mai departe nimic mai mult decat sa ne rugam.

   Cu drag si tulburare, de cate ori citesc astfel de cazuri, mai ales ca stiu cam de unde se pot trage astfel de drame …

 21. Cristela draga,
  ce-ar fi daca cei care dorim, ne-am rezerva un loc (sau mai multe) in viitoarea clinica a dr. Laza? Periodic, am depune o “rata” in contul destinat infiintarii clinicii, pina cand se aduna suma necesara unui tratament complet. Cred ca de un asemenea tratament ne putem bucura atat cei sanatosi, cat si cei care am fi extrem de bucurosi sa ne regasim sanatatea.

  Iti multumesc pentru blogul tau in care gasesc multe minuni, atat pentru corp, cat mai ales pentru suflet.

 22. laptele de soia Bio de la Hofer e bun? ai cumparat vreodata?

  1. Catalina,

   Mai bine fara decat din comert. Am scris dece nu recomand niciun fel de produs din soia din comert. Nu stim dacaeste intra-adevart nemodificat genetic (NMG) si nu stim daca procesul de preparare si pregatire anterioara prepararii a fost respectat, amanunt esential pentru leguminoase (soia, naut, fasole, mazare, linte). Cu drag

 23. Foarte interesant articolu și plin de informații valoroase!
  Nu reusesc să aflu in ce stadiu sunt cu clinica.S-adeschis oare? Astept cu nerabdare inaugurarea din cauza unor probleme de sănătate! :((poate ai ceva vești pt mine sau un nr de telefon unde să mă pot programa la un consult?
  Mulțumesc anticipat

 24. Scriu si eu tot pentru prima data acestui minunat cuibusor de informatii pretioase. Referitor la seva de mesteacan, am auzit anul trecut de dansa, dar n-am indraznit sa ma incumet. Acum sunt convinsa ca vreau sa incerc o cura, singura problema ar fi ca va trebui s-o cumpar in cantitate mai mare si s-o depozitez la frigider…e OK, ce parere ai?? As mai avea dubii cu privire si la cine si cum o recolteaza. Anul tecut am gasit undeva in zona Carasului, noi fiind din Timisoara
  Multumesc pentru tot ceea ce ne oferi si felicitari pentru minunile tale.

  1. Draga Mihaela,

   Iti multumesc pentru cuvintele frumoase si intrebare. Imi pare tare rau ca nu stiu ce sa iti raspund, nu am cunostinta de recoltatori. Cu tot dragul, de cate ori voi sti.

   cristela

 25. Doamne ajuta! Îndrăznesc sa va deranjez cu o problema pe care o are fetita mea de 8 ani. Acum 5 luni i_au descoperit doua chisturi hepatice provenite de la parazitul echinococo. Va face un lung tratament cu zentel. Sunt f preocupata pt toată aceasta situație. As vrea sa îmi spuneț părerea domnului doctor dacă este posibil bineînțeles. Toate aceste medicamente cred ca ii vor intoxica ficatul și mai rău chiar dacă ajuta la omorârea acestui parazit. Va mulțumesc anticipat pentru un răspuns

 26. Draga mea Cristela,
  Sa iti povestesc si eu ceva, asa de “sezon”. Azi noapte piticul meu de un si 8 luni a facut febra, fara nici un alt simptom. Am apelat la minunatele mele uleiuri Young Living si febra a scazut (masaj pe fiecare talpa cu cate o picatura ulei esential de lavanda si apoi menta). Astazi a fost vioi piticul, nu da semne de altceva. Tu ce parere ai? Aparitia febrei e un semn ca trebuie o continuare ” a ceva” sau arata o lupta a organismului cu o bacterie?
  Te pup si te imbratisez cu mare drag!

  1. Draga mea Roxana, multumesc de poveste si de intrebare. Cum as putea eu sau altcineva sti ce a fost cu adevarat in corpul micutului tau inger? SI la ce ne-ar ajuta datul cu parerea – sport national in Romania? 🙂

   Important e ca intelegem cu ce ne confruntam si ca stim cum sa actionam. Febra nu e neaparat ceva “de sezon”. 🙂 Febra este un mecanism biologic de aparare a organismului, care se manifesta mai ales cand organele principale de eliminare (rinichi, intestine) nu fac fata volumului de toxine care trebuie eliminate. Orice febra incununata cu succes de o transpiratie puternica este o mana in plus de ajutor in eforturile de curatare ale organismului. Intotdeauna la febra am grija de doua lucruri: hidratare non stop si sprijinirea organismului sa transpire (pielea e al treilea rinichi) prin frectie cu apa si otet, proportie 1:1.

   Va imbratisez si va trimit sanatate.

  2. Iti multumesc din suflet pentru rapiditatea cu care ai raspuns!!!
   Esti de milioane draga mea Cristela!

 27. Buna Cristela,
  Vreau sa te intreb legat de urzici, cum ne dam seama daca nu-i fac bine bebelului? Care ar fi cantitatea indicata la o mancare? ma gandesc la continutul de histamine, cum stim cat/cum/daca ii face bine urzica sau altele ce contin histamine?
  Si inca o intrebare:mazarea fiind tot leguminoasa, trebuie sa respectam pre-pregatirea si preparea ca la celelalte leguminoase? Ma refer la mazare verde congelata.
  Multumesc!

  1. Multumesc pentru intrebarile utile, Iuliana!

   Urzicile se introduc pentru prima oara in alimentatie dupa regula alimentului nou introdus. Nu ne apucam sa ii facem o ditamai portia de urzici copilului, daca le mananca pentru prima oara, indiferent ca are 6-10-12-24-36 luni sau mai mult.

   Regulile de prepare ale leguminoaselor sunt, asa cum am scris, exclusiv pentru cele uscate. Mazarea noua nu intra in aceasta categorie, fireste.

   Cu mult drag,

   cristela

 28. Buna seara!
  Am vazut videoclipul realizat la Tomatina. Absolut superb! Ar trebui sa realizezi mai multe videoclipuri. Sincer, mie mi-ai facut pofta.Shaorma aceea verde este fantastica,
  Acum ca tot veni vorba de verde si ptr ca vine primavara iar pe masa pun multa verdeata sa fie ispita sanatoasa ptr copii, te-as intreba despre diversificarea bebelusilor. Bebe nostru are aproape 6 luni si vrea si el ”sa guste” din verdeturi,
  L-am vazut pe Bebe Simplu ca era si el f curios.
  Ce se poate da unui bebe in jur de 6 luni ”sa guste” dintre verdeturi,legume crude, fructe astfel incat sa nu reprezinte pericol ptr el?
  Nu as incepe inca diversificarea propriu zisa dar i-as da si lui acolo ceva sa moflaie.o ceapa verde, o frunza. Au copiii la varsta asta o dorinta vitala de a pipai,gusta. Si culorile astea vii atrag mult privirile curioase. Sincer nu imi vine sa refuz, 🙂
  Si daca tot venise vorba si despre diversificare, ziceai la un moment dat ca daca ar fi s-o iei de la inceput, nu ai incepe la 6 luni si ai diversifica altfel. Cu ce putem incepe? Cu fructe sau cu suc de fructe? Am auzit o teorie cum ca sucul de fructe solicita f mult pancreasul de aceea e mai bine fruct intreg. Merge asa si la bebei? Si de la ce varsta?
  Mai am notata schema de diversificare cu cei 2P. Ne ghidam dupa acea schema? Daca nu, la ce sa renuntam in afara de cerealele cu gluten?
  Multumesc

Opiniile sunt dezactivate