Despre ceaiuri si plante medicinale in alimentatia si terapia bebelusilor

Scris de Cristela  - 14 ianuarie 2011

Atentie la ceaiurile pe care le cumparam pentru noi si pentru copiii nostri.

Eu cumpar (atunci cand nu am timp sau posibilitate sa recoltez personal) doar planta intreaga. Deci nu pliculete cu planta maruntita, nici cu amestecuri de plante si arome si nici – cel mai grav – cu prafuri instant, pline de “chimicale”. Spun ca e grav pentru ca am observat ingrijorator de multi medici pediatri care recomanda aceste ceaiuri instant pentru bebelusi si mai ales ingrijorator de multi parinti car eurmeaza orbeste aceste recomandari, fara sa citeasca eticheta. Optiune tare confortabila, insa doar pe moment, pentru ca nota de plata, se plateste cu adevarat doar la final.

 

In cazul in care doriti sa beneficiati din plin de efectele plantelor medicinale, nu uitati ca “eficienta terapeutica a plantelor medicinale rezida in conservarea principiilor lor active.  La realizarea acestui deziderat un rol capital il are recoltarea (locul, anotimpul, momentul de dezvoltare a plantei) …. uscarea (asa incat plantele sa nu isi piarda culoarea si mirosul natural) … si modalitatile de preparare. (…) Ceaiurile trebuie administrate variat si discontinuu, se beau adica prin rotatie. De regula, un ceai sau un amestec de ceaiuri se foloseste 2 saptamani, apoi se trece la altul”. (. (Dr. Doru Laza – “Indreptar profilactic si terapeutic de medicina naturista”). Nu trebuie uitat ca plantele se numesc “medicinale”, se comporta deci ca un medicament folosit timp indelungat (poate da dependenta sau isi poate pierde eficienta), in cazul in care nu se respecta principiile de administrare enuntate mai sus.

Se pot bea macerate (preparare la rece, timp de 12 ore si se beau caldute), infuzie (1 lingurita planta peste care se toarna 250ml apa fiarta, se lasa acoperit 2-3 minute si se strecoara) sau decoct (fierbere 5-15 min, mai ales la plantele lemnoase).

Se beau pe nemancate, cu inghitituri rare, neindulcite sau cel mult indulcite usor cu miere, caldute insa NU FIERBINTI, am vazut de ce.

Apa si ceaiurile trebuie evitate in timpul mesei sau imediat dupa masa. Se pot bea cu 30-60 minute inainte sau dupa masa. Am intalnit copii si bebelusi ‘virusati’ de la cea mai frageda varsta prin administrarea de apa sau ceai in timpul mesei, sub motivul “ca se ineaca” sau “ca nu aluneca mancarea” sau “doar putin, de sete”. La gradinte si scoli este aceeasi situatie, langa farfuria cu mancare, sta paharul cu apa.

Ceaiurile in alimentatia si terapia bebelusilor.

Pentru Pavel (1 an si 1 luna) folosesc alternativ la 2 saptamani, ceai preparat sub forma de infuzie din hybiscus, macese, tei, soc, cimbrisor, busuioc, lavanda, afine, mur, zmeur, fraguta, ghimbir (eficient si in combaterea greturilor sau a virozelor digestive), menta, coada soricelului.

Preferatul lui este ceaiul de hybiscus (trandafirul de Jamaica), care are o culoare deosebita, un rosu – visiniu si un gust dulce – acrisor de fructe de padure, dar si combinatia de plante soc+tei in care pun pentru savoare o ramurica de busuioc, sau de cimbrisor, sau putina menta (un excelent tonic), ceaiul Armonia (pentru linistire, dar si pentru epidoade de febra, tuse), precum si  celebrul si eficientul “ceai de raceli” preparat dupa reteta prof. Dr. Pavel Chirila din isop+echinaceea+ alte 10-12 plante (se gaseste la “Naturalia”).

In scop terapeutic am folosit cu succes pentru copii combinatia cimbrisor+lavanda+busuioc, precum si uleiurile esentiale din aceleasi plante (in diferite dilutii, ca solutie uleioasa) in combaterea feluritilor paraziti intestinali (citeste si articolul Deparazitarea) si am adaugat acestei combinatii mugurii de brad pentru fortifierea arborelui bronsic sau fluidizarea secretiilor, dar si pentru mine, pentru stimularea lactatiei (reteta si proportiile, precum si descrierea actiunii farmacologice in cartea mea, Simplu 2). Cu succes am utilizat combinatia hamei – talpa gastei-paducel – tei sau Ceaiul Armonia pentru somn agitat sau insomnii. Pentru viroze respiratorii am folosit combinatia soc – cimbrisor – busuioc – patlagina – unguras (e amar, dar eficient) – salvie – tei; alteori ceaiul de radacina de lemn dulce sau Ceaiul Armonia. In convalescenta dupa scarlatina am utilizat soc – macris – patlagina – unguras – oregano – cimbrisor – brustur. Combinatia mur + zmeur + fraguta + afin + cerentel in cazuri de diaree severa (intotdeauan insotit de repaus alimentar si fizic si hidratare mineralizanta cu Supa Clara din cartea Simplu 2).

Combinatia schinel + schinduf am folosit-o sub indrumarea domnului dr. Doru Laza, pentru stimularea lactatiei.

Renuntati la ceaiurile instant pline de chimicale, chiar daca sunt bine promovate si cu asigurarea ca sunt special facute pentru bebelusi si copii; incercati plantele naturale, atat de valoroase si benefice, lasati natura sa lucreze prin Harul Divin, atat de armonios asupra sanatatii noastre.

Inchei cu urmatoarea o intrebare, motto-ul unui ONG care promoveaza educatia despre imunizare: “Who do you trust, man or nature?” (In cine aveti incredere, in om sau in natura?).

Articole interesante 

>