Din categoria “Se poate!”. De la cititori citire.

Vizualizări: 7.515

Daca ar putea intelege acum baietii mei lucrarea pe care o fac aici, pe blog, imi imaginez ca m-ar apostrofa cu gravitate: “Mama, dar ai spus ca scrii despre X sau Y si iar ai scris despre Z … ?”.

Pavel si Petru ma apostrofeaza

Si ce pot sa le raspund? Decat ca – de cele mai multe ori – pentru schimbarea temelor publicate, de vina sunteti voi, cititorii :). Va iubesc pentru flacaruia care arde in suflet atunci cand e vorba de a apara sanatatea copiilor. De multe ori, din mesaje imi vin idei noi care, neastamparate, zoresc sa ocupe un loc pe prima pagina si dau la o parte tot plutonul de idei vechi care asteapta, inghesuite pe un carnetel devenit neincapator deja, sa le vina randul … 

Va propun o lectura care mi-a schimbat tema articolului de azi …  Am primit ambele mesaje ca si (e corect folosit aici “ca si”, pentru ca e in scopul evitarii unei cacofonii! :)) Comentarii la articolul “Carnetul de Vaccinari – pasaport pentru educatie?”.

***

“Draga Cristela si dragi mamici ingrijorate,

Tot ce-am citit aici mi se pare de mult bun simt. Din fericire pentru voi, din ce am inteles majoritatea aveti copiii mici, vaccinati sau nu, care inca nu merg la scoala. Haideti sa va citesc cu ce a venit aseara copilul meu de la scoala (e in clasa a 3 a), cu mentiunea expresa din partea invatatoarei sa o aduca semnata a doua zi:

,,In atentia parintilor: cadrele sanitare ale cabinetului medical scolar va anunta ca in perioada 21-30.10.2011 va avea loc vaccinarea Antipoliomielita injectabil existenta in schema nationala de vaccinari a copiilor din Romania. Va rugam sa ne oferiti urmatoarele informatii despre copilul Dvs:

 •  CNP (raportarea vaccinarilor la SANEPID se efectueaza nominal si cu CNP)
 • daca a fost vaccinat cu orice tip de vaccin in ultima luna (tip vaccin si data vaccinarii) DA/NU
 • daca DA, va rugam sa aduceti la cabinetul medical scolar dovada de vaccinare insotita de semnatura si parafa medicului.
 • daca este alergic si la ce (DA sau NU)
 • daca prezinta boli cronice si care (DA sau NU);daca nu cunoasteti va puteti informa la medicul de familie al copilului)
 • daca a avut socuri anafilactice la vreun vaccin (DA sau NU)
 • numele medicului de familie/tel

Vaccinarea se efectueaza sub supravegherea si dupa consultul medicului scolar, dupa termometrizare, cu seringi si ace de unica folosinta.

Vaccinarea va fi amanata pentru orice problema aparuta la consultatie.

Daca parintele nu este de acord cu vaccinarea trebuie sa furnizeze urmatoarele date pentru fisa medicala scolara:

 •  motivul serios al refuzului parintelui
 • asumarea raspunderii de a efectua acest tip de vaccin in cel mai scurt timp, la un alt cabinet medical si aducerea dovezii de vaccinare insotita de semnatura si parafa
 • mediculiu, la cabinetul medical scolar,
 • seria si nr CI parinte
 • nr. tel parinte
 • data completarii acestei instiintari
 • semnatura”

Dupa cum vedeti, deja nu ni se mai da de ales (vezi pasajul cu obligativitatea de aduce dovada vaccinarii) si perspectivele sunt de a nu-mi mai primi copilul in scoala in cazul nevaccinarii – conform celor spuse mai sus vis a vis de sanctiunile ce le va primi scoala daca primeste copii nevaccinati.

Concret: cum pot proceda in aceasta situatie, ca sa evit acest vaccin? Daca ii dau in judecata, cum spunea Cristela mai sus, pe motiv ca nu exista exista lege care sa ma oblige, ei se pot prevala la randul lor de interdictia de a nu primi copii nevaccinati si pana la obtinerea unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile imi pot suspenda copilul pe durata procesului.

Va rog din suflet sa ma ajutati in aceasta situatie caci, sincer, nu stiu de unde sa o apuc (in ultima instanta m-am gandit sa trec la ”motivul refuzului” apartenenta religioasa – gen secta ceva..)

Va multumesc si astept sugestii
Mihaela D”

***

Pe langa alte numeroase sugestii utile si de bun simt, ieri seara a sosit pentru Mihaela, mesajul de mai jos, din categoria “Se poate!”, de la Roxana.

***

“Mihaela,

Acel “textulet” este facut in asa fel incat sa te arunce direct in frica si vinovatie, plus intr-o pozitie de inferioritate legat de relatia cetatean – stat – autoritate ( fie ea si medicala). Si tuturor li se pare de la sine inteles sa faca asta.

NU trebuie sa dai nici o explicatie. Spui refuz vaccinarea si semnezi. Legea NU te obliga sa explici de ce alegi intr-un fel sau altul. Este important ca TU sa fii clara, sa cantaresti informatiile pro si contra si sa alegi.

Eu asa am facut.

Si sa stii ca m-au luat la rost si directorul scolii, si asistenta, si doctorul si mi-au tinut adevarate prelegeri care, invariabil, se incheiau cu “sunteti inconstienta” si toate astea de fata cu alti parinti din clasa. I-am potolit in momentul in care le-am spus a 10-a oara ca stiu cum este legea dar, daca imi dau in scris ca-si asuma personal recomandarea pe care o fac, afirmatiile de genul “nu exista efecte secundare cu impact serios asupra sanatatii copilului” si ca – in cazul in care acest impact exista – ei, cadrele medicale, isi asuma responsabilitatea si platesc tot ceea ce este de platit – poate imi schimb pozitia. Au dat inapoi intr-o secunda, au spus ca nu-i treaba lor, este a Ministerului si a producatorului. Le-am spus ca de la producator nu am sanse sa obtin ceva, au mai cerut si altii; ministerul nu-si asuma nici o responsabilitate … deci daca nici ei nu-si asuma, e ceva putred in toata treaba asta.

Apoi le-am spus: “Voi trebuie sa-mi dovediti ca ceea ce faceti voi este corect si sigur pentru copilul meu. Faptul ca sunteti cadre medicale nu va absolva nici de credulitate, nici de ignoranta. Cand veniti cu dovezi stiintifice, studii independente cu placebo salin, dublu orb legate de siguranta vaccinurilor pe care vreti sa le fac copilului meu, mai discutam. Momentan literatura medicala nu contine nici macar UN SINGUR studiu de acest gen. Pana atunci va rog sa incetati sa incercati manipularea asta ieftina. Ar trebui sa le spuneti parintilor ca vaccinarea pe care vreti sa o faceti ii transforma pe copii in surse de infectare cel putin 3 saptamani si ca 99,99% din cazurile de polio din ultimii ani sunt strict di cauza vaccinarii. Asta daca ati fi onesti. ” ( era vorba de vaccinul anti-polio oral)
Si eram intr-o sala cu mai multi parinti; mai mult de jumatate au refuzat vaccinul. Eu mi-am vazut de treaba.

In saptamana urmatoare m-am dus la director si i-am dus o cerere in care mentionam ca nu sunt de acord ca al meu copil sa fie vaccinat, indiferent cu ce si i-am spus ca-i aduc in fiecare an cate o cerere, sa fie omul “acoperit” si sa nu mai ajunga in situatia neplacuta de la sedinta respectiva. Directorul s-a “inmuiat” si mi-a spus ce-l macina pe el “Doamna, am inteles pozitia dumneavoastra, dar este vorba de polio, eu am ruda care a fost nenorocita pe viata din cauza poliomielitei”. Si i-am raspuns: “Domnule director imi pare sincer rau pentru tragedia traita, dar sa stiti ca polio este o boala ce se vindeca in maxim 96 de ore, tratamentul este simplu si nu necesita costuri mari doar ca pe medici nu-i invata nimeni ceea ce alti medici au practicat cu succes in plina epidemie. Eu nu vreau sa fiu motiv de scandal in scoala. Pur si simplu considerati ca am acces si la alte informatii si, ca urmare, vad lucrurile diferit. si sunt responsabila pentru alegerile mele”.

Asa s-a incheiat disputa “intre adulti”. Cea intre copii a mai continuat vreo 3 saptamani, adica fii-mea era aratata cu degetul de cativa copii ( auzisera ceva copiii pe-acasa .. ). Apoi copiilor le-a trecut pentru ca a venit “inteparea” si brusc fii-mea era fericita care nu trece prin asa ceva.

Referitor la “neprimirea in scoala / gradi pe motivul vaccinarii” varianta este asa: ii atragi atentia persoanei ca trebuie sa-si motiveze raspunsul in scris, adica sa scrie ca nu accepta copilul din cauza lipsei vaccinurilor si trebuie sa semneze. Ii spui ca iti trebuie refuzul explicit la tribunal, pentru ca o / il dai in judecata pentru discriminare si interpretare partinitoare a legilor, avand in vedere ca vaccinarea NU este obligatorie ci doar recomandata si este dreptul parintelui sa aleaga. Deci persoana in cauza incalca un drept al parintilor si este cazul sa raspunda legal pentru asta si pentru orice pressing emotional / psihologic pe care il va face asupra copilului sau asupra ta. Garantez ca in maxim 30 de secunde se potoleste. MAJORITATEA asistentelor si medicilor si cadrelor din educatie HABAR NU AU ca vaccinarea este optionala!

La observatiile ‘destepte’ de genul “un copil nevaccinat este periculos pentru cei vaccinati” pur si simplu le ceri sa se decida de care parte a baricadei sunt:

a) vaccinurile sunt eficiente, bla bla ..adica fac ceea ce se spune ca fac, atunci prezenta copiilor nevaccinati nu este o problema, pentru ca vaccinul protejeaza;

b) copiii vaccinati sunt in pericol in prezenta celor nevaccinati, adica vaccinurile NU protejeaza, nu fac ceea ce se spune ca fac … iar logica ne spune ca, daca apar imbolnaviri in randul copiilor vaccinati atunci inseamna ca vaccinarea le-a slabit sistemul imunitar. Pur si simplu trebuie sa decida in ce luntre stau, ca a te plimba de la un argument la altul, acum vaccinarea protejeaza, acum nu mai protejeaza daca apare vreun “barbar – pagan” nevaccinat – nu este deloc stiintific )

Totul este sa te aduni tu si sa intelegi ca este dreptul tau sa alegi. Iar restul de mizerii se pot corecta rapid; avand in vedere legislatia, castigi in orice instanta in maxim 2 infatisari.

Roxana”
Vizualizări: 7.515

Distribuie: