Din nou la școală. De azi cu amândoi.

Vizualizări: 3.201

”A fi profesor n-ar trebui să fie o profesie, ci o pasiune. Doar atunci învățământul poate să treacă de la impunerea unor idei la explorarea adevarului.” Sadhguru

Petru intră clasa I. Stați, să-mi suflu și mai strașnic nasu’… Așa…

Zilele par lungi, dar anii sunt scurți...

Zilele par lungi, dar anii sunt scurți…

Deci intră la școală, dar nu de luni, ci de miercuri. Clasa I începe întotdeauna miercuri. De ce miercuri și nu luni, ca toată lumea? Pentru că luni și marți comunitatea părinți-elevi-profesori se pregătește și se primenește să întâmpine familiile care intră în clasa I. Pe ce planetă e asta? Uite AICI.

Pregătirile pentru noul an școlar au început de fapt de la mijlocul lui august. Consiliul profesoral face zilnic intâlniri legate de programă, schimbă idei, experiențe, explozie de creativitate! Seara profesorii pregătesc logistic clasele, după cum simte fiecare energia grupului de elevi pe care îi are de călăuzit în anul ce urmează. Se face și curățenie, c-așa-i obiceiul în fiecare an: părinții și profesorii împreună fac curat în școală, în grădină și în pădurea din jur. Nu de alta, dar spiritul de comunitate se înțelege cel mai bine atunci când e trăit.

Anul ăsta nouă ne-a revenit dușumeaua clasei și curațenia în atelierul de lucru manual. 🙂 Eu una m-am relaxat să pot schimba prea statul la calculator cu o muncă fizică. Învațătoarea ”zugrăvește” în fiecare an și se ocupă de aranjarea clasei – e de fapt profesoară de artă și face cu adevărat un gest artistic ce nu poate fi cuprins în cuvinte. Alți părinți spală geamurile, alții șlefuiesc băncile, alții repara una – alta, alții prin grădină, fiecare cum poate și cum are disponibilitate, mă rog, nu ne facem socoteala unii altora și nici nu ne suspectăm că tragem chiulul, ȘTIM că tot ce facem pentru copiii noștri și pentru binele Universului facem. Și mai ales știm că fiecare face tot ce poate. Așa că facem cu conștiința trează și cu inima bucuroasă tot ceea ce e nevoie.

Luni: se deschide școala.

Marți: e ziua în care părinții copiilor de la clasa I împletesc o poartă de flori, prin care copiii de clasa I vor trece miercuri. E parte din ritual și e surpriză!

Fiecare aduce flori…

Simplu, cât mai simplu - Cristela GEORGESCU, 2018

Simplu, cât mai simplu – Cristela GEORGESCU, 2018

… și o gustare bună și sănătoasă care să dea celorlalți putere și creativitate. Pe mine mă știți deja, nu mă dezlipesc de Tonicele de la Apiarium

Nu plec de-acasă fără Tonic 12 de la Apiarium - Cristela GEORGESCU 2018

Nu plec de-acasă fără Tonic 12 de la Apiarium – Cristela GEORGESCU 2018

….fiecare își prezintă ideile de florist interior 🙂 , se împart florile și se trece la împletit!

Work in progress - Cristela GEORGESCU, 2018

Work in progress – Cristela GEORGESCU, 2018

N-am simțit așa satisfacție a lucrului armonios realizat  în echipă alături de ”necunoscuți” de când mergeam pe la seminarii corporatiste de team building… 🙂

Poarta de flori - Cristela GEORGESCU, 2018

Poarta de flori – Cristela GEORGESCU, 2018

Miercuri: toți elevii, profesorii și grădinița, plus părinții, plus bunicii! 🙂 se adună în curtea școlii și iau parte la ritualul de bun venit într-o nouă etapă a vieții, marcat de trecerea clasei I prin Poarta de Flori. Vibrează aerul de atâta trăire interioară la unison!

Poarta se fixează pe interiorul tocului de la ușa clasei I și acolo rămâne pe toată perioada anului școlar. Este ”poarta” prin care vor trece zilnic către o lume nouă, o lume pe care o vor descoperi împreună și în care spiritul lui ”împreună” va impregna toate acțiunile acestor suflete gigantice poposite în trupuri mititele.  Nu e poarta spre note, competiție, socoteli și citit, ci poarta spre ei înșisi, spre curiozitatea de a studia, spre găsirea vocației, spre cunoașterea și depășirea limitelor, spre o lume liberă, guvernată de iubire și nu de frică.

Dorim tuturor copiilor acestei lumi ca pentru nemurirea steluțelor din privirea lor să aibă în jur adulți care să le construiască Porți de Flori spre libertatea spirtului înaripat!

Pentru copiii acestei lumi și pentru nemurirea steluțelor din privirea lor - Cristela GEORGESCU, 2018

Pentru copiii acestei lumi și pentru nemurirea steluțelor din privirea lor – Cristela GEORGESCU, 2018

 

 
Vizualizări: 3.201

Distribuie: