Din nou la școală. De azi cu amândoi.

”A fi profesor n-ar trebui să fie o profesie, ci o pasiune. Doar atunci învățământul poate să treacă de la impunerea unor idei la explorarea adevarului.” Sadhguru

Petru intră clasa I. Stați, să-mi suflu și mai strașnic nasu’… Așa…

Zilele par lungi, dar anii sunt scurți...

Zilele par lungi, dar anii sunt scurți…

Deci intră la școală, dar nu de luni, ci de miercuri. Clasa I începe întotdeauna miercuri. De ce miercuri și nu luni, ca toată lumea? Pentru că luni și marți comunitatea părinți-elevi-profesori se pregătește și se primenește să întâmpine familiile care intră în clasa I. Pe ce planetă e asta? Uite AICI.

Pregătirile pentru noul an școlar au început de fapt de la mijlocul lui august. Consiliul profesoral face zilnic intâlniri legate de programă, schimbă idei, experiențe, explozie de creativitate! Seara profesorii pregătesc logistic clasele, după cum simte fiecare energia grupului de elevi pe care îi are de călăuzit în anul ce urmează. Se face și curățenie, c-așa-i obiceiul în fiecare an: părinții și profesorii împreună fac curat în școală, în grădină și în pădurea din jur. Nu de alta, dar spiritul de comunitate se înțelege cel mai bine atunci când e trăit.

Anul ăsta nouă ne-a revenit dușumeaua clasei și curațenia în atelierul de lucru manual. 🙂 Eu una m-am relaxat să pot schimba prea statul la calculator cu o muncă fizică. Învațătoarea ”zugrăvește” în fiecare an și se ocupă de aranjarea clasei – e de fapt profesoară de artă și face cu adevărat un gest artistic ce nu poate fi cuprins în cuvinte. Alți părinți spală geamurile, alții șlefuiesc băncile, alții repara una – alta, alții prin grădină, fiecare cum poate și cum are disponibilitate, mă rog, nu ne facem socoteala unii altora și nici nu ne suspectăm că tragem chiulul, ȘTIM că tot ce facem pentru copiii noștri și pentru binele Universului facem. Și mai ales știm că fiecare face tot ce poate. Așa că facem cu conștiința trează și cu inima bucuroasă tot ceea ce e nevoie.

Luni: se deschide școala.

Marți: e ziua în care părinții copiilor de la clasa I împletesc o poartă de flori, prin care copiii de clasa I vor trece miercuri. E parte din ritual și e surpriză!

Fiecare aduce flori…

Simplu, cât mai simplu - Cristela GEORGESCU, 2018

Simplu, cât mai simplu – Cristela GEORGESCU, 2018

… și o gustare bună și sănătoasă care să dea celorlalți putere și creativitate. Pe mine mă știți deja, nu mă dezlipesc de Tonicele de la Apiarium

Nu plec de-acasă fără Tonic 12 de la Apiarium - Cristela GEORGESCU 2018

Nu plec de-acasă fără Tonic 12 de la Apiarium – Cristela GEORGESCU 2018

….fiecare își prezintă ideile de florist interior 🙂 , se împart florile și se trece la împletit!

Work in progress - Cristela GEORGESCU, 2018

Work in progress – Cristela GEORGESCU, 2018

N-am simțit așa satisfacție a lucrului armonios realizat  în echipă alături de ”necunoscuți” de când mergeam pe la seminarii corporatiste de team building… 🙂

Poarta de flori - Cristela GEORGESCU, 2018

Poarta de flori – Cristela GEORGESCU, 2018

Miercuri: toți elevii, profesorii și grădinița, plus părinții, plus bunicii! 🙂 se adună în curtea școlii și iau parte la ritualul de bun venit într-o nouă etapă a vieții, marcat de trecerea clasei I prin Poarta de Flori. Vibrează aerul de atâta trăire interioară la unison!

Poarta se fixează pe interiorul tocului de la ușa clasei I și acolo rămâne pe toată perioada anului școlar. Este ”poarta” prin care vor trece zilnic către o lume nouă, o lume pe care o vor descoperi împreună și în care spiritul lui ”împreună” va impregna toate acțiunile acestor suflete gigantice poposite în trupuri mititele.  Nu e poarta spre note, competiție, socoteli și citit, ci poarta spre ei înșisi, spre curiozitatea de a studia, spre găsirea vocației, spre cunoașterea și depășirea limitelor, spre o lume liberă, guvernată de iubire și nu de frică.

Dorim tuturor copiilor acestei lumi ca pentru nemurirea steluțelor din privirea lor să aibă în jur adulți care să le construiască Porți de Flori spre libertatea spirtului înaripat!

Pentru copiii acestei lumi și pentru nemurirea steluțelor din privirea lor - Cristela GEORGESCU, 2018

Pentru copiii acestei lumi și pentru nemurirea steluțelor din privirea lor – Cristela GEORGESCU, 2018

 

 

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
 1. Draga Cristela,
  M-am bucurat nespus sa te vad atat de multumita si zambitoare acolo sub poarta de flori.
  Am citit cu mare drag mesajul tau si mi-a placut foarte mult tot,dar mai ales pasajul cu:” nu e poarta spre note,competitie……”.Minunat gandit si cred ca asa este acolo.La noi “never”, nu va fi asa..Am fost si noi cateva zile cu bicicletele in Austria pe un traseu pe langa Dunare si ne-am simtit minunat,inconjurati de oameni frumosi,linistiti si multumiti.Succes celor 2 P la scoala!
  Te pup cu drag si asteptam articole la fel de calde si frumoase ca si sufletul tau.Oana TM.(Iti amintesc ca,ne-am cunoscut la conferinta de la Timisoara).

  1. Multumesc, Oana mea draga! Desigur ca imi amintesc de tine, cel putin dupa semnatura! 🙂

   Te imbratisez cu recunostinta,
   cristela

 2. Exista Scoala Waldorf (de stat) si in Cluj.
  Waldorfcluj.ro. Baietelul meu este in clasa a patra.

  1. Buna ziua, in primul rand, Ruxandra. Multumim in al doilea rand pentru informatie.
   Gand bun si sa nu uitam bunele si nobilele gesturi de a ne saluta si multumi, indiferent de trendurile existente in mediul virtual.

   Cristela GEORGESCU

 3. Buna seara, Cristela. Mi-ai putea spune in ce zona locuiti voi, de sunteti atat de norocosi incat aveti o scoala Waldorf in apropiere, te rog? Se pare ca sunt atat de putine in Austria… Am vazut ca este una in Innsbruck si una in Kufstein, care se numeste Michaelischule. In Vorarlberg este doar o gradinita Waldorf, in Bregenz… Baietelul meu va merge la scoala la anul, mi-as fi dorit sa am posibilitatea de a-l inscrie la o astfel de scoala, desi nici cele clasice de pe aici nu par a fi de speriat (cel putin din ceea ce am auzit). Multumesc anticipat pt raspuns si pt toate informatiile pe care le-am primit de la tine de-a lungul anilor de cand te-am descoperit. 🙂 Cu recunostinta, Carmen Ciobanu

 4. Buna, Cristela. Iti scriu din nou. Imi cer scuze ca iti mananc inutil poate timpul, am cautat altfel pe internet si par a fi, intr-adevar, mai multe, in orasele mari in principal, doar ca au nume diferite, Robert Steiner sau, asa cum e cea din Götzis, de langa mine, Familienrheintal Schule… dar e atat de scumpa, nu ne permitem aprp 500 de euro lunar… e ciudat ca nu este sprijinita financiar aprp deloc de stat. Multumesc pt ca citesti si imi pare rau pt deranj. Seara frumoasa, Carmen

  1. Buna seara, Carmen. Multumesc pentru mesaje. Rudolf Steiner, nu Robert Steiner. Este fondatorul acestei pedagogii. Citeste putin sa vezi de unde vine numele Waldorf.

   Este ”ciudat”, zici?! Cum ”ciudat”? Este EVIDENT si firesc. Ai vazut tu stat care doreste cetateni liberi? Tot ce este natural, sanatos sau care contribuie la libertatea si constienta cetatenilor, este descurajat prin toate mijloacele posibile.

   Inainte de a merge la orice fel de scoala libera sunt teme de facut – citeste articolul ”Cum am ales scoala copiilor mei”.

   Noapte cu pace,

   Cristela GEORGESCU

 5. Buna, Cristela. Multumesc pt raspuns. Evident ca e Rudolf, nu Robert, din neatentie si oboseala am scris gresit. Ai dreptate, si aici, ca peste tot, “trebuie” sa fii integrat in sistem… Toate cele bune! Multumesc!
  Carmen

Care este opinia ta?