Dovleac prețios

Vizualizări: 0

Dacă e nevoie și spațiu, din când în când putem da dovadă de prețiozitate în toată această simplitate…

Mostră de gătit cină fără ulei. Pentru sportivi de performanță.

Dovleac (mititel) la cuptor. Când se răcește se umple cu putin (deci puțin!) mei fiert în supă clară sau orez integral făcut la abur, 2-3 felii subțiri avocado, 2-3 ciuperci delicate (repet, delicate), câteva inele marinate de ceapă roșie, două moțuri de piure din ceapă coaptă. Pentru impresie artistică musai câteva chipsuri de cartofi mov (se fac la cuptor mai mulți că cine are copii rămâne altfel fără decor și pică la proba asta). Ah, și la final ceva verde aruncat din zbor într-o doară, ca și când nu vă pasă unde aterizează, c-așa-i moda gourmet…

Detalii.

1. NU MUREZ, ci marinez. Ceapa rosie e marinata, iar ceapa alba este coapta si pasata fin cu putina sare si o picatura de miere. Pentru marinare nu am reteta fixa, ce prind la indemana. Folosesc fie marinada uscata (frec pur si simplu ceapa cu amestec de condimente) sau – in acest caz – marinada lichida. Am facut un amestec din balsamico, foi de dafin, ienibahar si coriandru zdrobit, ghimbir proaspat zdrobit, putin curry si ulei presat la rece de masline. Poti pune ce-ti trece prin gand si prin camara (poti adauga usturoi, chimen, marar etc). Si lasi inelele de ceapa acolo peste noapte sau cu intr-un borcan cu capac, la frigider, peste noapte.

2. Cum fac chipsuri? La cuptor. Cartofii taiati subtiri, frecati cu putina sare si gata la cuptor. Cand ii scot, picur putin ulei. Deci picur cu pipeta. Nu torn cu sticla. Evit sa incalzesc uleiul.

3. De ce fără ulei? De cate ori imi permite situatia si reteta, evit sau reduc dramatic cantitatea de sare si de ulei, am explicat in cartea Diversificarea, pur și simplu, de ce. Alimentele ADAUGATE trebuie folosite cu SCOP si cu MASURA.

Corpul unui sportiv produce foarte mult acid lactic, sarcolatic etc in timpul antrenamentului si e important sa le neutralizam si apoi sa le eliminam rapid. Mancarea gatita este oricum o mancare creatoare de aciditate. (https://cristelageorgescu.ro/…/chimia-alimentelor…/). Acid peste acid, daca mai blochez si limfa si rinichii cu grasimi, pe unde si cand sa mai fac eliminarile? Ce nu elimin, acumulez, iar efectele acidozei intr-un corp cu rinichi si limfatice incarcate si cu suprarenale care gafaie, le putem vedea in jur si chiar la multi sportivi de performanta. <

Aștept poze și impresii de la curajoși.
Vizualizări: 0

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.

Opiniile sunt dezactivate