Dr. Spock și meniul de luni 17.01.2011

Scris de Cristela  - 18 ianuarie 2011

Afirmatia zilei vine din cartea renumitului pediatru american Dr. Benjamin Spock, cotat ca fiind cel mai mare pediatru al tuturor timpurilor: “Ingrijirea sugarului si a copilului”. Am cumparat-o si eu inainte sa se nasca Pavel, o editie revizuita integral de dr. Robert Needlman. Nu mica mi-a fost surprinderea, dar si bucuria cand am citit declaratia dr. Spock, facuta la varsta de 94 de ani, la finalul unei cariere de exceptie in pediatrie. Un act de curaj intr-o lume in care astfel de idei si sfaturi primesc imediat acuzatia de INCONSTIENTA. O declaratie care a pus pe jar deopotriva medicii si parintii si anume ca “cea mai sanatoasa dieta, inclusiv pentru copii, este cea pe baza de vegetale, fara carne, oua sau produse lactate” (pag 337). Declaratia sa completa este (pag 337-338):

“Eu personal am urmat o dieta fara lactate, cu carne foarte slaba, din anul 1991 cand aveam 88 de ani. La 2 saptamani dupa aceasta dieta, bronsita mea cronica s-a vindecat, dupa 2 ani de tratament cu antibiotic fara succes. Am avut prieteni de varste mijlocii sau mai batrani carora li s-a ameliorat boala de inima dupa ce au eliminat produsele lactate, carnea si alte produse cu grasimi saturate. Ca sa aveti un asemenea succes este foarte important sa introduceti cereale integrale si o varietate de legume si fructe si sa deveniti mult mai activi… Eu nu mai recomand multe produse lactate dupa varsta de 2 ani. Bineinteles, era o vreme cand laptele de vaca era considerat foarte bun. Dar cercetarile, impreuna cu experienta clinica, au fortat medicii si nutritionistii sa regandeasca aceasta recomandare”.

In ceea ce priveste declaratiile dr. Spock (la randul sau crescut cu o dieta vegetariana in copilarie si la care s-a reintors spre sfarsitul vietii, recunoscand ca regreta ca a intrerupt-o intre timp) au existat ‘aliante’ formate cu intentia de a-i detrona afirmatiile. In general sunt promovate prejudecati despre dieta vegetariana, mai ales la copii, de genul: carnea e esentiala pentru crestere; lactatele furnizeaza cel mai mult calciu (poate stiti ca “majoritatea legumelor cu frunze verzi si leguminoaselor contin o forma de calciu care este absorbita la fel de bine, daca nu chiar mai bine, decat cea din lapte”. Dr. Spock – pag 343); e riscant sa ii cresti vegetarieni; copiii vor renunta la dieta vegetariana de rusine, pentru ca nu vor sa fie diferiti de colegii lor de la gradinita, scoala, liceu, etc…. Am auzit de multe ori astfel de ganduri si acum ma fac doar sa zambesc cu dragoste… 🙂 De exemplu Pavel are 2 strabunici, ambele trecute de 90 de ani, foarte active si in putere. Una e nemultumita ca nu o sa apucam varsta ei, pentru ca nu mai mancam carne si – mai rau – eu i-am stricat si pe barbatii din casa :), iar cealalta e preocupata de faptul ca Pavel se va rusina cand va fi mare si “va iesi cu baietii sau fetele”, pentru ca el, ditamai barbatul, nu va sti ce e aia carne… Mie imi sunt si mai dragi, de fiecare data cand le aud 🙂

Din fericire insa, stiinta merge inainte si ea ii ajuta pe cei dornici sa inteleaga rolul pe care alimentatia il joaca in ceea ce priveste sanatatea si longevitatea. Multe dintre bolile varstei a treia nu sunt datorate batranetii, ci sunt cauzate de obiceiuri alimentare adoptate din timpul copilariei si de alimente nesanatoase sau pregatite necorespunzator consumate incepand chiar din primele zile de viata.

Asa incat, pentru cei dornici, trecem la fapte acum 🙂

Mic dejun – un piure de banana: 3 lingurite branza tofu de casa, 1 banana mica pasata cu furculita, 3 biscuiti din cereale integrale (macinati pesmet), 50 ml lapte soia, putina miere.

Pranz: intotdeauna incep cu piureul si apoi supa, deoarece am observat ca lichidele la final nu le refuza niciodata, in schimb daca bea la inceput lichide, nu mai mananca tot piureul.

PIURE DE LINTE

2 linguri linte galbena (lasata la inmuiat 12 ore, spalata si fiarta 40 min impreuna cu o ceapa), 2 lingurite quinoa (fiarta 20 min impreuna cu un morcov), 1 fir de marar tocat, f putina sare FARA IOD (de la magazinul Naturalia sau sare de Hymalaia), 1-1.5 lingurite ulei de masline presat la rece, cateva picaturi de lamaie (cred ca stiti ca fierul se absoarbe cel mai bine in organism in prezenta vit C. Lintea este o redutabila sursa de fier, nu numai de proteine).

linte germinata, Foto: Cristela GEORGESCU

Dupa ce au fiert (lintea, quinoa si legumele) se paseaza si se amesteca cu mararul, sarea si uleiul. Daca vi se pare prea gros, puteti subtia cu putina supa, suc de morcov sau suc de rosii. Eu am folosit 2 lingurite de zacusca de legume (dar facuta in abur, in suc propriu, nu in ulei. Adica am tocat si inabusit toate legumele ce intra la zacusca, le-am fiert in suc propriu la foc mic si pus apoi in borcane. Dac vreti, un fel de ‘gem de legume’:) ) Se face la fel de usor si repede ca gemul de gutui.

SUPA DE MORCOVI (RAW)

Felul 2 – 150 ml de suc proaspat stors din: 3 morcovi, 1 patrunjel radacina (pe post de supa raw, gatita la rece), 1/2 fir ceapa verde sau 1/4 catel usturoi.

Cina: aveam alte planuri (gris cu lapte de soia si pasta de afine), insa Pavel a poftit la deliciosii nostri cartofi copti cu avocado si ceapa. Asa incat a insistat sa manace DOAR cu furculita lui mami, jumatate de avocado taiat cubulete, 1 cartof copt taiat cubulete si – ati ghicit – o jumatate de  ceapa rosie, din care a supt tot sucul (inca nu are suficienti dinti pentru a o marunti si inghiti).

Despre avocado. Suntem foarte fericiti ca iubeste avocado deoarece acesta este o sursa de vit A, C, E si B6 (necesara pt creier), calciu, cupru, fier, magneziu, fosfor, zinc. Are un continut aproape neobisnuit de mare de proteine si grasimi nesaturate (deci cele sanatoase) si mult ravnitele omega 3 si omega 6.

Nu a fost nevoie de gustari in timpul zilei, doar ceai de soc+tei. Si 250 ml lapte soia de casa inainte de culcare. Dupa care obligatoriu impreuna ne spalam pe dinti, spunem o rugaciune si, in speranta ca dintii nu ne deranjeaza, Pavel doarme dus pana la ora 6.30 – 7.00, iar mama face o ultima ordine dupa asistentul ei de la bucatarie 🙂

Meniul de marti 18.01.2010 si un margaritar

Articole interesante 

>