Exemplu de manipulare prin cercetarea științifică (1)

Cercetarea științifică denaturează efectele consumului de ouă asupra colesterolului din sânge
(Buletin infomativ Breaking Medical News din 13 decembrie 2019)

Potrivit unui nou raport de examinare apărut în American Journal of Lifestyle Medicine, rezultatele cercetărilor finanțate de industrie au minimalizat efectele consumului de ouă asupra nivelului colesterolului.

Cercetătorii de la PCRM (Comitetul Medicilor pentru Medicină Responsabilă, organizație non-profit din Washington, SUA) au examinat toate studiile științifice publicate din 1950 până în martie 2019, studii care au evaluat efectul ouălor asupra nivelului de colesterol din sânge. În același timp au examinat și sursele de finanțare ale acestor studii, precum și influența pe care aceste finanțări a avut-o asupra rezultatelor studiului.

Procentul studiilor finanțate de industrie a crescut de la 0% în 1950, la 60% în 2010-2019.

Studiile publicate înainte de 1970 nu au indicat nicio influență a industriei asupra rezultatului cercetării.

Peste 85% la sută din studiile de cercetare, indiferent de sursele de finanțare, au arătat că ouăle au efecte nefavorabile asupra colesterolului din sânge. Cu toate acestea, studiile finanțate de industrie au minimalizat aceste descoperiri: aproape jumătate din publicațiile finanțate de industrie (49%) au raportat concluzii care intră în conflict cu rezultatele studiului real.  Cercetările anterioare publicate în JAMA au arătat cum consumul zilnic – chiar și a unor cantități mici de ouă – crește semnificativ riscul atât pentru bolile cardiovasculare, cât și pentru moartea prematură.

Autorii raportului de examinare realizat de PCRM avertizează comunitatea științifică și publicul să fie la curent cu sursele de finanțare ale unui studiu științific, atunci când interpretează și iau în considerare rezultatul respectivei cercetări.

Referințe: Barnard ND, Long MB, Ferguson JM, Flores R, Kahleova H. Industry funding and cholesterol research: A systematic review. Am J Lifestyle Med. Published online December 11, 2019.

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
 1. Draga Cristela,
  Iti multumesc pemtru informatiile pe care ni le impartasesti periodic.
  In jurul nostru, in lumea asta in care totul se ghideaza dupa maximizarea profituluii, avem constant de-a face cu bombardamente informationale (includ aici si reclamele dar si astfel de studii “sponsorizate”).
  De aceea trebuie sa “inghitim” cu maxima precautie informatiile ( al caror subiect de intereseza) care vin spre noi, verificandu-le din alte surse, cerand opinia unui specialist impartial.
  Cazul meu – Am o fetita de 1 an si 8 lun inca alaptata. Am citit pe mai multe site-uri despre cat de bun, cat de aliment complet este oul si marturisesc ca ii dau fetitei de 2 ori pe saptama alaturi de legume. Te rog spune-mi opinia ta despre acest lucru – este nociv ?
  Cu pretuire, Ioana

  1. Draga Ioana,

   Multumesc frumos.

   Scopul și măsura sunt cele care dau răspunsul și care fac diferența. Poate la vârsta ei un ou de prepeliță – dacă e absolut necesar să existe în alimentație oul ca ”aliment complet”, deși polenul crud este un aliment ”mai complet”, dacă e să ne luăm doar după acest criteriu :)- ar fi mai ușor de digerat, de asimilat și de neutralizat de corp.

   Gand bun si iubire,

   Cristela GEORGESCU

 2. Draga mea Cristela pt ca a venit vorba de oua…Cand eram insarcinata doctorul meu naturopat tot insista ca ar trebui sa
  includ in dieta mea ” macar” ouale! Zicea ca le considera super aliment si sunt esentiale pt dezvoltarea creierului copilului. Bineinteles ca i am multumit pt sfat dar nu l am pus in aplicare si copilul meu se dezvolta perfect, fizic si mental! Ca sa nu spun ca inteligenta lui o depaseste cu mult pe a mea si a lui taica su la pachet!

  1. Multumesc, draga Anca pentru comentariu. Vorba dr. Morse: ”Naturopatia, așa cum tinde să se prezinte în ultima vreme, cu abordări simptomatice și fără habar de alimentație naturală, e o rușine.” Intenția articolului este de a sensibiliza asupra modului în care suntem manipulați din spatele paravanului ”cercetare științifică”. De data asta s-a întâmplat că a fost vorba de ouă, însă nu catre aliment e îndreptată intenția mea, am explicat și în comentariile anterioare. Dacă vrem să mâncăm pentru că ni se pare ”normal și natural” e una și putem face acest lucru cu bun simț față de corp. Dar e absurd să mâncăm sau – mai rău! – sa fortam copiii sa manance anumite alimente, doar de frica de a nu avea carențe, frică inoculată de medici (care – e oficial – nu studiază nici măcar un minut de nutriție la școala de medicină) și de concluziile manipulate ale unor studii științifice finațate de cei care profită de pe urma concluziilor.

   Imbratisari,

 3. Am tinut si gaini si prepelite, nu pentru oua ci mai ales pentru ca imi plac pasarile. Am incercat sa le ofer conditii cat mai bune in asa fel incat pasarilor sa fie si lor bine. Gainile sunt pasari domestice, adaptate traiului din gospodariile noastre. Pentru prepelite, este greu. Ati vazut vreodata in ce conditii traiesc saracele pasari in baterii? Ei bine, e aproape imposibil sa le cresti altfel si sa mai ai si oua. Daca ar fi sa aleg intre un ou de gaina crescuta in libertate, intr-o gradina, hranita cu cereale, si un ou de prepelita crescuta cu furaje intr-o cusca… Nu as recomanda nimanui oua de prepelita!

  1. Multumim, Andreea. Face fiecare dintre noi tot ce este nevoie, ce este posibil si ce ii este ingaduit in circumstantele date. Gand bun,

   Cristela GEORGESCU

Care este opinia ta?