Meniu Floricel: totul dintr-o inghititura, totul dintr-o lovitura

Vizualizări: 13.498

Pentru ca felul asta de mancare are legatura cu venirea pe lume a lui Petru (zis si “Floricel”), l-am denumit ca atare: Tort Floricel :). Imi doream de ceva timp o varianta de meniu concentrat pentru fratele lui mai mare, Pavel, dar si pentru mine (de cand cu noua formula M+2P :)). Asta pentru ca Pavel are pofta de mancare, dar nu are rabdarea necesara sa stea pe scaun indeajuns pentru a manca din tot ce presupune un meniu cuprinzator. In ceea ce ma priveste, lipsa de timp este direct proportionala cu nevoia de a ma hrani corect si cat mai complet. Ne trebuia deci tuturor ceva eficient, care dintr-o inghititura – cum s-ar zice – sa cuprinda cam toate chestiile sanatoase si hranitoare recomandate la mic dejun sau cina: cereale, fructe, nuci, seminte.

Am descoperit bunatatea despre care va scriu in ziua in care am venit acasa de la spital, cu Petru nou nascut. Prietena mea, Mery, ne-a asteptat cu acest tort de biscuiti pe post de Prajitura Sarbatoritilor. Am preluat reteta, am operat la randul meu ceva modificari si a devenit cea mai ravnita varianta de mic dejun, ba chiar un fel de delicatesa. E ca o bucurie sarbatoreasca de fiecare data cand raspund pozitiv rugamintilor: “Mama, mama, te rugaaaaaam … tort de biscuiti …, ne mai faci?” 🙂

Imi place genul de abordare “totul dintr-o lovitura”. Asa e si Floricel, asa sunt CaFelinele si cred ca majoritatea retetelor de deserturi de pe blog: contin cereale, fructe proaspete si uscate, nuci si seminte de diferite feluri, lapte vegetal, miere.

Cu alte cuvinte ‘mnealui e un fel de “power bar” cu vitamina MLH (Mama – Love – Home made). Se prepara repede (Nu ma credeti? Pe incercate si pe luate! :)). Si nu in ultimul rand, imi place pentru ca se poate modifica compozitia, atat din puct de vedere al cantitatilor, cat si al felurilor de ingrediente, asa incat la final sa obtineti diferite variante, dupa gustul, placul si creativitatea fiecaruia. Ah, si forma poate fi schimbata, eu prefer varianta rulada.

Nota: prajitura este strict vegetariana, adica vegana, adica de post, nu contine nici un fel de proteina animala, deci se preteaza pentru meniurile copiilor cu alergie sau intoleranta la oua si lactate.

Tort Floricel

Ingrediente: 10 linguri fulgi bio, fara zahar, de multi cereale (genul Granovit). Ulterior puteti incerca sa puneti si mai mult, nu va strica reteta. Folosesc fulgi de ovaz, orz, secara, spelta, soia, quinoa. Puteti folosi si musli, daca nu vreti sa va mai chinuiti sa taiati si adaugati fructe uscate.

3 linguri nuca de cocos razuita marunt (se gaseste direct asa de cumparat), 1 banana pasata cu furculita, 1 mar ras (fara coaja), 200ml lapte vegetal (folosesc doar lapte facut de mine), 2 linguri de stafide/merisoare, cateva curmale, caise, prune uscate, toate taiate cubulete, 1 lingura seminte de canepa si 1 ligura migdale macinate (daca faceti lapte de migdale, puteti folosi pulpa ramasa dupa strecurarea laptelui), eventual nuci tocate sau macinate fin (pentru copii sub 3 ani), putina vanilie naturala.

Laptele caldut se toarna peste toate ingredintele de mai sus, se amesteca usor si se lasa 30 min la inmuiat.

Intre timp se pregateste restul compozitei din: 1/2 kg biscuiti din faina integrala pe langa tot felul de biscuiti de la Fibrio si Cornelia Marin, am mai gasit unii din tarate, fara ou, lapte si zahar. Singurul lucru cu care nu sunt impacat e ca toti biscuitii sanatosi pe care i-am gasit au praf de copt/bicarbonat de sodiu si de-asta nici nu fac foarte des tortul, dar nu vreau sa dau nici in ortorexie :)), 3 linguri nuca de cocos razuita marunt, miere (dupa gust, depinde cat de dulce il doriti, eu folosesc 1 lingura), 200 ml lapte vegetal, 1 lingura de cafea instant de cereale si fructe (gen INKA).

Se rup biscuitii cu mana in bucati maricele si se amesteca cu nuca de cocos. Se toarna deasupra laptele in care s-a amestecat in prelabil Inka si mierea. Se amesteca usor, pentru a nu se farama biscuitii. Se lasa sa absoarba laptele timp de 10 min – dar timpul depinde de genul de biscuiti folositiAm observat ca fiecare tip de biscuiti are un grad diferit de absorbtie a lichidului: unii se inmoaie foarte repede, altii mai greu. Sa testati inainte. Altfel riscul este ca – daca biscuitii se inmoaie repede si ii lasati prea mult sa stea in lichid – sa se transforme totul intr-o pasta … :(. Adaugati deci lichid mai mult sau mai putin decat v-am indicat, in functie de cat de repede observati ca se inmoaie biscuitii. Important este sa traga umiditate, dar sa isi pastreze fermitatea, sa nu devina ca o plastelina.

Dupa ce s-au patruns, se adauga prima parte a compozitiei, cea din fulgi, seminte, nuci si fructe si se amesteca usor. Se pune intreaga compozitie pe folie de plastic (eu am gasit “plastic” biodegradabil din amidon de porumb; cred ca merge si cu hartie de copt, ca sa evitati nenorocirea de plastic obisnuit) si se ruleaza. Se lasa cateva ore la frigider, sa se lege si sa se intareasca. Din cantitatile de mai sus ar trebui sa iasa cam 3-4 bucati de rulada de 10-15 cm lungime. Se pot pastra la congelator (dar nu cu saptamanile) si consuma la nevoie.

Se taie felii si, daca vi se pare ca aspectul e cam rustic, se poate innobila putin prin tavalire in cocos razuit sau pudra de roscove si “pomponare” cu fructe de padure viu colorate. Noi am folosit ce-a mai ramas prin borcanele unde le-am conservat asta toamna cu miere.

Cu gandul la o felie (ba chiar doua!! :)) de Floricel “pomponat”, cu fructe de padure colorat, va dorim inspiratie, pofta buna si deplina sanatate!

'Mnealui, varianta comerciala

‘Mnealui, varianta comerciala




Vizualizări: 13.498

Distribuie: