Gătește, evoluează, trăiește!

Număr afişări : 1.648

Cu cât o să evitați să gătiți acasă, din cauza unor lucruri pe care le-ați auzit sau vi le-ați ”implantat” singuri în minte în legătură cu talentele sau cu frumusețea de a găti, cu atât mai lipsită de rafinament, de încântare, de morală, de savoare, de sănătate și de eficiență financiară va fi experiența vieții.

Nu te lăsa! - Cristela GEORGESCU

Nu te lăsa! – Cristela GEORGESCU

Sunt fascinante principiile SHOJIN RYORI – ceea ce japonezii cuprind sub conceptul bucătăriei sacre pentru trup și suflet, pentru progres spiritual. A-ți prepara cu evlavie singur hrana, cu cât mai puțină risipă și a o mânca conștient, în tihnă este un antrenament prin care îți exprimi prețuirea vieții și strădania de a te pune în armonie cu tine însuți și cu restul lumii.

Pentru toate femeile care citesc acest material, indiferent ce vîrstă au, dacă sunt căsătorite sau nu, dacă sunt mame/bunici sau nu, recomand capitolul “Pași spre pur și simplu”, pag. 269 din cartea mea Diversificarea, pur și simplu cu prefață de dr. Sorina SOESCU. O să înțelegeți de ce.

Și pentru mine a găti simplu, foarte, foarte simplu, departe de tumultul creat de vocile care vociferează strident că trebuie să mâncăm și să ne hrănim copiii cu CANTITĂȚI PRECISE DE NUTRIENȚI, PE CARE SĂ ÎI COMBINĂM DUPĂ REGULI CREATE DE MINȚI ALAMBICATE (cu alte cuvinte cu ”de toate” și doar după sfatul medicului, deși toate școlile de medicină din lume tratează superficial nutriția și în niciun caz holistic, adică ținând cont de bio-individualitatea fiecărui organism) a devenit o practică spirituală, prin care am învățat să fac din ceva aparent banal, o experiență extraordinară și care să mă răsplătească la fel ca atunci când citesc o carte bună sau când fac un schimb de idei valoroase cu un maestru.

Vă asigur: a spăla un cartof (și a zâmbi lăuntric de recunoștință că ai privilegiul ca atunci când deschizi robinetul din casa ta să și curgă apă!), a culege rozmarin și busuioc plantat cu mâinile tale (și a zâmbi lăuntric de recunoștință că ai ambele mâini și că mai sunt și sănătoase pe deasupra!), a așeza pe un mic platou măsline crude, castraveți și roșioare (și a zâmbi plin de recunoștință că soarele le-a copt, pământul le-a hrănit și alte mâini truditoare le-au cules pentru tine) sunt – CONTRAR A CEEA CE SE CREDE – căi de acces la seninătate și la liniște, stări de care depinde cu adevărat sănătatea și longevitatea noastră.

Foto: Cartofi prăjiți neprăjiți cu ierburi mediteraneene din gădina noastră (vezi detalii în ”Mai simplu decât Simplu” de Călin Georgescu, supliment cadou la cartea NOUL Simplu 1 din Colecția de cărți ”Simplu” de Cristela Georgescu, ilustrații Cristiana Radu )

măsline Kalamata crude, nepasteurizate (le cumpăr de la un neamț, Mani Bläuel, care are livadă bio in Grecia, găsiți pe net; sunt mai scumpe, dar dacă citiți capitolul despre măsline din Diversificarea, pur și simplu înșelegeți de ce puțin și bun, înseamnă pe termen lung mai mult decât puțin și ieftin sau mult și ieftin, sau mult și bun)

și niște legume bio din Grecia (de la supermarket, facem tot ce putem mai bine în condițiile date și până încep ale noastre de la ghiveci).

Duminică cu pace tuturor, poftă bună împreună la trup, la minte și la suflet!

Număr afişări : 1.648

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
 1. Buna,
  Multumim pentru cuvintele frumoase.
  “Omul multumit are un ospăț necurmat”
  Am avut o data probleme la gat si nu puteam sa inghit nici apa…atunci am realizat cat de MULT face chiar si sa pot bea un pahar cu apa, ceea ce inainte nu am realizat ca ar fi un motiv de recunoștință.
  —–esti o fiinta cu suflet frumos—-
  -🙂GBU-

 2. Ce dor mi a fost de simplitatea din cuvintele tale, Cristela, de lectia ta de recunostinta pentru tot ce avem! Si ce mult mi-as dori ca si copii nostri sa aiba parte de asa ceva! Pretioasa esti, Cristela! Imbratisari calde de la noi!

 3. Buna ziua, doamna draga ! De ce curatati castravetii de coaja ? Nu sunt vitamine si in coaja ? Scuze pentru simplitatea intrebarii… dar eu consum castravetii cu coaja cu tot. Acum ma delectez cu cea mai faina carte, Diversificarea pur si simplu…Sa invat sa traiesc si sa mananc mai simplu, atat eu cat si familia mea, nu de alta dar ne complicam singuri existenta. Multumesc pentru toate informatiile pretioase pe care ni le daruiesti cu atata drag !

  1. Buna seara, multumesc pentru intrebare si pentru impresiile legate de carte. Curat coaja pentru ca asa ne e mai bine – observatie practica. Coaja are vitamine, dar coaja este si protectia. Chiar si in agricultur bio se folosesc “chimicale”, mai putine, dar se folosesc. Cand am posibilitatea sa curat coaja legumelor si a fructelor care nu sunt din gradina proprie sau din gradina in care nu se folosesc niciun fel de solutii chimice, o curat. 🙂 Gand bun si noapte cu pace.

Care este opinia ta?