Goana dupa proteine (I)

Actualizare 2016: Corpul nostru NU are nevoie de proteine, ci de aminoacizi. Orice exista in natura si are structura, contine aminoacizi, de la firul ierbii, la radacinoase, legume, fructe, frunze verzi, cereale etc. Oamenii moderni, manati de frica de carente, gonesc dupa proteine – eu am fost in fruntea plutonului pana acum doi ani, altfel cum as indrazni sa vorbesc despre asta? – si de aceea, indiferent de dieta si varsta lor, sunt intoxicati cu proteine de origine animala sau vegetala. In semn de multumire pentru mentorii mei si pentru copiii acestei lumi, va urma partea a treia (ultima) a acestui articol, care va explica cele de mai sus. Las insa si articolul de mai jos, deoarece el reprezinta o treapta de dezvoltare, adecvata cu cunoasterea de la momentul respectiv si care poate servi acelora dintre voi care va aflati in acelasi punct. Cunoasterea evolueaza nu atat prin acumularea de noi notiuni teoretice, ci prin introducerea lor in practica de zi cu zi. Dupa mai bine de 14 ani de dieta fara proteina animala si dupa 2 ani de la inceperea studiului si practicarii unui nou regim de viata, cel de curatare si regenerare celulara bazat pe metoda Dr. Robert Morse, am experiente si puncte de vedere care completeaza articolele vechi de pe blog.

***

Se pot dezvolta corespunzator copiii vegetarieni fara aport de proteine animale?
Sunt proteinele vegetale la fel de bune ca cele animale?
Din ce obtin vegetarienii proteinele?

Nota: Folosesc termenul vegetarian pentru ceea ce de fapt se numeste strict vegetarian, adica fara proteina animala. Am observat o generalizare a acceptiunii de vegetarian pentru dieta care exclude numai carnea, dar include lactate, peste, oua.

Primesc aproape zilnic intrebari precum cele de mai sus, atat din partea celor preocupati constructiv, cat si din partea celor ce manifesta ostilitate inutila. La baza unor astfel de intrebari troneaza cu emfaza urmatoarea paradigma: carnea este proteina, iar proteina inseamna carne.

FALS!

Am explicat in repetate randuri cum dieta pe care am ales-o pentru familia noastra nu este un experiment excentric, menit sa ma propulseze in centrul atentiei si sa creasca numarul de vizitatori pe blog. Actiunile mele au ca scop, dincolo de motivatiile personale pentru sanatate, informarea, cunoasterea si imputernicirea cititorilor. Ce face mai departe fiecare este o alegere pe care am invatat sa o respect: binele facut cu forta e ca raul facut cu frumosul si vindecarea are timpul ei la fiecare persoana.

A merge insa impotriva majoritatii si a sensului pe care aceasta il da starii de normalitate nu e  usor (dar e ziditor de caracter!), chiar daca dovezile (inclusiv stiintifice) si logica sunt de partea ta. Multe dintre emailurile sau comentariile pe care le primesc pe blog de la cei ce patimesc, imi confirma pertinenta acestei afirmatii. Nici nu e de mirare. Foamea si setea dupa sfaturi privind alimentatia sanatoasa au generat si o oferta pe masura: un melanj de informatii si o stare de confuzie pe masura. Am fost la timpul si la randul meu victima acestei situatii, mai ales in ceea ce priveste proteinele. Un motiv in plus pentru a scrie si articolul de fata.

Ostilitatea manifestata fata de dieta vegetariana si ridiculizarea celor ce sunt hotarati sa o implementeze sau sa o incerce macar temporar, sunt caracteristici ale lipsei de informare si de educatie a acestui popor manipulabil si, asa cum am mai scris si in articolul motivational de deschidere a blogului, o marturie elocventa a lipsei de viziune si de responsablilitate din partea statului, cu privire la sanatatea si viitorul natiunii.

Biruinta dietei pe baza de plante si alimente integrale (ca si cartofii prajiti sau cola sunt vegetariene, daca e, nu?) dovedita inclusiv stiintific in lupta cu boli cronice si degenerative (din ce in ce mai prezente si la copiii de vartse fragede), eficienta ei in intarirea sistemului imunitar si faptul ca pe ambele le-am experimentat personal, ma fac sa acord subiectului un amplu spatiu azi si in viitor. Adevarul incontestabil, de care eu una nu ma mai pot dezice niciodata, este ca alimentandu-ne corespunzator ne putem salva viata.

Am studiat si voi continua toata viata sa studiez materiale despre nutritie, ca sa inteleg mai bine de ce am patimit, de ce am invins ulterior si mai ales pentru a nu repeta cu copiii mei, nici una dintre greselile datorate nestiintei sau inconstientei.

De fiecare data cand vine vorba de vegetarieni – fie ca e cineva care ia in calcul sa devina vegetarian, fie ca e o dezbatere, fie ca e doar curiozitatea unui carnivor convins – prima intrebare este “De unde o sa ai proteine?” ca si cand alimentele de origine vegetala nu ar avea proteine. 🙂

Am ales sa va povestesc despre proteine si mitul creat in jurul lor, folosind “Studiul China – adevarul despre alimentatia omenirii, cel mai complet studiu asupra nutritiei”, autor Dr. T. Colin Campbell si Thomas Campbell II. O carte curajoasa care redefineste ceea ce obisnuim sa numim “alimentatie corespunzatoare”.

Despre autor: Absolvent al cursurilor de nutritie animala din cadrul prestigioasiei universitati americane Cornell, Dr. T. Colin Campbell si-a concentrat initial studiile si eforturile pe imbunatatirea capacitatii de productie de proteina animala, ceea ce fusese invatat ca reprezinta “nutritia corespunzatoare”. In momentul in care era deja pornit pe calea promovarii sanatatii prin sustinerea consumului de multa carne, lapte si oua, ia parte la doua proiecte majore de cercetare stiintifica si convingerile sale sunt spulberate.

Dr. Campbell nu este exponentul unui curent avangardist de promovare a hranei de origine vegetala ca aliment si medicament, ci este unanim recunoscut ca cercetator stralucit, savant consacrat, modest si calauzit de dragostea pentru semeni. Este unul dintre marii nutritionisti ai lumii contemporane, iar cartea constituie un demers convingator pentru definirea tipului de alimentatie sanatoasa si impactul ei major in mentinerea si refacerea sanatatii. Credibilitatea si siguranta afirmatiilor provin nu numai din rezultatul cercetarilor de o viata, ci si din activitatea de educatie si implicare in elaborarea de strategii si politici de alimentatie in SUA. Toate aceste date stau la baza cartii si a cursului de Nutritie vegetariana pe care l-a organizat si predat cu succes nebanuit la Universitate Cornell.

In cadrul unui proiect menit sa elucideze semne de intrebare legate de moartea a milioane de gaini anual, din cauza unui toxic necunoscut din furaje, a luat parte in cadrul renumitului MIT (Massachussets Institute of Technology) la descoperirea dioxinei, “incontestabil cea mai toxica substanta chimica descoperita vreodata”.

O alta contributie majora a fost aducerea la lumina a unui “secret bine ascuns”, in cadrul unui proiect national in Filipine, privind copiii malnutriti si expansiunea neobisnuit de mare in randul acestora, a cancerului la ficat, boala intalnita de obicei la adulti. Timp de 10 ani dr. Campbell si echipa s-au straduit sa imbunatateasca alimentatia copiilor malnutriti, administrandu-le cat mai multe proteine cu putinta. Se considera atunci pe scara larga ca malnutritia la copii se datora lipsei proteinelor, in special cele din produse animale. (Nu-i asa ca asta va suna cunoscut? De cate ori nu ati fost avertizati ca va expuneti copiii riscului de malnutritie daca adoptati o dieta vegetariana? Bineinteles ca afirmatia are doza ei de adevar incontestabil, insa doar in cazul in care dieta vegetariana este neechilibrata si gandita superficial.) Dupa cum povesteste chiar autorul, universitati si guverne de pretutindeni isi uneau eforturile pentru a ameliora “lipsa de proteine” din tarile in curs de dezvoltare.

Secretul scos la iveala l-a expus pe dr. Campbell riscului de a fi etichetat drept eretic: copiii care beneficiau de o dieta cu multe proteine erau cei mai predispusi a face cancer la ficat! Munca sa de cercetare si rezultatul studiilor au convins fara dubii ca nutritia este un atu impotriva substantelor chimice cancerigene si in lupta impotriva cancerului. Autorul isi aminteste cum a spune ca proteina nu este sanatoasa, cu atat mai mult sa spui ca ea ar putea contribui la aparitia cancerului, a pune sub semnul intrebarii valoarea alimentelor de origine animala, era mai mult decat un act de curaj, o descoperire revolutionara sau un moment de rascruce in cariera. Era o erezie.

Au urmat 27 de ani, din cei aproape cei 50 de cercetare, in care dr. Campbell a investigat rolul nutritiei, in special al proteinelor, in dezvoltarea cancerului; obiectivul sau nu era sa inteleaga doar daca, ci in ce fel ar putea proteinele sa genereze cancerul . Ca o recunoastere a importantei temei in cauza, studiul a fost generos finantat de cele mai bine vazute si competititve surse de finantare, iar rezultatele acestuia urmau sa fie re-analizate de cele mai bune reviste stiintifice, in vederea publicarii. Descoperirile au fost din nou socante: dietele cu aport scazut de proteine inhibau producerea cancerului indus cu ajutorul substantelor chimice puternic cancerigene (in particularul acestui caz, aflatoxina). Insa nu toate proteinele din dieta aveau acelasi efect, nu actionau similar.  “Cazeina, care constituie pana la 87% din proteina laptelui de vaca, provoaca toate stadiile in procesul cancerizarii. Si care tip de proteina NU promova cancer, chiar la un aport ridicat? Proteinele cele mai sigure erau cele din plante, in speta cele din grau si soia.” (pag. 7)

Munca de cerecetare a continuat cu proiectul Studiul China, studiul corelatiei dieta-boala,“cel mai amplu studiu cu privire la dieta, stil de viata si boala care s-a facut vreodata cu subiecti umani”, realizat in China rurala si Taiwan. Descoperirile au fost consecvente cu cele ale studiilor similare initiate pe animale:
1. oamenii care consuma cele mai multe alimente de origine animala sufera de cele mai multe boli cronice
2. afectiunile cardiovasculare, diabetul si obeziatea pot regesa printr-o alimentatie sanatoasa
3. diferite forme de cancer, boli datorate imunitatii scazute, sanatatea oaselor, a rinichilor, tulburarile de vedere si cele mintale sunt in mod categoric influentate de dieta

Despre carte: Imi place cartea si subscriu modului in care semnatarul Cuvantului inainte, John Robbins, autor al volumelor Reclaiming our Health (Recuperarea sanatatii) si The Food Revolution (Revolutia alimentara) descrie abordarea dr. Campbell: “…nu va ofera doar concluziile lui. El nu va vorbeste de sus, spunandu-va ce sa mancati si ce sa nu mancati, ca si cum ati fi niste copii. Nu, ci ca un prieten bun si de incredere, care a avut sansa de a invata, descoperi si face mai mult in viata decat ne-am fi putut macar imagina majoritatea dintre noi, cu blandete, claritate si iscusinta, va ofera informatiile si datele de care aveti nevoie pentru a intelege pe deplin tot ceea ce implica alimentatia si sanatatea in zilele noastre.  Cu alte cuvinte, el va da posibilitatea de a face singuri alegeri, dupa ce ati fost informati.”. Aproape fara sa ne dam seama, ajungem sa ne distrugem pentru ca mancam – ca regula generala – ceea ce este gustos, sau ceea ce este convenabil, sau ceea ce ne-au invatat parintii sa ne placa. Studiul China si clarificarile asupra proteinelor constituie un bun inceput pentru exercitiul de informare la care va invit.

(Va urma)

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
 1. Nu am avut rabdare sa citesc decat 1/3 din articol, dar l-am pus pe pagina mea! Sa aiba lumea ce citi azi, la primele ore ale diminetii 😉

  1. Urmeaza si partea a doua (ultima), care explica exact ce inseamna proteina valoroasa, de calitate si de ce nu sursa proteinei este cheia succesului, ci calitatea ei. Sper ca cei care citesc sa aiba rabdarea de a trece de 1/3 din articol:), m-am straduit sa il scriu cat mai accesibil.

  2. perfect cu partea II :). Ai scris foarte simplu, de impact si prietenos, totodata. Eu n.am avut rabdare in sensul ca am inteles ce ai vrut sa zici, am vazut ca partea a doua este despre Studiu China, am pus link.ul pe pagina mea, am reluat lectura si apoi am recitit inca o data tot articolul. Deci era de bine lipsa rabdarii. Era din entuziasm 🙂

 2. Vei vorbi, in viitor si de SOIA? Sau este un articol pe blog dedicat controversatei seminte? 🙂 Incerc sa caut, dar nu gasesc….

  1. Da, am scris trei articole, tocmai pentru a face putina ordine in talmes-balmesul de informatii contradictorii si confuzante, talmes – balmes despre care am vorbit si in articolul de fata. Inca o data, eu am vazut ceea ce scriu, nu vorbesc din carti in privinta nutritiei. Am vazut aplicat pe sute de pacieti, mii de oameni au fost tratati cu succes de dr. Doru Laza si au invins nu numai boli cronice, ci boli fatale. Acest om de la care am invatat, care m-a salvat si care practica de zeci de ani medicina naturista si dieta vegetariana, are ca experienta, evolutia a mii de oameni scapati din gherele bolii.

   Asadar, despre soia:
   Carnea pamantului: https://www.cristelageorgescu.ro/?p=221, articol introductiv
   Retete si dileme despre soia: https://www.cristelageorgescu.ro/?p=2214, articol explicativ
   Un snack gustos si nutritiv: https://www.cristelageorgescu.ro/?p=1993

   De asemenea sa stii ca eu, de cand cu avalansa de nutritionisti si informatii despre nutritie, nu mai citesc decat ceea ce am incredere. Discernamant. Am vazut cu ochii mei, am aplicat, m-am salvat, vad pe copiii mei, in asta cred. Altfel ar insemna sa ma debusolez zilnic sau sa intru in polemici inutile. Nu face parte din modul in care am ales sa imi investesc energia:).

  2. multumesc pt link.uri si am inteles ce ai vrut sa spui. Eu sunt in etapa in care invat sa disec informatia, sa o separ si sa invat sa discern. Dar ca sa discern, trebuie sa invat si sa inteleg. De aici intrebarile uneori stupide 🙂

  3. Nu, nu, te rog, chiar ieri mai spuneam cuiva ca eu nu judec nici un fel de intrebare, din contra: le iubesc si iubesc si persoanele care le adreseaza! Altfel nu si-ar mai avea rostul acest blog.

   Recunosc ca e greu (dar nu imposibil!) ca cititor sa ai discernamant in contextul actual. Dar Dumnezeu lumineaza mintea si calea celor care cauta. Iti doresc biruinta in demersul tau frumos.

   cristela

 3. Multumim, ai facut o sinteza foarte buna, clara, succinta, accesibila a continutului cartii si ai vorbit foarte convingator despre valoarea proteinelor din dieta vegetariana! Chiar si pentru noi, care am citit cartea, faptul ca tu esti un exemplu care s-a vindecat excluzand proteinele animale ne inlatura orice indoiala care mai persista legat de acest subiect!

 4. Draga Cristela,
  Vreau neaparat sa te felicit pentru modul impartial in care scrii si iti expui parerile. Imi place si ma bucura extrem de mult.
  Cat despre proteine…. am urmarit o serie realizata de BBC despre om si cum traieste in cele mai vitrege conditii pe aceata planeta, si desi este o serie foarte frumoasa, am ramas cu un gust amar legat tocmai de aceasta goana dupa proteine animale. N-am putut sa inteleg de ce, in fiecare episod, ieseau la iveala din tot felul de societati umane, ba desertice, ba inuite, ba amazoniene – oameni care depuneau eforturi inimaginabile sa obtina proteine animale. Si cumva, am impresia ca asta este doar perspectiva realizatorilor europeni. Sau poate ma insel.

  1. Cornelia, aprecierile tale sunt generoase, multumesc. Iar observatiile fine si inteligente, te felicit la randul meu. Am inteles de ceva timp ca la TV auzim si vedem de multe ori ceea ce considera altii ca trebuie, nu neaparat ceea ce ne e folositor sau adevarat …

 5. Draga Cristela,
  Desi copiii mei au crescut, sunt in preadolescenta, desi in ultimii 14 ani m-am
  straduit sa-i alimentez cat mai corect (credeam eu) ca ei sa creasca si sa se dezvolte normal, desi am avut tentative de evadare din “normalitate” prima acum vreo 8-9 ani dupa ce am citi cartea lui Ernest Gunther, cred ca niciodata nu e prea tarziu sa schimbi directia si sa alegi calea sanatatii.Acum realizez ca ezitarile mele erau din cauza lipsei informatiei (care-ti da lipsa de siguranta), conjuncturii, presiunii celor din jur care ma inebuneau cu faptul ca baietelul meu cel mare care era f slabut, manca f rau, in ciuda tuturor terapiilor si tertipurilor pe care le foloseam, mai ales carnea pe care o tinea in gurita si nu voia nicicum s-o inghita. Destul de recent am suferit o interv chir pt o afectiune ginecologica care a tras semnalul de alarma(copiii au nevoie de mine sanatoasa) si am inceput sa ma documentez, sa caut pe net, sa cumpar carti. De cateva luni am renuntat la prot animala iar copiii si sotul nu mai vor carne! Acum cateva zile am descoperit siteul tau iar informatia concentrata,documentata, realista, atitudinea calda si fara fite creeaza dependenta. E extrem de dificil sa schimbi gusturile unor copii obisnuiti cu milka, torturi cu mult unt, frisca sau shaorma(cand scapau). Am cumparat un aparat pt lapte de soia si cred ca in curand vom renunta si la laptele de vaca de la tara. Nu sunt adepta polemicilor si discutiilor inutile dar te-as ruga sa-mi spui parerea ta in leg cu pozitia pe care renumitul dr Robert Morse in “Sa traim sanatos fara toxine” o are fata de mitul(?) consumului de soia, toxina soia, vlastar de megacorporatii, etc.Imi cer scuze dc m-am intins prea tare

  1. Draga Cristina, MULTUMIM pentru ce impartasesti cu noi! De cate ori citesc astfel de povesti, ma infior si ma umplu de lacrimi. Doamne ajuta sa gasesti informatiile cele mai valoroase si autentice pentru sanatatea familiei voastre! Cu multa dragoste si entuziasm voi contribui si eu cu tot ce pot. Deoarece nu am citit cartea la care faci referinta, te rog fii buna si spune-mi care este pozitia despre care vorbesti si iti voi raspunde cu tot ceea ce stiu si am experiemnetat personal.

   Eu iti recomand intre timp, pentru tine, avand in vedere interventia pe care ai avut-o, o carte valoroasa de medicina naturista. Poti citi mai intai articolele mele “Dr. Doru Laza revine” https://www.cristelageorgescu.ro/?p=2685 si, daca esti convinsa dupa ce citesti acest post ca recomandarea mea merita, atunci comanzi cartea.

   Cu mult drag, cristela

 6. Cristela multumim foarte mult ptr acest subiect, foarte interesant, Studiul China este cartea mea preferata, descoperirile facute de dr. Campbell dupa parerea mea sunt cele mai importante din istoria omenirii.. dar probabil este doar parerea mea.. despre proteine eu pana si in momentul de fata nu sunt lamurita, la inceput credeam ca trecerea la vegetarian te obliga sa introduci soia si spirulina in alimentatie, scria pe internet ca doar astea doua impreuna contin toti aminoacizii esentiali, ulterior am citit documentul cu congresul cancerului de la Paris, unde scria ca legumele si fructele contin aminoacizii esentiali, deci.. este asa sau nu este asa?
  Alta nelamurire as avea legat de sport si proteine, am cautat pe internet informatii, nu am gasit nimic concret, intrebarea mea ar fi: Daca un barbat doreste sa umfle muschii (prin exercitii de forta sau fitness) fiind vegetarian ce ar trebuii sa manance? de cate ori pe zi? mai multe proteine? pe ce alimente sa se axeze? etc.. stiu ca sotul tau este sportiv stiu ca ati citit foarte multe despre nutritie, indraznesc sa te intreb daca aveti ceva informatii poate faceti o paranteza cateva randuri legat si de subiectul asta.. nu prea stiu pe cine sa intreb..
  Mai vreau sa mentionez o chestie, eu si Cristi suntem fani Bear Grylls, stiu ca imi va sarii toata lumea in cap ptr ca mananca omul ala tot felul de gandaci si soparle, dar sa nu uitam ca totul este natural si este o lectie de supravietuire, mai ales ca Bear Grylls in viata de zi cu zi este vegetarian ptr cine nu cunostea acest aspect, pornind de la chestia asta vroiam sa iti spun ca pustanul vostru Pavel ii calca pe urme lui Bear cu escaladatul, cu km facuti pe zi, mancatul natural direct din natura (am vazut merele alea cum aratau) si are si privirea patrunzatoare si inteligenta.. toate pozele povestesc ceva.. si este plin de surprize ma uimeste ce e in stare sa faca..
  Mult spor in continuare la toate, asteptam sa scoti pe viitor si o carte, pana atunci te rog sa nu ne parasesti cu blogul, avem foarte mare nevoie de voi.. v-am pupat. Pa.

  1. Foarte buna intrebarea despre proteinele din viata sportivilor! Noi deja suntem patiti din cauza suplimentelor proteice pentru sportivi, cineva din familia mea a avut pb cu rinichii (s-a acumulat nisip) in urma consumului acestor suplimente; acum ia proteine din pudra de canepa – o fi bine? (inainte le lua pe cele carora li se face reclama pe la mai toate salile de fitness). Multumim, Cristela, pentru articol si explicatii!

  2. Andreea draga, eu iti multumesc pentru comentariul tau care m-a emotionat si m-a amuzat in acelasi timp. Raspund cu drag:
   1. Apropos de aminoacizii esentiali, partea a doua a materialului cred ca te-a lamurit. Ideea e simpla, alimentele de origine vegetala contin in majoritate proteine incomplete, adica nu au toti aminoacizii esentiali (9 la numar). Sunt insa unele, gen soia, quinoa, care contin proteina completa si, in plus, printr-o dieta vegetariana echilibrata, se pot obtine toti acesti aminoacizi, prin procesul de metabolizare.

   2. Sportul si proteinele. Din pacate muschii umflati nu se pot obtine decat cu suplimente proteice, anabolizante. Care nu cred ca e nevoie sa iti spun ca sunt pline de E-uri si te rezolva la aspect, dar si la sanatate.

   Ii transmit insa lui Cristi ca etalonul corpului masculin perfect este considerat David, sculptura lui Michelangelo. http://www.leonardo-da-vinci-biography.com/images/leonardo-da-vinci-timeline.43.jpg

   Daca mananca corect cereale, leguminoase, nuci (bineinteles alaturi de fructe, respectiv legume) e suficient.

   Cu dragoste, ma bucur ca v-am “auzit”. Ma gandeam de mult la tine.

 7. Pentru mine un challenge pentru vegetarieni nu sunt proteinele, despre care se stie ca sunt peste tot in vegetale, ci calciul.

  1. Cristina, nu e cazul. Poate este cea mai mica dintre griji pe care trebuie sa o ai. Te rog intra pe blog, da la “cautare” cuvantul “calciu” si vei avea 4 sau 5 articole care sper sa te linisteasca. Ideea de baza este ca unele alimente de origine vegetala contin o forma de calciu mult mai bine absorbita de organism decat calciul din lactate sau oua. Articolele pe care ti le-am recomandat se citesc usor si sunt edificatoare.

   Ca ultima mentiune, eu am suferit ani de zile de hipocalcemie si faceam crize severe, umblam cu fiolele de calciu in buzunar. M-a vindecat dupa ce am adoptat noul stil de viata si in principal cu pasta de susan pregatitat de mine. Am mai scris despre asta. Am trecut prin 2 sarcini si 2 per de alaptare fara sa imi cada maselele, sa mi se rupa unghiile sa am crampe musculare, etc , etc, toata simptomatologia caracteristica carentelor de calciu.

   Spor la citit

  2. Multumesc mult, sunt novice. 😉

  3. Cristina, cu dragoste. Si eu am fost novice, dar am avut o mare foame de cunoastere si am incaput pe maini foarte bune https://www.cristelageorgescu.ro/?p=2685.

   Dar e mai bine de tine sa inveti cand esti sanatoasa, decat cand esti stramtorata de vreun neajuns de sanatate.

   Te mai astept cu orice intrebare si, daca exista deja raspunsul scris, te indrum cu entuziasm

 8. buna cristela
  Domnul sa te ajute in tot ce faci. Pentru ca si eu sunt o fosta pacienta a Dr LAZA, si tu sti, vreau sa confirm ceea ce ai spus tu ca se poate trai doar vegetarian. In urma cu 13 ani m-am luptat cu un cancer in st 3 , iar acuma sunt bine datorita lui Dumnezeu in primul rand, si datorita Dr LAZA care m-a prescris tratamentul .De 12 ani sunt vegetariana si la fel vreau sa-mi cresc copilul care acuma are 9 luni . Deci se poate.Incurajez si eu pe toate mamele sa-si creasca copilasii cat se poate de sanatos. Efortul facut acuma se va vedea pe tot parcursul vietii , iar acest lucru este cea mai mare bucurie a unei mame.
  Multumesc Cristela pentru tot , sfaturile tale imi sunt de mare ajutor.
  Domnul sa fie cu tine si cu frumosii copilasi.
  Mariana

  Cristela am cateva intrebari sa-ti pun daca poti te rog sa-mi raspunzi:
  1. Suc de catina le-ai dat copiilor. Eu am incercat o data dar l-a refuzat si nu am mai incercat.
  DA, DOAR LUI PAVEL, PETRU MAI ARE 2 LUNI PANA LA DIVERSIFICARE :). PAVEL BEA ORICE DEOCAMDATA, INCLUSIV CARBUNE VEGETAL LA NEVOIE :), DAR AM O BANUIALA CA E DIN CAUZA BIBERONULUI. AM AUZIT CA MULTI COPIII REFUZA SA MAI BEA ANUMITE LUCRURI PE CARE LE CONSUMAU INAINTE, CAND TREC D ELA BIBERON LA CANA. ORICUM CATINA A BAUT SI CU BIBERONUL SI CU PAHARUL. FACUTA DUPA RETETA PE CARE AM POSTAT-O SI PENTRU AFINE, DOAR CA L-AM STRECUTAT DUPA BLENDUIRE.

  2.Taietei folosesti si de care? As vrea sa incep sa-i dau si altceva nu numai pisat.
  I-AM DAT PASTE ALFABET, DIN GRAU SPELTA, FARA PROTEINA ANIMALA. SE GASESC LA MAGAZINE BIO SAU POATE CHIAR LA SUPERMARKET. AM GASIT SI TAITEI DIN SPELTA, DE LA FIRMA PETRAS, DAR NU II MESTECA, IL GADILA SI SE JOACA DOAR CU EI :). EU FOLOSESC MULT QUINOA, E CAM SCUMP, DAR AM SCRIS DESPRE EA SI MERITA. IN PLUS ESTE FFF MOALE SI PLACUTA CA TEXTURA SI GUST PENTRU COPII, NU TREBUIE PASATA. NICI MEIUL NU TREBUIE PASAT. INCERACA SA PUI ORICARE DINTRE ACESTEA IN SUPA.

  3 Sare de cand as putea sa-i dau , de la un an?.
  NU E NICI O GRABA. CU CAT MAI TARZIU, CU ATAT MAI BINE. SE ZICE DE FAPT CA DUMNEZEU A PUS IN LEGUME SI FRUCTE EXACT ATATA SARE SI ZAHAR CAT ARE NEVOIE ORGANISMUL. INSA, DA, DUPA 1 AN SE RECOMANDA SI NU MAI MULT DE 2-3 GRAME, DECI CATEVA FIRE SI DOAR NEIODATA. EU I-AM DAT LUI PAVEL CETEVA ZILE SI INAINTE DE 1 AN, CAND A FACUT ROTAVIRUS SI TREBUIA INTENS HIDRATAT SI AVEA NEVOIE DE SARURI. AM PUS LA SFATUL DLUI DR PUTINA SARE (F PUTINA) IN SUPA CONCENTRATA.

  4. faci bulion si pt copii? cum? Lui Samuel ii place mamaliga cu bulion si avocado foarte mult, dar ma gandesc cum o sa-i dau la iarna, cum sa pastrez bulionul.
  NU AM FACUT BULION, AM PUS ROSIILE LA CONGELATOR SI LE SCOT, LE LAS SA SE DEZGHETE PUTIN SI LE DAU LA BLENDER. SAU AM NISTE TARANI CU SOLARII SI MAI IAU DE LA EI CATEVA ROSII PT PAVEL, LA NEVOIE. AM FOLOSIT SI BULION, DE LA BUNICA, INSA EU NU AM FACUT:)
  Eu fac doar cu sare pt mine , as putea sa-i dau si lui la fel dupa un an?
  DA, SIGUR, SI NU MAI PUTI SARE LA MAMALIGA.

  Daca ai informatii cum sa pastram anumite legume si fructe pt iarna te rog sa-mi spui.
  EU FOLOSESC CONGELATORUL, AMLUAT O LADA MARE FRIGORIFICA. SAU CONSERVAREA IN MIERE, AM SCRIS LA ARTICOLUL CU AFINELE. iNSA CEL MAI MULT, CONGELATORUL. CEA MAI BUNA METODA ESTE PASTRAREA LA + 1 GRAD, DAR CAUT ACUM PE CINEVA CARE SA IMI FACA TERMOSTATUL DE LA CONGELATOR SA MEARGA PANA LA +1 GRAD (STIU DE LA DL. DR. LAZA).

  Multumesc din inima.
  CU TOATA DRAGOSTEA SI EU VA PUP PE VOI SI SANATATE, M-A BUCURAT SA CITESC DE LA VOI.
  te pup.

  1. Mariana draga, multumesc pentru mesajul tau emotionant din toate punctele de vedere, mereu imi smulgi cate o lacrima… Si baietelul tau. Samuel este un inger, iar povestea miraculoasa a sosirii lui pe lume, dupa victoria asupra cruntei boli, atunci cand nimeni poate nu iti dadea vreo sansa, asa cum tu ai povestit in cartea dlui dr. Laza, este o dovada ca Dumnezeu nu inceteaza sa faca minuni pentru cei ce se lasa in mainile Lui si lupta.

   Raspund la intrebarile tale direct in mesajul tau, cu MAJUSCULE.

   Doamne ajuta si multumesc la randul meu pentru tot.

 9. Draga mea prietena,
  iti multumesc mult pt sfaturi. Am luat si eu o lada frigorifica, cea mai mare, dar nu merge la + 1gr. Am sa chem si eu pe cineva sa se uite la termostat. Am citit si eu in cartea dragului nostru doctor Doru Laza , ca se pot pastra la+1gr dar nu am stiut ca se pot regla . Iti multumesc pt ca mi-ai spus.
  Va doresc multa sanatate , pace si liniste .
  Sper si imi doresc ca intr-o zi sa ne cunoastem.
  Mariana

  1. Draga mea Mariana, dorinta este reciproca si iti multumesc pentru caldura mesajului. Intre proiectele mele este si o intalnire intre cititoare (cu copilasi cu tot 🙂 ). Actualmente am dat tema de studiu unei persoane de incredere, chestiunea cu termostatul. Daca gasim solutie inaintea ta, anuntam. Cu drag va imbratisez, pe tine si pe Samuel

 10. Buna Cristela,

  am si eu un baietel de 9 luni si incerc sa-l cresc cu o alimentatie vegetariana (+lapte matern). Am citit ca vegetarienii necesita suplimentare de vitamina B12. Tu cum ai rezolvat problema aceasta pentru copiii tai?

  1. Daria draga, am postat linkul cu raspunsul la aceast aintrebare pe pagina de Cuprins. Repet insa si aici, ceea ce am invatat de la dr. Laza: pt vit B12 e suficient sa mancam echilibrat si in mod corect (combinatii corecte adica!)alimente curate de origine vegetala – cereale, nuci/seminte, leguminoase, fructe si legume. Nu numai ca majoritatea contin B12, dar chiar organismul nostru produce B12, daca functioneaza corect. Deci vei consuma B12 “made in me”. Cu drag

  2. pai si atunci cum sunt copiii din parinti vegetarieni care nu se dezvolta. Am citit in cartea de la centrul Herghelia a e foarte imporana pentru dezvoltarea bebelusului vit B12 ca daca ii lipseste nu se dezvolta intelectual. Eu am o fetita de 10 luni si nu i-am dat carne si lactate inca. Din laptele matern se transmite vit B12? Inca alaptez. Acum chiar ca m-am speriat cand am citit articolul.Eu de 1 an jumate fac tranzitia si pentru baietelul nostru de 3 ani jumate si ma informez constant dar cand citesc asa ceva parca mi se naruie cerul. Ma gandesc ca tu esti instruita si ajutata de profesori si doctori si ai surse si finante dar eu sunt singura cu cartile si cu internetul care nu e credibil in 90 % din cazuri si am si finante limitate de Salar. Poate gresesc dar ma gandesc sa nu fac un rau ireparabil si atunci sa imi para rau. Daca asa stau lucrurile pot doar sa sper ca se transmite prin lapte vitamina asta ca altfel nu avea de unde sa o ia micuta mea.

  3. Ana,

   Doctorii cu care colaborez in cresterea copiilor nu imi fac un favor personal, ci lucreaza cu mine ca si cu orice alt pacient. Important e sa stii sa ii cauti si sa ii alegi.

   Profesorii cu care colaborez, la fel. Nu ii platesc cu nimic, nu imi fac mie favoruri personale.

   Finantele nu imi vin din cer si nu am auzit pe nimeni care sa spuna vreodata ca are prea mult. E un subiect unde toti admit ca se poate mai bine. Si eu am tot indemnizatie de crestere si ingrijire a copilului si fac tot ce fac pentru voi voluntar de 3 ani de zile. Sper sa pot mentine asta cat mai mult, nu ca sa ma judecati, ci ca sa va bucurati de ce va ofer.

   Nu am fost cu NIMIC diferita de tine, poate doar ca am avut in plus experienta propriei recuperari din boala. Dupa intuitie si creierul meu mi-am ales sutele de carti citite, am decis ce din ce e pe internet e adevar si ce e manipulare.

   Tot drumul prin care am ajuns sa stiu ce stiu si sa va invat ce va invat a fost si este o jertfa, nu numai personala, ci a intregii mele familii, inclusiv a scumpilor mei copii.

   Daca eu am putut sa ajung aici, va scriu sa va incurajez ca se poate, nu sunt cu nimic diferita de voi. Nu va scriu ca sa va gasiti scuze ca nu se poate. Dragostea unei mame face minuni, ea nu simte in nimic sacrificiul. Iar dragostea de semeni e la fel.

   Care este de fapt intrebarea ta? Cu ce te pot ajuta?

  4. Nu te judecam pe tine scuze daca asa a parut ma gandeam la mine s nu fac vreo prostie cu ingerasii mei din dorinta de a face bine. Scria in cartea pe care am citit-o ca un bebelus din mama vegetariana la 3 luni s-a oprit din dezvoltare la 6 luni nu statea in fund era apaic si nu interactiona din cauza lipsei de vit B12 care nu se gaseste activa in plante. iar la copii trebuie dat supliment de B12. Eu nu i-am dat supliment.

  5. PUTIN DESPRE B12

   Despre ce carte e vorba, sa stiu sa recomand tuturor sa se fereasca de ea si de autor. Asta apropos de “B12 inactiv in plante”. Ce aberatie.

   Vitamina B12 e produsa de (1) bacterii care traiesc sol nepoluat, deci E PE PLANTE si de acolo au si animalele care pasc (deci nu vei gasi B12 natural in produse animale de crescatorie sau vandute prin supermarketuri, ci B12 artificial, pentru ca si animalele alea sunt injectate, nu au posibilitate sa pasca) si de bacterii din intestinul gros – al nostru si al animalelor, dar care nu produc B12 in cantitati suficiente din diverse motive, unul foarte important fiind acela ca sistemul nostru digestiv este compromis din cauza alimentatiei si a combinatiilor fantasmagorice.

   Daca esti vegana si te temi de carente, fa-ti o determinare si suplimenteaza in consecinta B12, in functeie de rezultat. Nu mai sunt adepata analizelor, dar daca asta te linisteste, fa asa. Daca tu nu ai/nu produci B12, copilul nu are de unde sa ia. Nici omnivorii nu sunt departe de carenta, avand in vedere vremurile pe care le traim (apropos de poluare si alimentatia moderna). Cu exceptia cazului in care mananca produse provenind din animale injectate cu B12 de sinteza.

   Iar daca vrei sa inveti mai multe asa cum spui, ai GRATIS acest blog, inclusiv paginile specialistilor de la Blogroll (rubrica Ce urmaresc?).

  6. Atentia insa – nu contest ce se spune despre efectele carentei de B12, ci despre unde se gaseste, etc.

 11. draga Cristela, iata-ma revenita p blogul tau …am citit cu mult interes articolele despre alaptare si au venit tocmai la timp.asadar am nascut pe 28 oct.am avut un travaliu de 29 de ore dar am reusit sa nasc natural.copilasul e bn(Timothy) mai mult sau mai putin.din pacate am avut probl cu alaptarea inca de la inceput.nu am avut lapte primele 2 sapt .acum am inceput s am dar ii dau si completare cu humana antiregurgitare.din pacate laptele meu il varsa numai cel praf il pastreaza pt k are sfincterul esofagian insuficient dezvoltat si ii vine laptele din stomac inapoi.

  1. Crina, felicitari mama eroina, il pupam pe Timothy. Nu exclud posibilitatea ca eu sa nu fiu la curent cu probleme medicale in domeniu, insa logica mea nu functioneaza citind ce imi scrii. Cum poate fi laptele de mama regurgitat si cel praf (chiar antiregurgitare) acceptat? Nu intreb cu condescendenta, insa ce face laptele asta praf si nu face cel matern? CUm unul sta in stomac si altul nu? Poate ignoranta mea ma face sa pun un verdict bizar acestei situatii care ti-a fost prescrisa…

 12. in primul rand LA MULTI ANI SI FIE CA NOUL AN SA VA ADUCA NUMAI BCURII SI MULTA MULTA SANATATE..!!!

  Iata ce am primit intr un mail …te rog sa il contrazici tu cu argumentele tale f pertinente si in care am deosetrita incredere..sincer m am cam speriat…eu ii dau soia baiatului meu de 1,4 ani dupa reteta ta de lapte ..dar acum m am seriat putin nu stiu ce sa mai cred…studii si studii care sunt pertinente ca eu nu mai inteleg nimic..multumesc mult si va pupam..

  Atentie parinti si bunici !

  Alerta! Soia are efecte dezastruoase asupra sanatatii, mai ales la copii
  soia
  Soia bio: Proteina din soia e catabolica, duce la hipotiroidism (ceea ce e ff rau). Opreste dezvoltarea creierului copiilor!!! Creste de ~ 3 ori riscul de Alzheimer. Distruge sistemul reproducator.
  Despre soia “bio” (pentru ca cea modificata genetic e de 10 ori mai nociva decat aceasta):
  Dar, daca ati afla ca soia este un deseu industrial care nu se mai da animalelor pentru ca atunci cand li se dadea acestea se imbolnaveau grav, si ca duce la zeci de disfunctii si boli?
  In timpul postului, pentru multi, apar intrebari precum ce sa mananc, ca am de muncit, de unde imi iau proteinele etc. Si iata ca vine soia in intampinarea lor: se spune ca e un fel de carne vegetala, poate chiar mai hranitoare, cu multa proteina, fara colesterol, face bine la inima si nu numai, e ieftina ca braga, chiar seamana putin cu carnea (daca e bine preparata). Si mai e si de post. Dar…
  Sa incepem cu putina istorie: in Asia, soia este cultivata de mii de ani. Pana acum aproximativ 2000 de ani, a fost utilizata strict ca INGRASAMANT VEGETAL, datorita proprietatii plantei de a fixa azotul in sol precum fasolea. Acum ~2000 de ani a fost descoperit procesul de fermentare a soii, care o face mult mai gustoasa si usor de mancat, si elimina multe din substantele toxice din ea. Preparatele pe baza de soia nefermentata sunt mai recente. In Europa, soia este folosita in primul rand pentru producerea uleiului de soia; acesta este cel mai ieftin si mai folosit ulei in industria alimentara (daca scrie ulei vegetal pe o eticheta, inseamna fie de soia, fie de rapita, fie, in cazul fericit, de palmier). In urma extragerii uleiului, ramane o cantitate foarte mare de proteina din soia. Timp de ani de zile, aceasta proteina a fost folosita ca FURAJ. Numai ca animalele hranite cu foarte multa soia au inceput sa sufere tulburari grave de sanatate, in special ale sistemului reproducator.
  PROTEINA DE CALITATE INFERIOARA
  De ce este soia nesanatoasa? Sa incepem cu unul din primele motive pentru care oamenii mananca soia: ca inlocuitor de carne/sursa de proteina teoretic de buna calitate.
  Proteina din soia nu are proprietatile anti-catabolice, anabolice, anti-oxidante si de intarire a sistemului imunitar pe care le au proteina animala si chiar multe proteine vegetale. Contine substante care inhiba digestia si absorbtia proteinelor (inhibitori ai proteazelor), iar aceste substante nu sunt distruse in timpul gatitului. Astfel, pe termen lung, dietele care contin multa soia pot duce la deficiente de aminoacizi. Aceste substanse de asemenea pot duce la disfunctii pancreatice si crestere incetinita sau chiar oprita . Unele studii au observat chiar ca poate fi catabolica. Deci, soia nu este o sursa buna de proteina in timpul postului. Exista multe alte proteine vegetale de calitate mai buna.*
  De asemenea, soia opreste absorbtia mineralelor, si creste necesarul de minerale (din care oricum consumam, de obicei, prea pusin) si de vitamine (in special B12 si D3, iar B12 nu se gaseste in surse vegetale).

  Si totusi, aceste efecte sunt incomparabile ca gravitate cu efectele pe care soia le are asupra creierului, sistemului endocrin si a celui reproducator…
  CONTRACEPTIVE ORALE
  Soia contine fitoestrogeni (faimoasele izoflavone – genisteina si daidzeina). In cazul unor consumuri ridicate (cam cat ar consuma un european care a auzit ca soia este hrana de calitate…*), efectele vor fi asemanatoare cu ale contraceptivelor orale (estrogenului sintetic): modificari hormonale, tulburari de ciclu (la femei), cresterea sanilor (la barbati), iar, la copii si nou-nascuti poate avea efecte dezastruoase. Se estimeaza ca un copil hranit cu lapte de soia/hrana pentru nou-nascuti pe baza de soia primeste zilnic echivalentul a 5 pastile contraceptive. Un studiu publicat in cunoscuta publicatie The Lancet a descoperit ca copiii sunt expusi la o cantitate de izoflavone de 6 pana 11 ori mai mare decat cea care produce modificari hormonale la adulti (nota importanta: sistemul reproducator al copiilor este in formare; la adulti, aceste schimbari sunt reversibile, in cazul copiilor in schimb vor produce modificari ireversibile: sterilitate, efeminare in cazul baietilor, pubertate precoce la fete… la fel ca contraceptivele orale date unor copii mici). In sangele copiilor hraniti cu asemenea mancaruri, au fost detectate concentratii ale izoflavonelor de 13000-22000 (treisprezece pana la douazeci si doua de mii) de ori mai mari decat nivelul natural al estrogenului.
  HIPOTIROIDISM… DIABET…
  Tot aceste doua izoflavone reduc sinteza hormonilor tiroidieni, si doar 30 g de soia/zi pot duce la hipotiroidism si boli autoimune ale tiroidei. (nota: o cutie de tofu are cam 200 de grame, si nu e greu sa fie mancata la o singura masa). Un studiu a observat ca copiii care au fost hraniai cu soia au o incidenta dubla a diabetului…
  CREIERE MICSORATE, DEMENTA, IQ REDUS…
  Un studiu la scara mare a observat ca barbatii care consuma tofu de
  cel putin de doua ori pe saptamana au un risc de 2.4 ori mai mare sa faca Alzheimer, un grad mai ridicat de atrofiere a creierului si creiere care apar cu aprox. 5 ani mai imbatranite. De asemenea, izoflavonele din soia pot conduce la dementa vasculara.
  Copiii femeilor care au deficiente tiroidiene au un risc de 4 ori mai mare sa aiba IQ-ul sub 85 decat cei ai femeilor care nu au astfel de deficiente.
  Zincul este un element important pentru transmiterea impulsurilor nervoase intre neuroni (printre multe alte functii). Deficienta in zinc in timpul sarcinii si alaptarii (si in copilarie) duce la anomalii congenitale ale sistemului nervos, si a fost asociata cu “capacitate redusa de invatare, apatie, letargie, si retard mental”. Intr-un studiu pe 372 de copii chinezi deficitari in zinc, cei care au au primit suplimente de zinc si-au imbunatatit mai mult performantele“ in perceptie, memorie, rationare, abilitati psiho-motorii precum coordonarea mana-ochi. Alte trei studii au observat cresterea capacitatilor cognitive in urma suplimentarii cu zinc.
  Prin continutul foarte ridicat de acid fitic, soia duce in special la deficiente in zinc. S-a observat ca mancarea pentru nou-nascuti pe baza de soia a dus la scaderea nivelelor de zinc in toti copiii carora li s-a administrat. Chiar cand dietele au fost suplimentate cu zinc, a existat o corelatie puternica intre continutul de acid fitic din mancare si cresterea incetinita (zincul are un rol important si in cresterea si dezvoltarea organismului)
  *Asiaticii consuma in medie 12 grame de leguminoase pe zi (Colin Campbell, autorul “studiului China”), cu variatii intre 6 si 30 de grame. Departe de litrul de lapte de soia sau 200 de grame de snitele, chiftele, pateu din soia, sau tofu, pe care le poate consuma un occidental.
  REACTII OFICIALE
  Cat de serioasa este aceasta problema?
  Organismele nationale din mai multe tari au inceput sa ia atitudine. Intai, Ministerul Sanatatii din Israel a avertizat ca copiii mici nu trebuie sa fie hraniti cu mancare pe baza de soia, iar copii pot manca soia maxim o data pe zi, de maxim trei ori pe saptamana, iar adultii trebuie sa fie precauti datorita efectelor adverse asupra fertilitatii si riscului crescut de cancer la san.
  Universitate Cornell a avertizat ca femeile cu un risc crescut de cancer la san trebuie sa evite soia. Autoritatile elvetiene recomanda ca utilizarea soii in hrana bebelusilor sa fie “foarte restransa”. In Anglia si Australia autoritatile le spun parintilor sa intrebe un doctor inainte de a le da copiilor hrana pe baza de soia.
  Informatiile din acest articol cuprind o parte infima a cercetarilor din domeniu. Fiecare efecte negativ are in spate mai multe studii, si incep sa se cunoasca si mecanismele prin soia duce la aceste efecte. Pentru cei interesati de surse si care doresc sa afle mai multe, pe blog vor fi date trimiterile la articolele originale. De asemenea mai pe larg despre alimentele hranitoare care pot fi consumate in timpul postului (hrisca, ovazul, cerealele integrale, nucile etc.)
  Un “studiu de caz”- prizonierilor dintr-o inchisoare din SUA li s-a dat soia in loc de carne (60-70% proteina din soia, restul carne sau lactate), ceea ce i-a facut sa sufere de lesin, palpitatii, insomnii, depresii, simptome ale hipotiroidismului precum senzatie permanenta de frig, oboseala, crestere in greutate, gandire incetosata, infectii frecvente, glanda tiroida marita. Acestia au dat in judecata guvernul american in anul 2007

  1. Andra, multumim pentru urari. Cred ca nu ai citit articolul meu “Retete si dileme despre soia. Buna Vestire”.
   Fii pe pace. La fel de multe si pertinente studii sunt si despre vaccinuri cum ca sunt bune. Pe masura ce un curent care loveste la buzunarul industriei farma sau alimentare ia amploare, se gasesc jde mii de altii care sa il contracareze. Eu am vazut efectul consumului de soia (nemodificata genetic, fireste) timp de ani de zile la clinica dr. Laza, pe zeci si sute de bolnavi. Am vazut in familia mea, in famili adumnealui si in alte cateva zeci de familii. mesajul asta circula de haaaat, mult timp. Personal nici nu am rabdare sa mai citesc asa ceva. e ca si cand cineva mi-ar trimite un mesaj in care incearca sa imi demonstreze cu argumentele cele mai “tari” ca Dumnezeu nu exista.

   Cu drag

 13. Buna seara.
  Este prima data cand am intrat pe saitul dumneavoastra si tin sa multumesc lui Dumnezeu si dumneavoastra pentru multimea de informatii bune si folositoare.

  Am o intrebare.

  Fetita mea are 2 ani si 5 luni si bea circa 500-700 ml lapte de vaca pe zi? Citind mai jos ma intreb daca este bine ? Si ce alternative as avea, ea acepta si laptele de soia dar cu aroma de vanile sau cu miere.
  Este mai sanatos laptele de soia sau ce alternativa avem pe langa sucurii?

  Multumesc

  “Cazeina, care constituie pana la 87% din proteina laptelui de vaca, provoaca toate stadiile in procesul cancerizarii. Si care tip de proteina NU promova cancer, chiar la un aport ridicat? Proteinele cele mai sigure erau cele din plante, in speta cele din grau si soia.” (pag. 7)

  1. Ramona,

   Gasesti pe blog raspunsurile. La pagina cuprins ai linkuri catre articolele mele edificatoare – cap XI, intrebarea 8 si 6; cap IX, despre soia si cap Bauturi – gasesti retete pentru lapte vegetal.

   Cristela

 14. Buna Cristela!
  Citind site-ul tau am aflat pentru PRIMA oara in viata mea, la 25 de ani, ca alimentatia cu lapte si carne poate favoriza cancerul…nu am mai auzit asta niciodata! Nu imi vine sa cred.
  Din intamplare am “dat” apoi peste cartea “Studiul China”, am citit-o in fiecare 10 minute libere, mi s-a parut grozava!
  As vrea sa redau cateva mici fragmente din pasajele care mi-au placut cel mai mult:
  – “Nu am urmarit niciodata sanatatea cu speranta de a dobandi nemurirea. A ne bucura de sanatate inseamna a fi in stare sa ne bucuram pe deplin de timpul pe care il avem la dispozitie”.
  – “Ce inseamna sa fii batran?” (dl. Campbell avea 70 de ani) “Eu inca alerg in fiecare dimineata 10 sau mai multi kilometri..”
  – “Pretutindeni unde mergi, 99% dintre oameni se alimenteaza incorect. Cifrele sunt impotriva ta si este foarte greu ca cei 99% sa se uite la tine si sa spuna: Da, el are dreptate si noi toti gresim”.
  Am aflat din carte ca o dieta cu proteine animale poate favoriza dezvoltarea multor boli…acum as vrea sa studiez mai departe alte carti (oare care? poate “nu hrani cancerul”, de care ai scris) si sa fac niste schimbari pentru viitorul nostru.
  Si acum intrebarile…(trebuiau sa fie si din astea):
  – eu sunt foarte slaba (dupa tabelul acela cu raportul inaltime-greutate sunt subponderala) si dupa nastere (acum 6 luni) am slabit inca 2kg fata de cum eram de obicei. Daca voi incepe sa mananc vegetarian, oare voi slabi si mai tare??? M-as simti foarte aiurea, pe langa faptul ca ar fi prilej de comentarii de la unul si altul.
  – am gasit multe retete pe placul meu cu avocado si altele cu miere (mai ales cereale la mic dejun in care pun miere). Poate fi rau daca consum miere zilnic cateva linguri si 3-4-5 avocado pe saptamana?
  Multumesc si multe felicitari pentru blog! Prin el am inceput sa cunosc aceste lucruri.
  Cu mult drag
  Iulia

 15. Nu am stiut unde sa postez randurile mele, de aceea imi cer scuze pentru ca sunt off-topic dar am o probleme care ma
  framanta de ceva vreme si pentru care Cristela,
  vreau sa-ti cer sfatul.Fiica mea are 14 ani si de vreo 2 ani are insomnii.De fapt problema este ca adoarme ff greu. Am incercat sa-i dau diverse ceaiuri, extract de tei,etc.dar fara succes.A inceput sa ne framante ca borelia-de care nu a scapat cu toate tratamentele facute poate sa ii provoace aceasta insomnie si somn agitat…dar nu are alte simptome.Un pic mai usor a adormit in vacanta petrecuta la munte cand plecam dimineata din camera si mai intram seara dar acasa indiferent cat efort fizic ar depune nu ii este somn.
  Adoarme dupa ora 1,00 noaptea idiferent de ora la care se urca in pat.Am incercat cu plimbari pana tarziu, fara laptop dupa o anumita ora, fara mese tarzii, …nu ii vine nicium somnul.
  La un moment dat i-am dat Peritol, imi spunea ca s-a saturat sa se chinuie atat de mult pana sa adoarma, n-a avut niciun efect.Am incercat un tratament homeopat pentru alte probleme la un moment dat dar la ea nu a functionat. Mentionez ca doarme dimineata mai mult, in total are un minim de 8 sau 9 ore de somn dar nu e normal. Acum invata dupa-amiaza si are timp sa doarma dar de la anul va invata dimineata .Ce ma sfatuiesti sa fac? Nu vreau sa inceapa
  cu medicamente.Ea se simte bine, are energie,are doar note de 10 la scoala,nu inteleg de unde aceasta problema?Am incercat si cu muzica relaxanta, pe care poate s-o asculte pana dimineata.Nu stiu incotro s-o iau.Ce-ai face in locul meu? Multumesc, sanatate tuturor!

  1. Mari,

   Poate dl. dr. Laza (www.dorulaza.ro) te poate sfatui din punct de vedere medical, la vasta experienta pe care o are, mai ales legat de efecetel boreliozei.
   1. In aer liber trebuie macar 2 ore, cu inspiratii profunde, in lobii inferiori ai plaminilor se afla stimuli pentru sist nervos parasimpatic, responsabil de linistire, somn, etc. Noi respiram de obicei in partea superioara – incorect.
   2. Calculatorul si TV puternice excitante (cam cu 5-6 ore inainte de somn stinse). Carti, lectura pe hartie
   3. Rugaciune si lecturi duhovnicesti. Partea spirituala nu e deloc de neglijat, mai ales la aceasta varsta.

   Cu drag

   PS – poti posta pe forum subiecte off topic.

 16. Multumesc mult pentru raspuns. Am sa-i scriu si domnului dr. Laza.Sanatate tuturor!

 17. Buna Cristela,

  Iti urmaresc blogul cu drag si imi plac ideile tale. Vroiam de mult sa-ti adresez cateva intrebari care pe mine ma framanta si poate ca imi vei raspunde. De multa vreme ma pasioneaza subiectele legate de nutritie si de cateva luni ma tot documentez si despre raw-veganism dar in paralel citesc si variantele contra, intre timp am renuntat la carne si vroiam sa renunt si la restul produselor animale, insa m-am speriat citind alte opinii, ca laptele meu nu va mai fi destul de nutritiv pt bebe (6 luni). Tot citesc pareri pro si contra veganism, iar cum toate au la baza “studii” chiar nu stiu ce sa mai cred. Am dat pe FB peste un grup de mame (unele din ele avand o dieta vegana in sarcina si alaptare) si s-au pomenit cu probleme de dinti demineralizati la copi, dintii care s-au macinat efectiv de pe la 2 ani. Ele sustin ca este din cauza lipsei de alimente animale in dieta (acestea fiind singurele ce ofera nutrientii necesari corpului pentru a fi sanatos – au revenit astfel la hrana animala), dar consuma exclusiv produse animale de tara crescute cat mai natural. Una din aceste mame a sintetizat un document dintr-o carte despre remineralizarea dintilor , iar dieta se baseaza pe consumul intensiv de hrana animala (il atasez).

  Stiu ca mereu amintesti de Studiul China ca o sursa buna de informare, insa am gasit si articole/studii/recenzii care il “desfiinteaza” spunand ca experimentele facute pe soareci si datele din acel studiu nu erau complete sau perfect realiste etc, la fel si concluziile trase. Stiu ca te-ai documentat mult insa eram curioasa daca ai citit si parerile contra?

  1. Teama mea referitor la alimentatia vegana sau raw este sa nu-mi afectez bebelusul luand-o pe un drum netestat, mai ales ca in momentul de fata nu consider ca am toate informatiile si am mari lacune si cred ca nu as putea sa ma hranesc destul de variat in forma vegana.
  2.In plus imi este teama de o eventuala detoxifiere care s-ar produce si astfel toxinele sa ajunga si in lapte…
  3. Daca ai citit si pro si contra veganism…care a fost factorul determinant care te-a ajutat sa alegi calea veganismului fara niciun fel de teama, mai ales pentru copiii tai?

  Iti multumesc anticipat pentru timpul acordat!

  1. Draga Diana,

   Imi pare rau ca nu am reusit sa raspund mai devreme.

   Intre timp a publicat si Mimi Walter un articol fix pe tema veganilor si a raw veganilor care dau rateuri la implementarea acestui stil de viata. Iata o lectura interesanta: http://hrana-vie.blogspot.be/2013/03/completarea-postarii-despre.html.

   Revin cu restul, ca acum sunt putin secatuita dupa episodul 2 de la vit D.

 18. “Adevarul incontestabil, de care eu una nu ma mai pot dezice niciodata, este ca alimentandu-ne corespunzator (alimente sanatoase de provenienta vegetala, gatite sanatos, consumate corect) ne putem salva viata”
  Buna ziua, imi puteti spune de ce fratele meu care de 14 ani era vegetarian si se hranea sanatos si fara E uri si urca pe munte si facea sport, si nu fuma, a murit in urma cu 6 luni in urma unui cancer de plamani extrem de agresiv (cu multiple determinari la cap, pancreas si ficat) la doar 47 de ani?

  1. Draga Roxana, condoleante pentru pierderea ta.

   Desigur ca nu eu, nu intr-un scurt comentariu ca raspuns la o succinta descriere a unei situatii va pot oferi raspunsul complet si corect. Nici macar nu exista asa cea in realitate. DAr va pot oferi indicii pe care, urmandu-le sa gasiti raspunsuri si mult mai mult, inclusiv pentru Dvstra.
   1. Imbolnavirea este un rezultat multifactorial, nu exista o cauza unica.
   2. Mostenirea genetica are un rol hotarator, este o arma incarcata (vezi articolul meu Rationalitate)
   3. Stresul prelungit si acidoza limfatica si apoi generalizata sunt alte cauze.
   4. Toate bolile sunt reversibile, cu doua mentiuni
   4.1. Nu exista boala nevindecabila, ci pacient nevindecabil
   4.2. Durata de ‘devirusare’ si ‘resetare’ a computerului numit organism uman este diferita in functie de ritmul propriu al sufletului, mintii si fizicului persoanei respective. Uneori, starea de degradare a coprului este atat de avansata, ca timpul ramas e prea scurt si asta face procesul ireversibil inpractica. Bolnavul nu mai are atata timp de cat ar avea nevoie pentru curatare si regenerare.

   Despre mecanismul de evolutie a cancerului am scris in articolul: Nu hrani cancerul!
   Va mai recomand, daca vorbiti engleza, prelegerea Dr. McDougall: Why did Steve Jobs die? (De ce a murit Steve Jobs?)
   Dr. Robert Morse – Sa traim sanatos fara toxine
   Dr. Sorina Soescu – toate cartile si articolele de pe site-ul personal.
   Mimi Walter, consilier de vindecare holistica si expert n hrana vie – diverse articole despre cancer si sanatate pe http://www.hrana-vie.blogspot.ro/

 19. Draga Cristela,
  Este adevarat ce scrie in urmatorul link, despre b12…cred ca asta ai scris si tu intr-un comm mai sus ceva de genul c-ar fi pe plante…in sensul ca nu e ceva ce se formeaza in animal…dar in art.e un pic altfel. De asemenea gasisem la un plafar online, din descrierea graul spelta reiese ca ar contine b12. Multumesc daca ai timp sa-mi raspunzi, este extraordinar blogul tau, te citesc in continuu, tu si felicia popescu, admin-ul grupul de antivacc de pe facebook sunteti pctle mele de referinta nr 1 cand intru in discutii in contradictoriu cu apropatii. Multumesc si iti doresc cat mai multa intelepciune, sanatate si forta sa treci peste toate!

  1. Draga Beatrice, multumesc pentru comentariu si credit. Daca imi permiti doua sfaturi:
   1. Evita discutiile in contradictoriu, sunt drenoare de energie vitala si lupte inutile: in nicio batalie nu exista invingatori. Este o iluzie. timpul = viata, nu cheltui viata pe discutii inutile. In plus, discutiile in contradictoriu sunt foarte acide si aciditatea = moarte, alcalinitatea = vindecare, viata.
   2. Nu e nevoie sa ne crezi pe niciunul dintre noi pe cuvant, e suficient sa crezi doar experienta ta personala, dupa ce ai testat ce ai primit de la noi. In viata nu sunt profesori si elevi (chiar daca nu ne convine asta), sunt doar elevi care invata impreuna. Daca vor :). Ne ghidam unii pe altii sa descoperim PERSONAL adevarul.

   Ref articol. Am remarcat efortul sustinut pe care colega Ligia Pop il face in a raspandi informatie. Strict profesional, Ligia Pop este pentru mine un bucatar talentat si un om de afaceri de succes (ca si “profesorul” plagiator David Wolfe dealtfel). Atat si nimic mai mult. Pentru educatia de sanatate eu prefer alt stil, atat personal, cat si prefesional: Dr. Robert Morse, Dr. Sorina Soescu, Dr. Colin Campbell, Dr. Doru Laza, Dr. Pavel Chirila, Ing. Valeriu Popa si un tip simplu si cu minte clara, care ma fascineaza si ma inspira, muzician: http://hapleafructaliu.info/vitamina-b12/ – articol care cuprinde toate informatiile pe care le-am intalnit atat la mentorii mei, cat si in experienta directa.

   Concluzie: daca am functiona normal si am aavea intestine curate, flora lor ar produce – teoretic – B12. Sau ar putea fi asigurat aportul prin alimente corespunzatoare, principalele fiind fructele si legumele crude. Daca nu producem, putem suplimenta, DAR! suplimentarea nu reprezinta neaparat rezolvarea problemei, pentu ca importanta e absorbtia si utilizarea nutrientilor, functii care sunt influentate de multe cauze (printre care si stresul) si la care majoritatea dintre noi, vegani sau nu, dam rateu.

   Nu exista “da” categoric sau “nu” categoric cand vine vorba de suplimentare, ci exista doar ”depinde”. De cele mai multe ori depinde de energia noastra, a mediului in care traim si de energia familiei. B12 tine nu doar de suplimentare ci si de de re-echilibrarea dietei, a stilului de viata si a ”paradigmei” mentale. Sunt multe lucruri posibile, nimic nu e batut in cuie si NIMENI nu detine adevarul (desi tare ne mai place sa credem asa :)).

   Vitamina B12 nu exista de una singura, asa cum nimic in corpul nostru nu exista de unul singur (vezi si articolul meu Apa Vie). Avem de-a face de fiecare data cu un complex de vitamine care se poate separa doar teoretic. Dar nutritia bazata pe reductionism este foarte profitabila si e rezultatul creierelor aflate in acidoza. Acidoza incurca lucrurile :)) si nu apartine Naturii, ci doar oamenilor.

   Cauzele fundamentale ale carentelor noastre sunt: acidozele (mentala, emotionala, limfatica), epuizarea suprarenalelor, rincihii nefunctionali, intestinele blocate si limfa stagnanta.

   Cu mult drag,

   cristela

Care este opinia ta?