Gogoșari umpluți (de post)

În Austria făceam rețeta asta cu ardei capia, căci nu găseai niciunde gogoșari. Acum, în România… vorba lui Pavel, ”mâncăm ca regii”. Ori ne aprovizionăm de la Microferma Gardenbio din Hideaga (Maramureș), ori de la ”Mamaie și Tataie”, adică piața de vis de lângă noi.

Am cumpărat gogoșari cu gust dumnezeiesc de la tataie Marian, e mereu vesel și prompt: ”Gata, tăticu’!”

Mărar, pătrunjel, ceapă și roșii am cumpărat de la mamaie Nina, are un simț al umorului deosebit.

Mei și sare neiodată am cumpărat de la prietenii noștri, crudsisanatos.bio (au mai multe sortimente, toate sunt minunate, mie îmi place mai ales ăsta). De când am revenit în țară, ei și piața sunt locul unde găsim și de unde cumpărăm tot ce ne trebuie de mâncare.

Timp de preparare (deci munca mea efectivă): 10 minute
Timp de fierbere mei: 20 min
Timp de coacere: 20-30 min

Ingrediente pentru 6 gogoșari mari (atât mănâncă odata cei 2P, dar fac și mișcare într-o zi cât nu fac eu într-un an):

1 cană mei decorticat (250 gr), se spală și se fierbe 20 min (după ce a dat în clocot) la foc mic, în 2,5 căni apă cu 1 linguriță sare neiodată. Se mestecă din când în când, să nu se prindă de fund. Deci la 1 parte volum mei se pun 2,5 părți volum apă. Se oprește focul și se lasă cu capacul pus încă 15 minute. Apoi se pune într-un bol mare, să avem loc să adăugăm și să amestecăm ușor, cu lingura de lemn, restul ingredientelor: 1 ceapă mare tocată mărunt, 1 legătură zdravănă de mărar, 1 legătură pătrunjel, 1 roșie gigant – și ele toate tocate mărunt. Opțional se poate rade și un morcov sau puțin dovlecel/zucchini și un cățel de usturoi. Opțional: 1 vârf de piper măcinat și 1 vârf turmeric.

Se umplu gogoșarii și se dau la cuptor.

Acuma-i bai! Nu mai am cuptor electric (și ce bine-mi pare, că mâncarea are cu totul ALT gust!), așa că nu vă pot spune temperatura. Dacă aș fi avut, aș fi pus la 170 grade, vreo 30 min. Aici am cuptor cu gaze, așa că am lăsat … după miros și ochi! Cână au început să se rumenească gogoșarii și s-a umplut casa de miros dumnezeiesc de ardei copți, au lăsat și Frățiile Lor joaca și-au venit nechemați la masă, așa am știut că-s gata!

Gogoșarii sunt dulci, dulci și au gust de ardei copți. De asta nu fac ardei umpluți, că devin amari la cuptor. Se poate folosi și orez în loc de mei, dar mie-mi place mai mult meiul, am scris în cartea mea, Simplu 2 – de ce, în povestirea „Mei, pentru copii sau pentru porumbei?” Dacă doriți nepărat și ulei, puteți pune după ce ați scos bunăciunile de la cuptor. Eu folosesc o sticluță cu pipetă, altfel îmi pierd măsura.

Să-mi scrieți dacă a fost greu și dacă v-au plăcut, bine?

 

 

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
 1. incă nu am incercat această rețetă…abia aștept….dar pot spune că nu are cum să nu fie delicioasă….am gătit din rețetele dv….. și sunt foarte delicioase….revigorante…adevărate!
  Vă mulțumesc !….și să nu incetați să postați…să sfătuiți….să dăruiți..Dumnezeu să vă binecuvinteze.!…intreaga familie!

  1. Multumesc, Carla pentru gandurile bune! Postez aici, pe MeWe.com (dati SKIP la MeWe Premium, caci acela costa) si pe YouTube. Va astept si la atelierele mele online. Gand bun!

  2. Eu fac gogosari umpluti si cu hrisca verde . Este la fel de delicioasa .

 2. Multumim de idee, Cristela! Am facut si eu in weekend. Deliciosi!

 3. Unde se gaseste meciul si trebuie lasat la înmuiat de seara pana dimineata?Dar turmericul ce gust are?

  1. Cum să descrii gustul în cuvinte? Cuvintele nu sunt papile gustative, imi pare rau. Mei gasiti la magazine naturiste.

Opiniile sunt dezactivate