Ce carti va recomand? In loc de “Pe curand!”

Vizualizări: 3.344

In asteptarea si pregatirea marelui eveniment, am reusit sa pun toate lucrurile in ordine, sa bifez toate actiunile de pe toate listele, in afara de o ultima “datorie”, asa cum m-ati rugat: un sumar cu toate cartile despre care am vorbit pana acum. Cat timp vom absenta, sa existe material de studiu, de buna calitate … :). Am deschis si o noua categorie, “Carti”, pentru a identifica mai usor articolele referitoare la cartile in cauza.

In spiritul exemplului personal, Pavel, membru al echipei redactionale a blogului :), este si el pregatit pentru o misiune similara de lectura, in asteptarea lui Petru …

In ceea ce ma priveste, desi nadejdea si inima e Sus, emotiile si grijile sunt totusi de doua ori mai mari decat prima oara: o data pentru dragul de Pavel si inca o data pentru dragul de Petru. Avea mama, Dumnezeu sa o odihneasca, o vorba destul de cunoscuta intre mame: “Numai mama sa nu fii!”. Asta apropos de toate framantarile permanente, aproape de nestavilit si necontrolat, care se petrec in mintea si sufletul unei mame, pentru copii.

1. Cartile dr. Doru Laza: “Indreptar profilactic si terapeutic de medicina naturista” si “Retete din bucataria Edenica”, Editura Pazitorul Adevarului:  http://www.farulsperantei.ro/. Cartile se mai gasesc si  la Anticariat. Insa o veste foarte buna e ca dr. Laza pregateste aparitia unei noi carti, care va cuprinde toate aceste informatii, inclusiv marturii emotionante ale pacientilor care s-au vindecat in mod miraculos. Cu siguranta va voi da de stire cand apare, foarte curand.

Intre timp, o cititoare mi-a trimis informatii despre un site unde exista 6 inregistrari de la seminariile de educatie medicala si demonstratie culinara ale dr. Laza, pe vremea cand era la clinica Eden, din Breaza, insa sunt destul de lungi, aprox 1 ora fiecare. Pentru doritori, gasiti Arta culinara edenica (1,2,3) si Ora medicala (1,2,3) la paginile 2,3,4 de pe acest site: http://www.tv.farulsperantei.ro/?category_name=sanatate&paged=2

2. Cartile Magdalenei Dumitrana: Copilul, familia si gradinita”, “Jocuri si jucarii” si recent publicata “Cum creste un pui de om”, aparute la editura Compania. Se pot comanda atat din tara, cat si din strainatate, direct de la editura, online sau telefonic  (www.compania.ro). Despre carti si autoare am scris in articolul  Dezvoltarea intelectuala a copilului, partea I si partea a II a.

3. “Copilul Vegetarian”, autor Elena Pridie, editura Advent. Informatii despre carte in articolul meu Meniul de marti 18.01.2010 si un margaritar. Se poate comanada de la editura.

4. “Sfaturi pentru o educatie ortodoxa a copiiilor de azi”, cu traducerea romaneasca a cuvantului Sf. Ioan Gura de Aur despre educatia copiilor; autor Maica Magdalena, editura Deisis, 2006. Se poate comanda online la libraria Sophia, aici. Despre si din carte gasiti in articolul meu: De ce fac copiii mofturi la masa si noi ispravi cu Pavel. Sau: Despre oprelisti si noi retete (II)

5. “Vaccination a business based on fear“, dr. Gerhard Buchwald MD, (traducere in engleza din originalul in limba germana), Books on Demand GmbH, Norderstedt, Germany, 1995. Am scris despre carte si autor in articolul Poveste despre vaccinuri (II). Am gasit-o pe www.amazon.co.uk.

6. “Die Ernaehrungsfalle” (Capcanele alimentatiei. Cum ne manipuleaza industria alimentara mancarea – Lexicon), Hans-Ulrich Grimm, am gasit doar varianta in limba germana, pe www.amazon.co.uk“Biblia alimentara – Descriere detaliata a tuturor aditivilor alimentari din Uniunea Europeana”, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, se gaseste in librarii. Am scris despre ambele carti in articolul Capcanele alimentatiei – Aluminiul.

7. Noua carte neagra a firmelor de marca”, Klaus Werner si Hans Weiss, editura Aquila, traducere in limba romana. Se gaseste pe www.buybooks.ro. Am primit recomandarea de la o mamica cititoare, atunci cand a comentat articolul meu Rationalitate. Am cumparat-o, am citit-o si va redau un pasaj din recenzia ei asa cum e prezentata de editura: “Denumită de către mass-media “Noua Biblie a adversarilor globalizării”, această “carte neagră” îşi propune să facă dezvăluiri senzaţionale despre marile concerne, lovind astfel în punctul lor cel mai sensibil: imaginea. Aici se găsesc portretele unor firme de renume, precum: Adidas, Coca-Cola, Disney, Ford, McDonald’s, Nestle, Procter & Gamble şi multe altele. Autorii cărţii oferă date despre firme – cifră de afaceri, profit, angajaţi – dar şi acuzaţiile care li se aduc. Veţi fi surprinşi şi revoltaţi să aflaţi că aceste firme – poate chiar mărcile dumneavoastră preferate – îşi obţin profiturile prin exploatarea copiilor, cooperarea cu dictaturile militare, finanţarea războaielor şi nu în ultimul rând prin distrugerea mediului înconjurător. Cartea a fost realizată în special cu ajutorul internetului, iar toate faptele au fost cercetate, putând fi dovedite. Multe dintre realităţile descrise aici nu se bucură de atenţia mass-mediei, deoarece o mare parte a infracţiunilor săvârşite de marile concerne se petrec în colţuri uitate de lume…”. Personal,  cel mai mult m-au revoltat acuzatiile si dezvaluirile referitoare la incalcarea de catre multinationale cunoscute a reglementarilor de desfacere pe piata a hranei pentru sugari si copii.

8. O alta recomandare interesanta, pe care insa nu am reusit sa o comand inca este “Not on the Label”, Felicity Lawrence, Penguin Books (UK). Nu exista decat varianta in limba engleza si mi s-a spus ca se poate comanda si in Romania prin libraria  Miscellany Bookshop (cosmina.moldoveanu@miscellany.ro, 021 311 19  66). In cateva cuvinte, iata ce spune despre carte Letitia, mamica ce a facut si recomandarea: “Cartea este pentru mine un dus rece. Informatiile despre mancare, dar si despre industria alimentara, controlul capatat de supermarkets si presiunile la care sunt supusi producatorii, mi-ai deschis ochii in multe privinte la care nu m-am gandit pana acum. Am zis ca o voi imprumuta tuturor prietenelor cu copii, astfel incat, macar sa creasca gradul de awareness pe anumite subiecte si pericole.”

9. Tot din categoria recomandarilor de la mame cititoare, o carte in limba engleza despre autodiversificare, “Baby-led Weaning”, autor  Gill Rapley. Pe scurt cateva detalii oferite de Maria, mama curajoasa, care a adoptat aceasta metoda: “Metoda presupune sa ii oferi copilului mancare solida de la 6 luni in sus, mancare sanatoasa si sanatos preparata si sa il lasi pe el sa manance singur singurel. IT WORKS! Ii oferi alimente sub forma de sabiuta, feliuta, chiar si piuretate si ii pui lingurita in fata si in fiecare zi prin exercitiu he gets better and better. Beneficiile sunt enorme – incredere in fortele proprii, incredere in parinte, incredere in mancare, explorare gastronomica, evitarea supra si subalimentarii, buna mestecare si digestie, dintii ies mai repede si mai usor, organismul se adapteaza la rontaiala, etc etc etc. Singurul dejavantaj este murdaria, care se intampla oricum si la diversificarea clasica si care murdarie se diminueaza in fiecare zi, in timp ce copilul creste si invata sa manuiasca mai bine mancarea, lingurita, furculita, cana etc.”. Metoda este foarte larg raspandita in Anglia si cartea poate fi comandata online. Site-ul oficial al autoarei este: http://www.baby-led.com/. Nu am scris despre subiect deoarece imi era complet necunoscut, cel putin ca si terminologie, nu ca filozofie si principiu de educatie alimentara. Dar va voi impartasi experienta mea cu Petru, sunt dispusa sa incerc, pentru ca la Pavel am cam pierdut acest tren. Ramanem fideli ideii de permanenta asumare a statutului de elev …

In loc de “Pe curand!” inchei cu cuvantul Sf. Apostol Pavel, din Epistola catre Filipeni (4 : 7, 8): “Si pacea lui Dumnezeu, care covarseste orice minte, sa pazeasca inimile voastre si cugetele voastre intru Hristos Iisus. Mai departe, fratilor, cate sunt adevarate, cate sunt de cinste, cate sunt drepte, cate sunt curate, cate sunt vrednice de iubit, cate sunt cu nume bun, orice virtute si orice lauda, la acestea sa va fie gandul”.

 
Vizualizări: 3.344

Distribuie: