Intens. Colorat. Ri(t)mat

Vizualizări: 27.267

Intens se mai traieste cu doi pui de om de varste apropiate!

DABADA si NUBANU

Unul, un fel de Tarzan-boy atomic.

Pavel

Celalalt, un Mowgli zambitor non stop, a carui unica pretentie este sa ii tii companie. Bineinteles, tot non stop!

Petru

Sunt zile intense – si azi a fost una dintre ele – in care mi se pare ca pierd controlul. Si atunci ma rog intens, sa ma mentin la inaltime pana la final de program. Zile care imi par ca sunt niste pietre de hotar 🙂 sau rascruci, ce marcheaza trecerea intr-o noua etapa comportamentala pentru fiecare dintre cei 2P. Ei bine, ruperile astea de ritm in rutina zilnica, in comportamentul si tabieturile lor sunt pentru mine … intense. Iar faptul ca inca din primele zile petrecute impreuna, Petru si Pavel isi manifesta doleantele sau protesteaza aproape intotdeauna simultan, este de asemenea … intens :).

unison

De multe ori ma simt precum furnica Otiliei Cazimir :): “Si-s grabita, si-s grabita/ Ca mi-i casa ne-ngrijita/Si mi-s rufele la soare/Si copiii-mi cer mâncare”. Sunt zile in care ocazia pentru cateva clipe de tras sufletul este precum un balon cu heliu scapat din mana sub cerul liber.

Cu toate astea seara, dupa ce se lasa linistea in camera unde animalele si pasarile padurii dorm zambind cocotate pe peretii impestritati cu verde crud, in miros fin de bebic si de laptic, cand ascult respiratia lor profunda, linistita si plina de multumire, ca o continua declaratie de dragoste, cand privesc chipurile lor scaldate de pace si mangai obrajorii ca doua piersici parguite, mi se face deja dor de ei. Dor intens. Si privind retrospectiv la ziua cu ritm intens, “Cine-i? … Ce-i?… Ce-a fost pe-aici?…”, ma surprind simtind la fel ca pitigoiul poeziei lui Toparceanu: “Ce sa fie? Nu-i nimic./ A trecut Acceleratul.”🙂

***

Ritmat.M-am asezat acum o ora la birou si, trecand in revista mesajele de la voi am descoperit un cadou deosebit. Alina, de unde ai stiut sa ma tonifici asa? Care Alina? Nici eu nu stiu, decat atat: Alina Balasa – Cuvinte. Multumim, Alina pentru gingasia gestului tau! M-a trimis acum, in miez de noapte, la sertarul cu amintiri. M-a facut sa imi aduc aminte de primii ani ai copilariei (da, am amintiri de la 3 ani chiar!), de serile in care tata imi citea la cerere, “cu intonatie” (de atunci eram pretentioasa! :)) poezii si povesti in versuri, cu eroi aidoma celor 2P ai mei. Imi amintesc de Nina Cassian cu Nica fara frica, dar mai ales de Gica Iutes cu Dabada si Nubanu, cartea cea mai draga a copilariei. (Apropos, isi aminteste cineva de ei sau stie pe unde si daca se mai poate gasi cartea? Daca nu ma insel, tot in versuri era).

Petru, Pavel şi florile din grădină

de Alina Balasa

Petru şi Pavel, doi frăţiori,

Sunt în grădina plina de flori:

Vor păpădie pentru salată,

Trandafiraşi pentru-al lor tată,

Şi pentru fiinţa ce i-a născut

Vor crizanteme, că ei îi plac mult.

***

Colorat. Am scris cum o alimentatie sanatoasa nu presupune doar sa consumam hrana sanatoasa, ci sa o gatim si sa o mancam corect. Un principiu de alimentatie sanatoasa este ca zilnic sa avem la masa si hrana vie, cat mai colorata. Azi la pranz am fost in super inspiratie si, in spiritul celor enuntate anterior, am indraznit combinatii neuzuale. Asa s-au nascut:

BRUSCHETE INDRAZNETE

(foto peste ceva timp, pentru ca mi-a disparut 🙂 acumulatorul de la aparat. Dabada si Nubanu sunt de nestavilit :))

Daca va e foame rau de tot (cum mi-a fost mie azi, poate de asta mi se par cele mai gustoase bruschette indraznete pe care le-am mancat vreodata), puteti renunta la bruschette si sa serviti compozitia ca pe o salata.

Ana şi salata de legume

de Alina Balasa

Ana a mâncat salată

Delicioasă, colorată:

Morcovul portocaliu,

Ardeiuţul durduliu,

Roşia ca o mingiucă,

Cu-o ceapă şi o lăptucă.

Şi, s-alunece mai bine,

Puţin ulei de masline.

-Gustoasă a fost salata,

Sănătoasă este fata,

Eu îţi mulţumesc, mămică,

Pentru buna sălaţică

Bruschette cu sfecla rosie/ Salata (raw) de sfecla rosie

Ingrediente si mod de preparare pentru 2 portii: 1 sfecla medie cruda, data pe razatoarea mica sau presata la storcatorul cu ax melcat, 2-3 catei de usturoi zdrobiti, 1 pumn de nuci romanesti macinate, 2 linguri hrean razuit sau ½ hrean presat impreuna cu sfecla la storcatorul cu ax melcat, suc de lamaie dupa gust, putin ulei de masline presat la rece (optional). Se amesteca totul bine, pana devine o pasta compacta.

Se amesteca cu dragoste si blandete si se serveste ca atare sau “asternuta” pe bruschette de paine integrala (reteta in carte). Asa cum o sa ma astern eu la un somn, nu inainte de a mirosi si privi inca odata pe pardalnicii de Dabada si Nubanu, rememorand cum s-a derulat ziua de azi: Intens. Colorat. Ri(t)mat.

 




Vizualizări: 27.267

Distribuie: