Intuitia materna: cel mai bun pediatru!

“Cum sa cresti un copil sanatos …… in pofida medicului tau.” (How to Raise a Healthy Child … in Spite of Your Doctor”, Robert S. Mendelsohn, MD, pediatru).

how to raise a healthy child

O carte care m-a entuziasmat pana la stele si inapoi pentru ca, iata, am gasit un nou argument (de specialitate, vezi bine!) pentru a intari mesajul scrierilor de pe acest blog: ai incredere in intuitia materna, in copilul tau si in organism! Dr. Mendelsohn, unul dintre marii pediatri ai Americii, si-a dedicat intreaga viata demistificarii profesiei medicale, atat ca pediatru cu peste 30 de ani de experienta, cat si ca autor al cartii Confesiunile unui eretic medical. 

Dr. Mendelsohn sustine ca “mamele, bunicile si Mama Natura, sunt cei mai buni doctori” si ne sprijina prin cartile sale sa avem incredere in ceea ce mie imi place sa numesc “cea mai inalta scoala absolvita vreodata de o mama”: instinctul matern. Stilul cu care scrie si sfatuieste imi aminteste de remarcabilul Prof. Univ. Dr. Mihai Jianu, chirurg si ortoped pediatru.

Cartea este un ghid practic si informativ, in care autorul isi demostreaza expertiza in domeniul pediatriei si sustine in acelasi timp ca parintii tind sa se bazeze prea mult pe pediatri, in timp ce ar putea sa isi asume un rol mai activ in a judeca singuri care afectiuni au nevoie intr-adevar de o vizita la doctor si  care pot fi tratate acasa.

Cartea ne invata cum sa tratam si sa diagnosticam acasa: raceala si gripa, rosu in gat, bolile copilariei, probleme de vedere sau auz, alergii, probleme emotionale, afectiuni ale pielii, esentialul pe care il putem detine – daca dorim – despre simptome si boli majore.

In plus mai are o sectiune intreaga in care invatam cum sa alegem un doctor potrivit pentru copil, indicatii despre folosirea unor remedii “babesti” dovedite in timp, totul despre vaccinare, instructiuni amanuntite despre cand ar trebui sa sunam doctorul, informatii detaliate despre ce avem de facut cand copilul se raneste accidental.

Am fost usor intrigata ca un medic cu experienta atat de vasta, are curajul sa vorbeasca deschis despre astfel de lucruri? Ca sa va starnesc, traduc in continuare cuprinsul. Cartea (doar in engleza) poate fi comandata cu livrare gratuita, de aici (click pe link).

1. Majoritatea lucrurilor se imbunatatesc pana a doua zi dimineata. De ce majoritatea bolilor copilariei nu au nevoie de tratament medical si de ce tratamentul inutil poate face mai mult rau decat bine.

2. Parintii si bunicii sunt mai intelepti decat medicii. De ce voi sunteti niste paznici mai buni decat doctorii pentru sanatatea copiilor vostri; cum sa iti dai seama cand un copil este cu adevarat grav bolnav; cum sa stii cand sa chemi doctorul.

3. Cum pot doctorii sa imbolnaveasca cu adevarat copiii. Neajunsurile pediatrilor; prejudiciile aduse de tratament ne-necesar; nulitatea graficelor de crestere; de ce ar trebui sa evitati examinarile medicale de rutina ale bebelusilor.

4. Protejati-va copiii inainte sa se nasca. Amenintari pentru sanatatea copilului inainte de a fi conceput, in timpul sarcinii, in timpul travaliului, in timpul nasterii si in maternitate.

5. Nutritia potrivita pentru sanatate si dezvoltare. Importanta alaptarii; colicile; cand sa introduceti hrana solida; dieta pre-adolescentina; de ce sa alegeti alimente naturale, neprocesate si neatinse de aditivi chimici.

6. La ce sa va asteptati din partea copilului vostru. De ce nu are logica comparatia dezvoltarii fizice si comportamentale a copiilor; ingrijorari frecvente ale parintilor despre dezvoltarea fizica si comportamentul copilului; la ce ai dreptul sa te astepti si la ce nu – din partea copilului.

7. Febra: apararea organismului impotriva bolii. Sa exploram miturile despre febra; ce inseamna “febra prea mare”; ar trebui febra tinuta sub control? febra si convulsiile; febra si leziunile cerebrale; valoarea febrei in combaterea bolilor.

8. Durerile de cap: de obicei emotionale, dar durerea exista. Cauzele durerilor de cap; durerea de cap ca simptom al bolii; ce tratament sa administram; cand e nevoie de doctor. Scurt ghid pentru dureri de cap.

9. Mama, ma doare stomacul! Cauzele durerilor abdominale; cand e nevoie de tratament; cauze emotionale; alergii; apendicita; intoxicatii. Scurt ghid pentru dureri abdominale.

10. Tusea, stranutul si nasul curgator. Date despre raceala si gripa obisnuita; tratarea excesiva a simptomelor; utilizarea eronata a antibioticelor in cazul infectiilor virale; pneumonia. Scurt ghid pentru tuse, raceala si gripa.

11. Amenintarea mitica a gatului rosu si inflamat. Cauzele gatului rosu; conceptii eronate despre amigdalita, febra reumatica si reumatismul cardiac; aveti grija la scoaterea amigdalelor! Scurt ghid pentru gat inflamat.

12. Dureri de ureche: dureroase, da; periculoase, rar. Tratamentul infectiilor la ureche; obiecte introduse in ureche; cum scoatem ceara; folosirea antibioticelor; perforarea timpanului; ameliorarea durerii; cand sa mergeti la doctor. Scurt ghid pentru dureri de ureche.

13. Protejati vederea copilului. Valoarea examenelor periodice; ochelarii pentru copii; “privire incrucisata”; ochi lenesi; conjunctivita; mituri despre ochi. Scurt ghid despre probleme oculare.

14. Probleme de piele: blestemul adolescentei. Iritatia de la scutec; eruptii cutanate de la caldura; acneea; impetigo; eczema; pecinginea. Scurt ghid despre probleme dermatologice.

15. Scheletul din dulapul ortopedic. Tratarea excesiva a starilor care se auto-corecteaza in timp: picior plat, picioare curbate, genunchi incrucisati, calcai de porumbel, displazia congenitala de sold, scolioza; mituri despre pantofi. Scurt ghid de probleme ortopedice.

16. Ranirea accidentala: medicina in forma ei suprema. Ce sa faceti cand copilul s-a accidentat; taieturi si julituri; arsuri; rani la cap; intoxicatii-otraviri; entorse, intinderi de tendoane si fracturi; inecare; degeraturi; muscaturi de animale; accidente de masina; reguli de siguranta in gospodarie. Scurt ghid pentru accidentari. Reguli de protectie.

17. Astm si alergii: incercati cu alimentatia, nu cu medicamentele. Alergiile ca si cauza a bolilor; tipuri de alergii; diagnosticarea cauzelor alergiilor; utilizarea dietelor pe baza de eliminare; pericolele medicamentelor folosite ca tratament; sa controlam astmul. Scurt ghid pentru alergii.

18. Copilul care nu sta locului. Exagerarea diagnosticarii hiperactivitatii; pericolele tratamentului medicamentos; tinerea sub control a hiperactivitatii prin alimentatie; logica si nonsens despre problemele de invatare; inadecvarea consultatiilor la psiholog si psihiatru.

19. Imunizarea impotriva bolilor: a bomba medicala cu ceas? Riscurile imunizarii; este imunizarea benefica si necesara? cand sa tratati bolile copilariei; simptome si tratament acasa pentru varsat de vant, oreion, pojar, rubeola, tuse convulsiva, difterie, scarlatina, meningita, tuberculoza, poliomielita, mononucleoza infectioasa.

O traducere a intregului capitol despre vaccinare o gasiti pe Mihail Ortho Blog, apasand aici.

20. Spitalele: acolo unde pacientii merg ca sa se imbolnaveasca! De ce ar trebui sa evitati spitalizarea copilului, daca acest lucru este posibil; frecventa bolilor cauzate de spitalizare; trauma emotionala a copiilor spitalizati; cum sa va protejati copilul in spital; operatii inutile.

21. Cum sa va alegeti medicul potrivit pentru copil. Amentintarea exercitata de excesul de pediatri; motivatiile psihologice si financiare ale unui doctor atunci cand exagereaza tratamentul pacientilor; emblema pediatrilor competenti si constiinciosi.

***

Am tradus de la Dr. Mendelsohn si urmatoarele:
1. Ecografia in sarcina
2. Scoatem polipii?
3. Scoatem amigdalele?

***

Nu spre lauda, ci spre incurajare va spun ca exista si cunosc personal numeroase familii care traiesc in armonie cu aceste reguli. Faptul ca sunt inca o minoritate, nu inseamna nimic ”rau” despre ele. Și faptul ca suntem zilnic bombardati de media si de institutii sociale incepand cu familia si terminand cu statul sa credem altfel, nu e o scuza pentru a ne lasa manipulati. In ceea ce ma priveste, dau slava lui Dumnezeu ca mi-a deschis inima spre cunoastere intuitiva, ca mi-a deschis mintea spre cunoastere teoretica si practica si ca mi-a scos in cale maestri de la care invat si experimentez fara oprire, din 2004 incoace.

Inchei amintindu-va ca sunt doar o mama care iubeste copiii si isi iubeste copiii. Nu sunt perfecta si nu am toate raspunsurile. Dar sunt zilnic riguros informata, temeinic “studiata”, indelung de viata testata, responsabil implicata si vesnic indatorata cu iubire fata de semeni.





Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
  1. Multumesc tare mult Cristela pentru raspunsul rapid. L-am vazut imediat ce mi-ai raspuns, am raspuns atunci, dar nu stiu ce s-a intamplat cu raspunsul meu. Nu cred sa se fii postat. Prin urmare, inca o data multumesc pentru raspuns. Ma tot intreb insa de ce 6 luni cura cu ulei esential de cimbru. Banuiesc ca nu zilnic, ci repetat pe o perioada de 6 luni, nu? Copiilor mei, care au stat in contact cu nepotul meu, dar care nu au luat virusul (exudat faringian negativ), ar fi indicat sa le fac aceasta cura? Si o ultima intrebare: poate face aceasta cura si o mamica, care alapteaza o fetita de 4 luni? Iti multumesc tare mult! doamne ajuta! Cu drag, Alina

    1. Alina draga, am facut cura exact pana cand ASLO a ajuns la valorile normale. A durat 6 luni. Nu inseamna ca trebuie sa dureze 6 luni la toata lumea. Exudatul e pentru una, ASLO pentru alta :). Scarlatina nu se diagnosticheaza prin exudat faringian. Personal nu as folosi aceasta cura profilactic. Cu mult drag, cristela

    2. Da, asa este, exudatul e una, ASLO e alta. Nepotul meu a avut scarlatina (asa spun medicii, unii siguri, altii mai putin 🙂 ), cu eruptie cutanata, cu streptococ beta hemolitic de tip A pozitiv. Ai mei copii nu au avut eruptie cutanata, si un medic infectionist ne-a spus ca daca au si ei streptococul, pot face scarlatina. De aceea am facut exudat faringian. 🙂 Iti multumesc tare mult pentru raspunsuri. Cu mare drag, Alina

    3. Alina draga mea, fii pe pace. Daca copiii au sistemul imunitar puternic, daca nu e agresat de tot felul de stresori, daca rinchii, pielea, digestia si palamanii functioneaza si filtreaza, boala n-are ce cauta. “Balaurii”, gunoierii apar doar unde e gunoi. Nu ei provoaca boala, ci gunoiul acumulat. Ei ne ajuta sa scapam de gunoi. Dacae curat, nu apar. Deci concentreaza-te pe mentinerea “curateniei”, nu pe lupta si impotriva balaurilor :). Einstein spunea asa: Nimeni nu va putea sa depaseasca o problema de sanatate, cu aceasi mentalitate ca cea care a dus la aparitia bolii. Va pup.

    4. Da, in fata unei astfel de explicatii, nu pot decat sa ma bucur inca o data ca te-am cunoscut si pot comunica cu tine. Si sa zambesc larg! Va pup cu drag pe toti! Ma apuc de mentinut “curatenia”! 🙂

  2. Buna Cristela,

    Revin si eu cu o problema de sanatate. Este legata de aceste ultime mesaje. Raoul al meu a fost diagnosticat cu streptococ beta hemolitic de tip a, in urma unui exudat faringian, deoarece la gradi a fost un caz de scarlatina. El nu are simptome, deja a trecut mai bine de o sapt. de la contact, de miercuri, deci de o sapt. nu l-am mai dus la gradinita. Nici pe cel mic. Celui mic i-am facut azi dimineata, rezultatul il voi avea peste 3 zile. Crezi ce este indicat sa urmez si eu cura cu ulei de cimbru? Aceasta cura are efect asupra valorii aslo? sau a streptococului? Tin sa precizez ca el are aslo aproape 2000. Medicul de familie mi-a prescris ospen. Nu stiu ce sa fac, sunt disperata, nu as vrea sa ii dau antibiotic.

    Iti multumesc din suflet si va urez sanatate!

    1. Draga Paula,

      Noi am urmat cura cu cimbru si oregano timp de 6 luni si am ajutat organismul sa elimnie toxinele, asa incat sa scapam de oprtunisti. Niciun fel de virus, bacterie, microb, streptococ sau ce vrei tu nu apare acolo unde e sanatate, curatenie si imunitate. Deci am curatat cu dieta simpla, cu multe sucuri naturale proaspat stoarse de mine, fara gluten, fara alimente din comert, cu multe fructe, fara alimente rafinate, cu bai de abur si inhalatii cu apa salina si cimbrisor si sare, sa transpire cat mai mult si am compensat prin zeama de supa concentratat de zarzavat.

      Cu mult drag, va dorim sanatate.

  3. Buna Cristela,
    Si noi avem aceeasi problema:ASLO. Am inceput cura cu ulei de cimbru, dar pe prospect scrie ca nu se administreaza copiilor sun 7 ani. Noi avem 4 ani. Cum sa facem? Doamne ajuta!

  4. Buna seara!sunt mama unui baietel de 1ani 2 luni,nevaccinat!de ieri a inceput sa ii curga nasu,nu tuseste nu are
    febra!ii dau un sirop pt imunitate de la fares dar mi frica ca data trecuta asa a inceput si mia facut rosu in gat
    Nu stiu cum sal ajut sa nu se agraveze!!multumesc frumos
    Fii binecuvantata

  5. Buna seara din nou draga Cristela! Am un baietel de 3ani si 2 luni care de 3 zile plange efectiv de durere in gat…se trezeste si noaptea si plange..in prima zi a avut febra 38 nu ii curge nasul, are tse seaca dar principala problema este gatul…am fost la dr si ne-a spus ca pulmonar nu este nimic si nici puroi nu vede, doar rosu in gat iar tratamentul consta in antitermice si spray tantum verde iar pt tuse sirop “ingerasul” de la dacia plant..acasa i-sm tot dat miere de salcam cu propolis, compoturi caldute pt ca ceaiuri nu vrea de niciun fel…inhalatia nu am reusit sa i- o fac pt ca plange f tare si imibe teama sa nu il scap si sa il oparesc..i-am mai facut cataplasme cu cartof razuit..intrebarile mele sunt: 1. Crezi ca as putea sa ii fac vreun fel de inhalatie la nebulizator? Cu ce? 2. Este normal sa planga asa de tare de la un rosubin gat, incat sa se trezeasca noaptea plangand de durere? 3. Se poate picura uleiul esentia de cimbru direct pe miere, fara sa il mai diluez cu ulei? 3. Stii vreun remediu cu efect rapid pt cazul nostru?multumesc mult!

    1. Draga Ana,

      Da, e normal sa aiba asa dureri. Toate durerile, din prima zi de viata pana in ultima nu sunt nimic altceva decat semnul impregnarii cu toxine a tesuturilor din zona respectiva si sistem limfatic incapabil sa dreneze spre exterior (via rinichi si tub digestiv).

      Solutiile rapide nu vindeca. Asta ne-a manipulat sa credem medicina chimica, aceea care a inventat o pastila cu efect rapid, “forte”, pentru fiecare problema. Si care nu face decat sa inabuse un simptom, nu sa vindece, sa elimine cauza problemei. Imbolnavirea organismului a avut loc in timp, in ani, iar tu vrei sa-l vindeci (din dragoste, stiu, e greu pt o mama sa-si vada copilul suferind) in cateva ore sau minute. Nu se poate. Curatarea organismului unui copilas poate durapana la 2 ani si are loc prin dieta adecvata completata cu fitoterapie, gemoderivate, proceduri cu apa, miscare, soare. relaxare (nici nu avem idee cat de afectati de stres sunt copiii nostri!).

      Eu as continua cu cataplasmele cu cartof ras si aplicat pe gat, schimbate din ora in ora, 2-3 zile. Le-as alterna cu foi de varza zdrobite. Regim alimentar: sucuri proaspat stoarse 1-2 zile si dupa ce cedeaza durearea as adauga fructe, zeama de supa de radacinoase si ulterior, grane fara gluten sau cartof copt in coaja Fara lactate de NICIUN fel, fara alimente prelucrate industrial, fara produse de origine animala, ca toate au efect inflamator. Si m-as ruga fierbite. E vindecator pentru amandoi.

      Cu drag, sanatate si perseverenta!

      cristela

    2. Buna, draga Cristela,
      Cataplasma cu cartofi nu o pot pune asa des copiilor mei din cauza ca se irita foarte urat, de maxim 3 ori pe zi..dau cartof pe razatoare, storc si apoi pun.
      Voi faceti altfel?
      Din ora in ora schimbata cataplasma mi se pare foarte mult (pentru pielea alor mei).
      Cat timp poate fi urmata cura cu ulei esential de cimbru pentru gat? Sau dupa o pauza de cate zile poate fi reluata?
      Multumesc din suflet!

  6. Iti multumesc mult pt promptitudine si raspunsul atat de detaliat! Cuvintele tale mi-au mers la sufle, ca de fiecare data! Am sa urmez intocmai sfaturile tale! I-am pus si astazi cartofi rasi si vad ca nu il mai doare asa de rau in schimb a inceput tusea 🙁 O dovedim noi si pe ea pana la urma!te pup si te imbratisez cu drag! Pt mine esti un inger, un model de urmat pt toate mamicile si mi-as dori nespus de mult, cred ca la fel ca toate mamele de pe blog, sa te cunosc personal!O seara frumoasa!

    1. Draga Ana, te imbratisez si multumesc. Si eu imi doresc sa va daruiesc “in persoana” o bucatica din inima mea, anul viitor va fi unul in care acest vis se va materializa. Din ce oras esti?

      Cu drag,

      cristela

  7. Draga Cristela, Sunt mama a doi copilasi minunati, o fetita de 5 ani si un baietel de 10 luni. Ne invartim intr-un cerc vicios, fetita aduce de la camin virusii si ii transmite lui Luca de fiecare data. Deja numaram a saptea raceala de la nastere, prima a fost cand avea doua luni. L-am alaptat exclusiv pana la 6 luni, este in continuare alaptat, il cresc cat de natural pot…Ce as putea sa mai fac sa-i cresc rezistenta la virusi? E drept, doar doua au fost cu simtome foarte, foarte neplacute, celelalte au trecut mai usor. Din cauza mucozitatilor nu poate suge, respira…
    A doua problema este ca fetita are paraziti intestinali pentru care ii dau Nikvorm. Ma gandesc ca e foarte posibil sa-i fi dat si lui, mai ales ca e destul de slabut-8 kg-10 luni. Exista solutie de deparazitare bebe? Ce ar trebui sa fac sa ia mai bine in greutate?
    Sanatate!

    1. Draga Ana Maria, nu pot din pacate sa iti ofer un raspuns complet, util si relevant intr-un comentariu si printr-un comentariu. Va trebui sa cooperati cu un medic care intelege organismul uman in ansamblul lui si nu se arunca in ajutor extern la fiecare simptom, ci identifica cauzele si va indruma spre a le elimina. In general medicii homeopati au cea mai mare aplecare catre astfel de abordari.

      Cu drag

  8. Draga Cristela, multumesc!
    Cei 2P sumt grozavi:)
    Sarbatori fericite cu pace!

  9. Buna Cristela
    M-ar interesa o parere despre ce as putea face cu baiatul meu de 1 an si 3 luni care are febra de dimineata 38,5 si vrea la san incontinuu. Alte simptome nu avem, doar ca din cand in cand are episoade de plans ca si cum l-ar durea(sageta) ceva. Suntem in deplasare asa ca medicul de familie ne-a recomandat prin telefon sa ii dam antitermic. Personal nu as vrea sa ii dau antitermic. Oare ce ar putea fi?

    1. Anca draga, pot fi multiple cauze, nu-mi place sa fac speculatii. Dar eruptiile dentare pot da astfel de manifestrai si faptul ca vrea mereu la san arata ca organismul lui stie de ce are nevoie: hidratare si mangaiere. Aceasta “febra” nu e febra si eu personal as alapta la greu si as cauta un medic cu intelegere si abordare holistica fata de organismul uman, mai ales cel fragil al unui copilas si fata de iubirea unei mame. Un mediac homeopat te poate sprijini in acest sens. Cu drag

  10. Buna Cristela,
    Azi am trecut printr-o trauma eu si copilasul meu. In urma unei vizite la medic am fost trimisi sa facem o radiografie toracica deorece am observat ca pe partea stanga coastele sunt putin iesite inafara. Desi nu am fost de acord cu aceasta radiografie, am ajuns la programare, am dezbracat copilul, el plangand continuu de cand am intrat in cabinet, plangeam si eu cu el :(( si am zis stop, gata nu pot sa-mi traumatizez eu insumi copilasul, asa ca l-am imbracat si am iesit din cabinet. N-am putut sa-l vad ca sufera in asa hal si sa-l mai si iradiez…stii cumva ce analize ar fi indicate pentru anafl daca este vorba despre rahitism? Avem 1an si 3 luni, pana acum a fost ok, nu se vedea nimic in neregula, de luni aproximativ a inceput sa se vada.
    Multumesc

    1. Draga Ioana,

      Nu stiu. Iti recoamnd sa faci tot posibilul sa mergi si la profesorul Mihai Jianu,mai ales pentru a te linisti tu.

      Cu drag,

      cristela

  11. Buna,

    Oare gasim cartea “Cum sa cresti un copil sanatos …… in pofida medicului tau.”? M-am uitat pe net si nu am gasit-o in nici o librarie (in limba romana). Multumesc!

    1. Draga Ioana, am scris dea ca nu exista tradusa. Cu drag

  12. Draga Cristela, iti scriu in numele unei mamici care are nevoie urgenta de un sfat, de o indrumare. Are 6 copilasi si toti trec prin niste crize de tuse extraordinar de rele, raman fara aer, aproape se ineaca, vomita. Au facut analize si nu au TBC, nici tuse convulsiva, au spus ca e un virus care da aceleasi simptome ca tusea convulsiva. Cel mai mic baietel, 1 an si 2 luni a facut si bronsiolita si face tratament cu antibiotice, de fapt toti au luat antibiotice pentru ca tusea lor grava dureaza de 4 saptamani si medicii spun ca in asemenea situatii, e posibil ca organismul sa prinda si vreo bacterie.
    Ce ar putea sa faca aceasta mama disperata? Ai vreo sugestie? Multumim mult pentru toata munca ta si pentru ca te dedici oamenilor.

    1. Draga Simona,

      Multumesc pentru intrebare. E simplu de inteles ce se intampla, dar complicat de dat aceste explicatii pe mail si in nici un caz sub forma unor sfaturi tac-pac, ci cu o anamneza serioasa si cu intelegerea aprofundata a contextului fizic, emotional si mental in care au loc aceste simptome.

      Inteleg disperarea, dar sa nu uite ca abordarea fragmentara a organismului uman de termina marile erori de gandire in medicina. Printre care si tratarea simptomelor, nu a cauzelor, printre care lupta cu inamici externi, germeni, cand ei nu fac decat sa profite de niste situatii de noi create si pe care nu le intelegem….etc…

      E posibil ca un medic homeopat sau naturopat sa o poata ghida si in alta directie. Niciodata o a doua parere nu strica.

      Cu drag

  13. buna Cristela!
    sunt mamica a doua fetite una de 2 ani si una de o luna. cea mare a adus de la cresa raceala,ii curge nasul, are febra 38,5 , se trezeste noaptea plangand de durere in gat, eu cred ca are rosu in gat. dr ne-a recomandat nurofen si tantum verde ce as mai putea sa ii dau ca vad ca nu ii trece?partea rea e ca am luat si eu si sotul, ne doare gatul ingrozitor, avem febra 39, mi-e teama sa nu ia si ceva mica.
    iti multumesc !

    1. Buna ziua, multumesc pentru intrebare. Desigur ca ati citit pana acum pe blog ca eu nu sunt medic si nu ofer solutii de tip medicina moderna: ce sa iau ca sa imi treaca simptomul. Despre experientele noastre gasiti informatii pe blog si de asemenea despre medici cu care puteti colabora, abordand problema spre VINDECARE, nu doar spre tratare, adica holistic.

      Cu drag

  14. Va rog,daca stie cineva un remediu naturist pentru scabie la un copil de 4 ani.

  15. Buna dna Cristela….9 luni tuse tare azi inceput dar cateva a trecut am dat eurespal si nu sa vindecat ….mi am dorit mult vreau natural pt ca baiatul meu 9 luni nu face vaccin…te rog rasp ..

  16. Am citit repet biog ….te intreb se poate aerosol cu cat pictura esenta cimbru ca tuse tare avea 9 luni …te rog rasp

  17. Draga Cristela,
    intrebare intrebatoare 🙂 Te-ai intalnit la cei 2P cu streptococul beta hemolitic? La un control de rutina la gradi l-au depistat la baietelul meu de 4 ani. E purtator sanatos. Ni s-a recomandat antibiotic. M-am documentat si am vazut ca uleiul esential de cuisoare sau chiar cel de cimbru (pe care il folosim oricum la nevoie) ar fi arma perfecta pt acest balaur. Ce imi poti spune din experienta ta?
    Multumesc.

  18. Buna Cristela! Pentru impetigo la un copil de 2 ani ce recomanzi? Ce parere ai despre analizele anuale? Sunt binevenite si pentru copilasi? Ai o lista cu ce e bine de facut si la ce intervale de timp? Multumesc.

    1. Draga Mihaela,

      Multumesc pentru intrebari.

      Pentru intrebarea referitoare la impetigo, nu am raspuns de genul celui pe care intuiesc ca il cauti (iata la punctul 2 de aici de ce: https://cristelageorgescu.ro/contact/), dar iti recomand articolele referitoare la piele si afectiunile ei: https://cristelageorgescu.ro/?s=piele.

      Referitor la analize, nu pot da un raspuns da sau ba, sa faci sau sa nu faci, deaoarece asta depinde de numeroase lucruri, pe care nu le putem cuprinde intr-un comentariu virtual, multumesc de intelegere. Daca ai lucra cu un medic cu abordare holistica, el ti-ar putea spune in functie de context ce anume, daca e nevoie, cand, ce fel de analize etc.

      Personal nu mai folosesc de cativa ani asa zisele analize ”de rutina”, pentru a sti starea noastra de sanatate. Analize de sange ”bune” nu inseamna neaparat pacient sanatos si analize de sange “in afara normalului” nu inseamna neaparat pacient “bolnav”. Analizele reprezinta o imagine de moment, sangele isi schimba compozitia in fiecare secunda. Clasificare ”bune” sau ”rele” se face automatizat, pe baza comparatiei cu niste date statistice (intervale valorice) provenite din analizele de sange ale unor oameni considerati ”normali” (Dumnezeu stie dupa ce criterii). Sunt metode mai evidente si mai putin traumatizante prin care se poate evalua starea de sanatate a unei persoane. Aspectul pielii este unul dintre ele, apropos.

      Cu pretuire,

      cristela

  19. Multumesc din suflet pentru rabdare. As avea nevoie de o recomandare de medic cu abordare holistica. Noi locuim in Bacau.
    Multumesc inca o data pentru tot.

  20. Buna ziua dna Cristela, multumim pentru atatea informatii pretioase.
    Bebelusul nostru de 7 luni are o problema, ultimile doua scutece, aveau urme roz in partea din fata, ceea ce ma face sa cred ca baietelul nostru a facut pipi cu un pic de sange. Am cautat pe blog informatii despre astfel de experiente si nu am gasit. Suntem in vacanta in alta tara de vreo 3 zile si mai urmeaza 7 sa stam. Este alaptat, diversificarea am inceput-o de o luna de zile, presupun ca are o infectie urinara. Va rog sa ne oferiti niste sfaturi pentru a-l face bine, fara sa mergem la un doctor de medicina alopata.
    Multumim

  21. Buna Cristela,si eu am acelas nelămurire în legătură cu tratarea streptococului beta-hemolitic grupa A fără simptome,nu vreau să apelez la antibiotice. Mulțumesc!

  22. Draga Cristela,
    Am o fetita de 4 ani care urmeaza sa inceapa gradinita. Mi-e teama de ce va urma, noi nu prea suntem obisnuiti cu raceli, toate cu care ne-am intalnit pana acum au trecut relativ repede si usor. Nu a luat niciodata antibiotic si nici un as vrea sa ii dau (eu am luat de cand m-am nascut, intensiv, insa de 4 ani de cand o am pe ea nu am mai luat). Nu prea suntem dusi nici pe la medic, ea nu a mai fost de aproape 2 ani. Mi-as dori tare mult sa gasesc un medic in care sa am incredere, un medic cu abordare holistica. Ai putea sa imi recomanzi unul in Brasov? M-ar ajuta tare mult, eu nu ma simt deloc pregatita pentru o raceala mai puternica, am nevoie de cineva care sa ma ghideze si pe care sa ma pot baza, te rog mult, ajuta-ma cu o recomandare. Cu drag, Andreea.

  23. Am uitat sa iti spun, datorita tie si datorita cartii acesteia am invatat sa nu imi fie frica de febra. Sunt destul de relaxata cand fetita mea are febra, chiar daca de multe ori a avut si peste 40 de grade. Ma gandesc ca si datorita faptului ca i-am lasat organismul sa lupte (am mai apelat la antitermic, insa foarte rar) s-a vindecat de fiecare data repede si usor. Am incredere in ea si in organismul ei si stiu ca nu trebuie sa imi fie frica de febra! Iti multumesc, sunt foarte recunoscatoare ca te-am descoperit inca de cand era fetita mea mica si sper ca cu ajutorul tau sa gasesc si un medic care sa ne ajute sa crestem frumos! Sper sa existe unul in Brasov si sa ni-l poti recomanda.

  24. Buna ziua, imi puteti spune va rog daca pot gasi cartea respectiva si in romana undeva?

    1. Nu, draga Catalina, nu exista tradusa. Multumesc

  25. Buna seara draga Cristela!
    Am citit toate comentariile acestui articol… fetita mea cea mare a avut rezultat pozitiv la exsudatul faringian pentru streptococ betahemolitic de grup A, in noiembrie si in februarie, si tot in Feb aslo 1000. Are 5 ani si 7 luni. Ce ulei esential as putea sa ii dau? Am citit ca cel de cimbru si cuisoare este contraindicat sub 7 ani…
    si as mai avea nevoie de un sfat, daca ma poti ajuta, te rog mult: cea mai mica fetita, 1 ani si 7 luni, a facut la un an pneumonie bacteriana, am fost internate 10 zile. Nu mai detaliez tratamentul… acum la un an si 7 luni, a racit din nou, are tot o brosiolita/pneumonie interstitiala… cum o pot ajuta sa ii intaresc si pastrez curat sistemul imunitar? Este alergica la proteina din laptele de vaca, alaptata, eu tin regim. A a avut si ea streptococ …
    si as fi vrut sa le fac aceasta cura cu ulei de cimbru… pe perioada curei ai masurat aslo lunar? Sau doar la inceput si sfarsit? Iti multumesd din suflet!

    1. Buna seara, multumesc frumos pentru comentariu si pentru intelegerea ca scopul acestei rubrici de opinii este de a oferi raspunsuri intrebarilor de interes public/general, si nu consultatii private. Pentru acestea, cu drag, am detaliat aici: https://cristelageorgescu.ro/contact/.

      Gand bun,

      Cristela

Care este opinia ta?