Lapte de soia si branza tofu

Iata ca – in sfarsit! – ajung prin acest articol sa raspund multor mame interesate de variante de lapte si branza vegetala de casa si sa va povestesc cum am ajuns eu sa le prepar si sa le folosesc (ca parte a unei alimentaii diversificate si bazate pe moderatie) in alimentatia familiei. Deci, ta-ta-ta-taam!

Actualizare iulie 2015: De peste un an de zile am simplificat stilul de gatit si de mancat, ca parte a strategiei de vindecare continua a familiei (vindecarea e un proces care dureaza toata viata, nu are durata limitata si vindecarea impreuna e mai eficienta decat cea de unul singur. Nu exista copii bolnavi in familii sanatoase!). Atentia mea a mers de data asta spre imbunatirea digestiei, a capacitatii de absorbtie si utilizare a nutrientilor (degeaba mancam corect, curat, sanatos, daca nu putem absorbi si utiliza nutrientii din mancare;si cei mai multi dintre noi NU putem, intestinele noastre sunt inflamate de mucus si de lipici = sulf, sulfiti, grasimi, gluten) si spre corectiunea eliminarilor organismului (oamenii si copiii moderni sunt niste constipati, inclusiv mental si emotional. Cine are mai putin de un scaun pe zi e constipat fizic. Cine e bantuit de frici e constipat emotional. Cine e captiv in propriile convingeri e constipat mental).

Ei bine, de cand cu schimbarile astea, am observat ca nu ne mai e pofta de soia. Nici de lapte, nici de pateu, nici de tofu, nici de alune de soia. De fapt, nici nu o mai dorim, mintea si corpul o respinge. De ce? Percepem soia – in contextul nou, de simplificare – ca fiind un aliment prea concentrat proteic, prea “greu” digerabil si chiar prea gras! Ne-am invatat ca dupa masa sa ne ridicam usori, plini de energie si de vitalitate (doar asta e adevaratul scop pentru care avem nevoie de hrana, nu? Sa avem energie!), cu mintea clara si stravezie. Am observat cum meniurile bogate in proteine – chiar si vegetale – ne furau energia si o foloseau prea mult in digestie. Am intels acum de ce si Dr. Colin Campbell recomanda ca proteinele sa nu depaseasca 10% in alimentatia zilnica. Acesta este unicul motiv pentru care am renuntat la soia si produsele facute de mine din soia: e prea concentrata proteic pentru noile noastre gusturi si nevoi. Mancam mai simplu, gatim mai simplu, gandim mai simplu, traim mai simplu, ne vindecam mai simplu si …. ne bucuram sa observam zilnic ca mai putin inseamna de fapt mai mult! Ce bine ar fi fost sa stim astea de mici! Noi am fost doar invatati ca avem nevoie sa manacam, ca sa fim sanatosi si ca avem nevoie de proteine! Proteinele nu se gasesc doar in alimentele de origine animala sau doar in leguminoase (soia, naut, fasole, linte, mazare) si cereale integrale. Corpul nostru nu are nevoie de proteine, ci de aminoacizi. Iar aminoacizii se gasesc in orice are structura pe acest pamant: in orice fruct, frunza, fir de iarba, petala, leguma etc…

Voi sa nu ma credeti – nici pe mine, nici pe altcineva. Documentez experientele mele pentru cei care vor sa afle sau sa compare anumite etape din calatoria lor spre Vindecare. Faceti propriile experiente si observati cum reactioneaza corpul. Mancati in loc de soia fructe de exemplu si vedeti diferenta. Mancati atent si observati ce se intampla dupa. Notati. Faceti comparatia asta cu cateva zile de soia si cateva zile de fructe. Sau de legume crude. Sau de salate. Cum va e mai bine, asa sa continuati. Corpul e autoritatea suprema. Iar experienta personala e singurul argument imbatabil. Va doresc csucces si va transmit toata dragostea mea.

Actualizare august 2014: Primesc multe mesaje care fac referire la articolul de pe siteul Ligiei Pop, referitor la pericolele din soia. Intuesc ca Ligia a fost bine intentionata si a vrut sa atraga atentia mai ales asupra pericolelor reprezentate de soia modificata genetic sau a produselor fabricate industrial din soia. Punctul slab al articolului este ca “specialistii” adusi in discutie sunt scosi din context (gen doamna Sally Fallon). Mai exact Sally Fallon, pe care am avut ocazia sa o intalnesc si sa o ascult, este promotoarea a ceea ce numeste “alimentatie traditionala”, adica o alimentatie din care nu trebuie sa lipseasca (mai ales pentru copii): organele de animale, zeama de oase ca baza a oricarui fel de mancare si nicio masa sa nu fie fara “o bucata zdrava de unt”.

Cand ma uit la un mare specialist, ma uit la tot ce spune, ma uit la cum arata (doamna respectiva este buhaita si supraponderala) dar mai ales la cum reactioneaza (cat de acida sau alcalina e in comportament si gandire) si apoi o aleg ca baza de referinta, ca sursa credibila. Rupta din context, afirmatia n-are nicio valoare, pentru ca doamna respectiva nu blameaza soia neconditionat, ci pentru a indrepta oamenii catre consum de carne, unt, lapte si organe – firesc, acesta e crezul domniei sale.

Concluzie: Nu va mai zbuciumati, daca nu doriti soia pentru voi sau pentru copii, nu folositi si gata. Daca doriti, faceti asa cum am scris: doar nemodificata genetic, doar preparata si pre-preparata corect, doar in dilutiile corespunzatoare, doar facuta in casa si cu moderatie, nu zilnic – e foarte concentrata proteic. Nu exista nutrienti pe care soia sa ii contina si alte produse integrale de origine vegetala sa nu ii contina. Deci se poate renunta la ea, decat sa va stresati.

***

Orice referire fac pe blog la soia si retete pe baza de soia este strict legata de boabe de soia NEMODIFICATA GENETIC. Nu folosesc si nu recomand soia texturata, celebrele cubulete adica, nici laptele de soia, branza tofu sau carnaciori si produse prelucrate industrial din si pe baza de soia. Toate au aditivi, indulcitori si arome, motiv pentru care va sfatuiesc sa nu va otraviti. Am avut surpriza sa cumpar soia ecologica, e drept ca din import, dar era singura ecologica. Nu stiam cum arata, pentru ca am comandat-o pe internet. Imi pare rau ca nu i-am facut o fotografie, sa stiti ce sa evitati. Boabele aratau PERFECT, ca niste perle de cultura, perfect egale, perfect rotunde, fara nici o pata sau oscilatie de culoare. Atentie deci, la soia cultivata si crescuta ecologic, dar din seminte modificate genetic! Apoi, am cumparat soia romaneasca, de la raionul de produse naturale (deci nu ecologice). Pe ea scria in mod expres ca e nemodificata genetic si am crezut, privind boabele: mici, inegale, unele usor deteriorate, cu variatii de culoare, etc. Sfatul meu: orice preparati din soia, porniti doar de la boabe si asigurati-va ca – pe langa aspect – este expres indicat pe pachet ca e nemodificata genetic. Da, stiu la ce va ganditi, am mai discutat cu unii dintre voi: chiar si asa, in vremurile pe care le traim, in care cu bani poti cumpara orice, ce siguranta avem ca e si adevarat ce e inscris pe pachet? De acord … insa este un minim confort psihic, intatrit oarecum de modul in care arata produsul … si de rugaciunile noastre din timpul mesei.

In impas cu alaptarea la primul copil (ce eroare! …)

Pe la 3 saptamani – ale lui Pavel – am avut un mic impas in alaptare, am crezut dupa modul de manifestare ca nu este suficient ce manca de la mine si ca are nevoie de completare. Ulterior s-a dovedit o eroare. Continui insa povestea, are un rost.

Am fost sfatuiti sa ii dam lapte praf ca si completare si, in disperarea ca de 3 zile plange si il chinuim prin infometare, am consimtit sa facem acest lucru. Cu inima stransa insa, pentru ca:

1. Era impotriva planurilor noastre in ceea ce priveste dieta lui, nu voiam sa renunt la alaptare, stiam pericolul laptelui de vaca (in cel mai rau caz as fi optat pentru capra) si nu in ultimul rand, pe cutia de lapte sunt insirate la loc de cinste cateva E-uri. Ma treceau fiorii vizualizandu-le in corpusorul mic si nevirusat al lui Pavel. Nu pot fi convinsa ca in acea cutie de lapte praf (ca si in borcanasele de mancare gata preparata) e ceva complet natural si nutritiv, insa  – cu toate astea – am avut un moment de ratacire si i-am dat. Pavel, mai destept decat noi, a refuzat. Mai mult decat atat, ne-a demonstrat ca nu e pentru el, printr-o reactie alergica.  A fost banuit de alergie la compusii din laptele praf, asa ca am fost sfatuiti sa incercam cu lapte de vaca natural diluat cu mucilagiu de orez. Desi nu a baut mult, Pavel s-a manifestat intr-un fel bizar. Am investigat (daca mai era nevoie) si e alergic la proteina de vaca. Intre timp a refuzat si orice alt fel de proteina animala. Oricum aveam o banuiala inca de la maternitate, dar parca nu ne venea sa credem ca a fost atat de bine ‘programat’ de natura inca de la nastre sau mai bine zis ‘din concept’. Cand s-a nascut, in prima zi, datorita unor complicatii in ceea ce ma priveste, nu mi-a fost adus la alaptare, in ciuda protestelor mele. Am fost foarte tulburata, mai ales dupa ce ma documentasem si ma pregatisem pentru acest mare si unic moment intre mama si copil. In plus ma revolta neputinta fizica de a parasi patul si sala de reanimare si a-mi feri puiul de laptele praf! Ma simteam ca un leu in cusca, insa Dumnezeu mi-a ajutat: ei bine, Pavel a refuzat sa manance orice fel de lapte praf sau biberon, iar de a doua zi nimeni nu ne-a mai despartit!

Revin la isprava cu laptele de vaca. Ne-am reorientat catre laptele de soia. Din nou, ne-a fost sugerata varianta lapte praf. Nu numai ca era la fel de plin de toate cele, care mai de care mai ne-naturale, insa am gustat si noi si doar a lapte de soia nu avea gust. Nici nu ma mira ca l-a refuzat. A fost o ultima incercare a lui Pavel de a ne transmite ca nu va bea chimicale. Asa incat am revenit la ‘traditionalul’ lapte de soia bio, facut de mine in casa. A fost INCANTAT, dar nu a fost nevoie de lapte soia pentru mult timp, deoarece am rezolvat presupusele probleme de alaptare. Dupa ce a refuzat sa mai fie alaptat (Pavel a refuzat brusc sanul la 11 luni, cand deja eram insarcinata in patru luni cu Petru. Am incercat saptamani in sir sa il readuc, insa n-a mai fost chip) am folosit in alimentatie lapte de la vacuta ‘Soiana’, verisoara cu Joiana :). Asa incat Pavel a fost un venerabil, decretat si fericit ‘soya baby’.

Dupa 6 luni i-am introdus si lapte de migdale pentru diversificare (se face ffffff usor in comparatie cu cel de soia si este si crudivor, o sa va povestesc daca vreti). Branzica facem din migdale (pe cea din urma insa de cele mai multe ori o cumparam de la Fibrio).

LAPTE DE SOIA

Initial (acum 6-7 ani) am facut laptele manual, apoi – pentru confort si eficienta –  am cumparat un aparat de facut lapte de soia si sunt multumita.

Folosesc soia ecologica, uscata; pentru metoda manuala o ceasca, aparatul are insa o masura a lui, un paharel.

Las boabele uscate la rehidratat minim 12 ore (daca e vara, le pun la frigider, sa nu fermenteze. Desi vara consumam rar lapte de soia, ne place mai mult cel de migdale sau nuci), timp in care isi maresc volumul de 4 ori si arata asa:

Metoda manuala. Se fierbe 2 minute soia rehidratata (de ce?). Apoi se pune in blender: 1 parte soia – 4 parti apa (parti de volum, nu de greutate). Se amesteca bine, bine, pana cand boabele devin o pasta. Daca veti un blender sub 1000W putere, atunci puteti pune doar putina apa peste boabe si abia dupa ce devin o pasta, sa adaugati restul de apa. Se strecoara printr-un tifon des (eventual indoit de 2 ori). Pentru a fi mai usor, puneti tifonul peste o strecuratoare asezata deasupra unei oale. Pulpa ramasa in tifon dupa strecurare se poate usca la cuptor si se face faina sau se poate folosi ca atare in aceeasi zi, adaugandu-se in mancare (nu schimba gustul absolut deloc), pe care o imbogateste proteic. Laptele se fierbe 20 minute cu un baton de vanilie sectionat longitudinal, sau un mar taiat in patru, sau 1/4 lingurita praf de vanilie naturala, sau 1 lingura de cocos razuit (apoi se strecoara).

Metoda ‘automatizata’, cu aparatul :). Se fierbe 2 minute fix soia rehidratata(de ce?). Da posibilitatea de a face lapte atat din boabe uscate, cat si rehidratate. Recomand insa folosirea exclusiv a boabelor rehidratate, pentru ca, cu cat se apropie mai mult de pragul germinarii, in bobul de soia isi sporeste valoarea nutritiva si “digestibilitatea”.

Puneti boabele, apa (intre 1.3-1.5 litri) si apasati pe buton (aparatul are manualul lui de instructiuni, bineinteles). Dupa 20 minute aveti laptele de soia gata! Personal, pentru Pavel il mai fierb 10 – 15 minute (dupa ce clocoteste). Si il folosesc pentru retetele de mai jos, pentru el sau pentru noi toti. Uneori folosesc laptele ca baza pentru supe (v-am explicat ca nu are gust, de aceea poate fi usor folosit in variante dulci sau sarate), ca sa fie mai bogate proteic (desi omul n-are nevoie de atatea proteine pe cat suntem impinsi sa credem de propaganda industriei alimentare).

Laptele de soia in alimentatia bebelusilor. Laptele simplu l-am diluat la inceput, pentru a testa toleranta: 1 parte lapte – 2 parti apa, apoi 1 parte lapte – 1 parte apa, apoi 2 parti lapte – 1 parte apa, apoi doar lapte. Bineinteles ca de fiecare data l-am indulcit cu curmale rehidatate (maxim 3 pe zi sunt foarte bogate si concentrate proteic), curatate de coaja si pasate, iar de la 9 luni cu cateva picaturi de miere, insa ATENTIE!, nu am indulcit mult (maxim un sfert de lingurita de miere), ca sa nu ii favorizez referinta pentru dulce. Acum se vede acest lucru si … Doamne, ce bine imi pare! Am folosit laptele in combinatie cu cereale integrale, fara gluten, dupa 6 luni.


Cerealele in alimentatia bebelusilor.
Nu recomand niciun fel de cereale de la cutie si niciun fel de produse pentru copii sau adulti carora li se face reclama sau care au inscrise pe ambalaj “proclamatii” de sanatate! Cumpar cereale integrale, pe care le macin si obtin faina. Se poate insa cumpara si faina direct, dar cea mai buna faina este ce a proaspat macinata (iata aici de ce). Pentru Pavel am inceput la 6 luni cu orez, ovaz si mei. De la 9 luni am introdus gris din grau spelta (alac), ovaz, quinoa, hrisca. Am facut de fiecare data  faina si din ea o fiertura (ca o mamaliguta), pe care am amestecat-o cu laptele de soia sau mai tarziu, la masa de dimineata, cu fructe proaspete rase pe razatoarea de plastic: mar, piersica, para, caise, visine, banana (tot dupa 9 luni).  Pentru mai multe informatii despre cereale, va recomand si articolul despre diversificare. Pentru raspunsuri referitoare la combinatia fructe-cereale sau alte combinatii alimentare, iata cateva consideratii aici.

BUDINCA DE OREZ sau QUINOA

Laptele de soia se fierbe impreuna cu orez/quinoa si putina scortisoara, 1 baton de vanilie sau esenta de vanilie (facuta in casa), eventual adaugata putina coaja de portocala sau lamaie insa doar bio nu altfel, pentru ca in coaja sunt stocate toate chimicalele toxice din timpul tratamentelor anti-daunatori (asa e la toate fructele si legumele, coaja e mecanismul lor de aparare, deci daca o curatati, e mult mai sigur, mai ales daca nu sunteti siguri daca sunt “curate”). Rezulta o excelenta budinca de orez cu lapte (adaugati atat orez, pe cat de tare/fluida doriti sa iasa budinca). Nu este cu nimic diferit ca gust de orezul cu lapte de vaca, ba chiar mi se pare mai mai bun. Dupa ce se raceste, adaugati putina miere, am invatat impreuna de ce.

MACAROANE CU LAPTE (de la 1 an)

Laptele se poate fierbe impreuna cu paste integrale (prefer din  orez sau mei: taitei, paste alfabet, spirale, melcisori, etc), putina scortisoara si se adauga la final nuca macinata si miere de salcam (o reteta similara cu cea pentru mucenici).

BRANZA TOFU

Dupa ce laptele a fiert 20 min, cand e inca pe foc, opresc jumatate din cantitate pentru laptele cu cereale (masa de dimineata si seara). In cealalta jumatate adaug 2-3 linguri de suc proaspat stors de lamaie, atat cat “sa se taie” laptele. La fel ca la branza de vaci facuta in casa, se strecoara zerul printr-un tifon si ceea ce ramane este branzica tofu. Zerul poate fi folosit la supe, ciorbe (fiind acrisor de la lamaie) sau la udat florile :). Nu iese multa branza, de obicei din 750 ml de lapte iese un bulgare de tofu mare cat un ou, suficient insa pentru 2 mese.

Idei de meniu cu branza tofu pentru bebici. Am inceput sa ii dau branza tofu lui Pavel de la 10 luni, dupa principiul testarii tolerantei, discutat intr-un articol anterior: ca unic aliment nou pe ziua respectiva (sa putem identifica in cazul unei reactii de orice natura, cauza) si treptat – cate putin, crescand zilnic cantitatea. Folosesc branza rezultatat din cei 750 ml lapte pentru masa ‘dulce’ si pentru masa ‘sarata’. Adica o parte combin cu biscuiti (de casa, facuti de mine sau cei cu fructe uscate de la Fibrio) plus fructe proaspete rase (pe razatoare de sticla).

Pentru varianta ‘sarata’, masa de pranz, o condimentez cu marar sau patrunjel, ardei capia, busuioc, cimbru – orice, dupa gust si imaginatie! – si i-o servesc cu mamaliguta, masline, paste integrale fara gluten, zarzavaturi, etc.

NUCI DE TOFU

Daca va lasati imaginatia sa lucreze, veti ‘inventa’ multe retete bune, variate, aspectuoase si mai ales nutritive pentru copilasi. Nu uitati insa de aspect, pentru copii trebuie sa fie cat mai atractiv si distractiv!. De aceea mai fac pentru Pavel un fel de nuci de tofu, pe care le apreciaza, mai ales ca doreste de ceva timp sa duca si el la gura mancare, pe langa ceea ce ii dau eu cu lingurita. Acestea insa iau mai mult timp pentru pregatire, avand in vedere ca trebuie ‘modelate’ sub forma de nuci sau bile minuscule: 1 cartof fiert si pasat ca pentru piure (uneori il fierb impreuna cu o ceapa, pentru gust si pentru vitamina C) se amesteca cu 1 lingurita de tofu facut in casa si condimente: marar, cimbru sau busuioc. Amestecati totul si faceti bile de marimea unei nuci care se pun in tava pe hartie pergament (hartie de copt) si se coc pana se rumenesc. Se servesc bineinteles caldute, cu putin sos de rosii proaspat facut sau cubulete de rosii. Puteti adauga pe fiecare nuca si o picatura (nu mai mult) de ulei de masline, dupa ce s-au racorit putin.

Toate retetele de mai sus nu dureaza mai mult de 15-20 minute pentru a le pregati, deci nu va speriati, nu ia mult. Investiti timp in a pregati zilnic hrana proaspata pentru copii, dar si pentru voi. Pana la urma si copiii au nevoie de parinti sanatosi care sa se bucure de realizarile lor, nu? Eu asa procedez de cativa ani de zile, deci nu se poate spune ca am timp acum, ca sunt mama, ba din contra. Ma relatez insa la timp ca la ceva pe care ti-l faci singur, nu ca la ceva pe care il ai sau nu il ai. Atunci cand gasesti idealuri care sa te implineasca, acest lucru (a-ti face timp) este posibil.

Pana joi nu voi posta nimic, insa ma gandesc la voi cu dragoste, dor, cu speranta ca am reusit sa plantez o mica samanta de curiozitate si interes care va incolti.

Cu gandul ca alimentatia ne influenteaza in mod decisiv sanatatea, iar copiii nostri nu trebuie sa plateasca cu sanatatea sau chiar viata lor, ignorarea acestui adevar de catre parinti.





Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
  1. Draga mea.
    De unde ti-ai procurat aparatul de facut lapte soia?
    Ce fel de marca de soia ei, pentru ca am vazut atatea feluri chiar si in magazinele naturiste, ca n-as sti la care sa ma hotarasc?
    Merci

  2. Ditta draga,

    L-am luat de la Hapax Compay, aici
    http://hapax.ro/hpx/product_info.php?cPath=21&products_id=152.

    Cand l-am luat eu era 200RON, acum vad ca e aproape dublu pretul. Se amortizeaza insa investitia, avand in vedere ca 1 kg soia bio e cam 10RON si iti ies peste 20 litri. Iar in comert e cam 7 lei litrul de lapte soia bio.

    Referitor la boabe, iau soia ambalata de Solaris, am vazut ca e import Germania. Dar nu din motivele astea, ci ur si simplu pentru ca doar pe asta am gasit-o pe net si mi-o aduc acasa. Orice marca e buna, important sa fie bio si NMG. Suntmai multe soiuri de soia, sa nu sperii, chiar si neagra. Toate sunt bune. EU insa am luat mereu soia alba (bej) cu boabe ovale sau rotunde.

    Cu dragoste, cristela

    1. http://www.ezidri.ro/shop.php

      Am gasit putin mai ieftin pentru cei ce sunt interesati pe linkul de mai sus, la aparate sanatate.

      Succes,
      Elena

      P.S. Ditta, vroiam sa te intreb de ceva vreme…la ce pediatru mergi tu in Brasov?

      Multumesc!

  3. De ziua fetitei mele am cumparat un aparat de facut lapte. Abia am asteptat sa incerc.
    Pana acum am facut lapte doar manual dar cu aparatul, laptele are un gust parca mai bun, mai intens.
    Intrebarea mea este, cum se foloseste aparatul ptr altfel de lapte: de nuci, de ex. Cantitatea ramane aceeasi ca si la soia?
    Nucile se pun la rehidratat deasemenea?

    Pentru gust, am inteles ca trebuie fiert separat laptele, ca nu se adauga mirodenii in aparat…
    Cum se foloseste batonul de vanilie?
    Cate curmale se pun in 1.5 l de lapte ca sa fie si dulce?

    Scuza- ma daca intrebarile sunt de clasa I 🙂 dar caut variante pentru un lapte super gustos….vreau sa ofer un pahar de lapte spre degustare si celor care sunt obisnuiti cu gustul laptelui de vaca sau de magazin.

    1. Amma, excelente intrebari.
      1. Nu am folosit aparatul pentru altfel de lapte, mai ales cel din nuci (nuci, migdale, caju, etc). In afara de laptele de soia, mei, quinoa, orez – in care pun soia sau cerealele fierte, fac restului laptelui vegetal, mai ales cel din diferite seminte sau nuci, la rece, crudivor, raw.

      2. Laptele obtinut de la aparat se mai strecoara odata printr-un tifon asezat pe o sita deasupra unei oale.

      2. Batonul de vanilie il lasi putin in apa la rehidratat, doar pentru a-ti fi mai usor sa il sectionezi longitudinal. Dupa ce l-ai sectionat, il desfaci ca pe un sul de hartie si, cu lama cutitului razuiesti continutul. Coaja nu se foloseste. Ca sa iti fie mai usor, poti cumpara direct praf de vanilie naturala BOURBON si pui 1/4 lingurita (daca ti se pare ulterior ca dupa gustul tau ar merge si 1/2 lingurita, poti adauga data viitoare mai mult). Arata asa: http://www.rapunzel.ro/galerie/1460370.jpg

      Poti incerca si varianta in care, pe langa vanilie, adaugi 1 lingura de cocos razuit sau feliute de mar. Fierbi totul 10 minute dupa ce a dat in clocot si la final strecori, pentru a inlatura cocosul.

      Nuca de cocos si ocara (pulpa de la lapte, inclusiv ce a ramas dupa a doua strecurare) le poti folosi sa faci o placinta cu fructe, genul celei cu visine. Sau o tarta cu mei si roscove, am dat si aici reteta. Sau la salamul de biscuiti Floricel. Sau folosesti doar pulpa de la soia la hamburgeri sau la drob de cartofi sau la retetele la minut pe care o sa le postez azi sau maine. Sau la mancarea de linte, de dovlecei, la orice mancare, pentru a o imbogati proteic, poti pune 1-2 linguri. Sau o usuci si o folosesti mai tarziu, tot la mancaruri, pentru proteina.

      3. Curmalele rehidratate le pui la blender cu apa in care au stat, pana se fac o pasta pe care o amesteci, parerea mea e ca trebuie sa mai strecori odata apoi laptele, pentru ca raman coji de la ele si se infunda biberonul:) Poti folosi si miere, dar cand e caldut, nu fierbinte laptele. Stim deja de ce, nu? 🙂 Eu pun uneori curmale, tot pentru continutul de proteina. Pun 1/2 bucata la 250 ml. Rugaminte: sa nu pui multe curmale sau miere – e bine sa nu fie dulce ci usooooooor indulcit, altfel prinde gust doar de dulce. Pavel a ajuns sa il bea neindulcit, mai ales dupa ce ies dintii, daca il bea inainte de somn, e mai bine sa nu fie indulcit. Dar asta cu timpul.

      5. Uneori, ca sa fie mai consistent, impreuna cu 1 buc curmala, ii pun lui Pavel inainte de a-l bea, nu mai devreme ca se oxideaza si 1/4 de banana impreuna cu 250 ml lapte caldut la blender. E delicios.

      Eu zic sa gusti si sa incerci diferite variante, sa vezi care iti place cel mai mult.

      Eu de obicei il beau cu miere si “cafea” instant din cereale+fructe uscate. Se poate da si copiilor fara probleme, nu e de fapt cafea :). Arata ca un nesscafe: http://www.ecomagazin.ro/wp-content/uploads/2008/09/cafea-solubila.jpg

      Cu mult drag

  4. Multzam ptr raspunsuri!

    Parca ziceai la un moment dat ca se poate folosi laptele de soia si la prepararea diferitelor supe.
    Are ceva daca fierb zarzavaturile direct in lapte de soia? Bine, amestecat cu apa. Gen ciorba ca aspect.
    Pot sa ii dau sa manance asa supa sau e prea mult soia ptr varsta ei?

    Pupici!

    1. Amma, sigur, se poate. Eu folosesc jumate lapte, jumate apa. La ciorbita de zarzavat sau la supa de linte (vezi ca e reteta la comenatrii la articolul cu lintea).

      Pentru ciorbita de zarzavat fac de ceva timp cu zerul rams de la branza tofu. O sa postez azi sau maine cum. Si nu e nevoie sa mai pui apa, atunci, doar ca zerul e usor acrisor, deci e bun pt ciorbite.

      Stai linistita, nu e multa soia, gandeste=te de fapt ca e un paharel mic la 1,5 litri. CAt ii revine ei? Si oricum, nu mananca dimineta, pranz si seara exclusiv soia, ca sa ne temem. Pavel bea la 8 luni peste 1 litru de lapte de soia pe zi. Si ia uite ce Hercule am, cu analize perfecte. Va pupam si noi, delicatelor!

  5. wow! felicitari pt site, abia astept sa-l studiez cap-coada.
    legat de laptele de soia, am o intrebare, dupa ce se “blenduieste” si se strecoara, se mai fierbe inca 20 de minute? sau inainte de folosire? cat se poate pastra la frigider?
    multumesc anticipat pt lamuriri!

    1. Multumesc, Briana! Sper sa gasesti lucruri interesante si te incurajez sa citesti si comentariile, pentru ca multe clarificari si subiecte poate de interes sunt si acolo.

      Dupa ce se blenduieste si se strecoara, se fierbe inca 20 de minute. Dar sa il blenduiesi f bine. Pui boabele si apa sa le acopere, blenduiesti bine, sa se faca asa, ca o pasta, apoi adaugi treptat restul de apa si blenduiesti. Asat in caz ca nu ai un blender cu putere de la 1000W in sus.

      Merge si invers, adica fiert dupa blenduire si apoi strecurat, doar ca iese mai gras.

      Se poate pastra la frigider 2-3 zile, in functie de cat de des deschizi frigiderul.

      Cu drag

  6. inarmata cu toate indicatiile l-am facut si pe asta (laptele) dar trebuie sa-i mai acord o sansa. nu prea mi-a placut ce-a iesit….poate nu l-am preparat exact cum trebuia. nu am adaugat nici o alta aroma, am vrut sa-l vad asa in stare pura. am incercat si branzica, a iesit f f putina, cu aspect grisat iar gustul…hmm, deloc placut. ori ceva n-am facut eu bine ori nu e un lapte vegetal pe gustul meu… (noroc cu cel de canepa :)) ma mai scoate din monotonie )
    salutari “echipei” !

    1. Heeei, Briana … te rog, nu te pripi mai acorda o sansa. Mai intai explica-mi de ce anume nu ti-a placut. E important sa ii adaugi cocos, mere sau vanilie naturala, cum am scris, ca sa aibe un gust. Mai ales ca pana la varsta asta gusturile s-au pervertit indeajuns. Nu e ca la Pavel care nu cunostea alte placeri ale papilelor gustative si l-a acceptat imediat, neindulcit, nearomat. Eu de exemplu nu il beau cu arome, dar il beau intotdeauna cu cafea instant de cereale + smochine si miere. Sau scortisoara + 1/4 banana.

      Da, am scris cata iese. La 1.5 litri lapte imi iese o bucata cat o jumatate de foaie A5. CAm 10cm pe 5 cm, grosime 1cm. Eu o lasam fara nimic, deoarece la bebei o amestecam fie cu miere si fructe+nuci, fie cu mirodenii + ardei capia si/sau verdeturi. Am sa postez o reteta mai amanuntita, cu poze.

      Lapte vegetal exista de mai multe feluri, sa nu te blochezi doar pe canepa sau soia. Daca nu gasesti retetele pe blog, zi-mi te rog.

      Te pup si succes!

  7. nu mi-a placut gustul, sec! sau mai degraba parca nu avea nici un gust…data viitoare ii voi pune vanilie, mar sau curmale. sau miere. astept retetele cu branzica, le voi proba atat pt noi oamenii mari cat si pt picea mea care face maine 6 luni 😀
    legat de laptele vegetal, mai fac de susan (combinat mereu cu fructe- un fel de milkshake), de migdale si de nuca. cel de nuca este mega-delicios, cateodata ma intreb cum am putut trai pana acum fara el :)))) o sa caut pe blog si alte retete, vreau oricum sa citesc tot cap-coada!
    acum te pup si eu si ma instalez la un alt articol, am de comentat si acolo :p

    1. Briana, asa am si scris, ca nu are nici un gust. Ca apa. Tocmai asta e avantajul, ca il poti folosi in multiple feluri: cu arome naturale si indulcit cu miere, eu il beau cu cafea de cereale si miere, sau il poti folosi ca baza pentru supe sau ciorbite, deoarece nu are gust, nu modifica gustul mancarii. Nu te supara pe el, e prea valoros, ca sa nu va acordati reciproc o sansa …:)

  8. Cristela tu ai incercat sa faci biscuitii Corneliei de care spuneai in acest articol? ca m-am uitat la poze si nu inteleg cum se leaga asa bine compozitia si se “inmoaie ovazul” (parca asa scria ea) daca nu pui nici apa nici un alt lichid….si ea spunea ca i-a tinut 7 ore la ap pt deshidratare…la cuptor oare cat trebuie tinuti? ca daca trebuie tinuti 7 ore ma las pagubasa ca am cuptor pe curent si cand vine factura imi piere pofta :(. Eu as face niste biscuiti pt noi ca BB e prea mic, dar ii vad foarte energizanti ca niste batoane proteice buni de luat si la serviciu.

    1. Carmen, nu, pe astia nu. Cred ca a omis sa scrie ca pui putin lichid, pana se inmoaie :). Eu de biscuiti m-am apucat abia de vreo luna si am deja 2 retete preferate si una esuatape post de biscuiti, dar care poate fi folosita pentru altceva:)

      I-a tinut atat, pt ca sunt raw, adica preparati termic sub 45 de grade, la deshidrator (ceva smilar ca si cand ia-i tine la soare). Ca sa nu distruga enzimele, hrana vie. Daca vrei sa ii pui la cuptor, la 220 grade merg cam 15-20 minute.

      Urmeaza si biscuitii mei saptamana viitoare.

      Cu drag

  9. CG: Raspunsurile mele mai jos

    Am facut azi lapte de soia cu mar fiert…marul e delicios…laptele inca nu l-am testat 🙂 dar vreau sa te mai intreb ceva: folosesti aceeasi apa in care ai fiert soia 2 min cand o dai la blender cu apa sau alta apa (probabil nu e asa de important..dar am si eu dilemele mele cu apa…

    CG: Apa o arunci, impreuna cu cojile care se ridica la suprafata. Speli soia si pui apa noua.ca si

    la cel de migdale te-am intrebat 🙂 )?.

    CG: Acolo nu e important. Altele sunt motivele pentru care inmuiem soia si altele pentru migdale.

    Multumesc si as dori sa o intreb pe Briana cum face laptele de nuci si cel de susa cu fructe…ca prea le-a laudat…sa le incercam si noi :).

  10. Buna,
    Mi s-a spus ca soia ar fi alergena si nu e recomandat sa incepi sa fie consumata de bebelusi (aproape 8 luni are pititcul meu). De cand ai inceput sa dai copiilor lapte de soia in proportia amintita mai sus? Mi s-a recomandat sa incep mai degraba cu lapte de canepa (1-2lg de seminte de canepa la 200ml apa rece).
    Pot folosi orice lapte din seminte la fierbere? In sensul sa fierb cereale in el?
    Multumesc.

    1. Bianca,

      Ai opinia mea documentata si testata pe viu la pagina Cuprins, cap IX – Stiaati despre, link catre articolul cu dileme despre soia.

      Asa cum am scris in articol, am inceput la 3 luni. A baut diluat doar cat timp am testat, vreo sapatamana, apoi am inceput 100% lapte facut de mine, in casa, la aparat, strecurat prin tifon sa nu aibe pulpa,, ca nu o pot digera inca si indulcit cu 1 curmala. De la 11 luni a baut doar lapte de soia, eu fiind deja in 5 luni cu Petru nu i-a mai placut gustul laptelui matern. A baut si cate 1 litru pe zi (250 de 4 ori), acum bea 500ml pe zi sau 250 atunci cand ii dau si alt lapte.

      Lapte de canepa tot asa, diluat sa incepi, aceleasi proportii, dar nu cantitatea asta de seminte, ci 1/4 lingurita. Te rog citeste articolul meu despre canepa, neaparat.

      Laptele din seminte este raw si plin de enzime, nu te sfatuiesc sa il fierbi, pt ca le omori. Mai bine fierbi separat cerealele in putin ceai sau apa si apoi le amesteci la blender cu laptele raw.

      Succes

    2. Multumesc pentru raspuns. Voi citi atent articolele si o sa incerc sa introduc treptat si in alimentatia noastra. Numai bine.

    3. Revin si eu din miile de superbe sarcini de mamica si imi fac timp sa pun repede o intrebare doua. Apropos, sa va traiasca pruncii iubiti, mamici frumoase si fericite! 🙂

      Deci, pot la si eu lui Luca lapte de canepa? Specific ca noi bem acum lapte de la tzitzi, lapte de mei indulcit cu curmala si banan si uneori cu zeama de la compot, lapte de soia cu vanilie si banana, dar intentionez sa ii scot banana incet incet, lapte de migdale si asta amestecat cu banana. Am renuntat de tot la laptele praf si foarte bine am facut pentru ca am scapat de constipatie si de cine stie de ce alte chestii nocive din laptele praf.

      A doua intrebare, unde pot gasi pe site informatii despre cantitatea de nutrienti si ce anume isi ia din aceste tipuri de lapte? Asta, pentru ca, zilele trecute o prietena m-a intrebat daca sunt sigura ca, dandu-i lapte de mei, migdale si soia, ii asigur cantitatea de nutrienti de care el are nevoie?

      A treia intrebare ( asta mi-a rasarit acum in mine), eu dupa masa de pranz la care ii dau legume fierte si pasate cu seminte in, ceva cereale si de azi si nitel tofu amestecat acolo, la vreo 20 min, inainte de culcare ii dau uneori, atunci cand tzitzi nu prea este lapte vegetal amestecat cu banana…asta inseamna ca amestec legume cu fructe? sa incerc fara banana dupa masa de pranz?

      Multumesc frumos, Cristela! Dumnezeu sa va aiba in paza!

      Va pup!

    4. Elena, bine ai revenit. Bravo ca ai renuntat la lapte praf.

      1. Deci, pot la si eu lui Luca lapte de canepa? Specific ca noi bem acum lapte de la tzitzi, lapte de mei indulcit cu curmala si banan si uneori cu zeama de la compot, lapte de soia cu vanilie si banana, dar intentionez sa ii scot banana incet incet, lapte de migdale si asta amestecat cu banana. Am renuntat de tot la laptele praf si foarte bine am facut pentru ca am scapat de constipatie si de cine stie de ce alte chestii nocive din laptele praf.

      CG: Poti sa ii dai lapte de canepa, dar 1/4 lingurita si diluat macar 1:1 la inceput. Daca il tolereaza, continua si treptat renunti la varianta diluat. De ce zici ca vrei sa renunti la banana treptat?

      2. A doua intrebare, unde pot gasi pe site informatii despre cantitatea de nutrienti si ce anume isi ia din aceste tipuri de lapte? Asta, pentru ca, zilele trecute o prietena m-a intrebat daca sunt sigura ca, dandu-i lapte de mei, migdale si soia, ii asigur cantitatea de nutrienti de care el are nevoie?

      CG: Informatii referitoare la nutrienti gasesti la pagina Cuprins, capitolul Stiati despre… Ai linkuri catre fiecare articol in care am scris despre proprietatile nutritive ale alimentului respectiv. Da, ii asiguri. O dieta diversificata care combina eficient cereale, nuci/seminte, fructe, legume si leguminoase asigura tot ce ai nevoie. Iar nutrientii din alimente d eorigine vegetala sunt absorbiti in proportie mult mai mare decat aceeasi nutrienti din alimentele de origine animala (in speca Ca, Fe, Mg, etc). Lui Pavel i-am facut saptamana trecuta TOATE analizele si au iesit PERFECTE.

      3. A treia intrebare ( asta mi-a rasarit acum in mine), eu dupa masa de pranz la care ii dau legume fierte si pasate cu seminte in, ceva cereale si de azi si nitel tofu amestecat acolo, la vreo 20 min, inainte de culcare ii dau uneori, atunci cand tzitzi nu prea este lapte vegetal amestecat cu banana…asta inseamna ca amestec legume cu fructe? sa incerc fara banana dupa masa de pranz?

      CG: Da,fara banana. Nu amestecam fructe cu legume si dulce cu sarat.

  11. Buna Cristela
    Asa de rar apuc sa intru pe blog si regret foarte mult . Abia astept sa vina sotul acasa sa am timp mai mult. Acuma nu pot sa fac nimic de Samuel .fREA NUMAI PE JOS , DAR INCA NU MERGE SINGUR, STI TU MAI BINE , AI TRECUT PRIN ASA CEVA.
    Cristela, de 2 saptamani am inceput sa-i dau si lapte de soia lui Samuel.Au inceput sa ma doara mainile si picioarele si m-am gandit ca din cauza ca il alaptez. Nu prea mai am lapte si il alaptez doar noaptea.Vreau sa te intreb cat pot sa-i dau o data?(la 11 luni).Ii prea mult 200 ml? Lapte praf de soia ai folosit? Ma gandesc asa doar , se intampla sa mergem undeva mai departe de casa…ma rog sau cine stie .Nu stiu daca pot sa-l pastrez cald si daca este bine in termos.uite as mai avea atatea sa te intreb dar Samuel nu sta deloc singur si nu am pe nimeni sa stea cu el nici 5 minute.
    Iti multumesc, mai vorbim.
    Domnul sa fie cu voi.
    Mariana

    1. Mariana, nu plecam de aici – promit :). Stiu cum e si ma pregatesc din nou :). Nu stiu ce sa spun apropo de dureri de main si picoare, draga mea. Dl. dr. Laza ar putea sa te indrume mai bine in privinta acestei simptomatologii. Referitr insa la lapte de soia, ii poti da linistita de cate ori e nevoie, Pavel la 11 luni bea cam 1 – 1,25 l pe zi:). Acum a ramas la 500 ml, doar dimineata si seara. Important insa, esential, e sa folosesti metoda bine stiuta, cand introduci un aliment nou: unic nou pe ziua respectiva, dimineata, diluat, progresiv. Specific la lapte de soia, incepi din 2 in 2 zile cu dilutie 1:3, 1:2, 1:1, 2:1, 100% lapte soia. urmaresti mereu starea generala a copilului. Daca nu sunt probleme , inaintezi. NU LAPTE PRAF, nici macar de soia. Daca ai un blender mic, mic de tot, cand plecati ii poti face de migdale, de mei, de orez, etc. Sanatate multa iti doresc, te rog sa ai grija de tine, sa te hranesti corespunzator, Dumnezeu sa va intareasca! Cat timp sunt si eu pe picioare, raspund la fiecare apel. Cu dragoste

  12. Cristela, iti multumesc din suflet pentru tot ce faci pentru noi.
    Dumnezeu sa-ti dea putere sa-ti cresti copilasi asa cum doresti si sa fiti fericiti .

    Mariana

  13. Am citit ca i-ai facut analize copilului si sunt bune. Mi-am facut si eu analize si imi sunt toate foarte bune. Mi-a fost frica sa nu am lipsa ce Ca, Fe, dar nu am, stau chiar foarte bine cu toate, chiar daca alaptez de 11 luni.Am sa merg si eu la Cluj , la primavara cand se incalzeste sa-i fac lui Samuel niste analize, asa pt linistea mea, desi este foarte bine. Am vrut sa-i fac acuma dar nu a vrut sotul meu, a zis ca e prea mic sa-i ia sange , i-a fost mila de el.
    Cand am timp iti trimit cateva poze cu noi.
    Va pup si va doresc numai bine.
    Mariana.

  14. sunt f. placut surprinsa de progresele pe care le fac si romanii in ultimul timp la capitolul Dieta sanatoasa!! Incepem sa ne gandim mai mult la sanatatea noastra si a copiilor nostri de multe ori tocmai din cauza ca avem probleme de sanatate, si suntem nevoiti sa cautam cat mai multe variante care sa duca la vindecare totala imediata si daca se poate cat mai natural. Dar de multe ori uitam ca suntem ceea ce mancam, si ca de la inceput nu a fost asa…..si ma bucur ca Dumnezeu descopera omului care vrea cu adevarat sa faca o schimbare, mai intai faptul ca trebuie sa ne alimentam cat mai simplu si cat mai natural, cu fructele , legumele, cerealele pe care ni le-a lasat ca hrana. Va apreciez pt ceea ce faceti si va felicit. Sunteti o mama o sotie si o femeie exemplu, cel putin in privinta aceasta 🙂 .
    Eu am o intrebare , ca tot era vb mai sus despre laptele de soia, pt ca mie mi s-a stricat masina si nu am de unde sa fac rost momentan de alta, (si oricum asta m-a facut sa nu mai consum zilnic lapte de soia ci sa alternez cu cel de ovaz, de orez, sau migdale) laptele praf de soia de la hapax este bun? Pt ca a inteles ca este cel mai apropiat de laptele original, doar ca este praf. Aveti vreo idee?
    Si despre zaharul brun, pe care eu il mai folosesc, pe langa miere la cate un desert, si care am citit doar lucruri bune….si pe ambalaj scrie ca ar fi raw…..acum nu stiu ca nu prea vad retete care sa il aiba in compozitie 🙂
    Multumesc si succes in continuare, sa dati un avant si altora care poate au aripi dar nu-si pot lua zborul.

    1. Va multumesc pentru incurajari si aprecieri. Nu va recomand laptele praf de soia, indiferent de sursa. Puteti face varianta manuala, la blender ca si cele despre care ati mentionat.

      Zaharul brun nu e chiar atat de rau, ca cel alb, insa recomandam moderatie. Ocazional (1-2 ori pe luna) cantitati mici, nu e nici un bai 🙂

      F plastica urarea de final, mi-a placut …

  15. Si inca o intrebare , pt ca am citit mai sus ca nu este bun laptele praf de soia formula pt bebelusi. Dc? Ce ar avea rau? Eu i-am dat fetitei mele de la 10 luni si pana la 1 an lapte praf de soia de la Granovita Germania, si era facut special pt bebe. Apoi am inceput cu cel de casa, pt ca citisem ca nu e bine sa-i dai bebelusului lapte de soia facut de casa decat dupa ce trece de un an. Intreb pt ca acum mai am un bebelus de 7 luni (prima fetita deja are 3 ani si jumatate si bea laptele de soia, ovaz, orez nu conteaza de care e , lapte sa fie, si dim si la pranz si seara daca ar fi dupa ea :)), si nu stiu ce o sa fac cand nu o sa o mai pot alapta. Si ma gandeam tot la formula de lapte praf pt bebe, sau sa ii dau lapte de ovaz, pt ca la ala nu am gasit contraindicatii, dar nu stiu nu sunt convinsa de nimic…… e cam mare dilema asta pt mine, ca nimeni nu ma lamureste, si nici eu nu gasesc ceva concret. Poate aveti vreun argument mai convingator……..sau vreun sfat .
    Multumesc anticipat 🙂

    1. Diana,

      Pavel a baut de la 5 luni si cateva zile chiar la 2 luni lapte de soia de casa, diluat, dupa reteta pe care am scris-o pe blog, agreata cu dr. Laza. Nu e nici o pb. In general se recomanda dupa 1 an, ca sa nu aiba probleme digestive.

      Rewf lapte praf – eu ctesc mereu eticheta. Daca ce contine nu vine din pom sau din pamant, nu ii dau. Nu am vazut lapte praf fara E-uri. Si ma mai necajeste ca e in ambalaj de Aluminiu sau plastic. (vezi articolul meu Capcanele alimentatiei – Aluminiul). Cu drag

  16. Bună Cristela,

    Am făcut și eu azi lapte de soia pentru prima dată și am observat că mi s-a decantat. este normal să se întâmple așa? Și dacă nu, ce ar trebui să fac data viitoare ca să își păstreze “look-ul” lăptos?

    Mulțumesc,
    Eugenia

    1. Eugenia, explica-mi te rog cum arata mai exact, daca l-ai facut manual si cu ce tip de blender (putere, adica).

  17. Buna Cristela , de vre-o citeva zile tot citesc cu mare interes retetele publicate de tine ,mi se par foarte interesante si recunsoc destul de noi pentru mine ..
    In general imi place sa maninc sanatos si de aia retetele tale mi se par foarte interesante si utile ,nu sunt vegetariana ,dar cine stie …
    Pentru inceput asi vrea sa ma familiarizez foarte bine cu preparatul laptelui .In special cel de soia .
    Am inteles ca se fierbe 20 min dupa ce l scot din blender ,dar daca vreau sa fac lapte de soia cu orez ,paste .s.a.m.d trebuie sa-l mai pun la fiert ori de cite ori vreau sa fac ceva cu el ? ca un lapte obisnuit ?
    Multumesc mult pentru raspuns ! Tot pentru bebe vreau sa fac si eu ,un bebe mai mare ,are deja 2,9 ani 🙂

    1. Viorica, cu mult drag ma bucur de mesajul tau. Daca vrei sa faci orez, il poti fierbe odata cu orezul. De baza e ca, dupa ce il strecori din blender, sa il fierbi 20 min. Sa nu uiti sa pui in el 1 mar taiat in 4 sau putina vanilie si sa i-l dai ori cu orez, ori cu pudra de roscove + miere (ca o cacao cu lapte) ori cu miere. Dar nu pui miere fierbinte in lapte, ok? ai citit de ce…

      Il pup pe bebica cel maricel. Si la 2,9 ani tot bebitza e … 🙂

      Astept sa imi spui cum a iesit

  18. Buna Cristela ,
    Multumesc pentru raspuns !
    am facut eu lapte de soia ,chiar acum am terminat dar ..am uitat sa-l strecor din blender immediat si l-am fiert asa ( cu vanilie ) …se pare ca nu trebuia asa ..asta una
    a doua acum laptele este fierbinte si eu asi fi vrut sa-l pastrez pentru diseara sa fac ceva cu el ( cereale ,orez ,paste ) intrebarea mea era daca il mai fierb la fel de mult si atunci ,ori il ferb ct este necesar pentru paste de ex .( adica odata cu ele )?
    Asa parca a iesit bine ,inca nu am inteles exact pentru ca astept sa se raceasca 🙂

    1. Viorica, nu e nenorocire nici asa, doar ca iese mai gras :), dar nu ai gresit cu nimic. Seara il fierbi doar cat e necera cu pastele, orezul, etc… Daca vrei sa salvezi timp, il poti fierbe de la inceput direct cu pastele sau orezul. Astept finalul :))

      Cu drag si admiratie pt ambitia ta.

  19. Am facut si eu pentru prima data lapte de soia astazi. Din pacate am gresit reteta pt ca am pus prea putina apa…. deh experimente la 7 dimineata inainte sa se trezeasca piciul meu. Din cate am inteles apa se pune de 4 ori volumul boabelor dupa ce au stat la rehidratat. Corect ?
    Laptele a iesit ok avand in vedere situatia dar nu am reusit sa fac tofu. Am pus cam 2 linguri de lamaie la aproximativ 500ml de lapte dar “branza” ce s-a adunat era asa de fina ca aproape nu am reusit sa o separ de zer. Ma asteptam ca fiind mai concentrat sa iasa chiar mai bine branzica.

    1. Emilia, laptele nu avea cum sa iasa rau, doar mai concentrat :). Ref branzica, o fierbi vreo 5 minute, da? Apoi o strecori prin tifon dublu si o storci bine, bine, din 500 ml cred ca iti va iesi un bulgaras cat o nuca. Zerul il poti folosi la ciorbica, in loc de apa, e plin de proteine si nu schimba gustul, din contra.

  20. Laptele a iesit bun. Am mancat dimineata cu cereale si banana.
    Tofu…da cat o nuca am avut:). Credeam ca iese ceva mai mult. Multumesc ca mi-ai spus ca se fierbe 5min dupa ce pun lamaia.

    Din pulpa am facut chiftele (pulpa, 2 morcovi, 1 pastranac, 2linguri pesmet, 2 linguri drojdie inactiva, sare, piper, marar, patraunjel, tarhon). Cred ca ar fi iesit mai pufoase dc as fi fiert pulpa inainte. Asa a trebuit sa le tin cam 1h in cuptor si s-au intarit.

    1. A doua oara a fost mult mai bine. Am avut un mic dejun f bun si hranitor.
      Urmatorul pe lista e orezul cu lapte vegetal.
      Cat timp se poate pastra laptele de soia in frigider ca sa nu-si piarda din proprietati? Dar tofu?

    2. Pana la 1 an i-am facut totul proaspat. Laptele si tofu recomand max 3 zile.

  21. Desi am in casa o carte despre soia (“Intoarcerea la paradis prin alimentatie” de Jethro Kloss) am ignorat-o de cand am descoperit dieta raw-vegana.
    Tu insa, mi-ai redeschis interesul pentru soia, convinsa fiind ca cel putin pentru o perioada mai am nevoie si de mancarea vegana gatita.
    Asa ca zi am incercat reteta de lapte de soia, si… wow! A iesit mai bun decat ma asteptam (am incercat de cateva ori din comert dar mi s-a parut imposibil de baut), iar bucuria cea mai mare a fost ca i-a placut si fetiei mele.
    Iti multumesc, esti o adevarata sursa de inspiratie pentru mine. Faptul ca si tu ai copii, face ca tot ce scrii tu aici sa fie foarte credibil.
    Scuza-mi insistenta, dar in jurul meu de persoane reale chiar nu gasesc pe nimeni cu care sa pot vorbi despre aceste lucruri, asa ca atunci cand ceva ma intereseaza chiar simt nevoia sa vorbesc cu cineva care intelege.
    Te pup cu drag, Angy

    1. Angy, asta da victorie! Multumesc pentru incredere si felicitari pentru ce ati reusit :). Cu mult drag

  22. Merci, am facut si eu ieri lapte. Am fiert cu mar si o buc. baton de scortisoara. A iesit tare bun si mie mi-a placut. Si bebe a poftit cu placere. Merci Cristela, preiau multe din retete de la tine si imi plac. Nu stiu cum sa o fac pe bebe sa pape linte, pls. help:))

    1. Ina – ma bucur muuuuuult! Ce fel de linte ii dai, cum o pregatesti, ce varsta are (scuze, dar nu mai tin minet sirul copilasilor de pe blog:))

  23. Linte verde-galbuie, i-am facut o data doar, dupa reteta ta, cu cartofi,usturoi, rosii, mie mi-a placut, dar ea gasea tegument de la linte si a refuzat. Are 1 an si 7 luni. Nici nu ai de unde sa ne cunosti, va urmaresc demult, dar abia ieri am postat un comentariu:)) Merci!

    1. Ina, eram sigura, de aceea te-am si intrebat cum ai facut-o :). Si cu Pavell am avut aceeasi pb, tegumentele care il scarbeau. Am inlocuit lintea verde cu cea galbena sau rosie (portocalie de fapt). Se va sfarama, nu mai ramane boabe, dar gustul e identic. Si nu dai de tegumente. Astept impresii 🙂

  24. Merci mult! Voi incerca neaparat si revin cu impresii! La multi ani lui Pavel, am vazut torta si pozele pe site-ul Corneliei !!!!!!! Superb, tre sa fi fost si gustos.
    Eu sunt de la Chisinau si la noi trendul bio e cam intirziat si costisitor, desi incercam sa gasim cele esentiale. Dar nu intotdeauna corespund de termenele de valabilitate. De localuri cu mincare sanatoasa nici vorba, poate in viitor!

    1. Ina, multumim!!. Nu tinem neapart sa fie totul bio, macar natural sa fie si nemodificat genetic.

  25. cristela, spuneai mai sus ca te aprovizionezi on-line. de la ce magazin? mi-ar fi muult mai usor. pe cat posibil si cat mai complet. naturalia ar fi fost fain s-aiba oferta asta.. mersi!

    1. Are si Naturalia. Si mai cumpar de la Biomarkt, am scris un articol prin ianuarie 2011.

  26. legat de alaptat si completare cu lapte soia facut in casa sau migdale, sunt profana n domeniu si ma intreb daca procedez bine: fata mea are 9 luni imediat, o alaptez dimineata si seara si mai primeste 3 mese consistente pe zi (min240g), inspirate din “copilul vegetarian” cu exceptia ca inca mai pastrez oul o data la 2 zile (alta sursa de inspiratie – ruth yaron) pe motivul ca inca nu am toate cunostintele ca sa-l pot inlocui fara teama si fara acuzele familiei care si-asa putin mai au si ma interneaza la ospiciu pt mania cu alimentatia 🙂 . intrebarea e: sa mai completez cu lapte soia/migdale/etc in timpul zilei? combinatia cereale+lapte+fructe/legume? cred ca mai mult ca sigur raspunsul e da si va trebui sa ma documentez serios si sa ma pun pe treaba sa fabric celebrul lapte de soia..of 🙂 mersi de confirmare si sfatuire!

    1. Laura, te rog citeste articolele de la capitolul Educatie alimentara (de pe pagina Cuprins). De la 9 luni e perfect 3 mese pe zi, lapte dimineata si seara. In timpul zilei nu e nevoie sa mai completezi cu lapte, cel mult, 1-2 gustari, cu suc proaspat stors, fructe sau legume. Dar nu neaparat. Ai pagina Meniul zilei, unde vezi exemplificarea meniului lui Petru (aproape 9 luni si el).

  27. Buna Cristela,

    Un an nou fericit si plin de sanatate si bucurii va doresc. Cat timp pot sa pastrez laptele din soia? Copilul are 2 mese de lapte, seara si in jur de 5 dimineata si as vrea sa stiu daca ii pot faca in avans si cat, pastrat la frigider bineinteles.

    Multumesc,
    Bianca

    1. Bineinteles. Laptele rezista si 48-72 de ore, eu iti recomand insa pentru copilasi sa dai totul nu mai vechi de 24 de ore. Cu drag

    2. Pfiu, am fiert laptele de soia cu un mar si s-a branzit tot 🙁 Maine incerc fara mar.

      Bianca

    3. Hmmm… poate a fost acrisor marul…. Oricum, sa nu arunci laptele, mai adauga cateva pic de lamaie, putina coaja de lamaie si portocala (daca ai asa ceva bio, se gaseste ca praf la magazine naturiste), sau putina scortisoara/vanilie, fierbe-l cateva minute, sa se taie bine de tot, si strecoara-l apoi, poti arunca zerul. Din ceramane obtii branza tofu aromata. Cand se raceste o freci cu putina miere, migdale sau nuci macinate si un mar ras si ii dai puiului (ce varsta are, de fapt?)

      Cand faci din nou, il poti fierbe cu o lingura de cocos, sau il lasi simplu si adaugi doar putina miere sau il blenduiesti cu 1 curmala rehidratata.

    4. L-am aruncat 🙂 deoarece nu mai aveam timp sa fac tofu. O sa incerc varianta cu cocos sau curmala. 11 luni 🙂 Multumesc.

  28. Bianca , daca vrei sa cumperi lapte de soia , cel mai natural, si cel mai bun este de la Alnatura, il gasesti la Dm, cred ca este si in tara. Nu are decat apa si soia Bio, si este 1,37€ (nu stiu cat e in tara), mie mi se pare destul de convenabil pt situatiile cand nu reusesc sa il fac eu in casa. Si eu am soia de la fabrica care produce acest lapte din Germania, si este Bio si nemodificata, si este cam singurul lapte pe care il cumpar cu incredere, pt ca stiu pe cineva care lucreaza la acea fabrica si am toata garantia ca nu minte. Il poti pastra la frigider pt 3-4 zile fara probleme. Iti spun asta in caz ca nu-ti reuseste laptele pe care il faci acasa :), sau nu iti place la gust.

  29. Am facut si eu lapte de soia si migdale. Cel de migdale a fost mai gustos,in cel de soia cred ca am gresit ceva. Nedumeririle mele sunt urmatoarele:

    1.dupa ce le las la hidratat semintele soia bio se desprinde foarte usor “camesa lui Hristos”-cojita-aceasta trebuie aruncata sau pastrata?

    2. din moment ce legumele cu fructele nu se mesteca, cum asa se pot adauga curmale sau mar?

    3.laptele meu are gust de leguma (vegetal) destul de puternic,nu f agreabil. Nu l-am fiert destul? Sau nu am pus destul mirodenii?

    4.merita banii aparatul de facut soia?(am vazut pe site-ul de unde cumperi tu seminte soia bio,cel din Cluj, costa aproape 100E plus ceva cadouri) si daca il cumpar imi usurez munca? pentru ca in fiecare zi cu palnia, sita,tifon…

    5.si cu asta inchiei.. am citit ca tu mai fierbi inca 10-15 minute laptele iesit de la aparat.De ce? Nu scade astfel?

    Multumesc! Spor!
    Cristina

    1. 1. aruncata daca iti e usor. daca nu, o poti lasa.
      2. soia nu e leguma, e leguminoasa.
      3. citeste Un truc pt prepararea laptelui de soia. Mai poti adauga vanilie naturala sau cocos, cand fierbe (si strecori apoi)
      4. eu de aceea l-am cumparat. oricum, dupa ce face aparatul, eu mai fierb laptele 10 minute si il strecor prin sita deasa.
      5. mai scade putin (daca nu pui capac). petru digestie si pentru a ma asigura ca lectinele sunt complet anihilate. valabil pt toate leguminoasele.

  30. Multumesc din suflet pentru raspunsurile pronte,astept parerea ta mereu cu nerabdare. Ma gandesc serios sa cumpar un aparat de facut lapte soia pentru ca ma gandesc serios sa fac schimbari majore in alimentatia noastra.
    Pana atunci insa o sa tin cont de sugestiile de mai sus si sa vedem data viitoare cum iese.
    Cristina

Care este opinia ta?