Lapte de soia si branza tofu

Iata ca – in sfarsit! – ajung prin acest articol sa raspund multor mame interesate de variante de lapte si branza vegetala de casa si sa va povestesc cum am ajuns eu sa le prepar si sa le folosesc (ca parte a unei alimentaii diversificate si bazate pe moderatie) in alimentatia familiei. Deci, ta-ta-ta-taam!

Actualizare iulie 2015: De peste un an de zile am simplificat stilul de gatit si de mancat, ca parte a strategiei de vindecare continua a familiei (vindecarea e un proces care dureaza toata viata, nu are durata limitata si vindecarea impreuna e mai eficienta decat cea de unul singur. Nu exista copii bolnavi in familii sanatoase!). Atentia mea a mers de data asta spre imbunatirea digestiei, a capacitatii de absorbtie si utilizare a nutrientilor (degeaba mancam corect, curat, sanatos, daca nu putem absorbi si utiliza nutrientii din mancare;si cei mai multi dintre noi NU putem, intestinele noastre sunt inflamate de mucus si de lipici = sulf, sulfiti, grasimi, gluten) si spre corectiunea eliminarilor organismului (oamenii si copiii moderni sunt niste constipati, inclusiv mental si emotional. Cine are mai putin de un scaun pe zi e constipat fizic. Cine e bantuit de frici e constipat emotional. Cine e captiv in propriile convingeri e constipat mental).

Ei bine, de cand cu schimbarile astea, am observat ca nu ne mai e pofta de soia. Nici de lapte, nici de pateu, nici de tofu, nici de alune de soia. De fapt, nici nu o mai dorim, mintea si corpul o respinge. De ce? Percepem soia – in contextul nou, de simplificare – ca fiind un aliment prea concentrat proteic, prea “greu” digerabil si chiar prea gras! Ne-am invatat ca dupa masa sa ne ridicam usori, plini de energie si de vitalitate (doar asta e adevaratul scop pentru care avem nevoie de hrana, nu? Sa avem energie!), cu mintea clara si stravezie. Am observat cum meniurile bogate in proteine – chiar si vegetale – ne furau energia si o foloseau prea mult in digestie. Am intels acum de ce si Dr. Colin Campbell recomanda ca proteinele sa nu depaseasca 10% in alimentatia zilnica. Acesta este unicul motiv pentru care am renuntat la soia si produsele facute de mine din soia: e prea concentrata proteic pentru noile noastre gusturi si nevoi. Mancam mai simplu, gatim mai simplu, gandim mai simplu, traim mai simplu, ne vindecam mai simplu si …. ne bucuram sa observam zilnic ca mai putin inseamna de fapt mai mult! Ce bine ar fi fost sa stim astea de mici! Noi am fost doar invatati ca avem nevoie sa manacam, ca sa fim sanatosi si ca avem nevoie de proteine! Proteinele nu se gasesc doar in alimentele de origine animala sau doar in leguminoase (soia, naut, fasole, linte, mazare) si cereale integrale. Corpul nostru nu are nevoie de proteine, ci de aminoacizi. Iar aminoacizii se gasesc in orice are structura pe acest pamant: in orice fruct, frunza, fir de iarba, petala, leguma etc…

Voi sa nu ma credeti – nici pe mine, nici pe altcineva. Documentez experientele mele pentru cei care vor sa afle sau sa compare anumite etape din calatoria lor spre Vindecare. Faceti propriile experiente si observati cum reactioneaza corpul. Mancati in loc de soia fructe de exemplu si vedeti diferenta. Mancati atent si observati ce se intampla dupa. Notati. Faceti comparatia asta cu cateva zile de soia si cateva zile de fructe. Sau de legume crude. Sau de salate. Cum va e mai bine, asa sa continuati. Corpul e autoritatea suprema. Iar experienta personala e singurul argument imbatabil. Va doresc csucces si va transmit toata dragostea mea.

Actualizare august 2014: Primesc multe mesaje care fac referire la articolul de pe siteul Ligiei Pop, referitor la pericolele din soia. Intuesc ca Ligia a fost bine intentionata si a vrut sa atraga atentia mai ales asupra pericolelor reprezentate de soia modificata genetic sau a produselor fabricate industrial din soia. Punctul slab al articolului este ca “specialistii” adusi in discutie sunt scosi din context (gen doamna Sally Fallon). Mai exact Sally Fallon, pe care am avut ocazia sa o intalnesc si sa o ascult, este promotoarea a ceea ce numeste “alimentatie traditionala”, adica o alimentatie din care nu trebuie sa lipseasca (mai ales pentru copii): organele de animale, zeama de oase ca baza a oricarui fel de mancare si nicio masa sa nu fie fara “o bucata zdrava de unt”.

Cand ma uit la un mare specialist, ma uit la tot ce spune, ma uit la cum arata (doamna respectiva este buhaita si supraponderala) dar mai ales la cum reactioneaza (cat de acida sau alcalina e in comportament si gandire) si apoi o aleg ca baza de referinta, ca sursa credibila. Rupta din context, afirmatia n-are nicio valoare, pentru ca doamna respectiva nu blameaza soia neconditionat, ci pentru a indrepta oamenii catre consum de carne, unt, lapte si organe – firesc, acesta e crezul domniei sale.

Concluzie: Nu va mai zbuciumati, daca nu doriti soia pentru voi sau pentru copii, nu folositi si gata. Daca doriti, faceti asa cum am scris: doar nemodificata genetic, doar preparata si pre-preparata corect, doar in dilutiile corespunzatoare, doar facuta in casa si cu moderatie, nu zilnic – e foarte concentrata proteic. Nu exista nutrienti pe care soia sa ii contina si alte produse integrale de origine vegetala sa nu ii contina. Deci se poate renunta la ea, decat sa va stresati.

***

Orice referire fac pe blog la soia si retete pe baza de soia este strict legata de boabe de soia NEMODIFICATA GENETIC. Nu folosesc si nu recomand soia texturata, celebrele cubulete adica, nici laptele de soia, branza tofu sau carnaciori si produse prelucrate industrial din si pe baza de soia. Toate au aditivi, indulcitori si arome, motiv pentru care va sfatuiesc sa nu va otraviti. Am avut surpriza sa cumpar soia ecologica, e drept ca din import, dar era singura ecologica. Nu stiam cum arata, pentru ca am comandat-o pe internet. Imi pare rau ca nu i-am facut o fotografie, sa stiti ce sa evitati. Boabele aratau PERFECT, ca niste perle de cultura, perfect egale, perfect rotunde, fara nici o pata sau oscilatie de culoare. Atentie deci, la soia cultivata si crescuta ecologic, dar din seminte modificate genetic! Apoi, am cumparat soia romaneasca, de la raionul de produse naturale (deci nu ecologice). Pe ea scria in mod expres ca e nemodificata genetic si am crezut, privind boabele: mici, inegale, unele usor deteriorate, cu variatii de culoare, etc. Sfatul meu: orice preparati din soia, porniti doar de la boabe si asigurati-va ca – pe langa aspect – este expres indicat pe pachet ca e nemodificata genetic. Da, stiu la ce va ganditi, am mai discutat cu unii dintre voi: chiar si asa, in vremurile pe care le traim, in care cu bani poti cumpara orice, ce siguranta avem ca e si adevarat ce e inscris pe pachet? De acord … insa este un minim confort psihic, intatrit oarecum de modul in care arata produsul … si de rugaciunile noastre din timpul mesei.

In impas cu alaptarea la primul copil (ce eroare! …)

Pe la 3 saptamani – ale lui Pavel – am avut un mic impas in alaptare, am crezut dupa modul de manifestare ca nu este suficient ce manca de la mine si ca are nevoie de completare. Ulterior s-a dovedit o eroare. Continui insa povestea, are un rost.

Am fost sfatuiti sa ii dam lapte praf ca si completare si, in disperarea ca de 3 zile plange si il chinuim prin infometare, am consimtit sa facem acest lucru. Cu inima stransa insa, pentru ca:

1. Era impotriva planurilor noastre in ceea ce priveste dieta lui, nu voiam sa renunt la alaptare, stiam pericolul laptelui de vaca (in cel mai rau caz as fi optat pentru capra) si nu in ultimul rand, pe cutia de lapte sunt insirate la loc de cinste cateva E-uri. Ma treceau fiorii vizualizandu-le in corpusorul mic si nevirusat al lui Pavel. Nu pot fi convinsa ca in acea cutie de lapte praf (ca si in borcanasele de mancare gata preparata) e ceva complet natural si nutritiv, insa  – cu toate astea – am avut un moment de ratacire si i-am dat. Pavel, mai destept decat noi, a refuzat. Mai mult decat atat, ne-a demonstrat ca nu e pentru el, printr-o reactie alergica.  A fost banuit de alergie la compusii din laptele praf, asa ca am fost sfatuiti sa incercam cu lapte de vaca natural diluat cu mucilagiu de orez. Desi nu a baut mult, Pavel s-a manifestat intr-un fel bizar. Am investigat (daca mai era nevoie) si e alergic la proteina de vaca. Intre timp a refuzat si orice alt fel de proteina animala. Oricum aveam o banuiala inca de la maternitate, dar parca nu ne venea sa credem ca a fost atat de bine ‘programat’ de natura inca de la nastre sau mai bine zis ‘din concept’. Cand s-a nascut, in prima zi, datorita unor complicatii in ceea ce ma priveste, nu mi-a fost adus la alaptare, in ciuda protestelor mele. Am fost foarte tulburata, mai ales dupa ce ma documentasem si ma pregatisem pentru acest mare si unic moment intre mama si copil. In plus ma revolta neputinta fizica de a parasi patul si sala de reanimare si a-mi feri puiul de laptele praf! Ma simteam ca un leu in cusca, insa Dumnezeu mi-a ajutat: ei bine, Pavel a refuzat sa manance orice fel de lapte praf sau biberon, iar de a doua zi nimeni nu ne-a mai despartit!

Revin la isprava cu laptele de vaca. Ne-am reorientat catre laptele de soia. Din nou, ne-a fost sugerata varianta lapte praf. Nu numai ca era la fel de plin de toate cele, care mai de care mai ne-naturale, insa am gustat si noi si doar a lapte de soia nu avea gust. Nici nu ma mira ca l-a refuzat. A fost o ultima incercare a lui Pavel de a ne transmite ca nu va bea chimicale. Asa incat am revenit la ‘traditionalul’ lapte de soia bio, facut de mine in casa. A fost INCANTAT, dar nu a fost nevoie de lapte soia pentru mult timp, deoarece am rezolvat presupusele probleme de alaptare. Dupa ce a refuzat sa mai fie alaptat (Pavel a refuzat brusc sanul la 11 luni, cand deja eram insarcinata in patru luni cu Petru. Am incercat saptamani in sir sa il readuc, insa n-a mai fost chip) am folosit in alimentatie lapte de la vacuta ‘Soiana’, verisoara cu Joiana :). Asa incat Pavel a fost un venerabil, decretat si fericit ‘soya baby’.

Dupa 6 luni i-am introdus si lapte de migdale pentru diversificare (se face ffffff usor in comparatie cu cel de soia si este si crudivor, o sa va povestesc daca vreti). Branzica facem din migdale (pe cea din urma insa de cele mai multe ori o cumparam de la Fibrio).

LAPTE DE SOIA

Initial (acum 6-7 ani) am facut laptele manual, apoi – pentru confort si eficienta –  am cumparat un aparat de facut lapte de soia si sunt multumita.

Folosesc soia ecologica, uscata; pentru metoda manuala o ceasca, aparatul are insa o masura a lui, un paharel.

Las boabele uscate la rehidratat minim 12 ore (daca e vara, le pun la frigider, sa nu fermenteze. Desi vara consumam rar lapte de soia, ne place mai mult cel de migdale sau nuci), timp in care isi maresc volumul de 4 ori si arata asa:

Metoda manuala. Se fierbe 2 minute soia rehidratata (de ce?). Apoi se pune in blender: 1 parte soia – 4 parti apa (parti de volum, nu de greutate). Se amesteca bine, bine, pana cand boabele devin o pasta. Daca veti un blender sub 1000W putere, atunci puteti pune doar putina apa peste boabe si abia dupa ce devin o pasta, sa adaugati restul de apa. Se strecoara printr-un tifon des (eventual indoit de 2 ori). Pentru a fi mai usor, puneti tifonul peste o strecuratoare asezata deasupra unei oale. Pulpa ramasa in tifon dupa strecurare se poate usca la cuptor si se face faina sau se poate folosi ca atare in aceeasi zi, adaugandu-se in mancare (nu schimba gustul absolut deloc), pe care o imbogateste proteic. Laptele se fierbe 20 minute cu un baton de vanilie sectionat longitudinal, sau un mar taiat in patru, sau 1/4 lingurita praf de vanilie naturala, sau 1 lingura de cocos razuit (apoi se strecoara).

Metoda ‘automatizata’, cu aparatul :). Se fierbe 2 minute fix soia rehidratata(de ce?). Da posibilitatea de a face lapte atat din boabe uscate, cat si rehidratate. Recomand insa folosirea exclusiv a boabelor rehidratate, pentru ca, cu cat se apropie mai mult de pragul germinarii, in bobul de soia isi sporeste valoarea nutritiva si “digestibilitatea”.

Puneti boabele, apa (intre 1.3-1.5 litri) si apasati pe buton (aparatul are manualul lui de instructiuni, bineinteles). Dupa 20 minute aveti laptele de soia gata! Personal, pentru Pavel il mai fierb 10 – 15 minute (dupa ce clocoteste). Si il folosesc pentru retetele de mai jos, pentru el sau pentru noi toti. Uneori folosesc laptele ca baza pentru supe (v-am explicat ca nu are gust, de aceea poate fi usor folosit in variante dulci sau sarate), ca sa fie mai bogate proteic (desi omul n-are nevoie de atatea proteine pe cat suntem impinsi sa credem de propaganda industriei alimentare).

Laptele de soia in alimentatia bebelusilor. Laptele simplu l-am diluat la inceput, pentru a testa toleranta: 1 parte lapte – 2 parti apa, apoi 1 parte lapte – 1 parte apa, apoi 2 parti lapte – 1 parte apa, apoi doar lapte. Bineinteles ca de fiecare data l-am indulcit cu curmale rehidatate (maxim 3 pe zi sunt foarte bogate si concentrate proteic), curatate de coaja si pasate, iar de la 9 luni cu cateva picaturi de miere, insa ATENTIE!, nu am indulcit mult (maxim un sfert de lingurita de miere), ca sa nu ii favorizez referinta pentru dulce. Acum se vede acest lucru si … Doamne, ce bine imi pare! Am folosit laptele in combinatie cu cereale integrale, fara gluten, dupa 6 luni.


Cerealele in alimentatia bebelusilor.
Nu recomand niciun fel de cereale de la cutie si niciun fel de produse pentru copii sau adulti carora li se face reclama sau care au inscrise pe ambalaj “proclamatii” de sanatate! Cumpar cereale integrale, pe care le macin si obtin faina. Se poate insa cumpara si faina direct, dar cea mai buna faina este ce a proaspat macinata (iata aici de ce). Pentru Pavel am inceput la 6 luni cu orez, ovaz si mei. De la 9 luni am introdus gris din grau spelta (alac), ovaz, quinoa, hrisca. Am facut de fiecare data  faina si din ea o fiertura (ca o mamaliguta), pe care am amestecat-o cu laptele de soia sau mai tarziu, la masa de dimineata, cu fructe proaspete rase pe razatoarea de plastic: mar, piersica, para, caise, visine, banana (tot dupa 9 luni).  Pentru mai multe informatii despre cereale, va recomand si articolul despre diversificare. Pentru raspunsuri referitoare la combinatia fructe-cereale sau alte combinatii alimentare, iata cateva consideratii aici.

BUDINCA DE OREZ sau QUINOA

Laptele de soia se fierbe impreuna cu orez/quinoa si putina scortisoara, 1 baton de vanilie sau esenta de vanilie (facuta in casa), eventual adaugata putina coaja de portocala sau lamaie insa doar bio nu altfel, pentru ca in coaja sunt stocate toate chimicalele toxice din timpul tratamentelor anti-daunatori (asa e la toate fructele si legumele, coaja e mecanismul lor de aparare, deci daca o curatati, e mult mai sigur, mai ales daca nu sunteti siguri daca sunt “curate”). Rezulta o excelenta budinca de orez cu lapte (adaugati atat orez, pe cat de tare/fluida doriti sa iasa budinca). Nu este cu nimic diferit ca gust de orezul cu lapte de vaca, ba chiar mi se pare mai mai bun. Dupa ce se raceste, adaugati putina miere, am invatat impreuna de ce.

MACAROANE CU LAPTE (de la 1 an)

Laptele se poate fierbe impreuna cu paste integrale (prefer din  orez sau mei: taitei, paste alfabet, spirale, melcisori, etc), putina scortisoara si se adauga la final nuca macinata si miere de salcam (o reteta similara cu cea pentru mucenici).

BRANZA TOFU

Dupa ce laptele a fiert 20 min, cand e inca pe foc, opresc jumatate din cantitate pentru laptele cu cereale (masa de dimineata si seara). In cealalta jumatate adaug 2-3 linguri de suc proaspat stors de lamaie, atat cat “sa se taie” laptele. La fel ca la branza de vaci facuta in casa, se strecoara zerul printr-un tifon si ceea ce ramane este branzica tofu. Zerul poate fi folosit la supe, ciorbe (fiind acrisor de la lamaie) sau la udat florile :). Nu iese multa branza, de obicei din 750 ml de lapte iese un bulgare de tofu mare cat un ou, suficient insa pentru 2 mese.

Idei de meniu cu branza tofu pentru bebici. Am inceput sa ii dau branza tofu lui Pavel de la 10 luni, dupa principiul testarii tolerantei, discutat intr-un articol anterior: ca unic aliment nou pe ziua respectiva (sa putem identifica in cazul unei reactii de orice natura, cauza) si treptat – cate putin, crescand zilnic cantitatea. Folosesc branza rezultatat din cei 750 ml lapte pentru masa ‘dulce’ si pentru masa ‘sarata’. Adica o parte combin cu biscuiti (de casa, facuti de mine sau cei cu fructe uscate de la Fibrio) plus fructe proaspete rase (pe razatoare de sticla).

Pentru varianta ‘sarata’, masa de pranz, o condimentez cu marar sau patrunjel, ardei capia, busuioc, cimbru – orice, dupa gust si imaginatie! – si i-o servesc cu mamaliguta, masline, paste integrale fara gluten, zarzavaturi, etc.

NUCI DE TOFU

Daca va lasati imaginatia sa lucreze, veti ‘inventa’ multe retete bune, variate, aspectuoase si mai ales nutritive pentru copilasi. Nu uitati insa de aspect, pentru copii trebuie sa fie cat mai atractiv si distractiv!. De aceea mai fac pentru Pavel un fel de nuci de tofu, pe care le apreciaza, mai ales ca doreste de ceva timp sa duca si el la gura mancare, pe langa ceea ce ii dau eu cu lingurita. Acestea insa iau mai mult timp pentru pregatire, avand in vedere ca trebuie ‘modelate’ sub forma de nuci sau bile minuscule: 1 cartof fiert si pasat ca pentru piure (uneori il fierb impreuna cu o ceapa, pentru gust si pentru vitamina C) se amesteca cu 1 lingurita de tofu facut in casa si condimente: marar, cimbru sau busuioc. Amestecati totul si faceti bile de marimea unei nuci care se pun in tava pe hartie pergament (hartie de copt) si se coc pana se rumenesc. Se servesc bineinteles caldute, cu putin sos de rosii proaspat facut sau cubulete de rosii. Puteti adauga pe fiecare nuca si o picatura (nu mai mult) de ulei de masline, dupa ce s-au racorit putin.

Toate retetele de mai sus nu dureaza mai mult de 15-20 minute pentru a le pregati, deci nu va speriati, nu ia mult. Investiti timp in a pregati zilnic hrana proaspata pentru copii, dar si pentru voi. Pana la urma si copiii au nevoie de parinti sanatosi care sa se bucure de realizarile lor, nu? Eu asa procedez de cativa ani de zile, deci nu se poate spune ca am timp acum, ca sunt mama, ba din contra. Ma relatez insa la timp ca la ceva pe care ti-l faci singur, nu ca la ceva pe care il ai sau nu il ai. Atunci cand gasesti idealuri care sa te implineasca, acest lucru (a-ti face timp) este posibil.

Pana joi nu voi posta nimic, insa ma gandesc la voi cu dragoste, dor, cu speranta ca am reusit sa plantez o mica samanta de curiozitate si interes care va incolti.

Cu gandul ca alimentatia ne influenteaza in mod decisiv sanatatea, iar copiii nostri nu trebuie sa plateasca cu sanatatea sau chiar viata lor, ignorarea acestui adevar de catre parinti.





Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
  1. prima victorie cu laptele de soia!! i-am acordat a doua, a treia, a patra sansa si azi a iesit bun!!! in sfarsit!! l-am fiert cu mar si scortisoara, a iesit cam aromat, dar bun de baut :)) totusi nu ma las pana nu-l fac si pe cel simplu. intrebare: 1 parte soia si 4 parti apa la blender, te referi la soia rehidratata, da?? pt ca o cana seara cand pun boabele in apa nu mai e o cana pana dimineata cand le pun la fiert… 🙂 si inca ceva, daca vreau sa fac gris cu lapte sau taietei cu lapte, e ok sa mai fierb acest lapte de soia inca 10-15 min cu cerealele?? merci si iarta-ma pt intrebarile de gradinita!!
    si raspuns foarte intarziat pentru Carmen, abia acum am vazut la finalul comentariului intrebarea pt mine. nu am retete stricte si nici cantitati…la cel de susan pun o limgura cu varf de seminte de susan, le blenduiesc bine cu putina apa apoi mai pun pana la 200 ml si pun putina banana sau caisa sau para. si miere. cateodata adaug si o lingurita de mei/quinoa fierte. strecor si gata! iar pt cel de nuca, pun seara la hidratat vreo 5-6 nuci, dimineata le bag la blender cu apa, strecor si savurez! de regula, aici nu pun nimic altceva pt ca e atat de placut gustul (cum e cel de nuca verde pe care eu il ador) incat nu vreau sa-l “stric”! dar am facut si cu putina scortisoara sau cu mar si a iesit bun.
    daca am gresit la combinatii, o rog pe Cristela sa ma corecteze 🙂

    1. Rehidratata, da.

      Cand faci cu gris sau taitei, poti fierbe din prima laptele cu cerealele, daca te hotarasti ulterior insa, nu are nimic sa il mai fierbi inca 15 min.

      felicitari pentru “laptzi” 🙂 🙂

  2. Buna, Cristela!

    Am o intrebare. Aparatul acesta pe care il folosesti are filtru sau trebuie sa strecori cand e gata laptele? Pentru ca daca e asa, nu inteleg in ce masura te ajuta aparatul, daca trebuie si sa fierbi 2 minute inainte si sa strecori mai apoi si sa il refierbi cu vanilie, mar sau cocos.

    Eu mi-am cumparat un aparat tot Hapax, modelul pe alb, care nu are filtru si era stricat, se revarsa laptele. Astept sa mi-l schimbe, dar ma intreb acum daca imi usureaza cu ceva munca.

    Mai doresc sa cer numarul d-lui din Cluj care vinde si aparate, ca sa imi iau o rasnita. Nu pot intra pe site pt ca e virusat.

    Multumesc mult si spor sa ai in ceea ce faci!

    1. Are filtru. Toti pasii suplimentari sunt optionali si ii fac pentru bebelus. M-am obisnuit cu el, dar merge foarte bine si fara, daca ai un bleder bun.

      Detaliile sunt pe forum, la surse de aprovizionare.

  3. buna cristela,
    ce fel de apa folosesti pentru prepararea laptelui de soia?

    1. Apa plata Devin. Pentru tot ce gatesc si pentru baut.

  4. scuze, am mai revasut o data comentariile si am vazut cateva raspunsuri la intrebarile mele.
    a mai ramas doar aia cu dr marginean.

    1. Dani draga, imi cer iertare pentru ignoranta, nu cunosc decat din povestile pozitive ale altor persoane. cu drag

  5. Tot cautind sa gasesc date despre soia, deoarece vreau sa renunt la laptele praf al fetitei mele de 4 luni, am dat peste aceasta “recomandare” : “Produsele din soia nu sunt recomandate femeilor insarcinate, deoarece izoflavonele, care in conditii normale au un efect pozitiv, pot avea influente negative asupra creierului embrionului. De asemenea, pot inhiba dezvoltarea sistemului endocrin, de aceea este interzis consumul de soia in cazul copiilor sub trei ani.” pe site ul http://www.reteteculinare.ro
    …totul se petrece in timp ce savurez in continuare un lapte de soia “a la Cristela” vanilat. Si branzica cu cereale pt Vladut a iesit bine.
    multumesc frumos pt retete si timpul acordat!
    o zi frumoasa

    1. Nico, esti la inceput deci pregateste sa intri in aventura celui mai controversat si controversant domeniu: nutritia. Te rog citeste articolele despre soia. Mergi la pagina Cuprins, capitolul Stiati despre? Sau citeste articolul “Dileme despre soia. Buna Vestire”. Cu drag

    2. Insa sper ca ai soia bio, nemodificata genetic. Am scris cum o poti deosebi. Multumesc

  6. Da, asa este, sunt la inceput de drum, insa este este un drum pe care l-am ales singura, urmandu-mi convingerile. Cochetam de mult cu o astfel de dieta, insa nu aveam motivatia sau poate nu era atunci momentul.Acum insa, schimbarea a venit si pentru copiii mei si asta ma bucura imens. Am numai cateva saptamani de cand am scos lactatele din alimentatia lui Vlad si am scapt de conjunctivita alergica si de “puriceii” de pe piele cum ar spune el!
    …/.dscoperindu-va pe voi, am inceput sa ma descopar si pe mine, acum “bucataresc” cu o placere imensa, sunt exact ca baietelul meu care invata acum lumea.
    Multumesc din suflet!
    In ceea ce priveste soia, da, cumpar de la magazinele Naturalia sau de pe net si scrie nemodificata genetic.

  7. buna, mama draga noua. te rog, de unde ai cumpărat aparatul de făcut lapte din soia! muțumim.

  8. Cristela, cum procedezi in concedii? iei tot arsenalul dupa tine? ma refer la laptele de soia sau de alt tip. Ma gandesc ca pentru saptamana cat vom fi plecati sa cumpar laptele de soia; stiu c-ai mentionat pe undeva un anume tip de lapte de soia pe care-l preferi/de cumparat. mersi pentru raspuns.

    1. Laura, nu mai cumpar de mult lapte de soia, nu mai am incredere nici in cel de la Inedit, de cand firma a fost cumparata de Dr. Oetker. Am un blender mic, mic, e in articolul despre arsenalul de bucatarie (a fost f ieftin) si fac la el lapte, in special de migdale. VA pup

  9. Cristela, te urmaresc cu drag de mult si acum indraznesc cu cateva intrebari. Am un bebe de 1 luna si jumatate, 4 kg, nu am avut lapte DELOC, I-am dat Topfer Lactana, avea colici ingrozitoare,nu lua in greutate, acum suntem pe Topfer fara lactoza(soia), care insa are un gust oribil, bebelusul meu avand si o preferinta exagerata pentru dulce( nu am reusit deloc sa il dezvat, am recurs la dulce din disperare, altfel manca 30-40 ml pe zi). Acum ii fierb apa de lapte cu zahar brun si iti scriu din disperare, vreau sa scap de el, stiu cat de nociv e. acum intrebarile:
    1. E prea mic sa il trec exclusiv pe lapte facut in casa de soia tinanad cont ca asta va fi singura lui masa inca ceva timp de acum incolo? Nu vor fi carente de diversi nutrienti?
    2. Ce parere ai de indulcitorul din stevie? Il pot folosi la un bebe asa mic?(http://www.vitaking.ro/extract-stevia-100.html#magictabs_nbilc_1)
    3. Ai ceva solutii pentru constipatie?

    Iertare daca la intrebarile mele sunt deja raspunsuri pe blog, nu am avut vreme sa-l parcurg pe tot, bebe este al doilea copil si primul nu sta nici 2 secunde.

    Multumesc din suflet. Doamne ajuta!

    1. Larisa, da: toate intrebarile au raspuns pe blog. Te rog sa parcurgi pagina Cuprins si macar categoria Alaptare/Diversificare. Din pacate nu imi mai pot permite luxul de a relua raspunsuri deja existente si usor identificabile pe blog, tocmai din motivele pe care le enumeri si tu :), plus altele majore. Va merita sa investesti ceva timp in lectura, promit. Doamne-ajuta./

  10. Buna! Am facut si eu lapte de soia dupa reteta ta aseara si a iesit grozav. Din cea mai mare parte am facut iaurt. DAr am o intrebare: nu stii cumva cum as putea ingrosa laptele pentru iaurt? La gust e foarte bun insa ma deranjeaza ca e la fel de lichid ca si laptele. Oare daca as blendui soia cu fulgi de orz si apa inainte de fierbere, prin fierbere nu s-ar mai ingrosa? Sau exista alta tehnica? Iaurtul meu preferat din comert este Soiade, dar e foarte scump si as vrea sa fac eu asemanator acasa, macar stiu 100% din ce e facut. La gust seamana foarte bine insa mai am probleme cu textura… Felicitari pentru ceea ce faci. Puiutul meu are azi 4 saptamani si iti studiez acum intensiv blogul, incerc acum retetele tale ca sa pot sa ii ofer si lui mai tarziu retete sanatoase. Lapte am, mananc cat pot de dietetic insa avem mari probleme cu colicii si pare ca nimic nu functioneaza din ce am incercat impotriva lor. Eu am o alimentatie strict vegana, inainte de sarcina am fost un an 100% raw vegana. Felicitari inca o data si sa cresteti mari si sanatosi

    1. Raluka, il mangai si eu pe puiul mic pe burtica si il pup si ai rabdare, trec si colicile. Il culci pe burtica? Foenul nu da rezultate? incearca sa vezi prin eliminare ce anume DIN dieta ta II provoaca colici. Ar trebui sa mananci exact dupa regula alimentului nou introdus, vezi cap diversificare. Nu stiu sa fac iaurt, iarta ma, dar cred ca il poti ingrosa cu fulgi de Ovaz, dupa ce e gata. S ar putea sa II produca chiar soia colici? Incearca prin eliminare, cum am scris. Dupa 3 luni va fi Mai bine. Va imbratisez.

  11. Doamne ajuta Cristela
    Voiam sa te intreb daca la storcatorul OMEGA pot face lapte de soia. Ma gandeam ca dupa fierbere, boabele sunt bine imbibate si imi scoate tot sucul din ele. Ce parere ai?
    La 500 g soia, cata apa se pune?
    Multumesc !

    1. Florina,

      Am impresia ca am citit asa ceva (ca face lapte de soia) prin prezentare. Dar nu am idee cum. Principiile dupa care am invatat eu de la dr. Laza sa fac lapte praf sanatos, testat de-a lungul anilor ca val terapeutica si nutritiva nu le vad ideplinite prin procedeul descris de tine :). Cu drag

    2. Multumesc mult pentru raspuns, eu nu prea ma pricep la abordari sanatoase sau potrivite asa ca din start in bucatarie fac multe greseli, noroc ca am de unde ma inspira…Dar, am 24 de ani, mai am sanse sa invat nu? 🙂 Pana la urma am facut cu storcatorul asa… Dupa ce am fiert soia 2 min si am folosit blenderul dupa cum ai scris tu, rezultatul l-am trecut prin storcator ca sa separe pulpa de lapte, adica in loc de tifon. Multumesc lui Dumnezeu ca a iesit, nu credeam totusi ca va iesi atat de mult lapte din 500 g de soia. Avand lapte din belsug, am preparat jeleul de ciocolata cu tapioca. A fost delicios ! In diversificare, de cand se poate introduce tapioca? Iti multumim pentru tot si va dorim spor in toate !

  12. cristela as vrea sa te intreb ce parere ai despre produsele solaris? la noi in oras acestea se gasesc in gama variata i rest nu prea. Nu sunt bio dar sunt naturale? Putem folosi? Si inca ceva faina de soia de mei din comert gata facuta folosesti? Si daca suntem l capitolul intrebari piper, otet sau ardei iute folosesti? mie imi place mancarea condimentata bine.
    Multumesc!

    1. Am cumparat de la ei o vreme, nu mi s-a parut nimic in neregula. Faina imi fac acasa proaspata, dar daca cumparati atunci fiti atenti sa nu fie ranceda. Eu asa am ajuns sa imi iau o moara mica. Nu folosesc deloc mustar, piper, otet si cafea dar folosesc ardei iute, un excelent stimulator al sistemului imunitar.

  13. este un subiec unde devenim patimase! alaptarea si nasterea!
    mai intai iata cateva informatii extrem de utile pt cele care urmeaza sa nasca si care ar trebui sa puna sub semnul intrebarii unele info ale dr. Caci am citit aici si in multe alte parti declaratii gen ” dr mi-a spus ca nu pot naste normal” pai consulta si alti dr si informeaza -te daca e real sau este vorba de confortul dr ( si comoditatea ta). Acelasi lucru si despre alaptare- multi dr defapt nu incurajeaza dar exista Doamne ajuta! surse de informatii foarte bune, consultanti La leche ligue etc cat se poate de seriosi- cautatii! a fi mama inseamna si a deveni responsabila pt alegeri. Nu suntem victime ale medicilor decat daca ne lasam in mana cui nimerim din comoditate, conformism…si lipsa de informatie. am auzit in Romania cele mai “dubioase ” motive de cezariana, cele mai dese ” nu am avut lapte, nu am avut sanul format, laptele nu era bun” etc Eu cred ca SE POATE Cat despre medicamentele care se pot lua – da merita poate sa nu inchizi alaptarea pt ca beneficiile sunt enorme si asa cum spunea cineva uneori nu pot fi evitate anumite situatii cand trebuie sa iei antibiotic cateva zile, tre sa faci o lucrare stomatologica. In fond in timpul unei cezariene o mica parte din anestezie ajunge si la copil, apoi calmantele si antibioticele obligatorii de dupa..:)…si cand te gandesti ca o mare parte din operatii nu sunt cu adevarat obligatorii…Iata linkul despre nastere http://www.cristinasbircea.fr/upload/Ghid-pentru-o-nastere-naturala.pdf

  14. Buna, Cristela,
    o mica precizare, te rugam mult, laptele de soia il pun la fiert fara sa il strecor, mi se pare ca asa iese mai consistent, sau ar trebui totusi sa il strecor mai intai si apoi sa il pun fiert?

    1. Nata draga, la care varianta te referi?

  15. Draga Cristela atatea informatii pretioase oferite de-a gata in tot blogul asta minunat al tau! Multumesc! Sincer nu prea stiu cum ai reusit sa fii si mama(si inca de 2 P) si sa tii blogul asta si cred ca multe altele: eu am numai o fetita de 6 luni si pare ca nu-mi ajunge timpul macar sa culeg informatiile de care am nevoie.
    O intrebare despre curmalele pe care le folosesti: toate pe care le-am gasit de cumparat au un conservant al carui nume imi scapa acum dar imi suna a zahar…Tu de unde le procuri ca sa fie safe?

    1. Multumim pentru tot. Meritul pentru ce realizez nu imi apartine, pentru ca uneori se intampla minuni, lucruri tainice ca raspuns la rugaciunile mele si doar asa reusesc sa imi desavarsesc misiunea pe care simt ca o am in viata.

      Am cumparat curmale bio, am gasit unele uscate la soare, in pom direct. De la Naturalia sau magazine bio.

      Cu drag, va pupam

  16. Am cautat, dar nu am gasit si indraznesc cu o intrebare:
    Este vreo problema daca soia a stat la rehidratat in frigider mai mult de 3-4 zile, adica vreo 6?? Nu miroase, am gustat-o, pare ok, atat doar ca dupa ce am dat-o la blender si am adaugat apa, a facut ceva mai multa spuma decat de obicei…mai este buna de folosit???
    Multumesc mult!

    1. Nu, nu e problema deloc daca nu s-a stricat. Si eu mai patesc asa, chiar 6 zile nu, dar 3-4 sta la frigider.

  17. No, ce sa fac? De teama sa nu care cumva sa raman fara materia prima pt. laptic, am pus mai multa la frigider…prea multa, ce-i drept. Am mai facut si de migdale intre timp si uite asa m-am trezit ca au trecut mai multe zile. Ma pregatesc sa iau un aparat si atunci, cred ca voi reusi sa le “organizez” mai bine.
    O noapte linistita, cu vise cat mai frumoase sa aveti!

    1. No, nu-i bai mare 🙂

  18. Cristela, sint din nou eu Nata, ma refeream la varianta de lapte de soia simplu, care il putem bea cu copilasul de 1 an, sau sa fac budinci, cafea cu cereale, si tot felul de terciuri…
    Multumesc mult,
    Cu drag, Nata si Gabriel

    1. Nata draga, am inteles asta, eu intrebam ce varianta cel manual sau cel la aparat? Cu drag si noi.

  19. Aaaaaaaaaaaa, nu intelesesem, eu cu gandurile mele… Da, eu il fac pe cel manual, il blenduiesc si il pun la fiert, apoi cand se mai raceste il strecor prin tifon si parca mi se pare ca asa iese mai “gras” -:) Si mi-a venit un dubiu poate ar trebui mai intai sa il strecor si apoi sa il fierb???
    Multumesc pentru promptitudine.
    Nata

    1. Nata, eu am dat reteta strecurat inainte de a-l fierbe. Se poate si cum ai spus tu, insa ai remarcat bine, iese prea gras si -pentru un copil mai ales – poate fi indigest. Daca ai un blender bun, care sa faca boabele faina, deci peste 800W, reusesti sa scoti un lapte foarte bun si daca e strecurat. Asa am dat si reteta de fapt, daca ai sa citesti cu atentie. Cu drag

  20. Buna ziua si bine v-am gasit! Cu cateva zile in urma am aflat ca baietelul meu de aproape 4 luni are alergie la proteina din laptele de vaca. El este alimentat mixt de la 2 saptamani (poveste lunga, cu spitale romanesti, meidici multi si familie panicoasa ) si pentru ca mi-ar placea foarte tare sa nu ii dau lapte praf, mai ales dupa articolele citite aici si mai ales dupa ce am aflat ca pot creste copii foarte bine si cu laptele de soia preparat in casa. Am totusi o intrebare pentru care nu am gasit raspund rasfoind articole, comentarii si forum ( sper ca nu l-am omis ). Cum se procedeaza cu laptele de soia la plimbarile in parc sau in alte situatii cand nu sunt conditiile necesare pentru incalzit laptele? Noi avem cel putin o masa pe zi afara si cu laptele praf nu era problema – apa calduta o luam in termos, praful in recipient special. Laptele de soia pastrat caldut in termos presupun ca fermenteaza?
    Multumesc mult!

    1. Zuri draga, nici vorba, nu fermenteaza. In termos e o varianta foarte buna. Am o recomandare totusi, in urma experientei personale. Sa alternezi laptele de soia cu laptic de migdale. Nu stiu cat mananca Praslea :), dar daca ii poti asigura o masa din cele care nu sunt alaptare din lapte de migdale, ar fi si mai bine nutritiv. In orice caz, poate stii, dar tin sa reamintesc: soia nemodificata genetic, mare atentie, laptele facut de manuta ta, cu vitamina MLH (mama-love-home made:)), si amble si de migdale, si de soia, introduse dupa metoda noului aliment, prin diluare la inceput, stii proportiile, da?

      Va pup cu multa dragoste si va indragesc de invingatori ce sunteti!

    2. Multumesc mult pentru raspuns, sfaturi si incurajare! Prima tura de soia sta deja la rehidratat (solaris, nemodificata genetic ), abia astept sa fac laptele. Sigur, stiu proportiile de aici din articol :D, iar regula alimentului nou am practicat-o de la inceput, atat in alimentatia mea, cat si atunci cand schimbam marca de lapte praf pentru Eric (iata ca ne-am si prezentat 😀 )- pana sa aflam ca sarmanul copil e alergic si de asta inapetent, am incercat 4 marci de lapte :). Cu siguranta am sa incerc si laptele de migdale, sper din tot sufletul sa le accepte si in sfarsit sa manance macar normal daca nu bine. “Lactatele” vegetale vor face parte de acum incolo si din dieta mea asa ca abia astept sa incerc gusturi si retete noi.

  21. Buna.

    Am incercat sa fac si eu dar nu mi-a iesit. Cnad l-am strans in mana sa il storc …l-am stors pe tot… se separase de zer, dar la strecurat s-a dus. Mentionez k am pus la lapte sare si busuioc uscat. Poate o fi de la asta? L-am lasat la taiat cam 20 min. Cu ce am gresit? :((

    1. Ioana, despre ce vorbesti mai exact?

    2. despre branza Tofu 🙂

    3. Descrie-mi pas cu pas ce si cum faci, te rog. Schematic dar complet. Mersi.

  22. Doamna draga , ai cumparat de cei de la Kingstore si soia? Maine vreau sa achizitionez si eu aparatul si ma gandeam daca sa iau si ceva soia de la ei!
    Se mentioneaza ca este nemodif genetic , dar nu ca ar fi bio!
    Ca sursa imi poti recomnada ceva ce tu consideri a fi “safe”!
    Merci frumos si sa ai o duminica de toamna minunata…
    P.S. Lumea este atat de mica, intamplator am decoperit un prieten comun f apropiat tie!

    1. Nicom,

      Sa iti spun o chestiune cu Kingstore. Eu i-am recomandat si pe Forum, la categoria surse de aprovizionare. Am cumparat de la ei doi ani la rand. Mereu mi-au spus ca e productia lor. Anul asta am sunat sa intreb daca e bio sau MG si daca au ceva la mana in sensul asta. Atunci mi-au zis ca de fapt nu e a lor, ci e de la o statiune de cercetari parca de la Turda, dar ca au certificate (chestia cu certificatele in Romania pe mine ma lasa RECE, stiu cum se iau toate categoriile de certificate, chiar si de cei care nu se califica pt asa ceva. Adica stim cu toti, ce mai, nu e un secret). Apoi nu mi-a placut ca mi-a spus altceva decat imi spusese pana atunci. Apoi nu imi mai place ca incearca sa pluseze pt laptele soia praf. Am vrut sa ii fac analize (afara, la noi nu am incredere) si avand in vedere cat costa (peste 300 EURO) si ca nu puteam fi sigura ca mereu sursa va fi aceeasi, am considerat ideea nefezabila.

      Long story short: Nu ma mai simt confortabila cu sursa. Am gasit o sursa si in Romania, din pacate nu comercializeaza anul asta. La anul. Am gasit si in afara si o sursa ULTRA sigura, dar cred ca e foarte scump sa trimita in Romania, nu am verificat. Te rog din suflet, aminteste-mi anul viitor (daca nu gasesti pana atunci) sa fac un follow up cu persoana care cultiva soia NMG din mosi stramosi si pe care am incurajat-o sa cultive mai mult, ca sa dam si pe blog, la doritori.

      Cu drag

      PS: asa?

      Cu mult drag

    2. Multumesc mult pt raspuns, de aceea intrebam de soia NMG pt ca nic eu nu am increder in toate certificarile noastre!
      Am cerut si eu celor de la Dr. Oetker ceva scris ca soia din care fac tofu este nemodificata genetic si au spus ca nu li se permite sa dea sursa de soia! deci…
      Asa ca m-am hotarat sa iau apa de facut lapte si tofu!
      PS Bianca!
      O seara faina cu luna plina!

    3. Oh, Nico, dar eu am avertizat intens ca nu recomand NICI UN PRODUS DIN SOIA OBTINT PRIN PRELUCRARE INDUSTRIALA. Sunt bombe cu ceas.

      PS: :)) va pup pe amandoua

    4. Multumita tie, mai fac o investitie care merita! Am comandat ap de facut lapte si sper sa iasa si branza tofu!
      Sper sa am curajul pe care il ai tu si alte mame pe care le am cunoscut virtual!
      Este prima raceala a copiilor pe care nu o mai tratez alopat!
      Tine-mi pumnii, sper sa rezist insistentelor celor din jurul meu care ma preseaza cu Nurofen &stuff!!
      Va pupam de departe!

    5. Nico,

      Te rog sa respecti reteta de branza intocmai, o poti folosi in varianta dulce apoi sau sarata. Chiar am creat azi o noua reteta de soufle de dovlecei cu tofu si cei 2P au mancat cat mine! Postam poate pe FB.

      Ref raceala, atentie ca dureaza mai mult vindecare anaturista sau homeopata. Pentru ca de fapt corpul lupta in ritmul lui, de unul singur, usor si bland sustinut de remedii naturiste sau homeopate. Medicamentele in boli banale nu fac decat sa trateze, NU SA VINDECE. Si in plus, ne alegem cu un sist imunitar neantrenat, “sedentar” in fata bolii.

      Ce de Nurofen mai lua bunica mea … Iar bunica ei si mai mult.

      Si noi va pupam pe voi, dar nu suntem departe, nu simti? 🙂

  23. Pai am lasat soia la inmuiat peste noapte si a stat inca o zi pana la 3 dupa amiaza, k pana atunci am fost la munca. Apoi am fiert-o 15 min, am scurs-o de apa, am adaugat apa curata si am blenduit-o. Am strecurat-o in tifon impaturit si cusut pe margini (inventie proprie de saculet),iar dupa aceasta, am pus laptele rezultat din nou la fiert pt 10 min. Okara ramasa am adaugat-o intr-un drob. Dupa ce a fiert laptele, cand era inca pe foc am adaugat busuioc si putina sare. am stins aragazul si imediat am pus 2 linguri de lamaie. Am lasat cam 20 min sa se separe zerul de branza (zer care era tulbure inca) , dupa care am trecut prin tifon pt a strecura zerul. dar s-a strecurat impreuna cu branza, adica atunci cand am strans branza ramasa in tifon s-a transformat inapoi in lichid care s-a scurs si el.

    Cantitatile de soia si apa nu le stiu, dupa ochi. oricum l-am facut mai concentrat decat fac laptele de obicei.

    1. Draga Ioana, dar ce ar fi sa faci tu intocmai cum am scris eu pe blog? Banuiam ca ai avut initiativa unor mici ajustari in proces. PS: “saculetul” tau e foarte bun si eu tot asa strecor, tifon dublu.

  24. Pai ce am facut diferit de ceea ce ai scris pe blog?

    La mine nu s-a inchegat branza, poate nu am pus suficienta lamaie sau nu am lasat suficient timp pt inchegare. Cam cat ar trebui lasat?

    Sau nu trebuia sa o strang in mana…. Nu-mi explic ce a avut, poate busuiocul… Oricum voi mai face.

    Azi am cumparat de la Inedit, si scrie pe el k contine clorura de calciu, stii cumva, aceasta este acida sau face produsul final acid sau este alcalina?

    Saculetul meu e indoit in 3.

    1. Draga Ioana, te rog sa citesti inca o data cum fac laptele, cum l-ai facut tu, cum fac branza si cum ai facut-o tu. Sunt diferente semnificative. Daca vrei, bineinteles. Nu folosesc si nu recomand nici un produs de soia din comert.

  25. Pai, cantitatile le-am cam respectat. o canita de 200 ml cu boabe uscate de soia, 4 parti de apa vine 800 ml , am fiert, am blenduit, am strecurat, am fiert laptele, binenteles fara vanilie, k nu imi place branza cu aroma de vanilie… pana aici e bine. Am sa incerc data viitoare sa nu mai pun nimic la lapte, nici sare nici busuioc.

    Pt branza, am pus 2 linguri de zeama de lamaie, poate chiar un pic mai mult si am lasat, cu focul stins, la taiat. Cand sa strecor… am strecurat tot. In articolul tau nu scrii cat timp lasi la taiat laptele si nici daca lasi la fiert impreuna cu lamaia. Cat timp fierbi laptele sau boabele de soia nu influenteaza branza.

    Nici eu nu prea cumpar produse gata preparate industrial. Nu imi plac la fel de mult. Boabele de soia le cumpar varsate de la taranii din piata.

    1. 1. Nu ai respectat reteta intocmai, dar trebuie sa ai turabdarea sa citesti cu atentie sa vezi unde.
      2. De unde stii ca nu influenteaza branza cat timp fierbi boabele de soia?

  26. Sunt fericita! Am reusit sa comand si eu aparatul de facut lapte…l-am si probat aseara pe laptele de migdale….apoi mi-am dat seama ca nu e ok pt. ca il si fierbe…exista vreo posibilitate de a face lapte la aparat si fara fierbere? M-am uitat pe carticele, dar nu am gasit nimic…:-(
    Colac peste pupaza, mi s-a stricat si blender-ul cu care faceam pana acum laptele de migdale, asa ca pana voi vedea cu ce reusesc sa-l inlocuiesc, vom ramane pe soia…
    Am vazut ce scriai de soia celor de la kingstore…am comandat 5 kg si am vazut ca si arata altfel decat cea de la sanovita….s-o mai folosesc sau mai bine o arunc?
    Multumesc tare mult pt. toate sfaturile si gandurile bune pe care le impartasesti cu noi! :-*

    1. Chrys,

      Eu fac doar la blender, aparatul incalzeste mereu si fierbe.

      Nu stiu ce sa zic de soia asta …. nu stiu in ce sens arata diferit…

      Blenderul e bine sa fie puternic pt ca de fapt faci economii, nu consumi asa multe ingrediente, lucrurile ies mai nutritive, iar aparatul nu se strica asa cum patesti cu unul normal.

      Cu mult drag

  27. Asa ma gandeam si eu ca il fierbe si nu e ok….am renuntat la el si mi-am luat un blender de 800 w, care e minunat! Soia asta are bobul alungit, exact ca cel de fasole (dar mai mic)si toate par identice, fapt ce m-a cam nelinistit. Eu luam inainte de la sanovita si avea un bob rotund, boabele aratand mai…natural! M-am gandit ca voi astepta pana ce sursa ta va comercializa si vom relua atunci….ma simt mai…linistita asa! 😉 Acum suntem pe lapte de migdale, mei, susan, etc.
    Voiam sa te intreb daca laptele de susan este ok inainte de nani, avand in vedere ca are si banana, ma gandesc sa nu il doara burtica si mai bine sa i-l dau dimineata…
    Multumesc mult! Pupici la cei 2P!

    1. Chrys, bobul alungit e mai aproape de realitate decat cel rotund :), dar, ele nu trebuie sa fie identice, asemenatoare dar nu identice.
      De ce sa il doara burtica de la banana??! 🙂 Si noi va pupam.

  28. M-am gandit si eu ca poate fi un alt soi…oricum, dubii tot am! Uuufff! Ma gandeam ca din cauza ca ar ramane in burtica nedigerata, daca el ar adormi….ii place sa bea lapticul inainte sa adoarma si nu reusesc sa i-l dau cu ceva timp inainte, ca sa se si poata digera…

    1. Dar nu are legatura, digestia are loc oricum, ideea e ca nu e prea sanatos noi sa ne culcam si sa ii uram stomacului spor la treaba. E nevoie de sange pentru alte activitati de noapte ale organismului, nu pt digestie. Insa in cazul lor, cantitati atat de mici nu sunt neaparat o problema. Banana e 1/4 si se strecoara oricum laptele prin tifon, asa ca pupla nu ia din ea, etc…

  29. cautam reteta pt branza migdale in lista de la cuprins si cand am facut clic pe titlul retetei postate de tine, nu m-a redirectionat unde ar tb.eu am citit tot articolul tau si am gasit reteta postat care duce la site ul corneliei marin, asa ca m-am gandit sa scriu linkul aici, poate e de ajutor altor mamici…sau poate poti schimba chiar tu cristela, acolo la cuprins, unde e postata acum.

    sa nu te superi pe mine, cristela. am vrut doar sa fiu de ajutor

    http://corneliamarin.ro/?p=1972

    1. Cristinna, dar esti de mare ajutor! Doar ca eu nu am nici o reteta, si nu a fost o eroare, chiar am vrut sa dau trimitere catre site-ul Corneliei :). Va pup

  30. Stiu ca nu sunt pe “val”, adica postez aiurea, dar am o intrebare: le dai la bebici ulei de masline? si daca da, de care? Am inteles ca peste 90% e contrafacut. Eu ii dau fetitei mele de 1 an si 10 luni si carne (doar de pasare si de la tara fara concentrate), oua la fel…cu laptele m-am speriat cand am citit de aluminiu, ii dadeam lapte Muller (pe care dau o tona de bani), acum am trecut pe lapte de la o ferma verificat si paraverificat. dar cu uleiul de masline…nu stiu…eu consum de rapita pt ca am diabet :(. Se poate da la bebici?

Care este opinia ta?