Lapte de soia si branza tofu

Iata ca – in sfarsit! – ajung prin acest articol sa raspund multor mame interesate de variante de lapte si branza vegetala de casa si sa va povestesc cum am ajuns eu sa le prepar si sa le folosesc (ca parte a unei alimentaii diversificate si bazate pe moderatie) in alimentatia familiei. Deci, ta-ta-ta-taam!

Actualizare iulie 2015: De peste un an de zile am simplificat stilul de gatit si de mancat, ca parte a strategiei de vindecare continua a familiei (vindecarea e un proces care dureaza toata viata, nu are durata limitata si vindecarea impreuna e mai eficienta decat cea de unul singur. Nu exista copii bolnavi in familii sanatoase!). Atentia mea a mers de data asta spre imbunatirea digestiei, a capacitatii de absorbtie si utilizare a nutrientilor (degeaba mancam corect, curat, sanatos, daca nu putem absorbi si utiliza nutrientii din mancare;si cei mai multi dintre noi NU putem, intestinele noastre sunt inflamate de mucus si de lipici = sulf, sulfiti, grasimi, gluten) si spre corectiunea eliminarilor organismului (oamenii si copiii moderni sunt niste constipati, inclusiv mental si emotional. Cine are mai putin de un scaun pe zi e constipat fizic. Cine e bantuit de frici e constipat emotional. Cine e captiv in propriile convingeri e constipat mental).

Ei bine, de cand cu schimbarile astea, am observat ca nu ne mai e pofta de soia. Nici de lapte, nici de pateu, nici de tofu, nici de alune de soia. De fapt, nici nu o mai dorim, mintea si corpul o respinge. De ce? Percepem soia – in contextul nou, de simplificare – ca fiind un aliment prea concentrat proteic, prea “greu” digerabil si chiar prea gras! Ne-am invatat ca dupa masa sa ne ridicam usori, plini de energie si de vitalitate (doar asta e adevaratul scop pentru care avem nevoie de hrana, nu? Sa avem energie!), cu mintea clara si stravezie. Am observat cum meniurile bogate in proteine – chiar si vegetale – ne furau energia si o foloseau prea mult in digestie. Am intels acum de ce si Dr. Colin Campbell recomanda ca proteinele sa nu depaseasca 10% in alimentatia zilnica. Acesta este unicul motiv pentru care am renuntat la soia si produsele facute de mine din soia: e prea concentrata proteic pentru noile noastre gusturi si nevoi. Mancam mai simplu, gatim mai simplu, gandim mai simplu, traim mai simplu, ne vindecam mai simplu si …. ne bucuram sa observam zilnic ca mai putin inseamna de fapt mai mult! Ce bine ar fi fost sa stim astea de mici! Noi am fost doar invatati ca avem nevoie sa manacam, ca sa fim sanatosi si ca avem nevoie de proteine! Proteinele nu se gasesc doar in alimentele de origine animala sau doar in leguminoase (soia, naut, fasole, linte, mazare) si cereale integrale. Corpul nostru nu are nevoie de proteine, ci de aminoacizi. Iar aminoacizii se gasesc in orice are structura pe acest pamant: in orice fruct, frunza, fir de iarba, petala, leguma etc…

Voi sa nu ma credeti – nici pe mine, nici pe altcineva. Documentez experientele mele pentru cei care vor sa afle sau sa compare anumite etape din calatoria lor spre Vindecare. Faceti propriile experiente si observati cum reactioneaza corpul. Mancati in loc de soia fructe de exemplu si vedeti diferenta. Mancati atent si observati ce se intampla dupa. Notati. Faceti comparatia asta cu cateva zile de soia si cateva zile de fructe. Sau de legume crude. Sau de salate. Cum va e mai bine, asa sa continuati. Corpul e autoritatea suprema. Iar experienta personala e singurul argument imbatabil. Va doresc csucces si va transmit toata dragostea mea.

Actualizare august 2014: Primesc multe mesaje care fac referire la articolul de pe siteul Ligiei Pop, referitor la pericolele din soia. Intuesc ca Ligia a fost bine intentionata si a vrut sa atraga atentia mai ales asupra pericolelor reprezentate de soia modificata genetic sau a produselor fabricate industrial din soia. Punctul slab al articolului este ca “specialistii” adusi in discutie sunt scosi din context (gen doamna Sally Fallon). Mai exact Sally Fallon, pe care am avut ocazia sa o intalnesc si sa o ascult, este promotoarea a ceea ce numeste “alimentatie traditionala”, adica o alimentatie din care nu trebuie sa lipseasca (mai ales pentru copii): organele de animale, zeama de oase ca baza a oricarui fel de mancare si nicio masa sa nu fie fara “o bucata zdrava de unt”.

Cand ma uit la un mare specialist, ma uit la tot ce spune, ma uit la cum arata (doamna respectiva este buhaita si supraponderala) dar mai ales la cum reactioneaza (cat de acida sau alcalina e in comportament si gandire) si apoi o aleg ca baza de referinta, ca sursa credibila. Rupta din context, afirmatia n-are nicio valoare, pentru ca doamna respectiva nu blameaza soia neconditionat, ci pentru a indrepta oamenii catre consum de carne, unt, lapte si organe – firesc, acesta e crezul domniei sale.

Concluzie: Nu va mai zbuciumati, daca nu doriti soia pentru voi sau pentru copii, nu folositi si gata. Daca doriti, faceti asa cum am scris: doar nemodificata genetic, doar preparata si pre-preparata corect, doar in dilutiile corespunzatoare, doar facuta in casa si cu moderatie, nu zilnic – e foarte concentrata proteic. Nu exista nutrienti pe care soia sa ii contina si alte produse integrale de origine vegetala sa nu ii contina. Deci se poate renunta la ea, decat sa va stresati.

***

Orice referire fac pe blog la soia si retete pe baza de soia este strict legata de boabe de soia NEMODIFICATA GENETIC. Nu folosesc si nu recomand soia texturata, celebrele cubulete adica, nici laptele de soia, branza tofu sau carnaciori si produse prelucrate industrial din si pe baza de soia. Toate au aditivi, indulcitori si arome, motiv pentru care va sfatuiesc sa nu va otraviti. Am avut surpriza sa cumpar soia ecologica, e drept ca din import, dar era singura ecologica. Nu stiam cum arata, pentru ca am comandat-o pe internet. Imi pare rau ca nu i-am facut o fotografie, sa stiti ce sa evitati. Boabele aratau PERFECT, ca niste perle de cultura, perfect egale, perfect rotunde, fara nici o pata sau oscilatie de culoare. Atentie deci, la soia cultivata si crescuta ecologic, dar din seminte modificate genetic! Apoi, am cumparat soia romaneasca, de la raionul de produse naturale (deci nu ecologice). Pe ea scria in mod expres ca e nemodificata genetic si am crezut, privind boabele: mici, inegale, unele usor deteriorate, cu variatii de culoare, etc. Sfatul meu: orice preparati din soia, porniti doar de la boabe si asigurati-va ca – pe langa aspect – este expres indicat pe pachet ca e nemodificata genetic. Da, stiu la ce va ganditi, am mai discutat cu unii dintre voi: chiar si asa, in vremurile pe care le traim, in care cu bani poti cumpara orice, ce siguranta avem ca e si adevarat ce e inscris pe pachet? De acord … insa este un minim confort psihic, intatrit oarecum de modul in care arata produsul … si de rugaciunile noastre din timpul mesei.

In impas cu alaptarea la primul copil (ce eroare! …)

Pe la 3 saptamani – ale lui Pavel – am avut un mic impas in alaptare, am crezut dupa modul de manifestare ca nu este suficient ce manca de la mine si ca are nevoie de completare. Ulterior s-a dovedit o eroare. Continui insa povestea, are un rost.

Am fost sfatuiti sa ii dam lapte praf ca si completare si, in disperarea ca de 3 zile plange si il chinuim prin infometare, am consimtit sa facem acest lucru. Cu inima stransa insa, pentru ca:

1. Era impotriva planurilor noastre in ceea ce priveste dieta lui, nu voiam sa renunt la alaptare, stiam pericolul laptelui de vaca (in cel mai rau caz as fi optat pentru capra) si nu in ultimul rand, pe cutia de lapte sunt insirate la loc de cinste cateva E-uri. Ma treceau fiorii vizualizandu-le in corpusorul mic si nevirusat al lui Pavel. Nu pot fi convinsa ca in acea cutie de lapte praf (ca si in borcanasele de mancare gata preparata) e ceva complet natural si nutritiv, insa  – cu toate astea – am avut un moment de ratacire si i-am dat. Pavel, mai destept decat noi, a refuzat. Mai mult decat atat, ne-a demonstrat ca nu e pentru el, printr-o reactie alergica.  A fost banuit de alergie la compusii din laptele praf, asa ca am fost sfatuiti sa incercam cu lapte de vaca natural diluat cu mucilagiu de orez. Desi nu a baut mult, Pavel s-a manifestat intr-un fel bizar. Am investigat (daca mai era nevoie) si e alergic la proteina de vaca. Intre timp a refuzat si orice alt fel de proteina animala. Oricum aveam o banuiala inca de la maternitate, dar parca nu ne venea sa credem ca a fost atat de bine ‘programat’ de natura inca de la nastre sau mai bine zis ‘din concept’. Cand s-a nascut, in prima zi, datorita unor complicatii in ceea ce ma priveste, nu mi-a fost adus la alaptare, in ciuda protestelor mele. Am fost foarte tulburata, mai ales dupa ce ma documentasem si ma pregatisem pentru acest mare si unic moment intre mama si copil. In plus ma revolta neputinta fizica de a parasi patul si sala de reanimare si a-mi feri puiul de laptele praf! Ma simteam ca un leu in cusca, insa Dumnezeu mi-a ajutat: ei bine, Pavel a refuzat sa manance orice fel de lapte praf sau biberon, iar de a doua zi nimeni nu ne-a mai despartit!

Revin la isprava cu laptele de vaca. Ne-am reorientat catre laptele de soia. Din nou, ne-a fost sugerata varianta lapte praf. Nu numai ca era la fel de plin de toate cele, care mai de care mai ne-naturale, insa am gustat si noi si doar a lapte de soia nu avea gust. Nici nu ma mira ca l-a refuzat. A fost o ultima incercare a lui Pavel de a ne transmite ca nu va bea chimicale. Asa incat am revenit la ‘traditionalul’ lapte de soia bio, facut de mine in casa. A fost INCANTAT, dar nu a fost nevoie de lapte soia pentru mult timp, deoarece am rezolvat presupusele probleme de alaptare. Dupa ce a refuzat sa mai fie alaptat (Pavel a refuzat brusc sanul la 11 luni, cand deja eram insarcinata in patru luni cu Petru. Am incercat saptamani in sir sa il readuc, insa n-a mai fost chip) am folosit in alimentatie lapte de la vacuta ‘Soiana’, verisoara cu Joiana :). Asa incat Pavel a fost un venerabil, decretat si fericit ‘soya baby’.

Dupa 6 luni i-am introdus si lapte de migdale pentru diversificare (se face ffffff usor in comparatie cu cel de soia si este si crudivor, o sa va povestesc daca vreti). Branzica facem din migdale (pe cea din urma insa de cele mai multe ori o cumparam de la Fibrio).

LAPTE DE SOIA

Initial (acum 6-7 ani) am facut laptele manual, apoi – pentru confort si eficienta –  am cumparat un aparat de facut lapte de soia si sunt multumita.

Folosesc soia ecologica, uscata; pentru metoda manuala o ceasca, aparatul are insa o masura a lui, un paharel.

Las boabele uscate la rehidratat minim 12 ore (daca e vara, le pun la frigider, sa nu fermenteze. Desi vara consumam rar lapte de soia, ne place mai mult cel de migdale sau nuci), timp in care isi maresc volumul de 4 ori si arata asa:

Metoda manuala. Se fierbe 2 minute soia rehidratata (de ce?). Apoi se pune in blender: 1 parte soia – 4 parti apa (parti de volum, nu de greutate). Se amesteca bine, bine, pana cand boabele devin o pasta. Daca veti un blender sub 1000W putere, atunci puteti pune doar putina apa peste boabe si abia dupa ce devin o pasta, sa adaugati restul de apa. Se strecoara printr-un tifon des (eventual indoit de 2 ori). Pentru a fi mai usor, puneti tifonul peste o strecuratoare asezata deasupra unei oale. Pulpa ramasa in tifon dupa strecurare se poate usca la cuptor si se face faina sau se poate folosi ca atare in aceeasi zi, adaugandu-se in mancare (nu schimba gustul absolut deloc), pe care o imbogateste proteic. Laptele se fierbe 20 minute cu un baton de vanilie sectionat longitudinal, sau un mar taiat in patru, sau 1/4 lingurita praf de vanilie naturala, sau 1 lingura de cocos razuit (apoi se strecoara).

Metoda ‘automatizata’, cu aparatul :). Se fierbe 2 minute fix soia rehidratata(de ce?). Da posibilitatea de a face lapte atat din boabe uscate, cat si rehidratate. Recomand insa folosirea exclusiv a boabelor rehidratate, pentru ca, cu cat se apropie mai mult de pragul germinarii, in bobul de soia isi sporeste valoarea nutritiva si “digestibilitatea”.

Puneti boabele, apa (intre 1.3-1.5 litri) si apasati pe buton (aparatul are manualul lui de instructiuni, bineinteles). Dupa 20 minute aveti laptele de soia gata! Personal, pentru Pavel il mai fierb 10 – 15 minute (dupa ce clocoteste). Si il folosesc pentru retetele de mai jos, pentru el sau pentru noi toti. Uneori folosesc laptele ca baza pentru supe (v-am explicat ca nu are gust, de aceea poate fi usor folosit in variante dulci sau sarate), ca sa fie mai bogate proteic (desi omul n-are nevoie de atatea proteine pe cat suntem impinsi sa credem de propaganda industriei alimentare).

Laptele de soia in alimentatia bebelusilor. Laptele simplu l-am diluat la inceput, pentru a testa toleranta: 1 parte lapte – 2 parti apa, apoi 1 parte lapte – 1 parte apa, apoi 2 parti lapte – 1 parte apa, apoi doar lapte. Bineinteles ca de fiecare data l-am indulcit cu curmale rehidatate (maxim 3 pe zi sunt foarte bogate si concentrate proteic), curatate de coaja si pasate, iar de la 9 luni cu cateva picaturi de miere, insa ATENTIE!, nu am indulcit mult (maxim un sfert de lingurita de miere), ca sa nu ii favorizez referinta pentru dulce. Acum se vede acest lucru si … Doamne, ce bine imi pare! Am folosit laptele in combinatie cu cereale integrale, fara gluten, dupa 6 luni.


Cerealele in alimentatia bebelusilor.
Nu recomand niciun fel de cereale de la cutie si niciun fel de produse pentru copii sau adulti carora li se face reclama sau care au inscrise pe ambalaj “proclamatii” de sanatate! Cumpar cereale integrale, pe care le macin si obtin faina. Se poate insa cumpara si faina direct, dar cea mai buna faina este ce a proaspat macinata (iata aici de ce). Pentru Pavel am inceput la 6 luni cu orez, ovaz si mei. De la 9 luni am introdus gris din grau spelta (alac), ovaz, quinoa, hrisca. Am facut de fiecare data  faina si din ea o fiertura (ca o mamaliguta), pe care am amestecat-o cu laptele de soia sau mai tarziu, la masa de dimineata, cu fructe proaspete rase pe razatoarea de plastic: mar, piersica, para, caise, visine, banana (tot dupa 9 luni).  Pentru mai multe informatii despre cereale, va recomand si articolul despre diversificare. Pentru raspunsuri referitoare la combinatia fructe-cereale sau alte combinatii alimentare, iata cateva consideratii aici.

BUDINCA DE OREZ sau QUINOA

Laptele de soia se fierbe impreuna cu orez/quinoa si putina scortisoara, 1 baton de vanilie sau esenta de vanilie (facuta in casa), eventual adaugata putina coaja de portocala sau lamaie insa doar bio nu altfel, pentru ca in coaja sunt stocate toate chimicalele toxice din timpul tratamentelor anti-daunatori (asa e la toate fructele si legumele, coaja e mecanismul lor de aparare, deci daca o curatati, e mult mai sigur, mai ales daca nu sunteti siguri daca sunt “curate”). Rezulta o excelenta budinca de orez cu lapte (adaugati atat orez, pe cat de tare/fluida doriti sa iasa budinca). Nu este cu nimic diferit ca gust de orezul cu lapte de vaca, ba chiar mi se pare mai mai bun. Dupa ce se raceste, adaugati putina miere, am invatat impreuna de ce.

MACAROANE CU LAPTE (de la 1 an)

Laptele se poate fierbe impreuna cu paste integrale (prefer din  orez sau mei: taitei, paste alfabet, spirale, melcisori, etc), putina scortisoara si se adauga la final nuca macinata si miere de salcam (o reteta similara cu cea pentru mucenici).

BRANZA TOFU

Dupa ce laptele a fiert 20 min, cand e inca pe foc, opresc jumatate din cantitate pentru laptele cu cereale (masa de dimineata si seara). In cealalta jumatate adaug 2-3 linguri de suc proaspat stors de lamaie, atat cat “sa se taie” laptele. La fel ca la branza de vaci facuta in casa, se strecoara zerul printr-un tifon si ceea ce ramane este branzica tofu. Zerul poate fi folosit la supe, ciorbe (fiind acrisor de la lamaie) sau la udat florile :). Nu iese multa branza, de obicei din 750 ml de lapte iese un bulgare de tofu mare cat un ou, suficient insa pentru 2 mese.

Idei de meniu cu branza tofu pentru bebici. Am inceput sa ii dau branza tofu lui Pavel de la 10 luni, dupa principiul testarii tolerantei, discutat intr-un articol anterior: ca unic aliment nou pe ziua respectiva (sa putem identifica in cazul unei reactii de orice natura, cauza) si treptat – cate putin, crescand zilnic cantitatea. Folosesc branza rezultatat din cei 750 ml lapte pentru masa ‘dulce’ si pentru masa ‘sarata’. Adica o parte combin cu biscuiti (de casa, facuti de mine sau cei cu fructe uscate de la Fibrio) plus fructe proaspete rase (pe razatoare de sticla).

Pentru varianta ‘sarata’, masa de pranz, o condimentez cu marar sau patrunjel, ardei capia, busuioc, cimbru – orice, dupa gust si imaginatie! – si i-o servesc cu mamaliguta, masline, paste integrale fara gluten, zarzavaturi, etc.

NUCI DE TOFU

Daca va lasati imaginatia sa lucreze, veti ‘inventa’ multe retete bune, variate, aspectuoase si mai ales nutritive pentru copilasi. Nu uitati insa de aspect, pentru copii trebuie sa fie cat mai atractiv si distractiv!. De aceea mai fac pentru Pavel un fel de nuci de tofu, pe care le apreciaza, mai ales ca doreste de ceva timp sa duca si el la gura mancare, pe langa ceea ce ii dau eu cu lingurita. Acestea insa iau mai mult timp pentru pregatire, avand in vedere ca trebuie ‘modelate’ sub forma de nuci sau bile minuscule: 1 cartof fiert si pasat ca pentru piure (uneori il fierb impreuna cu o ceapa, pentru gust si pentru vitamina C) se amesteca cu 1 lingurita de tofu facut in casa si condimente: marar, cimbru sau busuioc. Amestecati totul si faceti bile de marimea unei nuci care se pun in tava pe hartie pergament (hartie de copt) si se coc pana se rumenesc. Se servesc bineinteles caldute, cu putin sos de rosii proaspat facut sau cubulete de rosii. Puteti adauga pe fiecare nuca si o picatura (nu mai mult) de ulei de masline, dupa ce s-au racorit putin.

Toate retetele de mai sus nu dureaza mai mult de 15-20 minute pentru a le pregati, deci nu va speriati, nu ia mult. Investiti timp in a pregati zilnic hrana proaspata pentru copii, dar si pentru voi. Pana la urma si copiii au nevoie de parinti sanatosi care sa se bucure de realizarile lor, nu? Eu asa procedez de cativa ani de zile, deci nu se poate spune ca am timp acum, ca sunt mama, ba din contra. Ma relatez insa la timp ca la ceva pe care ti-l faci singur, nu ca la ceva pe care il ai sau nu il ai. Atunci cand gasesti idealuri care sa te implineasca, acest lucru (a-ti face timp) este posibil.

Pana joi nu voi posta nimic, insa ma gandesc la voi cu dragoste, dor, cu speranta ca am reusit sa plantez o mica samanta de curiozitate si interes care va incolti.

Cu gandul ca alimentatia ne influenteaza in mod decisiv sanatatea, iar copiii nostri nu trebuie sa plateasca cu sanatatea sau chiar viata lor, ignorarea acestui adevar de catre parinti.





Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
  1. Draga Cristela,

    Sunt fericita mamica a unei fetite de 1,2luni si din toata perioada mea de mamica nu regret decat ca am intarcat-o la 1 an. In prezent ii dau lapte praf pe care vreau sa il inlocuiesc cu cel de soia si apoi de migdale insa am o intrebare:pot sa fac laptele cub blenderul vertical tip bara?Sau trebuie dinacela cu cana?
    Multumesc, cu tot respectul,
    Nicoleta.

    1. Nikoll,

      Am pastrat o parte din mesajul tau doar pentru ochii si inima mea. Multumesc 🙂
      Nu se poate cu blederul vertical, iti trebuie cel tip cana, pentru toate tipurile de lapte vegetal. Si sa aibe putere mare, macar 800W. Sa nu ii dai niciodata lapte de soia din comert si sa ai soia sigura, nemodificata genetic. Sa ii dai cu moderatie, adica la inceput diluat, pentru toleranta si apoi o zi da, una nu, alternativ cu migdale. Urmareste sa vezi cum tolereaza, cum reactioneaza. Sa nu consumati NICI UN FEL DE PRODUSE DE SOIA PRELUCRATE INDUSTRIAL. Fa totul in casa si foloseste cu moderatie (nu zilnic, dimineata, pranz, seara). VA imbratisez cu drag.

    2. Blender tip cana nu am momentan, mai am un robot in genul acesta http://www.mediatec.ro/electrocasnice/aparate-bucatarie/roboti-de-bucatarie/robot-de-bucatarie-philips-daily-collection-hr-7620.html , nu are acelasi principiu? Daca nu o sa cer cadou de Mos un blender tip cana pentru lapticul bebelinei.
      Am apucat sa citesc mai multe articole de pe siteul tau(am cateva documente cu retetele tale si informatii gasite prin comentarii) si m-ai convins usor usor sa adopt un stil de viata sanatos.Imi promit mie ca nu voi folosi lapte de soia din comert, ajunge deja laptele praf ca sa mai fac inca o prostie.
      Va pupam!

    3. Draga Nikoll, nu stiu daca are cana de blender la el. Important e cutitul. Cred ca robotul tau are lama in forma de S, la blender e un cutit in cruce, ca o stea.

      In privinta teoriilor alimentare, fiecare e disputata. Eu zic sa probezi din ceea ce ai citit aici si sa vezi cum merge. Daca nu merge, nu cumperi. CA si cu o haina :). Un lucru e cert, indiferent de teorie: ca mai multe fructe, legume, apa, alimente integrale si mai putine grasimi, junk food si alimente procesate nu fac rau! 🙂

    4. Asa este,are cutitul in forma de S, chiar imi pare rau, o sa ii fac de proba la sora mea si daca il accepta o sa cumpar un blender cu cana.Multumesc.

    5. Nikoll, e bun si cutitul asta, am avut si eu un robot asa si il foloseam la tocat zarzavaturi, nuci, etc. Doar ca nu e genul de cutit pentru extracte. Stiu ca pare mult de investit, dar nu e asa, pentru ca daca iti iei un bleder bun de la 800w incolo, il ai o viata si faci cu el nenumarate feluri de mancare rapid, economicos, gustos si sanatos. Am un articol: Despre oprelisti si noi retete (partea I vorbeste despre arsenalul de bucatarie). Citeste-l, te rog.

  2. Cu siguranta trebuie sa fac si aceasta achizitie, citesc imediat si articolul respectiv.Pupici.

  3. Nu realizezi ca iti trebuie un lucru decat in momentul in care ai nevoie, asa mi se intampla mie acum, cu siguranta voi achizitiona un astfel de aparat.
    Citesc imediat si articolul respectiv.
    Pupici.

  4. Buna!
    Am citit pe un site ca soia este interzisa in alimentatia copiilor sub trei ani, intrucat poate avea efecte negative asupra dezvoltarii glandei tiroide.
    Ce parere ai? Multumesc

    1. Draga Lili,

      Sunt multe astfel de site-uri, unul dintre cele mai vehemente este al Fundatiei Weston A. Price, reprezentat de Sally Fallon Morell care ne invata asa, pe langa faptul ca soia nu e buna: la fiecare masa sa consumam o “bucata zdravana de unt”, carne DOAR grasa si baza mancarurilor gatite sa fie zeama de oase.

      Cunosc TOATE criticile aduse acestei plante si toate teoriile anti-soia. Le-am auzit si le-am si studiat la Institut. Vezi blog pag Cuprins, cap. “Stiati despre?…” si citeste comentariile mele despre soia.

      Marii specialisti in nutritie vegana si medicina cu care si de la care am invatat spun asa: soia nemodificata genetic, preparata corect in casa (deci nu produse din soia prelucrata industrial sau soya junk food) si consumata cu moderatie, ca parte a unei diete echilibrate, diversificate este un aliment medicament binefacator.

      Si nu in ultima instanta, poti renunta la ea, pentru ca tot ce ai in ea gasesti si in alte alimente vegetale.

      Cu drag

  5. Buna Cristela,
    Am citit la capitolul Alaptare/Diversificare despre laptele de soia si migdale pt. bebe. Te-as ruga sa-mi spui si mie daca se poate inlocui complet laptele praf cu lapte de migdale sau cu ce altfel de lapte(de mei,de canepa,etc.).Am incercat cu laptele de soia exact cum ai spus tu la capitolul respectiv,dar nu-i place nici mai diluat.Ea bea acum(are 8 luni si jumatate)in medie 600 ml/zi. Si te-as mai ruga sa-mi mai spui ce apa folositi voi pentru prepararea laptelui,mai ales pentru copii,noi folosim apa fiarta 15 minute si racita.Nu prea am incredere in pet-urile de plastic in care e imbuteliata apa plata,dar parerile sunt impartite in privinta apei folosite pentru bebe.Poate ar fi mai bun un filtru.Imi cer scuze ca iti pun atatea intrebari,dar am incredere in parerea ta.Am schimbat foarte multe lucruri in viata noastra de cand te-am descoperit,multumesc lui Dumnezeu.
    Iti multumesc mult si sa-ti dea Dumnezeu multa sanatate si tie si celor dragi.

  6. Buna Cristela
    Poate Dumnezeu a facut posibil sa gasesc blogul tau si sa incep sa-mi schimb stilul de viata al meu si bineinteles al piticului meu.Am un baietel de 2 ani jumatate (am mai scris eu despre el )alimentat cu lapte praf de la Topfer .insa de o saptamana incerc sa-i dau lapte de soia pregatit in casa (mi-am luat aparatul ).Nu il vrea ,insa dupa capul meu am combinat 3 masuri de lapte prafadica 120 ml cu lapte soia 200ml.Procedez bine?,pentru ca vreau sa-i scot definitiv laptele praf si incerc varianta asta….i-am facut si cu vanilie si cu mar nu vrea simplu deloc…insa insist nu ma las deloc ….prefer sa nu-i mai dau lapte deloc decat lapte praf.A 2 intrebare e :ce apa folositi voi de baut si de gatit?
    El are cearcane si acum ii dau ceva pentru viermisori Helmiflores totul facut din plante e un tratament preventiv insa daca are ceva viermisori e eficient(asa mi s-a spus).Ce parere ai?
    De doamna dr.Soescu nu pot sa dau deloc ,as fi vrut sa-i fac detoxicarea aceea in urma vaccinurilor…puteti sa-mi recomandati pe cineva bun in Bucuresti?
    Va multumesc din suflet pentru toate informatiile pe care ni le oferiti si pentru ca sunteti aproape de noi.
    Doamne ajuta

    1. Draga Carmen,

      Pe rand 🙂

      1. Te descurci de minune, rabdare. A dezvata, a corecta ceva mai ales in privinta educatiei gustului e mai greu.
      2. Nu amesteca in nici un caz lapte praf cu lapte de soia.
      3. Ai testat laptele de soia mai intai dupa metoda dilutiei, ca pe blog?
      4. Daca da si nu sunt probleme, atunci spune-mi cat si cu ce il indulcesti exact. Descrie-mi exact cum il faci.
      5. Ai posibilitatea sa incerci si lapte de migdale?
      6. Pentru viermisori la noi a functionat minunat cura cu ulei esential de cimbru si levantica.
      7. Stiu ca ti-am recomandat sa vorbesti si cu dna dr Todea-Gross despre detox vaccinuri, te rog ia leg cu domnia sa pe mail.

      Cu drag

  7. am o nelamurire referitoare la niste boabe de soia. Sunt bio si nemodificate genetic (asa scrie pe ambalaj) dar au cate o pata neagra in locul unde se imbina bobul. Dupa inmuiere cand se decojesc am observat ca pata e pe coaja chiar la imbinare. Crezi ca e vreo problema cu ele? Tu ai mai intalnit?

    1. Da, am mai intalnit, dar nu m-am gandit ca poate fi o problema 🙂

  8. Draga Cristela,

    Ai putea, te rog,sa-mi spui daca e posibil ca laptele de soia sa baloneze? Eu stau in montreal si aici(adica pe continentul american) se spune ca 99.9% din productia de soia e MG . Pana aacum i-am facut baietelului meu alte soiuri de lapte vegetal si ne-am descurcat. Mi-am luat inima in dinti si am cumparat soia bio ,cu boabe marunte si neindentice. Am preparat laptele conform indicatiilor tale. Singura diferenta(e drept destul de mare) fata de reteta ta e ca am fiert si pulpa si dupa aia am strecurat. Baietelul meu a avut toata noapte gaze. Care crezi ca ar fi cauza?
    Pt gust, a iesit tare tare bun. Ne-a placut la amandoi.
    Multa sanatate si mii de mutumiri.
    Nu scriu des dar ne gandim la voi. Sunteti mereu in gandurile si rugaciunile noastre. Doamne ajuta!

    1. Brandusa, multumim cu dragoste pentru generozitatea voastra…

      Da, este posibil, mai ales daca organismul nu e foarte obisnuit cu leguminoase, dureaza un timp pana se adapteaza. Propun sa incercam ceva nou: lasam boabele la inmuiat 3 zile, si schimbam apa si le spalam de 3 ori pe zi. Apoi nu il mai fierbe cu pulpa, pentru ca iese prea gras si ca pe blog. Reteta o am de la dr. Laza si este testat cu atatia pacienti, fara nici un fel de probleme..

      Cu drag, va imbratisam pe amandoi.

  9. Buna ziua!am renuntat de 5 zile la alaptat si as vrea sa-i dau fetitei mele lapte de soia, dar nu sunt foarte convinsa ce fel de soia sa cumpar ca am auzit tot felul de comentarii cum ca ar fi modificata genetic.Mentionez ca fata are 1 an si 6 luni si suntem din Constanta.Ma poti ajuta ce marca anume sa incerc, de unde sa cumpar?

    1. Asa este, e multa sarlatanie, chiar soia bio am vazut modificata genetic.

      Citeste te rog articolele mele toate despre soia, ai la pagina Cuprins linkurile (Stiati despre …). Ai sa vezi si cum sa iti dai seama daca e bio sau modificata genetic, am explicat.

      Pe Forum am postat de unde cumparam noi cand locuiam in Romania.

  10. Draga Cristela, care este cantitatea de lapte de lapte de soia pe care pot sa o dat unui bebe astfel incat fitoestrogenii sa nu il afecteze hormomnal (nu stiu daca este adevarata informatia dar am zis mai bine sa te intreb). Peste ceva timp trebuie sa opresc alaptarea, bebe va avea 10 luni, si as vrea sa ii dau lapte de soia si de migdale. Cum imi recomanzi sa procedez? Multumesc mult

    1. Daca sunt alimente pe care le introduci pentru prima oara, iti recomand sa procedezi dupa regula alimentului nou introdus si dupa metoda dilutiei (am scris la articolele despre diversificare). Informatia ca soia contine fitoestrogeni e adevarata, dar tocmai asta e ideea ca sunt FITO, adica naturali. Deci nu fac ravagiile celor de sinteza. In plus, ca parte a aunei alimentatii echilibrate a unor oameni sanatosi, soia nemodificata genetic si preparata corect, in casa, este un aliment medicament.

      Pavel avea si zile cand bea 1 litru de lapte de soia pe zi. A nu se uita ca la 1.5 l de lapte de soia, intra 2 linguri de soia uscata, deci probabil ar fi fost nevoie sa manace vreo remorca de soia ca sa il izbeasca valul estrogenic.

      Eu (si nu numai) am fost aspru criticata si iute catalogata insultativ pentru indrazneala de a vorbi si recomanda soia (nemodificata genetic, preparata corect in casa). In general criticile adresate plantei soia vin de la adeptii asa-zisei Alimentatii Traditionale, scoala Weston A. Price.

      In timp ce ne tremura mana la un pahar cu lapte de soia pur, corect preparat, bagam in copii lactate, carne si oua fara sa ne mai punem problema ca sunt pline la randul de hormoni de sinteza, antibiotice si vaccinuri care poposesc in fragilul trupsor de copilas.

    2. Citeste la pagina Cuprins, Stiati despre …, linkurile despre soia.

  11. Buna Cristela,
    Inca odata felicitari si multumiri pentru toate informatiile pe care le impartasesti cu noi.
    Iti urmez indeaproape sfaturile in ceea ce priveste alimentatia micutei si incercam si noi, cei mari, cu pasi marunti sa ne modificam alimentatia. Nu consumam foarte multe produse de origine animala si de obicei sunt primite de la rudele mele care stau la curte si cresc pasarile cu graunte si iarba. Insa nu de carne ma despart cel mai greu ci de oaua (din aceeasi sursa) si lactate pe care le consumam cu placere de cate ori aveam ocazia.
    Vroiam sa te intreb despre branza de migdale, respectiv laptele de migdale le pot da fetitei mele de 6 luni + 2 saptamani? am citit in unele locuri ca migdalele au potential alergen. Rejuvelacul folosit la prepararea branzei ar trebui sa il prepar din cereale pe care deja le-am introdus, eventual fara gluten sau in aceasta forma nu mai are importanta?
    Laptele de migdale poate fi consumat cu cereale sau nu e corecta combinatia?

    Scuze daca raspunsurile la intrebarile mele se gasesc deja in postarile tale, ma straduiesc sa ajung la zi, insa este multa informatie de procesat.

    Multumesc,
    Mihaela

    1. MihaelaP,

      Te rog citeste toate articolele (serialul) despre Divesrsifcare (ai cetagorie separata pe pag principala). Regula alimentului nou introdus e singura pe care trebuie sa o respecti cu sfintenie.

      Pentru combinatiile pe care le folosesc si recomand a fi testate, citeste Schema meniului vegan zilnic, de la pag Cuprins.

      Revino dacae nev de clarificari.

      Cu drag

  12. Stimata d-na Georgescu: Nu pot sa fiu decit uimit pur si simplu vizavi de preocuparile d-voastra pt. a duce o viata cit mai sanatoasa! Citind despre produsele din soia, m-am lasat convins de valoarea lor si am hotarit sa incep si eu prin a face lapte, ca prima etapa. Astazi dimineata am pus boabe la inmuiat, iar mine voi face primul lapte de soia. Sint putin cam derutat deoarece dupa ce am fost convins ca este ceva f. folositor pt. sanatate, am gasit ceva ce ma pune pe ginduri! Nu par a fi vorbe goale, deoarece cam toate afirmatiile facute acolo sint argumentate cu trimiteri la anumite studii sau rezultate obtinute de catre personae care au studiat soia si produsele din soia. V-as ruga sa va expuneti parerea fata de cele relatate acolo. Poate reusiti sa faceti lumina intr-un subiect controversat la urma urmei si care sa ne poata ajuta la luarea unei decizii corecte! Multa sanatate si urari de bine!
    http://tineriicrestinortodocsi.wordpress.com/2011/03/09/soia-produs-bio/

    1. Domnule Zaman,

      Va multumesc. Bine ati venit in lumea nutritiei, cel mai controversat domeniu. Singurul in care veti gasi pareri diametral opuse despre acelasi subiect, in acre ambele tabere pot demonstra cu studii stiintifice ca doar ei au dreptate.

      Concret: am raspuns de muuuuuult acestor intrebari despre soia. Cititi la pagina Cuprins, capitolul Stiati despre? linkurile pe care le-am dat cu raspunsurile mele despre soia.

      De fiecare data cand sunteti convins printr-un studiu stiintific e bine sa analizati cine este in spatele studiului respectiv,cine l-a comandat, cine il finanteaza, etc. Si nu in ultimul rand sa ne folosim dupa obtinerea tuturor informatiilor, LOGICA.

      In privinta articolului de pe blogul Tinerilor crestini Ortodocsi, iata ce comentariul le-am lasat:

      “Dragi Tineri Crestin Otodocsi,

      Ati analizat oare care sunt recomandarile fundatiei Weston Price in privinta alimentatiei? Ati analizat cat de sanatos arata leaderii lor, cei care promoveaza asa zisa Alimentatie Traditionala? Ati studiat comparativ teoriile alimentare pro si contra soia, ati studiat putina biochimie si metabolism uman inainte de a publica articolul de fata?

      Vi se pare logic ca zeama de oase ca “baza pentru orice mancare”, “carnea dar NU SLABA, ci DOAR GRASA”, “cate o bucata zdravana de unt la fiecare masa” si organele animale sunt “strict necesare pentru sanatate”, dar un pahar de lapte, iaurt sau o bucata de branza de soia, din produs ales corect, preparat corect si consumat corect sunt catastrofale?

      Nutritia este o stiinta in continua evolutie, daca tot ati intrat pe acest teren in numele ortodoxiei, faceti-i un serviciu si promovati Adevarul si impartialitatea, urmati exemplul Mantuitorului: aratati oamenilor unde sa se uite, nu ce sa vada.

      Cristela GEORGESCU
      Certified Holistic Health and Nutrition Professional”

      PS – am sa actualizez informatia pe blog, mai nou las soia la inmuiat 3 zile si o clatesc de 3 ori pe zi. PArte din metoda traditionala de preparare.

  13. draga Cristela as vrea sa fac o pasca cu tofu. Dar toful meu pe care il fac dupa reteta ta iese foarte moale putin si acrisor din cauza lamaii. Am vazut ca, Cornelia Marin a facut pasca cu tofu. Ma gandesc ca acela e dulceag nu acrisor. Eu cum as putea sa fac tofu dulce si mai tare. Al meu e fainos asta e cuvantul care il descrie cel mai bine.

    1. Draga Diana, nu stiu cum il face Cornelusa. Poti pune mai putina lamaie si apoi bineinteles il indulcesti si eu adaug si ceva coaja de lamaie si protocala rasa (bio, evident). Da, e sfaramicioasa, cum e branza de vaci, stiu. Dar eu asa am folosit-o la diverse, cum foloseam si branza de vaci.

      Cu drag

  14. Buna Cristela,
    Un consum de 1 litru de lapte soia pe zi ar putea dauna in vreun fel?
    Multumesc

    1. Raspunsul depinde de multe variabile si de context. Imi pare rau, dar in afara situatiei complete, nu pot raspunde relevant. Cu drag.

  15. Buna Cristela,
    iarta ma ca te deranjez..am vazut afirmatiile tale cu privire al aiaurtul de soia,acestea erau din 2012…ma intreb daca ai mai descoperit ceva,stiu ca pe forum ai zis ca ai gasi o solutie la iaurtul din comert…m ar bate gandul sa mi cumpar acel aparat pt iaurt,tb sa folosesc nu stiu ce bacterie …aveam nevoie sa stiu daca ai vreun update la aceasta informative..sarumana si Domnul sa va binecuvanteze!

  16. Buna Cristela,am si eu o fetita in varsta de 7 luni jumate cu alergie la proteina laptelui de vaca,la recomandarea medicului i-am dat micutei lapte de soia praf DIN PACATE si a facut si la acesta reactie alergica,mi-a fost teama sa mai incerc si cu cel de capra.Am inteles ca expunerea directa cu laptele este mai periculoasa decat dak ii ofer iaurtel sau branzica(ma refer la soia).As dori tare mult parerea tam.multumesc

    1. Draga Madalina, raspund cu intarziere, nu am avut acces la internet. Are alergie sau intoleranta? Oricum, poti renunta linistita la soia, se poate manca sanatos si fara soia. Nu recomand oricum nimanui sa dea nimic din soia, nimanui, nu doar unui copil, care e prelucrata industrial.

      De ce vrei sa-i dai lapte, de orice fel, inclusiv vegetal? CA sa stiu ce sa iti raspund mai departe. Cu drag

  17. Draga Cristela,
    sunt extrem de bulversata…astazi ma linistisem in sfarsit ca am gasit boabe de soia de la solaris pe care scrie ca sunt nemodificate genetic si pot sa-i fac si eu puiului meu branzica, si cereale si budinci cu lapte.ca tocmai ce a facut 8 luni si din cauza alergiilor carora bine-inteles ca doctorii nu le-au dat de cap, a mancat mititelul doar 2 fructe, 5 legume si 3 cereale timp de o luna si am ramas in urma rau cu diversificarea.Slava Domnului ca a crescut si pare bine, insa nu pot sa nu ma gandesc pe termen lung. si cautand cantitatea de apa in care trebuie lasate bobele la rehidratat am dat de site-ul Ligiei Pop cu urmatorul articol http://ligiapop.com/2010/07/21/adevarul-despre-soia/
    asa ca zbuciumul sufletesc a reinceput cu ce si cum e mai bine sa fac pentru copilasul meu.
    te esti nutritionist, am citit ca tu dai copilasilor tai lapte de soia.eu nu voi putea sa-l indulcesc cu curmale, alergologul mi-a spus nu la curmale. ce parere ai despre acest articol?
    regimul care l-am primit pentru el m-a tulburat: tofu in fiecare zi dimineata in cereale si fructe, carne la fiecare pranz, si tofu sau lapte la fiecare gustare de seara….
    acum tot citesc si citesc, am salvata schema meniului din articolul tau, insa timpul e atat de limitat, noi inca nu am introdus leguminoase,la mazare a avut o reactie, si stiu cat de importanta e nutritia pentru copilas.spune-mi te rog ce crezi
    cu multumiri

    1. Draga Andra,

      Am lasat pana azi comentariul tau neaprobat in mod voit: ca sa nu uit sa raspund, cand am putin timp.
      1. Nu sunt nutritionist, pentru asta e nevoie in ROmania sa faci o aberatie de curs de 6 saptamani pe la Minister, ca sa ai o diploma. Sunt Health Coach cu specializari in nutritie holistica, nutritie pe baza de alimente integrale de natura vegetala si detoxifiere (in curs). Dar teoria si diplomele nu fac doi bani pe langa experienta practica, mai ales personala, pe care am vazut-o doar la o mana de medici si nutritionisti, cei de la care am invatat si cu ajutorul carora m-am vindecat si eu. A vorbi despre nutritie, sanatate si vindecare e una, a FI TU INSATI toate astea e cu totul altceva. E un drum pentru intreaga viata si, la randul meu, ma aflu in aceasta calatorie.

      2. Diversificarea alimentatiei bebelusului nu e o cursa si nici o competitie cu care sa tii pasul, nici o schema in care sa bifezi cat mai multe alimente introduse. E suficient ce ati avut pana acum.

      3. Alergiile – e firesc ca doctorul sa nu le dea de cap daca medicul respectiv nu cauta originea problemei holistic si nu priveste cauza alergiilor la nivelul intregului organism, in stransa corelatie cu istoricul de sanatate al copilului, al parintilor si al bunicilor. Cine cunoaste si intelege cum functioneaza organismul uman (si din pacate scoala moderna de medicina nu ofera aceasta perspectiva), va sti sa indice drumul catre vindecare, inclusiv al alergiilor.

      4. Ref soia ai toate raspunsurile si explicatiile pe blog – vezi pagina Cuprins, sectiunea Stiati Despre.

      5. Ref articolul Ligiei Pop – intuesc ca ea a fost bine intentionata, a vrut sa atraga atentia mai ales asupra pericolelor reprezentate de soia modificata genetic sau a produselor fabricate industrial din soia (o nenorocire!), dar a adus in discutie niste “specialisti” (gen Sally Fallon), fara sa tina seama de context. Mai exact Sally Fallon, pe care am avut ocazia sa o intalnesc si sa o ascult, este promotoarea a ceea ce numeste “alimentatie traditionala”, adica o alimentatie din care nu trebuie sa lipseasca (mai ales pentru copii): organele de animale, zeama de oase care sa fie baza oricarei mancari si nicio masa sa nu fie fara “o bucata zdrava de unt”.

      Cand ma uit la un mare specialist, ma uit la to ce spune, ma uit la cum arata (doamna respectiva este buhaita si supraponderala), la cum reactioneaza (cat de acida sau alcalina e in compartament si gandire) si apoi o aleg ca baza de referinta, ca sursa credibila. Rupta din context, afirmatia n-are nicio valoare, pentru ca doamna respectiva nu blameaza soia neconditionat, ci pentru a indrepta oamenii catre consum de carne, unt, lapte si organe – firesc, acesta e crezul domniei sale.

      Concluzie: Nu te mai “zbuciuma” cum zici tu, daca nu vrei sa-i dai soia, nu-i da si gata.Daca vrei sa-i dai, da-i asa cum am scris pe blog: doar nemodificata genetic, doar preparata si pre-preparata corect, doar in dilutiile corespunzatoare, doar facuta in casa si cu moderatie, nu zilnic – e foarte concentrata proteic. Nu exista nutrienti pe care soia sa ii contina si alte produse integrale de origine vegetala sa nu ii contina. Deci poti renunta la ea cu usurinta, decat sa te stresezi.

      Cum adica timpul e atat de limitat? Nu te grabeste nimeni sa introduci, ti-am spus. Profita acum inca de fructe. Fructele sunt dintre cele mai bune alimente, energia si proprietetile lor actioneaza in mod miraculos asupra vitalitatii, sanatatii si regenerarii organismului nostru. Leguminoasele si alimentele bogate in proteine sunt mai ales pentru iarna.

      Mult succes si daca ai cum sa vii la conferinta, te astept,

      cristela

  18. dar laptele rezultat dupa blenduit si strecurat,fierbandu-l 20 minute scade,deci se recompleteaza cu apa ,sau obtii f putinsi ala e laptele de fapt??!

    1. Miki, dacafierbe cu capac, la foc mic, nu scade.

  19. Buna Cristela!referitor la ocara, am inteles ca trebuie fiarta, dar eu care pregatesc legumele la abur, trebuie sa fierb ocara separat?!baietelul meu(11 luni) nu accepta niciun lapte vegetal in varianta simpla, trebuie sa i-l combin cu cereale si eventual cateva fructe de sezon.ii dau de 2 ori pe zi, dimineata si spre seara lapte vegetal in combinatia asta, dar dimineata devreme si seara isi vrea biberonul cu laptic, deci ii dau in continuare laptele praf pe care il bea de cand s-a nascut, eu neavand lapte! De cateva luni incerc sa-i dau lapte vegetal simplu, indulcit cu curmale, dar sub nicio forma nu accepta, plange continuu pana nu isi primeste laptele cu care a fost obisnuit.altfel, nu e mofturos, mananca tot ce-i dau (exclusiv retete inspirate de pe blogul tau) de ex ciocolata pentru bebici i-o dau neindulcita cu nimic si ii place foarte mult…si mai am o nelamurire, meiul si alte cereale bob, pe care le folosesc in diferite retete si le dau prin rasnita de cafea, mai este nevoie sa le rehidratez si apoi sa le usuc pentru a le da prin rasnita de cafea? Daca deja ai lamurit aspectele astea, imi cer scuze dar indruma-ma catre link-urile respective! Multumesc ca mi-ai schimbat viata!

  20. Buna, Cristela! Am vazut in aceasta postare aparatul cu care faci laptele de soia. Asa am si eu si fac cu ellapte de soia, alune, migdale. Intrebarea este daca si laptele de migdale se face cu acesta…am observat ca aparatul proceseaza laptele prin fierbere…E ok si pt migdale? Multumesc!

    1. Flori draga, fac doar lapte de soia cu el (de doi ani fac doar iarna, ca din primavara pana in toamna nu mai simtitm nevoia de lapte de soia). Laptele de migdale/nucu il fac si l-am facut intotdeauna fara preparare termica. Nu recomand preparare termica pentru lapte de nuci, seminte. Scrie la retete. Cu drag

  21. Buna Cristela,
    am inceput diversificarea bebelusului meu de 3 saptamani. Pana acum ne descurcam f bine, bebe e curios si mananca orice combinatie ii pregatesc chiar daca nu apreciaza din prima gustul 🙂 Cautam o solutie de laptic pe care sa il folosesc pt prepararea cerealelor (in rest inca il alaptez pe cel mic) si am gasit articolul tau. Am o singura nelamurire: laptele de soia astfel pregatit poate fi pastrat la rece o perioada mai lunga sau se consuma imediat si practic trebuie preparat pt fiecare masa?
    Multumesc,
    Raluca

    1. Draga Raluca G,

      Daca nu ai o sursa sigura de soia, pentru ca din ce in ce mai multe culturi sunt depistate ca fiind ilegale, adica modificate genetic, atunci iti recomand sa folosesti migdale, dar nu din SUA, China. Sunt cele romanesti sau europene. Ai reteta de lapte de migdale si dilutiile pe blog. Cu drag

  22. Buna Cristela,

    am achizitionat si eu de curand aparatul de facut lapte vegetal. De la aceeasi sursa cumpar si soia nemodificata genetic. Cu acest aparat recomanzi sa preparam doar lapte de soia? Din alte tipuri de seminte nu e ok? E nociv?

    Te imbratisez cu drag!

    1. Roxana, am mai raspuns acestei intrebari pe blog. Te rog, fii buna si cauta, daca nu gasesti, revino. Cu drag

    2. As dori sa cumpar un aparat pt facut lapte de soia.
      Pe net am vazut de la Biovita cu 250 lei si de la Hapax (hapax 5 ) cu 150 lei.
      Par f. asemanatoare, nu se dau detalii tehnice, diferenta este totusi de 100 lei.
      Ce aparat sa aleg ? Ce aparat folositi ? astept un sfat. Multumesc anticipat.

    3. Buna ziua, eu folosesc un Hapax. Cu drag

  23. Buna,
    fetita mea are 7, luni nascuta prematur la 1800, si momentan sunt internata in spital pentru al 2-lea episod de bronsiolita. Nu am vaccinat-o decat in spital la nastere apoi am refuzat vaccinurile. Am alaptat-o pana la 4 luni apoi i-am dat lapte praf si au inceput problemele. A facut o alergie urata si continua sa aiba un teren alergic. Medicul din spital m-a sfatuit sa ii dau o formula de lapte non alergena dar atunci cand ajung acasa sunt hotarata sa nu ii mai dau lapte praf ci lapte vegetal. Apropo spusele Cristelei se adeveresc, la ecograf ficatul fetitei mele apare marit deci toxinele din lapte cred ca isi fac efectul.
    1. Nu stiu daca laptele de soia e ok in fiecare zi pentru bebita mea deoarece acum bea mult lapte, abia incepand diversificarea. Sunt confuza .
    2. Ce aparat de facut lapteimi recomandati daca e cazul de facut lapte.
    3. De unde as putea sa imi procur soia in sensul ca as vrea sa stiu daca stiti o sursa mai sigura de soia nemodificata genetic.

    1. Draga Alina,

      Brosiolita, ca orice alta stare de “-ita” este o inflamatie care nu reprezinta altceva decat o incercare disperata a corpului de a elimina un surplus de toxine acumulat nu doar lapte praf, ci si din otravitoarele vaccinuri, din ceea ce ai strans tu in corpul tau si ai descarcat in ea pe perioada sarcinii si la nastere etc. Astfel de stari se pot ameliora prin tratament homeopta sau protocol gemoterapic + dieta fara alimente inflamatorii (laptele praf e unul dintre ele, toate lactatele, cerealele cu gluten, produse rafinate etc).

      Ce as face eu cu tot ceea ce stiu si am experiementat in ultimii ani? I-as da in loc de lapte praf: lapte de migdale (reteta pe blog, inclusiv metoda de dozare), sucuri proaspat strorse de fructe si zeama de la supa de radacinoase. Fara soia in situatia voastra.

  24. Iti multumesc pentru raspuns si sfat.
    O sa incerc cu lapte de migdale si o dieta bazata pe legume, leguminoase si cereale fara gluten. Din pacate o sa urmeze o noua cura cu intoxicare deoarece va trebui sa fie operata pentru dislocare de sold (anestezie, antibiotice). 🙁 dar sper ca in timp printr-un regin alimentar o sa elininam si acele substante. Sti ceva care dupa aceasta operatie ar putea sa o ajute, in sensul eliminarii acestor toxine ( ce ar merge la varsta ei)?! Sanatate familiei si belsug pe toate planurile.

    1. Draga Alina,

      Va doresc multa sanatate. Raspunsul pe care ti l-as putea da intr-un comentariu pe blog ar fi superficial. Cel mai bine sa o cautati pe dr. Sorina Soescu si sa va faceti o programere la cabinet, oricat de mare ar fi efortul. In privinta detoxului (inclusiv de vaccinuri) este din punctul meu de vedere singura cu experienta clinica si personala.

      cristela

  25. Buna Cristela,

    As vrea sa achizitionez un aparat de facut lapte de soia, dar am mai gasit o varianta de Slow Juicer Vitamax care face si lapte de soia din boabe rehidratate. Doar ca acesta este crud. Se poate consuma inclusiv de bebici sub 1 an?
    Si ca investitie pe care l-ai alege?
    Mulumesc,

    1. Draga Irina, leguminoasele nu se folosesc sub forma cruda decat sub forma de vlastarasi. Daca faci lapte crud, trebuie fiert corespunzator. Nu cunosc si nici nu am timp sa studiez detalaiile Vitamaxului, asa ca nu iti pot raspunde in privinta alegerii. Dar poti face lapte de soia la blender, fara sa mai dai banii pe aparat. E reteta pe blog. Cu drag

  26. Ziua buna,
    rugaminte: sunt derutata in privinta alegerii marcii ce valorifica produse alimentare pentru bebe( seminta chia, mei, susan, naut,praf roscove, etc.) La Plafar (cel putin la cele doua apropiate de casa noastra) predomina cele de la Solarissi Sanovita. Pe unele scrie “nemodificat genetic, pe altel doar “bio !00%”.
    Multumiri!

    1. Lia draga, nu stiu ce s aiti recomand. Teoretic “bio” ar trebui sa insemne si nemodifcat genetic. Dar sunt si in acest domeniu atatea interese … Cu drag,

      cristela

  27. Buna Cristela! Ma tot intreb nu se poate pune laptele de soia la fermentat dupa ce s-a adaugat lamaia(pentru a face branza)si binenteles cu un surplus de probiotice?
    Citisem despre soya fermentata Natto reteta japoneza dupa ce fierb soia o lasa la fermentat in paie de orez.
    Ma gandeam si la un iaurt fermentat din soya stii cumva reteta?
    Multumesc pentru atentia si daruirea pentru oamneni cu care scrii.Te pup

    1. Draga Nicoleta, la multi ani! Nu stiu sa prepar soia dupa reteta japoneza, dar sunt convinsa ca ei sunt cunoscatori desavarsiti ai modului de preparare traditional, care asigura valorificarea tuturor proprietatilor acestui aliment.

      Eu fac branza asa cum am descris, iese ca o branzica de vaci proaspata, ca aspect si consistenta. CAt despre surplusul de probiotice … de mult am renunta la ideea ca mai concentrat, mai in surplus = mai bine. Mai putin, mai simplu = abundenta.

      Va imbratisez

    2. Multumesc frumos pentru raspuns, Cristela! Tin sa-ti impartasesc experientul meu: Soia fiarta 20 min.dupa reteta ta, am lasat-o sa se racoreasca dupa care i-am adaugat pasta miso cu soya si orez brun fermentate si am lasat la fermentat. Rezultatul soya fermentata!si am incercat si in lapte de soya si am pus pasta miso japoneza(dupa ce in prealabil am pus zeama de lamaie)si a iesit ca un iaurt foarte bun!
      As dori sa te intreb daca stii ceva de boala aceea picior -mana-gura seamana tare cu varicela. Baietelul meu a avut bubite apoi basicute cu apa doar in zona gurii, pumni si degete si degetele picioarelor. I-a trecut si acum i se descuameaza pielea de pe degete-buricele si degetele de la picioare.Nu am gasit informatii pertinente pe net si suntem ingrijorati. La medic am fost loviti de incompetenta : ni s-a zis ca nu stiu ce e….Daca ai idee despre ce e vorba suntem recunoscatori! Nu bea lapte de vaca si nu mananca carne puiul meu!

    3. Draga Nicoleta, felicitari.

      Eu si noi am simplificat foarte mult meniul in ultimul an, de cand eu am inteles ca in timp ce ne concentram foarte mult pe mancare, putem cadea in plasa “sa fie concentrat”, sa contina cat mai multe etc etc. Si mai ales din toate si mai ales proteine. Si mi-amdat seama ca m-a furat valul si am uitat ca sanatea depinde nu doar de o alimentatie corecta, ci si de o eliminare eficienta a toxinelor produse de propriul organism si de cele intrare directs i indirect in corpul nostru. Asa incat 2014 a reprezentat debutul simplificarii meniului, pentru a permite eliminarea si vindecarea.

      In conferintele mele am inceput deja sa explic aceste concepte care nu pot fi separate si voi continua, mai ales ca experienta noastar practica ne da incredere si intelegere profunda a tuturor conceptelor pe care le-am studiat si le studiez teoretic.

      Asadar, de cand ne “curatam” nu prea mai toleram soia, in sensul ca ni se pare prea concentrata. Nu mai putem manca tofu, nici pateul meu celebru si gustos. DOar laptele a mai ramas uneori, in seri reci de iarna, cu carob si putina miere sau iaurt. Am observat cum energia necesara digestiei proteinelor din soia e mai mare decat aportul de energie pe care ea il aduce. Am ascultat ce spune organismul.

      Dar voi ascultati-l pe al vostru, ca fiecare organism e diferit. Experiementati, comparati si alegeti.

      Ref boala respectiva: PEtru a avut, nu e nimic de ingrijorat, e o boala a copilariei care trece, ca toate bolile, daca organismului i se permite sa se concentreze pe ea si sa se refaca. Citeste, te rog articolul: Sa posteasca copiii? Si articolul Legendele toamnei (despre sucurile de fructe). Si te astept cu drag la conferintele mele, sa-ti castigi independenta! :))

      Cu drag

    4. Buna Cristela,

      iarta ma caci iar intervin.Incerc sa mi fac un meniu din timp,pe timp de o luna.Inainte incercam sa ma inspir de la tine,de la meniul propus de tine,dar acum ca ai inceput sa mai schimbi din meniu ,as dori sa te intreb daca saptamanal te gandesti la un anumit meniu organizat,ma refer:cel putin o leguminoasa saptamanal ,pseudo cereale de 3 ori pe saptamana..am dat un mic exemplu pt a mi intelege intrebarea.Sarumana!

    5. Draga mea,

      Schimbarile pe care le-am facut sunt in general la micul dejun, pentru ca pana la pranz copiii mananca doar fructe, atunci cand gasesc fructe de calitate, curate, bine coapte. In rest, la pranz mananca zilnic 50% crud (rosii, capia, castraveti, salatat verde de spanac si rucola) si 50% gatit: supe, leguminoase, avocado, orez etc.

      Am cautat sa fac si meniu organizat, gen ce ma intrebi tu: lunea linte, martea avocado, miercurea orez, joia cartofi, etc, dar nu tine intotdeauan, gatesc in continuare la pranz ca pe blog, doar ca nu le mai combin atat, gtesc mai simplu si far aglluten. O data pe saptamana fac linte sau humus, o data supa de rosii cu quinoa, o data “pilaf” din mei, de doua ori cartofi (patate si altfel), o dta ciupercute cu mamaliguta, o data mazare noua (am la congelator). Cam asa. Seara noi nu mai mancam deloc, copiii mananca o gustare pe la 4-5, fie o tarta, fie fructe, fie nuci, fie paste tartinabile: de susan, de avocado, de fructe, miere etc…

      Cu drag

  28. Draga Cristela,
    te urmaresc de ceva timp si pot spune ca sunt super impresionata de tot ceea ce faci…FELICITARI! Astazi i-am dat bebelusului meu in varsta de 6 luni pentru prima data lapte de soia facut de mine cu 2 curmale,diluat…a baut spre surprinderea mea cam 150 ml……sunt super fericita, pentru ca inca mai bea lapte praf pe care ma straduiesc incet incet sa il elimin. Noi locui in Austria si intrebarea mea este de unde pot cumpara boabe de soia nemodificate genetic? Eu am cumparat de la Denn´s – bio Supermarket, scrie ca sunt “aus biologischem Anbau”! Sper sa fie bune!Daca ai cumva alta sursa de unde pot cumpara/comanda ti-as fi recunoscatoare!

    1. Draga Manuela, multumesc pentru tot, felicitari pentru ce faci ca mamica, dar deja ne cunoastem, de la comanda cartii, asa-i? 🙂

      Eu cumpar soia nemodificata genetic SIGUR de la un mic magazin bio din Moedling, ei mi-o comandau, din Waldviertel – producatorul din Waldviertel nu a vrut sa imi livreze mie, doar prin magazin.

      De asemenea iti recomand sa incerci si laptele de migdale, decojite. Este minunat si mai usor de digerat decat soia. Poti face prin rotatie.

      Cu mult drag, va imbratisez.

  29. Bună Cristela! Azi am încercat sa fac brânzica din laptele de soia,dar nu s-a închegat.Doream să te întreb,după ce adaugi lămâia, cât mai lași pe foc? Îți mulțumim pentru tot ce faci. Un sfârșit de săptămână cât mai plăcut!

    1. Il lasam inca 2-3 minute de clocot, apoi sa ‘taia’. Iese un bulgaras mic, cat un ou din 1 litru de branza. Este asemenatoare cu branzica de vaci, sfaramicioasa.

      TE pup

Care este opinia ta?