Socata si Negresa

Scris de Cristela  - 24 mai 2012

Cand m-am trezit, dincolo de chiotele si chicotelile pe doua voci ale celor 2P, m-a izbit o boare indrazneata, alta decat de salcam in floare, cu care ma obisnuisem dimineata … “Mmmmm …?” M-am dat jos din pat si da, da, da, am dat nas in nas cu un manunchi de flori de soc, care dominau toata casa cu parfumul lor.

In vremurile in care nu eram deloc copilul fericit de azi al Universului, ba din contra in permanenta lupta cu Legile si Ordinea Lui, gandeam ca singura bucurie a diminetilor este mirosul de cafea. N-aveam idee ca ceea ce mancam poate fi cel mai eficient medicament si la fel de bine cea mai lenta otrava. Si nici cu gandul nu visam ca voi ajunge sa treiesc ziua in care 3 “te iubesc”-uri matinale si-un pic de flora spontana vor fi cel mai nutritiv si tamaduitor mic dejun.

Cat de vulnerabila devine armonia relatiei noastre cu natura in fata bruiajului sistemelor in care traim si in care lucram, observ zilnic. Locuim langa o padure de stejar si tei … tiparul padurii regale … prea umilita de intrecerile cu ATV-uri, de lacomia celor care o fura sau o reteaza fara intelepciune, ignorata de cei mai multi dintre localnici … Si totusi ne rasplateste in continuare cu caprioare, mistreti, iepuri, fazani, cu fosnet de poveste, cu miresme alese: mai intai salcam, apoi liliac, acum soc, apoi iasomie si la final tei … totul ca o prelunga si plina de speranta chemare la reconciliere, recunostinta, pretuire …

Completari ulterioare (mai 2013): Intre timp ne-am mutat langa o o alta padure unde am gasit leurda, salcam, liliac, soc, dar am mai gasit ceva. In padurea asta noua de pin, platan, stejar si fag, o padure de consistenta modesta comparativ cu cea de mai sus, am gasit expresia desavarsita a civilizatiei, a respectului fata de natura si fata de propria persoana. E o padure venerata de fiecare localnic, de la cele mai neimaginat de fragede, pana la cele mai respectabile varste. Dovada ca se poate, totul tine de civilizatie: reguli si educatie. Un fost cancelar german, rugat sa impartaseasca despre disciplina poporului sau devenita brand national, a spus: “Nu exista popor disciplinat, exista popor amendat.” In padurea asta am vazut: mame sau tati alergand dimineata la 7 in timp ce imping caruciorul cu copilasul nou nascut, mame in drumetie dimineata la 6 purtandu-si copilasul in Manduca, gradinitele si scolile facand ore de “pedagogie de padure” in fiecare anotimp, zeci si sute de oameni de toate varstele facand drumetie, nordic walking la final de saptamana sau in zile de sarbatoare. Nu am vazut niciodata gratare, nu am auzit telefoane mobile sunand, nici un fel de mijloc de transport decat bicicleta, nu am auzit in general galagie, nici macar o soapta, atat de discreti si respectuoasi cu natura si semenii lor sunt oamenii, nu am vazut nici macar un servetel pe jos, daramite pet-uri, mucuri de tigara, etc. Poti jura ca toaletarea si intretinerea padurii se face de spiridusi si zane bune, pentru ca la ora 6.30-7.00 totul e in deja ordine, iarba taiata, cioturile si crengile rupte adunate si stivuite, florile plantate, cosurile de gunoi golite, locurile de joaca pentru copii improspatate, eventualele mici retusuri de curatenie sau reparatii la banci, poteci, toalete publice deja facute etc, etc.

***

Despre soc (Sambucus Nigra L.): infloreste in perioada mai-iunie si are flori mici, albe sau verzi-galbui, cu 5 sepale, 5 petale si 5 stamine, avand un miros puternic. Fructul este o baca neagra, sferica, lucioasa, cu gust dulceag-acrisor si contine 3-5 samburi. Se folosesc : florile, fructele si coaja.

Cum recoltam? Florile in mai – iunie, cand sunt complet formate. Se taie inflorescenta intreaga, se usuca la umbra sau la soare, acoperita cu hartie, apoi florile se scutura si cern prin sita. Se pastreaza in lazi captusite cu hartie si ferite de umezeala. Fructele cand sunt coapte, in septembrie – octombrie si se usuca in incaperi incalzite. Atentie: fructele necoapte provoaca intoxicatii care se manifesta prin voma si diaree. Scoarta se recolteaza in septembrie-octombrie.

Actiune farmacologica. Aici mentionez doar experienta personala, insa in “Manualul edenic de medicina naturista profilactica si terapeutica” al dr. Laza gasiti mai multe detalii. L-am folost in special ca antiinflamator, antiseptic, antialergic si fortifiant al mucoasei arborelui respirator, arma noastra in viroze respiratorii, bronsiolite si spasme de tuse (alaturi de valorosul extract de carpen).

Dintre indicatiile terapeutice: rinofaringita, amigdalita, laringita, traheita, bronsita, astm bronsic, rujeola, rubeola, scarlatina, gripa, otita, tuse convulsiva, tuse iritativa, conjunctivita, blefarita, cistita, reumatism, constipatie, hemoroizi, eczema, alergii, urticarie, furunculoza.

Cum l-am utilizat? Mai ales florile, pentru ceai in afectiunile respiratorii de mai sus (infuzie 3 min la 250 ml apa clocotita, 2 lingurite, 3 cani pe zi) sau pentru bai de ochi sau de piele (eczeme, eruptii, etc). In uz extern, am dublat cantitatea de planta.

SOCATA

(cea mai simpla si sanatoasa reteta, invatata de la Dr. Doru Laza)

Socata pentru cei 2P
  • 7 capitule florale (7 “palarii” :))
  • Actualizare (mai 2016): imi pare mai buna cu 15-20 palarii
  • 1 lamaie bio
  • 1/2 kg miere (sau dupa gust)
  • 5 l apa rece filtrata

Palariile si lamaia spalata bine cu periuta si taiata felii (cu coaja daca e bio, de preferat fara coaja daca nu e bio. Desi coaja are rolul si “farmecul” ei in rezultatul final …) se pun in 5 l apa rece purificata si se lasa la macerat (preferabil in soare) 24 – 36 h. Se strecoara si se indulceste cu miere. Se consuma 2-3 cani pe zi (in cura), pastrand tot timpul socata la frigider.

Actualizare (mai 2014) Nu se bea rece! Bauturile reci sunt o inventie occidentala , menita sa anestezieze papilele gustative in fata cantitatilor ofensatoare de zahar din soft drinks. Beti apa si bauturi sanatoase la temperatura camerei. Si daca nu v-ati lecuit de tot ce ati auzit despre bauturile acidulate din comert, de la multinationale care mai de care mai binevoitoare, beti si un pahar de acidulate la temperatura camerei, in timp ce vizionati interviul asta (tradus in romaneste pentru blogul meu), cu presedintele Coca-Cola Europa, la o emisiune BBC.

***

NEGRESA
Cocktail de vitamine MLH (mama – love – home made)

Cocktail de vitamine MLH (Mama – Love – Home Made)

Blat: 2 tavi marime A4, grosime 0,5 cm. Timp de preparare 5 min, timp de coacere 60 min la 170 grade.

Se pun la blender (peste 800W), timp de 2-3min: 1 cana (de 200ml) de mei decorticat rehidratat, 2 banane, 700 ml lichid dulce (am folosit suc de mar fara zahar, dar merge si apa + piure din 20 curmale sau alte fructe uscate), 1 lingurita praf vanilie naturala, 2 linguri pudra roscove. Optional: la final, dupa ce se scoate din blender compozitia de mai sus, se adauga 2-3 linguri miez de cocos razuit (se gaseste direct asa la magazin, uscat) si 1 lingurita coaja rasa de portocala si lamaie (doar bio!). Portocalele trec prin 17 feluri de tratamente chimice, stiu de la cineva care are livada de portocali. Daca simtiti nevoia sa fie mai dulce, completati la final cu pasta de curmale.

Crema este un mousse de mousse de ciocolata (gasiti aceeasi reteta, transformata in  Parfe de ciocolata, in Simplu1). Se adauga dupa ce s-a racit blatul.

Pofta buna intru sanatate!

Cereale integrale pentru mari si mici, zane suple si bebici (I)

Articole interesante 

>