Mar + Morcov = Incompatibil

Număr afişări : 77.262

Ce scriu azi se potriveste si pentru adulti, fie ei parinti sau nu (fac precizarea asta pentru ca dintre cei care mi-au scris, multi m-au rugat sa nu uit si de cei mari 🙂 ). Ca parinti insa purtam o responsabilitate in plus in a ne insusi si practica cu consecventa principiile si lucrurile pe care vrem sa le vedem la copiii nostri. Cum sa manace legume (asta e una dintre cele mai frecvente plangeri pe care le-am auzit, vazut si citit recent), daca pe noi nu ne vad rontaind un morcov ?… sau o bucata de conopida (multa lume nu stie ca poate fi consumata cruda si e delicioasa, se rontaie si are gust de varza, mie imi aminteste de copilarie cand abia asteptam ca mama sa curete varza si sa ne dea noua cotorul:), un castravete sau un fir de ceapa verde? … Cel putin o data pe zi, mai ales atunci cand mancam cu ei si fara sa ii cicalim. Doar suntem exemplu si mancam cu consecventa, fara ostentatie, ceea ce ne dorim sa ii vedem pe ei mancand. Va veni clipa cand veti auzi: “Vreau si eu!”. In capitolul de educatie alimentara de la pagina cuprins am publicat un serial cu 5 episoade scurte si la obiect: Nutritie pentru copii. Precis veti gasiti acolo macar o solutie pentru aceasta “problema”.

Pavel 4 luni si Mult Stimata Ceapa

As fi vrut sa scriu azi despre cu totul altceva si, in plus, sa incep „Meniul Zilei”, un jurnalul culinar pentru copii (uh, daca ati sti cate imi doresc sa va spun si cat de greu imi e sa astept sa le vina randul fiecarora), insa ma apasa o chestiune despre care am auzit si citit tot mai des in mailurile primite, inclusiv in planurile de “Diversificare” recomandate de pediatri: celebrul suc de morcov cu mar. Am o sora cu 10 ani mai mica, la a carei crestere am ajutat-o pe mama dupa puterile mele de atunci, insa imi amintesc perfect ca si in dieta ei exista acest suc, deci cunosc ca obiceiul e bine inradacinat, nu e unul recent.

STOP, STOP, STOP.

Un principiu de baza in alimentatia pe care am adoptat-o este combinarea si gruparea eficienta a alimentelor. Nu combin niciodata masa de legume cu masa de fructe si in general nu combin legume sau zarzavaturi cu fructe. Nici macar sub forma de suc. In astfel de combinatii zaharurile din fructe tind sa produc fermentatie care tulbura sistemul digestiv, mai ales cel atat de fragil si in curs de maturizare al copiilor. Si nu in ultimul rand, nu e un lucru deloc lipsit de importanta pentru sanatatea durabila sa educam de mici copiii sa nu astepte “ceva dulce” la masa cu meniu “sarat”.

Folosesc sucul de mere simplu, ca gustare, la min 1.5 ore dupa masa de dimineata si minim 2 ore inainte de masa de pranz (de obicei ora 10-10.30 ca a doua masa pentru bebelusii pana in 9 luni si ca gustare pentru pentru cei trecuti de 9 luni). Imi place marul Ionatan, Ionatanul nostru de Voinesti, pentru ca este cel mai putin acid dintre toate soiurile si pentru ca vreau sa incurajez micul producator roman, nu supermarketurile si importul. Ce rusine ca peste 80% dintre alimentele din Romania sa fie de import! …

Pavel 10 luni si Ionatanul de Voinesti

Folosesc sucul de morcov simplu, fie dupa amiaza (ca a patra masa pentru bebelusii pana in 8-9 luni sau ca gustare pentru cei trecuti de 9 luni), fie ca fel principal la pranz (inlocuind supa fiarta), respectand aceleasi intervale de timp pentru distanta dintre mese si gustari.

Cand vreau sa combin sucul de morcovi, folosesc sfecla rosie si suc proaspat de lamaie; pentru Pavel inca nu am incercat, mi se pare destul de greu pentru varsta lui, insa ii combin sucul de morcov cu suc de patrunjel radacina sau cu o lingurita de suc de telina si este foarte incantat. Zarzavaturile (radacinoasele) se combina excelent cu verdeturile, leguminoasele, cerealele sau alte zarzavaturi.

Sucurile se prepara fie cu un aparat de facut suc (eu am folosit ani buni de zile Power Juicer Express, mi s-a parut cel mai eficient dintre toate storcatoarele prin centrifugare, pentru ca nu lasa deloc suc in pulpa si se curata foarte usor. De un an de zile am investit intr-un storcator Omega, prin presare, cu ax melcat. Diferenta de gust si calitate este substantiala. Trebuie sa specificati insa ca va intereseaza sa stoarca si fructe sau radacinoase, mai putin zemoase. (Am gasit cele mai bune preturi si profesionalism la www.eujuicers.ro, claudiu@eujuicers.ro). Pentru copii sau pentru cine nu dispune de resursele financiare semnificative pentru un astfel de aparat, exista metoda manuala. Fiind vorba de o cantitate mica, nu e greu: se da fructul pe razatoare de plastic si se stoarce prin tifon. Mare atentie, sucurile trebuie consumate imediat cum au fost stoarse si nu se dau pe gat, ci se plimba prin gura, amestecandu-le bine cu saliva. Este o conditie esentiala pentru a fi diferate si asimilate. In plus ele sunt alimente concentrate si trebuie consumate ca atare, adica se beau cu inghitituri mici (si ele se digera la fel ca orice aliment, chiar daca sunt lichide), se consuma cu moderatie si mai ales de catre persoane si in perioade cand necesarul de vitamine si minerale este mare. De obicei mananci 1-2 mere sau morcovi odata, pe cand la un pahar de suc pot intra si 4 mere, respectiv 6 morcovi.

Este important sa folosim beneficiile rezultate din fructele, legumele si zarzavaturile de sezon, de preferat romanesti, daca este posibil in starea lor naturala (eu insa am cumparat pentru iarna si o lada frigorifica in care am pus fructe romanesti din fiecare luna. Se pot congela sau se pot pastra la temperatura constanta de +1 grad. De fapt aceasta din urma este cea mai nutritiva metoda de conservare. Le dezghet si fac diferite compoturi, sucuri, paste si piureuri de fructe cu cereale pentru Pavel, dar si pentru noi).

O alta „minunatie” pe care am auzit-o este combinarea diferitelor fructe in suc. In primul rand pentru bebelusii pana in 9 luni, fiecare aliment trebuie introdus SEPARAT SI TREPTAT, testand toleranta. In al doilea rand, chiar si intre fructe si legume nu sunt intodeauna compatibilitati de combinare.

Iata cateva combinatii permise intre fructe (invatate prin generozitatea si nobletea sufleteasca a doctorului Doru Laza, unul dintre ingerii gardieni ai sanatatii familiei noastre, despre care am sa va povestesc in viitor, intr-un context cu totul aparte, pe care il astept cu nerabdare):

  1. Acide doar cu acide sau cu semiacide (pere, mere, ananas, mandarine, portocale, zmeura, lamaie, prune, gutui, cirese, mango, piersici, struguri, capsuni)
  2. Dulci doar cu dulci (banane, smochine, curmale, stafide, papaya)
  3. Uscate doar cu uscate
  4. Necombinate cu nici un alt aliment: pepene galben si verde

O alta eroare este combinarea lactatelor cu fructe. Nu sugerez aici sa se renunte la lactate, desi nu poate aduce decat beneficii eliminarea lor. Mai ales ca ce gasim azi de cumparat doar “lactate” nu se poate numi, iar laptele praf nu are nicio legatura cu alimentul natural, ci cu chimia. Sugerez deci sa nu faceti abuz, sa va documentati despre ele (inclusiv citind eticheta si afland protocolul d efabricatie) si sa respectati combinarea alimentelor (pentru cei in cautare de scurtaturi, un articol educativ despre lapte gasiti si pe blogul nutritionistului Cornelia Marin, aici). In general fructele sunt recomandate ca masa de sine statatoare. Exista si multe scoli de gandire care permit combinarea lor cu cerealele integrale. Si eu procedez asa, adica testat si am combinat pentru mine si pentru familie fructele cu cereale si nu au fost probleme. Pentru argumente, explicatii detaliate si recomandari legate de combinarea fructelor cu cereale, cititi subcapitolul respectiv de aici.

Pavel nu tolereaza lactate si cunosc multi copii in aceasta situatie, ai caror parinti sunt preocupati de aportul de calciu. Sincer, ideea ca lactatele (mai ales cele care se gasesc in ziua de azi pe rafturi si consumate in cantitati semnificative diminetaa, la pranz si seara) contin cel mai mult calciu este un mit, pe care il vom desfiinta intr-o postare viitoare (poate nu m-ati crezut cand v-am spus ca am enorm de multe sa va impartasesc si mai ales ca aproape nu imi vine sa dorm de dorinta de a scrie intruna). Renuntati intre timp sa combinati branzica de vaci cu suc de portocala, mar sau alte fructe. Renuntati si la combinatia iaurt cu fructe, atat pentru copii, cat si pentru voi, combinatia este o bomba pentru sistemul digestiv.

Eu ii fac lui Pavelas branza tofu, pornind de la soia boabe (maine vom vorbi despre Excelenta Sa – soia, iar daca temeri legate de soia, am explicat aici. Nu in ultimul rand, daca nu va simtiti confortabili cu soia indiferent de ce ati citit sau experimentat, renuntati la ea si gata. Nu are nutrienti pe care sa nu ii putem prelua din alte plante). Mai cumparam sau facem in casa dupa reteta Corneliei Marin, branza de migdale. Ambele cu potop de calciu, pe deasupra si usor asimilabil. Avand in vedere ca e o branza vegetala, fara gust, merge combinata si condimentata fara probleme, fie cu ceva dulce, fie cu ceva sarat. Stiu, stiu, am auzit si de povestile de groaza conform carora in Romania nu mai exista decat soia modificata genetic, chiar daca pe ea scrie ca nu e, sau ca e bio. Acum, sincer, ce sa spun??? Nu ne ramane decat sa ne facem datoria, sa nu cumparam sau sa cumparam cu buna credinta ceea ce e sanatos si sa ne rugam inainte de masa ca Bunul Dumnezeu sa curete, sfinteasca si binecuvanteze “painea noastra, cea de toate zilele”.

Si o ultima incurajare pentru mame, nu fiti ingrijorate sau triste daca copiii vostri refuza carne (stiu cateva mamici care varsa lacrimi amare pentru asta si nu am reusit sa le linistesc), ei sunt vegetarieni din nastere, cum a fost si omul la inceput. Prin ei obtinem probe elocvente ca acest lucru este adevarat si exista un exemplu celebru in acest sens: daca punem intr-un patut un copil mic, un mar si un iepure, cu siguranta copilul nu va manca iepurele si se va juca cu marul, ci invers. Nici Ion Creanga nu a sarit gardul la tusa Marioara sa fure o bucata de ficat sau un copan, ci cirese! Copii vor intinde mereu mana printre zabralele unui gard in spatele caruia se vad struguri, mere, fructe de orice fel … Nu se (mai) observa aceste preferinte alimentare la adulti, pentru ca putini reusesc sa vada clar ca de zeci de ani alimentatia este directionata de propaganda, de gust pervertit si de aparenta, pe cand pentru cei mici natura are rezervata o protectie a mostenirii. Nu o distrugeti, nu va vindeti copiii industriei alimentare sau a restaurentelor fast food, ingrijirea sanatatii in primii ani de viata este principalul mijloc de a te bucura intotdeauna de bunastare.




Număr afişări : 77.262

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
  1. Felicitari pentru ideea de a lansa un astfel de site si mai ales pentru efortul si munca depusa. Intr-adevar sunt de aceeasi parere ca suntem foarte putin “educati” in ceea ce priveste alimentatia corecta si e cu atat mai trist cu cat aceste tare se transmit copiilor, care din pacate nu au nici o putere de decizie si trebuie sa inghita absolut tot ce primesc.

    Ca si sugestie, personal consider ca ar fi utila si citarea surselor (referinte, ) care stau la baza afirmatiilor postate pe site.

    Mult succes si inca o data: FELICITARI!!!!!!

    Daniela Damaske

  2. Daniela,

    Multumesc pentru generozitatea comentariului. Bineinteles ca voi cita sursele, desi ele sunt foarte restranse. In plus am amanat in mod deliberat discutia despre 2 dintre cartile de capatai, deoarece doresc sa le prezint pe fiecare in parte, separat, intr-un mod inedit. Sunt aur pentru oricine.

    Pana atunci, sa stii ca principala sursa sunt notitele mele personale de la cursurile de educatie medicala si culinara ale dr. Doru Laza si cartile acestuia aparute la editura Pazitorul Adevarului: “Indreptar profilactic si terapetic de medicina naturista” si “Retete din bucataria edenica”, precum si ale dr. Alfons Balbach: “Carnea si sanatatea” si “Zarzavaturile in medicina naturista”. Despre celelalte 2 … surpriza. Merita o prezentare speciala.

    Inca o data multumesc si te mai astept.

    cristela

  3. Felicitari!!!!! Ma bucur ca exista cineva care se gandeste sa impartaseasca cu noi aceste “secrete”. Am fost surprinsa sa aflu ca laptele este un produs care se ” adreseaza” doar copiilor de pana in doi ani. Sincer nici eu nu il prefer 🙂
    Voi urmari cu atentie si urmatoarele articole.
    Ma bucur ca existi :))))

  4. Mi-ai raspuns si mi-ai dat argumente la cel putin 5 intrebari care le aveam pentru pediatru:
    1.avem voie legume cu fructe?
    2.ce fruct cu ce fruct se pote combina?
    3.combinam branza cu fructe?
    4. combinam iaurt cu fructe?
    5. ce facem daca nu vrea carne?

    Ar mai fi una: ce sa ii dau seara in loc de laptele praf care nu il accepta? Clar o pun la san dupa dar mai trebuie si ceva mancarica inainte ca sa se sature. Are 9.4kg si 70cm.

    Multumesc din nou.

    Mai studiez blog-ul sa ma dumiresc cum sa fac branzica tofu si vad unde pot comanda cartea Copilul vegetarian.

    1. Diana, PAvel la 6 luni si o saptamana, cat are fetita ta draga acum, avea 7.400! si exact 70 cm.

      Greutatea de 9.400 a avut-o la 1 an! 🙂 Am ajuns si noi la 10 kg acum, la 1 an si 2 luni! 🙂

      Greutatea nu este singurul etalon ca un copilas e sanatos sau nu. Si Pavel a inceput sa manance cate 250ml de la 5 luni si jumatate si a trebuit sa suplinesc, pentru ca eu nu aveam mai mult de 120-150 ml. Dar nu i-am dat decat lapte de soia si de pe la 9 luni lapte de migdale. Ambele facute de mine. Asa m-a invatat dr. Laza si l-am ascultat, bine am facut. Pediatra noastra a fost de acord. Trebuie insa sa le testezi, dupa cum am scris pe blog, ca sa vezi ce reactii are la ele. TE pup si mult succes. Cartea “Copilul Vegetarian” te va ajuta ENORM, iti garantez.

    2. Cristela, spune-mi te rog, cum stiai cat lapte ai tu? ca daca folosesti o pompa niciodata nu iese cat poate trage bebe cu gurita. de aceea sunt curioasa ce procedeu ai folosit sa afli. Sebi al meu are 15 luni si papa doar tzitzi la capitolul lapte, dar ma gandesc cateodata daca e sufiecient si daca nu cumva asta e motivul pt care se mai trezestecel putin 1 data pe noapte.(cateodata si de 2-3 ori).
      Multumesc frumos

    3. :)… Dupa cat si cum lua in greutate la fix o luna.

      Stai linistita. De multe ori se trezeste de sete sau pur si simplu pentru placerea de a suge. Ii linisteste si le da siguranta ca fiinta cea mai importanta din viata lor e acolo. Permanent. De veghe.

    4. Aha, acum am vazut si de unde vine intrebarea ta. De la faptul ca am scris ca la Pavel aveam 120-150 ml. Daaaaa…. asa e. La Pavel (primul copil) am facut multe greseli. Despre care am scris ulterior in articolele despre alaptare. una dintre ele a fost ca nu rezistam tentatiei de a masura, desi stiam ca ma va impacta negativ daca nu iese suficient, desi stiam ca “cea mai buna pompa e gura bebelusului”. Imi era teama sa nu moara de foame. Nu am avut suficienta incredere in mine si nici in persoana care ma sprijinea. Aveam eu un fix, ca am recapatat laptele, dar nu suficient. Oricum, era evident ca nu se satura cu ce are de la mine, pentru ca plangea. dar nopatea, si acum, desi manaca bine de tot si are 2 ani, se trezeste 1-2 ori si bea putina apa. evident, la biberon, in memoriam :).

      La Petru (al doilea, 8 luni aproape) nu am mai masurat nimic si avem laptic la greu si peste 9 kg :). Cu drag

    5. dar banuiesc ca metoda asta merge aplicata cand bebelusul e alaptat exclusiv?!
      oricum multumesc pt raspuns!o seara usoara si sa aveti o saptamana minunata!

    6. Nu, merge oricand. Insa oricum, dupa 1 an, alaptarea e mai mult de sete, pentru ca el deja are 3 mese principale solide. Deci oricat lapte e, el e mai mult de hidratare, de sete si de placere, nu de foame. La fel va dorim.

  5. Multumesc mult!!excelent articolul despre combinatii,o sa-l citesc maine pe indelete .Nu e nicio graba cu raspunsul pt ca la mine e noaptea acum(ora 23,25)si la voi pranzul…)trebuie sa merg la culcare din motive intemeiate 🙂
    pupici multi si o zi frumoasa!!
    PS.deabia astept sa citesc si alte retete,poate fac si carnaciori 🙂

    1. OK, somn usor, la mine gata carnaciorii :)) Sa citesti si comentariile, te rog 🙂

  6. Cristela, vreau sa te intreb cum congelezi tu fructele pt iarna: ca atare sau oparite putin apoi racite in apa cu gheata si apoi congelate? eu am eliberat azi un sertar din congelator, cel din mijloc ca e cel mai incapator, in care sa depozitez pt miculutul meu pt la iarna diferite fructe (se pot congela si legumele?) in portii mai mici cat pt o mancarica odata, dar nu stiu cum sa procedez..pana acum am congelat doar vinete si carne 🙁 (fiindca noi nu suntem vegetarieni…inca 🙂 )…si ma gandesc cum as putea eticheta pungile (se folosesc pungi speciale pt congelator? ) sa stiu ce e in ele si data la care le-am congelat.
    Multumim mult pt toate informatiile, si cand iti permite timpul scrie-ne pls si un articol despre conservarea fructelor/legumelor sanatoase pt iarna.
    Cu deosebita consideratie pentru tine si munca ta,
    Carmen

    1. CArmen, oh, nu, nu oparite! Doar mazarea noua merge asa. Fructele le congelez dupa ce le spal. Piersicile si caisele le curat de samburi. Visinele nu. Nu am nici rabdare, nici timp si se pastreaza frumoase, rotunde, cand le decongelezi. Sa pastrezi loc pentru macese si afine. O sa va invat ceva valoros pentru imunitate, in curand. Poti congela si legume. Eu am pastrat dovlecei, fasole verde, loboda, stevie, leusetean, ardei. Le portionez, exact cum spui tu, cat folosesc odata, le si tai exact cum ar fi pentru mancare, le pun in pungi obisnuite de plastic si lipesc pe ele banda deziva (scotch) de hartie pe care scriu cu marker permanent. Multumesc si de sugestie, ma ocup. Explica-mi insa mai clar ce anume asteptari ai avea de la rticolul respectiv, ce anume exact sa scriu despre congelare. Cu consideratie pentru interesul si increderea voastra 🙂

    2. am congelat si eu dovlecei, dar cand i-am scos nu am ramas cu mare lucru,parca erau doar apa inghetata. cum ii prepari?
      Multumesc!

    3. apa respectiva e plina de saruri minerale. in ciorbita de legume sau la piure de cartof, cu putin usturoi si marar. ii congelez cubulete.

  7. Cristela, legat de branzica. De la ce varsta ai introdus-o tu in alimentatia bebelusilor? Si cu ce se combina? Am inteles ca este fada, in formula ei clasica, facuta din lapte de vaca de la supermarket :)), cu lamaie, pe foc. Multumesc,

    1. Gabriela draga mea, cum probabil vei citi din articole, noi suntem vegetarieni, mai exact vegani. Nu consumam proteina animala. Nu din considerente religioase :), ci doar de sanatate. De fapt, foarte rar, singurul aliment cu proteina animala pe care il consumam este branza de capra, nefermentata (cas). Asa incat lactatele mele pentru copii si pentru noi au fost doar lactate vegetale, facute de mine in casa. Daca vrei sa ii dai lactate, atunci iti recomand cu incredere capra, evita laptele de vaca! Am sa scriu in curand un articol, cum, de ce, etc. Pana atunci iti pot spune ca multi pediatri din noul val recomanda evitarea laptelui de vaca si inlocuirea cu cel de capra. Oricum, daca vrei neaparat sa introduci branzica de vaca, iti sugerez exact ce fac eu cu cea de soia, ca sa nu fie fada – vezi articolul meu despre lactate de soia:
      1. o combin cu marar tocat f marunt si uneori puuuuuuutin usturoi, varful de la un catel, pisat sau cu putina ceapa verde daa si ea la blender, cat sa dea o aroma. Sau poti pune si putin cimbru.

      2. pun putina miere, migdale macinate si vanilie naturala sau coaja de lamaie, dar coaja bio, altfel e plina de insecticide.

      Si o poti combina cu cereale fierte.

      Cu drag

    2. wow,ce bine suna,critela! o sa incerc si eu reteta asta de branzica!

  8. Excelent, retinut 🙂 Da, asa este, nu eram foarte clara cu notiunea de VEGAN. Adica de unde, pana unde se intinde. Acum m-am lamurit si asupra acestui aspect:). Multumesc si pt acest raspuns!

  9. ca sa pastrez aprinderea doar in interiorul meu 🙂 cand incerc sa ofer informatii, la randul meu, si ma lovesc de piedici fac sa respinr, inspir si rog sa se adreseze direct titularului de blog pt ca eu doar mijlocesc, din convingere simpla, ceva in care cred… de ex “Dați-mi voie sa-mi exprim nedumerirea, s-o fac nitel pe Toma necredinciosul.. Carbohidratii si proteinele nu sunt grupuri de alimente, sunt substante. Carbohidrati se găsesc si-n pâine (cereale), si-n fructe si-n felurite alte alimente. Care-i explicația principiului pe baza căruia nu putem combina fructele cu nimic altceva, in afara de cea nitel ciudata ca ar putrezi fructele in organism (descompunerea substantelor organice face parte din procesul digestiv, e inevitabil). Poate o sa fiu in minoritate (si va rog sa nu mi-o luați in nume de rău), dar prefer alimentatia echilibrata, verificata de secole prin bucatariile traditionale, Piramida aia celebra (din care eu n-as exclude nici proteinele animale, nici grasimile atât de necesare, dar fiecare e stapanul propriului stomac ;). Asa ca eu nu o sa renunt la eventuala mozzarella cu roșii, un măr in salata de varza si pepene verde murat servit cu niste friptura sau fasole :)”

    1. Gabi, daca imi ceri sprijinul in a raspunde, iata observatiile mele:
      1. Nu a spus nimeni pe acest blog ca proteinele si carbonhidratii sunt alimente, ci MACRONUTIRENTI (alaturi de lipide).
      2. Nu a spus nimeni ca nu putem combina fructele cu altceva, am spus fructe cu legume si zarzavaturi. In rest, in dieta vegana, frcutele se combina excelent cu cereale, nuci/seminte.
      3. Din pacate persoana are dreptate cand spune “suntem stapanii propriului stomac” (dar nici macar al lui), dovada sta numarul de cazuri de cancer, care a crescut considerabil. Nu am vazut familie care sa nu fi avut macar 1 victima.
      4. Referitor la persoana care vspune ca vrea “s-o faca nitel pe Toma necredinciosul”, ei bine eu nu indraznesc sa o fac pe Cel care l-a convins pe Toma, punandu-i degetul pe rana, asa ca Toma al nostru va ramane necredincios si speram sanatos.

      Cristela

  10. Buna ziua. Am citit aici ca din cand in cand consumati impreuna cu copiii branza de capra. Consumati si lapte? Din ce sursa? Eu am luat pentru fetita lapte de capra de la tara pe care l-am congelat in sticle de plastic dar nu am indraznit inca sa ii dau. Am fost la o stana de capre de unde pot lua branza dar nu am curaj sa ii dau gandindu-ma la igiena precara de acolo in ciuda eforturilor depuse de proprietarul caprelor. Ce ma sfatuiti sa fac? sa ii dau acest lapte fiert pe perioada iernii si sa imi procur branza pentru iarna de la stana , branza naturala sau sa ii dau branza de capra din supermarket de ex de la firma Dorna? va multumesc.

    1. Cristina, din cand in cand inseamna cam de 2-3 ori pe an :). Copii nostri nu sunt dornici de lactate. Respect asta si stiu ca nu sunt bune, stau linistita ca ceea ce le-ar putea da lactatele (mai ales calciu si proteine) le pot asigura mult mai bine si mai mult din alimente de origine vegetala. Vezi te rog intrebarile 6 si 8, de la cap. XI, de pe pagina de cuprins. Doar branza, pasteurizata, OLYMPUS, luam de la Naturalia, dar am observat ca se gaseste si prin supermarketuri.

      Eu nu as avea curaj sa folosesc nici un fel de produs lactat nepasteurizat pentru copii. De la Dorna nu am auzit decat de produse din lapte de vaca, ceea ce nu recomand deloc, ba din contra. ORicum, singura branza de capra in care am avut incredere a fost cea de mai sus, din Grecia.

  11. Buna!Putem combina fructe cu verdeturi(spanac,leurda…).Si laptele de soia se poate face raw?Daca il fierb 20 min nu se pierd multe vitamine?Eu stiam ca orice aliment congelat moare dupa 3 luni si e mai bn sa-l uscam,tu ce crezi?Multumesc

    1. Claudia, am scris in articolul respectiv (Mar+morcov=incompatibil!). Raspunsul este NU.
      In varianta raw (nepreparat termic) leguminoasele se servesc doar ca vlastari (soia sprouts) ce se pot pune la blender cu apa si putina mire. TOATE leguminoasele se inmoaie minim 12 ore si se fierb serios. COntin niste substante cancerigene, al caror efect e anihilat prin fierbere. Tot prin fierbere creste efectul anti-tumoral din compozitia lor. Asadar, lapte de soia raw – nici vorba! Prin fierbere se distrug anumite vitamine (gen C), insa altele sunt rezistente la caldura . Iar mineralele la fel. Soia este apreciata in special pentru continutul proteic, care nu dispare prin fierbere si cel de minerale (Ca, Fe, etc).

      Da, deshidratarea este prima metoda recomnadata de pastrare a alimentelor si aoi congelarea, de fapt refrigerarea la 1 grad si apoi congelarea.

  12. Buna ziua,
    As vrea sa imi exprim o nedumerire…de fapt am multe nedumeriri, cititnd articolul si comentariile dv.De luni de zile citesc si urmaresc documentare care aduc n argumente pentru hrana cruda, cat e de folositoare si de fireasca pentru organismul nostru. Sa luam de exemplu sucurile verzi- “smoothie’urile”…care sunt atat de laudate si, repet, sustinute cu argumente stiintifice …care contin frunze de tot felul si fructe. Dv scrieti ca lucrurile stau de fapt pe dos.Toate informatiile ajung sa fie contradictorii, chiar daca incerc sa ma documentez din sursa si sa caut in mai multe surse. Daca spuneti ca nimic nu se pierde prin fierbere, “Studiul China ” e o gluma?Eu stiu ca se pierd aproape toate vitaminele si 80% din minerale prin orice forma de procesare peste 40 de grade.
    Nu vreau sa intru in polemici negative, doar ca ma naucesc toate aceste informatii care se bat intr-un asemenea hal cap in cap.
    Multumesc!

    1. Stimata doamna, gasesc firesc comentariul dvstra dintr-un singur punct de vedere: ca informatiile de pe net sunt confuzante. Observatie pe care am facut-o si eu in numeroase randuri pe blog. In rest, nu inteleg de unde trageti concluziile respective si nici cum d eimi atribuiti afirmatii de genul acesta. Va rog sa fiti specifica, sa va pot lamuri.

      CG

    2. Nu m-ati intgeles.Nu era un atac la persoana dv.Apreciez si blogul si ideile dv. Erau framantarile mele.Nu am spus ca ceea ce era scris mai sus va apartinea.Am pornit de la ideea ca aceste combinatii, in smoothi-uri, de fructe,frunze verzi,legume- sunt extrem de benefice (din sursele mele), si ca prin fierbere se pierde tot (spuneati intr-un comentariu “TOATE leguminoasele se inmoaie minim 12 ore si se fierb serios. COntin niste substante cancerigene, al caror efect e anihilat prin fierbere. Tot prin fierbere creste efectul anti-tumoral din compozitia lor”. )…am continuat exprimanad-mi doar nedumerirea legata de informatiile la care avem acces si sunt contrare.Nu stiam despre aceste idei enuntate de dv mai sus si de asemenea nu spun ca nu sunt adevarate…numai ca era diferit de ce citisem eu 🙂
      Ca incheiere repet- nu a fost un afront…doar nedumerire…va apreciez 🙂
      O zi frumoasa!

    3. Printr-o coincidenta de genul celor care se intampla o data la 1000 de ani, ideile si comentariul dvstra, apar tocmai astazi si pe site-ul Ligiei Pop, sub denumirea pseudonima “delimushrooms”.

      Si acolo sunt acuzata printr-o tehnica lipsita de onoare si de contibutie pentru comunitatea de persoane care isi doresc sa traiasca sanatos, ca propovaduiesc neadevarurile si informatiile false pe care mi le atribuiti si dvstra, gen “NIMIC nu se pierde prin fierbere”, “totate stau pe dos, adica smoothiurile nu sunt hranitoare”, ca “Studiul China este o gluma” din punctul meu de vedere. Daca ati fi citit cu rigoare articolele mele ati fi vazut ca faceti o mare nedeprate, inclusiv propriei dvstra persoane.

      Referitor la combinarea corecta a alimentelor va invit sa va documentati despre mentinerea unui ph alcalin in corp ca si conditie necesara a unei sanatati durabile si veti intelege ceea ce marii naturopati au lasat ca reguli de combinare alimentara.

      Iar despre leguminoase va invit sa le consumati nefierte (nu vlastari, asa cum am scris, dar ati rupt informatia din context) si sa imi spuneti in fix 1 an de zile ce diagnostic va da doctorul.

      Dincolo de citirea superficiala si interpretarea informatiilor rupte din context, tind sa elimin din mintea mea motivatii pentru care ati face comentarii atat de neconstructive.

      Este un afront tot ceea ce s-a intamplat, nu numai pentru mine, ci pentru toti cei aflati in cautarea, adoptarea si promovarea unui stil de viata sanatos si de aceea conversatia noastra se opreste aici.

      Cristela

    4. O alta sursa a confuziei dvstra imi pare si confundarea notiunilor “legume” si “leguminoase”.

  13. buna din nou, avocado merge cu mar ras? daca nu cu ce merge acogado?

    1. Deea, gandeste-te la el ca la unt. Asa functioneaza. Deci merge ca untul, cel mai bine cu cereale (inclusiv mamaliguta), cartofi, sau in prajituri fara foc, ca inlocuitor de unt (gen ciocolata).

  14. azi i am dat broccoli cu ulei de masline si catvea picaturi de lamaie , si dupa 15 min mar cu avocado pasat…

    1. Dee, aproape ca iau personal mesajul asta :). Cum sa combini fructe cu legume la aceeasi masa? Adica broccoli si apoi mar? Cele 15 minute nu sunt sufiecte pentru a digera. Am scris – intre mese e nevoie de minim 3 ore.

  15. ouale de prepelita sunt mai ok decat ouale de gaina? sau tot aia e….

    1. E ca si cand m-ai intreba care carne e mai putin plina de hormoni: cea de pasare sau cea de vita :).

  16. excelent articolul despre combinatii!

  17. Draga Cristela, eu stiam ca singurul fruct care se poate combina cu legume este marul. Poate ameliora gustul multor sucuri de legume. Am gasit despre asta in cartile Elenei Nita Ibriam si ale lui Steve Mereyowitz. Sper sa nu te superi ca te contrazic. Eu te apreciez foarte mult pentru felul in care iti hranesti copiii, pentru modul vostru de viata. Chiar ma motivezi foarte tare sa fiu si eu mai consecventa cu copiii mei.
    Cu drag, Angy

    1. Draga Angy,

      Cunosc cartile dnei Ibriam, am preluat unele retete de conservare cu miere la rece. Nu ma contrazici, doar spui ce stii tu. Asta nu e suparare. Insa ameliorarea gustului nu este o motivatie suficienta pentru a ma convinge ca e sanatoasa aceasta combinatie. Eu asa am invatat de la dr Laza: nu combinam acid cu alcalin si dulce cu sarat, pentru a evita fermentatia si a mentine un ph alcalin in organism, cheia sanatatii. Poate par habotnica, poate chiar sunt fata de ce am invatat de la dr. Laza, insa nu as iesi din cuvantul lui pentru nimic in lume din 2 motive:
      1. experienta lui este pe mii de cazuri de bolnavi vindecati de boli grave, majoritatea fatale
      2. am vazut cu ochii mei asta si am trait propria experienta (si in continuare vad, de fiecare data cand apare ceva cu noi sau cu copiii, cat de inspirat si experiementat este).

      Asadar nu ma abat de la regule: nu dulce cu sarat, nu fructe cu legume la o singura masa.

      TE pup cu drag

  18. Buna Cristela!Multumim pt blog,ai doi copii frumosi si ma bucur ca sunt si sanatosi!Voiam sa te intreb ce parere ai despre spirulina si chlorela,le putem combina cu suc de fructe?Tu ce fel de storcator ai centrifugal?Si inca o intrebare:) Dupa ce mancam leguminoase intotdeauna inmuiate inainte si fierte bine,respectam si combinatiile(cu morcov sau ceapa,rosie si patrunjel) suntem balonati(toti 3).Ma intreb asa e la toate persoanele?Ce fac gresit?
    Multumesc

    1. Clau,

      Spirulina am folosit doar eu pana acum, recunosc ca la “suepralimente” pentru bebelusi si copii nu am studiat suficient cat sa aplic si sa prezint o opinie fundamentata. Pentru iarba si frunze verzi am unul special. Pentru fructe si legume am storcator centifugal, stiu ca nu e cel mai apreciat din punct de vedere al tratamentului enzimelor, dar treptat ne vom imbunatati dotarea.

      Leguminoase – multe persoane prezinta aceste simptome daca le consuma de curand. Organismul poate trece printr-o perioada de adaptare. Deci raspunsul se afla in modul in care va alimentati: de cand ati inceput sa le consumati, ce mancati si la ce ore in ziua in care consumati leguminoase? Dupa rasp astea as putea sa iti zic unde e hiba, care oricum, e reparabila 🙂

  19. Buna Cristela,
    Da,de curand am inlocuit carnea cu leguminoase.Inainte consumam f rar,de 2-3 ori pe luna.Acum incerc sa renunt la lactate si la dulciuri si mi se pare asa greu,parca mai usor a fost cu carnea.
    Spirulina o pot amesteca

    1. Clau, asa e – si mie mi-a fost greu cu ele, dar a meritat DIN PLIN!!!! Sanatate si ambitie va doresc, sunt aici pt orice intrebare

  20. Scuze a dat fetita enter fara sa termin.Spirulina o pot amesteca in sucul de fructe?sau tu cum o iei?
    Multumim pt timpul care ni-l dedici!:)

  21. Pur si simplu te ador! Nu sunt vegetariana, dar nu exista zi in care sa nu ma inspir din retetele tale. Iti multumim pentru ca ne faci zilele insorite, chiar si atunci cand ploua 🙂

    1. 🙂 si eu pe voi. Sunt fericita ca si persoanele ne-vegetariene gasesc aici o sursa de inspiratie.

  22. Buna,
    Am inteles din tot ce am citit aici ca legume cu fructe nu se combina. Ce vreau eu sa intreb este daca putem combina fructele cu nuci sau cu cereale, fulgi ori cu pseudocerealele? Multumesc!

    1. Claudia, da. E bine sa citesti seria de articole despre Diversificare si de la pagina Cuprins, linkul Schema meniului vegan zilnic. Ai cele mai valoroase combinatii acolo.

      Cum adica Pseudo-cereale?

    2. Ma refeream la quinoa, amaranth.
      Din alte surse am citit cum ca ar fi o greseala sa combini nucile cu fructele. Sincer nu prrae reusesc sa imi fac un plan corect.

    3. Nu ma mira ce imi scrii. La talmes – balmesul de informatii despre nutritie, am mai scris, recomandare amea e sa iti gasesti 1-2 surse de inceredere, sa verifici exerienta lor demonstrata si sa te tii de ele. Altfel ajungi la concluzia pe care mi-ai scris-o.

      Dieta sanatoasa nu e un stres. In timp ce ne concentram pe polemici legate de cum combinam, cat timp si la ce temp coacem, fierbem, daca studiile stiintifice sunt valide sau nu, combinarea, pierdem din vedere complet, esentialul. Si anume, ca fructele, legumele, leguminoasele sunt bine pentru noi. Ca fibrele ne fac bine.

  23. Am citit multe postari de pe blog-ul tau si sunt foarte interesante. Incerc sa citesc din multe surse si, asa e, e greu sa iti faci idei corecte la inceput, mai ales de pe internet. De ce sunt idei contrare, pot intelege. Ceea ce nu reusesc sa inteleg e explicatia corecta a afirmatiilor facute in jurul acestui subiect, combinarea cerealelor, nucilor cu fructe. Cateva explicatii cum ca ar fi incorect (culese de pe net) : 1. zaharul inhiba secretia de acid gastric si intarzie digestia, in cazul combinarii nucilor cu cereale, fructe dulci./ 2. cerealele in combinatie cu zaharurile din fructe ar produce fermentatie. Aceste idei le-am gasit in mai multe surse. Iti multumesc pentru raspunsuri.

    1. Nu am vazut studii stiintifice in acest sens. Oameni de stiinta de renume mondial , printre care si dr. Campbell, sustin in urma cercetrailor si experientei cazuistice ideea unei diete bazate pe alimente de origine vegetala, integrala, in stare naturala, echilibrat variante raw-gatit pentu a mentine sanatatea. Fructele si cerealele sunt o combinatie perfecta, ideala, pentru mine si familia mea au functionat intotdeauna fara efecte negative. Au timp foarte mic de digestie si, consumate pe stomacul gol, sau la distanata de 4-5 ore de ultima masa, deci nu au cum/cand/cu ce sa fermenteze.

  24. Am mai gasit si alte “inceţoşări”.
    Culmea, pe un site care asteptam sa ma lamureasca in vreun sens pentru ca am vazut ca este site-ul magazinului tau preferat.
    Sincer, consider aberatii sa vezi cum iti recomanda sa consumi nautul cu smochine sau stafide, avocado cu alte fructe. Asta, dupa ce tu afirmai ca avocado sa-l tratam ca si pe unt. Si cu asta eram de acord. E plin de grasimi sanatoase. Dar daca e asa, inseamna ca iaurtul s-ar putea combina cu fructele si carnea la fel( pentru cei care mai consuma inca produse animaliere). Iar pentru noi, ar insemna ca principiul putrefactiei proteinelor si glucidelor nu se mai aplica, la fel si in cazul grasimilor. Pai ce facem pana la urma? Mie mi se pare inadmisibil pentru un site care promoveaza mancarea sanatoasa sa prezinte o asemenea eroare. Ce zici, Cristela?

    p.s.: Sunt indignata cand vad ca tocmai la cel mai important aspect al sanatatii noastre altii isi bat joc si prezinta faptele haotic si fara logica. Si cand cauti sa te conduci dupa principii corecte, nu gasesti decat confuzie.

    Multumesc.

    1. Gia,

      Nu stiu la ce site te referi, dar oricare ar fi el, faptul ca ma aprovizionez dintr-un loc nu inseamna nimic mai mult decat ca am gasit acolo ce am nevoie, la pret de bun simt.

      Avocado – sa il tratam ca unt, da, insa ma refeream din punct de vedere al utilitatii in gatit, al consitentei. El e incadrat la categoria fructe oleaginoase, alaturi de masline si felurite nuci si poate fi combinat ca atare, e compatibil cu zarzavaturi, verdeturi, cartof si partial compatibil cu fructe acide si semiacide.

      Leguminoasele intr-adevar nu sunt compatibile cu fructe.

      Nu stiu ce vrei sa zici cu “principiul de putrefactie”, nu am auzit.

    1. Gia, nu am pus la indoiala veridicitatea celor scrise, doar ca nu stiam la acer magazin te referi :). Pentru mine Naturalia, asa cum am mai scris, e singurul loc – deocamdata – unde pot gasi produse pe care le cunosc din alte parti unde sunt la preturi mult mai mari.

      Iti impartasesc supararea pentru informatiile neinspirate, eu insa nu ma ocup decat de blogul meu 🙂

      Si eu va pup sis por la citit.

  25. Buna Cristela,

    am selectat cam tot ce i-ai dau lui Pavel si structurat pe DIMI/ PRANZ/ CINA ca sa aleg mai usor si-ti multumesc de idei. Am insa o nelamurire: mai sus spuneai ca nu se amesteca mar cu niste curmale, dar in menul de dimi exista aceasta combinatie. Imi scapa ceva sau nu am inteles bine cum e cu combinarile? :))

    Aaa, si inca ceva: in incercarea de a renunta si eu la carne, am vorbit cu parintele duhovnic, accentuandu-i argumentele si din Facerea 1, 29. Si pe langa faptul ca mi-a zis ca daca tinem posturile suntem in echilibru chiar si daca mancam carne si oua, m-a trimis la Faptele Apostolilor 10,10. :))) Heh, acum ce sa ii mai spun? 😀 Asa ne-a lasat Dumnezeu in Rai intr-adevar, cu seminte, dar dupa ce Adam a cazut din Rai…lucrurile s-au schimbat. 🙂 Multumesc inca o data de idei si keep up the good work.

    1. Cristina, asa e, am zis ca fructele dulci (curmale) se combina doar cu fructe dulci. Mai am si eu scapari in practica sau uneori ingadui sa se intample si asa, pentru ca nu e vorba de cantitati mari, mai ales la curmale.

      Ref carne. Asa e, de fapt dupa Potop, ne-a fost ingaduita si carnea (anumite tipuri), in semn al recunoasterii slabiciunii firii noastre. Cu toate astea, eu aduc versetul din Facerea ca argument, tocmai pentru ca este modul ideal in care am fost conceputi. Ceea ce ni s-a ingaduit ulterior nu afost ca o recunoastere din partea lui DUmnezeu ca a gresit El, la inceput, ci o ingaduinta fata de imperfectiunea pe care ne-am asumat-o noi, oamenii, ulterior Creatiei.

      Eu nu am renuntat la carne din motive legate de religie, ci de sanatate. Pentru ca este un fapt cunoscut si acceptat de lumea medicala (mai putin de public din pacate) ca proteinele si grasimile de origine animala sunt promotorii dezvoltarii diferitelor tipuri de cancer, boli cardiovasculare, diabet, osteoporoza, scleroza multipla, boli de ochi, afectiuni ale creierului, etc. Din pacate, chiar si cu dieta Apostolilor, mancarea de atunci nu are nici o legatura cu mancarea de acum, procesata si rafinata asa incat simturile noastre sa devina inrobite de ceea ce se gaseste in rafturi si sa se simta vesnic nemultumite. Altfel de ce vedem atatia burtosi, atatia copii obezi si atatea boli degenerative in jurul nostru?

      Dupa vindecarea mea miraculoasa, am adoptat dieta vegetariana pura tocmai pentru ca noi am inteles ca si cum este singura dovedita stiintific ca prevenind cancerul si restul bolilor de mai sus.

      Am invatat asa de la parintele duhovnic: “Cine mananca, pentru Dumnezeu mananca. Cine nu mananca, pentru Dumnezeu nu mananca.” de aceea respect optiunile oricui, nu impun convingerile mele. Dar nici nu pot sa tac despre ceea ce face bine. Lucrarea mea pe blog este spre slava lui Dumnezeu, pentru ca m-a salvat. “Salvat pentru a salva, vindecat pentru a vindeca.”

      Cu drag

    2. Am inteles, merci de clarificari. 🙂 Am citit si eu Studiul China si gandesc la fel ca tine, am trimis cartea tuturor prietenilor mei si, la fel ca si tine, le spun ca vremurile s-au schimbat si ca o carne de pe vremea bunicilor nu mai e cu ce avem acum. Ma bucur ca nu sunt singura care gandeste asa. 🙂 Cat despre cum mancam, noi in familia noastra inca mancam sanatos, chiar daca mai greu cu fructele la 2 ore dupa masa, dar cel putin ne straduim. Carne mancam dar nu facem excese, peste am manca mai des daca am gasi salbatic (si asta, cu mercur sau nu?) decat cel crescut in ferme….Off…e complicat in zilele noastre sa mai gasesti ceva si sa fie bun si bio. Dar, vorba ta, daca mai zicem si o rugaciune…sper sa ne protejeze Dumnezeu, chiar si dc nu renuntam la carne definitiv. Eu de ex am eliminat laptele de vaca complet, celei mari ii dau de capra bio….Stii ce nu inteleg insa? Dr Menci totusi promoveaza laptele de vaca si ouale, chiar si carnea. O face ca stie ca si-ar pune toata tara in cap sau e convins de ceea ce spune? Ca Studiul China cu siguranta ca l-a citit.

      Doamne ajuta! Ai scris pe undeva despre vindecarea ta ca eu nu stiu ce s-a intamplat cu tine. Cu siguranta si asta e o lucrare a Domnului, nimic nu este intamplator, si daca ai acum acest site, motivul eu deja il am. Si-ti multumesc.:)

    3. Cristina,

      Cred ca ai intuit bine observatiile legate de dr. Menci. Nu pot raspunde in locul domniei sale decat speculativ si atunci nu o fac. Insa pot sa iti spun ca nu numai dr. Campbell, ci o intreaga “cohorta” de oameni de stiinta si medici responsabili, care trateaza pacienti de zeci de ani, au publicat avantajele unei diete din alimente integrale, bazata pe plante (predominant sau exclusiv). Este incontestabil efectul ei profilactic si terapeutic.

      Povestea mea este pe alocuri si pe blog (la serialul Poveste despre vaccinuri), dar in totalitate in cartea dr. Laza (Dr. Laza revine). Pentru mine, eu am fost cea mai buna dovada ca bolile fatale sau cronice sunt de fapt boli controlabile prin nutritie. Am depasit deja cu 5 ani pronosticul de speranta de viata dat de medicina alopata :). Si, toate bolile au disparut, tainic si miraculos, prin dieta pur vegetariana si cea pentru suflet.

      Cu drag

  26. Draga Cristela, in cartea lui Steve Meyerowitz, “Postul cu sucuri naturale si detoxifierea”, am citit ca marul este singurul fruct care se poate combina cu legume deoarece contine acid malic si chiar recomanda sucul de morcov cu mere si din acest motiv el este intalnit si in unele salate de legume. Nu stiu ce sa mai cred…Desi, dupa ce i-am citit si cartea despre germeni, acest autor m-a facut sa am incredere in ceea ce spune…
    Si nu inteleg cum poate fi buna o combinatie buna intre fructe si cereale cand regula de aur este “fructele nu se amesteca niciodata cu nimic si se mananca doar pe stomacul gol, inainte de masa cu 30-60 min, tocmai pt ca ele se digera cel mai repede”.
    Acum ti-am descoperit blogul si e destul de interesant, asa ca o sa ne mai intalnim pe-aici. N-am apucat sa-ti citesc decat aceasta postare si m-am gandit sa-ti scriu nelamuririle mele.
    Cu drag,
    Alexandra!

    1. Draga Alexandra,

      Am auzit si de la alti cititori despre aceste teorii si sunt de acord ca informatiile contradictorii care circula pe net sunt bulversante pentru cei aflati in cautarea drumului corect.

      Nu cunosc autorul si experienta lui in cercetare stiintifica si/sau terapie prin dieta. Eu ma ghidez dupa scoala Univ. Cornell si Dr. Campbell (pe care am absolvit-o), precum si dupa metoda Dr. Laza, la care am vazut de-a lungul a multi ani de zile rata de succes in tratamentul bolilor cronice si degenerative. Nu detine nimeni adevarul absolut, tipologia umana este diferita, pana la urma fiecare scoala, teorie este o recomandare – fiecare face alegeri personale si starea generala de sanatate este cel mai bun indicator.

      Ca gluma ref fructe: pai “ori nu se amesteca cu nimic”, ori se amesteca doar cu morcov :).

      Spre ex, eu nu consum nimic cu 30-60 min inainte sau dupa masa, am scris in articolele de educatie alimentara de ce.

  27. Draga Cristela, nu ma iau dupa nicio teorie de pe net, ci doar din carti ale unor autori consacrati. Pot sa ti-o mai dau exemplu si pe dr. Gillian Mckeith, o specialista in nutritie, care vindeca si ea mii de oameni si care spune ca fructele detin recordul pt cea mai rapida viteza de digerare. Ele folosesc enzime digestive total diferite fata de toate celelalte grupe. Cel mai bine e ca ele sa fie consumate pe stomacul gol, mai ales dimineata, fara nimic altceva. Daca le mananci dupa masa sau le combini cu altceva, acestea vor fermenta in intestine si nu pot inainta in tractul digestiv pt ca sunt oprite in spatele alimentelor care necesita o perioada mai lunga de digerare. Si atunci cand le amesteci cu alimente din alte grupe rezulta balonare, flatulenta, indigestie. Iti recomand cartea; se numeste “Hrana vie pt sanatate”. Eu zic sa cauti neincetat adevarul si sa nu te opresti doar la o scoala sau la un singur autor, pt ca sunt multi care trateaza cu succes oameni bolnavi, nu numai unul singur.
    Referitor la acea gluma, tocmai asta spuneam, si anume ca regula e sa nu se amestece cu legume, dar marul face o exceptie si am spus si de ce. Anumiti acizi, cum ar fi enzima digestiva de acid malic din mere poate trece granita dintre fruct si leguma. Iar regulile de combinare intre produsele solide nu se aplica mereu si in cazul lichidelor.
    Eu chiar cred in teoria asta pt ca este atat de logic explicata si pt ca o spun mult prea multi si sunt uimita ca n-o iei in seama…
    Te pup si eu zic sa te mai gandesti!!!!

    1. Draga Alexandra,

      Am citat de cateva ori din Gillian Mckeith, multumesc, cunosc lucrarile ei. Eu cand spun scoala, spun un grup impresionant de oameni de stiinta si doctori care au lucrat individual si au ajuns la o concluzie comuna.

      Multumesc pentru recomandari, eu am o alta abordare si nu ma mai gandesc :), pozitia mea e ferma. In noianul de informatii, ma opresc fix la 1 -2 surse de informare, demonstrate pe parcursul a zeci de ani, in mod stiintific, in cadrul unor clinici si studii pe pacienti tratati cu dieta vegetariana pura. Am in plus, pe langa studii, experienta propriei vindecari si a modului in care organismul meu, al sotului meu (fost atlet de perfomanta) si al copiilor raspunde la dieta si stilul de viata imbratisat. Si mai am si propria experienta cu Dumnezeu si Cuvantul Lui. Asta nu inseamna ca cei care aleg sa faca altfel procedeaza eronat, din contra. Dar eu asa functionez.

      Cred totusi ca unele dezbateri, pe marginea defertelor teorii, cum e si cea a combinarii alimentelor sau cele reductioniste, legate de o anumita enzima sau un anumit nutrient, tind sa ne faca sa ne uitam la detalii si sa nu vedem tabloul in ansamblu, adevarul stiintific demonstrat: ca o dieta bazata pe alimente integrale, preponderent sau exclusiv de origine vegetala este principalul atu in prevenirea si combaterea multor boli cronice si degenerative.

    2. Cristela,vad ca Gillian Mckeith e tot timpul citata cu titlul de Dr. As vrea sa ma asigur ca cititoarele, si si tu daca e nevoie, stiti ca ea nu este medic, are un doctorat luat in Linguistics and Language and International Relations. Ea este un personaj foarte controversat in Anglia, unde locuiesc si eu si multe din studiile sale “stiintifice” au fost demontate.

      In rest blogul tau este extraordinar, te citesc si eu cu placere si aflu informatii pretioase insa ma intristez putin cand vad cu cata ardoare este citata aceasta femeie.

      Mult succes in continuare! Cu drag, Mia

    3. Draga Mia,

      Problema este a noastra, a romanilor, ca intelegem prin doctor – medic, nu o persoana cu doctorat (PhD). In Austria si Germania, toti cei care au doctorat sunt foarte pretuiti si in toate actele oficiale figureaza ca atare, inclusiv pe placuta cu numele de familie, de pe usa de la intrare. Dr. X, Dr. Y, etc. Si nimeni nu isi pune problema ca sunt medici. Nici Dr. Campbell nu este medic, ci profesor de biochimie.

      Cu drag, multumim!

    4. COMBINAREA FRUCTELOR CU CEREALE

      Referitor la fructe, eu nu vorbesc de orice combinatie, ci de combinatia cu cereale integrale. Nu am vazut studii stintifice care sa demonstreze pe pacienti, in practica ceea ce se sustine de oponenti. Am vazut insa sute, mii de pacienti si oameni sanatosi care combina fructele cu cereale si nu au nici una dintre manifestarile indicate. Inclusiv propria familie. Cerealele integrale contin carbohidrati din aceeasi categorie cu fructele si se combina excelent, timpul lor de digerare este scurt, nu se compara cu al nici unui aliment de origine animala si impreuna, creaza o simfonie nutritiva placuta organismului, in nici un caz un bubuit de tobe mari si mici :). De asemenea, pot adauga ca – daca ar fi fost fermentatie, deci aciditate in stomac si sange – desi nu am fi avut manifestari de balonare, indigestie, etc, s-ar fi vazut in analizele noastre de Ca acest lucru. De aceea, din practica mea, nu pot vorbi despre neajunsurile combinarii fructelor cu cereale, ci doar despre beneficiile acestei combinatii. Fiecare organism are propria bio-individualitate si poate reactiona in consecinta, asta da, este un adevar incontestabil, inclusiv in cazul mult disputatei combinatii.

    5. Confirm si eu prezenta in alimentatia noastra a acestei combinatii si nu ma pot declara decat foarte multumita. O ofer fiului meu de 3 ani si nu a avut niciodata vre-o problema. Din contra! In cursul de Diversificare pe care il predau am preluat recomandarea pentru aceasta combinatie de fruct+cereala integrala (Cristela sti:)+seminte/nuci mai tarziu si nu am avut niciodata un motiv de nemultumire din partea parintilor. Copilasi cu probleme de tranzit date de laptele praf sau diverse infectii nosocomiale pe parte digestiva au fost foarte mult ajutati de aceasta combinatie.Cu drag!

  28. Cristela draga,
    poate ca ai dreptate! Sper din suflet sa nu te fi suparat cumva. Am aflat de blogul tau de pe blogul Oliviei Steer, unde te recomanda foarte multe cititoare, inclusiv Olivia (daca nu ma insel) si eram contrariata de faptul ca tocmai tu, Cristela Georgescu, nu stii ca fructele nu se amesteca cu nimic. Nici eu nu stiam asta, pana sa ma apuc sa citesc cartile recomandate de Olivia Steer, carti care, cu siguranta, au trecut prin mana tuturor persoanelor interesate de hrana vie. Si toti spun asta.
    Asta a fost tot; eram doar uimita sa vad ca tu ai alta parere…In fine, m-ai pus pe ganduri…
    Vreau sa-ti mai spun si ca blogul mi se pare minunat. De azi-dimineata nu ma mai satur de citit si de notat retete. Abia astept sa le incerc si sa iti spun cum au iesit!!!
    Iti recomand din suflet sa scoti o carte care sa cuprinda toate aceste minunatii!
    Pe curand,
    Alexandra!

    1. Alexandra, te rog, te rog, nu iti face probleme, cum sa ma supar cand tu ai venit cu cele mai bune intentii?

      DESPRE COMBINATIA FRUCTE + CEREALE

      Eu chiar nu cred ca sunt detinatoarea tuturor raspunsurilor, poate unele dintre cele pe care le detin nu mai sunt chiar “la moda :), dar eu m-am ghidat in primul rand dupa ce am vazut si am invatat de la Dr. Laza care m-a tratat si salvat cand nimeni nu imi mai dadea mult de trait. Si m-am ghidat mult dupa cum ma simt.

      Intr-o dieta complet vegana, cu preponderenta crudivora, sistemul digestiv functioneaza impecabil. Cu siguranta ca daca dimineata fructele se combina cu cereale “comerciale” (prelucrate industrial si cu adaosuri de asa zise imbunatatiri) si alte bunatati, la pranz mancam tot bunatati, etc si mai intorducem si cate o gustarica buna pe ici-colo, apar fenomene ca cele pe care le-ai descris, insa de ani de zile, Dr. Laza si cativa dintre doctorii pe care i-am avut profesori lucreaza asa cu pacientii (in general bolnavi de cancer, diabet, boli cardiovasculare, obezitate) si rezultatele au fost remarcabile.

      Adevarul nu exista – cred – in forma absoluta nici la acest capitol. Pentru ca cele mai multe sunt observatii statistice si de o parte, si de cealalta. Pana la urma nici eu nu vreau sa fiu obsedata de o anumita idee, insa nu m-am desprins de ce am invatat si am vazut ca face minuni, tocmai pentru ca mi-a fost frica (mai ales cand treci prin ce am trecut eu!) sa ma mai abat de la un drum care m-a scos la liman si inca un liman Divin!

      Ma intelegi sper … de aici statornicia si poate aparenta mea habotnicie …

      Cu drag

  29. de unde as putea cumpara rejuvelac? de la ce varsta se poate da copiilor branza de migdale (intreb pt ca am obs ca se face cu rejuvelac)
    Multumesc!

    1. rejuvelac faci tu f simplu in casa :). reteta pe http://www.corneliamarin.ro
      poti incerca branza de migdale si de la 7 luni, dar numai dupa metoda alimentului nou, introdus prima oara. O ai la diversificare.

Care este opinia ta?