Mei. Pentru copii sau pentru porumbei?

Număr afişări : 49.474

M-am gandit sa fac o schimbare de maine, ca asa am simtit pulsul din comentariile voastre. O sa postez doar ‘formula’, “algoritmul” pentru fiecare dintre cele trei mese principale (vezi partea a doua a articolului de la acest link), nu si continutul lor specific. Sunt sigura ca cel putin pentru mic dejun si cina ati inteles ideea de baza si va veti descurca de minune, daca doriti sa probati. Voi detalia doar retele mai interesante de pe parcursul zilei, care se pot aplica si in cazul adultilor si care de obicei apar la masa de pranz. Sau ceva deserturi sanatoase si usoare, care pot fi servite si pe post de cina, tinand cont ca trebuie sa fie cea mai lejera masa din zi.

In meniul zilei de azi avem mei. Pentru ca am auzit remarca “Mei? Cum arata?! Ah, e din ala, de se da la porumbei!”, am cules si cateva informatii despre aceasta cereala pretioasa, din pacate necunoscuta la adevarata ei valoare.

Meiul se numără printre cele 12 superalimente naturale pentru întărirea sănătăţii, prezentate de dr. Gillian McKeith în volumul “Hrană vie pentru sănă­tate”: germenii, quinoa, lucerna, orzul verde, inul, pătrunjelul, algele marine, ştevia, floarea-soarelui, algele sălbatice verzi-albastre. Este motorul digestiei. Confera energie. Combate aciditatea. Împiedică dezvoltarea ciupercilor.

Meiul constituie o sursă excelentă de fier, complexul de vitamine B şi fibre. Oferă proteine cu puţine calorii şi conţine totodată cantităţi importante de siliciu, magneziu, potasiu, moderat vit E. Ca majoritatea seminţelor şi cerealelor integrale, meiul este foarte bogat în enzime digestive. Nu conţine gluten, motiv pentru care poate fi consumat de bebelusi in momentul in care incepe diversificarea alimentatiei, precum si de persoanele cu intoleranţă la gluten sau la alte cereale care provoacă alergii. “Incluzînd meiul în dieta dumneavoastră, sub formă de germeni sau tărîţe, vă ajutaţi în mod extraordinar organele digestive: stomacul, splina (bateria de energie) şi pancreasul”, susţine dr Gillian McKeith. Meiul conţine substanţele nutritive care permit aparatului digestiv să-şi îndeplinească funcţiile în condiţii optime. Indigestia cronică, gazele, balonările, greaţa, ulceraţiile sto­macale, respiraţia urît mirositoare (semnul unei digestii slabe şi al înmulţirii bacteriilor) şi hiperaciditatea sunt probleme care se pot rezolva cu ajutorul consumului de mei, arată dr McKeith.

Datorită efectului alcalin, meiul poate fi utilizat cu succes pentru a combate acidoza (excesul de acizi în organism). Această afecţiune a omului modern predispune la osteopo­roză, tulburări digestive, performanţe fizice şi mentale slabe, nervozi­tate. Acidoza poate fi şi o cauză a dezvoltării infecţiilor micotice, cum ar fi candidoza. Meiul con­ţine compuşi antifungici, capabili să oprească extinderea ciupercilor. Cantitatea mare de magneziu şi siliciu conferă meiului proprietatea de a proteja ţesuturile pentru a avea piele, buze, păr şi unghii sănătoase. (Sursa: Jurnalul National, 16.04.2008)

***

Meniul zilei pentru Pavel, asa cum am promis.

Mic dejun: La blender lapte de migdale + 1 lingura mei fiert + putina banana sau piure de curmale + vanilie pulbere. Reamintesc ca pentru copii pana in 2 ani, nucile si semintele se dau pasate, sa nu se inece.

Actualizare 2015: Meniul are prea putine fructe. As da in prima parte a zilei exclusiv fructe si seara, pe post de cina, amestecul de mai sus.

Pranz: 1 cartof in coaja + cateva “buchetele” de brocolli (de obicei folosesc jumatate din inflorescenta unui brocolli de marime medie) pregatite la abur (nu mai folosesc steamer de plastic, ci o sita de inox cu capac). Se pot si fierbe si in putina apa. Separat am fiert 1 lingura de quinoa, lasata la inmuiat peste noapate si bine spalata pentru a indeparta saponinele (substante naturale ce ii dau acel gust usor amarui). La final am pasat legumele + quinoa + un fir de marar tocat si am amestecat cu o lingura de tofu de casa, 1/4 usturoi si putin ulei de masline sau de in (amble presate la rece).

Actualizare 2015: Combinatia de ingrediente este prea complicata/obositoare pentru sistemul digestiv si prea concentrata proteic. Azi as adapta reteta asa: fie – cartof, broccoli, marar, usturoi, ulei de masline, fie – tofu de casa, broccoli, marar, usturoi, fie – quinoa, broccoli, marar, usturoi. Nu as combina sub nicio forma cartofii cu cereale, nici cu  leguminoase (soia), nici leguminoasele cu cereale (tofu cu quinoa).

Diversificare – pranzul. Proteine, antioxidanti, antiseptice si amidonoase.

Felul 2: pe post de supa raw, gatita la rece, fara foc: suc proaspat stors din 1/2 telina si 2 morcovi si 1/2 fir ceapa verde.

Gustare: o mandarina.

Cina: Gris cu lapte, in chip de budinca servita cu lingurita. Am folosit gris din grau alac (spelta) si lapte de soia facut de mine in casa.

***

Pentru noi, cei mari, desertul de mai jos, desertul cel mai drag inimii mele, care poate fi folosit pe post de mic dejun sau cina. Invatat de la prietena noastra, Cornelia Marin, pe vremea cand Pavel era cuibarit la mine in burtica. Reteta este modificata pe alocuri, dupa cum v-am povestit ca imi sta in obicei :), in functie de inspiratie, vremea de afara sau poftele baietilor.

TARTA DE CIOCOLATA FARA CIOCOLATA

Tarta de ciocolata fara ciocolata cu strat fin de dulceata imunizanta raw de gutui

Tarta o iubesc din mai multe motive: 1. ca e de la Cornelia, de la care am invatat multe in privinta nutritiei si 2. ca e pentru mame care nu au timp sa stea mult in bucatarie: se pregateste in 10 minute si mai sta la cuptor inca 30 si 3. ca e de fiecare data apreciata cu entuziasm de baieti, ei sunt motivatia mea de a continua.

Ingrediente si mod de prepare:

1 cana mei (pus la inmuiat de seara pana dimineata, cand ma grabeam am facut insa si fara sa fie inmuiat, iese la fel, dar e mai nutritiv si mai sanatos sa il rehidratati si sa il spalati apoi bine)

2-3 cani de apa, suc de mere bio sau lapte de soia (sunt unele soiuri de mei care cer mai multa apa, altele mai putina). In orice caz, sa nu va alarmati, tarta va avea o consistenta de mamaliguta tare sau pudding mai ferm, avand in vedere ca nu are praf de copt, etc. Deci nu inseamna ca e necoapta, pur si simplu asa e. Copiilor le place.

1 lingura cu varf de pudra de roscove
¼ cana nuca cocos rasa (adica un pumn de nuca cocos) sau alune de padure macinate
150 gr curmale fara samburi (sau mai multe daca doriti mai dulce). Folosesc curmale si pentru aportul proteic, insa daca nu aveti, puteti inlocui cu banana foarte coapta sau piure din fructe uscate mai ieftine decat curmalele – prune, caise, etc)
1/2 lingurita vanilie naturala macinata
putina sare neiodata
1 lingura cu varf de cafea instant de cereale sau de fructe (gen Inka)

Se scurge meiul si se pune la blender impreuna cu 1/2 cana lichid. Se mixeaza pana se sparg toate boabele de mei. (O alta varianta, pentru cei care au moara sau rasnesc semintele de mei este sa faceti pe loc meiul faina si sa il puneti asa la blender impreuna cu restul ingredientelor). Se adauga restul ingredientelor si se mixeaza in continuare cca 5 min pana iese un fel de pasta mai subtire sau un fel de sos mai gros. Sosul obtinut se pune intr-o craticioara si se amesteca cu un tel, pentru a nu face cocoloase. Cand se ingroasa, se pune in forma si se mai baga la cuptor 20 – 30 min. Se scoate din forma cand se raceste bine de tot. Daca nu aveti forma, puteti pune intr-o tava si apoi taiati cu forme mai mici, sau cu paharul, biscuiti. Iata ce au facut alte cititoare :):

Tarta de ciocolata, variante de la cititori

Imi place iarna sa adaug la tarta asta minunata si un strat de dulceata imunizanta raw de gutui sau – dupa aceeasi reteta ca si dulceata – pasta de caise uscate, rehidratate, cu ghimbir amestecate, in care arunc si niscai boabe de catina d ela congelator. Dupa gust.

Tarta de ciocolata fara ciocolata, cu pasta imunizanta de caise rehidratate

Daca doriti mai multe informatii despre cereale va recomand articolele: Diversificarea (III): cerealele si serialul Cereale pentru mari si mici, zane suple si bebici (I, II).

Curaj, inspiratie, succes si spor celor ce doresc sa incerce. Iar pana maine, somn usor si noapte buna!

“Mama te leagană, veghează tata,
Somnul ţi-l apară ochi părinteşti,
Dormi şi visează că lumea-i gata
Şi te asteaptă numai să creşti.”

PS: Sa nu uit! M-a intrebat azi o fiinta draga cum e posibil ca cineva care gateste sanatos, chiar foarte sanatos, sa nu demonstreze acest lucru in felul in care arata. Adica sa fie supraponderal. Sau inca bolnav.

Gatitul sanatos ca actiune individuala si separata de restul obiceiurilor alimentare (dar si de cele ale unui stil de viata sanatos, adica familie, cariera, exercitiu fizic, viata spirituala) nu este o polita de asigurare nici pentru aspect fizic agreabil, nici pentru sanatate durabila. Ce, cum si cand mancam? Alegerea, prepararea si combinarea alimentelor, frecventa si orarul meselor, masticatia, consumul de lichide, toate actioneaza pozitiv si decisiv cand sunt riguros aplicate impreuna. Despre unele deja am vorbit, despre altele vom vorbi in zilele ce urmeaza.




Număr afişări : 49.474

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
  1. Multumim mult pentru tot efortul si generozitatea. Am incercat impreuna cu fetele aproape toate retetele prezentate si pot sa confirm ca mancarurile sunt absolut delicioase.

    Tortul “la rece” a fost declarat de intreaga familie “cel mai bun” pe care l-am mancat vreodata si credeti-ma, am o adevarata pasiune pentru deserturi.

    Iti multumim inca o data si speram ca binele pe care il faci prin acest blog sa ti se intoarca insutit!

    1. Ralu, generozitatea e in mesajul tau. Eu sunt cea care iti multumeste pentru incredere si pentru ca ati incercat. Pentru mine, asta e adevarata motivatie. Cat de minunat sa iti implici copiii in astfel de activitati. O metoda atat de eficienta pentru a-i motiva si antrena sa continue …. Va doresc sanatate si inspiratie! Daca va vin idei, combinatii noi, va astept sa le impartasiti:)))! Cu mult drag, cristela

    2. Salut! Urmaresc acest blog de la lansarea lui, e extraordinar. Piticul meu implineste curand doi ani si sunt in cautarea unei retete de tort vegan raw care sa functioneze (spun “sa functioneze” pentru ca anul trecut am incercat o reteta cu grau incoltit de pe un site – nu mai dau nume ca sa nu fac anti-reclama – si in ciuda ingredientelor f bune si hranitoare si a respectarii stricte a pasilor de preparare, rezultatul a fost indoielnic); am gasit acest comentariu care vorbeste despre un tort “la rece”, insa detalii despre reteta nu am aflat pe blog. Puteti da amanunte, va rog? Multumesc

    3. Draga Andreea,

      Iti multumesc pentru fidelitate si aprecieri, dar mai ales pentru intrebare. Am sa postez maine reteta de tort la rece (o sa scriu in seara asta, Pavel doar ce a adormit, asa ca am putin timp). O alta varianta de tort la rece am incercat-o de Craciun, m-a ajutat prietena draga Cornelia Marin si poti vedea cum a iesit, in postul “De ce blog?”. Ambii baieti sunt nascuti in timpul celor mai importante posturi de peste an (Craciun si Paste) asa ca ne-am pregatit din timp cu torturi de post, “raw”. Sper sa iti placa.

      La multi ani si sanatate baietelului tau!

      Cu mult drag

    4. Multumesc! Astept cu nerabdare reteta :). Si noi suntem in aceeasi situatie cu piticii: amandoi in posturile Pastelui si Craciunului, insa la ideea unui tort raw vegan nu tin atat pentru a fi de post cat pentru ca numai un asemenea tip de tort indeplineste simultan conditiile de a fi “bun la gust si sanatos” (sa nu mai vorbesc de aspectul exterior) chiar si pentru bebe mic de un anisor. Din pacate (sau din fericire, pentru ca astfel am ales si eu sa renunt la lactate si alte produse animale, constatand ca ma simt mult mai bine vegetariana) si piticii nostri sunt foarte alergici la proteina animala si mai ales la cea din laptele de vaca…

  2. Am facut si eu pranzul tau de cartof, brocolli, quinoa (pt bebe) si cina, pt noi 🙂 dar la ea nu am pus Tofu, iar la noi am pus cascaval.. 🙁 trebuie sa invat sa fac branzica. nelamuriri 🙂
    1. la steamer cand gatesti, pastezi apa sau o arunci? eu o foloseam… la reteta asta cartofii sunt in coaja. si ma gandesc ca, oricat i-ai spala, tot nu sunt impecabili:) astfel incat sa folosesti zeama aceea scursa in recipient si pe care eu o vedeam sursa de lichide si vitamine 🙂 daca ferbi pe aragaz, intrebarea e aceeasi: folosesti sau nu apa in care au fiert legumele? Cu putin timp in urma am intalnit info cfm careia, ca si la carne 9stiu, nu e cazul vostru:)), arunci apa de la legumele fierte.
    2. eu am fiert quinoa si mei si orez brun in recipeintul pt orez, de la steamer 🙂 intrebarea pt capitolulacesta este daca tu speli cerealele f bine si daca le schimbi apa, dupa ce dau in clocot, de ex.
    3. fetita mea prefera acrul. eu ii pun lamaie cam in orice 🙂 citisem faptul ca lamaie ajuta la absorbtia mai buna de Ca si Fe. Tu ai o asemenea informatie?

    Multumesc;)

    1. 1. De cand cu comentariile despre steamerul de plastic, am renuntat la el …. :(/ Adica il am, dar nu mai am curaj. Oricum, pe vremea cand il foloseam, da utilizam apa, insa nu de la cartofii fierti in coaja. Mai poti si curata cartofii, nu-i bai daca e ocazional. II tai rondele, ii asezi peste rondele de ceapa si pui deasupra fiecarei rondele de cartof 1/2 catel usturoi si putin marar. La final arunci usturoiul si ceapa. O bunatate aromata discret. La fel poti face si cu brocolli. Apa in care au fiert legumele, mai ales daca nu e multa, e f concentrata in saruri minerale.
      2. Le spal, da – dar cand le fac faina nu mai am cum si atunci ma gandescmereu de ce le spal de fapt :). Nu le schimb apa dupa ce dau in clocot.
      3. Si Pavel prefera acrul. Da asa e, am scris si eu de cateva ori, la retetele de humus, halva si cele cu linte.

      Cu dragoste, iit multumesc pentru intrebari

  3. 1. eu citisem de steamerul de plastic la inceput de diversificare, insa erau atatea info noi incat ma oboseau si am zis sa le iau pe rand si sa ma relaxez:) probabil o sa dau si eu cu steamerul cu BPA pe geam. la un moment dat 🙂 ne dai un link, daca te rugam, la feluld e steamer pe care-l ai tu? da, am uitat sa zic ca eu pun la steamer mereu ceapa, dar o arunc, la final. Insa usturoiul il tai marunt cand pisez si restul de ingrediente si verdeata. nu am fiert niciodata usturoiul. asa am simtit eu ca e mai gustos si cu optim de aport.. 🙂 am gresit? 🙂
    Faptul ca apa care nu e mult, e concentrata in saruri, e ok sau nu? Ca nu am stiut sa interpretez daca e cu +/- 🙂 de ex, stiam ca apa plata nu e ok sa o fierbi pt ca ramane mare concentratia de saruri. de aici si nelamurirea mea de acum

    2. si 3. clare 🙂

    PS: intrebare suplimentara pt insomnicaci 🙂 am aflat azi de pe grupul meu FB de mamici ca telina este alergena, alaturi de rosie si spanac. Si ca cea dintai, telina adica, nu se recomanda pana la 1 an. Eu o stiam ca o radacionoasa optima la inceput de diversificare… Sursa de info ce mi-a fost acordata era un site in care la 6-8 luni se recomanda iaurt cu fructe. Insa site-ul este f cunoscut si apreciat… (http://wholesomebabyfood.momtastic.com/allergy.htm).

    Spor si somn usor cat mai curand!

    1. Gabriela draga noastra,

      1. Steamerul nostru de acum (cel pe care nu il mai folosim) este aici. Ca inlocuitor folosim o oala de la IKEA (dar mi-au spus mamici de pe blog ca se gaseste si la supermarketuri) care are atasata o sita cu capac. Ca o strecuratoare, dar cu capac. O pui deasupra oalei si gata. Sa stii insa ca se spune ca si asta (adica metalul) oxideaza vitaminele enzimele, etc (dar si eu le iau pe rand, na!) si ca cel mai indicat ar fi un steamer cu cuva de ceramica, folosit in special in bucataria raw. Dar la el, pentru ca fierbe incet la temp constanta si de max 40 de grade, dureaza mult. Eu nu am, dar am prietene care au si iti pot da linkul de unde au cumparat. Se numeste slow cooker.

      Ceapa si usturoiul: am inteles ca pui si ceapa, ce voiam eu sa sugerez e ca, daca pui legumele celelelate PE ea, le da gust mai bun decat daca sta LANGA ele :). Bun si asa cu usturoiul, bineinteles. Eu il fierb mai ales in mancarurile pe care le consum si de pe o zi pe alta. Dar la supa raw a lui Pavel, il pun crud. In general pun crud la ce mananc pe loc. Stii ca e toxic daca sta mai mult de 2-3 ore crud.

      Cu apa concentrata in saruri minerale: e f ok. Doar nu bei 3 litri pe zi :). Nu e bine cand exagerezi, doar. Nici o grija. E ok si cu apa plata, eu folosesc Devin, speciala pt bebici, dar si pt noi e buna.

      Telina la bebici: asa e, adica are un potential alergen. DAR!
      1. Depinde in primul rand de copil, adica al tau poate sa nu aibe nimic la telina si sa fie alergic la banana, etc.
      2. Nu vei avea niciodata probleme daca ii dai dupa regulile (primele 3) despre care care v-am invatat la articolul Diversificarea (I). Doar nu o sa ii dai o telina intreaga odata :), cum am facut eu :). Nu a patit nimic, doar ca dupa ce a baut sucul la vreo 5 minute l-a vomitat urgent :). Deci ii poti da linistita, insa incepi cu un cubulet, vezi cum reactioneaza, cresti treptat si urmaresti starea generala. Fara teama.

      Vezi tu, asta e problema cu grupurile pe FB sau alte forumuri, am mai scris: fiecare are o parere etc. Ceea ce nu e rau pentru cei care isi dau cu parerea, dar e confuzant pentru cei care cauta un raspuns. EU personal, m-am retras de pe toate forumurile si grupurile, pentru ca nu simteam ca adaug valoare. In ceea ce ma priveste m-am ancorat in 2 repere medicale, cu experienta dovedita a la long si atat. Nu ma intereseaza ce se spune, atata timp cat acesti profesionisti au rezultate dovedite, inclusiv in propriiile familiii.

      Concluzie: nu doar telina prezinta potential alergen, ci multe alte alimente. Cunosc copii alergici la dovlecel, la cartof chiar, fiecare organism e unic, mai ales pana se maturizeaza sist imunitar si cel digestiv. Asta nu inseamna ca trebuie sa ne temem ca de bau bau de le si sa asteptam varsta majoratului ca sa le dam :). Nu, incercam progresiv, cantitati mici si ca unic aliment nou pe ziua respectiva.

      Cu drag

    2. Nu ti-am mai multumit decat in gand pt detaliie din raspuns.. 🙂

      Steamer: Da, stiu chestia de la Ikea. ceva de genul: http://www.ikea.com/ro/ro/catalog/products/30152346 (daca nu merita, nu le facem reclama :)). Ma gandeam doar ca e utilsi pt alte mamici… Ce idee buna, darmi-e greu sa renunt la atatea investititii in gadget-uri de bucatarile pe care acum nu le mai vad ok, precum steamerul… Poate-l fac cadou, desi cum sa fac cadou ceva ce eu nu mai consider optim pt sanatatea familiei 🙂 Tot pe subiect mai auzisem de steamer din bambus (cred ca am retinut corect). De aceea am abandonat. Ca mi se parea prea exotica si usor prea costisitoare alternativa, acum cateva luni cand m-am desteptat si eu 🙂

      Ceapa si usturoi: am intels cu PE si nu LANGA 🙂 Eu foloseam ZEAMA si ma gandeam ca la MIXAT mprumuta din savoare… 🙂 dar multumesc f mult pt idee! Legat de usturoi, stiam (dar nu stiu explicatia) ca e ok ca usturoiul sa fie pus la sfarsit in mancare (parca pt ca se face amarui, altii zic ca nu mai are valoare daca e fiert). De aceea il folosesc crud, in mancarea pregatita zilnic (deci nu de pe o zi pe alta). Nu stiam de nocivitatea lui daca il mananci peste 2-3 ore. Stiam, in schimb, de ceapa ca odata curatata si taiata trebuie folosita si ca nu e ok sa o pastram la frigider, pt alta mancarica, de ex…

      In rest, I agree!…

    3. Piticul nostru Timotei, care are un an, alaptat, e extrem de alergic si din cauza asta merge groaznic de greu cu diversificarea: nimic nu pare sa-i priasca lui, face alergie peste alergie, a avut si o asa-zisa diaree luni intregi (5-6 scaune in 24 h), de care a scapat acum cateva luni cu trat homeopat (2-3 scaune pe zi acum), plus eruptii ca niste pete albe pe piele dupa administrarea de sucuri crude/fierte de legume (morcov, telina) si dureri de burta dupa sucuri de fructe (mar). Singurele aparent inofensive au fost cartoful si apa de la orezul fiert. Citesc acum aici ca si telina e printre alergeni, desi nici eu nu auzisem de asa ceva. Astfel incat va rog din suflet, Gabriela, Cristela sau alte mamici care au asemenea informatii – tinand cont ca piticul meu este dintre cei mai sensibili si alergici copii – indrumati-ma si pe mine spre surse de incredere care sa denumeasca alimentele alergene sau mai bine zis pe cele mai “sigure” care sa ne scoata din impas! Multumesc!

    4. Andriuska, cel mai bine este sa ii faci un panel, desi costa enorm in Romania. Sunt sute de astfel de substante, nu numai in alimente. Te pup

  4. Cristela, bine ai revenit :)! Ca sa sarbatorim intoarcerea voastra, am decis sa facem maine un tort de cioco fara cioco, am pus meiul la inmuiat, dar am 2 intrebari:
    1. “Sosul obtinut se pune intr-o craticioara si se amesteca cu un tel in continuu, pentru a nu face cocoloase.” adica se pune la foc si se fierbe pana se ingroasa?
    2. dk nu am cafea din cereale,cu ce pot sa o inlocuiesc? cu inca o lg de pudra de roscove? sau sa nu mai pun nimik in schimb?

    Multumesc !

    1. Carmen, multumim, sa imi trimiti prin posta o felie:). Hai ca glumesc, ma duc sa pun si eu la inmuiat, tocmai ma gandeam ce sa ii dau lui Pavel maine dimineata.

      1. Da, corect. Pana INCEPE sa se ingroase, apoi gata.
      2. Dupa gust. Daca vrei poti sa mai adaugi roscove, dar sa nu iasa prea amaruie sau sa nu se simta prea puternic gustul. Dupa gust, din nou zic:)

  5. imi place tarta ta de ciocolata fara ciocolata.am incercat reteta dar de data asta am modificat-o un pic. am pus jumatate cantitate mei si jumatate amaranth. si ptr ca nu ai pus poza, nu stiam cum trebuie sa iasa asa ca de data asta am pus ” aluatul” in tava cam de marime A4 si cand a fost gata am lasat sa se raceasca de tot apoi am umplut cu o varianta modificata de unt puterea lui Mowglie: am pus nuci, susan macinat, chia macinata, cocos, magium de prune, o smochina, goji si afine amestecat cu putina lapte de soia ptr ca a iesit cam tare si am pus si un pic de unt de cocos. am rulat si am pus la rece. poate ca sunt cam multe ingrediente dar la gust e bestiala si satioasa rulada asta.
    avem mic dejun ptr maine dimineata!
    maine vreau sa incerc o varianta de aluat din grau si amaranth poate chiar combinat cu mei….

    o varianta sarata? ce parerea ai? cum s-ar putea obtine? din mei combinat cu ce?

    1. Excelent! Esti pe drumul cel bun: cand incepi sa te desprinzi de original si sa testezi cu curaj noi variante, creativitatea e stimulata si incepe un cerc VIRTUOS. Da, cam mult ingrediente la crema, de baza ar fi ca la o masa sa nu amestecam mai mult de 5-6 feluri de alimente, caci se ingreuneaza digestia. insa si mie imi plac chestiile ALL in ONE :). Te ajuta, la fel ca tortul Floricel.

      Sugestii, in loc de premiu 🙂
      1. Poti face intr-o tava rotunda sau mai mica, asa incat sa iasa mai gros aluatul. il tai pe jumatate, longitudinal, ca si cand ai 2 foi, pui crema si faci tort.
      2. Sarat: Exact ce ai facut tu cu rulada asta, ins ain aluat as pune sare (ai ghicit! :)) NEIODATA :), busuioc sau rozmarin si putin cimbru. As umple-o cu branza tofu facuta cu verdeturi si usturoi. O nebunie. Asa imi pare acum, in imaginatie. Creatie pentru tine. Sa imi zici cum iese, daca te incumeti. Dar mi-am dat o idee singura, poate incerc vineri 🙂

  6. Buna ziua, dragi mamici! Cristela, te rog mult spune-mi daca ii pot da bebelusei de 9 luni si jumatate preparate in care am folosit pudra de roscove… si inca ceva : eu am faina de naut si faina de mei si nu stiu cat timp trebuie fierte inainte de a le folosi. stiu ca tu nu mai folosesti faina decat facuta de tine dar totusi poate iti mai amintesti cat timp le fierbeai. Va imbratisam cu drag!

    1. Ii poti da linistita. Nu multa insa, pentru ca in exces este folosita ca remediu contra diareei. Ponderat si te rog nu uita regula de baza, esentiala pentru orice nou aliment introdus: unic, putin, progresiv. Mai multe citeste te rog, in primul articol despre Diversificare.

      Faina de mei – 15 min
      Faina de naut nu am folosit, recomandarea mea ar fi ca pentru ea sa ii dai naut rehidratat si apoi fiert 3 ore si facut pasta. Pentru voi cred ca trebuie sa fierbi macar 30 min, dar e bataie de cap, sa mesteci in continuu, da? Gusti, ca la mamaliga, sa fie bine fiert.

      Prin inmuiere in apa si stimulare germinativa, leguminoasele isi multiplica puterea nutritiva cu 60-70 la suta. La faina nu beneficiezi de asta, de aceea folosesc faina de leguminoase, dar rar.

      Cu drag

  7. Cristela, ai scris mai sus ca te ai ancorat in 2 repere medicale, ce te ajuta in cresterea celor 2 ‘minuni’ ale tale; poti te rog sa mi le impartasesti si mie? eu inca nu am copii, dar chiar vreau sa invat cat de multe pot despre toate acestea, pentru a fi pregatita atunci cand va veni timpul:)) Multzu din suflet si muulta sanatate si iubire va doresc!

    1. Iri,

      Dr. Doru Laza si dr. Pavel Chirila.

      Si noi va daruim in schimb iubire.

  8. Întrebări întrebări intrebari, nu la topic dar aici am ramas ancorata. Am inteles ca ii dau lui bebe un aliment nou o data. E logic. ASA am si făcut pana acum. Dar nu am gasit incepand cu ce varsta pot sa ii dau diverse. Noi atingem imediat 9 luni. Pana acum am papat migdale cu fructe, diverse supe creme bine fierte, dar nu știu ce mai am voie deocamdată. Seminte înțeleg ca după 1 an (?), nuci cam la fel, noi cu cerealele ne cam abtinem ca e destul de bine făcut Tudorica 🙂 găsesc multe retete apetisante dar nu știu dc si pt el, sau doar pt noi. Multumesc 🙂

  9. Draga mea, am incercat reteta si e minunata. Pentru ca noi nu avem inca un blender puternic, nu am reusit sa macin bobitele imuiate de mei, nu a fost asa de grav dar cred ca ar iesi mai “fin” daca ar fi cu adevarat macinate. Eu facut deja paine cu faina de mei macinata cu rasnita “de cafea” si cu faina integrala de grau (banuiesc ca nu e inca varianta prea sanatoasa, dar sunt cumva la inceput de drum, inca invat si fac schimbari in alimentatie, deci poate ma ierti 🙂 si a iesit foarte buna! Acum intrebarea: daca rasnesc bobitele inainte si apoi le hidratez, oare se poate? Problema pe care o vad eu ar fi ca nu pot scurge asa usor apa. Mai e vreo problema? E ok si daca doar le rasnesc fara sa le mai hidratez? Multumesc! 🙂

    1. Oltea, cea scumpa care stie sa vorbeasca cu inspiratie divina despre alaptare,

      Poti face meiul faina la rasnita de cafea sau alta rasnita si merge si nehidratat, nu-i bai. Poti pune si o banana la nevoie. Si blatul asta il poti folosi pt Feramisu :). Sau poti face variatiuni de pudding de fructe cu el (sunt retetele la pagina Cuprins).

      Va pup si va iubesc

    2. Cristela, cuvintele tale ma onoreaza si ma incurajeaza asa de mult! Iti multumesc mult pentru dragostea ta! 🙂 Si eu trimit in loc multa dragoste, toate gandurile mele bune catre tine si familia ta minunata! Si iti multumesc pentru inspiratia pe care o primesc de la tine! Azi am facut feramisu pe post de tort de ziua lui Matei, care se va sarbatori maine… (ziua lui e pe 23 dar maine mancam tortul deja!) cred ca e grozav din cat am gustat, crema cel putin bate orice! Maine sper sa prind vreo bucatica 🙂

    3. Oltea, LA MULTI ANI! Sunt curioasa cum a iesit totul … :). Sa fiti sanatosi si fericiti!

    4. a iesit exceptional! acum trebuie sa mai fac unul pt maine, la sarbatorirea de la gradinita 🙂 multumesc mult pentru urari si inspiratie!

    5. Oltea, daca vrei blatul mai moale, poti adauga o banana blenduita sau, dupa ce scoti din cuptor, insiropezi putin: apa cu miere sau suc de mar, etc…

  10. e perfect asa! au mai ramas niste bucatele mici… nu le dau nimanui, sa nu li se faca lor rau, mai bine mananc eu :)))

  11. Cand se serveste supa raw(la bebici ma refer)? trebuie sa mai astept dupa ce ii dau primul fel?
    Multumesc frumos si mii de felicitari pentru toate informatiile si tot sprijinul neconditionat pe care ni-l oferi!!!!
    Cu stima,

    1. Daca accepta imediat, desigur. Eu lui Pavel i-o dat la biberon inca :), deci inainte sa mearga la somnic, la vreo 10 minute dupa felul I, cat imi ia sa o pregatesc. Trebuie consumata cat mai aproape de momentul cand e gata.

  12. cristela, e singurul loc in care am gasit referiri la germenii de grau. nu consumati nici voi ca adulti? pentru bebei nu e indicat nici macar maruntit, de la un an incolo? eu ma chinui sa pregatesc pt mine si nu mi-a iesit pan acu, caut “retete” 🙂 pe internet. mersi! sanatate, ca i mai buna decat toate!

    1. Sunt foarte buni. Nu consumam pentru ca nu m-am invrednicit sa fac, decat f rar. Iar germinator inca nu m-am hotarat sa iau :). Pentru copii nu am recomandat din acelasi motiv din care nu am recomandat nici un fel de cereale nefierte pana la macar 1,5 ani: digestia. Daca nu are probleme, poti incerca, bineinteles. Altceva nu are ce sa faca rau. Sanatate, draga mea.

  13. cica ar exista fulgi de grau incoltit “granovit” care pastreaza toate beneficiile celui facut in casa, link de unde am cules informatia: http://www.terapii-naturiste.com/retete/cure/cura_grau_incoltit.htm ; tot aici si “reteta” dar e mult mai complicat de cat mi-as fi imaginat 🙂 incerc si eu o data si caut granovit-ul desi mult mai bine arata cel incoltit in casa mai ales cel facut de mana ta.. toate cele bune! p.s. m-ar interesa pe viitor sa fac scoala vietii: curs de nutritie – poate-mi poti da referinte?

    1. Laura, exista, da. Nu cred insa ca pastreaza calitatile celor facuti in casa, mai exact enzimele nu rezista decat scurt timp dupa ce se fac muesli (ca si la faina). De aceea ideal ar fi sa ii putem face noi (am vazut un aparat de facut muesli http://www.kingstore.ro). Eu inca nu ii fac, dar ma gandesc pentru viitor. Pas cu pas.

      Curs – depinde foarte mult pentru ce obiectiv anume vrei sa afaci acest curs. Scrie-mi personal si ne sfatuim.

      Cu drag

  14. Buna Cristela ,
    am si eu o intrebare pudra de roscove poate fi folosita pe psot de cacao ,adica o pun in lapte si o amestec si gata ? pot sa o folsoesc si in lapte de vaca ?
    mersi mult.

    1. Da. Exact ca si la cacao insa, nu e instant, trebuie putin fiarta, 1 min. Poti, daca esti confortabila cu laptele de vaca. Cu drag

  15. Aporpo,am facut acum parjitura cu mei , a iesit foarte -aratoasa ” sa zic asa ca si consistenta tot ok ,dar la gust… nu inteleg de ce se simte un pic amarui .. am simtit asta cind am macinat meiul ,l-am gustat si era un pic amarui la gust .
    Nu am mai foslosit pina acum ,asa trebuie sa fie ? cu ce pot sa compbat acest gust si cum imi dau seama cind este gata parjitura ? tre sa fie un pic moale sau tare ca biscuitii ?
    multumesc mult!

    1. Am mai auzit de aceasta situatie, cred ca are legatura cu meiul cumparat. Mie nu mi s-a intamplat niciodata. Cumpar mei cu bob fin (are culoare galbena).

      Prajitura are consistenta unei mamaligute mai vartoase si se mai usuca pana a doua zi. Dar nu, nu e gen biscuiti din comert si nici gen pandispan cu care am fost crescuti :). Cu drag

  16. Draga Cris, am pregatit si eu aseara tarta de ciocolata fara ciocolata…a fost cu peripetii, nu mi se ingrosa deloc, am adaugat putin gris…in final a iesit o nebunie!!! andrei (care mai nou e un mic mofturos la papa) a papat dimineata singurel cu furculita “de oameni mari” o felie mare si seara…cand ma gandeam ce sa ii fac eu rapid de papa, mi-a aratat ca vrea tot tarta!!! succes total!!

    va pupam cu drag, pe toata echipa de redactie!!

    1. Alinutza, mamica model, felicitari, mi-ai facut o surpriza si o bucurie cu acest mesaj. By far exceed expectations, remember? 🙂

      Vezi ce frumos reactioneaza copiii atunci cand e diversitate? Bravo! Acum poti folosi blatul si incerca deasupra crema de la Feramisu sau un magiun de prune amestecat cu nuci macinate, etc.

      Un pupic pentru Andriuska.

  17. Buna,Cristela.
    Am facut si eu tarta dimineata. Am pus compozitia intr-o forma de paine si la inceput abia se cocea la mijloc. Mi se parea prea moale. Si nici nu am pus 3 cani cu lapte.Pana la urma a iesit f buna. Ti-as trimite o fotografie dar nu stiu cum:p La mai multe idei de papa bun:)!

    1. Claudia, pe acest mail. Felicitari. Ea pare moale, dar se intareste in timp.

  18. cristela, dumnezeu a fost bun cu mine si am aflat din timp, macar pt copilul meu, de elana pridie, de gilian mckeith, de cartea de retete de la herghelia si inca vreo 20 de carti de genul.luca, baietelul meu de 1an si 10 luni, insa m a dat peste cap. nu mai mananca chestii pasate de la 8 luni. nu i place nici un fel de piure. manaca nucile ca atare, laptele de soia nici nu l vede in orice combinatie. si…oricat m am straduit, luca e foarte foarte hranaci…daca i as da meniul tau intr una din zile crde ca mi ar manca urechile.din pacate la, inceput cand ii facem analizele(inca nu i dadeam carne, lapte de vaca si ou) proteinele erau sub limita.luca avea 81 de cm si 12 kile la 10,5 luni.acum are 88 cm si 16 kile.noi suntem destul de inalti in ambele familii.recunosc ca m am speriat si contrar obiceiurilor si celor citite, i am ascultat sfatul doctoritei si am inceput sa i dau carne ou din cand in cand si cate o cana de lapte pe zi. ii dau putina carne, ce i drept, dar ii dau. inca mai suge dar doar de alint :)sfatuieste ma. e tare greu.ma inebuneste cu mancarea. sanatate voua si copilasilor tai.

    1. Draga Anca, deja ti-am raspuns. In plus iti mai scriu ca ai nevoie sa introduci in meniu zilnic leguminoase (naut, soia, mazare, fasole), cereale integrale la greu. te rog citeste la pagina Cuprins despre Calciu si Fier.

      Nici Petru nu prea agreeaza pasat.

      Poti inlocui laptele de soia cu alt lapte vegetal.

      Soia o poti intorduce in diferite prajituri si droburi. Sunt retete pe blog.

  19. Buna Cristela
    Mai sus vorbesti despre supa raw” suc proaspat stors din 1/2 telina si 2 morcovi (pe post de supa ‘gatita la rece’) si 1/2 fir ceapa verde”, esti draguta sa imi zici si mie cum procedezi? eu inca ii pregatesc manual sucul de morcov si sfecla rosie..dar..firul de ceapa verde?! folosesti un storcator de legume?chiar si ptr cantitati mai mici?legumele eu le cumpar din piata,tu le ai in camara? obs ca articolul este din iarna trecuta.Multumesc

    1. Draga Anda, ma bucur ca esti vigilenta :). Da, foloseam unstorcator centrifugal, la care am renuntat de cateva saptamani in favoarea unuia cu ax melcat. Diferenta colosala. Bagam la storcator (si asa fac si acum) totul. Da, cumpar legume de la tarani si le tin in camara 2-3 zile. Pup

  20. Buna Cristela, tu cumperi mei decorticat sau nedecorticat? Eu am cumparat de ambele, dar cel nedecorticat e foarte greu de rasnit, ramane o faina grunjoasa si cu gust neplacut pentru lapte si alte retete. Meiul decorticat mai are proprietati? Retetele tale sunt cu mei nedecorticat?
    Multumesc mult pentru ce postezi pe blog! Cu drag, Dani!

    1. Dani, cu mare dragoste si slava lui Dumnezeu.

      E mei decorticat, fin, galbui. Exista proceduri de decorticare care nu afecteaza proprietatile nutritive.

      Imbratisari.

  21. Buna ziua, sunt noua pe acest site, dar imi place tare, tare mult ce citesc. Am si eu un baietel de 1 an si 2 luni (Tudor) si sunt tare mandra sa spun ca este NEvaccinat 🙂 Eu am fost mereu impotriva vaccinurilor, dar trebuia sa il conving si pe sotul meu, asa ca l-am dus la Dl. Dr. Chirila, si de atunci nu numai ca nu mai vrea sa il vaccinam pe Tudor, dar incearca sa convinga si alti parinti sa nu isi vaccineze copii. Nu pot spune ca Tudor este un bebe vegetarian, pt ca la 1 an i-am introdus carne de pui (crescut la curte cu cereale), ii place gustul care ii da carnea mancarii, dar nu ii prea place sa manance carne … prefera legumele cu branza si cereale. Stiind ca ii voi introduce carne la un moment dat, am vrut sa ii dau tot ce se poate mai sanatos pana atunci si de atunci inainte, asa ca i-am dat de la seminte de canepa, quinoa, mei, ovaz, la ulei de canepa presat la rece, numai legume si fructe de gradina. Acum am ajuns la un impas cu retetele ceea ce m-a determinat sa caut pe net si a gasit site-ul dvs. E genial :). Am sa incerc toate retetele care sunt aici, v-a trebui sa fac o vizita si la Naturalia pt ca mai cumpara din ingredientele ce imi lipsesc.

    Intrebarea mea scurta: ce e cafea de cereale si unde se gaseste? As vrea sa ii fac micutului Tarta de ciocolata fara ciocolata …

    Multumesc frumos, cu drag Eliza

    1. Eliza draga, multumesc pentru mesajul frumos, am pastrat o parte din el doar pentru sufletul meu 🙂

      Povestea ta este foarte frumoasa, m-a incurajat si m-a facut sa zambesc in acelasi timp.

      Cafea instant de cereale luam de la Naturalia, dar daca nu gasesti, inceraca doar cu roscove.

      Va pup

  22. Draga Cristela,

    Multumesc pt raspuns. Am gasit cafea de cereale, dar nu am stiut de care sa cumpar, orz sau cicoare? Daca ii pun in cafea in mancare, nu risc sa ii creez o stare de agitatie?

    Acum vreo 3 luni am cumparat un aparat de deshidratat fructe si legume Ezidri ( http://www.ezidri.ro/uscatorfd1000.php?p=1 ) si de atunci deshidratez tot ce gasesc (capsuni, caise, piersici, nectarine, prune, dude, cirese, rosii, ardei, mazare, fasole, conopida, dovlecei, etc). Vroiam sa te intreb daca tu ai ceva retete cu fructe deshidratate?

    La retetele unde tu folosesti lapte de soia, se poate folosi in locul lui lapte de vaca sau de capra?

    Tudor are 1 an si 2 luni, la varsta asta ii pot da ciuperci? Am vazut pe blogul tau multe retete cu ciuperci, sunt potrivite pt copii asa de mici?

    Tu ce le dadeai copiilor tai pt durere de dinti? Eu am incercat cu Chamomilla – remediu homeopat, dar nu prea are efect. Lui Tudor ii ies maselele si e tare agitat si plange destul de mult … nu sunt obisnuita sa il aud plangand, pt ca el e f.f.f.f. vesel.

    Multumesc mult si iti doresc o saptamana linistita si insorita 🙂

    1. Eliza,

      Eu am luat de orz, prefer gustul celui de cicoare. Nu agita :), “cafea” e o denumire in gluma pt ca imita bine cafeaua instant, dar nu e. Nici orzul, nici cicoarea nu au cofeina :).

      Am si fac des retete la deshidrator, eu insa nu am promovat mult, deoarece sunt destul de costisitoare si nu am vrut sa creada lumea ca fara ele nu se poate. Poti folosi fructe deshidratate ca atare sau rehidratate si puse in prajituri, piureuri, etc.

      Se poate inlocui, bineintels, dar de vaca iti recomand sa fugi cu viteza maxima, cu exceptia cazului in care nu ai alta sursa si vaca paste bio, e nevaccinata, nu a luat antibiotice si folosesti foarte rar.

      Daca ii dai ciuperci prima oara, regula alimentului nou introdus – vezi articolul despre diversificare.

      Poti incerca Osanit, tot homeopat, am auzit rezultate foarte bune. Am incercat la primul Magnesia Phosphorica, fara efect si apoi nu le-am mai dat nimic, decat tzitzi si caldura bratelor mele la greu 🙂 si cantecele blande car esa le aline durerea.

      Cele bune

  23. Pingback sâmbătă, 10.11.2012
    1. Mada, eu va multumesc voua pentru cuvintele frumoase si perseverenta. Sunt fericita cand vad cum luptati pentru sanatatea copiilor. Doamne ajuta!

      O fotografie apetisanta, ce i-ati pus deasupra? 🙂

    2. Draga Cristela,acum am vazut raspunsul acesta.Pare rau ca raspund abia acum.Deasupra casutei pe post de acoperis am pus pasta ta de caise si catina(in lipsa de boabe,am folosit sirop-ul de catina facut in casa;).Am cautat reteta budincii cu (mei+)quinoa si banane sa te citez la sursa de inspiratie intr-o postare de recomandare:) pe FB si in loc de reteta am dat peste raspunsul acesta.Eu mi-am notat-o dar te rog,daca ai timp,poate ma luminezi,pentru ca nu apare acolo unde scrie: Pudding de quinoa cu banane ( la Comentarii. Cautati titlul retetei scris cu majuscule bolduite):(te pupam cu drag,Maia si mami de Maia:)

    3. Mada, o ai sau nu o ai? Nu am inteles 🙂

    4. Scuze,Cristela,eu o am notata in caietelul meu cu retete “a la Cristela”;)insa nu o gasesc pe site pentru a te cita ca sursa…Multumesc si cu intarziere,La multi ani!cu sanatate pentru P2:)

    5. Mada,

      Pai atunci posteaz-o tu, ca sa ma si ajuti 🙂 si ii fac eu un link apoi pe pagina de retete :)) Mai vazut-ai nevazutul? 🙂

  24. Buna ziua!
    In primul rand felicitari pentru blog,gasesc aici multe informatii folositoare.
    Fetita mea are 8 luni si nu stiu ce as putea sa-i dau in materie de seminte.Ce are voie?Specific ca dimineata papa mei sau ovaz fiert cu fructe dar as vrea sa i diversific.Quinoa,chia,susan,migdale ii pot da la 8 luni?si din fructe uscate m-ar interesa ce ii pot da?

    1. Draga Andra, poate te ajuta pagina Meniul Zilei, care pe noua versiune de blog va fi mai … intuitiva si usor de utilizat. Cu drag

  25. Ajutoooor. Am facut tarta de caise si am uitat sa il mai pun pe foc pana se ingroasa, l-am bagat direct la cuptor in marea graba. Se mai simte usor textura de mei, ca si cum nu ar fi complet fiert-copt:(. Oare am stricat o ca nu am pus-o inainte pe foc? Pot sa i-o dau la baietelul meu asa?

    1. Cat a stat la cuptor si ce fel de mei ai folosit?

  26. Si scuze pentru greselile de ortografie! Este “ea” tarta si nu “el”:))) , graba asta!

  27. Draga Cristela,
    te-am descoperit de putin timp si imi place tare mult tot ce vad aici. As vrea ca ziua sa aiba 48 de ote, ca sa pot sa citesc cat mai mult?a
    Imi doresc sa imi schimb obiceiurile alimentare , mai ales pentru bebelusul meu de 9 luni.
    Am inceout prin a renunta la cerealele fara gluten din comert si am decis sa iau mei si hrisca.
    Am luat mei sub forma de boabe, fulgi si faina( am citit ulterior ca ar fi mai bine sa-i rasnesc eu).
    Am pregatit terci , atat din fulgi, cat si din faina, am facut si biscuiti cu banana si mei, dar toate au gust amar…asa este meiul sau gresesc eu pe undeva?
    Mult spor in toate!

    1. Draga Alexandra,

      Multumesc pentru mesaj. Si eu as vrea s afie ziua mai lunga, sa pot scrie mai mult, mai des, mai divers…. sa termin mai repede volumul doi al cartii 🙂 …

      Felicitari pentru demersul vostru. E un dar pretios pe care i-l faci, iti recomand sa te insotesti la drum si cu cartea doamnei dr. Sorina SOESCU: Diete in detoxifiere (ignora titlul) o gasesti pe wwww.cwntrulnatura.ro.

      1. Te rog nu mai lua faina. Nici fulgi.
      2. Nu gresesti, ai dreptate. Nu asa trebuie sa fie, este duuuulce si gustos, ca o mamaliguta.
      La fel am patit si eu, dupa 4 ani de cand folosesc mei am gasit unul amar si am cumparat si 5 kg de seminte dintr-o data! Inseamna ca este vechi si ca grasimile din el au oxidat.
      3. Ia boabe, nerasnit, fierbe-l (30 min al foc mic dupa ce da in clocot, 1 cana mei 2.5 cani apa), dupa ce l-ai inmuiat macar 24 de ore si l-ai clatit, ca sa-i mai curete din amareala.

      Cu drag,

      cristela

    2. Multumesc! Am procurat o parte din cartile recomandate de tine, o voi lua si pe aceasta. Ma bucur tare mult ca baieteii tai au parte de o abordare tip Montessori la gradi! Noi, aici, nu avem, dar o sa ma straduiesc sa fac eu acasa cat mai mult…
      Numai bine!

    3. Draga Alexandra, acum e momentul schimbarii in Romania, inclusiv in EDUCATIE. Ia legatura cu Oana MORAR, mergi pe site-ul voceaparintilor.ro si FII parte din schimbarea pe care ti-o doresti pentru copilasii tai! Cu drag

Care este opinia ta?