Meniul de marti 18.01.2010 si un margaritar

Număr afişări : 44.228

Incep prin a va recomanda o carte care mie, la inceputurile carierei de mama mi-a fost de folos, “Copilul Vegetarian”, de Elena Pridie. Cartea are peste 200 de retete delicioase si rapid de pregatit, la care puteti adauga oricand produse de origine animala, daca nu doriti sa renuntati la ele.

Trei precizari importante:
(1)  sunt  in carte unele retete la cuptor care contin si ulei de masline. Eu nu recomand si nici nu practic incalzirea uleiului la peste 45 de grade, se stie deja ca devine cancerigen;
(2) din prudenta (am intrebat-o), autoarea recomanda ca alaptele de soia pentru copii, sa fie folosit de la varsta de 2 ani. El poate fi introdus de a orice vrarsta este nevoie, insa atunci cand apare pentru prima data in alimentatia copilului pana la 2 ani, rebuie respectata regula primului aliment nou introdus, asa cum am explicat in primul articol despre Diversificare;
(3) biscuitii pentru sugari ies foarte foarte tari.

Mic dejun: 1 lingura fulgi ovaz (rasniti faina) + 1 lingura fulgi orz (rasniti faina) fierte timp de 2 minute in lapte de soia. Iese o mamaliguta pe care am amestecat-o cand s-a mai racorit cu 1 mar ionatan ras si 2 curmale rehidratate + 5 migdale decojite facute impreuna piure (sau puteti pune miere).

Actualizare 2015: Amestecul de ingrediente este prea complicat. Experienta si dorinta de simplu de acum ma face sa zic ca, daca as mai avea ocazii, as folosi un singur tip de cereale (preferabil fara gluten) si nu le-as fierbe in lapte de soia, ci in apa (concentratia proteica este prea mare pentru rinichi). Le-as amesteca doar cu piure de curmale sau piure din alt tip de fructe uscate si atat. Fructele le-as da primul lucru, pe stomacul gol. Apoi, dupa 45 de minute piureul acesta de cereale. Nu as mai adauga si migdale. Combinatii mai simple, energie mai multa pentru digestie si asimilare. Piureul de migdale si fructe uscate l-as servi ca gustare sau cina, sub forma de “bombonele”.

Pentru copii mai mari e suficient sa folositi fulgii multicereal in forma lor normala, pentru bebelusi inca fierbem cerealele din cauza amidonului. Folositi insa fulgi simpli, nu cei cu zahar, cacao etc. Migdalele pot ramane in coaja sau puteti adauga cativa mieji de seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac (cruzi, bineinteles), cateva stafide, fructe uscate taiate cubulete (smochine, prune, caise), miere, asa incat sa fie atractiv pentru cei mari.

Pranz: reteta merge pentru intreaga familie. Mazare cu cartofi (pentru Pavel o folosesc inca sub forma pasata, cu furculita insa, nu la blender) si pe post de supa: suc proaspat stors din 1 morcov + 1 patrunjel + 1 pastarnac. Optional 1/4 ceapa proaspata. Eu l-am invatat pe Pavel cu gustul de la inceput si nu numai ca accepta ceapa si usturoiul, dar nu am avut probleme cu raceli, viroze, gripa, etc…

MAZARE NOUA CU CARTOFI

2-3 cartofi spalati si fierti in coaja (am vazut de ce). Dupa ce au fiert (cam 25 min), se curata, se taie cubulete. Separat inabus in putina apa (nu in ulei sau in apa cu ulei!) 1 ceapa tocata marunt.

Despre uleiul incalzit. Uleiul incalzit are cam acelasi comportament/efect ca si mierea incalzita – isi schimba structura moleculara si devine puternic cancerigen – va dati seama acum cam ce inseamna prajelile? Si cand ma gandesc ca sunt cazuri in care acelasi ulei se foloseste de mai multe ori la prajit…. Eu gatesc fara ulei si il adaug doar la finalul mancarii, cand ea e calduta, sub 40 de grade. Exact asa cum am “invatat” si despre miere.

Se pun cartofii taiati cubulete peste ceapa inabusita, se adauga si mazarea congelata (eu am pus mazare noua la congelator, insa gasiti mazare fina congelata – NU CONSERVATA!-  si in comert. Se completeaza cu putina apa (nu multa, sa nu iasa ciorba in loc de mancare sacazuta:), putina sare NEIODATA si se fierbe 25-30 minute. Dupa ce a fiert, se lasa la racit si cand e gata, se adauga uleiul, o legatura de marar tocat si multa iubire (Vitamina L). Se amesteca bine si se serveste cu placere si cu recunostinta 🙂

Actualizare 2015: Nu mai combin leguminoasele (proteine concentrate) cu amidonoase (carbohidrati). Adica nu mai combin mazare cu cartofi. Testati si voi si vedeti cum va e mai bine, combinat sau separat? Pe mine ma incanta mai mult de ceva timp sa folosesc energia si forta vitala pentru regenerare si creatie, decat pentru supravietuire (sau, mai bine zis, sub-vietuire?)

V-am povestit saptamana trecuta despre prietena mea draga, care are o fetita de 3 ani si care nu mai are voie carne. I-am dat, printre altele, aceasta reteta si era destul de sceptica, avand in vedere ca fetita nu a mancat mazare niciodata pana acum. M-a sunat ieri fericita si am impartasit impreuna bucuria vestii ca cea mica a gasit mazarea delicioasa. Iar mama mi-a marturisit entuziasmata: “Maaai, si ai avut dreptate: nu se face greu si nici nu dureaza mult! O sa mai incerc si altele!”. 

Cina: BUDINCA DE MEI cu mar copt si gem de gutui.

Am fiert (20 min) 2 linguri de mei in lapte de soia, cu putina vanilie naturala (NU ESENTA!). Am amestecat cu un mar ras pe razatoarea mare si am lasat 15 min la cuptor. Se poate adauga si cu 1/2 lingurita de cocos razuit si inmuiat bine in prelabil. La final, cand s-a racit,  am adaugat gemul de gutui. La fel de bine poate fi servita si cu alte gemuri sau dulceturi, nu uitati ca mancarea, pe langa nutritiva, trebuie sa fie variata, atractiva, frumos colorata si aranjata, pentru a contribui la apetit. Ca si aspect mie mi-ar fi placut sa fie cu pasta de afine, insa Pavel a fost nemilos cu cele 4 borcanele pretioase.

Actualizare 2015. In reteta de mai sus as aduce urmatoarele simplificari: as inlocui laptele de soia cu apa (concentratia proteica este prea mare pentru rinichii copiilor), as scoate marul din compozitia care merge la cuptor si l-as face mousse/piure crud, pe care l-as amesteca cu gemul de gutui si l-as pune peste budinca. Cand pot, prefer sa mancam fructele crude.

Sper cu tot sufletul sa nu vi se para o povara sa cresti copii in acest stil si sa aveti puterea de a incerca macar cate ceva ceea ce va propun. Inchei cu o situatie descrisa de Elena Pridie in introducerea cartii si asupra careia va invit sa reflectati: “Imaginati-va ca intr-o zi v-ati descoperi copilul de 5 sau 7 ani fumand. Care ar fi reactia dumneavoastra ca parinte? Desigur ca situatia v-ar starni oroare, ati fi ingrozit de ceea ce vedeti. De ce acest lucru? Pentru ca stiti ca fumatul este un obicei daunator pentru sanatate, care conduce in majoritatea cazurilor la cancer de plamani. Insa cati dintre parinti stiu ca cea mai mare parte a cancerelor este cauzata de alimentatia oamenilor, de acele obiceiuri alimentare adoptate incepand chiar din frageda pruncie? Cati dintre ei stiu ca majoritatea bolilor au punctul de plecare in alimentatie? La aflarea acestei vesti sunt ei la fel de tulburati ca in situatia mai sus amintita? De ce alimentatia este atat de mult neglijata? De ce nu intervenim si pe acest plan cu aceeasi promptitudine?”.




Număr afişări : 44.228

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
  1. Draga mea, nu ai idee cat de multa pofta imi faci sa gatesc dupa ce citesc meniurile lui Pavel, care este un ingeras, by the way! 🙂 Nu am copii inca, dar voi incerca unele retete pe sotul meu care ar trebui sa scape de cateva zeci de kg! Mai am ceva de munca insa in a-l convinge sa constientizeze…dar, nu ma dau batuta! 🙂
    Pentru cine intereseaza, cartea “Copilul vegetarian” a Elenei Pridie poate fi gasita la un simplu search pe Google chiar pe mai multe site-uri.
    Pup si asteptam si mai multe info si retete! 🙂
    Si iti multumesc inca o data pentru tot ceea ce faci! Poate parea simplu si usor la prima vedere, insa sunt sigura ca nu e si asta ma face sa apreciez si mai mult munca ta!

    1. Ro, da ai ‘consumat’ ceva postari azi, bag seama …. 🙂 MULTUMESC si ma bucura intentiile tale!! Deja am prea multe cereri de retete, asa ca saptamana asta ma voi revansa (voi posta unele cu si despre linte!). Excelenta si informatia despre carte. Apropos de ingrediente, recomadasem Biomarkt on line (cititorii mei au un discount de 10%), dar mai nou am descoperit Naturalia – Alba Iulia:). Cu drag

  2. te pup si multumesc de info! Din pacate nu sunt in tara si mi-e putin mai greu sa procur diverse produse/materii prime, dar la orice issue exista solutii si sunt sigura ca in curand voi reusi sa incerc si eu multe din retetele tale si ale Corneliei…:-)
    M-am dezlipit greu si tarziu de laptop acum 2 zile…:-) n-am reusit sa citesc tot ce-ai scris pana in prezent asa cum imi propusesem, dar niciodata nu-i prea tarziu! 🙂 iar de scris ceva ti-as fi scris la sfarsitul fiecarui articol, dar m-am abtinut 🙂 Spor la treaba si la scris 🙂 si ca de fiecare data iti multumesc din suflet pentru tot ceea ce faci!

  3. Draga Cristela,
    Am descoperit blogul tau prin intermediul Corneliei (in ziua in care a postat link pe site-ul ei) si am stat pana pe la 2 noaptea citind si apoi in fiecare zi tot mai citesc cate ceva cat imi permite timpul. Si eu sunt un mare fan al Elenei Pridie :). O carte deosebita intr-adevar, “Copilul vegetarian”…eu o recitesc mereu si ma inspir din ea pt. gatit. Cei doi baieti ai mei cresc si ei cu o dieta predominant vegetariana. Le mai dau din cand in cand cate un ou de la tara, dar la carne si lactate am cam renuntat. Si se vad rezultate. Baiatul cel mare (care are aproape 3 ani) a luat in greutate peste 1 kg in aproximativ 3 luni, dupa ce vreun an de zile nu luase deloc in greutate….si asta nu poate decat sa-mi dea curaj in continuare.
    Ma bucur sa aflu ca mai sunt mamici care-si hranesc copiii asa, intr-o lume in care esti acuzat de inconstienta daca nu dai copilului carne si lapte.
    Multe multumiri pt. efortul pe care-l depui cu acest site!!!
    Cu mult drag,
    Simona

    1. Simona, bun venit! Nu ai de ce sa imi multumesti, tot ce fac pe blog e un dar si eu sunt cea care va multumeste ca il primiti. Si tie in mod special pentru acest mesaj, pentru ca ne citesti, pentru vestile minunate despre modul in care iti hranesti puii. Ma bucura sa aud ca reactioneaza bine la un astfel de regim. E o incurajare si pentru alte mame car doresc sa incerce. Chiar si ouale sunt f ok daca ai o sursa f sigura. Am incercat si eu cu Pavel, dar nu le vrea deloc, nici macar in galuste. Tot ce are ou, varsa (pardon de detalii). Probabil ca i-am transmis prin gena:). Ma asigur insa ca are aceeasi nutrienti din alte surse, vegetale. Dieta vegetariana implica o mare responsabilitate in ceea ce priveste aportul corect de nutrienti. Altfel daca ii dam doar cu fructe si legume, o sa sfarsim prin a conchide ca e o prostie care ne-a slabit si ne-a imbolnavit. Te felicit si te apreciez. Si te mai astept :). Cu mult drag, cristela

  4. Buna,
    Citesc pe nerasuflate tot ce scrii pe blog, din pacate nu am timp sa aprofundez totul deodata, am doar franturi pe care le pun cap la cap.

    Inteleg ca ai un baietel in jur de doi ani si inca unul “pe drum”. Si ca momentan ai timp (si nervi :)) ) sa te ocupi 100% de mancarea sanatoasa. Intrebarea mea e daca ai vreun plan pe termen mediu (gradinita e cosmarul meu momentan). Meniurile sunt calculate caloric si trebuie sa respecte nu stiu ce standarde ale sanepidului dar totusi… : margarina si sunca, iaurt danone cu fructe, napolitane cu ciocolata, lapte si corn de la UE, bomboane la discretie pentru ca e metoda de recompensare, etc… Ar fi varianta gradinitelor particulare cu meniu bio dar…

    Stiu ca e prea devreme sa te gandesti la astfel de lucruri dar poate stii ceva ce eu nu stiu (sau mai bine zic “inca ceva” :)) ).

    O zi frumoasa.

    1. Ana draga, Pavel are putin peste 1 an si Petru urmeaza sa vina in aprilie :).

      Stiu doar atat: PENTRU SANATATEA COPIIILOR SUNT IN STARE DE ORICE. Am credinta ca daca Dumnezeu mi i-a daruit si ma-a ajutat sa ii aduc pe lume, rugaciunile si eforturile mele de a-i creste sanatos la trup, minte si suflet vor fi rasplatite. Se vor gasi metodele prin care sa reusim.

      Fireste ca m-am gandit si la aspectul despre care ma intrebi si pe scurt planul meu – la ora asta – este asta:
      1. am sa ii dau eu mancare de acasa
      2. am sa educ copilul in asa fel incat sa intealag si sa accepte diferentele, sa aiba incredere ca ceea ce ii ofera mama si tata de acasa este ceea ce e bun pentru el. Am gasit cateva carti valoroase in acest sens, iar timpul petrecut exclusiv cu el (noi nu am avut bona pana la 1 an) a fost o investitite serioasa in acest sens.
      3. am sa ma rog zilnic
      4. cine stie, poate voi reusi si mai mult in acest sens, pentru comunitate, nu doar pentru copilul meu, insa asta tine de un plan mai mare pe care il voi rafina si pune in aplicare pe masura ce ne apropiem de moment. Fiecare lucru la timpul lui.

      Mi-ai dat o idee pentru un articol viitor, dar dupa ce se naste Petru 🙂

  5. Mi-ar fi placut sa fi aflat de existenta site-ului tau acum cateva luni, cand am inceput diversificarea cu fetita mea. Insa nici acum nu e prea tarziu. Ba din contra, consider ca e o binecuvantare.Si iti si spun de ce: Inca eram gravida cand o buna prietena ( mie imi place sa o numesc mijlocitoarea lui Dumnezeu) mi-a sugerat subtil unele lucruri despre nutritie, sanatate, etc. fara insa a-mi impune ceva. Printre altele, la nasterea fetitei mele, mi-a facut cadou cartea Elenei Pridie.
    Am citit-o toata, astfel, incat atunci cand am inceput diversificarea, deja aveam habar cat de cat ce si cum ii voi da sa manance.
    Noi nu suntem vegetarieni, insa de cativa ani, am rarit preparatele din carne din alimentaia mea. Doar cu ocazii rare mai consumam carne.
    In ceea ce o priveste pe fetita mea, la fel, nu mi-am impus s-o fac vegetariana.
    Insa totul a venit de la sine dupa citirea cartii Elenei. Am mai cautat pe net informatii despre diversificare, am mai citit carti, insa singura cartea Elenei m-a convins, mi-a devenit draga inimii, asa ca am ramas la retetele sugerate de ea. Si cu mana pe inima spun acum, la 4 luni de la inceperea diversificarii, ca bine am facut.
    Nu i-as da carnita sau alte preparate la borcanas niciodata.
    A fost greu la inceput, ptr ca a trebuit sa intru ptr prima data intr-un magazin naturist…habar nu aveam cum arata faina de orz sau de ovaz, sau ce gust poate avea…si a fost greu ptr ca a trebuit sa prepar eu mancarica ei. Si nu stiam daca fac bine.Dar acum consider ca am pus o mare caramida in ceea ce priveste alimentatia fetitei mele. De aici doar construim.
    Bineinteles, a trebuit sa fac fata la reprosurile cunoscutilor, familiei….de ce nu-i dau carnita de pui, peste….ca ce vrei? sa fie rahitica?….aducand argumente pildele unor copii vegetarieni care au probleme cu mersul, au lipsa de fier, etc….si da, sa nu uit, am o hartiuta de la medicul pediatru in care sunt avertizata ca fetita mea este malnutrita, rahitica si alimentata incorect.De ce? ptr ca nu ii dau de 2 ori pe saptamana galbenus de ou, ca nu ii dau carne si mar ras cu biscuiti in fiecare zi…avand recomandarea sa introduc in alimentatia ei smantana de lapte de vaca si uleiul….ca sa se mai ingrase.
    Ca cica nu-i normal ca fetita mea la 10 luni are doar 7 kg.
    Din pacate se uita ca ea s-a nascut cu 2850 kg si inca din burtica mi s-a spus ca ea nu va fi maaaaare si inaaaalta,ci ar putea deveni o mica balerina. Ceea ce nu este exclus ptr ca de la 7 luni umbla sprijinita. Iar acum la 10 luni face singura cativa pasi.
    Cum spuneam, nu am fost chiar sigura ca ceea ce fac, fac bine.Mai ales ca eram singura in toata treaba asta, cu cartea Elenei in mana si atat.
    La un moment dat, cand i-au dat dintisorii, nu a mai mancat aproape nimic timp de vreo 10 zile, avea si febra, ii mergea si burtica si mi-a slabit vrea 200 grame.
    Am intrat in panica cu adevarat, ca poate chiar nu-i bine ce fac….si m-am simtit incoltita.Chiar nu era nimeni cu care sa pot discuta.Toti pediatrii la care am sunat, imi recomandau carnita si ou si vitamine. Singurul era Pop Stefan de la centrul de sanatate Dej care ma linistea ca fac totul bine dar cum nu suntem din acelasi oras, o consultaie si o dicutie fata in fata era greu de realizat.
    Asa ca L-am chemat pe Cel Ce mi-a dat viata si L-am rugat sa ma indrume si sa ma lumineze.
    La cateva zile dupa aceea, bubuca mea a inceput sa manance si am dat peste site-ul tau. Pe cuvantul meu de onoare ca habar nu am ce cautam pe net si cum am gasit site-ul tau. Dar l-am gasit si de atunci in fiecare seara citesc ( doar atunci am timp) si imi iau notite si aflu lucruri foarte valoroase.Este exact ce am cautat.Toate intrebarile mele capata un raspuns iar acum stiu ce si cum sa ii dau sa manance si am linistea 100% ca fac bine ceea ce fac.Si nu ma mai intereseaza ce spun altii.
    Si inca o chestie: A fost cireasa de pe tort sa aflu parerea ta despre vaccinuri. Ptr ca datorita indemnurilor prietenei mele ( care din pacate este peste mari si tari de noi), nu am vaccinat-o pe micuta mea. Alta aschie in ochii cunoscutilor mei. Dar datorita ei, am inceput sa ma documentez si sunt foarte sigura de ecuatia Vaccinuri = Otrava = Crima!!!
    Dar ca sa revin la subiectul initial, ptr ce ti-am scris, asa a fost si este o binecuvantare ca am gasit site-ul tau si te-am cunoscut pe tine. Chiar daca doar virtual.
    Voi avea cateva intrebari dar acum micuta mea s-a trezit asa ca ma duc sa ne jucam.
    Pana atunci as vrea sa stiu de unde folosesti legumele ptr prepararea mancarurilor.
    Am o problema cu morcovii. La piata tare greu mai gasesc morcovi care sa se poata numi cat de cat morcovi.

  6. Mi-am notat acum reteta de mazare cu cartofi. Eu mai faceam reteta asta insa fara ulei si sare….si bineinteles ca cartofii nu i-am fiert in coaja inainte. Cu siguranta ca de acum inainte asa voi face….am citit “de ce”-ul.
    Insa am o intrebare: O data au fiert cartofii 25 min in coaja. Dupa aceea ii mai pun o data la fiert cu mazarea si cu ceapa???? Pai nu va fi tocana ?
    Si uleiul? Ce fel de ulei? Banuiesc ca de masline dar sunt foarte multe feluri de ulei de masline?
    Si de la ce varsta se poate folosi ulei in alimentatia copiilor? Elena recomanda de la 1 an.

    1. Amma, e in regula si daca fierb cu totul 50 de minute. Ii tai si tu cubulete mai mari, sa nu se farame. Intrebarea ta este pertinenta, de fapt eu am recomandat ca mazarea sa fiarba 25 minute, pentru siguranta stomacului copilasilor, pt ca de obicei mazarea congelata are timp de fierbere recomandat de producator de aprox 5 minute. Dar mi s-a intamplat sa nu fie fiarta dupa recomandarea lor.

      Mai exista o posibilitate si sa stii ca si eu fac asa: pentru supa de legume si mazare cu cartof (sau linte cu cartofi, se face exact la fel ca si reteta, folosesc linte galbena sau rosie pt ca fierbe in 20 min) am inceput sa curat cartoful de coaja, pentru ca mancarea are alta savoare daca fierb impreuna. E drept ca renunti de data aceasta la fierul din coaja, insa nu e nevoie sa fim habotnici: cartoful are si asa valoare nutritiva deosebita si atata timp cat in rest faci cartofii in coaja si existe un aport echilibrat de cartof pregatit in acest fel, nu ai de ce sa iti faci probleme. Tot valoroasa va fi mancarea.

      Ulei folosesc ulei (bio dar nu neaparat ) de masline si obligatoriu presat la rece. I-am dat ulei de la 9 luni, cate o lingurita. Apoi de la 1 an cate o lingura. Nu e o data fixa, eu m-am consultat cu dr. Laza intotdeauna si a fost ok de la 9 luni insa, ca la orice aliment pe care il introduci prima oara, incepi treptat si urmaresti reactia copilului si starea generala. In cazul vostru poti incepe cu jumatate de lingurita si daca e ok, treceti intr-o saptamana la 1 lingurita. Pavel nu mananca grasimi din alte surse decat ulei si seminte (de la 1 an) asa ca aveam nevoie.

      Sare – am si scris ca pun f putina, la o mancare pt toata familia pun o lingurita. Noi nu prea mancam sarat. oricum daca pui, pui SARE NEIODATA, da?. Poti evita sarea, eu lui Pavel ii pun in mancarea lui fff putina 1-2 gr, ei nu simt neaparat nevoia de sare, mai ales ca isi iau din restul alimentelor si nu trebuie sa depaseasca 3 gr de sare pe zi (cu tot ce vine din legume, paine, etc…).

      Atat in privinta uleiului, cat si a sarii, atat timp cat nu sunt excese, este in regula sa ii dai si de acum.

      va pup

  7. buna cristela
    vreau sa te intreb cum daci gemurile si pasta de afine? in gem ce pui ca sa indulcesti ? mama mea imi face mie gem de prune fara zahar apoi le pune la cuptor sa faca o crusta. tu cum procedezi ca sa nu se strice? pasata de afine o faci doar cand ai nevoie sau o faci si o pui la borcan? cum?
    multumesc
    Domnul sa fie cu tine
    mariana

    1. Mariana draga,

      In gemuri nu pun absolut nimic, le fierb in suc propriu, pana scad bine, sunt ele dulci indeajuns de la Mama Natura. Am facut de corcoduse, a iesit f acrisor, dar nu ne deranjeaza. Il amestec cu putina miere si diverse amestecuri de seminte sau nuci facute faina la rasnita, inainte de a fi consumat.

      Exact aceleasi intrebari le-am primit azi si de la o alta mama, asa ca reiau raspunsul: Dar nu stiu cat si daca rezista ca si conserva peste iarna, pentru ca nu fac prea multe. In primul rand pentru ca ma doare sufletul ca omor tot ce e viu si util in ele prin fierbere, deci valoare nutritiva cam ZERO barat. DOar ceva fibre raman. In al doilea rand nu tine mult, pentru ca baietii le devoreaza. Cu cat inteleg si invat mai mult depre natura si nutritie, cu atat ma apasa ca distrug alimentele prin preparare termica. Incet, incet, o sa trec catre crudivor majoritar. Acum suntem cam 50-50.

      De obicei amestec 2-3 linguri de gem de prune sau piersici sau corcoduse cu 2 lingurite susan macinat + 2 lingurite seminte chia macinate sau 1 lingurita seminte canepa sau 2-3 lingurite migdale macinate + nuci macinate, putina vanilie naturala si putina miere daca e nevoie, pana devine o pasta groasa. Pe care o intind pe paine sau pe biscuiti si fac tort zebra :).

      Am eu niste biscuiti fff simpli, dar sunt cu drojdie si arata cam ca ruda saraca de la tara :), desi sunt un fel de “steaua din gradina” din pct de vedere nutritiv.

      Tu de ce nu folosesti drojdie?

      Te pup, Dumnezeu cu voi

  8. Buna Cristela

    Ma bucur tare ca am descoperit blog ul tau.
    Am o fetita de un an si doua luni ma preocupa foarte tare alimentatia ei. Nu i am dat carne niciodata si vreau sa merg, pentru familia mea, pe o alimentatia strict vegetariana.
    Am vazut ca ai mentionat sarea neiodata as vrea sa stiu unde pot gasi de cumparat?am gasit o varianta pentru muraturi sare neiodata, dar scrie pe ea ca ar fii nerecomndata pentru consum alimentar, seamana cu sarea de vrac.
    Am o masina de facut lapte de soia din boabe, dar as vrea sa stiu daca este recomandat sa i dau fetitei mele?In cartea pe care ai mentionat o COPILUL VEGETARIAN scrie ca ar trebui dupa varsta de doi ani. Atunci ce lapte sa i pregatesc?
    Dimineata inca ii mai dau formula de lapte de la nestle cu cereale milupa.
    Multumesc
    Iuliana

    1. Iuliana, felicitari pentru comoara ta si bun venit in clubul “Se poate!” 🙂 Imi creste inima si imi sare somnul cand citesc despre astfel de experiente.

      Gasesti raspunsul la toate intrebarile tale pe pagina de Cuprins/retete. Daca nu e asa, revino 🙂

      Elena Pridie, cu care am vorbit, a recomandat asa, din prudenta fata de parinti care se arunca intr-o astfel de dieta nepregatiti. Tu urmeaza recomandarile de pe blog, realizate impreuna cu dr Laza si testate pe copiii mei cu succes. Deci ii dai, dar mai intai
      – citesti regula noului aliment, articolul despre Diversificare + linkurile de pe blog de la laptele de soia
      – gasesti si alte tipuri de lapte, toate merg la varsta ei
      – te rog renunta cat mai repde la laptele praf si cerealele instant – citeste articolul Capcanele alimentatiei. Aluminiul si In loc de bun ramas

      Te astept daca mai sunt intrebari dupa lecturile recomandate

    2. Buna ziua, Cristela! Am descoperit de curand site-ul si sunt fascinata. Minunat! Am o fetita de 5 anisori si una de 3 luni. Incercam o schimbare in alimentatia noastra, inca nu am devenit suta la suta vegetarieni, dar de la cinci luni de sarcina am renuntat la carne si am inceput sa consumam lapte vegetal (soia, migdale, alune) cu fulgi de cereale integrale si fructe confiate dimineata( caci spre rusinea mea , nu mancam dimneata, prima masa era pe la 12), apoi mancare gaita isotita totdeauna de o salata …. Cand am facut diversificarea fetei mari am introdus dupa 6 luni legumele treptat dupa o schema gasita pe net, nu m-am luat dupa sfaturile medicului de familie care imi recomanda suc de mar, portocala,morcov de la 4 luni. Am alaptat-o un an si o luna, e un copil dezvoltat fizic dar si istetica. Insa am facut unele greseli (nu din rea vointa) pe care acum nu vreau sa le repet la cea mica. I-am dat carne, ce-i drept de curte, sursa sigura, dar i-am dat si cereale din acelea la cutie. Acum vreau sa fiu mult mai atenta si informata (slava Domnului ca te-am gasit). Am timp inca 3 luni sa citesc si sper ca sa reusesc o diversificare cat mai sanatoasa la bebelusa Sara. Pentru noi am achizitionat un aparat de laptic de soia (nu stiu daca am voie sa spun marca), si in el fac lapte de soia, de migdale,de alune …Am observat ca acesta fierbe laptele E corect? Se distruge din nutrienti, mai ales la cel de migdale? Cand va veni vremea sa ii dau bebelusei laptic de migdale, de exemplu,il pot face cu acest aparat? Altfel nu stiu cuml-as face….Am multe nelamuriri, dar sper pe parcurs sa scap de ele, reusind sa citesc tot ce e pe acest minunat site. Multumesc din suflet!

  9. Am ezitat in a scrie mesajul acesta pentru ca nu vreau sa iti ocup timpul pretios aiurea, cu feedback la fiecare reusita culinara pe baza retetelor tale. Insa nu ma pot abtine sa nu ma minunez de fiecare de data de cat de rapid si usor se prepara felurile pe care ni le recomanzi, dar mai ales de cat de gustoase sunt! Aseara am facut budinca de mei pentru Olga si bruschettele cu morcovi si pasta de gogosari pentru noi! Delicioase toate! Bonus: Olga a dormit fericita de la 8 seara la 8 dimineata cu o pauza de laptic la 4 dimineata (de obicei se trezea sa manance la 2), iar mami si tati au avut timp sa mai stea si ei impreuna 🙂
    Multumim inca o data pentru tot ce faci si te rog sa nu te simti obligata sa imi raspunzi la mesaje! Le postez in semn de recunostinta profunda pentru ceea ce faci si ca incurajare pentru alte mamici!

    1. Nu fac nimic din obligatie, ti-am spus ca mi-am simplifact viata, nu? 🙂 Sunteti o echipa “Se poate!”, o sa devenim – nadajduiesc – un blog “Se poate!”. Multumesc pentru feedback.

  10. Buna! Ai afirmat printre primele comentarii raspunzand unei cititoare,Simona: “Chiar si ouale sunt f ok daca ai o sursa f sigura. Am incercat si eu cu Pavel, dar nu le vrea deloc, nici macar in galuste. Tot ce are ou, varsa (pardon de detalii). Probabil ca i-am transmis prin gena:)..etc”. Sa inteleg ca esti de acord cu oua,din provenienta sigura bineinteles? Daca da cu ce frecventa?
    Multumesc!

    1. Sunt de acord, dar nu recomand. Adica – daca ne aflam intr-o situatie exceptionala si avem o sursa sigura, adica gaini hranite cu cereale nemodificate genetic, crescute in conditii de curatenie, etc – se poate, repet – exceptional – consuma. Sau daca avem un pridus in care singurul produs de origine animala este un ou sau putin lapte, nu e nimeni absurd. Chiar si dr. Campbell, considerat cel mai mare nutritionist al tuturor timpurilor si pe care l-am avut profesor, spune in Studiul China ca, in demersul de a elimina toate produsele de origine animala din alimentatie, nu trebuie sa facem o obsesie. Mai exact daca atunci cand mancam in oras sau cumparam alimente gata preparate sunt cantitati minuscule de proteina animala, nu e atat de grav. In mod exceptional si in cantitati infime, cel mai probabil nu sunt importante dpdv nutritional. “Recomandandu-va sa nu va ingrijorati cu privire la cantitati mici de produse de origine animala in hrana dvstra, eu nu va sugerez sa planuiti inadins sa incorporati mici portii de carne in hrana voastra de fiecare zi. Recomandarea mea este sa incercati sa evitati toate prod de origine animala. … Daca veti planifica prod de origine animala, le veti manca – si aproape mai mult ca sigur veti manca mai mult decat ar trebui”.

  11. buna ziua cristela…daca imi permiti sa renunt la apelativul dvs..te rog sa ma ierti ca intreb asa detalii, probabil ca te-am facut de razi ca nu stiu..dar nu stiu ce inseamna cocos razuit..daca esti draguta sa imi explici..chiar azi vreau sa merg sa iau ptr ca am vzt ca apare la mai multe retete.este untul de cocos? asa il gasesc? si cand zici ca trebuie inmuiat inainte, adica trebuie sa il tin in apa? si inca cv..ai sa te superi pe mine, dar poti sa imi spui daca vanilia naturala ..este batonul de vanilie care se gaseste la mag naturist? si il desfac? daca ai mai explicat undeva pe blog sau in comentarii te rog sa ma scuzi..spune-mi unde sa ma uit

    1. Leeloo,

      Sunt fericita cand pot contribui la educatia alimentara. Cocos razuit este nuca de cocos, miezul ei, razuit si uscat. Arata ca morcovii razuiti pe razatoarea mica, doar ca e alb :). Untul de cocos e altceva, e ca o untura la rece si ca un ulei la cald. Asta e caracteristic grasimilor nesaturate. Unt de cocos cred ca voi folosi din ce in ce mai putin, nu e neaparat nevoie de el in casa.

      Inmuita – da, in apa.

      Vanilia naturala e la baton, dar e f scumpa si neproductiva. Inmoi batonul in apa, il tai pe lungime si cureti cu lama cutitului continutul. Acel continut il pui in lapte, prajituri, etc.

      Dar mai bine e sa iei direct acest continut, uscat si facut praf, se gaseste la borcanele. vanilie BOURBON de regula. Gasesti la Naturalia, cred ca si la Plafar.

      Daca dai pe google – imagini cautare dupa aceste denumiri, vei vedea cum arata

  12. Multumesc frumos pentru raspuns..mm..uite ca este a doua reteta de mazare pe care i-o pregatesc baiatului si…nu este deloc incantat..adica abia a luat 2 boabe..si alea cu povesti..si apoi..nimic!nimic! el isi revine acum dupa o perioada in care au fost diverse chestii si nu am respectat mesele asa cum recomanzi tu si cum de altfel e si normal pentru bebe..adv este ca pana la 2 ani nu i-am dat deloc mazare, eu am gresit ca am intarziat asa de mult. mic dejunul il papa,dar mancarea de la pranz..este mereu cu probleme.crezi ca mai am timp sa ii “adjustez” gusturile..exprimarea mea lasa de dorit.dar..ideea este ca refuza in general mancarea gatita(mancarici,borsuri, mazare,linte) si ma tot gandesc la treaba asta..carne nu ii dau deloc..si iaca ca eu locuiesc cu parintii care mai in gluma mai in serios, ma “incurajeaza” ca iese iarba acusi..wow..la noi acasa mama mea este cea care gateste si de cele mai multe ori..o face termic..si eu ma mai uit dupa retete aici la tine si incerc si eu cand pot, dar ce sfat ai pentru mine.sanatate din plin!

    1. Gusturile pot fi ajustate oricand. Am avut un profesor, un mare psiholog, dr. Doug Lisle, care e si autorul unei carti celebre “The Pleasure Trap” – capcana placerii si de la el am invatat cum functioneaza mecanismul si care sunt metodele. E normal sa reactioneze asa, mai ales daca a mancat chestii rafinate inainte. Dar daca vei reveni la ele, din nou se vor “perverti” si va trebui sa il dezobisnuiesti.

      Spune-mi cum procedezi cand nu vrea sa manance. Nu te lasa descurajata.

    2. citind tot ce faci tu, mi-am dat seama ca..am lasat lucrurile sa scape de sub control si acum abia, ma uit la el in farfurie si vad ce se intampla(mama se mai ocupa de dansul). micul dejun si cina in general le accepta ptr ca sunt..usoare as zice (budinci, cereale..oricum spre dulce).apoi la amiaza am incercat sa las sa treaca minim 4 ore de la masa de dimineata si sa bea doar apa(desert nu ii dau, eventual daca mai vrea mar sau nuci..si apa oricat doreste el) si la pranz incerc sa ii ofer doua feluri de masa de ex azi am avut mazare cu cartofi si cartofi gratinati..dar am ajuns sa ii dau 2sarmale cu ciuperci si orez alb! si un pic de smantana..(am luat din mancarea parintilor) ..si apoi desert o prajitura cu mere..eu inteleg ca trebuie sa fiu consecventa si sa am rabdare ..DAR sunt FOARTE stresata..nu ma justific..dar e f greu sa locuiesti cu persoane care au alte preferinte culinare..si refuzul baitului este rezultatul contradictiilor dintre noi..la masa EU gresesc pentru ca am enervez (mi-ar prinde bine si mie un ceai care sa ma relaxeze)..stiu ca tudor are abia 2 ani( si o luna fix chiar azi) si este oglinda…greselilor sau reusitelor mele..stiu ca masa trebuie sa fie atractiva si servita intr-un mediu placut.. si fac eforturi..ne jucam, pap si eu..dar el pune mana la gura si NU!NU!

    3. Leeloo, copiii vor sa faca ce vad in jur. Deci inteleg preferinta pt ce vede, nu pt ceea ce vrei tu sa ii dai.

      Pe scurt, eu am rezolvat anumite momente de cumpana, in care Pavel nu voia sa manance, prin sarirea mesei respective. Nu vrei acum? Nici o problema. Am oferit si o varinata alternativa, daca nu a vrut, ok. Mama respecta dorinta ta. Mananci mai tarziu. Dar nu deserturi, nu gustari. SI la masa urmatoare a cerut si supliment.In plus, e daunator sanatatii sa amesteci dulce cu sarat si fructe cu legume.

  13. mar sau nuci, sau desert ..imediat dupa cerealele de dimineata..daca mai simte nevoie..deci papa dimineata si apoi nimic 4-5 ore..timp in care e scos si afara..deci nici flamand nu vrea sa pape..si e clar ca face mofturici..in rest e un copil care nu face probleme..e cooperant.

  14. tocmai am terminat de citit”de ce fac copii mofturi la masa si noi ispravi cu Pravel”(BTW, HOW CUTE IS HE?!!!!)” si “metode de cointeresare a copiilor pentru o alimentatie sanatoasa”..de fapt..sa recitesc..pentru ca prima oara m-am concentrat asupra retelor si ingredientelor..as spune ..ca e un alint alaturi de o mancare neatractiva si..un pic de atmosfera aiurea..nu sunt mereu prezente, dar.daca tot am deschis subiectul ,pot macar sa fiu sincera pana la capat..dar chiar imi doresc sa incerc tot(mai ales ce tine de mine) ..am sa mai probez si alte retete de aici(doar ca eu nu-s as in ale gatitului) sa vad daca am rezultate..intr-un final..

  15. Buna Cristela, sunt foarte incantata ca am descoperit blogul tau, contine foarte multe informatii pretioase despre alimentatie!
    Deasemenea voi face rost de cartea “Copilul Vegetarian” iar astazi am comandat telefonic “Manualul edenic de medicina naturista” al Dr.-ului Laza si mi-a spus ca sapatamana asta va ajunge in Bucuresti, abia astept sa le citesc pt ca alimentatia corecta este o adevarata stiinta (pe care eu cred ca ar trebui sa o invatam inca din scoala) si pe care vreau s-o aprofundez in timpul liber pe care il mai am pana voi naste primul meu copilas-in aprilie:).
    Am copiat si cateva retete si abia astept sa la prepar.Intrebarea mea ar fi urmatoarea: de ce ai precizat la reteta de cartofi cu mazare, ca mazarea sa fie congelata nu conservata?
    Multumesc!

    1. Draga Ana R, pentru ca tot ce am vazut conservat in comert contine ori zahar (rafinat), ori sare (iodata), ori alti conservanti – toate extrem de daunatoare sanatatii.

    2. Draga Ana,

      Iata un articol pe care nu am deocamdata timp sa il traduc, dar sper sa cunosti limba engleza si sa iti fie de folos. E vorba despre dieta vegetariana in timpul sarcinii si alaptarii.

      http://www.pcrm.org/search/?cid=262. Voi posta si pe Forum asta.

  16. Multumesc din suflet pt tot, voi citi articolul si iti voi raspunde, chiar voiam sa te intreb pe tine sau pe Dr Laza daca este vreo problema ca am renuntat destul de brusc la carne. Am gatit retetele tale de mazare cu cartofi si supa de linte si au iesit tare bune, sotul meu este incantat ce bine se poate manca si fara carne:)
    As vrea sa te mai intreb un lucru: astazi am facut lapte se soia (fara aparat ca nu am momentan) dupa reteta Dr-ului Laza prezentata intr-un filmulet pe net si nu stiu ce as putea sa prepar cu continutul solid care a ramas in tifon dupa ce am stracurat laptele.L-am pus la uscat la cuptor dupa cum sugera Dr Laza, dar mai departe nu stiu ce as putea pregati din el.Multumesc si spor in tot ce faci!

    1. Ana R.,

      Eu am renuntat intr-o zi de luni, 14 februarie la tot ce inseamna proteina animala, cafea, zahar, alimente rafinate, alcool. Singurul lucru care mi s-a intamplat ca am renuntat brusc a fost ca m-am insanatosit la fel de brusc :). Unul dintre profesorii mei de nutritie, un mare cardiolog, autor al cartii How to prevent and reverse heart diseases?, Dr. Esselstyn are o vorba celebra cand e vorba de reforma in dieta: “moderation kills”.

      Pulpa de soia – o folosesc la droburi, hamburgeri, dulciurile de pe blog care merg la cuptor, etc. Vei regasi pulpa in retete.

      Cu drag si multumi pentru tot ce faci.

  17. Buna,
    Indraznesc sa iti scriu pentru ca citind reteta de mazare cu cartofi….care este in derulare pe aragaz, am gasit si faptul ca pavel vomita ouale.Sper ca am retinut bine…citesc printre picaturi cateodata cu cele 2 minuni urcandu-se in cap la mine.Pana la a doua fetita, vomitatul am crezut ca e un moft de copil alintat si prea mult indopat. Acum ce sa zic….cea de-a doua vrea cu adevarat sa fie vegetariana. Pana sa te citesc nu am crezut ca este posibil.De la carne bio, eco de curcan am ajuns de 4 ori in spital cu varsaturi severe.Acum devenind experta in varsaturi, nu mai mergem la spital ci ne tratam acasa.Deci fara carne, hai cu oua de prepelita bio eco etc….ghici varsaturi.Oare sa o mai chinui cu lactate?Cred ca deja imi ajung episoadele de mai sus.Maine face 10 luni micuta nr.2.Nu o fi ea mare si inalta ca surioara ei dar macar ne-a dat pe drumul ce bun…fara carne, fara oua si o debara plina cu seminte, fulgi de toate tipurile, nuci etc chiar si pt noi. Si tati al nostru s-a educat frumos….el ne produce sapunul si cremele de corp….toate bio si naturale si ne face rost si de fructe bio.Multumim frumos pentru toate retetele cu care ne incanti.Poate o sa avem timp sa iti trimitem poze cu noi fetele facand retele tale minunate.Ast. sa adubnam cat mai multe poze.Pupici si crestere usoara celor 2P.

    1. bbcristina,

      Multumesc pentru povestea ta si urari. Copiii nostri sunt mai destepti decat noi si organismele lor nu se lasa virusate prea usor. Da, mananca, dar vomita tot ce are oua. Am incercat galusti, ou fiert, doar asa, de test. Lactate nu ii plac – tot asa, am vrut sa testez. Si la Petru am testat putina branza si o vomita. Oua nu mai testez.

      Cu drag

  18. Am citit in reteta de linte ca nu e indicat sa combinam cartofii cu leguminoase. Insa nici daca le fierbem separat nu pot fi consumate? Pate-ul de linte a mers f bine cu o salata de cartofi 🙂 Ca sa nu mai spun ca imi place mult mazarea cu cartofi, eu o faceam si cu morcov si un catel de usturoi la fiert, pt aroma.
    Multumesc pt tot.

    1. Alina, “amdonoasele” nu e prea indicat sa le combinam impreuna. Daca le tolerezi, cum e si cazul nostru, mai merge cand si cand. Ideal ar fi sa nu combinam cartoful cu leguminoase. Si eu pun uneori usturoi la mazare, da 🙂 si morcov :). Petru iubeste usturoiul, si PAvel!

  19. De ce e mai indicată mazărea congelată spre deosebire de cea la borcan? Mie, personal mazărea congelată mi se pare prea tare, iar cea de la borcan nu are decât apă, sare şi, din păcate, zahăr.

    1. Ai raspuns singura, draga Simona. Iar sarea, este IODATA. Ai citit articolul “Reluare”?

  20. vreau si eu cartea ” copilul vegetarian”, prin Bucuresti vad ca nu prea se gaseste. Voi cum ati procurat-o ?

  21. Buna. Vreau si eu cartea “copilul vegetarian”, dar nu o gasesc disponibila pe nici un magazin online. Vreo sugestie :-)?

    Multumesc!

  22. LauraST eu am gasit pe net , prin cautari disperate o adresa de mail a dnei Elena Pridie si am luat legatura direct cu dansa. Ma vad vineri sa-mi dea cartile ( 3 la numar ).

  23. Îmi poţi da si mie numărul, te rog? Sau poate ca ai una disponibilă din cele 3 :-)?
    Multumesc mult!

  24. Laura, numarul nu pot sa-l dau, mi-a si specificat sa nu-l dau la nimeni. O sa o intreb vineri cand ma vad cu dansa cum pot lua legatura fetele ce mai au nevoie de carti, si va comunic. Probabil pe mail mai intai. Dar as vrea sa intreb inainte de a face lucruri urate. Cartile pe care eu le voi procura de la dna Elena Pridie sunt ” copilul vegetarian”, ” retete pentru sanatatea noastra” si ” gateste repede, sanatos si gustos”. Mai are o carte in lucru, pe care nu a scos-o inca, o sa ma anunte cand apare si va tin la curent.Numai bine.

    1. Buna Valerrie,

      Ai reusit sa te intalnesti cu dna Elena Pridie? Mai are carti disponibile :-)? Multumesc!

  25. Multumesc! Adresa de email am vrut sa ţi-o cer, dar vad ca am cerut de fapt nr de telefon :-)….o fi de la prolactina sau mi s-au lenevit neuronii :-)?
    Tare mi-ar fi de folos cele 3 cărţi. Dacă poţi afla de la dna Pridie cum as putea sa le cumpăr, ţi-as fi recunoscatoare :-).

  26. buna seara,
    am gasit urmatoarele informatii despre nucile de sapun. sper sa fie de ajutor
    Nucile de sapun pot fi fierte si se poate obtine un detergent lichid. Daca doriti sa faceti detergent lichid trebuie sa fierbeti in jur de 15 nuci intregi de sapun in aproximativ 3 litri de apa pentru aproximativ 30 de minute. Lasati sa se raceasca si turnati lichidul in recipiente de plastic sau de sticla.

    Puteti experimenta si sa faceti solutii mai concentrate – de exemplu fiebeti nucile in 1.5 litri apa, mai ales daca doriti sa faceti sapun de maini si sampon.

    La ce puteti folosi detergentul lichid din nuci de sapun?

    *indeparteaza tantarii – ungeti zonele descoperite cu putin lichid din nuci de sapun; perfect pentru copii 🙂
    * sapun lichid – adaugati cateva picaturi de ulei esential pentru a-l parfuma; adaugati de exemplu scortisoara sau rozmarin pentru a avea un sapun de maini dezinfectant
    *sampon
    *detergent universal – bun pentru a spala geamuri, podele etc

    Dar nu uitati ca acest detergent este perisabil – asa ca nu preparati mai mult decat stiti ca folositi. Mai puteti si sa-l inghetati in cuburi de gheata si sa-l adaugati direct intre rufe 🙂

    1. Multumim, draga Alina ca ti-ai facut sa scrii toate astea. Cu drag

  27. draga Cristela,
    cea care trebuie sa multumeasca sunt eu, in primul rand Bunului Dumnezeu pentru ca existi si in al doilea rand tie pentru ca ai ales sa te sacrifici (o mare VIRTUTE crestina)pentru binele nostru si mai ales al copiilor nostri.Sunt si eu mama unei MINUNI(SARA MARIA) de 1 an si 2 luni.spun minuni pentru ca in urma cu 3 ani in urma unor analize urma sa mi se faca histerectomie “de urgenta” la doar 28 ani. am refuzat cu desavarsire acest lucru si Bunul Dumnezeu mi-a scos in cale oameni minunati care m-au ajutat sa-L descopar in fiecare zi si sa-I accept IUBIREA.va spun sincer ca dupa o luna de zile cand am refacut testul papa nicolau analizele mele erau O MINUNE, iar dupa 1 an si 1 luna am ramas insarcinata.de atunci am descoperit ca VIATA insasi este o MINUNE.
    am renuntat la carne de atunci. recunosc ca e greu sa te mentii pe pozitie cand toate rudele, inclusiv sotul meu ( pana acum cateva zile, de cand ii povestesc ce citesc pe blogul tau)mereu ma critica pentru deciziile luate in privinta alimentatiei.ii mai dau de 1-2 ori pe saptamana ou de la tara si peste tot asa. asta pana reusesc sa citesc tot blogul tau si sa ma pun la punct pe mine si dulapul din bucatarie( care pe zi ce trece se mai umple cu cate o punga de ceva).cu pasi repejori ne “indreptam” si noi.
    iti MULTUMESC din tot sufletul meu pentru ca ne-ai daruit o parte din tine.Fie ca Bunul Dumnezeu sa va daruiasca TOT ceea ce este mai bun fiecaruia din voi.
    P.S. daca mai aveti timp de citit incercati sa cititi si cartile maestrului spiritual omraam mikhael aivanhov.puteti incepe cu Reguli de aur pentru fiecare zi.pe mine m-au ajutat foarte mult.
    si uite ca iar am depasit ora recomandata de tine pentru somn.
    Ingerasii de Lumina sa ne vegheze tuturor somnul si sa ne calauzeasca pasii pe drumul cel bun.Noapte buna!

    1. Noapte buna, mutumiri pentru incurajari, dar vreau sa spun cu modestie ca meritele in toata lucrarea asta nu imi aprtin mie, stii la ce ma refer. Sunt doar un copil fericit al Universului care a gasit calea prin care poate multumi pentru binecuvantarile primite. Daca stapanesti limba engleza, un material foarte simplu, la obiect si accesibil aici. Autorii sunt autoritati in nutritia vegana si tratamentul bolilor cronice si degenerative prin dieta: http://pcrm.org/health/diets/vegdiets/frequently-asked-questions-about-nutrition

      Somn usor!

  28. Buna Cristela,

    O intrebare pentru aceasta mancarica. Mazarea congelata se decongeleaza si apoi se tine in apa peste noapte? La fel ca la fasole ,linte, etc? Caci unii sunt de parere ca anumite legume congelate, (nu stiu daca si leguminoase) nici macar nu se decongeleaza ci se “trantesc” asa in oala.
    Multumiri si noapte buna

    1. Mazarea asta este verde (noua), deci nu mazare uscata, care trebuie rehidratata. Nu e nevoie sa o tii in apa. Cu drag

  29. Draga mea Cristela,

    Iti spun draga mea pentru ca dupa cat am citit aici despre tine, despre viata ta, despre ceea ce faci …simt ca te cunosc de-o viata!

    Iti multumesc pentru acest blog, care uite m-a ajutat pana la un an si 2 luni sa-l cresc pe puiu meu fara medicamente,,,desi a avut cateva raceli…au trecut singurele…(ei…putina febra si putin stres cu baitzele …dar totul a fost ok)
    Stiu ca nu ai timp sa citesti si etc…dar vroiam sa-ti aduc multumiri asa directe!

    Sper sa avem ocazia sa te si cunoastem fata in fata! \
    Te pupam si te imbratisam!
    Mama si Luca

    1. Mami de Luca, multumesc voua si felicitari pentru biruinta.

      Cu drag, poate pe noiembrie fata in fata,

      cristela

  30. Draga Cristela,
    admir toata munca si daruirea ta.Stiam de blogul tau de ceva ani dar abia acum cand am o gagalice de 9 lunite am inceput sa il citesc intens. Am o intrebare: nu e riscant sa dai atatea mese dulci copiilor, ma gandesc la diabet si alte minuni.
    multumesc si va pup pe toti

    1. Draga Raluca,

      Alimentatia bazata pe alimenteintegrale si fructe, in stare cat mai naturala nu e riscanta decat pentru un singur lucru: profitul industriei farmaceutice, medicale si alimentare. Daca intelegm cum functioneaza organismul uman si care sunt cauzele imbolnavirilor (inclusiv ale diabetului) nu avem a ne teme de mituri si paradigme. Te astept in noiembrie la conferinta pentru detalii.

      Cu drag

Care este opinia ta?