Precizari importante

Multumesc copiilor nostri puternici, profesorii nostri, Petru si Pavel, precum si sotului meu, Calin. Ei sunt deopotriva inspiratia si criticii mei.
Impreuna, doar impreuna, am invatat sa apreciem bogatia putinului si a simplitatii.

***

1. Nu fortati nicio schimbare. Corpul se adapteaza cel mai bine la schimbarile efectuate cu blandete, dar ferm. Nu uitati ca eu mi-am inceput calatoria in 2004 si inca “bajbai”. Redobandirea sau mentinerea sanatatii se face cu consecventa (nu conteaza marimea pasilor, ci continuitatea lor) si cu rabdare (care sa ajunga o viata, nu zile, saptamani sau luni). Faceti totul pas cu pas, treptat, in ritmul in care mintea, corpul si sufletul se simt in armonie. Purtati-va cu blandete in toate cele trei aspecte si nu va pierdeti increderea in sine, lumina si zambetul!

2. Meniurile au fost concepute in anii 2011 si 2012. Vor include, unde este cazul, observatii si actualizari, dar fara a fi modificate variantele originale. Ele au reprezentat o etapa in evolutia noastra si vor fi completate cu experiente personale noi in contextul aprofundarii cunoasterii si intelegerii organismului uman, ca parte a strategiei personale de regenerare si redobandire a sanatatii. Dacă aș avea o nouă șansă, aș diversifica cu totul altfel, am cuprins schema nouă în cartea mea Diversificarea pur și simplu.

3. Despre cat de juste sunt recomandarile, sfaturile, indicatiile referitoare la alimentatia optima (inclusiv cele de la mine), cititi ce cred, AICI.

4. Din 2015 am renuntat sa mai gatesc “bombe nutritive” sau feluri “concentrate proteic”. Citiți de ce și cum, AICI.

5. Ne-am cam îndopat cu pâine și făinoase, trebuie să recunosc. Din 2015 eu și Călin am renuntat la paine și la cereale care contin gluten, iar baietii consuma ocazional (de 4-5 ori pe an).

6. Am redus sau am eliminat din salate – sarea, chiar si neiodata. Am inlocuit-o cu dressinguri acrisoare si ierburi aromate. Diferentele in starea de sanatate si de energie ale tuturor sunt incredibile. Aceste schimbari s-au dovedit a fi “buturugi mici, care rastoarna carul mare”. Pana nu le-am facut, nu am crezut nici eu, nici Calin ca efectul lor este atat de “dramatic” in ambele sensuri.

7. Nu am grabit Diversificarea. De ce?

8. Zilnic, pe stomacul gol bem cu inghitituri mici, un pahar de Apa Vie la temperatura camerei. Nu cu miere! Copiii beau, in functie de varsta, de la 3 guri, la 100 ml. Seara (nu mai tarziu de ora 18:00, ca sa nu fortam rinichii) ceai de plante caldut, diverse combinatii (pentru rinichi, pentru somn usor, pentru armonie interioara).

9. Retetele din meniu se gasesc la Retete (dulci sau sarate).

10. Alimentatia sanatoasa nu este matematica in farfurie, concentrati-va pe a manca si a gati simplu (De ce?), a mesteca riguros, a manca macar o data pe zi impreuna (De ce?) si nu va bateti capul cu calcularea aportului de nutrienti si suplimentele naturale sau artificiale (De ce ?).