Mezelurile trebuie să fie prezente în familie

“E o chestiune de responsabilitate şi de răbdare. Mezelurile trebuie să fie prezente în familie. Se pot face anumite zile din săptămână în care să fie consumate. Nu putem mânca în fiecare zi o prăjitură sau un crenvurşt. Copiii trebuie să înţeleagă că au un program alimentar, nu că au interdicţii.”, transmite din studioul Adevărul Live un medic nutriţionist, invitat să le explice părinţilor cum să-şi educe copiii să mănânce sănătos încă de la vârste fragede.

Sursa: Readers Digest

Sursa: Readers Digest

De la același medic nutriționist (nici măcar nu e important cine e, pentru că noi învățăm să ne păzim de idei înșelătoare și de mass media subjugată, nu de persoane) aflăm și alte “adevăruri prețioase”: E-urile (aditivii alimentari) nu sunt deloc periculoase, “din ciorbă și legume nu ai cum să crești”, “cuvântul nociv e impropriu, mâncarea, dacă e comestibilă, nu poate decât să fie bună de mâncat”, “puţin probabil să ne îmbolnăvim de la cartofi prăjiţi”, “faptul că un copil nu iubeşte fructele nu este o problemă”, despre freshuri “această infuzie de apă cu fructoză se comportă ca un pahar de bere (…) e nevoie de un semnal de alarmă, avem nevoie să înţelegem că acest fresh nu hrăneşte corpul, nu aduce un beneficiu”, “dacă copilul vrea ceva dulce, e mai bine să îi dăm ceva concret, decât un suc, adică deserturi pe bază de lapte, făinoase cu lapte, de exemplu.”, “laptele e un aliment de bază pentru un copil, dacă un copil consumă două-trei porţii de lapte pe zi, zic eu, are şansa să crească cu unu-doi centimetri mai mult”, “pâinea şi laptele sunt alimente de bază, ar fi bine ca aceste lucruri să fie consumate într-adevăr de elevi, un corn şi un păhărel de lapte nu strică niciunui copil”.

Bine. Am înțeles.

Paradoxal, în România, atât în nutriție, cât și în parenting, unele dintre cele mai promovate “autorități”, nu sunt părinți, nu au crescut copii, nu ne cunosc personal copiii, dar știu precis lucrurile de care au nevoie sau nu au nevoie copiii noștri, ca să le fie bine.

Orice specialist onest ne va spune că are cunoștințe limitate în privința nutriției, mai ales a celei holistice care presupune o vizune și o cunoaștere de ansamblu din mai multe domenii (anatomie, fiziologie, biochimie, fizică, spiritualitate etc). Știința nu cunoaște cu exactitate toate reacțiile și toate procesele care au loc în fiecare organism, ele sunt extrem de complexe. Pe unele nu le cunoaște, pe altele nici măcar nu are habar că nu le cunoaște. Sunt urmărite și studiate doar o mică parte din infinitatea de procese și de reacții care au loc în corp și încercăm să tragem concluzii general valabile pe baza unor observații și informații partiale. De aceea zilnic apar descoperiri noi, care le contrazic pe cele anterioare. Dacă știința era atât de precisă și de imbatabilă, am fi avut pâna acum doar oameni sănătoși (de fapt îndrăznesc să afirm că în cea mai mare parte avem pacienți care tratează alți pacienți!) și o opinie unanim acceptată despre dieta optimă pentru sănătate optimă.

Dar mesajul de azi nu e despre argumente și contraargumente, nu e despre persoane, nici despre reguli și dogme, ci despre două principii de bun simț în alimentație: pur și simplu.

Să le permitem medicilor interesați să studieze lucrarea de mai jos, recent publicată de Comitetul Doctorilor pentru Medicină Responsabilă din Washington DC, lucrare de aproape 1.000 de pagini, care se adresează exclusiv medicilor sau studenților la medicină și care include cele mai recente rezultate științifice referitoare la nutriție ca metodă de prevenție si tratament a peste 100 de afecțiuni, inclusiv o analiză detaliată a cerințelelor nutriționale speciale pentru toate stadiile de viață…

…  iar noi, ca părinți responsabili și care nu se lasă impresionați de aparențe și nici manipulați cu una cu două, să facem o recapitulare a concluziilor celor mai recente studii științifice referitoare la consumul de mezeluri , așa cum au fost ele publicate în reviste medicale de renume internațional (vom face cu altă ocazie și pentru lactate, și pentru fructe, și pentru legume – oricum veți găsi toate aceste referințe științifice și în cartea mea în curs de apariție, Diversificarea pur și simplu):

1. Consumul de carne procesată (mezeluri, șuncă, burgeri, kebab, chicken nuggets) crește riscul de cancer de sân, potrivit unui studiu 2017 publicat în European Journal of Cancer. Acest studiu adaugă noi dovezi, la multitudinea de dovezi deja existente, referitoare la relația dintre mezeluri și cancerul de sân.

Cercetătorii au analizat incidența cancerului la sân pe un grup de 262.195 de femei din Anglia, pe o perioadă de 7 ani. Cele care au consumat în medie 20,2 grame/zi (adică mai puțin de jumătate de crenvurșt) și-au mărit riscul de a face cancer la sân cu 21%, comparativ cu cele care au consumat mai puțin de 20 grame /zi.

Autorii studiului au facut și o meta-analiză pe 11 studii clinice și au ajuns la aceeași concluzie: riscul de cancer în general și riscul de cancer post-menopauzal crește odată cu consumul de carne procesată. Mecanismele posibile includ fierul hemic, nitrații și nitriții, precum și aminele heterociclice prezente în carnea procesată.

2. Organizația Mondială a Sănătății prin Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a clasificat carnea procesată drept carcinogen. Clasificarea se referă la mezeluri, șuncă și preparate deli din carne. Consumul zilnic a 50 grame de carne procesată (1 crenvurșt sau 4 felii de șuncă) crește riscul de cancer colorectal cu 18%. Această concluzie a fost obținută de 22 de experți din 10 țări, care s-au reunit pentru a analiza peste 800 studii științifice indexate. Rezultatele au fost publicate online pe 26 octombrie 2015 într-una dintre cele mai apreciate reviste de oncologie medicală, The Lancet Oncology.

Referințe:
1. Anderson JJ, Darwis NDM, Mackay DF, et al. Red and processed meat consumption and breast cancer: UK Biobank cohort study and meta-analysis. European Journal of Cancer. 2017;90:73-82.
2. World Cancer Research Fund International Continuous Update Project (CUP). The associations between food, nutrition and physical activity and the risk of breast cancer. Syst Lit Rev. 2015. Available at: http://www.wcrf.org/sites/default/files/CUP_breast_cancer_SLR_2015_version5.pdf Accessed January 10, 2018.
3. Physicians Committee for Responsible Medicine, Washington, DC. – Breaking Medical News. Jan.11, 2018
4. American Cancer Society. World Health Organization Says Processed Meat Causes Cancer. Oct.26, 2015

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
 1. Buna seara! Ce parere aveti despre mezelurile bio? Multumesc!

  1. Multumesc, Alina pentru intrebare. Am parerea ca te expui acelorasi riscuri, dar pe bani mai multi. Cu respect pentru corpurile noastre,

   cristela

 2. Buna ziua!Offff….Cum facem atunci când copiii noștri văd că la grădiniță,parintii altor copii le dau acestora la pachet sandwich cu carne??Chiar ieri a plâns acasă că vrea și ea.Azi i-am dat…având în vedere că eu nu gătesc cu carne de 5 ani de zile și copiii mei gusta acest aliment foarte rar, la evenimente,atunci când văd că mănâncă și alți copii.Tocmai din cauza alimentației care se oferă în grădinițe am optat să le dau la grădiniță cu program scurt.Este un efort in plus,dar știu că pe termen lung,merita.

  1. Draga Elena, multumesc pentru intrebare. Te asigur ca nu sunt lipsita de consideratie, dar nu vad de ce asta ar fi un motiv de oftat si de jelit. Eu vad lucrurile foarte simplu si am sa iti recomand si 2 articole in acest sens.

   Daca nu gatesti carne, te rog explica-i de ce nu gatesti carne. Copiii mei gasesc in fiecare om, in fiecare planta, in fiecare insecta, in fiecare animal – UN MOTIV DE IUBIRE. Asa sunt toti copiii. Putini copiii stiu ca prietenii lor din povesti traiesc in conditii groaznice, ca sunt chinuiti si omorati, pentru a ajunge in farfuria lor. Explica-i ce se intampla in industria carnii si a lactatelor – daca vrei sa stie adevarul.

   Daca ii explici si totusi vrea carne, atunci da-i carne. Ceva din ea cere asta. Dar nu ii da carne rosie, nici mezeluri. Cauta o carne curata, de la animale crescute cat mai liber, fa-o la cuptor si da-i cu multe legume alaturi, nu cu paine alba. Sau fa-i tu o paine integrala de secara si alac.

   In cazul fetitei tale, eu mi-as concentra atentia pe intarirea ei interioara, in asa fel incat sa inteleaga mai degraba de ce a urma turma nu inseamna neaparat si ca facem ceva bine. Sa aiba libertate interioara si control interior, sa nu simta in viitor ca trebuie sa faca precum cei din jur, chiar daca asta simte ca ii face rau, doar pentru a fi acceptata, validata sau in rand cu ei. Pe acelasi principu, daca plange peste 15 ani ca vrea putine droguri, ca toti primesc la pauza, ce faci, ii schimbi mereu scoala? Explica-i, fara frustrari de lup moralist. Ca un partener iubitor. Imi amintesc ca in facultate asa am inceput eu sa fumez: imi doream neaparat sa fiu acceptata in grupul bucurestenilor (eu eram “din provincie”). Ai prins ideea. De mici construim la independenta lor interioara, merita!

   Si da, ai dreptate, in ziua de azi sanatatea e o chestiune de efort. Si eu simt asta in fiecare zi. Dar nu simt deloc nevoia sa ma vait, ci din contra, sa fiu recunoscatoare. 🙂

   Te imbratisez draga mea si te rog, citeste acest articol, nu e despre carne, ci despre dulciuri, dar principiile sunt aceleasi: https://cristelageorgescu.ro/nota/putem-cu-adevarat-feri-copiii-de-consumul-de-dulciuri/.

   Cu pretuire, impreuna, alaturi,

 3. Draga Cristela,

  Apropo de ceea ce spuneai legat de turma in comentariul anterior, la scoala copiilor mei, Scoala Sfantul Vasile din Ploiesti, au fost 2 cazuri de scarlatina prin luna octombrie si inca unul in noiembrie.

  Ca reactie, medicul scolii cere acum, in ianuarie, chiar si dupa vacanta de Craciun de 3 saptamani, tuturor copiilor din ciclul primar, vreo 700 de elevi!!!, sa aduca exudat faringian si, evident, sa faca tratament antibiotic in cazul unui rez pozitiv. Adica, sa indoape cu antibiotic toti purtatorii sanatosi…fara nicio simptomatologie.

  Nu pot sa ti descriu presiunea la care suntem supusi…. zi de zi aceeasi placa: exudat, exudat, exudat…..La un moment dat, era vorba ca nu ne mai permit accesul in scoala fara analiza. Totusi, nu cred ca au voie sa faca asta, caci inca n au trecut la fapte.

  Mai trist e ca 99% din parinti considera ca e ok!

  Sunt trista, stresata, dezamagita! Mi se pare atat de nedrept sa trebuiasca sa actionez contrar principiilor mele de viata care urla in mine spunandu mi sa nu devin o obedienta fara creier!

  Si totusi, cand esti aproape singur, e ffff greu sa mentii pozitia, mai ales ca noi suntem 2 oameni calmi, care urasc cearta si conflictele. Vreau doar sa fim lasati in pace sa ne ducem copiii la scoala si sa i crestem asa cum simtim noi!

  Draga Cristela, ajuta ne cu un sfat! Ce crezi ca ar trebui sa facem?

  Te imbratisez cu drag, articolele tale sunt minunate! Ma regasesc in ele de fiecare data! Imi dau putere!

  1. Draga Michaela,
   Desigur ca nimeni nu are dreptul sa ingradeasca dreptul la educatie si nimeni nu va poate obliga cum să vă tratați corpul.

   Le puteti spune impreuna ca nu doriti sa faceti aceasta analiza, copilul este sanatos. Daca nu il mai primesc sau insista, cereti politicos sa isi motiveze cererea in scris, sa scrie ca nu accepta copilul din cauza lipsei exudatului si trebuie sa semneze. Spuneti va trebuie refuzul explicit la tribunal, pentru ca ii dati in judecata pentru discriminare si interpretare partinitoare a legilor. Persoana in cauza incalca un drept al parintilor si este cazul sa raspunda legal pentru asta si pentru orice pressing emotional / psihologic pe care il va face asupra copilului sau asupra voastra.

   Sau, daca doresti neaparat, poti face exudat faringian si gata. Daca iese pozitiv, il tii acasa, il tratezi cum alegi si se mai odihneste si el cu ocazia asta. Doar nu o sa vina medicul sa te controleze daca i-ai dat zilnic antibiotic.

   Poti alege orice cale doresti, important e sa iesi din starea de acum. Lamentarea, frustarea, supararea – nu ne ajuta, dar actionarea, da! 🙂 Te imbratisez,

   cristela

 4. Scriu si aici, chiar daca subiectul este altul.
  Cel mare al meu nu s-a insanatosit cu tratament homeopat pt betahemolitic. Eu nu stiu cum sa il ajut. Si inca nu am ajuns la disperarea si teama de a crede ca antibioticul ar rezolva, dar ma ingrijoreaza destul de mult.

  Ma puteti ajuta?

  Multumesc

  1. Draga Catalina, multumesc pentru intrebare si pentru ca citesti inainte de orice punctul 2 de aici: https://cristelageorgescu.ro/contact/. Folosirea sau nu a antibioticului potrivit, la momentul potrivit si in cantitatea potrivita este o chestiune la fel de fina, precum reglajul mecanismului unui ceas elvetian si cu siguranta nu face subiectul unei consultatii medicale, cu atat mai putin una electronica. Aceasta competenta am intalnit-o doar la cativa medici, dintre cei cu intelegere unitara a organismului uman si a mecanismelor lui de aparare si de regenare. Catre astfel de calauzitori te indrum cu iubire. cristela

 5. Multumesc! Asa vom face! In functie de cum vor evolua lucrurile la scoala, vom lua o decizie si vom actiona intr un fel sau altul.

  Voiam sa te mai intreb daca la scoala lui Petru si Pavel, v ati confruntat vreodata cu o situatie similara si ce protocol a fost urmat.
  Iti adresez aceasta intrebare ptr ca am senzatia ca panica/paranoia asta de la noi cu testarea a sute de copii este provocata de absenta unui protocol clar, cu pasii de urmat in astfel de situatii…..deci buba poate fi la un nivel superior.

  Iti multumesc pentru tot!
  Iti transmit recunostinta mea pentru azi, dar si pentru intreaga ta munca de pe blog! Pot spune ca mi a schimbat perceptii/idei gresite sau nascute din frica.

  1. Scumpa mea, nu. In primul rand, scolile Rudolf Steiner merg pe medicina antropozofica, au medic antropozof care are o cu totul alta abordare a situatiei. In al doilea rand in Austria scoala, gradinita, cresa – de stat sau privat – nu au voie sa iti interzica sa aduci copilul bolnav, pentru ca tu trebuie sa fii la lucru. De aici nemultumirea multor parinti, ca X sau Y sunt contagiosi si se imbolnavesc si copiii lor.

   Scarlatina este o afectiune pe care putini medici o pot diagnostica corect. Am trecut prin aceasta experienta cand Pavel avea 3 ani si am invatat enorm. Se face foarte usor confuzie si din tantar – armasar.

   Pana cand programa scolii medicale nu va fi reformata, tot asa o s-o ducem, haotic si dintr-o eroare in alta. Daca citesti engleza, citeste cartea pediatrului Robert Mendelsohn, are capitol special despre scarlatina. Te linistesti pe loc.

   Recunostinta si iubire si din partea mea, sper sa iti placa noua mea carte imputernicitoare despre Diversificarea si alimentatia copiilor, care va avea unelte utile pentru frica! 🙂

   cristela

 6. Ce as putea sa ii pun la copil la Gradinita in loc de mezeluri k e așa de greu??habar n-am ce sa pun !! Chiar m-aș bucura sa învăț lucruri noi!! Mulțumesc frumos!! Dumnezeu sa va binecuvânteze de tot ceea ce faceți !!

  1. Draga Kesia, multumesc. Cine zice ca “e greu”? Mintea. Stii ce face mintea? ce ii spune numele: MINTE. Tu cumperi comoditatea ta cu pretul sanatatii copilului. Gandeste-te, ai sute de alternative sanatoase. Da-i fructe, nuci si/sau fructe uscate (stafide, caise). Fa-i o paine si da-i cu pasta de susan sau cu pateu de linte sau de naut si legume proaspete, fa diverse prajituri, cornuri sau biscuiti, retete simple pe care le gasesti pe acest site sau in cartile mele, SIMPLU – sau pe alte siteuri cu hrana sanatoasa, fireste. Iar cand vrei sa iei o pauza de la gatit si vrei sa cumperi, da-i ceva sanatos, de exemplu batoane RawBite, am scris despre ele in articolul Pachetel de gradinita.

   Cu drag,
   cristela

 7. Multumesc frumos!! Ma bucur mult k am idei acum Si chiar o sa încerc sa fac copilor mei !!

  1. Draga Kesia,

   Acum imi dau seama ca tu le dai si carne. Daca vrei neaparat sa le dai carne la gustare (desi nu e nevoie ca intre mesele principale sa le dai alimente care nu fac decat sa oboseasca sistemul digestiv si care se digera atat de lent, incat afecteaza si digestia mesei principale), poti sa cumperi o bucata de carne bio (nu rosie) si sa o faci la cuptor (fara ulei). Ii pui bucatele de carne cu cubulete de legume crude langa, castraveti, rosii, ardei si gata.

   Mult succes,

   cristela

 8. Buna seara draga Cristela,
  Sunt Mihaela din Belgrad ( ne-am intalnit la minunatul tau eveniment organizat anul trecut la Timisoara). Am o intrebare care ma framanta de ceva timp si care nu are legatura cu tema mezelurilor dar ma intereseaza mult parerea ta: daca pestele nu e sanatos in principal din cauza metalelor grele absorbite din marile si oceanele poluate, oare nu se aplica acelasi principiu al logicii si algelor bogate in iod si potasiu care sunt considerate alimente sanatoase? Copiii mei adora “sushi” cu legume facut de mine.Multumesc pentru tot.

  1. Multumesc, draga mea Mihaela pentru intrebare si pentru prezenta ta la conferinta!

   Nu iti pot da un raspuns 100% corect, pentru ca depinde. Cele mai multe dintre algele care se comercializeaza acum sunt crescute in ”crescatorii”. Desigur ca acestea pot fi in zone poluate sau nu, e o necunoscuta. Noi facem tot posibilul sa respectam ce sta in controlul nostru, de exemplu cumparam din surse cu reputatie, considerate sigure, mai departe… nu mai tine de noi. Ceea ce e o chestiune cu adevarat serioasa la unele alge, tip spirulina, este tocmai capacitatea lor de a ”aduna” metalele grele (multe sunt folosite tocmai in cure de detox de metale grele). Deci daca sunt crescute in zone contaminate… desigur ca raspunsul e inclus in insasi intrebarea ta.

   Eu cumpar alge pentru sushi de la Orkos (www.orkos.com), fac de cateva ori pe an.

   Recomand sa citesti si acest articol, pe care l-am facut in timpul documentarii pentru scoala: https://cristelageorgescu.ro/nota/e-buna-spirulina/.

   Imbratisari,

   cristela

 9. Buna, Cristela,
  Am.un bebe de 5 luni alimentat mixt, cu lapte praf si lapte matern.As vrea sa inlocuiesc laptele praf cu apa de cocos, in urma a ceea am.citit in cartea Retete in dieta de detoxifiere.Intrebarea mea este – unde pot gasi in tara apa de cocos organica, care sa fie ok pentru bebelus?Poti sa mi recomanzi tu ceva, daca stii?Multumesc tare mult!

  1. Draga mea, eu zic asa. Daca gasesti nuca tanara (Young Coconut), atunci poti folosi apa de cocos din ea. Nu iti recomand sa iei apa de cocos ambalata, pentru ca Dumnezeu stie cat si pe unde a umblat. Exista varianta sa comanzi aceste nuci, dar este foarte costisitoare, nu cred ca merita, mai ales pentru Romania unde posta si curierii isi bat joc fara exceptie de colete.

   Apa proaspata din nuca de cocos tanara este ceva … DIVIN. Nu se compara cu ce iei din magazine. Nu este insa accesibila nici ca pret, nici ca prospetime pentru zona noastra. Eu am folosit la primul copilas lapte din migdale decojite (de mine) ai reteta aici pe site, supa clara foarte concentrata (ai reteta pe site sau in cartea mea Simplu 2) si daca ai posibilitatea, Dr. Robert Morse a scos recent niste “mixuri” din fructe deshidratate gandite sa fie preparate pentru a inlocui laptele praf.

   Te rog, citeste aici: https://cristelageorgescu.ro/nota/cu-ce-putem-inlocui-laptele-praf-la-2-luni/

   Cu drag,
   cristela

  2. Unde putem gasi aceste ” mixuri”?

 10. Draga Cristela,

  Iti scriu din nou!

  Am recitit zilele acestea articolele tale super bine documentate despre vitamina D3.

  Eu le dau copiilor mei de 7 si 11 ani Vigantol picaturi, dar as vrea sa inlocuiesc cu ceva care sa nu fie de natura sintetica sau….chiar daca e sintetic….sa fie de incredere…..in sensul in care se zvoneste ca vigantolul nu are efectul scontat, ca -si pierde usor proprietatile dupa deschiderea sticlutei, etc, etc…

  Tot aud de ulei din ficat de cod, dar nu stiu ce sa cred….nici ce produs sa aleg din multitudinea celor existente.

  Te rog frumos, poti sa mi recomanzi ceva? O sursa de vitamina D3 pe care s o gasesc pe piata romaneasca? Nu conteaza ptr noi daca e vegana sau nu….

  Multumesc mult!
  Salutari, imbratisari si numai bine din partea noastra!

  1. Draga Michaela, multumesc, nu am nicio recomandare.
   Eu folosesc vitamina D2 (vegana) de la Dr. Wolz.
   Dr. Hollick ne-a povestit ca ia D3 (nevegana) cu omega 3 de la https://www.vitalchoice.com/.
   Depinde ce ai nevoie si pentru ce. Exista si capsule cu doze concentrate de 10.000UI,20.000UI sau 50.000 per capsula – dar se iau doar in functie de rezultatele analizelor si starea de sanatate.

   Cu drag

 11. In aceeasi situatie se regasesc si copiii mei deseori: intalnirea cu alti copii care sunt incurajati sa manance carne si alte preparate din animale.
  Stiu ca nu le este usor ptr ca copiii sunt curiosi si de multe ori vor sa fie acceptati in grupuri. Am observat cu regret ca la varste chiar foarte mici ceea ce mananci poate fi biletul de intrare intr-un grup.
  Multe intamplari si patanii ale copiilor mei legat de capitolul acesta m-au durut dar in timp am inteles ca e bine sa inlocuiesc cu ceva ceea ce ” nu au “. Ca e bine sa le arat ce mancam si nu ce NU mancam. Ca daca Eu caut alimentele sanatoase si bune de mancat, vor veni si povestile legate de ele. Care in timp devin realitatea lor. O realitate in care nu mai exista loc de altceva.O realitate in care copiii devin din ce in ce mai puternici si curajosi sa spuna Pas ” lupului cel lacom si mincios ”
  Daca imi aduc aminte de copilarie, imi vin in minte imagini si senzatii legate de masa de Duminica, cu supa de pui aburinda si galbena, cartofii piure alaturi de snitele, chiftele sau tocanite si salata de castraveti proaspeti sau varza in otet si zahar. Dupa masa si accentul cade pe ” dupa”, mama facea ceva dulce. Si cand ma gandesc la asta ma cuprinde o senzatie de siguranta. Ptr ca eram acasa si tot ce era pe masa si in jurul meu pe vremea aceea, reprezenta Acasa.
  Acum Eu sunt mama si copiii mei cand isi vor aduce aminte de copilaria lor vor tine minte ce le-am oferit eu. Am libertatea si raspunderea sa le ofer ce Stiu eu ca e mai bine.
  Informatiile sunt la “un pas de deget” asa ca ALEG sa fac TOT ce imi sta in putinta sa ii invat pe cei mici si pe mine insami ( care inca invat ) ca Alegerea este un Dar de la Dumnezeu.
  Multa vreme m-am vaitat si eu ca e greu. Dar in timp mi-am dat seama ca poate fi si usor Resurse si ajutor exista. Trebuie doar sa intind mana. In primul rand in Sus!
  A trecut perioada sarbatorilor, o perioada plina de ispite din punct de vedere alimentar si am strans o cutie mare de dulciuri ( primite cadou ). Semn ca se poate. Ca copiii sunt niste oameni mici care inteleg si chiar dau lectii de viata uneori.

  1. Multumesc, draga Silvia pentru impartasirile emotionante si care imputernicesc. Copiii mei nu au fost NICIODATA interesati sa guste carne sau oua – le repugna mirosul si aspectul. Daca ar fi sa ma gandesc care sunt lucrurile la care poftesc (nu au amandoi aceleasi pofte), Pavel ar manca paine, briose, biscuiti, prajiturele cu blaturi fainoase (nu suporta branza si pestele), iar Petru la branza (le permit uneori branza de capra, mai ales iarna la ski, cand nu gasim prea multe chestii sanatoase prin hotel sau pe pista) si uneori la pastrav (l-am lasat sa guste, sa vada daca ii place, atunci cand am avut ocazia unui pastrav bio). Eu nu cumpar peste si nici nu fac in casa, insa am vrut sa aibe aceasta experienta atunci cand am fost vazut cu ochii mei ca e de salbaticie. Pavel n-a fost deloc interesat.

   Cu drag,
   cristela

  2. “…si am strans o cutie mare de dulciuri ( primite cadou ).”
   Acum doi ani, in perioada sarbatorilor de iarna, am reusit sa “deturnez” 1,5 kg de dulciuri primite cadou. Daca o lasam pe fetita sa le manance … unde ajungeam? Aviz parintilor! (caci bunicilor, nasilor, prietenilor mai greu)

 12. Buna seara! Am citit comentariile scrise la acest articol si, vin si eu cu o intrebare. Am o fetita de 10 ani, cu colesterol dublu si un pic peste limite, pleca la ora 10.00 la scoala si ajunge acasa la orele 18.30. Masa de pranz se trsnsforma in pachet pentru scoala. Dintre cartile scrise de dumneavoastra, ce imi recomandati pentru a schimba meniul de zi cu zi, intr un regim alimentar echilibrat, eliminand grasimile. Multumesc!

 13. Draga Cristela,
  Sunt Mihaela din Belgrad, din nou…nedumerirea mea este legata de comentariul tau de mai sus legat de vit D (“Depinde ce ai nevoie si pentru ce”). Oare nu toti avem nevoie de vit D “din soare”? Oare nu este nenatural sa suplimentam cu vit D? De ce unii suplimenteaza cu D3 ( majoritatea cunoscuta de mine) iar unii cu D2? Ati luat decizia de a suplimenta dupa ce ati facut determinari de vit D din sange sau de 25 OH D seric (dupa cum am citit intr-o postare a ta mai veche)? Cu multumiri anticipate

  1. Draga Mihaela, m-ai intrebat cum sa suplimentezi si cu ce, de aceea ti-am raspuns ”depinde pentru ce”. Pe anga faptul ca fiecare corp are nevoi si reactii diferite in fiecare clipa, exista anumite afectiuni scheme de suplimentare anume (injectabil, concentratii mari etc)

   Cu totii avem nevoie de Vitamina D de la soare, de aceea este si conceput corpul nostru sa o produca prin expunerea la soare. Hiba e ca nu mai avem suficienta si corecta expunere la soare (si nici soare de cele mai multe ori!) asa incat sa ne asiguram productia proprie necesara. De aceea suplimentam, daca vrem, daca simtim nevoia sau daca trebuie (carenta severa, anumite afectiuni tiroidiene sau boli autoimune). Tinem insa cont si de faptul ca simpla splimentare nu inseamna ca am rezolvat problema, reciteste in articole, de ce.

   D2 este vegana si pentru vegani – nu provine din animale, ci din plante.
   D3 este din animale (de obicei lanolina de oaie).

   Dr. Hollick sustine ca nu este diferenta intre eficenta celor doua tipuri, deci alegerea tine doar de principii. In plus foarte multe persone NU STIU ca exista si D2 (farmacistii se uitau la mine ca la un extraterestru cand le-am cerut)

   Da, la inceput – in 2013 – asa am procedat, ca sa stiu de unde pornim. In prezent (dupa toate informatiile teoretice si practice) ma bazez exclusiv pe cunoasterea intuitiva, nu simt nevoia sa mai torturez copiii cu analize, iar eu stiu ca sunt deficitara, dupa modul in care ma simt dupa ce suplimentez.

   cristela

 14. Draga Cristela,

  Eu vreau sa va împărtășesc o experiența personală, nu neapărat în legătură cu subiectele discutate mai sus, ci mai degrabă legat de mâncat și mâncare. Timp de 2 luni am băut, ca și mâncare, suc proaspăt de fructe și legume ( mi-am făcut combinații după cum am văzut eu că mă simt bine). Aceasta perioada a fost cea mai voioasă de când mă știu eu😁. Adică: am fost foarte energica, trează, cu o gândire destul de limpede ( in condițiile in care dorm cam 4-5ore pe noapte) și foarte vesela 😁. M-am simțit foarte ușoară din toate punctele de vedere. Și la serviciu și acasă am fost mult mai. “trează”decât de obicei.
  Învățătura care am deprins-o eu: mâncare este pentru a ne acoperi doar niste nevoi trupești și contează foarte mult starea sufletească și psihicul. De prea multe ori m-am lăsat cuprinsă de pofta de dulce sau picant doar pentru a acoperi niste lipsuri. Și cred că și la copii e valabilă treabă asta: am și eu o fetița de trei ani, și văd că are perioada in care mănâncă multe fructe și legume și ce mai gătesc eu cat pot eu de ușor, dar uneori vrea, sa zicem iaurt sau carne( părinții mei stau la tara și avem animalele noastre). Așa că eu că e mai prioritar sa avem sufletul și mintea împăcată că burtica vrea doar mâncare cat sa fie bucuroasa!

  O zi frumoasă și bucurie!!!
  Cu drag,
  Ionela

  1. Multumesc, Ionela draga. Desigur, a manca ceva pentru ca asa vreau, pentru ca mi-e pofta, pentru ca asa e traditia etc – e una, dar a manca acel ceva (carne, de exmemplu) pentru ca – vezi Doamne – are beneficii pentru sanatate – e o minciuna, si zau ca e pacat sa ne mai mintim si noi, dupa ce suntem mintiti de atata lume… Stiu ca ne place sa auzim vesti bune despre obiceiurile noastre proaste, dar nu le pot da intotdeauna. 🙂 Cu iubire, cristela

 15. Buna, Cristela. De ceva timp aceste produse (…) in speranta ca pot inlocui sucurile din comert ce fac cu ochiul copilului meu care vrea mereu ce au si altii. Crezi ca ar fi in regula? Multumesc frumos. Imbratisari si sarbatori frumoase

  1. Draga Petronela,

   Multumesc.

   PAR in regula, desi asta nu rezolva cu adevarat problema, deoarece nu reprezinta cu siguranta “ce au altii”. Cumva tu incerci sa adresezi un simptom, nu cauza 🙂 Poate o discutie deschisa cu copilul, in care sa inteleaga ca intr-adevar el nu are ce au altii, mai exact slabiciuni ale organismului, probleme medicale etc – ar fi o metoda in plus de a te asigura ca nici aceste produse nu vor fi refuzate.

   Sarbatori cu pace tuturor, dargii mei!

   cristela

 16. Noi traim din legume si fructe :), da, se poate creste din ciorba :))) . Dincolo de gluma, pana si pepenele are putina proteina si cum consumam 10-15kg pe saptamana, tot e de unde, pt ca mancam cu pofta toata familia inclusiv copilul.

  Mezeluri nu. Nu ne plac, nu cumpar, copilul a mancat in alte parti/la scoala dar acasa nu iau (prefer sa iau carne de la tara cate o gaina intreaga/bucata de vita). De la tara am avut cate o slaninuta afumata, 300-400gr ne ajunge pentru toata iarna la familie de 3 (poate pt cine face efort fizic afara cateva ore zilnic o fi nevoie de mai mult).

  1. Draga “o femeie”, multumesc pentru comentariu. Nu doar pepenele are proteine = lanturi de aminoacizi, ci tot ce exista in natura si are structura, este format din amonoacizi. Fara grija. Omul modern nu duce lipsa de proteine, ci este intoxicat de alimentatia excesiv proteica. Mai multe si in articolul meu Alimentatia si Muschiul Constientei.
   Gand bun,
   cristela

 17. Buna Cristela, sunt mama unui baietel de 4 a 9l. Din start iti spun ca mancam si carne, nimic procesat, doar gatit. Baiatul meu de vreo 2 ani cam ramane la aceeasi greutate 15-16 kg, iar analizele la sange mereu au fost bune. Ce ma intristeaza este ca mananca putin din mancare gatita cu carne sau fara. Prefera inzecit sa manance legune crude, incepand cu morcov, ardei, telina orice. Ar prefera sa dea la o parte o tocanita de legume si sa manance doar legume crude. De asta il si banuiesc asa slabut. Cat ar trebui sa insist cu mancarea gatita? Cat ii pot permite cruditatile? Ca si idee, nici cartofi prajiti nu pofteste 😄 multumesc, Elena.

  1. Draga Elena, multumesc frumos pentru mesaj. Desigur ca nu pot spune mare lucru fara sa va cunosc detaliat si asta nu o pot complet face intr-un comentariu pe net. Vorbesti/intelegi usor limba engleza? Caci am raspunsul potrivit, chiar de la un medic.

   Zici ca are 16 kg la 5 ani? Asa aveau si copii mei la 5 ani. Dar tu zici ca el are greutate asta de acum 2 ani, deci de la 3 ani! Wow, pai era masiv atunci la 3 ani. Copiii care mananca natural, predominant crud nu sunt masivi, ci subtirei. Iar greutate nu e indicator de sanatate. Poti citi mai multe aspecte de nutritie si de educatie alimentara in cartea mea Diversificarea, pur si simplu – care nu e doar pentru bebelusi, ci pentru toata copilaria si adolescenta.

   Gand bun,

   Cristela GEORGESCU

 18. Multumesc pentru promptitudine. Da, vb foarte bine engleza. Te rog, daca ai materiale, as vrea sa le citesc.

Care este opinia ta?